Perhitungan DAPster atas Tunku Aziz keluar parti

May 15, 2012 at 2:38 pm 58 comments

Naib pengerusi DAP Tunku Abdul Aziz Ibrahim tiada pilihan lain kecuali mengundur diri setelah ditegur Kim Guan Eng sebagai “memalukan parti”nya. Namun Tunku Aziz yang meletak jawatan tetapi Dear Leader yang menjadi tumpuan DAPster.

Ibarat perpatah ‘guru kencing berdiri, murid kencing berlari’, Tunku Aziz dituduh pelbagai oleh DAPster-DAPster ekoran mereka meneladani contoh Guan Eng yang terkenal dengan sikapnya membuat tuduhan sembrono.

Misalnya, satu lagi laporan polis dibuat baru-baru ini terhadap Guan Eng atas hasutan “semua kuil Hindu terancam” sekiranya Umno kembali berkuasa.

Sehubung dengan perhimpunan di Dataran Merdeka, seorang pengikut Guan Eng pula mengomen bahawa akan tercetus ‘massacre’ / pembunuhan beramai-ramai sekiranya peserta Bersih berjaya ditipu untuk masuk stadium. [Manakala Tunku Aziz sebaliknya berpendapat bahawa jawatankuasa pemandu Bersih 3.0 harus menerima tawaran kerajaan supaya rapat umum diadakan di stadium.]

(screenshot bawah) Komen pembaca Malaysiakini pada rencana ‘Tunku Abdul Aziz quits DAP‘ 

Tengok pangkah ‘thumbs up’ dan ‘thumbs down’ pada rencana ‘Tunku Aziz resigns from DAP(The Malaysian Insider)

Reaksi para DAPster jelas menampakkan mereka tidak berupaya menilai dengan secara realistik keadaan dan tanggapan awam – yang bukan orang Cina/Kristian dan yang tidak mengomen di alam maya – terhadap DAP.

(screenshot atas) Laporan Malaysiakini mencatat lebih 200 komen pembaca setakat ini.

Malaysiakini ada menyebut butir Tunku Aziz memulakan kerjayanya di dalam perkhidmatan polis. Nampaknya beliau bukan sahaja seorang ‘anak polis’ berasal dari keluarga yang mempunyai tradisi polis malah sendiri pernah bersama polis.

Memandangkan fakta ini, tidak hairanlah kita akan pendirian yang diambilnya.

Memaki hamun tak tentu arah sudah menjadi darah daging bagi para DAPster. Lantaran itu, tak payahlah saya men’screenshot’ cemuhan mereka yang melambak-lambak ke atas Tunku Aziz.

Meskipun begitu, otak kepala lutut si penyokong pembangkang patut kita periksa juga walaupun jelek. Kalau dikaji betul-betul, mereka ini nampaknya tidak berpijak di bumi nyata.

Budaya fitnah DAPster

Malaysiakini juga memetik Tunku Aziz sebagai berkata, “I’m not a frog.”

Beliau mendedahkan:

“I think the time has come for me to take a hard, very serious look at my own position within the party culture, the party system.”

“Some of these people watching this [ntv7] programme, they’re saying that ‘Tunku Aziz has been bought over by Umno’ and… I’ve been paid millions of dollars by the MCA; so be it. This seems to be the standard script for anyone who disagrees with them.”

(Sumber: The Malaysian Insider)

Dengan keluarnya Tunku Aziz, adakah DAP boleh meyakinkan orangramai bahawa parti itu mampu berlaku adil terhadap orang Melayu?

Sekarang orang Melayu dapat melihat dengan biji mata sendiri bagaimana pemimpin Melayu DAP pun tidak lepas dimangsakan oleh hatchet men yang menyokong parti tersebut.

Bab pembaca-pembaca Malaysiakini kuat mencarut kerana Tunku Aziz memilih untuk bertemubual dengan ntv7 ataupun “eunuch newscasters on Umno TV” (mengikut kata seorang DAPster) tidak perlu dipanjangkan.

Hanya saya nak tambah, sesiapa yang mahu mengkritik DAP tidak akan diberi sebarang ruang oleh kebanyakan Media Baru, dan kalau ada pun, skuad Robocop DAP begitu tangkas bergerak gempur. Saya cakap ini dari pengalaman saya sendiri.

Berkaitan: Bersih 3.0: Nampak retak dalam reaksi Guan Eng kepada Tunku Aziz

About these ads

Entry filed under: DAPster. Tags: , , .

Hudud: Karpal, don’t get mad, get even The ‘size of balls’ no joke with MCA

58 Comments Add your own

  • 1. iskandar hamdan  |  May 15, 2012 at 3:43 pm

    Now DAP wants to coax Tunku Abdul Aziz back into the DAP fold after having demonise him for what he said and stripped him from his senatorship, after having told he would continue with it. This is humilty DAP-style. Humiliate a person to look humbled before the Beholden One – LGE and his pantheon of comrades a la Khmer Rouge. That’s what the Red Khmer did anyway. Bash and shame you openly in front of everyone, and then tell them how much you mean to them, and then exorcise you in front of everyone so that we will all learn the lesson of humilty. Nga and Ngeh cousins are very good at this art of exorcising demons.

    Reply
  • 2. ajimi  |  May 15, 2012 at 4:17 pm

    pada hemat sayalah, DAP ni adalah parti berbilang kaum, tapi berpaksikan mentaliti cina komunis (maaf helen), bercondongkan kiasu cina, pantang ditegur pemimpinnya, yg punyai pisau lipat disekeliling pinggangnya untuk menjalankan kerja-kerja menegakkan agenda mutlak mereka. parti ini amat merbahaya bagi semua golongan kaum termasuklah kaum cina itu sendiri

    Ianya melaksanakan khidmat masyarakat pelbagai untuk bertopengkan agenda tersembunyi, bagai manis ditutur ilmiah tapi firasat busuk disanubari .

    saya pun berbangsa cina dari perkahwinan campur, tinggal dipersempadanan kampung cina dan melayu dah telah berumur 50th. sekarang. tokwan saya org melayu ajk dap kwsn, tok (perempuan) saya ahli pergerakkan wanita umno. bapa saya pengikut pas (walaupun saya rasa dia pangkah umno). dan saya rasa teramat sedih kerana dari penelitian sejarah hingga kini, puak minoriti yg melaungkan hak asasi tiada rasa malu dalam memperjuangkan hak tanpa menghormati hak majoriti, ditambah pula, menyalahkan parti satu kaum (contoh UMNO) sebagai rasis. Ya, UMNO itu parti satu bangsa, tapi berfirasat menegakkan hak2 semua kaum.

    nampaknya kini, keadaan politik msia berada dlm keadaan amat bercelaru diperkotakkatikkan oleh pejuang2 yg tidak berpaksikan sejarah realiti pembangunan dan arahtuju negara.

    jika semua kaum, tua muda, cina, melayu, india & lain2 bangsa sedia menjaga momentum demand dan memainkan mereka masing2 untuk sentiasa berfikiran terbuka dan waras, serta keep cool, nescaya kita semua akan berada dlm suasana yg lebih aman dan berjaya di mercu perdana global. tak payah bergaduh dan dilaga2kan oleh sesiapa. OLEH ITU GUNALAH AKAL UNTUK BERFIKIR & BERMUHASABAH HATI, LIHAT KANAN, KIRI, DEPAN, BELAKANG, AMBIL UDARA, TEPUK DADA & TANYA SELERA.

    Reply
    • 3. mekyam  |  May 16, 2012 at 11:33 pm

      *suka*

      Reply
  • 4. RCZ  |  May 15, 2012 at 4:54 pm

    Dah lama dah tahu yg DAP tu parti paling racist in Malaysia. They can say whatever they want BUT actions speak louder than words. Very funny that they keep on repeating about LGE went to jail for the Malay girl.. were they born yesterday? LGE did that as a strategy to further his political agenda. I simply can’t understand why some Malays are so daft as to believe DAP actually fight for the right of all Malaysians.. Wake up lah from your ignorance..

    Reply
    • 5. Sshsn  |  May 15, 2012 at 8:53 pm

      What is your monthly salary? Does it afford you a lifestyle of your choice? Do you feel safe on the streets? Would you let your kids if you have any roam freely? Be honest with yourself, for I don’t give a flying fuck about you. But I do care about the state this country is in, as governed by Helens masters for 50 years. This is not about race or religion as helen would have you believe, it’s simply about living a decent life.

      Reply
      • 6. Helen Ang  |  May 15, 2012 at 9:31 pm

        “Helen’s masters”? On what evidence do you make your allegation?

        Shall I make an equally wild accusation against you? What’s there to stop me? After all, I don’t have to furnish any proof, I can simply pluck from thin air any unsubstantiated thing I wish to throw at you. Because that’s exactly what you do.

        Looking at your consistent behaviour in my blog and the behaviour of your DAPster kindred spirits who also make their way to my blog after spreading their slander in the portals against me, why should I believe that the party you support could be better than the one presently ruling?

        I can clearly see the behaviour of the Barisan supporters who comment here even on issues where they disagree strongly with my views, and there have been several of these, such as hudud, vernacular schools, korban raya haji, the Perkasa white angpow, the KFC incident or the Jalan Kebun episode.

        They do not argue or act like DAPsters.

        You know what people say about the fruit not falling far from the tree. Or it’s Malay equivalent, bagaimana acuan begitulah kuihnya or vice versa, bagaimana kuih begitulah acuannya.

        If one is a member of the Physics society, I would expect him to present his case logically and rationally like a scientist.

        If one is a member of the Ku Klux Klan, I would expect him to behave like a race supremacist.

        Would I be wrong to link in my mind your behaviour with the party that you support?

        If yes, then should my sceptical opinions about the federal opposition – as expressed in this blog – be altogether so surprising?

        After all, you are constantly demonstrating DAPsterism to us all here. Thus should your side ever assume (more) power, then we must brace ourselves to be subjected to your kind of behaviour at higher levels of authority.

        Now you’re telling RCZ that “it’s simply about living a decent life”. Have you exhibited any decency at all in your dozens of comments in my blog? Nope, never.

        Your entire commenting history consists of a stream of profanities and insults against me and readers like-minded to me.

        So it’s kinda hard for me to imagine someone like you preaching about “a decent life” when you can’t even keep a decent tongue.

        Reply
      • 7. goondoo  |  May 15, 2012 at 9:47 pm

        Ssshn…

        living a decent life.. for Chinese driving a BMW n living in posh bungalow…

        apa lagi u mau… tak cukup lagi ke…

        U talk macam the Malays make your people living a marginalised life, living in poverty and make you beg for living.

        Only in Malaysia, the so called marginalised people control the economy , live in bungalow and drive a BMW…

        What kind of shit you are talking about?

        Reply
      • 8. gratitude  |  May 15, 2012 at 10:50 pm

        What salary has to do with anyone’s opinion on this blog?

        Sshsn remark’s is typical of DAP and kind’s superiority complex, haughtiness cum bitterness.

        And the said so called masters of Malaysian has given her and the rakyat(including the bitter ones) a good and decent life/opportunity on a balanced equal basis since Merdeka. Being gentlemen in nature, even the oppositions are given fair chances (but as everybody can see Bersit and a major conspiracy of parties abound notwithstanding).

        Try looking at other countries, for a change.
        Also we see only foreigners begging(paid to) at the road side here. No Malaysians.

        Are we not decent here?

        Reply
      • 9. Grompie  |  May 15, 2012 at 10:51 pm

        Dear Sshsn, you don’t care a “flying fuck” about the fate of another Malaysian but you claim to care about Malaysia.

        What is Malaysia if not its citizens?

        Trust me that if you do not care a flying fuck about other Malaysians as you said, then the whole of Malaysia will not give a Flying Fuck with a Finger up your Arse, about you.

        Reply
      • 10. kiasu  |  May 16, 2012 at 3:07 am

        You got a roasting from Helen bro!!! Go cry to your Dear Leader, or better still to the “saya Emak Malaysia” christian turned muslim more islamic than umno muslim tweeterlady Hannah Yeoh. What a disgust, i mean guang eng, hannah and u.

        Reply
    • 11. goondoo  |  May 15, 2012 at 9:56 pm

      DAP memang fight for equality tapi DAP stylelah…..

      1. Equal religious right for Islam, Christian and others. Currently under the constitution Islam as the official religion while others religion can be practised. Kalau samarata, agama mana yang akan rugi.. Islam kan..i

      2. Equal rights for Bumi and Non Bumis.. Current special priveleges for the Bumis. Kalau equal right, siapa yang akan rugi, Bumis kan…

      3. Equal economic right..Currently economic 80% controlled by the Chinese. Kalau same economic rights, sapa yang akan rugi.. China kan..

      Unfortunately DAP only emphaised for item 1 and item 2. Hak ekonomi dah China yang punya tak perlu disamaratakan, tapi hak kaum lain yang punya, DAP hendak.

      Itulah mainan politik DAP.

      Reply
      • 12. Sshsn  |  May 17, 2012 at 12:09 am

        Dear Helen, what is your motive? I know you’re not very smart, based on your ability to rebut with sense, that much I know. So what is your motive? Your undying hatred for DAP? Your priceless love for Umno? Also do not accuse me of being a political party member. I’m not. I am nothing like you, thankfully.

        Reply
  • 13. muda  |  May 15, 2012 at 4:56 pm

    Bersetuju dengan ajimi. Iaitu menggunakan AKAL UNTUK BERFIKIR & BERMUHASABAH HATI, LIHAT KANAN, KIRI, DEPAN, BELAKANG, AMBIL UDARA, TEPUK DADA & TANYA SELERA.

    Setelah berbuat demikian, saya dan keluarga serta jemaah kariah masjid kampung saya telah bersetuju dan berazam untuk menukar pemerintah kerajan Malaysia pada PRU 13 nANTI…

    Reply
    • 14. i'm a  |  May 15, 2012 at 9:23 pm

      Saye n keluarga, sedara mara smua yg selama ni x pnh mengundi beriltizam untuk brtindak sebaliknye.

      Reply
    • 15. Mohd Isa  |  May 15, 2012 at 10:56 pm

      Sdr muda, jemaah kariah masjid kampung kamu ni giat beribadah atau berpolitik? Jika beribadah, serulah kepada perpaduan. Jika berpolitik, masjid bukan tempatnya kerana agama tidak membezakan fahaman politik.

      Sdr muda, boleh beritahu tempat dan nama kampung dan masjid kamu tu? Saya percaya kamu bercakap benar seandainya kamu tidak segan silu memberitahu kepada umum. Lainlah sekiranya kamu ini berbohong, tidak kan?

      Saya dari Kg Pandan KL dan jemaahnya dari pelbagai fahaman politik dan ramai juga yang menyokong kerajaan maupun tidak menyebelahi mana2 pihak. Namun tidak pula ingin saya mengaku bahawa saya mewakili semua mereka dan kami menyokong parti cap ayam atau cap roket.

      Reply
      • 16. muda  |  May 16, 2012 at 12:08 am

        Bebanyak terimakasih encik Mohd Isa kerana memberi teguran dan pandangan. Saya sangat menghargainya..,tetapi janganlah emosi sangat sehingga orang menjadi muak dan jelak..!

        Memadailah media arus perdana yang bersikap sedemikian sehingga maksud dan matlamat kerajaan menyampaikan maklumat tidak tercapai…

        Reply
  • 17. Shamshul anuar  |  May 15, 2012 at 5:59 pm

    RCZ,

    Actually it is wrong to assume that DAP fights for Chinese interests. DAP fights for Lim Dynasty. Make no mistake about it. Whatever DAP says always revolve around the interest of Lim Dynasty.

    That is the reason why Guan eng contested in Penang . The sole reasion being Kit siang wants to install him as Chief minister, effectively sidelining the convention of giving the top post to State DAP Chairman.

    To perpetuate Lim dynasty, Kit siang is willing to put malays ang chinese on collision path. The way to do it by continously challenging Malay interests and painting UMNO( meaning malay party) as racist when in fact, DAP is the racist party.

    Reply
    • 18. Grompie  |  May 15, 2012 at 10:53 pm

      Dear Shamsul,
      I agree with your point of view.
      I believe Marcus will take over Penang once LGE no longer able to move his mouth.

      Reply
    • 19. from batu pahat  |  May 16, 2012 at 9:28 am

      Dap lim dynasty style sama macam Pap lee kuan yew style lah..

      ooo..mereka semua pernah berasal dr batu pahat.. copy sahaje..

      Reply
  • 20. nk  |  May 15, 2012 at 6:57 pm

    en ajimi.
    tak perlu jelas panjang panjang. saya pasti pangkah kerajaan yg ada. kerajaan selain dari sekarang tidak mampu nak tadbir negara. PAS – rasuah berlambak , kroni dan memalukan melayu. islam bukan pegangan mereka
    DAP – ultra kiasu berpaksi kan cina kristian dan ekonomi mirip kepada gangsterism
    PKR – hampeh.

    Reply
  • 21. kiasu  |  May 15, 2012 at 7:28 pm

    If video of the two Chinese guys screaming rudely at Najib during a function “An Evening with the Prime Minister” in London yesterday finds its way throughout this country especially in rural and sub urban areas, its surely gonna sway thousands of fence sitters and malay votes in favor of UMNO and BN.

    This Bersih thing is inflicting severe damage to the oppositions…and its only the beginning. I am certain the tide has turned around. It was a rude awakening for most people as the act was so unpolite and shameful.

    The way Najib dose them off, kudos to the prime minister.

    Soon after the Tunku episode, then came this two monkeys in London. Opposition is doomed.

    Reply
    • 22. I hate N'Sync  |  May 15, 2012 at 10:48 pm

      It didn’t matter who they were, Chinese, Malay or Indian. They support Bersih but damaged a legitimate cause by acting like a bunch of uneducated ruffians. Maybe Ambiga can share her thoughts about such behavior, and compare that to what’s happening in front of her house.

      Reply
      • 23. Edwards  |  May 16, 2012 at 3:30 am

        It could matter a lot to many malays as the two chinamen were screaming rudely to a prime minister who is a malay. It did matter to most chinamen in penang recently when a malay mamak guy was arguing with the chief minister who is a chinese, during anti-lynas gathering at padang kota. It is boiling into racial divide now, slowly but surely, thanks to Ambiga, Anwar, Bersih and DAP.

        Imagine if the opposite happens in london or anywhere should two malay guys scream at a chief minister who is a chinese in the presence of mostly chinese audience.

        Like someone just said, a little success has made this Bersih Dapsters big-headed, rude and arrogant.

        Reply
  • 24. dugo  |  May 15, 2012 at 7:56 pm

    Encik muda, saya dan keluarga serta jemaah satu kampung saya pula telah bersetuju dan berazam untuk mempertahankan pemerintah kerajan Malaysia yang sedia ada pada PRU 13 nANTI…

    Hehehe, why not we speak for ourself, not on behalf of the whole kampung or pekan or lorong….ok

    And, oh your kariah masjid kampung, are they all including you members of PAS? Hmmm, ini semua salah Umno juga tidak bayar cukup like they paid to Tunku Aziz

    Reply
    • 25. muda  |  May 16, 2012 at 12:41 am

      Suka dengan komentar kamu kerana sangat kelakar. Memang tak cukup beri duit, lagipun MOF dah kekeringan kantungnya.

      Adalah sangat baik dan kepada dugo dan korga serta jemaah kampung berusaha bersungguh-sungguh untuk mempertahankan pemerintah kerajan Malaysia yang sedia ada pada PRU 13 nanti.

      Jadi berpakatlah untuk berbuat sesuatu meyakinkan saya dan keluarga serta jemaah kampung saya akan kebolehpercayaan kpd kepimpinan sedia ada terbit dalam hatisanubari kami. Lagipun, apa yang dilihat sekarang ini, kebencian rakyat telahpun memuncak. Saya sangat risau kalau pemerintahan mereka tumbang terkangkang..!

      Apapun, saya rasa tak salah menyatakan hasrat hati dan membuat komentar sedemikian rupa. KECUALILAH undang-undang dalam negara ini TIDAK membenarkan perbezaan pendapat dan haluan pemikiran rakyat hendaklah sehala sahaja mengikut kepimpinan negara…!

      Saya rasa PM Najib pun rimas dan tak setuju jika sedemikian rupa adanya..

      Reply
      • 26. Ahmad Yatim  |  May 16, 2012 at 2:23 am

        Undang2 dalam negara ini membenarkan perbezaan pendapat kerana kerajaan sekarang amat demokratik. Setakat ini tak ada manusia pun di Malaysia dibuang daerah, dihukum bunuh atau dipenjara kerana berbeza pandangan dengan kerajaan.

        Tapi kalau anda berbeza pendapat dalam parti hipokrit DAP, PAS dan PKR, anda akan ditendang keluar kerana dianggap melawan pimpinan, khianat, tidak senonoh, memalukan, trojan horse, dibeli oleh UMno dan sebagainya. Lebih2 lagi jika anda seorang melayu. Tidak percaya? Go ask Tunku Aziz, Hassan Ali, Zulkifli Noordin, Zaid Ibrahim dan ramai lagi. Mereka ini lebih mengenali parti2 itu sendiri berbanding kita.

        Mungkin saya tersalah di sini kerana mungkin anda lebih mengenali Lim kit siang, Lim guan eng, Nik Aziz dan Anwar Ibrahim berbanding dengan mereka yang kena tendang tadi.

        Reply
      • 27. Ahmad Yatim  |  May 16, 2012 at 2:39 am

        Sdr muda, awalnya sdr mengaku bercakap bagipihak semua jemaah kariah masjid kat kampung sahaja.

        Kemudian sdr bercakap bagipihak seluruh kampung pula.

        Akhir sekali sdr bercakap bagipihak rakyat pulak dah.

        Jangan pula selepas ini sdr nak bercakap bagi pihak United Nations dan seluruh dunia pula ya…..buat gempaq habis mengalahkan Anwar.

        Apapun kelakar sdr, saya tak nampak pun sapa2 yang berasa emosional, lukaparah, jelak atau muak apabila mengomen tulisan sdr. Yang jelas adalah sebaliknya kot. Yang penting sdr menilai sama ada komen2 mereka make sense atau tidak.

        Reply
      • 28. Abu Bakar  |  May 16, 2012 at 3:10 am

        Muda,

        Tak semua perubahan itu bagus. Setiap keluarga yg berporak peranda tidak perlu diakhiri dgn perceraian atau kahwin lain. Ianya hanya perlu diperbaiki. Dgn segala tenaga yg ada sampai memalukan negara dan maruah bangsa dan wang yg berjuta2 dibazirkan, kan lebih baik digunakan sebaiknya utk membaiki sistem yang ada? Apakah buktinya yg pembangkang tidak korupsi dan berlaku adil, terutama kepada hak2 dan maruah bangsa melayu? membolehkan apa yg dulunya sgt diharamkan? bersekongkol dgn kafir tp dulu perbuatan itu juga haram dan di akan dilabelkan kafir juga. mereka juga manusia dan bukan robot yg diprogram utk sentiasa berlaku adil. dan apakah buktinya jika mereka tidak berlaku adil, bangsa melayu akan dapat semula hak dan maruahnya yg tergadai selepas 5 @ 10 tahun? dgn cara apa? pertumpahan darah? kita bukan barbarian. kita ada agama…

        Apa sahaja tuduhan yg dilemparkan ke pemerintah sekarang…. kroni, rasuah etc, percayalah perkara yg sama sedang di lakukan oleh mereka sekarang dan bila berjaya ke putrajaya nanti. Tp semua itu soal ke-dua bagi aku, boleh disetelkan dgn cara yg lebih bertamadun tp bila hak dan maruah bangsa tergadai? hanya 4 tahun saja bangsaku cacamarba dan kelihatan kebangkitan agresif bangsa lain dgn cara yg sungguh kurang ajar, jgn kita pula dipijak utk 5 @ 10 tahun lagi akhirnya menjadi Melayu yg lupa Melayu nya …. sbb takkan melayu hilang dari bumi ini…

        Reply
  • 29. nalza@700  |  May 15, 2012 at 9:23 pm

    To Mr. Muda..good luck to you and all your family and so called jemaah kariah masjid of your place..just to remind you one thing..if let say BN wins,God willing,please don’t blame it on SPR,PDRM,UMNO,BN, etc..etc…just blame it on your chosen party and their leaders for all the stupid/silly things they’ve been making this past 4 years,period!!

    Reply
    • 30. muda  |  May 16, 2012 at 12:16 am

      ..takkan kata macam itupun menjadi hati kamu terluka-parah. Hai bro, dalam perjuangan mesti ada kekuatan jiwa dan jangan terlalu mudah menuding jari kepada pihak lain…!

      Dan yang paling penting jangan peghasan terlampau cerdik sehingga menganggap orang di sekeliling kita semuanya bodoh…, itu syok sendiri namanya.., nanti jatuh tersepok…!

      Reply
      • 31. chewal  |  May 16, 2012 at 12:49 am

        I think you should read your comment in front of a mirror. I don’t think you understand what you wrote.

        Reply
      • 32. hazou ///M  |  May 16, 2012 at 1:18 am

        muda..sebenarnya ramai rakyat yg fencesitter.s.silent majority dn kami kebanyakannya tidak mengundi pada PRU 12 dulu..dan kebanyakan dari kami sudah muak dengan tingkah laku dari pihak PR..dan saya rasa utk PRU kali ini kami akan mengundi untuk mengajar PR yg jgn mendabik dada berlagak dn suka2 mencaci orang sedangkn sepatutnya buktikn pada kami yg kamu boleh memerintah..ingat ahli umno sahaja sudah lebih dari 3juta..dh lebih dari bersih 1.0 -3.0.ini xtermasuk golongan fencesitters yg jadi silent majority..dalam demokrasi minoriti harus mengikut majority..terimalh apa jua keputusan PRU13 dengan hati yg terbuka

        Reply
  • 33. gratitude  |  May 15, 2012 at 11:37 pm

    Just a thought (straying from the subject issue of hypocrisy despite their slogan of “agree to disagree” and the recently “celebrating the differences”. Yeah mind and tongue-twisting slogans but still, there are buyers)

    Now, opposition is all about the minority attempting to overcome or forcibly influence the majority.

    Look at the MRT- a few stubborn shop owner holding or attempting to sway the project managers. The whole Klang valley and many rakyat(from spinovers/contracts) is to greatly benefit yet seems to be blackmailed by these few lots.

    Look at Bersit. Self-explanatory. Creating chaos on a flimsy excuse(demands met, so what else?)

    Lack of Chinese school teachers. Self-explanatory as well. Try working “with” the govt//paymaster for a win win outcome instead of “feet stomping”. As is now the Chinese school itself may be a source of gaping rift in cultures between the ethnics as they are not exposed/not learned from each other since young.

    Beg to differ but this is selfishness, forsaking long term yields for the society as a whole.

    Try to think long term. Ahmad, Ah Kow and Muthu being best of friends just like in the olden days, before the advent of these schools as rakyat has grown rich and affordable.

    Reply
  • 34. AYAH  |  May 15, 2012 at 11:51 pm

    Helen, thank you for giving that patsy Sshsn a pasting he deserves – the civilsed way to treat an uncivil bast..rd!

    Reply
  • 35. Joe  |  May 16, 2012 at 12:20 am

    DAP will now be banking on that Chinese boy with the malai-ren name…

    Reply
    • 36. nk  |  May 16, 2012 at 8:30 am

      ohh for sure.
      khairil khir johari is not the son of khir johari but more of a ching becomes moslem because her mother married khir johari. he should be named khairil abdullah.

      Reply
      • 37. Joe  |  May 16, 2012 at 2:42 pm

        Stepson la vadey. Let’s call a cangkul, a cangkul…

        Reply
    • 38. mekyam  |  May 16, 2012 at 8:33 am

      Joe, and don’t forget the two latest old grapes they acquired from UMNO, the sour ones! ;)

      Reply
      • 39. Joe  |  May 16, 2012 at 2:43 pm

        wrinkled grapes are prunes… excellent for constipation.

        Reply
      • 40. mekyam  |  May 16, 2012 at 11:30 pm

        TOUché! :)

        *better than giving just ropes, eh? now people can also wait for the diarrhea. hehehe!

        Reply
  • 41. Abu Bakar  |  May 16, 2012 at 3:16 am

    Helen,

    Thank you ….

    Reply
  • 42. Rabbit  |  May 16, 2012 at 8:08 am

    Helen,
    Nice reply to Sshn bruising comment. But do these people deserve reasoning. Is there any grey matter left in their brain, not yet painted black by hate?

    Good to know the result of UM’s study that BN will get 49% to Pakatan 29% votes. The remainder undecided and they are the ones who listen to reasons.

    Keep it up.

    Reply
  • 43. Ahmad Ibrahim  |  May 16, 2012 at 9:53 am

    Well, Joe, I don’t think the DAP is only banking on Zairil Khir Johari. At things stand right now, the DAP will try to get as many Zairil Khir Johari types into the party and say to the Malays “hey look, we’re not a Chinese party”.

    Of course the DAP is not a Chinese party. It never was in the first place. Just look at the origins of the DAP. It was founded by Anglophiles of various colors, yellow, brown etc. Anyone with a clear thinking mind will know the DAP is an Anglophile party.

    But alas, the Chinese community, in their eagerness to “send” a message to the Barisan Nasional, never see the wolf that is the DAP. Now that almost the whole Chinese community is solidly with the DAP, of course there are exceptions (read : there are still some Chinese that can still “see” and “think” i.e Helen), they have no idea that they are being dragged into this whole mud business of which they have no way of backing off from a confrontation with the rest of Malaysian society (read : rest of Malaysian society refers to Malaysians that do not buy into this whole voodoo ideology of Malaysian First courtesy of the DAP.

    Notice that the PKR and PAS do not preach Malaysian First because you see, for PKR the tag is Anwar and Family First. For Pas on the other hand, it has always been Political Islam FIrst).

    One piece of commentary on Zairil Khir Johari. He told The Malay Mail that he’s work so hard to get to where he is today in the DAP. Sure Zairil, you sure work hard, working hard to leverage the name of your father. Now, wait, are you really the son of your father, or you’re just a stepson ? Now, now, don’t try to lie boy, be honest.

    Reply
  • 44. MalaysianinNewYork  |  May 16, 2012 at 10:07 am

    Helen, you actually fit in very well with the fence sitters because it is not like an UMNO or PR classified blogs or like the media. Both of those justify an end to meet a mean ie the political dogmatic practice as oppose to what is a moral responsibility to the public.

    Naturally many of your commentors are fair minded personalities but definitely with a tinge of either a BN or PR affiance. Your hawk eye approach against PR is much needed because they seem to also find a reason to deflect their short coming and blaming BN besides dealing with the problems that effects the public.

    BN is no better for the complacent attitude that had led to this, yet I must give credit, if they are attempting to correct their own malfeasances. What we need is a fair & sound government with an equally balanced opposition to maintain the check & balance to ensure at the end of the public benefits.

    Maybe BN is now trying to be a fair & sound government for all, but the opposition definitely sucks in their role, so I think your role is justly positioned for the majority fence sitters to make our own mind which trangresses beyond religion or origin for fellow Malaysians that these dumb politicians on both equation don’t seem to get.

    Reply
    • 45. hazou ///M  |  May 16, 2012 at 10:34 am

      i agree with u on this..something these supporters tend to be to emotional thus creating these ruckus..did they forget about us as the fence sitters who are now sick of their attitude..we are the majority..and we are the one who decide the government of the day..not them..both side are still minorities compared to the bulk of fence sitters…sadly malaysian are lacking in rationale thinking..we need to improve our education..that is where we need to focus..invests in our next generation..

      Reply
      • 46. MalaysianinNewYork  |  May 16, 2012 at 11:20 am

        Hazou,thank you for your answer.If we can improve on humanity amongst us then, education and everything else paves a way. I think our quarrels between us should move beyond politics with only an expectation how we can make it better for the deprived ones without a concern of the religion or origin.

        Reply
  • 47. hazou ///M  |  May 16, 2012 at 12:58 pm

    One thing i noticed and quite disturbing..Malaysian nowaday are lacking in logical reasoning..most just based on emotion..that is why it is easily for manipulating their psylogical mindset. people are so into politics and some even affected their careers negatively..and whats with the culture of condemming anyone that doesnt subcribe to your believe..this is like a communist type behavior. i am seeing history repeat itself again..same setup,some even same actor just the storyline have been modernized.

    Reply
  • 48. ajimi  |  May 16, 2012 at 2:27 pm

    Bertenang, bertenang, kita rakyat msia yg berhujah disini, walaupun dari pelbagai bangsa/kaum, KITA YG MENETAP DINEGARA INI – MALAYSIA / BERASA KITA RAKYAT MSIA YG BERTANGGUNGJAWAB / BERIDENTITI / BERINTEKGRITI. Oleh itu, kita semua perlu jaga tatasusila kita. Jgnlah perbezaan pendapat membolehkan kita bersikap biadap. Saya yakin, kita semua yg terdiri dari pelbagai bangsa ada adab dan tingkahlaku yg baik lagi tinggi pekerti. Sekian lama kita mengharungi dari masa merdeka, takkan kita sudah lupa asal usul jatidiri kita? Sebab itu saya kata, LIHAT DEPAN, BELAKANG, KIRI DAN KANAN. Kita perlu menyokong arah proses yg aman damai dan berhemah tinggi, dan menolak budaya – BIADAP / KITA SAJA YG BENAR. Barulah fikiran kita boleh terbuka dan berhujah dgn lebih baik. Aturcara kita rakyat msia skrg bukanlah hendak memenangkan sesuatu kaum, tapi bagaimana hendak hidup bersama dengan aman tenteram agar mudah mencari rezeki. Bg saya, saya ingin pelajari kaedah kaum cina yg pandai berniaga, pelajari kaedah kaum india yg pandai bertutur kata, dan meningkatkan rasa harga diri kaum melayu yg tak mau dipanggil sebagai pemalas. Kalau perlu kita tegur org Melayu, kita tegur dgn memberi tunjuk ajar, kalau perlu tegur org Cina, biar kita tau adab mrk, begitu juga org India. oleh itu, mari lah kita mencari formula2 bersama dgn agenda2 parti yg ada yg dpt menyesuaikan kehendak kita, dan BUKAN KEHENDAK PARTI TERSEBUT.
    Lagi sekali mari kita fikir2kan.

    Reply
    • 49. mekyam  |  May 16, 2012 at 9:46 pm

      *like*

      Reply
    • 50. muda  |  May 17, 2012 at 9:37 am

      Saudara Ajimi, di sini bukanlah tempatnya untuk mendabik dada memiliki adab, akhlaq yang mulia dan budi pekerti yang luhur. Mereka tidak pandang itu semua, sedangkan asas kepada keharmonian hidup dan perpaduan kaum terletak kepada tuntutan adab yang anda bicarakan.

      Mereka mengherdik dan memaki hamun serta sangat kritikal dengan DAP kerana tidak boleh dikritik dan diusik langsung tetapi dalam masa yang sama pemikiran, pemahaman serta feel mereka lebih dahsyat dari DAP…!

      Saya hanya menyatakan untuk tidak menyokong kerajaan yang memerintah Malaysia sekarang ini pada PRU 13 nanti. Itu saja dan tidak pula mengkritik dan mencaci pemerintahan kerajaan Malaysia. Hanya berbeza pendapat saja dalam hal memilih kerajaan.

      Jika demikian sifatnya, maka sebarang pandangan dan kritikan di blog ini hendaklah SEHALA sahaja. Kalau begitu tidak perlulah diadakan pilihanraya…!

      Kita boleh membuat teguran malah dianjurkan berbuat demikian sekiranya telah nyata berlakunya kepincangan tetapi biarlah secara bijaksana dan berhemah. Zahirkan ketinggian budi dan adab dalam mebuat teguran juga kritikan agar terserlah ilmunya sehingga menjadi kebanggaan guru-guru, ibu dan ayah yang membesarkan mereka dengan penuh kasih sayang.

      Tetapi perkara yang sebaliknya yang berlaku di sini. Mereka orang yang berilmu iaitu tahu menulis dan membaca malah bebas berfikir. Tetapi lagak mereka itu menghinakan ilmu yang mereka perolehi, juga memalukan emak-ayah serta keturunan dan guru-guru yang mencurahkan ilmu kepada mereka.

      Izinkan saya memberi beberapa sebab kenapa saya tidak cenderung untuk memilih kerajaan yang sedia ada dalam PRU 13 nanti.

      Baru-baru ini heboh seorang menteri telah memberi sejumlah wang kepada artis wanita RM1.5 juta dalam masa beberapa minggu sahaja. Dari mana datangnya duit itu dan untuk apa wang itu diberikan kepada artis berkenaan…? Semua ini berlegar dalam benak fikiran saya. Mungkin kepada anda semua ianya adalah sesuatu yang biasa..! Sila perbetulkan jika saya silap.

      Kedua, pihak mahkamah Perancis telah memulakan kes rasuah syarikat yang menjual kapal selam kepada kerajaan Malaysia. Apa yang difahamkan syarikat tersebut mestilah memasukkan sejumlah wang iaitu USD 1 billion ke akaun Perimekar Sdn Bhd jika hendak memenangi tender ini. Anda fikirkanlah sendiri dan perbetulkan jika saya salah.

      Ada orang bermegah dan berasa sangat bangga kerana keahlian organisasi yang disertainya melebihi 3 juta orang. Satu angka yang jauh melampaui perserta BERSIH 1.0 + 2.0 + 3.0

      Apa maknanya kuantiti sekiranya tidak berkualiti. Tambahan pula ianya dipimpin oleh pemimpin yang sedemikian rupa…! Ianya adalah umpama seperti buih di lautan, dilambung ombak dan terburai di pantai.

      Sejarah telah menukilkan dalam peperangan Badar tentera Islam jauh lebih sedikit dari tentera kafir quraisy tetapi dengan bantuan dan pertolongan ALLAH swt tentera di bawah pimpinan Nabi Muhammad saw telah menang dalam peperangan itu. Kuantiti tidak memberi apa-apa makna jika ALLAH swt tidak menyebelahi kita.

      Tetapi manusia yang berkualiti itu penting untuk perjuangan, pembangunan ummah dan negara. Al Quran itu adalah petunjuk bagi orang-orang yang bertaqwa. Sebelum menjadi taqwa mestilah didahului oleh IMAN dan sebelum beriman mestilah ISLAM. Jangan terlalu mudah mengatakan kamu telah beriman selagi kamu tidak diuji….

      Mohon maaf sekiranya ada yang tersinggung dan hatinya terluka….!

      Reply
      • 51. hazou ///M  |  May 17, 2012 at 1:23 pm

        saudara muda..cubalh jangan kelaskn org yg xmenyebelahi pihak awk sebagai ahli parti lawan awk..awk xbaca langsung apa yg saya tulis ye..xpernah sy mengaku sebagai ahli mana2 parti..bacalah betul2 sebelum nk menuduh org..kebanyakan dari kami ni alah yg xberparti..apa yg saya katakan tentang jumlah keahlian tu memang hakikat UMNO mempunyai ahli lebih dari 3juta..tapi kamu masih mahu melabelkn saya sebagai org UMNO?

        sama lah sy juga ada sebab kenapa xpernah teringin nak menyokong org yg katakn perjuangkn islam tp xmengikut landasan yg betul..seingat sy xpernah lagi agama sy mengajar utk mengutuk, mencaci dan mendoakn yg buruk pada seseorg..

        mengunakn agama sebagai alat utk kuasa..terpulanglh pada sesiapa utk menilai..yg saya tahu sebagai org yg berpegang pada agama jangan sekali2 kamu mendoakn keburukan pada org lain..utk segala kesalahan yg kamu nyatakn tu..itu datang dari ketamakan…setiap manusia ada ketamakan masing2 yg mendorong kepada rasuah dn sebagainya..jika terbukti bersalah hukumlh dimahkamah..jika terlepas di dunia di akhirat nanti dibalas juga..

        (p/s. jika xpercaya juga yg sy bukan org UMNO bolehlh hubungi sy dan awk boleh semak sama ada sy org UMNO atau tidak..sy pun xtahu macam mana nk semak sebab bukan ahli) ramai lagi org yg xberparti seperti saya yg sebenarnya adalah majoriti yg menentukn hala tuju negara.

        Reply
  • 52. calvinsankaran  |  May 16, 2012 at 3:04 pm

    Helen, now this is interesting. It shows that the Dear Leader’s so-called meritocractic principles are nothing but a sham.

    ———————————————————————

    The former Transparency International head for Malaysia also said that a phone call from Guan Eng on Sunday offering a new post sped up his decision to quit.

    “I do not know if it was an act of compassion or the need to compensate me for the loss of the senator’s post. He offered me a senior fellowship in the Penang Institute dangling travel as an attraction.

    “Then yesterday, Zairil Khir Johari (Guan Eng’s political secretary) called and repeated the offer and stated there was a stipend of RM50,000 to go with it.

    “I regard the offer as totally insulting. It came from someone who had no sense of respect. Did he think I was that sort of a person?” said Tunku Aziz, adding that he considered the move as an attempt to bribe him.

    “This man has no sense of decency. As a senior person, I think it is biadap (uncouth). This was what really made me decide to announce my resignation. I will not work with this man.”

    —————————————————————————-

    So this is how the Dear Leader rewards his cronies…Senior Fellowship with travel and a Rm50K stipend to go with it !

    Reply
    • 53. Helen Ang  |  May 16, 2012 at 3:21 pm

      Absolutely Calvin. I see the element of corruption in Dear Leader’s offer … as if the state think-tank is his personal family business to do with (appoint whomever as ‘reward’) as he likes, such as Zairil as CEO.

      Tunku Aziz himself views it as an attempted bribe.

      Can you dig up any more info as to the most recent shenanigans at Pg Inst? Who’s been eliminated & who installed?

      Dr Lim Mah Hui — such a disappointment!

      Reply
  • 54. shamshul anuar  |  May 16, 2012 at 4:57 pm

    Helen,

    The fact that DAP demonised Tunku Aziz only shows one thing; that DAP is intolerant of divergent views.

    I am not surprise. Utusan Malaysia has been banned by Guan Eng from attending his press conference. I never heard UMNO bans any newpaper from Najib’s press conference.

    Kit siang and now Guan Eng run DAP as if DAP is a family business. And Guan Eng overemphasizes his importance and contribution. He likes to think he is some sort of khalifah. Hence the insincere admiration on Khalfah Umar, just for the sake of malay votes.
    __________________________________________________________________________________________________________________________________

    He’s not the only one professing insincere admiration just for the sake of Malay votes. The lengths that the evangelist Anglophiles are willing to go … — Helen

    Reply
  • 55. ajimi  |  May 20, 2012 at 1:00 am

    terdahulu terima kasih saudara Muda kerana amat beradab dlm berhujah. saya sanjung dan hormati pendapat saudara. ini lah sikap terpuji. saya hormati dan tiada masaalah dgn. pendapat saudara mahupun pertanyaan2 saudara.

    tapi disinilah yg saya ingin katakan.. biar bijak berhujah dengan akal. walaupun saudara berhujah dengan bijak menggunakan akal, tapi seperti perumpaan org putih, “You maybe genius in using your brain, yet fall short of illusion/imagination” (Anda mungkin bijak mengguna akal, tapi tidak kesampaian dlm berilusi / imaginasi).

    Hujah anda saja telah menunjukkan kesimpulan terpetri yg dikongkong oleh sanubari yg disemat kedangkalan pemikiran. kesimpulan anda didorong oleh firasat agenda hebahan org2 yg mempengaruhi dan anda telah berniat membuat sesuatu langkah hasil dari pengaruh tersebut.. bukankah anda dikongkong?

    manakala saya berminat dlm hasil ilusi yg terilham oleh pemikiran seseorang. kesimpulan tindakan saya, tak penting utk hebahan pengetahuan seseorg itu. yg penting, hanya sayalah yg bertanggungjwb dlm tindakan saya yg akan saya satukan dengan firasat dasar… iaitu aman damaI dan ketenangan.

    SAYA YG MENCARI KEDAMAIAN SEJATI, BUKAN DIKONGKONG FIRASAT ORANG YG DIBOBROK OLEH AGENDA TERTENTU. My humble regards n blessings.

    Reply
    • 56. muda  |  May 20, 2012 at 11:56 pm

      Berbanyak terimakasih kepada saudara Ajimi kerana memberi komentar terhadap tulisan saya. Sungguh berfalsafah hujahnya tetapi ada kecelaruan dalam benak fikiran kamu.

      Apakah kecelaruan itu..? Saudara Ajimi mendakwa segala hujah yang saya ketengahkan adalah merupakan hebahan orang sehingga menjadikan pemikiran saya dikongkong. Tahukah anda maksud dikongkong…? Ianya tidak bebas, terbelenggu dan tiada kemerdekaan jiwa.

      Secara fizikalnya bolehlah diandaikan seseorang itu telah dipenjara. Tetapi pemikiran, idea, khayalan,ilusi, ilmu dan lain-lain yang bersifat tidak ketara tidak mungkin boleh dikongkong sebab ianya tidak berjisim.

      Siapakah yang tersemat kedangkalan pemikirannya..?

      Kemudian anda mendakwa saya membuat sesuatu keputusan berdasarkan hebahan orang atau lebih mudah difahami sebagai mengikut khabar angin. Buat pengetahuan saudara Ajimi, terdahulu saya hanya memberi dua contoh sahaja yang menyebabkan saya tidak cenderung untuk memilih kerajaan yang memerintah Malaysia sekarang ini dalam PRU13 nanti.

      Contoh pertama, dua orang yang terlibat itu telahpun membuat laporan polis dan seorang darinya telahpun direman dan telahpun dibebaskan. Dan mereka yang terlibat juga telah membuat sidang akhbar masing-masing. Seorang menafikan tuduhan tersebut dan telah melantik peguam untuk memfailkan kes ini di mahkamah. Dan seorang lagi membuat tuduhan serta telah bersedia dengan peguamnya.

      Apakah perkara ini hebahan orang atau cakap-cakap kosong yang penuh ilusi tanpa fakta..?

      Manakala contoh kedua yang saya keutarakan, kes ini sedang bersidang di mahkamah Perancis. Apakah masih lagi khabar angin iaitu cakap-cakap yang tiada kenyataan langsung. Kes ini memang wujud..! Kita tunggu sajalah kesudahan ceritanya…!

      Kamu hanya berminat dan tertarik kepada cetusan idea dan ilham seseorang tanpa memperdulikan apa yang orang lain kata. Sedangkan dari aspek pelaksanaannya belum lagi nyata. Manakala hebahan orang itu tidak penting bagi kamu sedangkan ianya memberikan imej yang buruk kepada negara…!

      Agaknya saudara Ajimi belajar sains dan matematik dalam bahasa Inggeris dan itu sebabnya perumpaman omputih yang digunakan untuk menyokong hujah kamu itu. Saya sarankan kepada saudara eloklah digantikan dengan perumpamaan Melayu seperti ini, iaitu kokok berderai-derai ekor bergelumang taik..!

      Buat saudara Ajimi yang panjang akal serta mantop fikirannya, sebelum menutup bicara saya akhiri dengan serangkap pantun 6 kerat untuk tatapan tuan… dan selamat berilusi agar berjaya MENCARI KEDAMAIAN SEJATI, TIDAK DIKONGKONG FIRASAT ORANG YG DIBOBROK OLEH AGENDA TERTENTU.

      Penakik pisau seraut,
      Ambil galah sebatang lintabung,
      Seludang jadikan nyiru;
      Setitik jadikan laut,
      Sekepal jadikan gunung,
      Alam terkembang jadikanlah guru.

      Reply
      • 57. I hate N'Sync  |  May 21, 2012 at 12:20 am

        Saya percaya wajar diteliti apa yang dikatakan oleh muda sebelum ini. Apa bezanya penyokong tegar mana-mana parti jika ditutup mata, telinga dan akal budi apabila jentera politik kesayangan dikritik?

        Rakyat berhak membuang undi untuk calon yang paling layak, parti yang paling layak atau gabungan parti yang paling layak mengikut kepercayaan masing-masing. Adat orang bertanding, mesti ada yang kalah dan ada yang menang. Tapi kita jangan sekali-kali bertanggapan tanggungjawab kita sebagai warganegara selesai dengan mengundi sekali setiap 3-4 tahun. Kita kena pantau dan perhatikan pencapaian wakil-wakil rakyat kita, performance jentera-jentera kerajaan yang menggunakan wang rakyat dan hala tuju perancangan sosioekonomi negara. Kena peka, kena sedar, dan kena tolak penyelewengan baik dari pihak kerajaan, swasta atau badan bukan kerajaan.

        Reply
  • 58. Ed Nar  |  May 20, 2012 at 4:36 pm

    Short answer maaa… I wonder what decent life means for malaysian?

    I am Malay Malaysia, live in Spain. We have tax on everything, now 18%. my partner, danish, when we return to denmark, everything we bought, we have to pay broadbased consumption tax at 25%. My salary is taxed at 40%.

    i think malaysia is way better in many ways, but only for those who are grateful and live within his means… Dont talk about someone who bought expensive cars or maxed out his credit cards. Because i used to work in malaysia, even as a junior, i was able to save alot and travel the world frequently.

    Reply

Dijemput memberi komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


My blog, my like

Helen Ang

Smell the flowers

Recent Posts

CLICK ON IMAGE TO READ

Look who got TS Muhyiddin's autograph

'Apo Kono ei Jang' in Sarah's blog

'5 Maps that will help you understand the MH17 crash' in Alizul's blog

Pengunjung

  • 4,858,574 hits

Kalender

May 2012
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Archives

Feeds


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 341 other followers

%d bloggers like this: