Bandingan Kristian-M’sian First dan Cina Indonesia

Januari 21, 2012 at 2:43 pm 12 comments

Seorang pembaca Calvin Sankaran semalam memberi komen di bawah:

“Helen, Help me out here, for I am confused.

“Pray enlighten me on how Hannah [Yeoh] reconciles her Christian fundamentalist/right wing views with her Malaysian First/Bangsa Malaysia belief? Isn’t being Malaysian First/Bangsa Malaysia means discarding of racial and religious identification in favour of an universal, Malaysian identity?”

Calvin telah membalas posting saya yang bertajuk ‘Saint Hannah stones the BN sex sinners‘.

Calvin menulis:

“I think you are absolutely right in pointing out the Rise of the Christian Right within DAP with the likes of Hannah, Tony, Teresa and the rest. I have noted that this is no accident but a deliberate strategy. In Penang and in Klang Valley, the churches are being used to propagate DAP’s agenda. Many DAP leaders speak in churches and there are a group of Christian leaders who are rabidly pro-DAP and never fail to influence their flocks to vote for the ‘Christian heroes’. If you recall, the tactics was used during the Sarawak State elections.”

Sesetengah pemimpin DAP dan kelompok Malaysian Firsters mereka memang sering mencanangkan cogankata ‘Bangsa Malaysia’.

Ada baiknya jika kita membandingkan konsep ‘Anak Malaysia’ dengan pembinaan negara bangsa oleh jiran kita Indonesia.

Screenshots di bawah diambil daripada kertas bertajuk ‘The State and the Chinese Minority in Indonesia’ oleh Leo Suryadinata.*

Karangan beliau terkandung dalam kompilasi esei Chinese Adaptation and Diversity yang juga disuntingnya. Buku tersebut boleh dibaca dalam format pdf di SINI.

Suryadinata telah menulis, “The most conspicuous effort to assimilate the Chinese into indigenous Indonesian society has been reflected in the political policies on education, language and Chinese names.”

KE ARAH ANAK MALAYSIA

I. Sejumlah 1,100 sekolah Cina ditutup dan ditukar menjadi sekolah kebangsaan Indonesia. (Di Malaysia ada lebih kurang 1,300 SJK (C).)

Halaman 89

II. Semua budak Cina diwajibkan menuntut di sekolah kebangsaan

Bahasa pengantar di sekolah ialah Bahasa Indonesia sementara Bahasa Cina boleh diajar sebagai satu matapelajaran. (Langkah ini sejajar dengan apa yang disyorkan oleh kempen Satu Sekolah Untuk Semua).

Halaman 89

Di Indonesia, itulah dikatakan membentuk Bangsa Indonesia.

Cadangan DAP untuk membentuk Bangsa Malaysia yang diuar-uarkan parti itu bagaimana pula?

Halaman 91

III. Nama Cina diganti dengan nama Indonesia

Memiliki nama Indonesia dilihat sebagai satu cara untuk minoriti Cina menunjukkan kesetiaan mereka kepada ibu pertiwi serta merapatkan identiti diri dengan negara.

Kedua-dua arwah presiden Sukarno dan Suharto memperkenalkan undang-undang yang mengkehendaki orang Cina Indonesia menukar nama. (Di Malaysia, orang Cina boleh mengambil nama Malaysia yang contohnya berbunyi Hasnah Yeop).

Halaman 92

IV. Pancasila: Status sama kepada semua agama

Yang bezanya Indonesia dengan kita ialah ideologi kebangsaan Indonesia mendokong pluralisme agama dan tidak memberi ruang kepada ‘political Islam’ untuk mengatasi agama-agama lain.

Di Indonesia, agama Katholik dan Protestant diiktiraf dalam rukun negara Pancasila.

***    ***   ***

Untuk menjawab soalan Calvin Sankaran, nampaknya para politikus evangelis DAP sanggup menggadai bahasa dan budaya Cina, India dan minoriti-minoriti lain.

Sekiranya kita mengikut contoh Indonesia, meskipun bahasa dan budaya kaum-kaum minoriti dibelakangkan namun agama kaum minoriti diletakkan sebaris dengan agama Islam.

Bagi politikus evangelis DAP, kerangka ala Indonesia ini boleh diterima asalkan agama Kristian ditegakkan. Malah dengan suasana pluralisme agama, ada kemungkinan Kristian akan mampu menyaingi Islam dari segi pengaruh di kalangan masyarakat majmuk kita.

Hannah Yeoh menjadi teladan dalam menggalakkan pemakaian tudung

Nota kaki:

*Leo Suryadinata seorang sinologist ternama yang telah menerima Anugerah Nabil 2008 untuk sumbangannya kepada proses membina negara bangsa di Indonesia. (Sumber: Jakarta Post)

Beliau mempunyai latar belakang akademik yang menarik, iaitu:

Dua ijazah sarjana muda dalam jurusan kesusasteraan Cina (satu dari Universiti Nanyang, Singapura dan satu lagi Universiti Indonesia, Jakarta) dan dua ijazah sarjana — satu dalam bidang sejarah (Universiti Monash, Australia) dan satu lagi dalam politik (Universiti Ohio, Amerika Syarikat).

Ijazah kedoktorannya diperolehi daripada Universiti Amerika di Washington, D.C. – Sumber: Database on scholars in Chinese Overseas Studies

Beliau adalah pengarah Chinese Heritage Centre di Universiti Teknologi Nanyang, Singapura dan Adjunct Professor di Rajaratnam School of International Studies, NTU.

____________________________________________________________________________________

Anda juga mungkin meminati:

About these ads

Entry filed under: Anak Malaysia. Tags: , , , , , , , .

Saint Hannah stones the BN sex sinners Samseng serang ABU, seorang cedera dibelasah

12 Komen Add your own

  • 1. Pak Ard,  |  Januari 21, 2012 at 3:50 pm

    Bagaimana kita hendak mengenalpasti individu yang benar-benar mengamal sesuatu agama dengan yang mempergunakan sesuatu agama untuk kepentingan tertentu. Ini berlaku kerana individu sebegini sedari awal memang tidak beragama. Tiada dosa bagi mereka untuk berpura-pura mengamal sesuatu agama lalu dalam masa yang sama mempergunakan kesempatan mendampingi pengikut agama tersebut untuk menusuk jarum hasutan mereka.
    Begitu sukar untuk mengawal penyalahgunaan institusi agama untuk kepentingan politik kepartian. Masyarakat Islam mengalami kepayahan ini. Apakah gereja akan (sedang) menghadapi masalah yang sama? Atau masing-masing memperguna antara satu sama lain untuk mencapai agenda sendiri yang selari matlamatnya?
    Sentimen keagamaan menjadi benteng, ianya begitu sensitif, jadi ruang belindung dibawahnya begitu selesa. Bisul akan menjadi barah, dan suatu hari nanti apabila ia pecah,…keadaan sudah nazak.
    Sukar membeza kejujuran dan kepura-puraan tatkala apa yang dihajati belum kecapaian, apakah mungkin setelah terlepas keseberang tongkat dicampakkan, jambatan diruntuhkan….yang lemas terus direjam…

    Balas
  • 2. amartuvshins  |  Januari 21, 2012 at 4:54 pm

    YouTube: kenapa daging babi itu diharamkan dalam islam?

    Balas
  • 3. Calvin Sankaran  |  Januari 21, 2012 at 7:59 pm

    Very interesting, thought-provoking answer and analysis indeed. I did not think of this angle at all despite having spent a lot of my time in Indonesia during the course of my work.

    Assuming that DAP is a proponent of the Indonesia model of national integration, would DAP then support the closure of Chinese schools, newspapers / TV & radio stations, the usage of Malaysian names instead of Chinese/Indian names, among others ?

    The problem is that DAP is playing a triple game. One is the Christian Right strategy for the urban Chinese / East Malaysia electorate led by the likes of Saint Hannah using Churches and English language.

    The 2nd strategy is the Ah Beng strategy for the semi-urban / kampung baru electorate led by the Chinese educated leaders. This group fights for the Chinese schools and language rights.

    The 3rd and the newest strategy is the Khalifah Umar ? Hasnah Yeop strategy for the Malay electorate.

    So my million dollar question is, which is the real face of DAP ? Will the real DAP stand-up ??

    Balas
    • 4. Azlan  |  Januari 22, 2012 at 7:49 am

      ” III. Nama Cina diganti dengan nama Indonesia
      Memiliki nama Indonesia dilihat sebagai satu cara untuk minoriti Cina menunjukkan kesetiaan mereka kepada ibu pertiwi serta merapatkan identiti diri dengan negara.
      Kedua-dua arwah presiden Sukarno dan Suharto memperkenalkan undang-undang yang mengkehendaki orang Cina Indonesia menukar nama. (Di Malaysia, orang Cina boleh mengambil nama Malaysia yang contohnya berbunyi Hasnah Yeop). ”

      Kalau ini diamalkan di Malaysia, saya rasa nama baru untuk Lim Guan Eng ialah Enggang Anak Siang.

      Balas
    • 5. ME  |  Januari 22, 2012 at 8:02 am

      frankly, i dont think they even have a ‘real’ face. every face that they have suit the occasion at hand. the name of their game is ‘hypocricy’ and they, undoubtedly, have perfected it to an art.

      Balas
  • 6. Farouq Omaro  |  Januari 22, 2012 at 10:01 am

    Just like UMNO you mean. One face for Sabahans and Sarawakians, another for Malays in Malaya, and another for non-Malays and non-Bumiputera. DAP is made up of diverse peoples, so it can accomodate anyone, Muslims, Christians, atheists etc. In my humble opinion, this article is just an attack on the DAP and is enough ammunition for anti-DAP campaigners in the run up to the general elections.

    Balas
    • 7. HuaYong  |  Januari 22, 2012 at 11:49 am

      Faroug, agree with you. Too much false dichotomy and in fact by scrutinizing through BN policy, DAP can do nothing but still well receptive by all walks of life among the Chinese.

      Balas
    • 8. Calvin Sankaran  |  Januari 23, 2012 at 12:50 am

      If DAP is made of diverse people, then why not make their policies and stance of all issues clear instead of making different promises and speeches to different people ?

      Balas
      • 9. Dean  |  Januari 28, 2012 at 2:10 pm

        You mean like how BN say one thing to one group then a different thing to another?

        Like how Umno say Dap will destroy Malay & Islam culture, while MCA (with helen and shuzheng) claim Dap will wipe out Chinese culture and allow hudud by Pas?

        Today we have internet and alt media to cross check…

        Balas
  • 10. Gratitude  |  Januari 22, 2012 at 3:00 pm

    If one were to benchmark current blessings with others in nearby or faraway lands, one would feel grateful and be remorseful.

    Unless off course, these blessings are taken for granted just like the common amenities like street lights, traffic lights, roads, highways, public toilets, bus stops and schools. It will not be missed or appreciated much, unless it were to break down, causing much hassles.

    Likewise for parents whom raised their kids and sent them to schools till varsities. They for sure want to have at the very lest some form of appreciations from the grown kids.

    Should the kids renege and say, well its the parents basic responsibilities and they will not be blackmailed into kowtoing submission, what would one feel?

    Balas
  • 11. nik  |  Januari 24, 2012 at 11:12 am

    baru nampak apa salah artikel ni. sepatutnya helen kena bandingkan dengan singapura.
    1. ugama rasmi tak de. senang. semua agama serupa. mcm kuan yew.
    2. presiden jgn dari kalangan cina. india atau melayu tak pe. yg penting ekonomi control!!
    3. perdana menteri mesti dari kaum cina sahaja.
    4. kalau pandai berbahasa mandarin dan nama christian, pasti akan maju dan senang dpt kejayaan.
    5. semua sekolah bahasa inggeris. jadi tak de mana mana kaum boleh claim better than the other
    6. buat rusuhan dgn banyak maka terbentuk la satu republik.
    7. buat baik dgn israel dan amerika maka tak de org nak kacau.
    8. kasi cukup makan bangsa minoriti maka bangsa majoriti rules!!

    ehhh.. point 8, dah jadi macam malaysia je!

    Balas
    • 12. nik  |  Januari 24, 2012 at 11:13 am

      sorry,
      ehhh… BUANG point no 8, dah jadai macam malaysia je.

      Balas

Dijemput memberi komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


The Lion Sleeps Tonight

KARPAL SINGH

Evangelista

Tudung as political accessory

They always call Utusan

the “Umno mouthpiece”

Dear readers,

If you like my writing, please introduce my blog to 3 of your friends. Thank you.

Helen Ang

CLICK ON IMAGE TO READ

'Condolence' in Oik's blog

'Mereka perlu disekolahkan' in Sarah's blog

'10 alleged ghost sightings' in Alizul's blog

'The Calovinia' in Anisah Afifah's blog

Kiriman Terbaru

Pengunjung

  • 3,749,188 hits

Kalender

Januari 2012
I S R K J S A
« Dis   Feb »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arkib

Suapan


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 303 other followers

%d bloggers like this: