Heh heh heh, tengok ni pula (Photoshop lagi?)

September 18, 2012 at 1:13 am 12 comments

Gambar Najib Razak bertemu dengan perwakilan ketika pembukaan mesyuarat Umno Pekan di Dewan Konvensyen Sultan Ahmad Shah, Pahang pada Sept 15.

Lihat pada penggandaan wanita bertudung merah serta beberapa orang lelaki di sisinya (kotak kuning).

Gambar di atas diterbitkan di NST pada Sept 17 di bawah tajuk ‘Najib: United front crucial for Umno’s success in polls’.

Ia sudahpun dibincangkan dalam talian forum Miri Community di bawah tajuk ‘New Straits Times photoshop‘, di CARI Malay Forums di bawah tajuk ‘Projek Photoshop yang gagal (entah yg ke berapa kali)‘ dan juga di Facebook orangramai.

Screenshot laman NST yang berkenaan (bawah).

Masih ingat lagi tak?

Fotoforensics (2): Banding gambar Bernama dengan satu gambar ori’

PM’s Bernama raya photo, look again’

Entry filed under: Media. Tags: , , , .

Dong Zong’s 926 Save Chinese Education campaign Bernama Photoshop #2: Teori konspirasi, ia untuk kenakan Najib

12 Komen Add your own

  • 1. zueyusof  |  September 18, 2012 at 1:42 am

    Sengaja buat untuk di”kantoi”kan? ;) Sebabnya, hasil kerja photoshop yang sangat amatur. Mudah sangat untuk dikesan hasil “copy&paste”nya, tak payah susah-susah nak cari kanta. Saya yang rabun ni pun, tak perlukan cermin mata! Atau memang jurugambar NST ni tak belajar dari isu jurugambar Bernama tu?

    Balas
  • 2. nk  |  September 18, 2012 at 8:01 am

    UMNO should not use this Pakatooon style. weirdly, everybody can notice it. the picture with razak baginda, najib and altantunya, Pakatoon denies it. wah lauu…

    Balas
  • 3. marhaeman  |  September 18, 2012 at 8:29 am

    Tikus baiki labu ada di mana-mana

    Balas
  • 4. forrescat  |  September 18, 2012 at 9:12 am

    it is truly stupid sadly.

    Balas
  • 5. Cucu Tulang Padang  |  September 18, 2012 at 9:13 am

    kelakar….

    Balas
  • 6. MalaysianinNewYork  |  September 18, 2012 at 9:59 am

    It is a pity, isn’t it ? Isn’t this how the politicians judge us for conveniently they can hoodwink us. Know whose fault it is? The politicians or we the semua tahu bloggers? Can u blame them when we are such gullible scapegoats for what is $$$$ or how $$$$ dictates our modus operandi .

    Balas
  • 7. Elijah  |  September 18, 2012 at 10:16 am

    adoi..

    Balas
    • 8. MalaysianinNewYork  |  September 18, 2012 at 10:50 am

      Elijah can you elaborate on your Adoi!!!. Adakah kebezaan apa yang $$$$ atau apa yang didorong on a religous factor yang patut sesama kita ini tanpa kira keagamaan sebagai Malaysian untuk apa yang patut untuk pelaksanaan sebagai rakyat Malaysia sesama kita tanpa urus niaga demi keperikemanusian yang diikhlak sesama kita ini with pseudo agenda.

      Balas
      • 9. Elijah  |  September 18, 2012 at 3:26 pm

        saya tidak tau apa kaitan komen kamu dengan post ini, tapi saya cuma kata adoi kerana merujuk kepada bagaimana teruknya hasil “photoshop” di atas yang akhirnya akan menjatuhkan lagi kredibiliti BN lebih-lebih lagi susulan kes photoshop Bernama yang lalu.

        Apa tujuan NST buat begini? Musuh dalam selimut, mungkin (bak kata Helen)?

        Balas
  • 10. jonnymalaya  |  September 19, 2012 at 12:29 am

    Helen, will you condemn the New Straits Times for using a doctored photo, like you did with The Star? If you notice, the photojob on the NST is far easier to spot than the one on The Star.

    I think the doctored photos were made as a half assed attempt to show Najib has support, rather than an act of sabotage. Its just part of his public relations campaign which also includes botting up his Twitter account.

    Even Utusan is not spared from botched photojobs, but that doesn’t shock me.

    http://hembusan.blogspot.com/2009/11/photoshop-kantoi-mai-cari-sama.html

    Balas
  • 11. I.D.A.  |  September 19, 2012 at 9:28 am

    doctored photo; worse than plagiarism. ‘amalan kewartawanan baik’ terus masuk longkang. what say you helen?

    Balas
    • 12. Helen Ang  |  September 19, 2012 at 9:57 am

      Both are bad for credibility.

      The Star is still refusing to acknowledge that its columnist plagiarized.

      Balas

Dijemput memberi komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


The Lion Sleeps Tonight

KARPAL SINGH

Petty Tyranny of Madame Speaker

They always call Utusan

the “Umno mouthpiece”

Dear readers,

If you like my writing, please introduce my blog to 3 of your friends. Thank you.

Helen Ang

CLICK ON IMAGE TO READ

'Condolence' in Oik's blog

'Mereka perlu disekolahkan' in Sarah's blog

'10 alleged ghost sightings' in Alizul's blog

'The Calovinia' in Anisah Afifah's blog

Kiriman Terbaru

Pengunjung

  • 3,775,415 hits

Kalender

September 2012
I S R K J S A
« Ogo   Okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Arkib

Suapan


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 304 other followers

%d bloggers like this: