“Jesus son of Allah”, kata dema dah

December 26, 2012 at 12:22 am 98 comments

Komen-komen menyokong Lim Guan Eng boleh dilihat pada screenshot di bawah:

JomUbahUbah “Fully agreed and support LGE said. This is the best Christmas message by LGE.”

理性 “How stupid the people is becoming. Allah, means God in every languages. It is not exclusives for Malay Muslims.”

M.A. “Nice to know LGE has stirred the worst UMNO nightmare in the Allah issue. When everyone taught this issue is rested & settled up comes LGE to wake us up to the stupidity of those who claims Allah is exclusive to a previleged few. Thks LGE …”

Let Christians use Allah word urges DAP - Malaysiakini 2012-12-25 13-05-57

4Let Christians use 'Allah' word, urges DAP - Malaysiakini 2012-12-25 23-43-01

“Allah salah satu daripada tuhan-tuhan …”

Juga komen-komen lain yang berbunyi:

CHKS “… Allah is one of the gods. Maybe one of the reasons is many Muslims in this country has not been properly educated on this.”

lim chong leong “I wish all Christian readers of Mkini a merry Christmas and a happy new year, on this day when we commemorate the birth of Jesus, the son of Allah …” (screenshot mukasurat penuh komen ini ada di kaki halaman)

3Let Christians use Allah word, urges DAP - Malaysiakini 2012-12-25 13-12-20
2Let Christians use Allah word urges DAP - Malaysiakini 2012-12-25 13-05-57

Komen-komen pembaca di atas dicedok dari http://www.malaysiakini.com/news/217332

Take Palestine back for Jesus!

Bukan setakat mengebas Allah, tanah Palestin pun didakwa mereka tanahair puak Kristian – rujuk tajuk rencana yang diterbitkan di laman Loyar Burok semalam (pada Hari Krismas).

Penulis Lingswaran Singh yang berkata “Jesus was a Palestinian” itu adalah (bekas?) pembantu khas seorang politikus kanan Pakatan Rakyat.

Jesus was a Palestinian LoyarBurok 2012-12-25 23-36-12

5Let Christians use 'Allah' word, urges DAP Malaysiakini 2012-12-25 23-46-43

About these ads

Entry filed under: Evangelis. Tags: , .

Perebutan kalimah Allah pusingan satu (2009-2010) Nampaknya MCA bersekongkol dengan Guan Eng dalam isu kalimah Allah

98 Comments Add your own

  • 1. moya  |  December 26, 2012 at 12:31 am

    Orang2 kristian kena mengucapkan ” Tiada Tuhan melainkan Allah, Hidup mati kerana Allah, Dari Allah kepada Allah Kerana Allah, Ditakuti tidak percaya kepada Allah”

    Reply
    • 2. Helen Ang  |  December 26, 2012 at 12:34 am

      Kan lebih wajar mereka bergelar Muslim sahaja? Sekarang ni nampak seolah-olah mereka mahu buat reverse takeover.

      Reply
      • 3. moya  |  December 26, 2012 at 1:35 am

        Hahaha…ambil saja ugama Allah. Orang Islam pun cuma menganuti dan menumpang ugama Allah. Katakanlah Allah itu cuma satu. Hanya Allah tempat kita memohon dan meminta. Allah tidak beranak dan DIA tidak pula diperanakkan ( tiada bapa ). Tidak ada yang serupa dengan Allah.

        Sama ke Allah Islam dengan ‘Allah’ Kristian ni?

        Reply
        • 4. tebing tinggi  |  December 26, 2012 at 2:26 pm

          I am in the opinion that christmas greeting made by Guan Eng is not a greeting from a leader, not even a greeting from true christian to another christian but it’s “setanic greeting”, knowing very well that sorts of greeting could lead to.

          If the act of elder Lim was said to have started May 13, now look like the junior Lim are following his foot’s steps.

          Malaysia haven’t experience religious conflict yet, so I think Guan Eng want his name to be wrote in the history of Malaysia religious conflict.

          Reply
          • 5. Hussin Rahman  |  December 26, 2012 at 5:58 pm

            i have a feeling the next general election will be held on may 13, 2013. ha ha.

            Reply
          • 6. sharifah  |  December 26, 2012 at 7:01 pm

            Like father like son. Bila agaknya si KimGE ni nak urinate di tiang bendera??

            Reply
      • 7. ASH  |  December 26, 2012 at 4:22 pm

        Ketawa besar… reverse takeover kadang kadang disebut juga back door listing

        Reply
        • 8. Helen Ang  |  December 26, 2012 at 4:23 pm

          Hahaha

          Reply
  • 9. belang  |  December 26, 2012 at 12:41 am

    Now they want Allah to be named as god in malay bible…next they want brahma to be god in their hindu bible…later they want buddha to be in their china bible….feel free to choose jesus son of Allah, Brahma or Buddha.

    Reply
    • 10. Helen Ang  |  December 26, 2012 at 12:58 am

      There might be a method to their (DAPster) madness.

      Reply
    • 11. Joe  |  December 26, 2012 at 1:14 am

      yes thats what im trying to said , they will try to put all the gods name , name dispute only happened in Malaysia .. not in thailand , not in mynamar or whatever laa .. huh this kind of stupid poitician only know to corrupt rakyat minds , create disharmony and more hatred !

      Reply
    • 12. Hussin Rahman  |  December 26, 2012 at 1:58 pm

      lim guan eng harus dihukum pancung kerana mencetuskan lagi satu isu yang boleh menghuru-harakan malaysia.

      Reply
  • 13. adieu1999  |  December 26, 2012 at 12:49 am

    Wow ~ akhirnya PAS dh berjaya mengislamkan DAP ??? Dasyat , LGE pun dh dok sebut Allah dah~

    Reply
  • 14. atas pagar  |  December 26, 2012 at 1:04 am

    Sadly, Isa is not around at this moment to confirm whatever claims made by the congregation who were led astray by an out-of-date ‘map to Eden'; it’s becoming more confusing when ISA also is not around to watch the boxing day.

    Reply
  • 15. Joe  |  December 26, 2012 at 1:05 am

    golongan DAP ni nampaknya terlalu sibuk melaga-lagakan agama di Malaysia ini !!! Begitu juga dengan lawyer Pakatan, sedangkan masyarakat Islam dan Kristian di Palestine bersama-sama bersatu menentang penjajahan Israel .. tapi bila keluar sahaja mulut politik puak DAP ni, mereka seolah ingin bermusuh dengan Islam.

    Terbaca komen daripada pembaca mengenai God kalau dibahasa Melayukan ialah Allah, ini adalah satu contoh bodoh dan penipuan nyata, God dalam bahasa Melayu tentunya adalah Tuhan. Sedangkan di Thailand, Myanmar dan Filipina takde pun maksud yang dikatakan ..

    Yang lagi kelakar golongan yang ingin mewujudkan perasaan benci antara agama ni cuba buat komen bahwa Allah adalah antara nama Tuhan yang banyak. Tiada masalah jika sesiapa yang ingin percaya tuhan yang banyak, jelasnya Allah bukanlah begitu.

    Inilah golongan yang cuba bercakap tentang perkara yang mereka sendiri tidak mengetahui dan bebal.

    Allah sendiri adalah bermaksud Tuhan Yang Satu, tiada selainnya. Jika ada yang mempercayai tuhan itu adalah konsep trinity, ia jelas bertentangan dengan makna Tuhan Yang Satu.

    Bila orang bukan Islam daripada DAP cuba memberi komen dan membuat kenyataan mengenai Islam yang mereka sendiri tak tahu dan hanya membaca, jelas mereka adalah bodoh dan menunjukkan sikap anti Islam !!

    Reply
    • 16. Hussin Rahman  |  December 26, 2012 at 2:00 pm

      saya sangup memenggal kepala lim guan eng kalau dia berdegil membangkitkan kemarahan umat islam.

      Reply
  • 17. Waris Malaya  |  December 26, 2012 at 1:25 am

    Inilah contoh kanser sosial yang dibawa oleh DAPster.

    #TolakPakatoons

    Reply
  • 18. azre  |  December 26, 2012 at 1:46 am

    Allah is not the only one word means god in arabic. these feofle must has known a lot more than the arabs and arabic is their mother of all tongue. i doubt they even speak malaysian, (what?). i mean just look at indonesian they have their own national language, indonesian. so malaysian also have their own language, malaysian. by the way, rab and ilah also means god in arabic. so why stop at Allah, the name already taken. you can choose the other two, come on…

    Reply
    • 19. Hussin Rahman  |  December 26, 2012 at 2:11 pm

      sebenarnya agama yang dibawa oleh nabi isa itu ialah islam, menyembah tuhan yang satu iaitu allah. tetapi apabila ada pengikut isa memesongkana ajaran itu, dengan menyatakan allah ada anak dan bapa, mereka terus jadi sesat dan kafir. itulah sebabnya allah turunkan wahyu melalui surah maryam dalam al-quran kepada muhammad, pbuh, menyanggah fahaman kristian itu, dengan berfirman allah tidak beranak dan berbapa. kalau semua orang kristian sedia mengakui keesaan allah, mengucap dua kalimah shahadat dan menjadi islam, mereka tentu boleh guna nama allah. tapi kalau mereka masih kufur dan mahu guna juga nama allah, mereka memang mencari nahas. darah mereka halal dan mereka boleh dibunuh kerana menghina islam.

      Reply
  • 20. atas pagar  |  December 26, 2012 at 1:56 am

    Anyone can use the word c.a.r. for whatever purpose including promotion exercises. Nobody cares. No restrictions.

    It is a known fact that cars are manufactured under different brand names…Mercedes, Proton, GM, Lotus, etc.

    Talking about Lotus as a car, it refers to a specific car. That car is produced by the Lotus Company. That company has exclusive rights on using Lotus as a brand name.

    Of course anyone can use the word lotus if it refers to a flower. But not everyone can use the word Lotus as a brand name for other car.

    We can also drive a Lotus car if we have one. But the car owner is prohibited from using the word Lotus to promote other cars or to name a team to participate in any car race.

    Since the “failed accountant” is so insistent of using it on other car that he possessed, whether he realize it or not, he actually has to pay the price if he tried to make fool of the convention of exclusive rights .

    Reply
    • 21. Hussin Rahman  |  December 26, 2012 at 2:24 pm

      seorang kawan pernah memberitahu saya ketika beliau belajar di sabah dulu dan tinggal di asrama, pernah beberapa kali terjadi kes histeria di kalangan pelajar perempuan. setiap kali terjadi histeria, cikgu dan murid cuba membaca segala doa mengikut kepercayaan agama masing-masing, sama ada toh pek kong, hindu, buddha atau kristian. semuanya tidak menjadi sehinggalah tiba giliran murid atau guru islam untuk membaca dan berdoa menggunakan ayat-ayat quran, barulah histeria itu hilang. mungkin hantu atau makhluk halus yang buatkan pelajar-pelajar itu histeria tiada respect kepada agama kristian.

      Reply
  • 22. Saya  |  December 26, 2012 at 5:33 am

    Kak helen,

    Teringat saya akan peristiwa yang saya lalui bersama dengan rakan kristian saya. Pernah terjadi saya dan kawan saya itu berjalan kaki untuk pulang ke rumah pada waktu malam, dan jalan yang kami lalui itu bersebelahan dengan kubur cina.

    Sudah tentu rasa takut itu wujud, dan ketakutan itu telah diucapkan kawan kristian saya itu kepada saya. Dengan spotan saya katakan – “Tak apa, Allah ada.”

    Tahu apa yang dia kata kepada saya balik?

    “Itu Tuhan kamu, bukan Tuhan saya.” dengan nada yang bersahaja. Saya tidak mengambil hati, atau berdebat dengan dia. Apa yang saya buat, teruskan perjalanan dengan berbual kosong untuk hilangkan rasa sejuk dan seram.

    Kawan saya itu dididik dengan ajaran kristian yang kuat sejak kecil. Dan setiap pada hari ahad, dia akan gereja.

    Mungkin dia bukan dari kalangan ‘Roman Katolik’ namun dia tetap seorang penganut kristian yang menganggap ‘Jesus itu anak Tuhan, dan Jesus itu adalah jelmaan Tuhan dalam bentuk Manusia’.

    Jadi saya rasa isu penggunaan Kalimah Allah untuk non muslims secara khususnya adalah bertujuan ‘Politik’ dan bukannya tujuan keagamaan.

    Bagi saya, dengan mengambil alasan mereka di timur tengah yang berbangsa arab tapi berkepercayaan kristian telah menggunakan panggilan ‘Allah’ sejak berkurun lamanya adalah tidak relevan sama sekali.

    Kerana, jika di ikutkan, panggilan Jesus itu juga tidak membawa apa-apa makna kerana panggilan Jesus sebenar adalah Isa. Dari mana datangnya Jesus? dan dari mana datang Christ? saya tidak peduli, kerana perkara itu tidak memberikan saya apa-apa manfaat, namun saya peduli jika Kalimah Allah itu dipersoalkan.

    Mereka kristian di Malaysia yang amat obses dengan penggunaan Kalimah Allah, rasanya perlu amalkan budaya arab-kristian dari mengamal budaya kristian dibarat – jika betul mereka inginkan acuan tulen dari Asal usul kristian itu.

    Pemimpin DAP begitu gemar mengambil petikan ayat Al Quran di dalam ceramah mereka, dan mentafsirkan ayat-ayat itu dengan jelas, dan menampakkan diri mereka seolah begitu memahami akan ayat-ayat Al Quran itu dari orang islam sendiri. Tapi dalam Soal penggunaan Kalimah Allah, mereka seolah-olah seperti tidak faham dan tidak mahu faham.

    Sedih. Mungkin mereka ini sudah terlalu selesa hidup dengan aman dan damai, sampaikan 1 tahap mereka ingin membuat eksperimen untuk menguji keamanan dan kedamaian dengan membuat satu perkara yang bodoh demi tujuan politik ketamakan.

    Reply
    • 23. Helen Ang  |  December 26, 2012 at 6:43 am

      Mesti peristiwa seram yang adik ceritakan itu berlaku pra-2008. Bagi orang Kristian semenanjung, pantai sudah berubah selepas tsunami.

      Perihal “pemimpin DAP begitu gemar mengambil petikan ayat Al Quran”, mungkin dalam diam mereka sudah memeluk Islam?

      Kalau ada peluang, lain kali sambut lah mereka itu sebagai saudara baru secara terang-terang (buat apa mereka terpaksa menyorok, kan?) terutama sekali sekiranya pemimpin-pemimpin DAP itu memetik ayat al-Quran tatkala di dalam masjid.

      Entah ngapa si DAPster adakala segan-segan dan keberatan untuk memaklumkan kepada khalayak ramai, umpamanya macam kawan kita Sshsn yang seorang ahli Gereja City Harvest tetapi dia agak malu mendedahkan fakta ini.

      Reply
      • 24. Calvin Sankaran  |  December 26, 2012 at 8:37 am

        It is not that they don’t understand, in fact they do. But DAP is a party that loves to fish in the muddy waters. If there is a controversy, you betsa they’ll be there. The moment the issue is over, they be outta that issue like a greased lightning.

        In this issue of “Allah”, they get into this because there are votes to be won. Once this issue is resolved, they couldn’t care less what Christians calls their god.

        I remember the days when DAP refused to even utter the world Allah (there was a song with Allah in it, can’t remember it) saying merely saying the word will make them Muslims.

        Reply
        • 25. atas pagar  |  December 26, 2012 at 11:49 am

          Not only that, even wearing songkok they claimed it as a ‘conspiracy’ to create more Malayness in them!

          Reply
    • 26. Hussin Rahman  |  December 26, 2012 at 2:20 pm

      seorang kawan pernah memberitahu saya ketika beliau belajar di sabah dulu dan tinggal di asrama, pernah beberapa kali terjadi kes histeria di kalangan pelajar perempuan. setiap kali terjadi histeria, cikgu dan murid cuba membaca segala doa mengikut kepercayaan agama masing-masing,sama ada toh pek kong, hindu, buddha atau kristian. semuanya tidak menjadi sehinggalah tiba giliran murid atau guru islam untuk membaca dan berdoa menggunakan ayat-ayat quran, barulah histeria itu hilang. mungkin hantu atau makhluk halus yang buatkan pelajar-pelajar itu histeria tiada respect kepada agama kristian.

      Reply
  • 27. Shamshul anuar  |  December 26, 2012 at 7:12 am

    Helen,

    No need to be surprise. Just as PAS manipulates Islam for its benefit, DAP uses Christian sentiments for its own gain.

    Many times I asked my Christian friends “Who do you worship?” All of them said “jesus”. None ever said “I worship allah”.

    Contrary to general perception, only DAP and ever enthusiastic priests insist on using “allah”. Rational christians told me why must they use “Allah” knowing well that the concept of God in Islam differs from that of Christianity.

    This is what we call “testing the boundary”. Bereft of any ideas in how to develop Penang, Guan Eng using the trademark of ‘Lim Dynasty” not surprisingly make “allah” central to his Christmas greeting.

    Wow. This man loves to be the centre of attraction although for all the wrong reasons. Now is the time to hostile to Muslims especially after PAS has shown that it has no need to be apologetic while selling islam. Cant he see that this issue is bringing Malay and chinese into collision course just like what DAP did that led to May 13.

    “padan muka”. This is what I would tell Malays for blindly submitting to PAS. They have yet to watch “sister Act”. In that movie, a lounge singer took refuge at a church after witnessing a murder. She dressed like a nun but she ain’t no nun.

    The bottom line is that it is actually easy to nip the problem. And we just have to do it in the next general election. PAS would fare just like in 2004 I believe.

    As for the Chinese, if they want to sacrifice their interests by perpetuating Lim Dynasty, by all means go ahead. But don’t expect the Malays to pay the price.

    Reply
    • 28. Helen Ang  |  December 26, 2012 at 11:44 am

      Interesting idea Shamshul. You say Guan Eng makes Allah the focus and theme central to his Christmas message.

      So if the merger and acquisition between the two religions happen, the Christians will celebrate Christmas in worship of Allah whereas Muslims will eventually downgrade the celebration of Hari Raya Puasa dan Korban, and celebrate Christmas (which is more fun with singing and shopping, wining and dining) too in the Islamic calendar.

      Reply
    • 29. Common Sense  |  December 30, 2012 at 9:10 pm

      SA,

      Let us look at some of the facts below on the use of the word Allah by non Muslims:-

      1. Christians in Sabah Sarawak have been using the word Allah to refer to their god even before Merdeka;
      2. Christians in Indonesia also used the word Allah to refer to their god and the government in Indonesia has no problem with it;
      3. The same situation in (2) applies to the Christians in Middle East;
      4. The word Allah was already used even before the religion of Islam came into existence.

      * I am willing to stand corrected on the facts above.

      So, why the Muslims in Malaysia want to claim ownership of the word Allah? Countries like Indonesia and Middle East that have overwhelming Muslim population of 80 – 90% don’t even claim ownership of the word Allah. Some of these countries even practise Hudud laws. Why is Muslims in Malaysia acting as if they are more ‘Islamic’ than these countries?

      I have a sister and I called her ‘kak’. Similarly, in the office I called my lady collegue ‘kak’. Although I label both persons as ‘kak’, there is no confusion. So, why the Muslims in Malaysia can get confuse if other religions refer to their god as Allah? I don’t see how a Muslim has the opportunity to come a across a situation whereby the word Allah is used to refer to other gods. Will a Muslim attend a church function that uses the word Allah? Will a Muslim actually read a Malay Bible that uses the word Allah? Are we saying that the Muslims in Malaysia are ignorant, weak and can be easily duped?

      Reply
      • 30. Tok Pauh  |  January 1, 2013 at 3:30 pm

        CS,

        May be you want to add fact number 5. which is more relevant and in context with the situation. i.e. Christians in the peninsular have been using the word god or lord and Tuhan for a long time.

        So the question is, why is there a need for change to Allah now? Is it because Christians in Peninsular now having difficulties in understanding the religion without the word Allah?

        Muslim will not prevent the use of Allah by Christians if Christians are willing to thank Allah, worship Allah and do everything for Allah. The problem arise when Christians want to use Allah for with CAPS “A” for bahasa Melayu bible only?

        The question is, why cant the Christians use word Tuhan they used to use before?

        We are not that ignorant and weak to know why?

        Reply
        • 31. Common Sense  |  January 1, 2013 at 6:20 pm

          Tok Pauh,

          Thanks for your insightful reply. Perhaps I can categorise your point into 2 groups, i.e. the Christians in Sabah Sarawak and Christians in Peninsular Malaysia. I suppose that you are agreeable that the Christians of Sabah Sarawak should be allowed to maintain status quo, i.e. to continue using the word Allah. Correct me if I have misinterpreted

          Your point of contention is focused on the usage of the word Allah by the Christians in Peninsular, which you are not agreeable to. Hence, your question of this:-

          “why cant the Christians use word Tuhan they used to use before?”

          It is a fundamental principle of religious freedom that a religion shall not interfere in the affairs of another religion. No religion shall dictate or instruct the follower of another faith on how he/she should practice his/her religion. If the Muslims in Malaysia claim exclusivity of the word Allah and prohibited the Christians (those of Peninsular and Sabah Sarawak) from using the word, this would tantamount to interference.

          I think the bigger question to be asked is:-

          “whether the Muslims shall be allowed to interfere, intervene or meddle in the affairs of the Christians in Malaysia, a country that practices democracy”.

          I would appreciate any reply. Thanks.

          Reply
  • 32. zueyusof  |  December 26, 2012 at 9:45 am

    Kak Helen, pada pendapat saya DAP memang sengaja cari pasal dengan memainkan sentimen agama antara islam dan kristian. Saya bersetuju dengan komen azre, 1:46 am. Kalau mereka hendak sangat menggunakan perkataan tuhan yang dipinjam dari bahasa Arab, rasanya Rabb dan Ilah adalah yang paling sesuai.

    Syahadah sendiri bermaksud “Tiada tuhan (Ilah) yang disembah melainkan Allah…”. Kalau mengikut tafsiran mereka tuhan=Allah, bolehkah syahadah disebut begini, “Tiada Allah yang disembah melainkan Allah…?”

    Dimanakah sempadan penggunaan god=tuhan=Allah bagi mereka? Hanya di dalam bible atau lebih meluas? Lagi caca marba akan jadi selepas ini. Mula-mula kalimah Allah yang mereka tuntut. Selepas itu akan ada episod menuntut supaya kita (islam) menerima bahawa Isa adalah anak Allah (Jesus, the son of god) dan banyak lagi episod lain yang bakal menyusul…

    Reply
    • 33. Helen Ang  |  December 26, 2012 at 11:32 am

      Agama Kristian berusia ≈2,000 tahun manakala Islam ≈1,400 tahun. Maksudnya Kristian mendahului Islam di dunia.

      Dalam bab ini, Khalifah Kim beriya-iya agar agama abang ikut akan gelaran Tuhan dalam agama adik.

      Kalau Si Abang yang betul dan tiada cacat cela maka sepatutnya Si Adik yang mencontohi ahli keluarga yang lebih tua dan bukan sebaliknya.

      Ini nampak sangat pihak yang lebih berumur hendak meniru pihak yang lebih muda. Tidak pula Si Adik mahu menggelar Tuhannya ‘Triniti’.

      Reply
    • 34. Helen Ang  |  December 26, 2012 at 11:32 am

      Agama Kristian berusia ≈2,000 tahun manakala Islam ≈1,400 tahun. Maksudnya Kristian mendahului Islam di dunia.

      Dalam bab ini, Khalifah Kim beriya-iya agar agama abang ikut akan gelaran Tuhan dalam agama adik.

      Kalau Si Abang yang betul dan tiada cacat cela maka sepatutnya Si Adik yang mencontohi ahli keluarga yang lebih tua dan bukan sebaliknya.

      Ini nampak sangat pihak yang lebih berumur hendak meniru pihak yang lebih muda. Tidak pula Si Adik mahu menggelar Tuhannya ‘Triniti’.

      Reply
      • 35. atas pagar  |  December 26, 2012 at 11:58 am

        Bilangan abang evangelis di AS sudah merosot…kurang lebih hanya tinggal 27% saja. Dalam masa sama abang naik kecut perut apabila melihat bilangan adik muslim semakin menyamai bilangan mereka, makanya abang tidak dapat tidak akan berusaha buat apa saja (terutama di luar AS) untuk pastikan bilangan adik tidak melebihi bilangan abang. Sesungguhnya semua itu boleh ‘dibaca’ kak Helen.

        Reply
    • 36. jonnymalaya  |  December 26, 2012 at 12:07 pm

      Zueyusof,

      Kalimah Allah sudah lama digunakan oleh orang Kristian di Malaysia (khususnya Malaysia Timur) dan Indonesia sejak kurun ke17-18.

      Reply
      • 37. zueyusof  |  December 26, 2012 at 1:43 pm

        En Jonnymalaya, saya sedia maklum akan hal itu. Tetapi tidak menjadi satu masalah untuk memperbetulkan penggunaan istilah yang kurang tepat, yang kurang sesuai, yang boleh dan bakal mengundang kekeliruan.

        Anda mendakwa penggunaan kalimah Allah dalam injil sudah bermula sejak kurun 17-18. Anda tak mahu bertanya, antara Islam dan Kristian, yang mana bertapak dulu di Nusantara? Kalau ikut teori abang-adik Kak Helen, siapa agaknya yang kena ikut siapa? ;)

        Reply
    • 38. Hussin Rahman  |  December 26, 2012 at 6:05 pm

      saya cadangkan mereka guna nama lim jer untuk tuhan mereka itu. mendiang lim goh tong dulu pun respect orang islam bila apabila ditanya macam mana hendak elakkan tanah runtuh di genting. dia kata; itu hal tanah runtuh saya tidak boleh jamin. itu tuan allah punya kuasa. tengok tak, goh tong tak cakap pun itu tuan jesus punya kuasa.

      Reply
    • 39. azre  |  December 26, 2012 at 11:05 pm

      tapi kak zue maksud bismILLAH dan auhzubILLAH pula bererti – dengan nama Allah – dan – aku berlindung dengan Allah. makanya illah pun tak boleh. hanya rabb saja yg tinggal… tapi on the bright side pulak maksudnya juga boleh menjadi – dengan nama Tuhan – dan – aku berlindung dengan Tuhan -, erm boleh kot…

      bagaimanapun, kita ni sebenarnya telah dipermainkan oleh kalifah sa-lim ge utk menutup isu2 dap yg meletup-letup terletup sebagaimana yg dinyatakan oleh komen2 kak helen dan pengkomen2 yg mempunyai pendapat yg sama mcm kak helen… hehe. ramalan partai umno/bumi islam no.1, partai da no.2 dan lain2 no. 3 selepas pemilihan agung saya pun sebenarnya teramatlah mempercayainya. prn swk boleh dirujuk sbg kajian kes.

      Reply
  • 40. forrrestcat  |  December 26, 2012 at 10:46 am

    I posted on my fb and tagged some of my PASter friends..hohoho.

    Reply
  • 41. mae  |  December 26, 2012 at 10:50 am

    Orang kristian di Barat mengejek2 nama Allah sebagai ‘moon god’ tapi orang kristian Malaysia nak guna pulak nama Allah.

    Reply
  • 42. barb  |  December 26, 2012 at 11:28 am

    Nak tanya adakah nama Allah di gereja Vatican atau gereja2 di Eropah Amerika dll..ataupun di Bible…Kenapa puak kristian tak tanya Pope mereka …Memang bangang betul puak kristian di Malaysia..

    Reply
  • 43. jonnymalaya  |  December 26, 2012 at 12:08 pm

    Ingin diperjelaskan beberapa fakta, memandangkan ada banyak kekeliruan yang dituangkan di topik ini…

    1) Ada yang berkata kebanyakan orang Kristian Malaysia ialah Cina. Sebenarnya, majoriti ialah orang Bumiputera Sabah/Sarawak dan orang asli Semenanjung. Bahasa mereka ialah Bahasa Melayu dan Iban.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Christianity_in_Malaysia#Demographics_of_adherents

    2) Ada yang mengangap kononnya kalimah Allah ini baru digunakan oleh orang Kristian di Malaysia. Sebenarnya, kalimah ini telah lama digunakan di Nusantera dalam Al Kitab sejak kurun 1600-1700 Masihi, jauh sebelum pembentukan Malaysia.

    http://www.sabda.org/sejarah/artikel/alkitab_di_bumi_indonesia.htm

    3) Pengharaman kalimah Allah serta restriksi terhadap AlKitab di Malaysia sebenarnya bermula pada 1980an. Mengapakah ini hanya dijadikan isu, dan tidak beberapa ratus tahun sebelum ini, malah zaman 1960an ke 1980an.

    Orang Kristian Malaysia Timur tidak seharusnya dikekang dari menyembah dalam bahasa ibunda mereka, seperti yang mereka telah lakukan beratus-ratus tahun dulu. Sepatutnya kerajaan berhenti mengoyangkan kaki dan membiarkan isu yang dicipta pada 1980an ini berlarutan.

    Reply
    • 44. marhaeman  |  December 26, 2012 at 1:12 pm

      Jonnymalaya,

      Change bermakna Ubah

      Kalau dulu Parti Islam mensasarkan “negara Islam” tetapi kini ianya diubah kepada “negara berkebajikan”. Semua itu berlaku bukan secara spontan tetapi secara reaktif iaitu setelah mengambilkira kekeliruan yang ditimbulkan terhadap orang bukan Islam dan kekeliruan itu menjarakkan orang bukan Islam dan Parti Islam.

      Begitu juga dengan ‘fatwa’ lampau Parti Islam yang berbunyi: “haram itu dan ini” yang menimbulkan persepsi negatif dan merenggangkan hubungan Parti Islam dengan kafir tetapi kini turut diubah. Parti Islam sanggup membuangnya ke longkang semata-mata kerana politik semasa tidak sesuai untuk ketetapan seumpama terus digunapakai.

      Makanya kalau Parti Islam boleh berubah-ubah atas alasan untuk mengatasi kekusutan dan membina hubungan lebih harmoni dengan orang bukan Islam makanya apalah salahnya pihak kristian juga bersedia untuk berubah dari menggunakan ajaran yang di bawa ratusan tahun dulu kepada pendekatan baru yang lebih segar agar lebih sesuai dengan persekitaran dan tuntutan semasa.

      Hendak seribu daya tak hendak seribu dalih.

      Reply
      • 45. jonnymalaya  |  December 26, 2012 at 1:46 pm

        marhaeman,

        Seperti yang dijelaskan, penggunaan kalimah Allah dalam AlKitab serta Bup Kudus tidak pernah menjadi isu sehingga 1980an. Mengapa tiba-tiba dijadikan isu?

        Adakah nanti umat Kristian pun perlu berhenti mengunakan alKitab & Bup Kudus kerana kononnya juga akan mengelirukan umat Islam? Sudah ada orang ekstrimis berkata begini.

        baulu,

        Sila melawat ke Malaysia Timur & anda akan melihatnya.

        Reply
        • 46. atas pagar  |  December 26, 2012 at 2:27 pm

          Kami bangga kesediaan Pas bertoleransi dalam isu ini dan banyak lagi isu lain tetapi kalau toleransi tersebut tidak dibalas dengan toleransi oleh pihak satu lagi, maknanya apa?

          Maknanya, pengorbanan Pas adalah sia-sia apabila toleransi Pas tidak di balas secara setimpal oleh pihak yang tidak nampak pengorbanan berkenaan.

          Isu ini boleh selesai secara mudah kalau toleransi dibalas toleransi juga. Kita percaya Malaysia Timur kaya dengan toleransi tetapi halanggannya ialah toleransi itu tidak menguntungkan Dap.

          Kalau satu masa dulu Pas tidak tolerans makanya salahkan saja diri sendiri atau salahkan Dap (kerana menangguk di air keruh), kalau-kalau Pas berpatah balik ke kedudukan lama.

          Satu pertanyaan, kalau orang Islam boleh menterjemahkan “god” sebagai tuhan, kenapa orang kristian hendak terjemahkannya sebagai lain dari itu?

          Reply
          • 47. atas pagar  |  December 26, 2012 at 2:39 pm

            Postscript:

            Sekian lama perkataan “kelinga itu dan ini” tidak jadi isu, namun apabila jadi isu, ia dapat diselesaikan dengan baik tanpa ada pihak mengalami kerugian.

            Makanya, ketiadaan isu menyelubungi sebutan ‘god’ dalam bahasa Malaysia sebelum ini tidak bolehlah dijadikan hujah untuk ia terus digunapakai apabila ia sudah jadi isu. Betulkan?

            Reply
        • 48. Mohammad Isa.  |  December 26, 2012 at 4:02 pm

          Tidak menjadi isu – kerana ianya tidak diketahui.

          Seperti di sabah, kinoringan yang menjadi kepercayaan oleh suka kaum kadazan dusun dimanipulasikan oleh Pihak gereja dan paderi-paderi yang mengatakan kinoringan itu adalah Tuhan Jesus.

          Benda ini berlaku. Dan ianya adalah fakta. Mengapa perkara itu berlaku? kerana ingin menarik ramai orang dari suka kaum kadazan dusun untuk menganut agama Kristian.

          Umat kristian tidak akan dihalang untuk menggunakan mana-mana kitab sekali pun, jika Umat kristian ingin menggunakan kitab vedas pun tidak akan dihalang, kerana itu adalah sesuatu yang tiada kaitan dengan Islam.

          Saya percaya – bukan sahaja dari kalangan Umat islam akan terkeliru, bahkan dari kalangan Kristian juga akan terkeliru.

          Reply
          • 49. Mohammad Isa.  |  December 26, 2012 at 4:02 pm

            Suku*

            Reply
          • 50. jonnymalaya  |  December 26, 2012 at 11:55 pm

            >> Tidak menjadi isu – kerana ianya tidak diketahui.

            Dan bila diketahui, adakah mereka perlu mengubah atas suruhan daripada orang Semenanjung yang jahil serta angkuh terhadap kepercayaan orang lain?

            Reply
        • 51. Hussin Rahman  |  December 26, 2012 at 6:14 pm

          jarang saya dengar orang kristian di sarawak sebut nama allah apabila merujuk kepada tuhan mereka. mereka sebut christ atau jesus, walaupun bible mereka ada yang berbahasa melayu. tapi tau tak ramai orang, daripada pelbagai bangsa, agama dan lapisan, secara tidak sedar menyebut nama allah apabila menutur alamak! apabila terkejut atau kecewa kerana membuat kesilapan, biasanya kecil, seperti membelok ke lorong yang salah ketika memandu, misalnya. kalimah itu asalnya daripada sebutan allah, emak!

          Reply
  • 52. babyatma  |  December 26, 2012 at 12:34 pm

    lets get the Vatican to decide for the Christians. Will they go against the Pope if he says No?

    Reply
  • 53. forrrestcat  |  December 26, 2012 at 12:38 pm

    Jonnymalay ni pun dunngu, nak tanya, org bumiputera borneo tu orang arab kah? Bukan kan. Kenapa tak guna saja kinorohinga (nama tuhan animisme yg terkenal di borneo) ke, tu senang saja tuhan yg rujuk sama dengan Lord atau God dalam bible. Tahun 1700-1800 tu mubaligh belanda memng sengaja guna Allah bg mencairkan pengaruh Islm di nusantara. Kalau mcm tu, kamu harus pi maki Pope dan gereja lain kenp tk guna Allah kerana 300 tahun dahulu org mubaligh belanda guna perkataan Allah bg menipu org Islam di nusntara murtad.

    Napa tak panggil saja jesus isa, gabriel jibril, apa kata tukar saja bible korang dengan al quran dalam bahasa arab terus…. hahaha..bukan sama ke?

    Reply
    • 54. jonnymalaya  |  December 26, 2012 at 1:03 pm

      Kesian si forrestcat. Membebel serta mencarut bila didepankan dengan fakta. Fakta, bukannya blog yang ditulis berdasarkan bias.

      Reply
      • 55. Mohammad Isa.  |  December 26, 2012 at 4:05 pm

        Bebelan yang dinyatakan oleh forrrestcat adalah amat logik dan relevan untuk kamu jawab.

        Jika kamu mempunyai jawapan berlandaskan fakta, mengapa perlu kamu mempertikaikan penulisan forrrestcat?

        Reply
        • 56. jonnymalaya  |  December 27, 2012 at 1:02 am

          En. Mohd Isa,

          Saya hanya menunjukkan fakta untuk membetulkan tanggapan tentang isu ini… khususnya kononnya majoriti umat Kristian Malaysia ialah orang Cina, serta kalimah Allah hanya digunakan umat Kristian baru-baru ini. Forrestcat mulalah mencarut, mungkin kerana beliau tak dapat menerima kebenaran.

          Bayangkan jika orang di Eropah, USA, Amerika Selatan, Filipina mengharamkan alQuran atas tuduhan ia diciplak dari Bible sebab banyak bab yang bersamaan. Dan bantahan terhadap penindasan ini dijawab dengan soalan (yang sama nada dengan soalan forrestcat) “Mengapa tak ciplak dari agama lain?” “Napa tak ambil ajaran Majusi?”

          Tidak adil. Betul?

          Reply
          • 57. Helen Ang  |  December 27, 2012 at 1:05 am

            How do you propose the present impasse to be resolved?

            Reply
          • 58. jonnymalaya  |  December 27, 2012 at 1:15 am

            Ms. Helen,

            The solution is simple. Let the Christians use the word, like it has always been done without major issue for the past hundreds of years.

            Reply
            • 59. Helen Ang  |  December 27, 2012 at 6:41 am

              If the Christians are allowed to use the word, it will – in our present time and under current circumstances – indeed be a major issue.

              We’ve seen the level of uproar over the last couple of days against Guan Eng’s latest political provocation so much so that he (via Zairil) has backpedalled to say that he meant only Sabah & Sarawak.

              While it may have been used during the Rajah Brooke era, the politics was different and Sarawak (and Sabah) were not a part of Malaysia but British protectorates and therefore territorially a part of the British empire (read Christendom).

              Furthermore, it was then confined in use to the pribumi of Borneo. Today there are the belligerent evangelistas of Jerusubang who are aggressive proselytizing to Malays.

              Reply
          • 60. jonnymalaya  |  December 27, 2012 at 11:17 am

            Actually, by allowing them to use the word, and allowing the status to revert to before the 80s as it was, the issue itself will be defused. Both sides now are unable to milk it for political points, especially in East Malaysia where Christians make a very sizable demographic. Najib gets a better chance to keep his “fixed deposits” in the next elections, as well as projecting himself as a “PM for all”, “1Malaysia”, and other whatnot…

            The roots of it becoming a major issue started in the 1980s when some overzealous officials decided to ban it. I believe we have discussed this before.

            The uproar results from not knowing (both unintentional & intentional) the term, and the alKitab & Bup Kudus has been in use long before the formation of Malaysia by a majority of Christians. If a longtime religious aspect is suddenly proscribed just to sate the sensitivities of a group that has nothing to do with the religion, then what guarantee does the faith (and also other faiths) have against future actions?

            “Lihatlah bagaimana bersatunya mereka ketika pembukaan rasmi bangunan Kek Lok Si dan patung Kuan Yin yang begitu besar di negeri ultra kiasu baru-baru ini. Ini tidak termasuk pandangan di Batu Caves. Wajarkah ia dibina dalam sebuah negara Islam sehingga menenggelamkan kedudukan bangsa dan agama Islam sebagai bangsa majoriti dan agama persekutuan?”

            ~ Masih adakah ketuanan Melayu? — Dr Mohd Ridhuan Tee

            Reply
          • 61. atas pagar  |  December 27, 2012 at 5:51 pm

            Jonnymalaya,

            Kenyataan Dr Redhuan Tee dibuat dengan niat yang baik iaitu mahu membuktikan bahawa ketuanan itu dan ini adalah tidak ujud lagi iaitu sebagaimana Ketuanan White (evangelistas) sudah tidak lagi ujud di AS.

            Namun, pembangkang akan terus mempolitikkan isu ketuanan yang telah tidak ujud kerana ia adalah sumber undi. Mereka sengaja buat tidak nampak perkara sebenar kerana mereka hanya nampak undi yang akan masuk kalau isu sedemikian terus dimainkan.

            Selebihnya, kisah tokong dan kuil yang dibangkitkan itu adalah bagi menyanggah persepsi bahawa agama lain dihalang untuk membina mercutanda kehadiran mereka di tanah bertuah ini.

            Dan seperti biasa niat baik Dr RT, akan diputarbelit oleh pihak tertentu, sebagaimana mereka memutarbelitkan isu ‘Allah’ juga untuk mendapatkan sebuah undi. Malangnya, pihak-pihak yang tidak berapa faham hujung dan pangkal permasalahan akan mudah terpengaruh, lalu isu yang remeh temeh pun akan jadi seserius-serius isu.

            Reply
          • 62. jonnymalaya  |  December 29, 2012 at 12:39 pm

            atas pagar,

            Jika kita menelaah rencana En. Tee tersebut, kita dapati terdapat sentimen intoleransi terhadap bukan Islam/bukan Melayu yang amat jelas. Kehadiran rumah ibadat bukan Islam dianggap sebagai pekara buruk olehnya.

            Saya fikir sikap intoleransi di bawah permukaannya bukanlah “niat baik”.

            “Pernahkah kita bertanya kepada orang Melayu Islam, sakitkah hati mereka melihat patung-patung yang begitu besar dan tinggi, yang terang-terang bercanggah dengan fitrah agamanya atau setiap kali lalu di tempat-tempat tersebut? Kita tidak pernah bertanya bukan? Kita hanya marah dalam hati kerana kita mahu menjaga hati orang lain dan hak bukan Islam.”

            “Adalah amat tidak logik apabila melihat bilangan rumah ibadat orang bukan Islam yang hanya berjumlah 45 peratus, melebihi berkali ganda bilangan masjid dan surau di dalam sebuah negara Islam yang meletakkan Islam sebagai agama persekutuan, yang bilangannya melebihi 55 peratus.”

            Tidak diambil kira ialah saiz rumah ibadat bukan Islam yang biasanya lebih kecil berbanding masjid & surau. Kebanyakan rumah ibadat ialah gereja rumah kedai, atau tokong & kuil kecil yang hanya sekangkang kera.

            Reply
          • 63. marhaeman  |  December 30, 2012 at 6:36 pm

            Jonnymalaya,

            Tanggapan buruk kamu terhadap Dr Reduan kerana anggap RT seorang Melayu walhal beliau bukan seorang Melayu. Beliau dari sudut bangsa adalah setaraf Helen. Dan kalau misalannya Helen menulis seperti apa yang Dr T tulis, apakah ianya bermakna Helen adalah anti bukan Melayu?

            Reply
      • 64. Hussin Rahman  |  December 26, 2012 at 6:18 pm

        saya cadangkan semua orang kristian di malaysia ini ubah jer ke agama islam. apabila sudah islam, gunalah nama allah banyak-banyak. sekurang-kurangnya 100 kali sehari.

        Reply
      • 65. Forrestcat  |  December 26, 2012 at 11:41 pm

        Kakuntunyg bodo, saya kenal kamu, kamu byk posting komen anti melayu. Kamu juga umpama anjing kurap kena belasah dalam blog gopal raj kumar yg bantai kamu kaw kaw bila kamu bangai org melayu islam. hindu mcm gopalrajkumar, adamguna otakmlg byj dr kamu.

        Reply
        • 66. jonnymalaya  |  December 27, 2012 at 12:10 am

          >> Kamu juga umpama anjing kurap kena belasah dalam blog gopal raj kumar yg bantai kamu kaw kaw bila kamu bangai org melayu islam. hindu mcm gopalrajkumar

          Ha ha ha. Engko marah ke? :)

          Sebenarnya, apa yang terjadi ialah saya menunjukan kebodohan dakwaan En. Gopalrajkumar bahawa tingkap SJMC ialah konspirasi kristian untuk menghantar mesej kepada Sabah & Sarawak untuk mengundi pembangkang.

          Merah mukanya bila kebodohannya diperagakan umum, maka dia terpaksalah memadamkan komen. Ha ha ha.

          Sila tunjukkan posting saya yang anda tuduh “anti Melayu”.

          Reply
  • 67. forrrestcat  |  December 26, 2012 at 12:38 pm

    Sedih dgn org DAPSter mcm jonnymalaya, nk tunjuk pandai quote wikipedia dan website kalut mana, nampak sangat sekolah pun tak habis.

    Reply
  • 68. forrrestcat  |  December 26, 2012 at 12:43 pm

    Kepada DAPster yg beriya nak curi nama tuhan kami yang esa, ini adalah satu contoh research tanpa merujuk kepada wikiepedia dan website palsu.

    http://satdthinks.blogspot.com/2010/01/leijdecker-s-original-sin-allah-in.html

    Reply
  • 69. marhaeman  |  December 26, 2012 at 1:05 pm

    Dulu “psalter” sekarang “psalm”. Ini bermakna agama harus berubah agar bersesuaian tuntutan zaman tetapi bukan dibiarkan beku dan kaku menurut nafsu-nafsi individu tertentu yang ada kepentingan lain.

    Reply
  • 70. Antihipokrit  |  December 26, 2012 at 1:22 pm

    Jangan RISAU, Najib bersedia mendengar DENYUT NADI Khalifah LGE. Hidup Melayu Liberal

    Reply
  • 71. AYAH  |  December 26, 2012 at 1:54 pm

    The American evangelist Billy Graham has said that “Jesus is God”. So how now Malaysian evangelicals? Jesus is son of God, Jesus is part of God or is Jesus God? Make up your minds first before you lay claim to Allah. Or “berubah-ubah agar bersesuaian dengan tuntutan zaman”?

    Confused lot la these people.

    Reply
  • 72. kiasu  |  December 26, 2012 at 2:45 pm

    From the political perspective, LGE has to a certain extent succeeded in diverting negative issues haunting DAP lately…malay washout in CEC, 10,500 acres Nga Ngeh, datukships, etc, etc…

    Christians and DAP supporters are cheering loudly,but so too Muslims and UMNO supporters who are bashing DAP and PAS, the latter for being almost completely in silent mode.

    DAP and UMNO’s gain is PAS’s pain. Looking at the ground, PRU13 would most likely be near disaster for PAS. Its almost too late for them to recover.

    Reply
    • 73. Helen Ang  |  December 26, 2012 at 2:54 pm

      Concur with your analysis.

      (1) DAP doesn’t have Malay votes to lose after the CEC fiasco. It may lose some Chinese votes due to the Ngeh-Nga logging land scandal. The ‘Allah’ diversion won’t cost the DAP core votebank any but it will hurt PAS.

      (2) However for LGE to pull this stunt and ignore the consequences of his actions speaks volumes of the man.

      (3) Going by your prognosis of a disaster for PAS in GE13, then post election with Umno and DAP emerging as the No.1 and No.2 parties, we’re heading for the race collision (Christians vs Muslims) that our regular commenter Shamshul Anwar constantly predicts will happen.

      Reply
  • 74. Mohammad Isa.  |  December 26, 2012 at 3:54 pm

    Sering kita ketahui, bahawa DAP adalah salah sosok parti yang terbuka. Mereka juga gemar membantai Parti Pemerintah dengan mengatakan Sistem yang diguna pakai dengan berlandaskan Kaum itu sudah tidak relevan dan ketinggalan zaman. Sampaikan Borang kerajaan yang mengandungi ruang Bangsa dipertikaikan kerana ianya konon berbaur politik.

    Tapi, mengapa dalam hal Nama Allah, DAP tampak seperti terlalu konkrit akan pendirian mereka, ertikata lain, mereka berubah dari golongan Terbuka ke golongan radikal-fanatik.

    Dan DAP serta penyokong-penyokong mereka seolah-olah menganggap Isu Nama Allah hanya sensitif di kalangan Umno dan penyokongnya. Apakah ini satu kebodohan mereka?

    Punyalah banyak nama Tuhan dari kalangan pelbagai kepercayaan di dunia ini – mengapa mesti dipilih nama Allah?

    Reply
    • 75. Hussin Rahman  |  December 26, 2012 at 6:23 pm

      allah maha besar. saya sanggup mati syahid kerana isu ini.

      Reply
      • 76. moya  |  December 26, 2012 at 8:02 pm

        Jangan buat diri jadi bangang

        Reply
  • 77. Forrestcat  |  December 26, 2012 at 11:53 pm

    Tapi nampaknya org DAPster dah mula panik. Dahla isu CEC tu buat org melayu ttanya tanya tentang ethos DAP yg nampak tidak inklusif, ni lg simbah minyak ke dalam api atas isu nama Tuhan 3 in 1. Org PAS senang je dengan mentaliti ‘tunggu karpal mati setelmle’, mungkin PAS mahu lihat lebih dr karpal mati bg menundukkan DAP kepada kehendak PAS nanti.

    orang kristian malaysia tampakkan kekurangan kecerdikan mereka, mereka sampai sekarang enggan berdebat isu ni dari segi ilmiah dan fakta sejarah, ramai org islam seperti Pure Shiite yg liberal juga naik angin dan menjalankan kajian terperinci atas isu nama Allah kononnya digunakan dr abad ke 17 yg menunjukkan byk kekurangan hujah yg menyokong bahawa Allah-Tuhan kristia ndengan mengambil kira faktor lexicon bahasa Arab.

    Kelakarna, perlukah agama kristian diubah berdasarkan tulisan mubaligh gila murtad katolik belanda di abad ke 17, yg bukannya denominasi besar org kristian Malaysia, malah ble dia katakan kitab bible katolik melayu rojak belanda tu adalah penipuan mengikut tafsiran Protestan yg anti Katolik bahkan bible Indonesia sampai sekarang merupakan terjemahan yg paling teruk sekali kerana diubahsuai sesuka hati ntanpam regulasi. Memang kelakar. bila kita naikkan isu ni, biasalah, teriakan racist bergema.

    Tapi akhirnya, org baghal mcm jonnymalaya la yg menjadi khadam perang siber sir mem kristian yg hidup senang lenang di negara yg agama rasminya islam bahkan menaikkan pokok krismas lebih awal di kota rayanya dr negara eropa, tp teriak satu dunia dianiaya.

    Reply
  • 78. Darlyn Azlinda  |  December 27, 2012 at 10:16 am

    Sudah terang lagi bersuluh, tapi kebanyakan pengikut pakatoons ni tetap akan cari idea untuk auta balik setiap pembongkaran. eii, telinga ni dah naik pedih duk dengar dorang duk terang isu hudud ker, sampah ker, lynas ker, di setiap ceramah mingguan mereka di sekitar shah alam dan klang nih..

    even saya tag di FB pun, silap2 maki hamun yg naik kat kita. tapi mcm biasa la, mls nk bertekak dengan orang yg bercakap tau guna kepala lutut daripada kepala otak.

    Reply
  • 79. dexs  |  December 27, 2012 at 10:08 pm

    Aku pelik. .seharian kami org islam ucapkan insyaallah. .demi allah. .allah hu akbar. .tapi ucapan tu bukan pun ucapan harian orang ktistian. .nape mereka nak sangat kalimah allah. ..betul2 celaka tokong lge tu nk porak perandakan negara ni

    Reply
    • 80. Jonnymalaya  |  December 28, 2012 at 12:03 am

      Kerana kalimah tu sebenarnya telah digunakan umat Kristian ( yang majoritinya Bumiputra) sejak kurun ke-17 an.

      Tulah simple fact.

      Reply
    • 83. baulu  |  December 28, 2012 at 10:09 am

      I agree.

      Do we see LGE and the rest of evangelists in Malaysia using Allah-based term/phrase openly like the muslim do?

      Why limit to Bumiputra in Sabah/Sarawak? Second class citizen? Unlike those in Bangsar and Subang Jaya?

      Reply
  • 84. mok akatsuki  |  December 28, 2012 at 8:45 pm

    politik dan agama tak boleh dipisahkan. apabila kalimah Allah dibenarkan untuk digunakan penganut kristian, proses untuk mengkristiankan malaysia pun bermula. paderi2 atau pendakwah2 kristian akan berdakwah ke atas orang melayu yang umumnya adalah islam. melayu yang kurang didikan islam akan mudah terpengaruh dengan dakwah mereka.
    contoh ayat yang mungkin digunapakai oleh pendakwah kristian;
    “apa yang kamu risaukan, tuhan kamu Allah dan tuhan saya juga Allah. agama kamu terlalu banyak rukun untuk diikuti, begitu banyak larangan untuk dijauhi sedangkan agama saya bebas. dalam agama saya andaikata kamu berbuat dosa kamu boleh ke gereja meminta ampun pada father sedangkan agama kamu perlu melakukan solat2 yang pasti membebankan kamu”

    Reply
    • 85. Jonnymalaya  |  December 29, 2012 at 12:36 am

      Kalimah Allah sudahpun digunakan orang Kristian di Nusantra sejak kurun ke-17.

      Reply
      • 86. CucuAtok  |  December 30, 2012 at 3:28 pm

        Iyalah telah digunakan masa kurun ke 17 tapi adakah di gunakan kepada Melayu yang rata ratanya adalah Muslim…. sedangkan penggunaan kalimah itu yang di gunakan oleh puak ini bermula dari sapa… kalu nak baca dalam sejarah… kita cari puncanya dulu bukannya amik satu dan trus jadikan fakta….

        Analoginya cukup mudah….adakah kamu seorang sahaja yang asal dari borneo? orang lain tidak…..jadi bila kita pertikaikan itu bukannya melarang tetapi bermaksud apa tujuannya untuk di pakai kalimah tersebut…. begitu mudah… kalu kamu kate dah pakai kurun 17 maka orng melayu dah pakai lagi awal iaitu kurun 12 Masihi…..

        Reply
  • 87. pakard  |  December 29, 2012 at 3:06 am

    Salam dek Helen, semoga sihat, Lama tak tulis tapi selalu dok baca. Orang kampong, fakta kurang, pengalaman sikit, berjalan pun tak jauh.

    Isu “Allah” meresahkan, berpanjangan, diulang-ulang. Yang dikatakan fakta itu adalah fakta sejarah. Sejarah bertempat. Kita petik sejarah yang memihak kepada kita, lalu kita sembunyi sejarah yang bertentangan dengannya. Tidak pernahkah orang kristian menghina perkataan “Allah” atau sepertinya? ini pertanyaan jujur.

    Menarik untuk tidak menghina perkataan “Allah” tetapi menuntut perkongsian penggunaannya, satu strategi jahat yang bijak.

    Katakan kita tukar rukun negara yang pertama kepada “Kepercayaan kepada Allah”. apa kata warga bukan penganut Islam atau Kristian? Kita menuju perpecahan….

    Bila bibit-bibit perpaduan berputik semua, ada saja halangan untuk menghalang ia mekar. Kita gagal menghalang kitaran kejam ini.

    Ya, ada fakta yang dipilih-pilih bagi menyokong tuntutan. Tetapi kenapa tuntutan itu dibuat dengan penuh kesungguhan, hadiah bermakna untuk hari natal konon. Pak Ard selalu meneliti maksud dan tujuan, Fakta dan hujah berjela sekadar lapisan luaran.

    Bertolak ansur bertempat. Percayalah, semua perkara ada had. Menghormati dan dihormati juga begitu. Ada manusia meletakkan agama perkara remeh yang boleh diperdagang untuk kepentingan lain seperti kuasa dan kebendaan, hari ini agama lain esok agama lain, tetapi masih ada yang menjunjung agama yang dipercayainya sebagai matlamat utama.

    Apa kata kalau perkataan “Tuhan” saja digunakan untuk kitab Injil terjemahan. Kenapa hendak juga guna nama “Allah” cuma atas alasan fakta sejarah. Kitab injil terjemahan yang gunakan “Allah” itu digantikan saja dengan “Tuhan”, Ia bukan kitab asal, cuma terjemahan. Kepada penganut kristian yang berbahasa Melayu atau Iban, cuba kita terangkan tujuannya untuk membezakan kedua-dua agama Islam dan Kristian kerana kedua-duanya tidak serupa, jauh berbeza, yang waras akan faham. Kalau ada kitab injil asal menggunakan nama “Allah” mungkin ceritanya berbeza, dan sekali lagi, Pak Ard tak ada fakta…

    Reply
  • 89. Nudge Munn  |  December 29, 2012 at 10:10 am

    Salam sejahtera Helen,

    Pada saya yang dangkal fikiran ini, isu Allah ini adalah permainan LGE untuk menyelamatkan Hadi Awang yang menerima desakan untuk menarik balik Fatwa UMNO Kafir nya kerana dalam kalangan penyokong PAS dah ramai yang merasa musykil akan logik pernyataan tersebut.

    Jadi, LGE pun buat smoke screennya yang merupakan serampang berbagai mata dengan menimbulkan semula isu Allah itu. Bila nama Allah boleh diterima pakai oleh orang Kristian dan Katolik, maka orang PAS tanpa ragu-ragu bolehlah menyokong pakatan pembangkang semula kerana DAP yang ramai Kristian pun lebih Islam daripada UMNO kerana menggunakan nama Allah….

    Salah satu mata pada serampangnya, of course, adalah untuk divertkan isu yang melanda DAP baru-baru ini.

    Reply
  • 90. shamshul anuar  |  December 29, 2012 at 12:24 pm

    Nudge Man,

    How nice for Guan eng to see Malays from PAS defending him with regards to the name “Allah”. Pas has proven itself. That it is willing to “kowtow” to DAP .

    Reply
  • 91. Bapak jonny  |  December 30, 2012 at 1:07 am

    Tak kisah la kurun ke 17 ke kurun ke 18 ke kurun ke 19 ke… Kalau nak sangat guna nama allah ko tukar kerakyatan jadi rakyat indonnnn… Jangan nak memandai-mandai nak guna allah dalam negara ni perkara 3 perlembagaan persekutuan jelas menyatakan ugama islam adalah ugama bagi persekutuan tanah melayu dan ada perlembagaan ckp agama kristian agama persekutuan tanah melayu ke yang ko nak sibuk2 nk tunjuk belang.

    Kita ada sultan yang menjaga agama islam di tanah melayu dan Yang Dipertuan Agong yang juga menjaga kepentingan islam bagi negeri2 persekutuan. So jangan nk berlagak pandai jonny macam bagus sangat. Tak payah la nak post wikipedia ke bapak wikipedia ker.. Aku nk tgk ko post perlembagaan persekutuan tgk… Ini negara majoriti islam dan ikut pada perlembagaan negara dah ckp tak boleh lagi nak bising2 guna fakta la.

    ingat 7 wasiat raja-raja melayu ko baca dulu baru ko melalak kat sini lagi ok. Selagi azan berkumandang dan selagi hanya agama islam sahaja yang boleh disebarkan di malaysia secara meluas selagi itu ko kena TURUT, AKUR DAN IKUT akan sistem ini. Kalau ko tak suka you can always get out from this state.

    Reply
    • 92. jonnymalaya  |  December 30, 2012 at 2:22 am

      Constitution Of Malaysia:

      Article 11
      1)Every person has the right to profess and practice his religion and, subject to Clause (4), to propagate it.
      …….
      4)State law and in respect of the Federal Territories of Kuala Lumpur and Labuan, federal law may control or restrict the propagation of any religious doctrine or belief among persons professing the religion of Islam.

      alKitab digunakan demi tujuan anutan orang Kristian Bumiputera. Maka, ia dibenarkan dibawah Perlembagaan.

      Sabah & Sarawak bukan sebahagian Tanah Melayu.

      Sekian

      Reply
      • 93. atas pagar  |  December 30, 2012 at 3:39 am

        Setiap agama ada kitab dan kitab berkenaan harus sama walau dimana agama itu dikembangkan.

        Ajaran dari sebuah kitab akan menentukan status agama individu.

        Kalau ajaran yang dibawa adalah tidak sama dengan ajaran dari kitab rasmi sesebuah agama, tidakkah ianya dianggap ajaran sesat?

        Reply
        • 94. Jonnymalaya  |  December 31, 2012 at 8:44 pm

          En atas pagar sudahpun mengelirukan “penterjemahan” dengan “version”

          Reply
          • 95. atas pagar  |  January 1, 2013 at 2:32 am

            Jonnymalaya,

            Mesti ada sebab kenapa pakar bahasa ingggeris terjemah rambutan (dalam bahasa Melayu) kepada rambutan dalam bahasa ingeris; dan durian kepada durian. Apa sebabnya?

            Dan tidakkah anda berasa pelik kenapa Paderi Barat menterjemahkan God mereka ke dalam bahasa Arab untuk digunapakai oleh saudara baru yang tidak menggunakan bahasa Arab sebagai bahasa ibunda?

            Kalau leksikon bahasa ibunda saudara baru tadi belum ujud pada kurun ke 16-17, apa salahnya paderi Barat mencontohi ahli bahasa Barat dalam analogi durian dan rambutan…terjemah secara verbatim.

            Justeru, siapa sebenarnya yang keliru, siapa yang telah dikelirukan dan siapa yang mengelirukan sasarannya? OMD!

            Reply
    • 96. Joe  |  December 31, 2012 at 2:28 am

      betul tu saudara , Bible yang digunakan oleh orang kristian Sabah/Sarawak semuanya diseludup masuk daripada indonesia .. Malah yang lebih kelakar kita boleh lihat dalam gereja mereka menyampaikan dalam bahasa Melayu , tapi ironiknya bila berinteraksi sesama mereka bahasa Melayu tidak digunakan langsung , mereka lebih berbangga menggunakan bahasa inggeris

      bertambah peliknya kenapa isu nama tuhan ni hanya wujud di Malaysia .. tidak di myanmar , thailand , burma , vietnam mahupun dinegara-negara eropah terutama US dan italy??? ini adalah bukti golongan puak DAP hanya mempermainkan isu agama untuk melaga-lagakan antara agama

      Reply
  • 97. Shamshul anuar  |  December 30, 2012 at 4:40 pm

    NudgeMan,

    The problem with malays is that they often behave as if they are helpless. Take a simple case of election in mosques in penang that all Muslims know create divisions as the ONLY RESULT.

    Did not the Malays realise that jurisdiction of islamic matters in states without Rulers falls under the purview of Yang DiPertuan Agung.

    Meaning the DAP Govt has no locus standi in the first place to effect such disastrous change( election of mosque officials). why on earth Muslims in Penang allow that to happen?

    Because Muslims are plagued with the mind boggling attitude of refusing to act.

    Just like Pak Lah refused to act when Anwar lied about Sept 16, 2008. He tried to topple a legally recognised govt. Were I to be the prime Prime Miinister, I would punish Anwar by say maybe sending troops to Penang and capture the State Govt as a reminder that I can act and WILL ACT .

    Who say I cant act? And stop dreaming of they supporting you even if you are so lenient. They will mock, taunt, insult you.

    Reply
  • 98. Tukang Komen  |  December 31, 2012 at 7:06 pm

    Akhirnya orang kristian mengaku Allah itu tuhan. Pope juga tidak mengalang penganut kristian menggunakan nama Allah. Pope juga mungkin percaya Allah adalah nama tuhan sebenar. Terlalu berat buat pope untuk berdakwah secara universal berhubung nama Allah kpd penganut christian. Anehnya nama Allah tiada terdapat didalam kitab injil. Kalimah Allah hanya ada didalam Al Quran. Have the christian ever fikirkan kenapa?

    Reply

Dijemput memberi komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


My blog, my like

Helen Ang

Smell the flowers

Recent Posts

CLICK ON IMAGE TO READ

Look who got TS Muhyiddin's autograph

'Apo Kono ei Jang' in Sarah's blog

'5 Maps that will help you understand the MH17 crash' in Alizul's blog

Pengunjung

  • 4,864,987 hits

Kalender

December 2012
M T W T F S S
« Nov   Jan »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Archives

Feeds


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 341 other followers

%d bloggers like this: