VVIP ditangkap gambar sedang bermain bola di pejabat

December 3, 2012 at 1:01 pm 26 comments

Pun tersentak tengok gambar ni. Pelik betul.

Dalam bilik mesyuarat di sudut gambar pula nampak kelibat orang siap menunggu.

Ia disiarkan sebagai ‘Picture of the Day’ dalam majalah The Atlantic pada 9 Mac 2011.

Wanita berbaju merah ialah Julia Gillard, Perdana Menteri Australia.

Obama Gillard football

Hari itu dalam sejarah

Presiden Amerika Syarikat bersantai tersebut yang bermain bola itu (walaupun ketika mengenakan pakaian sut dan tali leher) ada tuah menang pilihanraya.

Bagaimana dengan Ketua Menteri Pulau Pinang yang memakai baju kot dan berlagak macam seorang pelakon siri Drama Minggu Ini yang agak ‘over’?

DearLeader1

DearLeader2

DearLeader3

DearLeader4

DearLeader5

DearLeader6

DAP supporters cheer

Hooray!

Thank you, Star!!

We promise buy your paper.

hannah yeoh sitethestar.com.my - Google Search 2012-12-03 12-41-28

Hari ini dalam The Star

Obama boleh bermain bola dengan PM Australia tatkala di pejabat.

Orang di pejabat The Star pun.

Apa permainan mereka? Mereka main dengan siapa?

About these ads

Entry filed under: Gunting Dalam Lipatan. Tags: , .

Iklan palsu tipu orang! Guan Eng menggembleng kuasa Kristian / dibantu media

26 Comments Add your own

  • 1. Waris Malaya  |  December 3, 2012 at 1:09 pm

    The Star main bola #Pakatoons…

    Reply
  • 2. marhaeman  |  December 3, 2012 at 1:41 pm

    A multiracial party by right should not just address a small section of the society again and again. Will U (LGE) UBAH please!

    Reply
  • 3. atas pagar  |  December 3, 2012 at 2:01 pm

    Kak Helen,

    Olang macam ini ada manyak di Kolea Utala maa. Dolang tidak dapat bezakan antara perli dan puji antara sokongan membina dengan sokongan membawa rebah. Apa yang adik boleh katakan ialah: “Biarkan, biarkan Pak Kim terjun dengan labu-labunya!”

    Reply
  • 4. atas pagar  |  December 3, 2012 at 2:11 pm

    Golongan majoriti di Amerika (golongan kulit putih) adalah dominans dalam semua bidang termasuk agama. Makanya tidak hairanlah kalau mereka berbesar hati untuk memberi laluan kepada golongan minoriti untuk menikmati kuasa politik.

    Begitu juga di Singapura di mana golongan majoriti (golongan Tionghua) adalah dominan dalam semua bidang…makanya kalau ada negara SEA yang mahu mengikut jejak Amerika…iaitu melepaskan dominasi politik kepada golongan minoriti…ia perlu bermula dari negara sebelah selatan Tambak Johor.

    Reply
    • 5. Helen Ang  |  December 3, 2012 at 2:52 pm

      Mereka pernah ada DPM orang keturunan India. Juga Menteri Kewangan and Menteri Dalam Negeri etnik India. Ambil satu langkah lagi, boleh lah orang India jadi PM Singapura.

      Reply
      • 6. calvinsankaran  |  December 4, 2012 at 9:19 am

        Actually SG even had an Indian and Malays as their Presidents. But then the post of President is purely ceremonial without any power (but millions of dollar in pay check).

        SG has 2 DPMs and one is often reserved for miniorities. But strangely for all their talk of success meritocracy, they never had a Malay as a DPM while they had Indian DPMs before. I think if Pakatan takes over Putrajaya, they might just go beat the Singaporeans by having 5 to 10 DPMs. Indian, Chinese, Ulama, woman, Sabahan,Sarawakian, LGBT, Christian, Sikh & Budhist.

        In Singapore, none of the ministers have any power except the PM (which is the model being practised in Penang by the Dear Leader regime). Even the PM is being dictated by LKY from the behind the scenes. Effectively LKY is the man who is still running the govt.

        Actually if you ask any Singaporean Indians they will laugh at the Indian representatives. You know none of the Indian ministers and MPs in Singapore can speak any Indian languages?

        And all of them are from very rich family totally removed from the day to day issues of the community. In fact some of these ministers do not consider themselves as Indians at all(their wives are Chinese/Japanese).

        In fact there are 2 ministers

        Reply
  • 7. Anak Muda  |  December 3, 2012 at 3:43 pm

    Kak Helen, siap ada ‘Hail Hitler’ ke ? Wakaakakakakak…

    Reply
  • 8. marhaeman  |  December 3, 2012 at 4:48 pm

    Berikut adalah tarikh lahir Selebriti Ternama dunia:

    Lim Kit Siang 1941

    Hadi awang 1947

    Anwar Ibrahim 1947

    Najib Razak 1953

    Obama 1961

    Julia Gilard 1961

    Kesimpulan:

    Hadi Awang boleh merujuk LKS sebagai abang Lim

    Najib akan merujuk Pak Hadi dan Anwar sebagai abang aji dan Abang Non.

    Obama akan merujuk LKS sebagai uncle Lim

    Reply
  • 9. I.D.A  |  December 3, 2012 at 11:04 pm

    Perbezaan persepsi tentang gambar-gambar di atas:
    1. Suit LGE nampak murah manakala suit BHO kelihatan mahal.
    2. BHO kelihatan tenang manakala LGE kelihatan tegang.
    3. BHO sedang berlakon bermain-main manakala LGE berlakon garang bukan main.
    3. LGE serabai ala hitler manakala BHO kemas, kacak bergaya.
    4. LGE nampak macam pisang kelat manakala BHO nampak macam ciku manis.
    5. LGE nampak budak sekolah kena buli tapi bila besar arrogant & cocky manakala BHO nampak macam patung wayang kulit.

    Reply
    • 10. MalaysianinNewYork  |  December 4, 2012 at 11:53 am

      I.D.A. since you like music, listen to this [YouTube]. Take out from the equation the part of “I”, “you”, “my”, “me” and replace it with humanity. Just a side track when we can do much more when we start acknowledging humanity amongst each other. Nothing cynical here just crossed my mind.

      Reply
      • 11. I.D.A  |  December 5, 2012 at 7:06 pm

        thanks MiNY. nice one. like it.

        Reply
    • 12. Waris Malaya  |  December 4, 2012 at 10:04 pm

      Helen: My last comment was too controversial, eh? Hehe…
      ___________________________________________________________________________________________________________________________

      Yup. — Helen

      Reply
  • 13. forrrestcat  |  December 4, 2012 at 8:14 am

    Heard he made uncalled remarks at the consultative council for christianity, buddhism, hinduism ,sikhism and taoisme by talking bad about umno, is lim guan eng spreading hate against 3 million UMNO members and their familiy members? But then the council is known for its anti muslim sentiment, wilileaks reveal they want the US ambassadir to impose sanctions against Malaysia for committing ethnuc cleansing, so maybe the tokong is just speaking out the consultative council cesspit ethos, like they say, birds of a feather flock together.

    Reply
  • 14. neoragex  |  December 5, 2012 at 12:30 am

    So the Star not supposed to report any happening related to the opposition just because they are the opposition is it?

    Reply
  • 15. Warrior 231 aka ahlulbait  |  December 5, 2012 at 2:22 am

    Kaum Cina sebenarnya adalah kaum yang dibelenggu kompleks inferioriti yang amat dalam. Mereka melihat bayang-nayang di sekeliling mereka di mana jua termasuk dalam lamunan, mimpi, igauan maupun imaginasi mereka sekalipun!!. Weltanschung mereka bersifat simplistik dimana dunia dibahagi secara konseptualnya sebagai suatu dualisma hitam/putih. Maka naratif tamadun dan pembudayaan Cina diiisi dengan weltanschung yang naif ini. Perhatikan dalam banyak nukilan sejarah dan literatur klasikal Cina tema hitam/putih ini dimainkan dengan pelbagai cara yang bersifat menjurus kepada dialektika berterusan :Sons of Heaven (Cina) vs Evil (bukan Cina); Civilised (Cina) vs Barbarian (bukan Cina); Han (Cina) vs Kui (devil=bukan Cina) dan banyak lagi perlambangan yang bersifat simplistik tetapi mencerminkan neurosis kolektif kaum Cina.

    Keadaan inferioriti ini di dasari sikap xenofobia yang tertanam dalam DNA orang Cina sejak zaman dahulu kala. Hal ini terjadi akibat bangsa Cina seringkali di serang dan diperkotakkatikkan oleh bangsa yang mereka anggap Barbarian seperti Manchu, Mongol dan Juchen. Setiap kali menerima kekalahan maka mitos Cina sebagai bangsa terpilih dan bangsa bertamadun menerima tamparan kerana timbul tandatanya bagaimana bangsa Barbarian boleh mengalahkan yang bertamadun. Pembinaan Tembok Besar adalah manifestasi psikosis minda yang menghantui bangsa Cina. Ia adalah simbolik pemisahan dua dunia (hitam/putih). Ia adalah simbol reaksi Cina kepada ancaman terhadap weltanschung yang rapuh lagi dangkal. Ia adalah perlambangan bagaimana minda Cina didindingi buat selamanya dari realiti . Pada zahirnya, Huang Di tampak menggunakan tembok sebagai strategi pertahanan tetapi secara psikologi tembok itu bermaksud mengepung Cina dalam kepompong selesa (comfort zone) dan tembok itu juga menjadi pendinding yang menyembunyikan proses kehancuran minda Cina, menyapu bersih pemikiran alternatif, kritikan dan analisa, menghambat sekaligus aspek pertentangan (dissent). Penutupan minda ini dizahirkan melalui Peristiwa Pembakaran Buku dan Pembunuhan Cendikiawan Cina dan para filasufnya. Seterusnya, bermulalah pentarbiyahan masyarakat Cina agar menjadi bangsa yang pasif yang mudah dimomokkan dengan hiburan,judi, wang ringgit, wanita, arak dan segala kesenangan duniawi. Lama kelamaan, Tembok Besar ini akhirnya menjadi tembok peribadi yakni sebati dalam psiki setiap individu Cina. Maka berakar umbilah perasaan buruk sangka, prejudis, rasis serta pelbagai simptom2 inferioriti dalam setiap individu Cina sehingga dewasa ini. Pendekkata, “the Fear of the Other” menjadi darah daging kaum Cina kerana mereka telah mendindingkan (walled in) minda mereka kepada penerimaan weltanschung alternatif serta seribu satu kebenaran hidup termasuk hak kaum bukan Cina menikmati kesamarataan peluang seperti Cina nikmati.

    Tetapi ‘fear’ diatas hanya membuahkan reaksi negatif . Tambahan pula kompleks inferioriti hanya mampu ditutup dengan pendekatan assertif. Ini menyebabkan Cina mengambil pendekatan menggunakan kompleks antithesis yakni kompleks superioriti bagi menutup kelemahan dalam diri. Lantaran penyakit psikologi yang amat parah ini maka kaum Cina menggunakan taktik menyerang yakni menggunakan kekerasan sebagai kaedah mengongkong dan menzalimi golongan bukan Cina serta satu bentuk penzahiran diri (self-assertion). Maka dalam sejarah geopolitik dunia, Cina, (seperti jua Israel, Nazi Jerman, Afrikaaner Afrika selatan. Aryan India serta kaum kulit putih rasis berhaluan kanan ekstremis), merupakan antara bangsa yang menggunakan kekerasan dalam menekan dan menghambat golongan bukan Cina agar akur kepada kehendak mereka. Lihat sahaja Peristiwa Spratly dengan Filipina, Isu Senkaku dengan Jepun dan terkini masalah dengan Vietnam di mana dalam setiap kasus, Cina (sebagai nation state) mengugut dengan kekerasan. Analisis juga keadaan di Xinjiang, Tibet, dan Inner Mongolia serta Manchuria dan anda akan menemui kaedah kekerasan yang serupa keatas rakyat minoriti sendiri. Pendekatan ini tidak banyak berbeza dari zaman hegemoni Ming pada abad ke 15 keatas Asia Tenggara dan Timur Jauh. Anda boleh mengkaji sejarah Cina secara mendalam dan melihat paten yang serupa pada zaman Han dan Tang. Maka tidak hairanlah, Cina ingin mendominasi politik Malaysia kini agar dapat menghimpit dan membelenggu kaum Melayu dengan cara yang serupa.

    Tetapi disebalik superiority complex yang ditonjolkan naluri inferiority dalaman Cina tidak dapat ditutup masakan bangkai gajah dapat ditutup dengan nyiru.Dalam konteks ini psikologi Cina adalah mirip seorang buli, dimana ” a bully asserts his inferiority complexed self via violence “.

    Cina takutkan mati, dalam perjuangan ia akan berfungsi instigator, batu api, perancang dsbnya tetapi bukan soldadu barisan depan (frontline). Cuba perhatikan peranan Cina dalam demonstrasi jalanan Bersih dan anti-ISA. Cuba selidik sejauh mana Cina menentang penjajah dalam sejarah tanahair. Cuba perhatikan bagaimana Cina bertindak pasca Mei 13 serta peranan dalam kejatuhan Melaka 1511 dan banyak lagi. Bukankah jelas, seperti seorang buli, lagak kolektif Cina hanyalah itu sahaja = lagak kosong kerana ‘ when push comes to shove’ bangsa Cina adalah bangsa pengecut, bangsa pertama yang melarikan diri.

    Saya boleh menukilkan penyakit minda dan emosi yang menghantui bangsa Cina tetapi ruangan terhad menghadkan keperincian diskusi ini apatah lagi mengekang aspek ilmiahnya. Cukup disini saya ajukan satu soalan mudah buat Helen dan renungan kita bersama:

    Kalau Star dengan jelas dan nyata berkomplot dengan DAP, apa gerangannya MCA berpeluk tubuh membisu seribu bahasa?. Bukankah ini petanda jelas pada kami semua bahawa MCA sendiri merestui hubungan ini demi kepentingan dan kelangsungan strategi politik bangsa Cina untuk mendominasi kaum lain di Malaysia kelak dan segala kritikannya terhadap DAP adalah sandiwara semata-mata?

    Reply
    • 16. I.D.A  |  December 5, 2012 at 10:15 am

      waaaw! so interestinglah.

      Reply
    • 17. jonnymalaya  |  December 5, 2012 at 12:37 pm

      Hujah en warrior 231 di atas sungguh melucukan, memandangkan orang ini telah lama menuangkan ‘verbal diarrhea’-nya di laman-laman web di sekitar Internet.

      Ciri-cirinya yang dihujahnya jauh lebih sesuai untuk golongan ekstrim bangsa-agama sepertinya yang mempopulasikan Umno dan Perkasa. Mari kita perhatikan:

      >>kompleks inferioriti yang amat dalam

      Ya, walaupun sebahagian bangsa majoriti, mereka tidak selesa apabila kuil & patung Hindu dibina, sijil UEC diiktiraf, perayaan Krismas di Pavillion, dll.

      >>melihat bayang-nayang di sekeliling mereka

      Ya, seperti kononnya ada komplot Cina, komplot India, komplot Yahudi untuk menjatuhkan Melayu-Islam, dan yang terbaru… komplot Kristian.

      >>Weltanschung mereka bersifat simplistik dimana dunia dibahagi secara konseptualnya sebagai suatu dualisma hitam/putih

      Di mana semua diskusi akan cuba diputar menjadi isu kaum lwn. kaum atau agama lwn. agama. Yang terbaru, isu Lynas, sebuah isu alam sekitar yang cuba dijadikan isu kaum… kononnya inilah komplot demi melindungi industri bumi nadir China. Lynas dilindungi kononnya demi hak Melayu… ironinya, syarikat itu hakmilik orang Matsalleh dari Ostrali.

      Jikalau bangsa Cina bersifat seperti dihujah si warrior, penjelajahan Zheng He (seorang Muslim China) ke lautan selatan takkan menjadi. Pembukaan China kepada dunia moden yang berlaku pasca 1911, dan seterusnya selepas 1980-an tidak akan berlaku. Teknologi seperti penghasilan kertas, sutera, serbuk peletup, pembinaan, dan perkapalan tidak akan berlaku tanpa penukaran sains & budaya, yang jarang akan berlaku dengan bangsa/negara yang mempunyai ‘fear of the other’ yang menebal.

      >> Dalam konteks ini psikologi Cina adalah mirip seorang buli, dimana ” a bully asserts his inferiority complexed self via violence “.

      Ha ha ha. Dari si warrior, yang menyarankan agar orang Cina dan minoriti lain di Malaysia ditindas dengan cukai, undang-undang diskriminasi, serta pembunuhan ramai-ramai. Hanya seorang bersifat pembuli & kompleks inferioriti, yang prejudis terhdap minoriti, yang tidak selesa dengan kewujudan kelompok 40-55%, yang akan memberi saranan tersebut.

      Cerminkanlah diri anda, sebelum asyik mengatakan orang lain…

      Reply
      • 18. jonnymalaya  |  December 5, 2012 at 1:25 pm

        Correction: 40-45%

        Reply
        • 19. atas pagar  |  December 5, 2012 at 7:31 pm

          Jonny Malaya,

          Ditindas dengan cukai, diskriminasi dan PEMBUNUHAN ramai-ramai? Wow, macam kat Palestine ler pulak!

          Wah pendedahan anda nampak menarik, tapi berikanlah buktinya agar kami dapat buat keputusan. Ada video atau link ke? hik, hik

          Reply
          • 20. jonnymalaya  |  December 6, 2012 at 11:46 am

            ‘ello,

            si atas pagar tolong baca sekali lagi…

            “Dari si warrior, yang menyarankan agar orang Cina dan minoriti lain di Malaysia ditindas dengan cukai, undang-undang diskriminasi, serta pembunuhan ramai-ramai”

            Pemahaman BM kat sekolah dapat apa? ‘F’ ke?

            Reply
    • 21. The International Jew  |  December 6, 2012 at 12:07 pm

      the fact that you need to come here and blast the Chinese goes to show that you and people of your ilk are the ones living with an inferiority complex.

      Reply
      • 22. marhaeman  |  December 6, 2012 at 1:16 pm

        Are you suggesting the non-Malays shouldn’t be blasted because they have superiority complex?

        Reply
    • 23. t.a  |  December 26, 2012 at 7:04 pm

      Jangan lupa pada GERAKAN …. different tune but the song remain the same … dah lama dah peratiiiiiikan ajer…

      Reply
  • 24. Warrior 231 aka ahlulbait  |  December 7, 2012 at 5:19 am

    Pada mulanya saya ingin jelaskan perkara yang diutarakan oleh si Jonny Malaya

    Perbincangan disini berkisar diatas inferiority kompleks dan superiority kompleks Bangsa Cina dan bukannya berhubungkait dengan cukai dan “ pembunuhan ramai-ramai”. Namun begitu usaha untuk memburukkan pembawa berita adalah jauh lebih mudah dari usaha meneliti serta menjawab kandungan mesej secara rasional dan ilmiah. Pendekatan ini adalah naluri spontan yang dimiliki oleh bangsa-bangsa berkompleks inferiority di mana kaedah mengherdik (shoutdown) seseorang individu yang membawa hujah bernas jauh lebih kesan daripada berdebat dengannya secara logis. Malah ini juga merupakan perwatakan semulajadi seorang pembuli. Saya tidak sedikit pun gentar maupun gusar tentang perilaku kanak-kanak ini kerana bersama saya didudukkan kitab fakta dan kebenaran

    1. Adapun cukai tidak adil (inequitable taxes) adalah satu kaedah ekonomi bagi menangani masalah ketidaksamarataan pendapatan (income inequality) yang akan seterusnya menyumbang kepada ketidaksamarataan sosio-ekonomi antara ethnic (inter-ethnic inequality). Di Malaysia, seperti lazimnya di seluruh dunia, koefisyen Gini digunakan sebagai kayu pengukur income inequality dalam ethnik dan antara ethnik dimana makin tinggi nilai koefisyen maka makin lebar ketidaksamaan pendapatan.

    Data semasa Bank Dunia jelas menunjukkan bahawa Gini di Malaysia kian melebar antara ethnik. Malah pada masa Anwar bin Ibrahim menjadi menteri kewangan, ia melebar paling ketara sehingga mencatat bacaan .47 (1997) akibat polisi Anwar bin Ibrahim memotong bantuan belanjawan untuk golongan luar bandar Melayu disamping menggalakkan perkembangan pesat ekonomi bangsa Tionghua (sila analisis data dalam carta 1 dalam link berikut sebagai bukti). Dewasa ini, masalah ketidaksamarataan wujud kembali walaupun tidak mencatat rekod zaman Anwar bin Ibrahim. Samada ia akibat penindasan bangsa Melayu di dua wilayah ekonomi perdana (Pulau Pinang dan Selangor) sejak 2008, (yang mana terdapat bukti-bukti kukuh akan keadaaan seumpama itu) atau satu kebetulan sahaja tidak perlulah saya komen.

    Pada hemat saya, ketidaksamarataan ini wujud bukan berpunca dari polisi kerajaan seperti yang ditonjolkan Anwar bin Ibrahim atau kerajaan PR Penang dan Selangor semata-mata tetapi juga oleh sejarah ekonomi Malaya dimana kaum Cina telah berhasil membina kekuatan ekonomi melalui penguasaan penuh aktiviti komersial di peringkat wholesaler/middleman/retailer serta keatas sumber-sumber bumi seperti bijih timah, pembalakan dsbnya. Lantaran itu, golongan Cina memiliki ‘headstart’ dalam sector ekonomi dan berupaya menggembeleng modal keturunan (hereditary wealth) untuk melebarkan advantage yang sedia ada.

    Sejarah juga menukilkan bahawa kewujudan kelas komprador dan niaga Cina adalah bertitik tolak dari dasar pilih kasih (favouritism) yang di berikan oleh British kepada Cina dibawah konsep pemerintahan ‘pecah-perintah’ (divide and rule)colonial. Tambahan pula keberadaan Cina dalam ekonomi niaga (mercantile economy) perlu di bandingkan dengan keberadaan Melayu dalam ekonomi (agrarian/subsisitence) yang kapasitinya untuk menjana pendapatan adalah rendah. Ini diparahkan lagi dengan penyediaan infrastruktur yang lengkap yang menjadi pemangkin pertumbuhan pesat ekonomi di pantai Barat Semanjung di mana dan kawasan Urban Borneo yang menjadi tumpuan penempatan kaum Tionghua. Imran Tajudeen dalam makalahnya State Constructs of Ethnicity in the
    Reinvention of Malay-Indonesian Heritage in Singapore menukilkan bagaimana proses displacement dan deconstruction dilakukan secara sistematik oleh golongan Cina keatas Melayu Bandar di Singapura manakala Ariffin Omar mencatatkan proses sama keatas Melayu pulai pinang oleh British
    :www.penangstory.net.my/docs/Abs-AriffinOmar.doc.

    Lantaran berdasarkan sisipan sejarah ini, saya berpendapat bahawa usaha kerajaan untuk meningkatkan sosio-ekonomi Melayu dan merapatkan jurang perbezaan pendapatan akan senantiasa dan selamanya menemui jalan buntu selagi instrumen-instrumen ekonomi yang bersifat progresif diguna pakai bagi menangani masalah kronik ini.

    Antara bentuk pencukaian progresif yang saya cadangkan termasuklah cukai harta (wealth tax), cukai exit (exit tax buat warga yang berhijrah) atau cukai reparation (reparation tax) yang pada zahirnya kelihatan pada saudara jonny sebagai diskrimanisi tetapi intipatinya menjurus kepada pengwujudan kesamarataan pendapatan atau sekorang-kurangnya kearah tersebut. Ini adalah hakibat pengembelengan hasil dari pendapatan cukai tersebut boleh diguna untuk menangani (address) ketidaksamataan ekonomi (economic inequality) tanpa sedikitpun menjejaskan arus pertumbuhan ekonomi perdana.

    Diskusi tentang ini telah saya ajukan dalam beberapa forum lain antaranya disini, dan saya mempelawa Jonny untuk meneliti pendekatan saya itu dengan saksama.

    2. Adapun tentang ‘pembunuhan beramai-ramai’ itu, saya rasa saudara tidak memahami dengan tepat maksud nukilan saya itu atau konteks nukilan itu dihasilkan. Penggunaan rangkaikata berkenaan terbit sebagai reaksi kepada penghinaan terhadap Islam dan bangsa Melayu yang dilakukan saban hari oleh kaum Tionghua dalam pelbagai blog dan portal berita. Yang melucukan ialah penghinaan terhadap agama dan bangsa ethnic berkenaan boleh dihalalkan sewenang2nya tetapi sebarang reaksi negative dari pihak yang di hina dicap rasis, ekstremis dan sebagainya.

    Tetapi ini tidak menghairankan kerana psikologi seorang buli memang didasari dengan kekeliruan dan percanggahan nilai yang akhirnya mewujudkan “schizophrenia moral” yang parah. Inilah pathogenesis penyakit sahsiah yang menjadi mukadimah kepada pemerolehan gelaran hipokrit. Hipokrasi ini mewarnai segala tindak tanduk seorang buli yang diselubungi kompleks inferiority dalaman. Maka bangsa Cina yang menekan dan menyembelih minority Uighur dan Tibet, dirasionalisasi oleh individu bangsa tersebut sebagai melakukan demikian demi keutuhan nasional Cina tetapi sebarang tindakan diskriminasi positif bukan fizikal (positive discrimination seperti cukai progressif diatas) yang dilakukan oleh orang Melayu bagi menanagani “social inequality” yang serius lagi merbahaya di cap sebagai polisi rasis.

    Sekarang saya akan menjawab beberapa kekeliruan yang cuba ditimbulkan Saudara Jonny Malaya.

    1. Tohmahan bahawa komen saya berbunyi ironik adalah tidak berasas kerana formulasi atau tanggapan umum Melayu sebagai satu entiti monolithik yang bergerak sebagai satu ‘jemaah’ merupakan tanggapan yang salah. Dalam apa jua keadaan sekurang2nya 20-30% Melayu tidak akan bersama dalam melaksanakan agenda melayu dan bangsa Cina dalam mendampingkan diri dengan 20-30% Melayu kaffir ini sebenarnya menyembunyikan niat politik dominasi tersembunyi (saya guna istilah kaffir kerana Melayu ini mengizinkan juga penghinaan Islam oleh Cina secara terang dan nyata seperti dalam isu murtad dan ‘freedom of religion’ baru-baru ini, isu penting akidah berhubung penggunaan kalimah Allah, permainan dengan hukum hudud, yakni Syariat Allah dsbnya ). Dalam konteks politik sekarang dimana 90% Cina memihak kepada kerajaan, jelaslah gerombolan mana yang akan muncul majority dari segi demografi politik dalam lanskap baru Malaysia. Itulah tujahan bangsa Cina, kearah dominasi kerana :

    1. mereka (bangsa Cina) telah bersatu dengan penolakan MCA
    2. kesatuan Cina ini jika digandingkan dengan Melayu Kaffir mampu merubah demografi politik sekaligus secara default muncul mereka sebagai majority.

    Nah.. kenapa DAP sanggup berkerjasama dengan melayu kaffir sekalipun melayu kaffir berpura-pura membawa panji2 hudud!

    Jadi dalam scenario ini bukankah apa yang berlaku di Tiongkok terhadap kaum Uighur, Tibet dsbnya menjadi kenyataan walhal Xinjiang, Tibet rara-ratanya secara demografik ethniknya adalah uighur dan Tibet (a case of the politically strong minority Han Chinese suppressing the majority natives!!!)

    2. Berkaitan Zheng He dan pelayarannya, perlu ingat Zheng He diberi mandat untuk meluaskan pengaruh Cina melalui kaedah tunjuk kuatnya (show of power/force). Maka pelayarannya sebenarnya adalah bagi meluaskan hegemoni Cina kerana kalau tidak begitu masakan Sultan Melayu Melaka nak beria-ia menghantar ufti. Perhatikan petikan ini:

    The Chinese armadas had the backing of 26,803 soldiers, in addition to other support personnel (a number that varied slightly for each expedition, but which was in the 27,000 range). The largest fleet ever witnessed at that time, it comprised 250 ships, including about 60 outsized ‘treasure ships’. As Edward Dreyer points out, ‘The ability to conduct [military operations] was obviously perceived as necessary when the voyages were planned, and this fact refutes any interpretation of the voyages as essentially peaceful in character. Zheng He’s armada fought on only three occasions, but it overawed local authorities without fighting on many more.’ The fleet’s military power thus gave Ming China the capabilities to conduct coercive diplomacy in distant foreign lands. Chinese history records at least three occasions when Zheng He used force. The three military operations receive special attention, occupying more than one-third of Zheng He’s biography in the official Ming Shi (Ming History) as compiled by Qing historians. The inscriptions on the steles that Zheng He raised in Liujia Harbour (near present-day Shanghai) and in Changle (in Fujian) in 1431 before setting sail for his last voyage (1431–1433) also gave a salient place to the three military conflicts. The prominence given to these military operations in primary Chinese documents suggests that both the use and threat of force constituted an important part of the maritime expeditions.
    http://cjip.oxfordjournals.org/content/early/2012/03/18/cjip.pos006.full.pdf+html

    Jangan cuba bodohkan kita dengan omong-omong kosong tentang Zheng he sebagai pengembara yang membawa keamanan.

    3. Bagaimana pula dengan Lynas. Tohmahan bahawa pejuang Lynas adalah pejuang hijau yang berjuang menyelamatkan bumi Melayu adalah satu dongeng yang dicipta khusus bagi menyembunyikan kebenaran perjuangan aktivis berkenaan.

    a. China needs to take quick action to revamp its strategies for the rare earth industry in the face of mounting pressure from several foreign nations, especially Australia, Malaysia and the United States, industry leaders have warned. http://www.wantchinatimes.com/news-subclass-cnt.aspx?id=20120829000050&cid=1102&MainCatID=11

    b. http://www.theage.com.au/business/concerns-raised-over-chinas-rare-earth-dominance-20090901-f6xw.html

    c. http://proedgewire.com/rare-earth-intel/courts-hold-back-lynas-lamp-project-in-malaysia-while-protesters-celebrate-pyrrhic-victory/

    (a) dan (b) menegaskan betapa pentingnya industri bumi nadir atau “rare earth” itu kepada Cina. (c) pula mendedahkan bagaimana isu dipolitikkan bagi menguntungkan PR dan secara tidak langsung membantu usaha sabotaj ibu pertiwi (the motherland) keatas pencabarnya dalam industry tersebut. Dan bila kepentingan Negara Cina terancam, sudah tentu soldadu-soldadunya di Nanyang akan bangun membantu. Perlukah kita hairan sangat tentang aktivis Cina Lynas bila Mao sendiri pernah berkata: “Cina Nanyang adalah tunggak kelima (the Nanyang Chinese are our Fifth column)”

    Tak perlulah saya hujah dengan lebih mendalam.

    Tohmahan2 lain:

    1. Pembukaan China kepada dunia moden yang berlaku pasca 1911, dan seterusnya selepas 1980-an tidak akan berlaku.

    Respon; Cina membuka pintu kerana kesedaran bahawa startegi kera sumbang “sons of Heaven” telah merugikkannya secara parah dan menjadikan bahan tertawa dunia sejagat. Namun dalam apa yang dikatakan keterbukaan, Cina tetap menutup rakyatnya kepada keterbukaan tersebut

    2. mereka tidak selesa apabila kuil & patung Hindu dibina, sijil UEC diiktiraf, perayaan Krismas di Pavillion, dll.

    Respon; Ya patung terbesar di Batu Caves, Kuan yin di Penang, Buddha berbaring terpanjang juga di penang dan Kelantan semua telah dihancurkan Melayu bagaikan Taliban di Bamiyan Afghanistan. Sijil tak bernilai UTAR pun bolehlah kan.

    3. Ya, seperti kononnya ada komplot Cina, komplot India, komplot Yahudi untuk menjatuhkan Melayu-Islam, dan yang terbaru… komplot Kristian.

    Respon: Ya seperti terlalu tidak yakin (insecure) sehinggakan Bahasa Malaysia sebagai bahasa pengantar tidak mahu di terima kerana obsess dengan budaya superior sekolah Cina. Kononnya ada kompliot untuk memelayukan Cina sehingga Guru Besar atau guru Melayu pun tak boleh langkah masuk ke sekolah Cina sampai 25 tahun pasca 1987, Tanya Anwar bin Ibrahim pasala 1987. Lagi satu, Amacam Singapura tak bertolak ansur dalam perkara ini. Bagaimana pula dengan kerajaan pluralism Indonesia serta Thailand dan Myanmar. Tak dicap rasis pun …haahahahahahahahaha

    Respon= Berkenaan komplot masakan kalau tak de komplot masakan nak melobi dan mendesak nak curi kalimah Allah. Mungkin agama yang muflis akal kot. Orang Kristian yang rasional pun tahu akan kebenaran itu:
    http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2011/07/31/new-malay-bible-shows-up-in-sabah-interior/

    4. Teknologi seperti penghasilan kertas, sutera, serbuk peletup, pembinaan, dan perkapalan tidak akan berlaku tanpa penukaran sains & budaya, yang jarang akan berlaku dengan bangsa/negara yang mempunyai ‘fear of the other’ yang menebal.

    Respon: Wah..hebat sungguh tamadun Cinakan cipta barang dan dok senyap mendongak dagu main mercun hingga Negara sendiri dimakan ciptaan sendiri (serbuk peletup) semasa perang Candu dimana golongan barbarian boleh cipta dan guna senapang sementara Cina masih memegang pedang dan anak panah…hahahahahaha. Jangan nak temberanglah pasal pembinaaan, perkapalan….

    Saya tidak akan menjawab pada budak hingusan yang pandai melontar tohmahan tetapi tidak pandai berdebat secara matang maka faham-fahamlah ada jawapan yang perlu disesuaikan dengan level pemikiran anda. Cuma lihat petikan ini, perhatikan yang bermula dengan “now the world….”. Semoga melaluinya bangsa kalian dapat belajar untuk hidup sebagai satu bangsa bermaruah lebih dahulu daripada berlagak samseng dan buli.

    ‘The threat of military force was evident in Ming China’s effort to bring Japan into the tribute system. Japan’s Prince Kanenaga imprisoned and executed a number of the Chinese envoys that Emperor Hongwu had sent in 1369 to demand tribute, apparently angered at the condescending tone of the diplomatic letter denoting Chinese superiority.

    When the Ming court threatened invasion, the Japanese reminded it of the Mongols’ failed attempts in 1281 to conquer Japan. A letter Kanenaga sent in 1382 explicitly denied the legitimacy of Chinese dominance: ‘Now the world is the world’s world; it does not belong to a single ruler . . . . I hear that China has troops able to fight a war, but my small country also has plans of defence . . . . How could we kneel to and acknowledge Chinese overlordship!’

    Reply
    • 25. The International Jew  |  December 7, 2012 at 12:38 pm

      http://shuzheng.wordpress.com/2012/12/07/mahathirs-look-east-malay/

      the man really knows when to say what needs to be said.

      Reply
    • 26. jonnymalaya  |  December 9, 2012 at 3:31 pm

      Usahlah menuduh kaum lain ‘pembuli’ atau ‘pengherdik’ bila anda sendiri berbuih di mulut & mencemuh orang lain sebagai ‘chingkies’, ‘keling’ atau ‘hindulens’. Bukannya di blog Helen, tapi di laman lain dimana gelagat anda diperaga kepada umum.

      Memang hujah anda lebih bernas disuarakan (walaupun tidak betul) bila en. warrior tidak malatah-latah. Teruskan usaha anda…

      Cukai bagi menratakan jurang pendapatan hanya progresif jika dikenakan menurut pendapatan & kedudukan ekonomi. Ini yang akan aku sokong. Tetapi mengenakan cukai superti dicadang berdasar warna kulit dan kaum (dengan stereotaip kononnya semua orang cina kaya) adalah bersifat perkauman & diskriminasi.

      Seterusnya…

      >> Maka bangsa Cina yang menekan dan menyembelih minority Uighur dan Tibet, dirasionalisasi oleh individu bangsa tersebut sebagai melakukan demikian demi keutuhan nasional Cina tetapi sebarang tindakan diskriminasi positif bukan fizikal (positive discrimination seperti cukai progressif diatas) yang dilakukan oleh orang Melayu bagi menanagani “social inequality” yang serius lagi merbahaya di cap sebagai polisi rasis.

      Hm, di mana saya menghalalkan penindasan terhadap orang Uighur & Tibet kat China? Tolong tunjukkan. Seterusnya, tunjukkan di mana saya berkata penjelajahan Zheng He adalah berdasarkan misi keamanan. Saya hanya mengatakan misi Zheng He takkan berlaku jikalau orang China bersifat seperti yang dituduh en. warrior.

      Bersambung… ada tugas yg perlu dijalankan pada Ahad ni…

      Reply

Dijemput memberi komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Facing death

Slim chance of life in dog pound

Pls click on image above to read

Asleep in Buddha’s arms

Animal lovers can complain to the Prime Minister's Office, Public Complaints Bureau. Bombard Putrajaya!

http://www.pcb.gov.my

My blog, my like

Helen Ang

Recent Posts

CLICK ON IMAGE TO READ

'The Malay getting restless now' in Sarah's blog

Bubur lambuk in Anisah Afifah's blog

'10 scandals that rocked the Vatican' in Alizul's blog

Pengunjung

  • 4,339,571 hits

Kalender

December 2012
M T W T F S S
« Nov   Jan »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Archives

Feeds


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 325 other followers

%d bloggers like this: