Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (Mamak)

September 12, 2012 at 11:52 am 32 comments

Tak ada lah SRJK (M).

Yang ada SRJK (C) dan SRJK (T).

***   ***   ***

Kenapa pula DAPster-DAPster berhasad dengki dengan mamak?

Komen asal (screenshot atas) oleh Melonhead dan Ravin ada di posting ‘Brunei tidak memberi kerakyatan kepada pemastautin Cina’.

Ravin ialah seorang penyokong pembangkang tegar yang tinggal di Subang Jaya (katanya) dan yang amat mengkagumi Adun kawasannya itu.

(mengimbas kepada komen Ravin) Mengapa mamak boleh diterima masuk Umno dan dinaikkan jadi menteri, juga Menteri Besar Perak?

Malah kata si DAPster, bekas perdana menteri kita selama 22 tahun itu pun keturunan mamak.

Dan bukankah calon Pakatan yang bakal menjadi perdana menteri ketujuh juga DKK?

Mamak dan Malaysian First

(Ramakrishnan ialah seorang Senator DAP)

Mamak bertutur bahasa Melayu, mengamalkan adab Melayu dan menganut Islam.

DAP sebuah parti yang keliru dan mengelirukan dalam sikapnya terhadap mamak.

Contohnya, politikus evangelis DAP yang berkhutbah di gereja di merata-rata dan pada masa yang sama melaksanakan projek Occupy Masjid.

Malah Hannah Yeoh yang sering berkhemah di surau “terjumpa” Hasan Ali di satu majlis buka puasa.

Adun DAP Hannah Yeoh baru-baru ini

Adun-Adun DAP

Kini politikus DAP mengenakan songkok walaupun di luar urusan dewan … sepertimana yang pernah dibuat oleh Lee Kuan Yew apabila mahu memancing undi Melayu.

Tapi macam yang saya cakap tadi, DAP sebuah parti yang memang celaru.

DAP mengejek mamak yang memilih untuk mendekati Melayu tetapi ia membuka portal bahasa Melayu Roketkini.

DAPsters memperli mamak tetapi idola mereka yang mempunyai pengikut Twitter seramai 51,000 orang itu sendiri mahu menggayakan tudung.

DAPsters kuat menengking Ridhuan Tee (spesi mamak Cina – rujuk komen Ravin, atas) gara-gara tidak menggemari mualaf kot.

Namun sekarang DAP pula yang sokong hudud dan hasrat negara Islam PAS. Ia juga setuju PAS menjalankan pengasingan jantina di tempat awam. Baca sini.

Sekolah kebangsaan

SRK untuk orang Malaysia. Ia amat bersesuaian bagi puak Malaysian First.

DAP sekarang mendakwa ahli-ahli dan para penyokong mereka adalah Malaysian First.

Mama DAPster menegaskan anaknya bukan Cina dan bukan India. Papa DAPster membayangkan dirinya Chinese last.

Kalau betul DAP sudah membelakangkan ciri-ciri keCinaan mereka, baik SRJK (C) mendidik anak-anak orang MCA sahaja. Politikus DAP tak payahlah hantar anak ke sekolah Cina.

Lagipun sekolah-sekolah Cina sekarang ini overcrowded (terlalu ramai murid) dan over-subscribed (tidak cukup tempat).

Sebagai jalan penyelesaian kepada masalah kesesakan sekolah Cina, disyorkan supaya hanya ibubapa Cina yang menunjukkan kad keahlian parti Cina MCA dibenarkan untuk mendaftar anak di sekolah CINA.

Sesiapa yang Malaysian First wajar meletakkan anak di sekolah pengantar bahasa kebangsaan.

About these ads

Entry filed under: HIPOKRIT. Tags: , , , , , .

Brunei tidak memberi kerakyatan kepada pemastautin Cina “MCA penuh dengan dinosaur tua”, kata tweet oleh The Star

32 Comments Add your own

  • 1. atas pagar  |  September 12, 2012 at 12:53 pm

    Kak Helen,

    kecelaruan timbul kerana ada sangkaan bahawa kalau berbaju kurung itu adalah Melayu dan bertudung itu adalah Islam.

    dalam konteks Melayu dan Islam, nampaknya mamak lebih faham berbanding Dapster, atas sebab itu mamak tidak celaru sebagaimana Dapster.

    Reply
    • 2. Helen Ang  |  September 12, 2012 at 1:00 pm

      DAPster berpenyakit Sindrom Sesumpah.

      Oleh kerana lidah bercabang mereka asyik berbelit-belit, maka sudah tak kenal lagi hujung pangkal.

      Reply
  • 3. Joe  |  September 12, 2012 at 2:35 pm

    As I recall, back in March 2008, the #Pakatoons from DAP were looking for ways out of wearing songkok for their swearing-in and Royal Address to the new parliament.

    Sekarang ni suka pulak pakai songkok…

    Reply
  • 4. I.D.A  |  September 12, 2012 at 2:48 pm

    helen,

    DAPster adalah sesumpah lidah bercabang, setuju!

    atas pagar,

    mereka tidak keliru sebenarnya… mereka pandai mengambil kesempatan atas kebaikan (atau kebodohan?) orang2 melayu yang menyokong mereka dan PR.

    chinese last, aku nak tergelak…

    kalau rajin, baca ni:

    http://www.ukm.my/penerbit/sari22-11.pdf

    Reply
  • 5. Top Man  |  September 12, 2012 at 3:30 pm

    Anwar Ibrahim is a Tamil. During the Sodomy 2 trial the DNA expert confirmed that Anwar Ibrahim’s DNA is Indian. There is no such thing as “Indian” DNA. Punjabi, Tamil, Gurka all Indian but DNA different. Anwar Ibrahim DNA is NOT Punjabi or Gurka. It is Tamil. So what does Ramakrishnaswamy want to say about the fact that Anwar Ibrahim is a Tamil?

    Reply
    • 6. Joe  |  September 12, 2012 at 7:19 pm

      Our Indian brethren should be happy that one of their number has been DPM before. Notwithstanding kena fired…

      Even our Chinese friends cannot make such a boast. :)

      Reply
  • 7. zack  |  September 12, 2012 at 3:49 pm

    Saya melihat sentimen RASIS ini adalah modal Politik yang sangat ampuh dan laku dalam arena politik..Mana2 parti politik pasti memainkan sentimen ini kerana ia adalah sumber paling kuat untuk memanipulasi pemikiran pengundi..sistem warisan Devide et empera british ini rupanya masih RELEVAN dalam arus politik masa kini.

    Hahahaha..Saya tak tahu betapa beratnya Dosa2 para politikus didalam Malaysia ini..hmmmm muak sebenarnya dengan sentimen rasis yang makin hari makin membarah dalam malaysia ni.

    Hampir semua bangsa,kaum,serta etnik dijadikan modal rasis para politikus yang dahagakan Takhta Kuasa dan duit.

    Reply
  • 8. SebarKesedaran  |  September 12, 2012 at 5:13 pm

    Masaalah besar orang Melayu adalah mengenal pasti orang Tamil yang mengambil kesempatan di atas kepercayaan yang diberikan oleh orang Melayu yang genarally naif bila timbul topeng ugama islam.

    Ada rakan tamil yang pergi gereja semata-mata nak pick up perempuan filipino yang katolik. Tapi di luar sana mereka pakai nama Melayu/Arab supaya dapat diterima oleh orang Melayu.

    Mahathir dan Anwar adalah tipikal Tamil bersemangat Melayu tapi ketamilan mereka timbul bila dapat menipu orang Melayu dan merasa nikmat kuasa yang tidak terbayang.

    Bayangkan pendatang Tamil menjadi Presiden dan Timbalan Presiden Melayu dalam masa 40 tahun Melayu merdeka!

    Tamil ini seperti sejarah di Sri Langka atau Fiji akan mengaku negara ini sebagai negara Tamil jika boleh jangan kita tak tahu.

    [edited] lihat senarai Raja Petra K mengenai orang India di Malaysia menyamar bumiputera.

    Ini orang Melayu tidak sedari dan Utusan pun menyenaraikan mereka sebagai bumiputera yang berjaya. Sedangkan Tamil bukan bumiputera. Bumiputera hanya ada di Sabah dan Sarawak.

    Apa yang terjadi sekarang adalah orang Melayu tetap miskin. Kekayaan yang disenaraikan oleh Utusan sebagai Melayu sebenarnya orang Tamil. Sebab itu orang Melayu amnya tidak merasa kekayaan yang kononnya di rasai oleh kaum bumiputera.

    Apalagi dengan GNI RM37,000 seorang. Sedangkan angka menunjukan 40% di bawah paras RM3000 sebulan.

    Apa ni UMNO? Pemimpin UMNO syok dengan duit sikit yang dibagi oleh bisinesmen Cina dan India sampai tak tahu gambar mereka dipijak dan dibontotkan oleh Cina dan Melayu.

    Begitulah bila hanya tahu menjaga persepsi tapi realitinya lari dari persepsi.

    Reply
    • 9. Khairul  |  September 12, 2012 at 9:18 pm

      Anda pasti ke Bumiputera hanya di Sabah & Sarawak?
      Sila buat kajian dahulu sebelum ingin memberi komen. Cara terbaik adalah cari kawan2 tempatan di sana. Tapi tak mudah juga jika anda tidak rapat dengan mereka, mereka amat2 berhati2 dengan orang Semenanjung..

      Reply
  • 10. marhaeman  |  September 12, 2012 at 6:03 pm

    Helen,

    pakaian ada banyak kegunaannya. ada pakaian yang dipakai untuk nampak lebih itu dan ini (kacak, anggun, alim dsbnya).

    dalam konteks politik, kesedaran di pihak politikus menerima pakai pakaian yang menjadi identiti satu-satu bangsa, boleh ditafsirkan seperti berikut:

    1. kesediaan untuk berintegrasi

    2. pengiktirafan terhadap peri pentingnya sesuatu bangsa itu dari sudut politik.

    dalam kes Dapster mengenakan tudung dan songkok, kesimpulannya ialah:

    1. hendak tak hendak Dapster harus berintegrasi dengan elemen keMelayuan.

    2. cubaan Parti Islam (PIS) untuk mengubah persesi “masuk Islam = masuk Melayu”, tidak menjadi kalau pemahaman Dapster isu pakaian dijadikan ukuran.

    Reply
    • 11. bolten  |  September 13, 2012 at 10:11 pm

      haha Helen pernah menyatakan Lee Kuan Yu pernah memakai songkok dan saya pernah melihat gambar berkaitan, sebab apa?…Sekarang tak kelihatan Lee Kuan Yu memegang songkok pun…hihi sendiri fikirlah…

      Reply
  • 12. Naz  |  September 12, 2012 at 6:20 pm

    im really confused by the last twitter by hannah yeoh as displayed by you helen… what was she trying to say ? Isnt BM is the official language in Malaysia ? pening la dia ni… by not championing BM, which is clearly the official language, isnt she contradicting the malaysian first concept ? or do they plan to change the official language also ?

    Reply
    • 13. Khairul  |  September 12, 2012 at 9:23 pm

      Perkara sebegini mereka2 belajar dari Art of War Sun Tzu..
      Dalam bahasa mudah mereka amat pakar dalam urusan meng’taici’ jawapan/isu

      Reply
  • 14. Khairul  |  September 12, 2012 at 9:21 pm

    Like sangat-sangat “Dan bukankah calon Pakatan yang bakal menjadi perdana menteri ketujuh juga DKK?” ;-)

    Reply
  • 15. Khairul  |  September 12, 2012 at 9:29 pm

    Hampir semua kenalan aku dari Penang/Kedah yang mengaku Melayu tetapi memiliki ‘feature’ orang India, kami panggil depa anak Mami & Mamu.. syok bergaul dengan depa kerna depa amat ‘friendly’ dan suka bercerita.. lagi syok kalu dapat bersua dengan anak Mami, apalagi kalu dapat berborak dengan depa, lemah iman.. kiki

    Awat la dorang nih gaduh-gaduh pasal Mamak Penang nih??

    Reply
    • 16. zool  |  September 13, 2012 at 10:31 am

      diorg jeles la tu khairul dgn mamak2 penang,,sbb mereka adalah competitor yg competent kpd peniaga2 cina di penang

      Reply
  • 17. shamshul anuar  |  September 12, 2012 at 10:01 pm

    Khairul,

    Orang melayu tiada masalah dengan india Muslim (mamak). Mereka adalah saudara seugama.

    Mamak secara umum lebih maju dari orang melayu sendiri. Saya pun seorang Mamak. Namun tiada masalah dengan kawan kawan saya berbangsa Melayu.

    Saya diktiraf sebagai Melayu. Saya dapat biasiswa JPA. Saya berpakaian Melayu, bertutur dalam Bahasa Melayu. Rakan saya juga seorang mamak. Dan ia selesa berpakaian “kurta’ semasa Hari raya. Dirumah ia berbahasa Melayu bercampur Tamil.

    Yang menjadikan ianya isu ialah DAP yang benci Mamak lebih dekat dengan Melayu, UMNO. Sebab itulah mereka panggil Dr Zamri “hitam Metalik” disambut gelak ketawa Haji Haji PAS diatas pentas. Haji Haji ini ketika itu sudah lupa firman Allah SWT yang Ia(Allah) tidak memandang warna kulit.

    Dr mahathir dihina macam macam. Termasuk keturunan beliau. Kalau oleh DAP saya tak terperanjat sebab Dr Mahathir pada mereka sudah “berdosa” sebab ia Melayu, Islam dan berkuasa pula.

    Namun saya sedih bila ada orang yang dari namanya kita tahu Umat Nabi Muhammad SAW memanggil beliau “mamakdey”, “Kutti” dan macam macam lagi. Hanya kerana beliau dari UMNO.

    Reply
    • 18. I.D.A  |  September 12, 2012 at 10:29 pm

      shamshul anuar,

      di tangan seorang keturunan mamak (Tun Dr M) malaysia telah maju… bolehkah sesiapa menafikan?

      saya keturunan melayu tapi tak pernah bermasalah dengan mamak, malah saya kagum dengan kejayaan ekonomi mereka.
      saya memakai kurta pada hari raya, boleh cakap tamil kerana tinggal di kampung sebelah estet getah. (hokkein juga boleh)

      saya memamakkan diri saya tanpa segan silu.

      Reply
      • 19. zool  |  September 13, 2012 at 10:35 am

        sy rasa Dapster sgt takut dgn “mamak” kerana meraka takut ada “mamak” lain yg akan menjadi PM selepas Tun M. mereka takut negara ni akan jadi mcm bwh pimpinan Tun M.

        Reply
    • 20. Khairul  |  September 12, 2012 at 10:37 pm

      Point paling utama adalah KUASA! Bukannya Melayu ke, Islam ke, sementelah UMNO parti pemerintah, walau parti mana yang jadi pemerintah waima PAS pun mereka2 akan bergaduh ’till cat grow horn’.. silap2 kalu PAS memerintah UMNO juga mungkin mengambil langkah serupa??

      Yang lagi sedih bro, Muslimin & Muslimah di Malaysia dah terpengaruh dengan kuasa ini oleh orang2 yg mengaku diri sendiri alim ulama (kononnya) sehingga mereka lupa Fardu Ain.. Nauzubillah!!

      Reply
      • 21. shamshul anuar  |  September 12, 2012 at 11:14 pm

        Khairul,

        PAS gunakan Islam untuk kuasa. Bukan perjuangkan Islam. hanya “lacurkan” Islam untuk habuan di dunia.

        Sikap PAS yang menyerang, memfitnah tanpa henti saudara seugama dari UMNO menunjukkan sikap munafik mereka

        Reply
  • 22. MalaysianinNewYork  |  September 13, 2012 at 9:46 am

    Please watch this video. As a Malaysian we should voice our protest in decimating a religion. Religion is a personal issue not a propaganda tool for political need. It is obvious in this video.

    Reply
  • 23. Ravin  |  September 13, 2012 at 10:12 am

    Umno – united mamak national org.

    The ultimate racist from this country, mamak kutty from kerala.

    How to capitalise the benefits of being Melayu or the ” special rights ” ? Learn from the mamaks, be a leader in umno, and most importantly, be more melayu than the melayus, be a champion of melayus and ” defender ” of Islam, ridhuan tee style, and your future is guaranteed in umno.

    Just wonder, why no body refer mamaks as Indians brought in by the Brits to work in the estate. Certainly the mamaks are more intelligent than the Chinese or Indian migrants or coolies. They enjoy the “special rights ” of being Melayu but the Chinese and Indian still have to work hard for every single cent in life.

    Mamakkutty is the classic example of a successful mamak.

    Reply
    • 24. koteypanjang  |  September 13, 2012 at 10:53 am

      Feel sori for you ravin, a Pariah wanna be a mamak.

      An indian (ravin) pretending to be a malay (Aziz).

      Too bad you are still a Pariah in DAP book.

      Reply
    • 25. binhamsin1 (@binhamsin1)  |  September 13, 2012 at 12:18 pm

      dude, some twisted soul u have there… go and die, please…

      Reply
    • 26. calvinsankaran  |  September 13, 2012 at 2:47 pm

      It is ironic that the supporters of the party that fights for non racism are the biggest racists of all. Yet another member of the KOMTAR Gestapo. Probably just using an Indian name this time after getting caught using Malay name.

      Reply
  • 27. Pakatan Parody  |  September 13, 2012 at 10:40 am

    Ravin, are you drunk ? how many bottles already ? talk about politics beyond race, new politics blah blah blah, here you are sprouting racist comments.

    Reply
  • 28. MalaysianinNewYork  |  September 13, 2012 at 10:57 am

    Ravin, thanks for trying. UMNO or your PR masters do not dictate what Malaysian need to do for one another. Your hate campaign against UMNO or the Mamaks that you stress on is not an issue.

    The issue is not whether the Melayu enjoys the special rights but the ability for us ie Malaysians to reconcile and ensure that Malaysians are ready, able and willing to address the shortfall for their fellow beings irrespective of their origin in their effort to be a Malaysian. Ravin, don’tlah make a fool of yourself for your political agenda as after all you are a Malaysian for a humane concern.

    Reply
    • 29. Ravin  |  September 13, 2012 at 8:20 pm

      Aiyo, i already stated clearly, I am not as smart as the mamaks. But my conscience still clear. I do not convert just because I want to enjoy the ” special rights “. Special rights are for the OKUs, mentally and physically disabled person. We don’t need crutches. We can stand on our feet.

      Reply
  • 30. zool  |  September 13, 2012 at 10:57 am

    so if mamakkutty successful, are u jeles of him?

    so u jelly?

    u know what, judging by the words that written by u, u are clearly a racist..just over level 9000.

    Reply
    • 31. MalaysianinNewYork  |  September 13, 2012 at 11:06 am

      Zool, if you want to use the word jealous, then use it in the English vocab. Kalau nak pakai Melayu, I think it is cemburu. What is jeles? Malaskah Malaysian with your semua tahu attitude?

      Reply
      • 32. Naz  |  September 13, 2012 at 5:19 pm

        rilek la bro… never heard of Manglish..?. not accepted worldwide but commonly used in Malaysia. so chill bro …

        Reply

Dijemput memberi komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


My blog, my like

Helen Ang

Smell the flowers

Recent Posts

CLICK ON IMAGE TO READ

Look who got TS Muhyiddin's autograph

'Apo Kono ei Jang' in Sarah's blog

'5 Maps that will help you understand the MH17 crash' in Alizul's blog

Pengunjung

  • 4,864,987 hits

Kalender

September 2012
M T W T F S S
« Aug   Oct »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Archives

Feeds


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 341 other followers

%d bloggers like this: