Kes membuli oleh samseng DAP, warga emas akhirnya di’usir’

December 30, 2012 at 12:00 am 21 comments

Oleh Mat Saman Kati — 28 Dis 2012

(MSK ialah pengarang Media Perak)

“Dalam bulan Jun yang lalu, Team Mediaperak telah dikepung dan dikasari oleh samseng DAP Taman Kaya yang diketuai oleh Lee Chee Seng dan isterinya, Irene Yow.

“Kami cuba mendapatkan kerjasama pemimpin DAP Perak, terutamanya Ngeh Koo Ham dan Nga Kor Ming untuk menyelesaikan perkara tersebut, tapi malangnya, Ngeh bukan saja buat tak tau, malah Nga Kor Ming memaki hamun kami.

“Tak cukup dengan itu, Lee Chee Seng dan Irene Yow menghantar saman menuntut RM1 juta ringgit sebagai saman malu.”

“Keangkuhan Ngeh dan Nga membuatkan ramai yang merasa marah dan ada diantara mereka yang menaruh simpati kepada kami … termasuklah beberapa orang yang mahukan kuasa Ngeh dan Nga dikurangkan sebab mereka sudah merasakan bahawa mereka sudah terlalu berkuasa dan menjadi angkuh. Banyaklah maklumat yang kami terima dan diantaranya ialah pelbagai skandal bisnis yang dilakukan oleh Ngeh dan Nga.

“Skandal Upayapadu merupakan skandal pertama yang kami terima dan apabila siasatan dibuat, kami mendapati bahawa skandal ini boleh menggoncang Pakatan Rakyat terutamanya di Perak.”

Baca seterusnya di ‘Ngeh Koo Ham: Taiko DAP Perak (7)

DAPster logo

Evangelis angkuh

Ingat lagi tak kes membuli warga emas di Taman Kaya, Ipoh?

Baca:

Senior citizen bullied but The Star badmouths victim instead

Sebenarnya The Star lah yang memperkasakan politikus evangelis melalui kaedah ‘menggunting’ senyap-senyapnya itu.

Seperti yang telah diblog saya beberapa bulan lepas, liputan suratkhabar tersebut ke atas kes membuli di Taman Kaya begitu berat sebelah memihak kepada pemimpin DAP (wajah dibulatkan – gambar di bawah) sedangkan ia Cikgu Simon warga emas yang menjadi mangsa buli, sepertimana dilaporkan oleh suratkhabar Cina.

SimonThongJaw

Mak oi!! MCA

Saya telah memblog pada 18 Okt 2012:

Aduhai MCA,

Tolong lah, boleh tak lu tengok kejap lu punya paper?

The Star ni bukan main bodek orang DAP.

Belasan kali – (screenshot) nama yang digariskan merah – lu punya Star reporter petik kenyataan Lee Chee Seng:

“Lee Chee Seng cakap ni, Lee Chee Seng cakap tu …”

Cerita yang keluar di Star hanya ikut sedap mulut Lee Chee Seng semuanya. Lee Chee Seng ini pengerusi cawangan DAP Ipoh Garden East. Kenapa The Star tak hendak sebut butiran ini?!

SimonAttacked

Star bersekongkol

Sudah banyak kali didedahkan akhbar The Star sengaja menutup aib orang DAP.

Sekarang terpaksa pula warga emas yang dibuli orang DAP itu berpindah keluar daripada rumahnya sendiri di Taman Kaya.

Kata Cikgu Simon:

“On 1 Nov, my wife and rented a house outsideTaman Kaya to avoid more of the harassment which had begun to increase and turn violent. The last straw was when my wife was in the car with me and they kicked my car door and whacked the windscreen. It was too much for her. We are renting outside TEMPORARILY.”

Pekung DAP yang dibuka Cikgu Simon adalah petanda kepada suasana di sesebuah kawasan di mana taiko parti itu dibiarkan bermaharajalela.

Exco Perak Hamidah Osman telah pun membuat laporan polis yang beliau diugut pula oleh si evangelis DAP David Nga.

Namun selama ini The Star TIDAK PERNAH! dan tidak sesekali pun mahu membuat apa-apa liputan bersifat kritis tentang gelagat politikus evangelis.

Misalnya apabila bendahari Beliawanis MCA sendiri yang mendakwa bahawa Adun Jerusubang “@hannahyeoh = DAP SuperCyber Bully”, The Star pun buat tak endah umpama liputan acuh tak acuhnya (yang menyimpang) tentang kes membuli Taman Kaya.

Sama juga Sinar Harian memberi ruang bagi berita trauma gangguan seksual atas Ketua Beliawanis Selangor tetapi The Star tidak. Nyata sekali pemimpin MCA puas dipulau oleh suratkhabar itu.

HannahYeohSuperCyberbullyJL

Suratkhabar yang mendiam seribu bahasa

Baca, ‘Star’ silence on cyber bullying sign it’s pro-DAP

Walhal rakan media sendiri iaitu pengarang portal Media Perak mendakwa dirinya “dikasari oleh samseng DAP Taman Kaya” beserta dimaki hamun oleh David Nga Kor Ming. Tapi The Star sama ada menimbuskan cerita ini ataupun menyorok fakta.

Sebaik-baiknya akhbar MCA itu tukar sahaja nama kepada The Jerusubang Star.

Di ibunegeri alternatif Subang Jaya

MotherMaryPolkaDot

Saga ‘Our Lady of Subang’ laporan akhbar The Star

Tajuk-tajuk berita:

Liputan tepu telah diberikan kepada cerita-cerita berkaitan Ibu Maryam di Jerusubang. Malah The Star tampak lagi Kristian berbanding dengan akhbar The Herald pun.

Jolokan ‘Father Joseph’

Gambar di bawah diambil dari blog Umno.

Tapi tengok juga bagaimana The Star merangka cerita semalam, yakni seolah-olah para pendemo adalah merupakan kumpulan samseng yang menghalang lalulintas serta mengganggu ketenteraman awam.

“GEORGE TOWN: Traffic outside the Komtar area here was reduced to a crawl when a group of protesters marched there … They want DAP secretary-general Lim Guan Eng, who is also the Penang Chief Minister, to retract his suggestion on the issue. [...] The group caused a disruption to the traffic flow at Lebuh Tek Soon as they took their protest to Komtar [...] They had earlier blocked a stretch of Macalister Road in front of the mosque.”

Demo against Guan Eng at the Simpang Enam Mosque on 28 Dec 2012

Demo against Guan Eng at the Simpang Enam Mosque by the Penang Malay Network on 28 Dec 2012

StarSokongDAP

About these ads

Entry filed under: Evangelis, Mama DAPster, Papa DAPster. Tags: , , , , .

Melampau! Kristian buat hal istilah ‘Tuhan’ orang Cina juga Hung Parliament GE13: Will half of MCA jump?

21 Comments Add your own

  • 1. forrrestcat  |  December 30, 2012 at 2:16 am

    Moga cikgu Simon hidup tenteram selepas ini.

    Tapi akhbar The Star akan survive lama. Akhbar The Age di Melbourne yang dahulu white extremist newspaper pada tahun 1950an terang terang menghina orang Asia tetap dilanggan dan disanjung tinggi kerana seperti The Star, berethoskan jiwa barat kristian and anglofilia. Lainla Utusan, dalam bahasa melayu dan RACIST, harus dilenyapkan dari muka bumi dengan Crusade.

    Reply
    • 2. Orang Melaka  |  December 30, 2012 at 10:25 am

      ????? Why are you saying Utusan is racist and must be silenced? Are you born stupid or what?

      What about the chinese newspapers which do the same thing? They are blatantly racist and UNPATRIOTIC too.

      So macam mana la nak unite the people like this, when people like you talk with your ass instead of your brain.

      Go and stay in Australia if you like there so much.

      Orang Melaka (who happens to be half breed)

      Reply
      • 3. The International Jew  |  December 30, 2012 at 11:04 am

        they are not welcomed in Australia. funny thing is, when Aussies hurl racist abuse at these Chinese, they say nothing. they just keep quiet.
        here in Malaysia, when people call them “pendatang”, they cry racism.
        now try the same thing in Australia, or other Anglo Saxon countries, call them “pendatang”, they keep quiet.

        Reply
      • 4. forrrestcat  |  December 30, 2012 at 12:51 pm

        Kau ni pun bodoh jadah, tatau ke orang tulis ‘sarcastically’, aku paham mcm mana melaka ble lahirkan lim guan eng, malu jau dgn dia sama kot.

        Reply
      • 5. forrrestcat  |  December 30, 2012 at 12:54 pm

        Orang melaka, kau dgn org DAP ni sama saja, tidak beradab. Tak mak kamu dgn lim guan eng sama, gaya bahasa pun sama.

        Read more books and learn to read between lines.

        Reply
        • 6. The International Jew  |  December 30, 2012 at 12:58 pm

          apa lah kau ni ? dia tu, kata orang, belum masak lagi. kau tak perlu marah sangat kat dia tu.

          Reply
          • 7. Abas  |  December 30, 2012 at 1:58 pm

            Kononnya menyanjung hak asasi manusia dan kebebasan bersuara mengapa pula Utusan perlu dilenyapkan dari muka bumi ini. rupanya puak-puak ini berfahaman komunis.

            Reply
  • 8. Waris Malaya  |  December 30, 2012 at 2:28 am

    Such is the prevalence of #DAPsterCancer. All responsible citizens should remember #ABCD come GE13.

    Reply
  • 9. atas pagar  |  December 30, 2012 at 3:17 am

    Inilah jadinya apabila nama khas sesuatu benda boleh berubah-berubah ikut bahasa. Mereka jadi angkuh dan sombong.

    Contohnya, kalau nama khas A dalam bahasa malayisa adalah Kim Guan Eng, si A adalah pelembut dan pemalu.

    Tetapi apabila si A desak nama khas dalam bahasa Inggeris dipanggil Joseph Lim Eng, apa nak jadi?

    KGE@JLE

    Reply
    • 10. marhaeman  |  December 30, 2012 at 12:43 pm

      Memang betul tu, pengomen Malaysia Kini selalu dakwa orang bukan Islam yang masuk Islam sebagai seolah-olah masuk Melayu; walhal dalam kes ‘saudara evangelis baru’ mereka sendiri seolah-oleh ‘kata dulang paku serpih, mengata otang dia yang lebih': mereka tidak sedar bahawa apabila mereka masuk evangelis dalam masa sama nak jadi anglofil.

      Reply
  • 11. kama  |  December 30, 2012 at 10:49 am

    orang melaka, saya rasa komen forrestcat with regard utusan tu adalah ‘tongue-in-cheek’… tersirat tu penting, bukan tersurat..

    Reply
    • 12. Orang Melaka  |  December 30, 2012 at 1:05 pm

      So, it is wrong to love your own race? We gave up too much so everybody can live in harmony and one day, they want more.

      Ini le namanya Belanda diberi tanah.

      Belanda pun dah tak bertapak sini lagi. (Yg ada darah tu, sorry ye).

      And I don’t think kucinghutan is jesting.

      Reply
      • 13. anakmelayu Islam  |  January 5, 2013 at 3:04 pm

        Orang Melaka…forrest cat tu guna bahasa bersirat..ko tu baru masuk sini..aku yang dah selalu masuk sini boleh baca maksud tersirat dia ni..ko umo berapa tahun dik?

        Reply
  • 14. The International Jew  |  December 30, 2012 at 11:00 am

    the Chinese that support the DAP still don’t get it. but trying to reason with them is irrelevant. a storm is coming. and then the backlash. but I seriously doubt they will come to their senses even after the backlash. they love this victim mentality. when people say things they don’t want to hear, they spit profanity at their critics. these people, hopeless people. the DAP supporters, majority of them Chinese, they can’t be reasoned with.

    Reply
    • 15. forrrestcat  |  December 30, 2012 at 12:57 pm

      Saya helen patut kongsi sebagai seorang bangsa cina kenapa orang cina bersikap begini. adakah kerana hak istimewa Melayu semata mata atau kerana budaya insular? Saya baca shuzheng dan raj gopal punya artikel, seorang mengagungkan budaya cina manakala si bekas Malaysian Insian Raj Gopal nampak sangat anti Cina. Saya masih tertanya tanya.

      Reply
      • 16. The International Jew  |  December 30, 2012 at 1:10 pm

        mereka ada pendapat mereka sendiri. kita baca apa yang mereka tulis. sebenarnya, orang Tionghua bukan insular. itu cuma persepsi umum. persepsi tidak semestinya tepat, betul. orang Tionghua hari ini, kalau diikut persepsi, dikatakan anti Melayu, anti Islam. kalau kita percaya persepsi yang orang Tionghua anti Melayu, anti Islam, bermakna kita sudah masuk perangkap DAP.

        apa yang dihajatkan oleh DAP adalah supaya persepsi orang Tionghua ni anti Melayu, anti Islam tertanam dalam minda orang Melayu, orang Islam. dengan ni, politik DAP yang berasaskan ketakutan, kebencian boleh duduk subur dalam arena politik Malaysia.

        kita kena berwaspada dengan apa yang terpapar kat media alternatif yang menjadi sarang DAP menabur fitnah. apa yang terpapar kat sana tu semuanya dusta belaka.

        cukup saja setakat hari ni. have a nice day people.

        Reply
  • 17. oviruses65@kiyaijr.com  |  December 30, 2012 at 1:47 pm

    Reblogged this on Oviruses 65.

    Reply
  • 18. muaddib  |  January 2, 2013 at 11:29 am

    alahai orang melaka, orang baca sekali dah faham forrrestcat tu being sacarstic. Kok ye pun nak belasah, agak-agak lah, dah nampak bodoh.

    Reply
  • [...] in Kes membuli oleh samseng DAP, warga emas akhirnya di’usir’ [...]

    Reply
  • 20. XXyyZZ  |  January 6, 2013 at 11:12 pm

    Lee Chee Seng and his wife, irene Yow are nothing but cowards. GE13 will be a lesson for DAP.

    [comment edited -- Helen]

    Reply
  • 21. weehingthong  |  January 31, 2013 at 7:12 pm

    Those Chinese racists had called two journalists, an Indian and a Malay, racist names. This one calls my good friend a LEGAL COCONUT! What a racist!!

    Michael Wong
    Legal Coconut…

    http://weehingthong.wordpress.com/2013/01/29/things-people-say/

    Reply

Dijemput memberi komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


My blog, my like

Helen Ang

Smell the flowers

Recent Posts

CLICK ON IMAGE TO READ

Look who got TS Muhyiddin's autograph

'Apo Kono ei Jang' in Sarah's blog

'5 Maps that will help you understand the MH17 crash' in Alizul's blog

Pengunjung

  • 4,731,404 hits

Kalender

December 2012
M T W T F S S
« Nov   Jan »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Archives

Feeds


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 341 other followers

%d bloggers like this: