Talam: Tikam lidah ‘no class’, “bye-bye MCA”

September 14, 2012 at 2:38 pm 23 comments

Bersambung daripada ‘The Star iPad berkempen pilihanraya untuk DAP’.

Ketua biro penerangan DAP, Tony Pua mendakwa Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Chua Tee Yong tidak layak berdepan dengan Menteri Besar Selangor Khalid Ibahim kerana tidak cukup pangkat.

Beliau dipetik sebagai memberi alasan “it was not right for Khalid to debate with Chua, as the MCA leader was not on equal footing with the MB”.

Tony mengumpamakan:

“I will not debate Najib. Only Anwar can debate Najib … We must find our level.”

Apakah ukuran Tony Pua bagi membandingkan kesepadanan tahap?

Anwar lawan Shabery 2008

Perbahasan ‘Hari ini membentuk kerajaan, esok turun harga minyak’ Anwar Ibrahim dengan Ahmad Shabery Cheek berlangsung ketika Shabery Menteri Penerangan. Anwar sewaktu itu tidak memegang apa-apa jawatan sama ada dalam PKR, dalam Parlimen mahupun DUN.

Pilihanraya kecil Permatang Pauh yang menaikkan Anwar menjadi ahli dewan telah dijalankan pada 26 Ogos 2008 walhal perbahasan Anwar-Shaberi diadakan lebih awal, iaitu pada 15 Julai 2008.

Adakah Tony Pua percaya bahawa Anwar – yang tidak berpangkat Yang Berhormat atau apa-apa pada masa itu – boleh dikira layak berbahas dengan Shabery, seorang menteri kabinet?

Diperli juru strategis DAP

Ong Kian Ming mentweet:

“Really classless what he [Chua Tee Yong @ chuaty] did tonight at Talam ‘debate’.”

“Classless” itu sama erti dengan “no class”.

“Low class” adalah antara ungkapan paling digemari rakan-rakan DAP Kian Ming seperti Hannah Yeoh dan suaminya yang telah men-retweet komen juru strategis kempen pilihanraya DAP tersebut.

“Dinosaur tua”

“MCA mempunyai terlampau banyak dinosaur-dinosaur tua” adalah salah satu daripada komen Kian Ming yang diretweet oleh The Star iPad.

Seperti juga terbitan The Star yang melebih-lebih (baca sini), The Star iPad minat mempromosi Kristian DAP dengan contohnya Kian Ming bukan sahaja dijemput sebagai tetamu khas tetapi pernah dipelawa menjadi moderator bagi rancangan On the Spot.

Di bawah ialah screenshot laman Facebook di mana The Star iPad telah memberi publisiti kepada Kian Ming.

Gunting dalam Lipatan

Selain versi tablet suratkhabar tersebut asyik mempromosi orang pro-pembangkang sebagai personaliti Twitter, The Star juga pernah melapor, “Ong [Kian Ming] in particular is famed for his political analysis published in Malaysiakini“.

Baca juga: ‘Syok sendiri di bawah ketiak DAP’

Satu lagi retweet menarik yang dibuat oleh Kian Ming di’screenshot’ di bawah. Cheah Yee Ling ialah seorang intern (pelatih) di ibupejabat DAP.

Yee Ling mendakwa orang MCA telah mencalar kereta Tony Pua.

Bagaimana Yee Ling boleh tahu bahawa ianya orang MCA yang bertanggungjawab mencalar kereta Tony?

Perangai generasi muda DAP sebiji macam senior-senior mereka, iaitu membuat tuduhan melulu serta mencerca lawan sebagai kelas ‘bawahan’ (“how low MCA is”).

MCA membiarkan sahaja The Star untuk seringkali mempromosi politikus dan penyokong DAP yang paling kuat menyindir parti politik tersebut.

Bila sudah naik tocang maka seluruh BN, dan bukan hanya MCA sahaja, yang pasti akan jadi bahan ejekan oleh jentera media milik Huaren-MCA itu.

About these ads

Entry filed under: Gunting Dalam Lipatan. Tags: , , , , .

The Star iPad berkempen pilihanraya untuk DAP Logo burung merpati esok

23 Comments Add your own

  • 1. aloya  |  September 14, 2012 at 3:02 pm

    Yang low class itu DAP la…

    Reply
  • 2. Khairul  |  September 14, 2012 at 3:12 pm

    ‘Tweet’ okm memang tiada kelas dan analisisnya kebudak-budakkan..

    Reply
  • 3. I'm A  |  September 14, 2012 at 3:37 pm

    Ada ke tweet dr DAP leaders yg matured?..name one..banyak yang childish and seditious.

    Reply
  • 4. I.D.A.  |  September 14, 2012 at 3:54 pm

    aiyah!, orang gagap mana boleh debat dengan orang normal, kelasnya tak sama. kenalah cari yang sama-sama gagap. itupun tak tau ka? adoyai, perabih duit kerajaan dan mak bapak sekolah tinggi-tinggi, one cent no use! talking about class, konon…

    Reply
  • 5. ASH  |  September 14, 2012 at 4:39 pm

    Tahun lepas kereta aku calar, baru aku tahu rupanya orang MCA yang calarkan

    Reply
  • 6. nalza@700  |  September 14, 2012 at 5:26 pm

    Suka mengatakan orang lain low class tak sedar parti DAP tu penuh dengan pemimpin yang perilakunya lebih teruk dari low class, NO CLASS!!

    nalza@700

    Reply
  • 7. marhaeman  |  September 14, 2012 at 6:09 pm

    Helen,

    pada masa Shabery berdebat dengan Anwar (2008), hanya Anwar sorang saja ada kelas sebab itu meskipun Anwar bukan AP pada masa debat berkenaan berlangsung, hendak tak hendak Shabery kenalah berdebat.

    kini, pembangkang berasakan bukan Anwar saja ada kelas malah AP setahun jagung atau artis yang baru pulang ke pangkal jalan semudah itu diangkat sebagai politikus yang ada kelas.

    kaedah penetapan kelas yang digunapakai oleh pembangkang mungkin satu rahsia yakni hanya mereka saja yang tahu. namun, satu kepastian ialah, cara paper milik MCA (The Bodek STAR) menilai kekelasan politikus adalah pelik dan jengkel.

    akhirulkalam, kalau dulu pembangkang amat merendah diri dan STAR tinggi diri, tetapi kini pembangkang syok sendiri dan STAR lupa diri.

    Reply
  • 8. marhaeman  |  September 14, 2012 at 6:35 pm

    Helen,

    bila alat perakam dijumpai tersorok di satu sudut di bilik MB Khalid, pihak yang segera dituding ialah parti lawan meskipun proses siasatan dalaman atau luaran belum dilakukan ketika itu.

    apabila siasatan dalam dilakukan, kes tersebut tidak dilaporkan kepada pihak berkuasa dan sebabnya mereka saja yang tahu.

    dek kerana tidak dilaporkan, persepsi awam ialah perakam bekenaan di letakkan oleh klik pembangkang sendiri untuk satu tujuan tertentu.

    makanya dalam kes kereta YB DAP dicalar, pihak yang segera di tuding oleh pelatih DAP ialah parti lawan mereka iaitu MCA. dan seperti juga dengan kes alat perakam tadi, pelatih Dap seolah-olah melantik dirinya sebagai pengadu, penyiasat dan hakim sekali gus.

    kesimpulannya: apabila dibuai oleh kemayhuran dan kemewahan, pembangkang lupa bahawasanya istilah gunting dalam lipatan adalah universal sifatnya.

    Reply
  • 9. I.D.A  |  September 14, 2012 at 7:42 pm

    MCA a class on its own. why I say this…,

    “bila berdiri dia rendah,
    bila tidur ia tinggi.”

    haaaa… kau (DAP) ada?
    class kau C*** *** ***

    Reply
  • 10. forrrestcat  |  September 14, 2012 at 9:13 pm

    Around us, ampatuans assasinate whole convoys and ted shirts burn the capital and the classy dapster are sleepless over scratched cars….how the heck are they gonna face the malay mobs….

    Reply
    • 11. Helen Ang  |  September 14, 2012 at 9:34 pm

      You forgot specify, sleepless over scratches on their “classy” cars. DAP reps not driving low class or no class cars, you know.

      Reply
    • 12. Ravin  |  September 14, 2012 at 10:08 pm

      Let me correct you. Not the malay mob. It is the perkasa gangsters and parasite and useless umno linked NGOs. Malay generally are lovely and gentle people. Do not insult the malays.

      Reply
      • 13. Joe  |  September 15, 2012 at 12:26 am

        Mohd Aziz trying soft sell pulak. #MabokTodi

        Reply
      • 14. anak jamil  |  September 15, 2012 at 12:41 am

        LoL@Ravin … I know what you did there! Clever! Touche! But dude … We see you. As clear as day! Playing Devil’s advocate is not your forte!

        Reply
      • 15. atas pagar  |  September 15, 2012 at 1:33 am

        Pandangan awak (Ravin) tentang melayu secara umumnya adalah tepat sekali.

        Cumanya, Melayu yang selama ini sopan dan penyayang, berubah jadi viiadab dan cengih setelah diperkudakan oleh bapak reformasin dan bapak 13 mei.

        Bagi saya, takdak hal, cumanya jangan ingat keviadaban dan kecengilan itu tidak ‘makan tuan’.

        Bukankah kematian duta As di libya, negara yg didemokrasikan oleh As, adalah contoh jelas bahawa api yang dinyalakan oleh As telah membakar tangan pihak yang menyalakannya?

        Reply
      • 16. I.D.A  |  September 15, 2012 at 9:16 am

        alamak ravin dah kendur, tak best la macam ni. awang belasahan dah ambil jalan selamat. lepas ni kami nak ‘let go’ kat siapa pulak. yenna da?

        Reply
      • 17. The Dictator  |  September 15, 2012 at 10:02 am

        Ravin, you dah mabuk lagi ke ? dah berapa botol ? nanti kalau report kat Jakim you susah pulak. Orang Islam tak boleh minum arak. haram ! You kan dah masuk Islam. kan nama baru you Mohd Aziz.

        Reply
      • 18. MalaysianinNewYork  |  September 15, 2012 at 10:26 am

        Okay people, I think the message is loud and clear, no use beating a dead horse. After all, we need the enlighten ravin or Aziz or any other preference he/she may chose otherwise we are no different with the political agenda whether it is BN or PR that defeats basic humanity to coexist amongst us for one another.

        Reply
  • 19. Gostan  |  September 15, 2012 at 3:47 am

    So clear dap no class
    Guna politik pasar.

    Reply
  • 20. I.D.A  |  September 15, 2012 at 10:44 am

    Kiasu-Kiasi

    Kata Ah Beng
    menang bukan segalanya
    ia satu-satunya
    jika kalah
    aiyah!
    matilah

    02-04-2012

    p/s, siapa Ah Beng?

    Reply
    • 21. MalaysianinNewYork  |  September 15, 2012 at 11:15 am

      I.D.A are you having an identity crisis?. Why is the identity so important whether it is a Ahmad, Ah Beng or Appalamsamy when Malaysians are blessed with a multicultural facet? I don’t know whether you agree on this or not, but a Malaysian issue should not be be contrived for our own convenience as and how it fits us even when it defies logic and common sense amongst us for livelihood under the pretext of race, religion, origin and creed.

      Reply
  • 22. MalaysianinNewYork  |  September 15, 2012 at 12:00 pm

    I do apologize if I have been abrupt. We talk about everything else besides having the ability to act on what we speak of. You find very few people in this sphere for their dedication for humanity minus the politicking. Truth and reality is not something that somebody needs to teach you, but your own experience.The truth and reality factor takes a toll when we drivel along what it can be and what it should be.The Malaysian patriotism does not need race, religion, creed or origin but how well can we envisage a path for the truth & reality for our common folks.

    Reply
    • 23. The Dictator  |  September 15, 2012 at 12:32 pm

      pening…………..tak habis-habis cerita ni, please lah, tolong bangkit isu baru. you punya isu sudah lapuk.

      Reply

Dijemput memberi komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Asleep in Buddha’s arms

Cruelty to Animals

Case of Johor Bahru council bludgeoning dogs to death with metal rods

Animal lovers can complain to the Prime Minister's Office, Public Complaints Bureau. Bombard Putrajaya!

http://www.pcb.gov.my

My blog, my like

Helen Ang

Recent Posts

CLICK ON IMAGE TO READ

'The Malay getting restless now' in Sarah's blog

Bubur lambuk in Anisah Afifah's blog

'10 scandals that rocked the Vatican' in Alizul's blog

Pengunjung

  • 4,317,641 hits

Kalender

September 2012
M T W T F S S
« Aug   Oct »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Archives

Feeds


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 323 other followers

%d bloggers like this: