Syok sendiri di bawah ketiak DAP

September 10, 2012 at 3:57 pm 6 comments

Si DAPster memang sering mendakwa media arus perdana tidak memberi ruang kepada orang pembangkang. Ini tanggapan yang meleset sekali.

Cuba tengok pada gambar-gambar di bawah yang pernah dibentangkan dalam akhbar The Star.

Media negeri yang diperintah Pakatan, umpamanya Buletin Mutiara dan Selangor Times pasti tidak memaparkan gambar orang BN kelihatan rajin, mesra dan bergaya.

Kalau adapun liputan, semestinya ia yang memburuk-burukkan BN, misalnya laporan Selangor Times tentang kes rasuah bekas MB Mohd Khir Toyo. Benda-benda baik yang dibuat BN pada lumrahnya tidak mendapat sambutan di Selangor Times.

Bandingkan gambar orang DAP bersenyum ceria di Star dengan tajuk berita dan jenis gambar yang terpilih untuk dimuatkan dalam media pro-pembangkang (screenshot bawah).

Sementara suratkhabar The Star memuatkan galeri gambar-gambar lawa – macam album foto ala Rocket - cuba lihat pula gambar Chua Soi Lek di portal pro-pembangkang Malaysia Chronicle (bawah, screenshot carian imej Google).

Selangor Times memaparkan gambar Ling Liong Sik hanya apabila beliau ditangkap polis (lihat screenshot muka depan akhbar mingguan negeri Pakatan itu, bawah).

Walaupun kalian mengetahui bahawa Adun Subang Jaya ialah kaki ponteng yang tidak menghadiri mesyuarat DUN, dan kalau pun hadir dia akan sibuk mengFacebook ketika DUN sedang bersidang, namun Selangor Times meletakkan juga Hannah Yeoh di muka depan. Seolah-olah menggambarkan dia lah Adun yang paling tekun bekerja sepanjang tahun.

Manakala The Star membayangkan seolah-olah semua ahli-ahli Beliawanis MCA tidak membuat apa-apa kerja pun (lihat keputusan hasil carian Google, bawah).

Anda mungkin juga meminati:

MCA should just sell DAP the plagiarizing Star

About these ads

Entry filed under: Gunting Dalam Lipatan. Tags: , , .

The Star still not acknowledging its plagiarism Sebabnya Melayu harus terpikat dengan DAP

6 Comments Add your own

  • 1. I.D.A.  |  September 10, 2012 at 4:52 pm

    inilah yang dinamakan kebebasan media… The Star at least dapat untung duit juga walaupun nampak macam jadi balaci kempen politik DAPster. tapi kalau Buletin Mutiara, hanya untung politik kepada dynasty dear leader & family. duit rakyat yang digunakan untuk penerbitan itu tak kembali kepada rakyat. sekurang-kurangnya gunalah material yang lembut sikit, boleh kitar semula buat toilet paper.

    walaubagaimanapun, DAPsters memang bijak memanafaatkan media termasuk the star juga dibalacikan oleh mereka. akhir kata, satu permintaan kepada penerbit B.M. tolong tukar material kertas tu kasi lembut sikit. sekurang-kurangnya tak membazir sangat duit rakyat pulau pinang sebab habis baca (atau tak baca) boleh buat toilet paper. letak gambar dear leader banyak2 pun takpa, setiap mukasurat letak 10 gambar barulah pengundinya sentiasa ingat kepada beliau hingga ke jamban.

    p/s, walaupun kelihatan seperti syok sendiri, namun tidak dinafikan dear leader adalah dewa pujaan pengundi pulau pinang hingga dibuktikan sebaliknya pada PRU akan datang!

    Reply
  • 2. shamshul anuar  |  September 10, 2012 at 8:52 pm

    Helen,

    I hope the chinese for their own sake will not allow DAP to manipulate them. If the Chinese believe DAP is a bargaining tool a against UMNO, they have my sympathy.

    What DAP is doing is putting Chinese literally on collision course with the malays. All for the sake of Lim Dynasty.

    As for DAP, it is clear that its leaders are arrogant. And DAP becomes increasingly hostile to anyone who dares to question it. No thanks to STAR that gives mind boggling coverage to DAP.

    And if MCA allows that to happen, be prepared to lose many more seats. MCA is stupid to allow STAR to leans towards DAP that has nothing good to say about UMNO (meaning the Malays). This will antagonise the very crucial life line of MCA: the Malay voters.

    In a crude or coarse language, without UMNO supports, MCA I am afraid would have been annihilated completely from Malaysian politics.

    Unable to garner courage to face DAP point blank, unfortunately MCA chooses the easy way out of keeping quiet whenever DAP makes unnecessary demands or attacks against Malays or UMNO.

    Reply
    • 3. Servant of God  |  September 11, 2012 at 3:11 pm

      Pelik kan, how MCA has such a loose hold on the Star? C’mon, they’re the owners, how can they let their own people get gunned down by their own newspaper?

      Either MCA really has lost the plot both in politics and business management, or their support is really somewhere else. If either one of these conditions are true, then, like you said, MCA would be annihilated from Malaysian politics.

      Reply
      • 4. Helen Ang  |  September 11, 2012 at 3:22 pm

        Bukan setakat ‘own people’ tapi sampai presiden parti dan saf pemimpin tertinggi MCA yang ditembak (ruj. sini)

        Reply
  • 5. shamshul anuar  |  September 12, 2012 at 1:22 pm

    Helen,

    The goodwill is diminishing. The malays feel their accomodative attitude not respected. why on earth UMNO is demanding behrang seat given to UMNO on next election? Because they feel why on earth they should vote for non malay politician from BN to represent them?

    Reply
    • 6. Helen Ang  |  September 12, 2012 at 1:33 pm

      How do you see the role of the MCA newspaper in this? Any insight, angle that I haven’t covered?

      Reply

Dijemput memberi komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


My blog, my like

Helen Ang

Smell the flowers

Recent Posts

CLICK ON IMAGE TO READ

Look who got TS Muhyiddin's autograph

'Apo Kono ei Jang' in Sarah's blog

'5 Maps that will help you understand the MH17 crash' in Alizul's blog

Pengunjung

  • 4,592,584 hits

Kalender

September 2012
M T W T F S S
« Aug   Oct »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Archives

Feeds


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 332 other followers

%d bloggers like this: