Wajib baca! Lagi penipuan Kristian atas isu kalimah Allah

January 3, 2013 at 5:13 pm 131 comments

Kali ni MCA yang kena jawab. Minta parti itu segera tolong jawab.

Diulang beribu kali di merata-rata tempat oleh si evangelis bahawa orang Kristian kita sudahpun menggunakan Injil versi bahasa Melayu sejak awal kurun ke-17.

***  ***  ***

“Jangan konpius”, tegur Adun Jerusubang DAP Hannah Yeoh (screenshot bawah).

Manakala Datuk Lee Hwa Beng, bekas Adun Jerusubang MCA selama tiga penggal sebelum ini, mentweet bahawa dia mempunyai satu naskah kitab Injil bahasa Melayu yang diterjemahkan dalam tahun 1612.

“We have a copy of the Malay Bible that was translated 400 yrs ago in 1612.” (screenshot bawah)

Twitter hannahyeoh Do not confuse

Twitter hwabeng We have a copy of

Terjemahan tahun 1612 oleh A.C. Ruyl yang kemudiannya dicetak tahun 1629 (lihat gambar atas) itu hanya surah Matius sahaja.

Matius berupa satu surah. Kitab Injil ada banyak surah.

Buku Injil Perjanjian Baru:

  1. surah Matius (Matthew)
  2. surah Markus (Mark)
  3. surah Lukas (Luke)
  4. surah Yohanes (John)
  5. surah Kisah Para Rasul (Acts [of the Apostles] )
  6. surah Roma (Romans)
  7. surah Korintus (1 Corinthians)
  8. surah Korintus (2 Corinthians)
  9. surah Galatia (Galatians)
  10. surah Efesus (Ephesians)
  11. surah Filipi (Philippians)
  12. surah Kolose1 (Colossians)
  13. surah 1 Tesalonika (1 Thessalonians)
  14. surah 2 Tesalonika (2Thessalonians)
  15. surah 1 Timotius (1 Timothy)
  16. surah 2 Timotius (2 Timothy)
  17. surah Titus (Titus)
  18. surah Filemon (Philemon)
  19. surah Ibrani (Hebrews)
  20. surah Yakobus (James)
  21. surah 1 Petrus (1 Peter)
  22. surah 2 Petrus (2 Peter)
  23. surah 1 Yohanes (1 John)
  24. surah 2 Yohanes (2 John)
  25. surah 3 Yohanes (3 John)
  26. surah Yudas (Jude)
  27. surah Wahyu (Revelations

Twitter hannahyeoh With teresakok

Surah-surah New Testament dirangka dalam zaman selepas Yesus sementara surah-surah Old Testament – lihat buku Perjanjian Lama, bawah – kitab Injil mendahului wahyu Yesus.

  1. surah Kejadian (Genesis)
  2. surah Keluaran (Exodus)
  3. surah Imamat (Leviticus)
  4. surah Bilangan (Numbers)
  5. surah Ulangan (Deuteronomy)
  6. surah Yosua (Joshua)
  7. surah Hakim-hakim (Judges)
  8. surah Rut (Ruth)
  9. surah 1 Samuel
  10. surah 2 Samuel
  11. surah 1 Raja-raja (1 Kings)
  12. surah 2 Raja-raja (2 Kings)
  13. surah 1 Tawarikh (1 Chronicles)
  14. surah 2 Tawarikh (2 Chronicles)
  15. surah Ezra
  16. surah Nehemia
  17. surah Ester
  18. surah Ayub (Job)
  19. surah Mazmur (Psalms)
  20. surah Amsal (Proverbs)
  21. surah Pengkhotbah (Ecclesiastes)
  22. surah Kidung Agung (Song of Solomon)
  23. surah Yesaya (Isaiah)
  24. surah Yeremia
  25. surah Ratapan (Lamentations)
  26. surah Yehezkiel
  27. surah Daniel
  28. surah Hosea
  29. surah Yoel
  30. surah Amos
  31. surah Obaja
  32. surah Yunus (Jonah)
  33. surah Mikha
  34. surah Nahum
  35. surah Habakuk
  36. surah Zefanya
  37. surah Hagai
  38. surah Zakharia
  39. surah Maleakhi

Kitab Injil aliran Protestant mempunyai (27+39=) 66 surah, kitab Injil Roman Katolik mempunyai 73 surah dan kitab Injil Yunani Ortodoks mempunyai 78 surah.

Maka terjemahan “Injil Matius” cetakan tahun 1629 yang diuar-uarkan oleh si evangelis itu hanya merupakan 1/66 bahagian al Kitab kalau ikut Protestant dan 1/73 kalau Katolik.

Mengungkit terjemahan sebuah surah Gospel dalam tahun 1612 dan digambarkan kewujudannya itu sebagai orang Kristian Malaysia sudah menggunakan kitab injil Melayu sejak 400 ratus dahulu – adakah ini tepat?

Twitter hwabeng @kcTai_KC Allah has been used

PakiamInjilGambar: Injil dipegang Archbiskop Murphy Pakiam yang membawa isu penggunaan kalimah Allah ke mahkamah bagi pihak akhbar gereja ‘Herald’.

Adakah buku merah dalam tangannya itu hanya mengandungi surah Matius (jika ya, barulah betul kata terjemahan tahun 1612) ataupun ia kitab lengkap? 

Satu majlis telah diadakan oleh orang Kristian baru-baru ini pada Nov 5 untuk merayakan ulangtahun ke-400 pengalihan bahasa kitab Injil ke bahasa Melayu. Nampaknya masyarakat Kristian begitu beriya-iya dengan propaganda “400 tahun” mereka.

Namun bolehkah titik sejarah penterjemahan satu surah ke bahasa ‘Indonesia’ disamakan dengan tarikh kitab Injil diterjemahkan ke bahasa ‘Melayu’?

Tokong DAP mesti selalu berkhutbah

Evangelis DAP mesti selalu berkhutbah

Sejarah terjemahan ke bahasa ‘Melayu’ (Indonesia)

1651: Lima surah – Matius, Markus, Lukas, Yohanes & Kisah Para Rasul – oleh A.C. Ruyl
1652: Surah Mazmur oleh Jan van Hasel & Justus Heurnius
1662: Surah Kejadian
1668: Buku-buku Perjanjian Baru oleh Rev. Daniel Brouwerious yang menggunakan banyak kata-kata pinjaman daripada bahasa Portugis
1733: Elkitab lengkap oleh Melchior Leijdecker
1758: Kitab dalam tulisan Jawi
1861: Gospels (Matius, Markus, Lukas, Yohanes) oleh H. C. Klinkert
1868: Matius oleh Klinkert dengan bantuan “Encik Mumin” yang berasal dari Kepulauan Riau
1870: Perjanjian Baru oleh Klinkert
1879: Al-kitab oleh Klinkert

(Sumber: Dr Daud Soesilo, Bible Society of Malaysia)

Terjemahan-terjemahan yang tersenarai di atas dibuat orang Belanda dalam bahasa Indonesia. Hanya dalam tahun 1912 baru ia dibuat oleh William G. Shellabear dalam bahasa Melayu semenanjung (Tanah Melayu).

Edisi yang dipakai

Kerja terjemahan kitab Injil ke bahasa Melayu oleh Bible Society Malaysia habis pada penghujung tahun 1996 dan Revised Malay Bible Alkitab Berita Baik dilancarkan di Gereja Trinity Methodist, Petaling Jaya pada 25 Jan 1997.

Edisi ini dicetak 35,000 naskah.

Jadi boleh kata penggunaan kitab Injil versi lengkap dalam bahasa kebangsaan (cetakan tempatan) secara meluas sebenarnya hanya mencecah 15 tahun dan bukannya 400 tahun.

Takkan lah satu surah, iaitu Matius dalam bahasa Indonesia – yang tidak pun semestinya pernah diedarkan ke tanah jajahan Sarawak dan North Borneo (Sabah) yang dikuasai Inggeris dan bukan Belanda – mahu dicanangkan sebagai terjemahan lengkap.

Orang Kristian cakap biar betul.

***  ***  ***

Timbalan ketua Biro Publisiti MCA baru-baru ini mengkritik PAS sebagai tidak liberal. Ini membayangkan MCA tidak berpuashati terhadap beberapa larangan yang dikeluarkan parti Islam tersebut, termasuk pusing balik PAS berkaitan kalimah Allah.

Kata Loh Seng Kok:

“The DAP has tried to show that PAS has become liberal but the reality is that the Islamist party has consistently showed its intolerant ways towards other minorities.”

Lantaran itu, kita hendak tahu apa pendirian MCA atas kalimah Allah.

Memandangkan ianya bekas Adun MCA Subang Jaya (rujuk tweet-tweet Datuk Lee Hwa Beng atas) yang menggembar-gemburkan Injil Melayu sebagai berusia 400 tahun, rasa-rasanya betul juga tanggapan orangramai bahawa parti tauke akhbar itu memang pro-evangelis.

Hakikat ini kerap dicerminkan The Star – tengok pada siapa yang sering dipromosi akhbar itu.

Twitter  TheStarEC AskYouTiup session

TheStarEC following

DAPSubangJaya Cina YouTiupTwitter hannahyeoh Hubby & I both preaching in 2013-01-03 18-10-28

About these ads

Entry filed under: Gunting Dalam Lipatan. Tags: , , , .

Nah! Ini dia blogger-blogger yang dimaksudkan Dr Chua Sekarang DAP berpusing kata Zairil sebenarnya telah ‘menang’ kerusi CEC

131 Comments Add your own

  • 1. abdul  |  January 3, 2013 at 5:44 pm

    and your point is?

    Reply
    • 2. Helen Ang  |  January 3, 2013 at 5:46 pm

      What your question ‘abdul’?

      Reply
      • 3. Sshsn  |  January 3, 2013 at 7:58 pm

        His question is really quite simple. But since your only point is to stir shit by mixing religion, race and politics…you naturally don’t have an answer.

        Reply
        • 4. Helen Ang  |  January 3, 2013 at 8:04 pm

          Oh, I see. His “really quite simple” question was directed at simple-minded readers like you and most naturally you have responded to him. Okay lah, consider thread closed.

          Reply
          • 5. Sshsn  |  January 5, 2013 at 12:19 am

            See, that’s why you’re not much more than a simple minded foot soldier.

            Reply
        • 6. calvinsankaran  |  January 3, 2013 at 10:40 pm

          Well look who is talking about mixing religion and politics. Please tell that to your political masters like Dear Leader and Our Lady of Jerusubang.

          Reply
          • 7. marhaeman  |  January 4, 2013 at 10:52 am

            The Arab turns Indonesia into a Muslims nation and surprisingly no blood spilled. The West introduce they own God to the East and, alas, it has never been a bloodless operation.

            Reply
          • 8. Sshsn  |  January 5, 2013 at 12:20 am

            So says the dude who can’t take himself seriously….

            Reply
      • 9. I.D.A  |  January 4, 2013 at 12:15 pm

        point nya ialah lady of jurusubang and the rest of jemaah twitter evangelist tu menipu fakta 400 tahun tu… apa ke bangang sangat. budak darjah 5 pun paham.

        Reply
    • 10. ask Elton John  |  January 5, 2013 at 1:59 am

      The reason why the Germans, Dutch, French missionaries in Borneo used allah as God because the principal language of Borneo is Malay. The Brunei Sultanate owned Sabah and part of Phillipines are Muslims. Thus to ease the understanding, these europeans used allah to attract the natives that what they are teaching is the same what the Sultan or Malays are believing. The Christian missionaries have used these assimilation tactics in Japan and China, wearing Chinese style clothes for example, but with less success.

      Thats the only reason. As long as they can convert the illiterate natives they dont care about semantics. Beside those in europe wouldnt know about allah as the Christian God until now. By this time however the europeans dont care anymore about Christ hehe..

      So the best way is to continue exposing Christianity as a fraud, a religion no longer believed by Elton John or Brad Pitt or the majority of modern western people literally. Santa Claus a fat benign figure is a better role model for the kids.

      We can appeal to the secular western world in the fight against Catholics as they had fought the fight before or even now.

      A Hindu woman only last month was allowed to die rather than allowed abortion. Birth control is not allowed in Phillipines leading to over population and poverty. etc.

      Reply
  • 11. azhar  |  January 3, 2013 at 5:45 pm

    hai helen

    pasal penipuan isu kalimah Allah oleh kristian dah lama dah orang islam tahu dan semua orang islam tahu.

    Allah dah beritahu kepada umat islam melalui surah Al Ikhlas di dalam Al Quran dan beberapa surah yang lain.

    Reply
    • 12. Helen Ang  |  January 3, 2013 at 5:49 pm

      Macam penipuan orang bukan Islam atau Melayu mahu menggunakan nama samaran yang bunyi macam Melayu-Islam di Internet?

      Adapun Wanita Cina menyamar sebagai Muslimah dengan niat menipu

      Reply
      • 13. Iman Yakin  |  January 3, 2013 at 6:33 pm

        dia ingat dia pandai dan bijaksana, namun kami org Islam beriman (ada org mengaku Islam ttpi tidak beriman) yakin akan pertolongan tuhan kami iaitu Allah, Allah Maha Bijaksana utk memelihara nama -Nya agar tidak dicemarkan olh para pensyirik kpd-Nya, kami tidak risau dan bimbang, yg akn tercela nanti ialah org yg mengaku islam tidak beriman tetapi menyokong penggunaan nama Alah kpd penganut agama Kristian.

        Reply
        • 14. tyler  |  January 8, 2013 at 10:18 am

          Allah yg kami sembah adlh Allah Abraham,Allah Ishak,dan Allah Yakub..Allah yg sama juga yg mbw bangsa pilihan Nya Israel keluar dr Mesir..Allah yg sama juga yg bfirman mlalui para nabi bhw akn bangkit seorg sama spt Musa yg akn memimpin dan mylmtkn bangsa Israel..Allah yg sm juga yg mbri kn Roh Kudus turun ke ats Maria yg dsebut perawan yg tlh mlahir Yesus juga dsebut Kristus.Roh Kudus berasal dr Allah Sendiri tlh mjd manusia..sb Dia lh yg djanji kn oleh Allah utk pnyelamatan sgala bangsa..Dia tlh wafat,dsalib dan tlh bangkit pd hari ktiga..Dia tlh mgalahkn maut dan maut x bkuasa ke ats mrk yg pcya kpdNya..sb kpd Nya tlh dbri kuasa di Sorga mahupun di Dunia(matius 28:18) dan Dia akn myertai mrk yg pcya sampai ke akhir zaman dan kerajaan nya xkn bkesudahan..jika Allah yg kami sembah adlh Allah Abraham,Allah Ishak dan Allah Yakub saya pcya saudara x plu takut dan risau..bkn agama yg mylmtkn ttpi iman akn kpcyaan itu yg mylmtkn kta..sguhpun sy ada agama ttpi tanpa iman maka hdp sy sia2..

          Reply
    • 15. Di mana Pemimpin Melayu?  |  January 5, 2013 at 2:15 am

      Penjajahan dan Kristianity adalah sama. 400 tahun dahulu Maharaja Katolik Portugis telah membunuh Raja dan orang-orang Melayu di Melaka.

      Penyerangan Katolik Kristian ini adalah peperangan mengembangkan Katolik Kerajaan.

      Najib yang bodoh sejarah bertanya kenapa orang Melayu marah pada Kristian? Begitu bongoknya orang yang nak memimpin Melayu tidak tahu bangsa dia di jajah oleh Katolik Kristian dan lain-lain seperti Anglicans.

      Di jepun dan di cina Jesuit dan penganut mereka telah di bunuh dan di salib sebagai pengajaran kepada orang Eropah dongeng Kristus mereka tidak di terima.

      Sebab itu tiada pengaruh Kristian yang kuat sekarang. Melayu mesti mengawasi pengaruh penjajah yang masih ingin dibangunkan oleh orang Eropah Itali dan Jerman melalui Pope yang menjadikan Hannah Yeoh dan keling Pakiah sebagai boneka mereka.

      Mereka ini adalah musuh Melayu dan juga Islam. Mereka bergiat denga terang untuk menjatuhkan institusi Kerajaan Melayu Malaysia sekarang. Mereka menggunakan dakyah dan hujah penjajah eropah dahulu yang menyerang dan membunuh Maharajalela, Mat Silau dan lain-lain.

      Patutkan Najib membiarkan subversif seperti Hannah Yeoh terang-terang mencerca YD Agung? Dimanakah jati diri orang Melayu membiarkan tokong Guan Eng mempersenda ugama orang Melayu?

      Di mana PAS? Dimana UMNO dan di Mana PKR?

      Reply
  • 16. moya  |  January 3, 2013 at 6:05 pm

    Dulu orang Belanda ramai kena sembelih di Brunei sebab cuba murtadkan orang melayu di Brunei. Di Johor-Riau-Acheh, Belanda kena ikut cakap orang melayu masa itu sebab nak kalahkan portugis di melaka. Pencanang gong evangalist ni ingat mereka betul aja. Kenapa bising hal Allah ini dekat2 nak pru? Tak mahu pru ke?

    Reply
    • 17. marilah berfikir  |  January 3, 2013 at 6:39 pm

      dekat2 nak pru mcm2 idea gila yg makin menggilakan kepala puak berhala ini keluarkan, anda ingat anda bijak? Allah lagi bijak mengatur perjalanan agama sucinya Islam di muka bumi ini, semua peristiwa yg sedang berlaku ini sudah kami yg beriman ketahui akn berlaku krn al quran dan al hadis sudah menerangkannya, TUNGGULAH SAAT KEHANCURAN KPD MANUSIA YG CUBA BERBUAT ONAR DI BUMI MELAYU ISLAM INI

      Reply
  • 18. Admin  |  January 3, 2013 at 6:18 pm

    Helen,

    What is the Christian’s god name in Mandarin and Tamil bibles. Is it the same or what?

    Reply
    • 19. Helen Ang  |  January 3, 2013 at 6:25 pm

      கடவுள் kadavul … 神 shen

      Not sure. Can our Indian readers help?

      Reply
      • 20. kiasu  |  January 3, 2013 at 9:19 pm

        This is a very interesting, somewhat ground breaking question. Will DAP also demand the use of kadavul, shen from the Hindu and Buddist holy books in the bible too? If it means same god to them?

        Those bibles in India and China, is the word use to describe christians’ gods, god or kadavul or shen too?

        Haiya, the christians are a confused lot themselves, and how many gods do they have? And why pray to jesus not to god?

        And those semenanjong christians especially chinese who are so concerned about malay bible, you ada baca ka itu borneo malay bible? Ada? Perhaps you spend more time singing rocking and dancing in the churches, itu kind of new harvest or whatever behavior, is it mentioned in the bible that you must be dancing and singing like that?

        Or, the bible says it is a sin, i repeat SIN, BERDOSA to consume alcohol, why maa you still drink drink drink like that, even priests, nuns and pastors drink openly and going against bible, this one what say you haa Hannah? You dont preach the bible, or only selective preaching, yet you demand the use of Allah in bible which you yourself never preach. Wtf hypocite wanabees!

        Reply
      • 21. calvinsankaran  |  January 3, 2013 at 10:34 pm

        Kadavul / Iraivan / Theivam, etc are the generic terms for god in Tamil just like Tuhan in Malay. I am not a Christian but I have heard Yesu being used for Jesus and Karthar for God.
        ________________________________________________________________________________________________________________________________

        Thanks. Would ‘karthar’ be used to describe a non-Christian god? — Helen

        Reply
        • 22. calvinsankaran  |  January 3, 2013 at 10:48 pm

          For sure karthar is only used in Christian context. I am a Hindu and a fairly knowledgeable one and I am certain that this word never used in Hinduism to refer to the Hindu gods.

          I am not sure the exact context the word “karthar” used in the Tamil Bible.. I need to check with my Tamil Christian friends to find out more.

          BTW, in Tamil Quran, the word for god is Allah. It is the same in Malaysia as well as in India.

          Reply
          • 23. kiasu  |  January 4, 2013 at 12:13 am

            I doubt Tamil Christian in India will ever demand for god is Allah too.

            Its not about language u wanabe Hannah and Tokong! If its about language, then god = tuhan in BM. Or if u are now arabic anak malaysia, then god = illah or ilah in Arab.

            As for all Muslims all over the world at all time, “La illah ha ill Allah, Muhamad rasul Allah” – there is no god but Allah, Muhammad is the messenger of Allah”

            Reply
          • 24. kiasu  |  January 4, 2013 at 12:43 am

            “Allah” is mentioned over more than 2600 times in Quran.

            How many time is “Allah” (not “ilah” or “illah”) mentioned in Arab Christian Bible? Tokong and Dapsters, tell us please.

            For the sake of diverting the malay washout in DAP, ngeh nga 10,500 acres land for mb scandal, datukship fiasco, taman manggis debacle, etc etc, the Tokong has stir the hornet’s nest and further bleeded their PAS counterpart.

            In their vain effort to be seen as opposing DAP on this kalimah issue, PAS is now bleeding over the Amanat Hadi Awang 1981.

            The best part is PKR, on automatic silent mode on virtually every issue of late except on the deepak carpet seller tale. Are the PKR Husband to President, President, Vice-President, Daughter to President still on vacation? Imagine if this is the strange behavior of UMNO President, all hell break loose man!

            Reply
  • 25. Warrior 231  |  January 3, 2013 at 6:25 pm

    Dalam bible ada dinyatakan dengan jelas dan gamplang oleh Jesus (amaran: saya tidak gunakan nama sebenar beliau ‘Isa alahissalam dan saya soalan untuk Kristian bangsat jika kalimah Allah yang kamu hendak kenapa Isa kamu tolak) :

    …and the meek shall inherit the earth”

    the meek merujuk kepada golongan hina, miskin, ditindas, di hina dan sewaktu dengannya, Siapakah mereka ini? Sudah tentu bukan Kristian kan begitu sebab pengikut Kristos, Jesu atau yahweh, semua tuhan buatan imaginasi manusia adalah kuat, kaya dsbnya. Sudah tentu bukan Yahudi, Buddha, hindu dsbnya….jadi siapakah ‘the meek’ ini…….

    Nabi (SAW) dalam satu hadis sahih baginda berjanji di akhir zaman akan ada manusia beriman, yang mulutnya di basahi kalimah, yang dahinya bersinar dengan tanda sujud yang menghabiskan malamnya berzikir dan bermunajat pada Allah dalam kesepian malam dan dinihari dan yang menghabiskan siangnya mengatur segala kekuatan buat memenuhi tuntutan Allah.

    Dan apakah tuntutan Allah pada orang-orang yang ikhlas dan senatiasa menyucikan dirinya ini? Tidak lain tidak bukan memperdagangkan harta benda, darah, hatta nyawanya sekalipun demi mengharapkan keredhaan dan keampunan Allah semata-mata serta payung perlindunganNya di hari dimana kesemua muka tunduk maenggigil di bawah kebesaraNya, di hari dimana segala keangkuhan, kedegilan, kebodohan akan tunduk malu tersungkur di pandangan khalayak.

    Di mana semua pembohongan dan nista terhadap Allah akan dilondehkan dan pengikut Syaitan akan terketar-ketar menunggu saat mereka dipaksa meniti Siratul mustakim dan terhumban dengan sendirinya kedalam jahanam. saat dalam mana Muslim munafik pendokong kristian akan mengetahui siapa sebenar diri mereka…

    Ya. the meek sedang bersedia dalam senyap menunggu seruan ilahi. Kerana dalam diri mereka tersimpul niat yang padu, Ikatan murni yang menghubungkan mereka dengan belas EhsanNya, buhul tali yang digenggam dengan penuh keyakinan kerana sesungguhnya mati itu tidak mati tetapi hidup kekal abadi di bawah naungan kasihNya, dalam dakapan RahimNya, dalam salju keampunanNya .

    Ini satu kepastian kerana maknusia ikhlas yang beriman yakin dan pasti yang Allah tidak memungkiri janjiNya. jadi tidak heran kalau mereka sanggup menggadai jiwa buat penebus dosa. Mereka tidak mendambakan syurga, mengidamkan jelitawan cuma mencari secebis kasih ilahi, limpahan Rahmatnya dan kalung keredhaanNya. itu yang penting…keredhaanNya. Jadi tidak hairanlah inilah perniagaan yang terbaik yang dijanjikan Allah azza wa jalla seperti firmanNya dalam al-Quranul karim. Dan bila manusia beriman lagi ikhlas bangkit ingatlah mereka akan memedang, memanah, memancung bukan dengan kekutan mereka yang kerdil, yang tidak seberapa tetapi kudrat yang dikarunia Allah.

    Ya Allah, jadikanlah golongan yang syahid di jalanMu. Makbulkan ungkapan yang terdapat dalam kitab mereka yang sesat, satu kenyataan ironik buat menjerut leher mereka yang kaffir:

    Yes..the meek will inherit the earth.

    InsyaAllah…

    Reply
    • 26. Sshsn  |  January 3, 2013 at 8:01 pm

      Warrior, you are one sick deluded fuck of a person. Are you rockys bastard child?

      Reply
      • 27. Warrior 231 aka ahlulbait  |  January 4, 2013 at 9:15 am

        Yeah, I am such a “sick” and deluded fuck” that the world is a phantasmagorical transmogrification of some lonesome chaste maiden’s erotic dreams and her unfertilized egg’s demented rantings. Get a grip on yerself, fuckhead and quit living in the quiet church of your whispers (as your pseudonym indicates) and mull over this earthly drops of wisdoms that will slake your satanblessed thirst for spiritual succour:

        1. For starters, get your Satanblessed priesthood to quit proselytizing garbage about your crap pseudo-religion whose fake god is so personality torn and tattered that he even forgot his supernatural name so much so his moronic minions on Earth have to resort to brazenly robbing kalimah “Allah” to give respectability to their cult. How come a fuckedup son does not know his father’s name?Speaks volumes of that dad-son relationship, doesn’t it? Ah, I see the son was so pissed off he was born a bastard that he disowned his dad completely including erasing dad’s name off his(son’s) mental template or dad was so dumbstruck by his own perfidious deed in fucking an unmarried defenseless bitch on some lonely vigil that he vaporized himself outta son’s life or erased his existence outta his son’s psyche or even worse, Son/Father are so schizophrenised that they reside side by side within some infernal ethereal/mortal chimera of a body yet not knowing each other’s name!!hahahahaha. bet they come and depart each other’s temple (to pun that favie Christo gibberish “body is temple” thingy) none the wiser of their manifest destiny or eternal infamy….(ROFL) Sounds like the typical Malaysian middle or uppity class Malaysian neighbourhood where neighbours hardly know each other’s mouth let alone converse with it? (Dont cha agree too, Helen the blogmistress although my lil puzzle doesnt crave your nuzzle)…….hahahahahaha.

        Whichever of the above, what a poor sod, to walk the world without a father and to be crucified as a bastard!! Did you pause to figure all that out or was it kinda too heavy for your porous brain or did all that got mashed into your sanguine self in a moment of madness, you dementedly deem an ‘epiphany’. Oh what would I give to be a Joyce or a Scorcese to examine that schizophrenic mystery in prose or on celluloid in the twilight ‘twixt joy and misery…..hahahahahahaha.

        2. How come you cross-spotting, bibletoting fiends never try to expropriate ‘Isa” as well. After all, that is the proper moniker the Arab speaking Christos use in Arabic, that’s what the original Yesu or Yeahua whatever would have sounded..you know Ibrahim (for Avraham), Sulaiman (Solomon), Ismail (Ishmael) etc..which brings me to why ” Surah Song of Solomon”(in the above) when it should be easily recast as Surah Lagu (Pop/Rock..my irreverence)Sulaiman…leave me scratching my bunghole as to why not?

        Come on simple questions that demand simple answers not some mambo-jumbo esoteric concoction of three-in-one entities, unimpregnated conceptions and wooden cross lugging tales. Come to think of it, poor woman aint she for in yer twisted scheme of things..she might not have much of an orgasm wouldnt she much less feeling her beau, Joe’s manhood rhythmically thrusting within her while they sway in the inevitable ‘missionary position’ to Mary Poppin’s queasy Sound of Music or Van halen’s edifying and beatifying “Running with the Devil’ with Eddie and David Lee Roth in full flow (careful Warrior, you are tiptoeing into forbidden fruit territory……better ‘Revert (wink-wink) to my sanctimonious Paul self…..ROFL). No wonder she “appears” in stained windows probably desirous of some stain herself!!

        I just wanna a simple answer, get it pronto. And get Murphy Packiam (what a pretentious name..choc-ice, I suppose) or Paul Tan..to give a straight answer not some waffly syrup, get it? And please dont dial your Lord, sin atonement into the equation for i dont buy crap sold by pseudo religious, pontificating scumbags like you.

        3. Your laughable attempts to brand me a deluded sicko smacks of smug podsnappery, dont cha reckon? You know the kind that pigeonholes everyone of a different ilk in pat compartments just because they do not fit into ur delusional spiritual glasshouse. How come nary a whisper about Nikki Aziz or Hardy Awang being deluded fuckedups when everyone sane including my granma’s cat know they are confirmed deviant extremists, who peddle hereafter crap and dare to speak on Allah’s behalf as if they hold the Almighty’s hotline number in their smartphone. You never seem to chastise that lot, do you? Simply because they can be easily manipulated by your kind to serve your diabolical ends, aint it Chingkie Christian pig?

        4. As for Indonesia being liberal, ‘tolerant’ and other hocus-pocus tripe..sorry to prick your imaginary balloon of pluralistic idyll:
        http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-20896966

        Maybe, they were concerned that the women there would cum on their bikes while riding pillion and snogging up close to their males’ butt or even worse they may just cause the bike to rear up and give them the ride of their lives with all that straddling…blimey..imagine a bike doing that……….. hahahahahahahahaha. aiyah..maybe they want the women to side saddle themselves to the underworld ..you know population control strategy……

        Finally, why dont you just nail urself onto a cross and have it raised on a huge mound of shit and proceed to contemplate your Sin, Redemption and Resurrection crap in your garbage dump of a purgatory even as the flies and shitworms crawl around your personal Golgotha and save us all your crackpot name calling till kingdom cums!! eh bastard (slang) while I consult Rocky and my lawyers about my parentage…..

        What a stupid fellatist of a cunt whisperer.

        Reply
        • 28. Warrior 231 aka ahlulbait  |  January 4, 2013 at 9:24 am

          And while at it, you want some more of a tolerant Indonesia and PAS’ hypocrisy-based form over substance Islam in action, here’s a spoonful:

          http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/8329804.stm

          Reply
        • 29. I.D.A  |  January 4, 2013 at 2:53 pm

          hambik ko Sshsn kan dah kena [aiyo amma appa...] :):)

          Reply
        • 30. kiasu  |  January 4, 2013 at 7:25 pm

          Eh mengapa sshsn terdiam? Mungkin sedang bertanya emaknya siapa bapanya.

          Reply
          • 31. Sshsn  |  January 5, 2013 at 12:22 am

            Well kiasu, not everyone breeds like rabits, so no, unlike you, I’m certain of my lineage. Now if you can’t understand that, go ask hell. And warrior, get some help you bastard.

            Reply
        • 32. azre  |  January 5, 2013 at 12:55 am

          oh my goodness. aku sendiri baca pun susah nak ngerti, dia punya tinggi 1119 dia ni. takut aku… yep aku agree dgn warrior. we muslim must use Isa as the name of the prophet instead of Jesus. kalo diorang kata Jesus is Isa, kita bagi contoh lain dlm aramaic pulak, Yoshua. who gave this name Jesus. yg saya tau kristos adalah bahasa greek. anybody knew the story…

          Reply
    • 33. jonnymalaya  |  January 5, 2013 at 11:02 pm

      Sorry dude, the “meek” are certainly not some foaming at the mouth, sanctimonious rubbish-writing lunatics like you.

      And the meek certainly dont have all those special treatment that you get from the government.

      meek (mk)
      adj. meek·er, meek·est
      1. Showing patience and humility; gentle.

      Reply
  • 34. grandmarquis  |  January 3, 2013 at 6:29 pm

    Why do we want to use the action of people as a justification of right and wrong? If the Christian in 1612 use the word Allah in their translation, does it automatically means it is the right thing to do? Assuming that the government of today allow Christians to use the word of Allah, then after 400 years, when the issue came up, some will say, well , the Malay of Malaysia have been using the word Allah since 400 years ago.

    And now, a PAS MP from Shah Alam claimed that the word Allah is a combination of Al Illah (means the God). In arabic, God is illah. The is Al. So when you say the God, it become Al illah, which is shorten into Allah. This is a blatant error from the linguistic point of view. I don’t understand why this PAS MP will stoop so low to prove his point.

    Reply
    • 35. Helen Ang  |  January 3, 2013 at 6:41 pm

      grandmarquis,

      (1) Some people are arguing that orang kita have been using the Allah word for 400 years, citing the translation of the book of Matthew in year 1612.

      But have Sabahans and Sarawakians really been using the gospel of Matthew and can a mere one surah out of 73 surahs in the Roman Catholic bible be considered the complete bible?

      It’s like saying someone knows the Quran when he is given only one surah out of 114 to read.

      (2) Matthew was translated by a Dutchman into bahasa Indonesia. Sabah and Sarawak were British dominions. Can we ascertain that the year 1612 book of Matthew in bahasa Indonesia was ever used by inhabitants of what is Sabah and Sarawak today?

      (3) It is a misrepresentation on several counts to portray Matthew (1/73 part of the RC Bible) as the basis of a 400-year-old national language (Malay) bible because our peninsular evangelists hardly even speak BM much less able to understand Indonesian.

      Reply
      • 36. Kelvin Grove  |  January 3, 2013 at 10:02 pm

        Helen, please dont translate chapetr from gospel as surah. This is a blatant error of Malay translation. Please stick one to one translation OK. If you need to translate ‘chapter’ to Malay, just use ‘bab’ . Do not create further confusion. Surah is only applicable to Quran only.

        Reply
        • 37. Helen Ang  |  January 3, 2013 at 10:29 pm

          Besides Allah, other words have been banned their use by non-Muslims under Enakmen Kawalan dan Sekatan Pengembangan Agama Bukan Islam.

          They are firman Allah, ulama, hadis, ibadah, kaabah, kadi, Ilahi, wahyu, mubaligh, syariat, kiblat, haji, mufti, rasul, iman, dakwah, solat, khalifah, wali, fatwa, imam, nabi, sheikh, akhirat, azan, al-Quran, al-Sunnah, hauliak, karamah, shahadah, masjid, Baitullah, Subhanallah, Alhamdulillah, Lailahaillallah, Walillahilhamd, Allahu Akbar, insya-Allah, Astaghfirullah Azim, Tabaraka Allah, masya-Allah, Lahaula Walaquata Illabillahil Azim, Assalamualaikum, Wallahi, Wabillahi, Watallahi and Auzubillah.

          Some, like shahadah and Kaabah, are reasonable to be exclusive to Islam, which is not to say that I believe a non-Muslim using the word should be punished by law but commonsense dictates that these words are very much tied to Islam.

          The Indonesian bible, from which I got the list of books above, uses ‘Rasul’ for the Book of Acts (of the Apostles). But Rasul is banned in some states in Malaysia.

          I’ve used the word surah – which is not on the banned list – but which you do not approve.

          I’m surprised that mubaligh and dakwah are banned words deemed to belong only to Islam and the rest of us are not permitted to use. How do we use the Malay language if words like iman (and what about mualaf? and probably a few more terms) are forbidden to apply to non-Muslims?

          Words like fatwa and sheikh have been absorbed into the English language and not used as exclusive to Islam but instead as generic terms by the media in Western countries.

          So how?

          Reply
          • 38. adbullah  |  January 5, 2013 at 2:59 pm

            Dear Helen,

            “…………..which is not to say that I believe a non-Muslim using the word should be punished by law but commonsense dictates that these words are very much tied to Islam.”

            Good point. I can see your reasoning here. Moreover, there is no legal basis for a state enactment governing Muslim matters to impose sanctions on the non-Muslims. Similarly, the edict by the National Fatwa Council banning the use of Allah by non-Muslims are not enforceable on non-Muslims.

            Non-Muslims in Malaysia are not subject to sanctions imposed under any Islamic laws or any Islamic bodies/councils. Unless these sanctions or prohibitions are stipulated under civil jurisdictions such as Federal Constitution, Penal Code etc. A good example is the prohibition on non-Muslims to propagate their religions to Muslims under Art. 11 FC.

            If the Muslims are concerned that the use of the word Allah by Christians will confuse the Muslims, seeking to ban the use of the word is not the solution simply because it would be unconstitutional as per the decision of the High Court. The solution is to refer to the existing laws that prohibit propagation. The authorities should go after and sanction the Christians that use the word Allah to propagate Christianity on Muslims. The authorities must not disturb Christians that use the word Allah within the confinement of Christianity and its followers where no propagation to Muslims are alleged.

            Perak Mufti Harussani Zakaria claimed in July 2006 that as much as 100,000 Muslims have renounced Islam (murtad). Until now, there is no prosecution on the so-called 100,000 murtads or any actions taken on the people who have converted these apostates. We have enactment in every state to sanction apostates and propagators. Use them and leave the ‘innocent’ and ‘bona fide’ Christians alone.

            Reply
          • 39. jonnymalaya  |  January 5, 2013 at 10:09 pm

            Adbullah,

            A good point there. What we see in Helen’s blog are fanatics trying to force other people how to practice their religion. It started with them insinuating the use of ‘Allah’ in the AlKitab is only a recent phenomenon, meant to convert Muslims. Many also claimed the majority of Christians in Malaysia are Chinese, implying theres no need for a Malay language bible for Christians.

            When finally proven these lies were false, they move on to attack from a theological standpoint, while failing to take note that much of their holy book is based (plagarize is a harsh term) upon the Torah & Bible itself. More importantly, this issue is concerning use of the term internally by Christians, obviously something they fail to see.

            And of course, the usual threats “We are majority, we don’t care if disproven, do as we say or we start going batshit crazy & kill people…”.

            Reply
        • 40. Helen Ang  |  January 3, 2013 at 10:34 pm

          Postscript:

          It is not appropriate to say Matthew, Mark, Luke and John are four ‘chapters’ of the Gospels (as far as I’m aware).

          I’m no expert on Christianity but I’ve really never come across them being described as chapters. Their contents are divided into chapter and verse tho’.

          Reply
    • 41. forrrestcat  |  January 3, 2013 at 7:55 pm

      Even english-arab linguist have clearly defined Allah as a proper noun and the name of Islam’s deity, no compromise. You can read the arabbible.com which is itself uses the classical Arabic at the Koran but doenot use Allah. The DAPster know that linguistically they cannot claim Allah as a direct translation for god from English as even the English-arab lexicon does not equate Allah to God but illah. Hence the DAP resort go spread dubious bastardized Dutch Malay translation to the Jahil Christian so that they could shove it to the Malays as proof of their intellectual superiority while in reality they are as blind as bats.

      Some PAS fanatics are now embarrassed but based the fb posts they plaster around, they are all for DAP and call UMNO Muslims asmangkuk who cannot differentiate between Allah in bible and Koran.so in a sense, PAS and DAP still hope to murtad each other with this issue.

      BTW, the govt can suspend the use Allah indefinitely by printing Evangelist materials using Allah cannot guarantee that it will not reach a muslim and that is prohibited under the constitution Article 11(5) which prohibits the proletysiation of Muslims by other religions. So the Jagir Sing wil have to eat his own spit if he upholds the constitution.. NOT.. i bet he never even red that part of the constitution fully.

      Interestingly, this issue is dragging even the liberal or not so religious Malays into the fray who are also insulted by what the DAPsters are doing by toying with Allah, they may have dragged i the Gundus but they also dragged the entire Malay mainstream into the fray, its not just them versus UMNO anymore but the general Muslims,17 million of them including PASters.

      Reply
  • 42. oviruses65@kiyaijr.com  |  January 3, 2013 at 7:02 pm

    Reblogged this on Oviruses 65.

    Reply
  • 43. forrrestcat  |  January 3, 2013 at 7:29 pm

    I wonder what version of bible Pakiam was holding..koh koh koh…and I bet the Subang Christians read the comic version of the bible with smiling negroes.

    Reply
    • 44. kiasu  |  January 3, 2013 at 9:30 pm

      They are busy singing dancing rocking ala new city harvest church, where got time to read bible.

      Probably next version of subang churchproganda, will be gangnam dance in semenanjong churches. Are they doing it already, anywhere?

      Reply
      • 45. Forrestcat  |  January 3, 2013 at 10:41 pm

        Or most obviously, they are calling us names like in malaysiakini like how we are gonna ban sikhism and such.

        But i notice some of fb acquaintances who are DAPster minded have become more bold in posting sensitive statuses that are highly insulting to Malays and Islam, so they have become high and intoxicated enough after dancing to the song of Mullah Kong Hee to provoke 17 million people they say as having high affinity to terrrorism and killing non Muslims…LOL….do they want go find out?

        Reply
  • 46. Lim Tat  |  January 3, 2013 at 8:31 pm

    Ini belum mereka memerintah Putrajaya lagi. Jikalau Al-Quran disalah cetak atau disalah tafsir, kita ada Bahagian Kawalan Penerbitan Teks & Al-Quran di KDN yang memantau. Namun kerajaan pemerintah di negara kita tidak mempunyai kuasa dan kawalan terhadap penerbitan teks bagi agama lain.

    Masalahnya disini DAP dan PAS ada ulama mereka sendiri yang bijak pandai membuat fatwa dan hujah panjang lebar melangkaui badan-badan agama yang sedia ada. Dalam isu ini DAP cuba mengelirukan rakyat dengan istilah-istilah yang digunapakai di Indonesia memandangkan bahasa kita seakan-akan sama dengan mereka. Janganlah sampai keliru atau tidak tahu lansung membezakan antara maksud “butt” dalam bahasa Melayu dan bahasa Indonesia. Silap-silap ada yang makan penampar bila tersalah terjemah.

    Reply
  • 47. calvinsankaran  |  January 3, 2013 at 10:36 pm

    Just wondering if any of these loudmouths claiming “Allah for Jesus” have ever actually read the Malay Bible before ? I bet they wouldn’t even try.

    Reply
    • 48. Forrestcat  |  January 3, 2013 at 10:43 pm

      They will say it is againts their religious belief and will dilute their 5000 years of cultural history..LOL

      Reply
      • 49. calvinsankaran  |  January 3, 2013 at 10:49 pm

        Probably they can’t even read a full sentence of Malay, these Bangsa Malaysianese.

        Reply
        • 50. Sshsn  |  January 5, 2013 at 12:25 pm

          And you this how?

          Reply
  • 51. Melonhead  |  January 3, 2013 at 10:50 pm

    CAn someone (preferably a Christian) explain to me this: if the use of the word Allah in the Malay bible is important to them as Allah means God in Malay or whatever language lah they want to say, then, why don’t they use KITAB INJIL as the official name of the Malay translation of the Bible (since in Bahasa Melayu, KITAB INJIL = BIBLE) instead of AL-KITAB, which means book in arabic?

    If they say that Bible is ‘the books’ in Greek, and the ‘book’ is al-Kitab in Arabic and God is Allah is Arabic, then I say by all means, use both Al-Kitab and Allah in you ARABIC translation of the Bible. But since it is a MALAY translation, why not use the official Malay translation for God, which is Tuhan and for the Bible, which is Kitab Injil. Habis cerita! But if they insist on using Allah to refer to God in the Malay bible, then by all means, call the book KITAB INJIL, as how it should.

    Isn’t that easy?

    Unless of course, ada udang di sebalik mee….

    Reply
    • 52. Melonhead  |  January 3, 2013 at 10:57 pm

      And if they keep on harping that the Indonesians have/use the Malay bible (more like Indonesian Bible) since God knows when, well…in Indonesia, they also have violence between the Muslims and Christians etc…do we want to import that too?

      Our country works in spite of having people of different races and religion living together BECAUSE we respect each other’s boundaries and sensitivities. We should be teaching the Indonesians how to live harmoniously without violence between different religious followers instead of importing their version of ‘freedom of expression or religion’ that has brought some amount of violence.

      Common sense, right?

      Reply
      • 53. kiasu  |  January 4, 2013 at 1:52 am

        “BECAUSE we respect each other’s boundaries and sensitivities.”

        - the Tokong-led DAP Talibans are breaching this, bolder by each day, hiding under the pretext of human rights, freedom bullshits, race and hardrock religion.

        - the one question Tokong Pastor Lim tidak boleh jawab dan tidak boleh mematuhi Bible ialah larangan meminum alkohol itu berdosa, kerana Pastor Lim sendiri meminum alkohol berulang kali dan tidak bisa stop. Maksud saya di sini, anda tidak boleh memilih2 ajaran bible ikut selera anda, apatah lagi anda seorang tokong dan pastor. Mengapa ya, Tokong munafik?

        Can any christian tell here, is consuming alcohol not a sin in bible?

        Reply
  • 55. calvinsankaran  |  January 3, 2013 at 10:52 pm

    Helen, I am wondering what is DAP’s official position on this issue. The Lady of Jerusubang wants to claim “Allah for Jesus” but Dear Leader wants it only for Sabah & Sarawak. So will DAP come out of the closet ?

    Reply
  • 56. penganutpas  |  January 3, 2013 at 10:58 pm

    Antara sifat ALLAH ialah ianya tidak beranak dan tidak diperanakkan . Sifat ini konsisten dari zaman diturunkan kitab Taurat kepada zaman kitab Zabur kepada zaman Injil seterusnya Al-Quran.

    Manakala bagi penganut Kristian yang berpegang kepada kitab Bible mempercayai Nabi Isa adalah anak kepada tuhan dan tuhan adalah bapa kepada Nabi Isa .

    Macam mana satu perkataan hendak diterjemah kedalam Bahasa Malaysia mempunyai 2 sifat yang berlawanan ??

    Atau adakah pihak Kristian hendak MENIDAKKAN kepercayaan mereka terhadap Nabi Isa dan seterusnya MENERIMA sifat ALLAH yang telah diterima sejak dari zaman Nabi Ibrahim lagi ??? Contohnya bagaimana penganut Kristian ingin menjelaskan istilah “Father of God ” yang ada dalam Bible ??

    Apa komen anda Helen ??

    Reply
    • 57. Helen Ang  |  January 3, 2013 at 11:42 pm

      Saya tidak faham konsep Triniti.

      (1) Kenapa boleh Yesus dilahirkan tanpa benih manusia kepada seorang ibu remaja? Perkara ini tidak pernah berlaku sepanjang sejarah dunia.

      Akan mampu ia berulang? Sekiranya anak saudara si polan jiran kita mengandung tanpa adanya suami (mengikut cerita gadis tersebut), adakah remaja itu juga boleh dianugerahkan gelaran suci umpama Ibu Maryam?

      (2) Bagi Kristian, Maryam ialah ibu Yesus dan Tuhan adalah Bapa Yesus (“Father who art in Heaven”) serta bagi Kristian, Tuhan diberi gantinama ‘He’ dan bukan ‘She’. Maka Tuhan agama Kristian mempunyai sifat jantina lelaki kerana ‘He’ adalah Bapa kepada Yesus dan bukannya Tuhan Emak di syurga kepada Yesus.

      (3) Sekiranya “power and glory” terletak pada Tuhan Bapa, tidakkah Yesus juga mempunyai “power and glory”? Adakah “power and glory” Yesus pada tahap yang sama dengan “power and glory” Tuhan Bapa?

      Adakah mereka berkongsi kuasa? Ataupun mereka dua entiti berasingan? Sekiranya Kristian percaya kepada hanya Tuhan yang satu, dan Tuhan tersebut ialah God the Father, bagaimana Jesus boleh dianggap Tuhan (divine) juga? Bukankah Tuhan hanya satu?

      Sememangnya Kristian berkeras bahawa Tuhan mereka satu.

      (4) Apa dia Roh Kudus dan apa peranan serta fungsi Roh Kudus itu?

      Kenapa ianya digambarkan sebagai burung merpati ‘dove’? Kenapa Roh Kudus bukan burung merpati ‘pigeon’?

      Dalam kitab Injil, Yesus dicatatkan sebagai ada bersabda (ajaran-ajaran Kristian). Tuhan Bapa juga bersabda. Adakah Roh Kudus pun bersabda dan apa yang dikatakanNya?

      Dalam Triniti, adakah Tuhan Bapa, Yesus dan Roh Kudus berpangkat sama rata? Nyata Yesus akur kepada kekuasaan Tuhan Bapa, jadi masuk akal bahawa Tuhan Bapa lebih tinggi ‘pangkat’ berbanding Yesus.

      Jika dibandingkan Yesus dengan Roh Kudus bagaimana pula?

      (5) Orang Katolik ‘memuja’ (worship) Ibu Maryam. Adakah Ibu Maryam ‘divine’ juga? Sekiranya ya, adakah bermakna 3-in-1 + 1?

      (6) Orang Kristian percaya kepada konsep Original Sin, bermakna bayi yang baru lahir pun sudah berdosa. Manusia hanya boleh disucikan sekiranya individu itu percaya kepada Yesus.

      Jadi nabi-nabi sebelum zaman Yesus umpamanya Nabi Ibrahim, Nabi Musa dsb adalah berdosa mengikut doktrin kristian. Kenapa agama Kristian hendak menaikkan sebagai nabi orang yang berdosa (yakni tidak dibersihkan dosa mereka melalui kepercayaan terhadap misi Yesus untuk menyelamatkan dunia daripada dosa)?

      (7) Yesus semasa hayatnya di bumi hidup sebagai manusia. Selepas itu wafat selama tiga hari. Kemudian selepas tiga hari,’bangun’/hidup semula. Selepas itu hidup sebagai entiti Tuhan dan bukan lagi manusia.

      Apa pula status Ibu Maryam? Juga bukan lagi manusia? Kenapa Yesus layak menjadi Tuhan dan Ibu Maryam tidak layak dijadikan Tuhan?

      Ataupun memang Ibu Maryam adalah Tuhan? Quadrinity 4-in-1?

      Reply
      • 58. Smartalec yg pening  |  January 4, 2013 at 1:07 am

        Lagi satu soalan – dalam konsep trinity ni, yang mana satu yang di refer sebagai Allah dalam injil bahasa Malaysia? Dalam konteks bahasa budak baru sekolah pun tahu god dan tuhan sama makna dan Allah untuk Islam. Dan satu lagi, kenapa mereka yang memprtahankan penggunaan Allah dalam injil ni busing dalam bahasa inggeris? Kalau dah nak pakai bahasa melayu Sangat, pi la tweet ke, bahas ke dalam bahasa melayu? Tongong!

        Reply
        • 59. kiasu  |  January 4, 2013 at 1:30 am

          Tokong = Tongong! Nah amik kau, hehe. Mereka ni golongan tongong munafik yang ekstrim hipokrit. Tak tau lagi lagu mana nak describe munafik2 ni. Yang untung mereka nak pakai, yang rugi e.g. mana ada sekolah pelbagai aliran, mana bambang2 dan waktempe2 tionghua ni nak pakai. Tak mahu pulak tokong tu pakai nama Ahmad Mengkuang Eng seperti Rudi Hartono pakai di indonesia.

          Reply
      • 60. kiasu  |  January 4, 2013 at 1:15 am

        3-in-1+1(+1)*

        (+1)* = the Tokong who gave the best christmas message, so said the tokong’s christian followers who said muslims and malays were stupid

        Reply
        • 61. Helen Ang  |  January 4, 2013 at 1:18 am

          Easily konpius.

          Supaya kita tidak konpius, mungkin mereka harus jelaskan konsep triniti supaya semua orang faham, kan?

          Reply
      • 62. penganutpas  |  January 4, 2013 at 9:32 am

        Terimakasih Helen ….. anda sangat berani .
        (Saya pernah diugut kerana mempersoalkan perkara yang sama kepada seorang aktivis gereja )

        Terlalu panjang untuk dibahaskan dan terlalu banyak perkara yang TIDAK KONSISTEN dalam ajaran Kristian .

        Apa yang penting …penganut Kristian sendiri sebenarnya TIDAK FAHAM dengan konsep agama mereka . Jika mereka betul2 faham ajaran agama mereka , PENGANUT KRISTIAN SENDIRI PATUT MENENTANG penggunaan kalimat ALLAH.

        Contoh pihak Vatican tidak menggunakan kalimah ALLAH kerana mereka tidak terpengaruh dengan dakyah dan dakwah pihak evengelis.

        Reply
      • 63. HH  |  January 5, 2013 at 12:21 am

        Hi

        Just happened to drop by and see an interesting discussion going on. The question you posed is very theological. From my limited understanding, I will try to share what I understood.

        1. The virgin birth is one time event and it is the fulfillment of an earlier prophecy in the Old Testament in Isaiah 7:14.

        “Therefore the Lord himself will give youa s sign: The virgin will conceive and give birth to a son, and will call him Immanuel.”
        Isaiah 9:6
        “For to us a child is born,
            to us a son is given,
            and the government will be on his shoulders.
        And he will be called
            Wonderful Counselor, Mighty God,
            Everlasting Father, Prince of Peace”

        Note: The book of Isaiah is one of the book that is not in dispute in regards to its authenticity. The scroll is one of those found in the Dead Sea caves and is dated 100BC.

        With regards to Mary, I know not much is written about her in the bible itself. What is known is she is not some poor random girl picked from nowhere to bore the son of God. Her genealogy revealed she is from the lineage of Abraham and King David.

        2. God is genderless. A He is used probably there is no word to depict ‘genderlessness’ in their time.

        3 and 4. As for the trinity, the easiest way for me to describe its relationship is this :
        The Father is holy, sacred and swift in His judgment.
        The Holy spirit is a working spirit that God impart to transform and impact.
        The Son is compassionate and forgiving.

        God is Holy and strict and yet at the same time forgiving and compassionate. The trinity is something like the attributes of God.

        I might not be good with my words.. I hope you get the gist of it. :-)

        5. I’ve no idea why Catholics worship Mary. I guess they honor her in a way.

        6. This is an interesting question you posed. Something I did question before. From what I eventually found out:-

        When God made Adam and Eve, they were supposed to live forever. Nobody dies. When Eve broke the convenant with God, death came. This is the so-called ‘original sin’. That is why we always hear the word ‘the wager of sin is death’. Eventually everybody dies. Think Noah, Moses, Abraham, Ezekiel etc. The holiest men and the prophets were not spared from death. (only prophet Elijah was taken away)

        Before the coming of Jesus, blood sacrifice was required to cleanse our sin. After Jesus died on the cross, his blood cleansed everybody once and for all. It was then no longer required to offer ritualistic blood sacrifices. We are talking about 2 kind of sin. The original sin we are born with, and secondly sins we accummulate as imperfect human beings.

        It is important to note Jesus cleansing our sins giving believers a clean slate does not wipe away our original sin.

        Therefore, needless to say we still have to go through death to pay for our original sin.

        So what happened to those people who died before Jesus came? Well, God has his plans. He is a fair God.

        You asked why Prophets before Jesus are elevated to prophet status when they are still with ‘sins’? The prophets before Jesus are chosen by God himself and not ‘appointed’ by institutions. These pre-Jesus prophets were actually individuals who interacted with God to carry out His instructions. Christians do not worship prophets. Prophets are chosen vessel of God. If you do the maths, throughout the 3000 over years the Old Testament spanned, prophets were just a handful. In fact 400 over years before the coming of Christ, there were complete silence from God and no prophet were chosen.

        7. Jesus ministry began after he was baptized by John the Baptist and the Holy Spirit descended upon Him.(like dove) Jesus was around 30 years old at his baptism and from there he began his public preaching of redemption until his death at around 33 years old.

        It is important to note no human born with sin can cleanse the sins of others. Jesus is born of Mary and the seed of God. If Jesus is born with a human father, he will not be able to redeem others with his blood. So it’s crucial it has to be a virgin birth.

        Reply
        • 64. Warrior 231 aka ahlulbait  |  January 6, 2013 at 11:50 am

          1.And Adam (alaihisalam) born of no mother nor father is unable to cleanse the sin of his offsprings which by the way stretches by default right up to you and me!.

          2. And if Elijah (Ilyas alahisalam in the Quran) can be lifted upstairs in a jetstream fueled whirlwind, what is there stopping our Allah azza wa jalla(your Yahweh), from lifting up Isa(alahisalam) (your Jesus) before the crucifixion as clearly stated in the Quran. and project a hale and hearty Isa (sans all that horrific stigmata Christo gibberish) in all his technicolor glory three days later to his doubting, forlorn hawariyun (probably your 12 apostles), an act of Allah’s Will which the Christos perfidiously twisted as the “Resurrection” when by raising Lazarus (by the Grace of Allah), Isa (by the grace of Allah) had already shown the obvious in living reality.

          3. And pray tell us all, how come the Jesus of the wild, demented Christo imagination never ever clearly enunciated the name of his alter ego to his followers so much so they are left scratching and mucking around in desperation to find a moniker for his other third( to reprise the original 3 in 1 spiritual beverage notion) when even Stevenson’s Dr Jekyll could name his Mr Hyde! And why your Jesus even left his other other third nameless. Did he give up the holy Ghost (pun intended) on that one as well or was he wandering the wilds of Judea or strolling the gardens of Gethsemane or trudging up the stones of Golgotha in multiple personality disorder mode so tri-schizoided by it all that he could not tell his folks what his proper names were so as to not leave them lost in the desert scrub till kingdom cums as to WHO he really was! Or did he say something after all, to which his flock (not using ‘folks’ here deliberately) bleated….bah humbug (ROFLMAO).

          All in all, some gobblydegook reasoning you have up there which coins up in my mind the phrase : “a limited knowledge can spew infinite garbage that can wreck maximum damage”

          Reply
          • 65. HH  |  January 9, 2013 at 10:49 pm

            Warrior,

            First and foremost, it is important to acknowlege I wasn’t a first hand eyewitness on the events of the bible. Neither are you. You and I were simply not there. Our belief and subsequent conclusion is based on documents and theological doctrine written by others.

            1. Adam cannot clean the sins of others because he is also in sin . He broke God’s convenant with Eve.

            2. If God had rescued Jesus from the crucification, the Jews would have acknowledged him as their long awaited messiah/saviour. (They are still waiting till this day) The whole crucification thing happened because the Jews accused Jesus of heresy when Jesus declared himself son of God. If Jesus was taken away as you indicated, then the Jews would have accepted Jesus as their messiah.

            3. I am sharing answers with Helen a few valid questions she posed from a theological standpoint. I am not defending my faith, let alone my God. If the God of my faith is really as powerful as stated in the faith I profess, I doubt He need me to go around in dismissive mode shooting down healthy discussion.

            Reply
      • 66. john  |  February 1, 2014 at 12:53 am

        Pemahaman saudari ttg dosa begitu salah..Dosa telah ada pada zaman Adam.Adam dan Eve(hawa) telah memakan buah yg dilarang oleh Allah,iaitu buah yg memberi pengetahuan ttg yg baik dan yg jahat..dari situ lh timbulnya dosa..Dosa ada 2 kategori,pertama dosa asal dan kedua dosa keturunan.Tentang dosa asal,akibat dari memakan buah tersebut kemuliaan manusia (adam dan hawa) tlh hilang.sebab itulah semua keturunan manusia pasti akan “mati” pada suatu hari.dan dosa keturunan bknnya dosa yg berasal dari keturunan keluarga,dosa bapa kepada anak,tidak..sebenarnya dosa keturunan bemaksud kecederungan manusia itu untuk berbuat dosa..bandingkan dengan apa yang saudari bicarakan..Sila saudari bc ttg kelahiran Yesus Kristus jika saudari ingin membuat perbandingan Ibu Maryam dan Isa Almasih(Yesus Kristus)..Isa Almasih dikandung dr Rohul Kudus telah dilahirkan oleh Ibu Maryam..Jadi siapa yg disini berasal dr Rohul Kudus(Roh Allah)?Jika kelahiran yg sangat luar biasa saudari tidak dpt fahami,sukar utk saudari memahami kepercayaan org kristian..utk mengenal jalan keselamatan saudari plu kenal kebenaran.

        Reply
  • 67. Ellese  |  January 4, 2013 at 12:44 am

    The church here is lying.

    In sabah Christianity was first introduced by Basel mission in 1880 s to migrant Hakka group. They didn’t use bm. No evidence bible in bm used here pre 1900.

    In Sarawak Christianity was brought in by rajah Brooke in 1820s. They didn’t use bm bible. So when it’s used?

    In 1927 Australian mission set foot in Sarawak and started in a small scale to convert the indigenous. They are known as Borneo evangelical mission and later became Sidang injil Borneo. Circa 1937 they spread to sabah to convert the indigenous in sabah. In 1950s they thought it was needed to have a bm translation and thus embarked on it together with the Indonesian missionary.

    So in east Malaysia any claim theyved used it for hundreds of years are false.

    What about peninsular Malaysia. The non Malays here don’t use the bm Bible. It doesn’t matter someone translated it a long time ago, but not used in peninsular. What about orang Asli? They were introduced to christianity in 1930s aje. So it’s a misleading false impression to say weved been using the bm bible for four hundred years. But it’s clear that in peninsular the Muslims have used Allah in bm to refer to the Moslem god. It has a similar meaning in English where Allah too refers exclusively to the Muslim god.(see dictionary).
    _______________________________________________________________________________________________________________________________________

    Thanks for the info. — Helen

    Reply
  • 70. Meteor  |  January 4, 2013 at 3:52 am

    Don’t they realize how insulting they are?

    Back then the West were imperializing the hell out of the Malay Archipelago. Gold, gospel, glory.

    And now they are arguing that these conquering types who not only conquered but cheated to control lands , resources and people use the local language to convert the locals, we should let them do the same now.

    Go smoke opium lah.

    Reply
  • 71. Antihipokrit  |  January 4, 2013 at 12:46 pm

    Aiyaaa Evengelis tahun 16xx tok nenek dia pun belum sampai sini daa

    Reply
  • 72. Hussin Rahman  |  January 5, 2013 at 2:19 am

    These bigoted Christians really want to confuse their flock. Fine with that but please don’t try to confuse the Muslims in Malaysia, especially some of the young ones, who have no solid grounding in Islam yet, by using the word Allah in the Malay bible. Soon these evangelist Christians will encourage some Muslims not to go to the mosque or perform the five obligatory daily prayers or solat, by saying: Why pray so much and have to bend your body or sujud also, when you can go to church every Sunday and have things easier as you don’t need to pray so hard. There you can also ask the priest to pray for you. After all, we all pray to Allah, what.”

    Reply
  • 73. anakmelayu Islam  |  January 5, 2013 at 2:45 pm

    kalau Nabi Isa lahir tanpa bapa dianggap Tuhan..kenapa Nabi Adam manusia yang terawal tanpa ibu dan tanpa bapa TIDAK DIANGGAP TUHAN? ..Tidak ke bangang tu?? ..Yes I agree these christian folks are a confused lot haha

    Reply
    • 74. adbullah  |  January 5, 2013 at 3:03 pm

      anakmelayu Islam,

      Usah kita persoalkan konsep agama lain walaupun kita beranggapan ia tidak ‘logik’. Sebab itu, agama adalah kepercayaan. Kalau kita percaya, maka ia adalah agama kita. Kalau kita tidak percaya, maka ia bukan agama. Jangan kita nak label agama lain sebagai ‘bangang’ dsb.

      Reply
      • 75. Metro Blue  |  January 5, 2013 at 5:31 pm

        Betul tu.

        Reply
    • 76. john  |  February 1, 2014 at 12:26 am

      Sebelum saudara membuat apa2 tanggapan lebih baik saudara fahami dahulu kelahiran Adam dan kelahiran Isa (Yesus).. Adam berasal dari debu tanah dan Allah telah menghembuskan nafas kehidupan kepadanya.. lain pula Isa(Yesus).. Dia lahir dari kuasa Roh Kudus (Rohul KUdus).. Roh Kudus berasal dari mana? bukankah berasal dari Allah.. Adakah sgl sesuatu mustahil bagi Allah? Tidak saudara.

      Reply
  • 77. anakmelayu Islam  |  January 5, 2013 at 2:50 pm

    lagi satu..mereka ada banyak jenis kitab dengan pelbagai versi..habis tu..mana satu yang betul dan dianggap benar?? boleh pulak diubah sesedap rasa..haha…sebab itulah ALQURAN TIDAK AKAN DIUBAH ATAU BERUBAH SEPANJANG ZAMAN SAMPAI LA KIAMAT…ITULAH KEBENARAN ALQURAN…

    Reply
    • 78. adbullah  |  January 5, 2013 at 3:08 pm

      anakmelayu Islam,

      Banyak lagi agama di dunia ini yang menyembah lebih daripada satu Tuhan dan mempunyai lebih daripada satu kitab. Dan ini tidak bermaksud agama sebegini bukan agama. Agama sebegini bukan agama kepada kamu kerana kamu bukan penganut. Tetapi agama-agama ini tetap merupakan agama kepada penganut masing-masing. Jangan kita sindir.

      Reply
    • 79. jonnymalaya  |  January 5, 2013 at 10:48 pm

      Kitab pelbagai versi, tapi siapakah yang membunuh sesama lain di Syria, Pakistan, benua Arabia, Afrika, Iraq, India, dan yang lain atas perbezaan mahzab?

      Reply
  • 80. LOL  |  January 5, 2013 at 8:07 pm

    Firman Allah dalam surah Al-An’am ayat 108:

    Dan janganlah kamu cerca benda-benda Yang mereka sembah Yang lain dari Allah, kerana mereka kelak, akan mencerca Allah secara melampaui batas Dengan ketiadaan pengetahuan. Demikianlah Kami memperelokkan pada pandangan tiap-tiap umat akan amal perbuatan mereka, kemudian kepada Tuhan merekalah tempat kembali mereka, lalu ia menerangkan kepada mereka apa Yang mereka telah lakukan.

    Rakan-rakan muslim kalau nak komen guna akal bukan guna hati.

    Reply
  • 81. jonnymalaya  |  January 5, 2013 at 11:23 pm

    >> Namun bolehkah titik sejarah penterjemahan satu surah ke bahasa ‘Indonesia’ disamakan dengan tarikh kitab Injil diterjemahkan ke bahasa ‘Melayu’?

    Ahem…

    http://id.wikipedia.org/wiki/Sejarah_teks_Alkitab_bahasa_Indonesia#Sejarah_penerjemahan_Alkitab_ke_Bahasa_Melayu

    “Pada mulanya, Alkitab di dalam bahasa Melayu digunakan oleh umat Kristen di seluruh Nusantara tanpa melihat bahwa Alkitab itu diterjemahkan, dicetak dan diedarkan oleh pihak Gereja di Tanah Melayu, Borneo ataupun Hindia Timur. Setelah kemerdekaan Indonesia (1945) dan Malaysia (1957), perkembangan Bahasa Melayu mengambil arah yang tersendiri di antara kedua negara tersebut.”

    I hate to say it Helen, but you’re actually the ‘penipu’ …

    Reply
    • 82. Helen Ang  |  January 5, 2013 at 11:38 pm

      I said the Bible Society of Malaysia edition using Malay was printed 35,000 copies and circulated in 1997.

      In my article above, I’ve also acknowledged the 1912 Shellabear version.

      Our core contention is with the evangelists in the peninsula who claim that they (Christians) have been using the Malay bible for 400 years.

      What figures (print run, i.e. how many copies) can you show us of Malay language bible and its range of distribution?

      Reply
  • 83. Nie Feng  |  January 9, 2013 at 12:12 pm

    You Know Why Helen wrote this on the 3rd January? Because Today 9th January, LGE will try to fool the Rakyat Again !
    http://antarapos.com/v1/index.php?q9nan56SpKPkoObnaNGXpVvZn7Wsapdl

    Reply
    • 84. Nie Feng  |  January 9, 2013 at 12:14 pm

      LGE Said : DAP tidak pernah melibatkan agama…..

      now what? can i say LGE dont do homework? Plus… Rakyat dont vote him for this crap !

      Reply
  • 85. allabih  |  February 28, 2013 at 9:35 am

    In Islamic theology or usuluddin, christian creed do not have laws governing their daily conduct. Jesus came to enhance Davids preaching including laws. Thus ‘thou shall not cheat’ may be do not apply to Christian. Thats the reason they quote bible about love all the time.

    Reply
    • 86. Helen Ang  |  February 28, 2013 at 10:03 am

      By the same token, Thou Shalt Not Lie/Slander (alternatively read as Thou Shalt Honour Truth) apparently also missing, and that’s why the evangelistas go about their activities under the cloak of subterfuge and deception.

      They then excuse their deceit and their lies with the excuse All is Fair in Love and War, and that’s the reason they talk about Love, Love, Love all the time.

      Reply
  • 87. lim ka jung  |  March 11, 2013 at 3:45 am

    Allah yang Maha Esa.Pencipta langit dan bumi serta segalah isinya Sembah dan muliakanlah dia wahai seluruh umat..

    Reply
  • 88. muhammad zaquan faheem bin muhammad zamani  |  December 29, 2013 at 10:18 pm

    dei helen ang,orang kristian tak percaya pada astrologi.ada ka dalam kitab bible ada tulis yang ada dua sumber cahaya satu matahari satu bulan.bulan tu cuma pantulan daripada matahari.tapi islam dan sains tu sama.tengok tentang gunung.allah berfirman kepada manusia”bukankah kami telah menjadikan bumi itu sebagai hamparan?dan gunung-ganang sebagai pasak?”(78:6-7)sejarah sains bagitau bahawa teori gunung ada akar yang dalam ini diperkenalkan sendiri oleh ahli astronomi diraja sir george airy.gunung mainkan peranan sebagai menstabilkan kerak bumi dari bergoncang.allah berfirman lagi,”dan dia meletakkan gunung-ganang di bumi itu supaya tidak bergoncang bersama kamu,(dan dia menciptakan)sungai-sungai dan jalan-jalan agar kamu mendapat petunjuk.’”(16-15) teori moden tentang plate teotonics juga menyatakan gunung berfungsi sebagai penstabil bumi.ia mula difahami tentang itu pada penghujung 1960-an.macam mana nabi muhammad saw yang hidup 1400 tahun yang lalu boleh tau pasal ni.pdal hal,orang arab jahilliyah(bodoh) pada zaman dahulu cuma tau yang gunung itu cuma tiang langit.eropah dulu ni pon dulu dalam zaman dark ages akibat dari kajatuhan rome barat.kalau kamu nak lawan tentang kebenaran al -quran ,keluarkan bukti tentang sains dalam bible hang tu.kami juga percaya jesus as tapi dia tu seorang nabi bukan tuhan.orang yang disalib tu anak murid dia.waktu kena salib tu kenapa dia kata”elei,elei ,yasabatani.”maksudnya ,oh tuhan,oh tuhan kenapa engkau tinggal kan daku,” pelik betul.takkan tuhan nak tinggal kan anak dia macam manusia.al quran ada teori sains.tapi bible ada ka? kemukakan bukti sains dalam bible jika benar ia datang dari tuhan.tuhan yang menciptakan alam ini.takkan dia tak bagitau hang,helen ang.moga allah swt buka pintu hati hang untuk kembali kepada islam.

    Reply
    • 89. john  |  January 6, 2014 at 3:01 pm

      jika saudara bc dlm perjanjian lama (kejadian ) pasti saudara tahu. dan untuk pengetahuan saudara Allah yg kami sembah adalah Allah Abraham,Allah Ishak dan Allah Yakub. Nama Allah bukan berasal dr sebuah agama sj mlh sblm wujud nya semua agama di bumi dan saya pasti saudara tahu hakikat sebenarnya.

      Abraham bkn Kristian dan bkn juga Islam dan saudara pasti juga tahu.. pada zaman bila agama kristian itu wujud dan pada zaman bila islam itu wujud saudara juga pasti tahu.. jadi lebih baik kita sama2 myelidiki Alkitab dlm perjanjian lama.. saya sedia bkongsi apa yg tlh saya fahami selama ini untuk sama2 mgungkai permasalahan yg sedang berlaku.

      Reply
      • 90. Ibni Ismail  |  January 6, 2014 at 3:19 pm

        Orang Islam mengakui akan keujudan Ibrahim, Ishak, Yaakub, Isa dan lain lain nabi malah hukumnya adalah wajib..

        Dimana boleh kita perolehi kitab yang asal yang diturunkan kepada Nabi nabi tersebut?

        Reply
        • 91. john  |  January 31, 2014 at 11:53 pm

          jika saudara mengaku akan kewujudan nabi2 tersebut saya pasti saudara tahu kisah nabi Abraham (Ibrahim)..Dalam perjanjian lama,Allah yang disembah Abraham telah berjanji bhw Abraham akan menjadi bapa kepada bangsa2,dan janji tersebut dibuat untuk keturunannya.keturunan Abraham dari Sara,Hagar(hamba),hagar(gundik)..semua keturunan Abraham,ttpi janji sebenar adalah kepada anak kandungnya sendiri iaitu Ishak..bkn dari hamba@gundik..dari pihak Allah,bhw keturunan Abraham akn menjadi sebanyak bintang di langit.dari pihak Abraham sunat menjadi tanda perjanjian tersebut.Apabila Ishak lahir,Ismail telah diusir oleh Abraham kerana sara sendiri yang menyuruh berbuat demikian.Sebenafnya bkn Ismail yg menjadi korban,ttpi Ishak yg mjadi korban kerana kejadian tersebut jelas terjadi sesudah Ismail diusir,Allah telah berfirman kepada Abraham agar membawa anaknya ke suatu tempat untuk menjadi korban persembahan..saudara ingin memperoleh kitab asal dan ingin mencari nya,tppi tidak akan menemukan nya krn jika saudara mnegenal kebenaran saudara pasti akan tahu kitab asal@asli.

          Reply
    • 92. john  |  February 1, 2014 at 12:16 am

      Saudara mungkin sukar utk memahami pegangan org kristian tentang konsep Triniti.Allah adalah SATU..benar.Didlm peribadi Allah ada tiga(Triniti)..Itu kepercayan kami.Yesus Kristus diutus kedunia untuk memberitakan kabar baik kepada semua manusia,bhw keselamatan tlh datang ke dunia.Kedatangan Yesus Kristus telah di wahyu kan kepada para nabi2,nabi Yesaya ,Nabi Yeremia,Yehezikel..ttg kedatangn Sang Penyelamat.Firman Allah yg menjadi manusia.sila bc ttg kelahiran Yesus Kristus dlm Injil perjanjian br,Matius,Lukas,Markus,Yohanes..saya pasti saudara juga ingin kan keselamatan..walau bagaimanapun seseorang itu menjaga kekudusan dirinya,akhlaknya,kuatnya dia berdoa( sebelum mengenal kebenaran) semuanya sia2..benar saudara..apa yang menjadi pegangan saya selama ini adalah,sang Penyelamat telah turun ke dunia untuk menebus dosa2 manusia,melalui Dia (Yesus) kita di perdamaikan oleh Allah..Dengan wafatNya di kayu salib darah Nya yang kudus dan suci telah mengudus dan mcuci diri kami dr sgl dosa,dan bangkitNya dari kematian telah memberi kan kami kebangkitan sesudah mati..Yohanes 14:6 “Akulah Jalan,Kebenaran dan Hidup,tidak seorang pun datang kepada Bapa kalau tidak melalui Aku”.hanya melalui Yesus Kristus (bagi yang percaya) dpt datang kepada Bapa(Allah).

      Reply
  • 93. mohd khir  |  February 9, 2014 at 9:34 am

    Nabi Adam lagi hebat dilahirkan tanpa ibu dan bapa.

    Reply
    • 94. john  |  April 9, 2014 at 1:10 am

      Adam adalah manusia ciptaan Allah yg pertama skali,. dr situ wujud nya kita manusia

      Reply
  • 95. mohd khir  |  February 9, 2014 at 10:33 am

    Kenapa Nabi Isa perlu di salib semata-mata untuk menebus dosa manusia.. Itu semua salah satu penyelewengan terbesar.. Kenapa perlu menjadi mangsa terhadap kesalahan orang lain.. tak logik langsung.

    sebagai contoh kalau kawan anda membuat kesalahan dosa besar seperti membunuh dengan bukti yang mencukupi sanggupkah anda menggantikan tempatnya. Takkanlah Allah yang maha besar menghantar Nabi Isa untuk menebus dosa manusia dan seterusnya digantung di tiang salib.. maaf saudara, saya rasa tak logiklah..

    Reply
    • 96. john  |  April 9, 2014 at 1:17 am

      bg manusia mmg tidak logik di akal.. tetapi telah diwahyu kan Allah kepada para nabi bhw akan kedatangan seorang penyelamat yg akan myelamatkan umatNya Israel.. Dia akan disiksa, dianiaya dan akan mati dibunuh untuk menanggung sgala dosa umatNya..

      cuba saudara bc dalam perjanjian lama (yesaya)..tanpa korban manusia tidak dapat lepas dari dosa.. Yesus Kristus adalah korban yg hidup untuk mendamaikan manusia dengan Allah.. semuanya terjadi kerana belas kasihan Allah kepada manusia..

      Roh Kudus yg telah menjadi manusia dilahirkan oleh perawan Maria mempunyai kuasa Allah menjadi korban bg penebusan manusia, siap yg percaya pasti akan diselamatkan oleh Dia.

      Reply
  • 97. mohd khir  |  February 9, 2014 at 10:44 am

    maaf, Hajar(Hagar) bukan gundik jangan buat fitnah. Hajar adalah salah seorang puteri Firaun semasa zaman Nabi Ibrahim.. kalau nak tahu cerita selanjutnya peluklah Islam dengan hati yang ikhlas..

    Islam tidak menggunakan wang ringgit untuk pikat orang lain peluk Islam, Islam menggunakan kebenaran, hidayah datang dari Allah..

    Orang2 Islam sudah mengetahui tentang akhir zaman akan terjadi suatu fitnah yang besar di akhir zaman nanti.

    Reply
    • 98. john  |  April 9, 2014 at 1:26 am

      dalam perjanjian lama, hagar disebut hamba.. itu bkn fitnah. mcm mana saya nk peluk islam jika tiada keselamatan yang dapat meyakinkan.. Keselamatan yg meyakinkan saya adalah Dia (Yesus KRistus) telah mati bg dosa2 saya.. dan ia juga yg berkuasa dan di akhirat..

      Siapa yg telah diberikan Allah kuasa di dunia dan di akhirat? aakah saya saudara pasti saudara pasti akan sampai ke syurga?adakah saudara pasti dosa2 saudara sudah diampuni Allah? tp saya pasti dosa2 saya sudah diampuni NYa asal sj saya mgampuni osa org telah berbuat salah terhadap saya dan hidup utk mgasihi sesama manusia.

      Reply
  • 99. mohd khir  |  February 12, 2014 at 2:12 pm

    Matius 4:1 Maka Yesus dibawa oleh Roh ke padang gurun untuk dicobai Iblis.

    Adalah TIDAK RASIONAL sama sekali Iblis menguji Tuhan. Itu sudah dikira merendah2kan martabat Tuhan. Tuhan yang menguji makhluk2Nya, bukan makhluk yang menguji Tuhan!

    Reply
    • 100. john  |  April 9, 2014 at 1:32 am

      Dia (YEsus Kristus) adalah yg kudus dari Allah, dan iblis mgenal siapa Yesus.. Rencana Allah sgguh luar biasa.. melalui Cinta KasihNya manusia akan mengenalNya ttpi bkn semua yg akan diselamatkan melainkan mereka yg percaya bhw Yesus itu Tuhan dan Juruselamat (Yohanes 13:13).. manusia yg mengasihi Allah akan mengenal Allah melaui Cinta KasihNya yg sgguh luar biasa itu sb Allah telah terlebih dahulu mgasihi kita manusia..

      Reply
  • 101. mohd khir  |  February 12, 2014 at 2:20 pm

    Yesus BERDOA memohon rahmat dari ALLAH S.w.t. Mana mungkin Yesus itu adalah ALLAh.

    “Pada waktu itu pergilah Yesus ke bukit untuk berdoa dan semalam-malaman ia berdoa kepada Allah.” Lukas 6:12

    Orang-orang Kristian menganggap Jesus itu Tuhan melalui ayat ini.

    “Sebab untuk itulah Kristus telah mati dan hidup kembali, supaya Ia menjadi Tuhan, baik atas orang-orang mati, mahupun atas orang-orang hidup.” Roma 14:9

    Tetapi adalah perlu diingat, ayat itu bukannya ayat dari Jesus sendiri, ianya bukan Firman ALLAH, tetapi ianya adalah kata-kata yang dibuat oleh Paulus bagi jemaahnya di Rome. Jelas di situ kandungan BIBLE bukan semuanya FIRMAN ALLAH tetapi telah ditambah dengan kata-kata dari Paul juga.

    Reply
    • 102. john  |  April 9, 2014 at 1:39 am

      JIka saudara tahu ttg kelahiran Yesus Kristus saya pasti saudara akan mengenal kebenaran.. sebelum kelahiran Yesus,malaikat gabriel telah datang menemui Perawan Maria.. Dia adalah seorang perawan yg telah dipilih oleh Allah utk melahirkn Sang Penebus dosa manusia.. Sang Penebus itu berasal dr Allah, dr Firman Allah itu sendiri.. Jika Firman Allah itu menjadi manusia betapa kudus dan berkuasa nya Dia( Yesus ) yg akan lahir pada saat itu. jika saudara myatakan bhw kalimat di atas bkn dr Yesus sendiri silakan bc yohanes 13:13..

      Reply
  • 103. mohd khir  |  February 12, 2014 at 2:23 pm

    Yesus besyukur kepada Tuhan, mana mungkin Tuhan mengucap terima kasih kepada dirinya sendiri.

    “Yesus bersyukur kepada Tuhan.” (Matius ll:25, Lukas 10:21)

    Reply
    • 104. john  |  April 9, 2014 at 1:41 am

      Saudara belum mengenal kebenaran jika saudara mengenal kebenaran saudara akan mengenal Dia yg menciptakan kita manusia dan mengenal rencana bg mereka yg percaya kpd Dia ( Yesus ) yg telah diutus Allah kpd umatNya

      Reply
  • 105. mohd khir  |  February 12, 2014 at 2:27 pm

    Yesus terasa lapar dan perlu makan, mana mungkin Tuhan berasa lapar. Jangan merendah2kan Tuhan, kerana Tuhan tidak lapar dan dahaga. Tuhan tidak mengantuk dan tidur sebagaimana manusia. tetapi Jesus juga tidur, bermakna dia adalah manusia, seorang Rasulullah.

    “Karena pada masa Aku lapar, kamu memberi Aku makan; Aku dahaga, kamu memberi Aku minum; Aku seorang keluaran, kamu menyambut Aku;”

    Matius 25 : 35

    Reply
    • 106. john  |  April 9, 2014 at 1:44 am

      Ayat yg saudara bg diatas ayat yg myatakan ttg akhir zaman, jika saudara bc, bc lah sehingga habis dulu..

      Reply
  • 107. mohd khir  |  February 12, 2014 at 2:31 pm

    Jesus juga merasa sakit, mana mungkin Tuhan merasa sakit. Allah S.w.t Maha Perkasa dan Maha Kuasa, tidak sekali-kali Dia bersifat dengan sifat makhluk.

    “Aku bertelanjang, kamu memakaikan Aku dengan pakaian; Aku sakit, kamu melawati Aku; Aku di dalam penjara, kamu datang berjumpa Aku.” Matius 25 : 36

    Reply
    • 108. john  |  April 9, 2014 at 2:17 am

      sila saudara bc dlm yesaya,yeremia,yehezikel..harap saudara akan menemukannya

      Reply
  • 109. mohd khir  |  February 12, 2014 at 2:43 pm

    Yesus bertubuh manusia, mana mungkin Tuhan bertubuh seperti manusia.

    Yesus pernah mengeluh, ditinggalkan Tuhan. Mana mungkin Tuhan meninggalkan diriNya sendiri.

    “Engkau sendiri telah menolak Aku, demikianlah firman TUHAN, telah pergi meninggalkan Aku. Maka Aku mengacungkan tangan-Ku dan membinasakan engkau; Aku sudah jemu untuk merasa sesal.”

    Yeremia 15:6

    Reply
    • 110. john  |  April 9, 2014 at 1:52 am

      Allah Mahakuasa dan Ajaib tidak seorang pun yg mgenal rencana NYa jika tidak Dia sendiri yg menerangi hati manusia utk mgenal kebenaran Nya.. Firman Allah yg telah mjadi manusia (Yesus).. dari ayat saya ini sj saya berharap saudara mengenal Dia, bkn dari logika ttpi dari hati utk mgenal kebenaran.. Jika saudara berani utk mgenal kebenaran berdoa kepada Allah, adakah Yesus Kristus Sang Penyelamat yg benar @ pun nabi muhamad yg saudara agung2 kn itu?

      Reply
  • 111. mohd khir  |  February 12, 2014 at 2:48 pm

    Yesus tidak pernah MENGAKU dia adalah Tuhan. Tidak ada bukti sama sekali Jesus mengaku dia itu Tuhan, tiada dalam Bible sekalipun. Mana mungkin Tuhan tidak mengaku dia Tuhan, tetapi pengikut2 nya yang pandai2 meletakkan Jesus sebagai Tuhan.

    Jesus hanya menyuruh menyembah ALLAH, Tuhan yang satu, sepertimana dialognya dengan IBLIS ini.

    “Dan Iblis membawanya pula ke atas gunung yang sangat tinggi dan memper­lihatkan kepada-Nya semua kerajaan dunia dengan kemegahannya, dan berkata kepada­Nya: “Semua itu akan kuberikan kepada-Mu, jika Engkau sujud menyembah aku. ” Maka berkatalah Yesus kepadanya: “Enyahlah, Iblis! Sebab ada tertulis: Engkau harus menyembah Tuhan, Allahmu, dan hanya kepada Dia sajalah engkau berbakti!”

    (Matius 4:8-10)

    Reply
  • 112. mohd khir  |  February 12, 2014 at 2:52 pm

    Yesus lebih kecil daripada Tuhan.” Yohanes 10:29“

    Tuhan lebih besar dari pada Yesus.” Yohanes 14:28“

    Yesus duduk di sebelah kanan Tuhan.” Markus 16:19, Roma 8:4“

    Yesus berdiri di sebelah kanan Tuhan.” Kisah Para Rasul 7:56

    Reply
  • 113. mohd khir  |  February 12, 2014 at 2:56 pm

     Yesus tidak tahu tentang akhirat, tetapi hanya ALLAH Yang Mengetahui tentang akhirat.

    “Allah tahu bila datangnya kiamat, sedang Yesus tidak tahu.” Matius 24:36

    Reply
  • 114. mohd khir  |  February 12, 2014 at 2:58 pm

    Dalam Bible pun ada menyebut bahawa Tiada Tuhan selain ALLAH, buktinya adalah dalam ayat dari BIBLE di bawah;

    “Engkau diberi melihatnya untuk mengetahui, bahawa Tuhanlah Allah, tidak ada yang lain kecuali Dia.”

    Ulangan 4:35-39

    Reply
  • 115. mohd khir  |  February 12, 2014 at 4:51 pm

    Dalam Bible juga menyebut tentang TAUHID (mengesakan ALLAH).

    Tauhid Nabi Musa (Ulangan 4:35, Ulangan 6:4, Ulangan 32:39)

    Tauhid Nabi Daud (II Samuel 7:22, Mazmur 86:8)

    Tauhid Nabi Sulaiman (I Raja-raja 8:23)

    Tauhid Nabi Yesaya (Yesaya 43: 10-11, Yesaya 44:6,Yesaya 45:5-6, Yesaya 46:9)

    Tauhid Yesus (Markus 12:29, Yohanes 5:30, Yohanes 17:3)

    Reply
  • 116. mohd khir  |  February 12, 2014 at 6:20 pm

    Yesus tidak pernah mengajar konsep penebusan dosa yang dibuat oleh orang lain. Tetapi pengikut-pengikutnya kemudian hari sendiri telah mereka-cipta konsep penebusan dosa orang lain. Semua nabi menekankan adanya tanggung jawab individu atas segala perbuatan setiap manusia.

    (Yehezkiel 18:20, Ulangan 24:16, Matius 16:27, Yeremia 31:29-30, II Tawarikh 25:4).

    Reply
  • 117. mohd khir  |  February 12, 2014 at 6:26 pm

    Berikut ditambahkan lagi fakta-fakta bahawa Yesus itu bukannya Tuhan dan dia adalah seorang Rasul Allah yang mulia;

    Inilah silsilah Yesus Kristus, anak Daud, anak Abraham. Abraham memperanak Ishak, Ishak memperanak Yakub, Yakub memperanak Yehuda dan saudara-saudaranya. Yakub memperanak Yusuf suami Maria, yang melahirkan Yesus yang disebut Kritus.

    (Matius 1 : 1 ).

    Kenapa tidak ada Allah dalam Silsilah keturunan Yesus itu?? kenapa semuanya manusia??

    Reply
    • 118. john  |  April 9, 2014 at 1:58 am

      JIka saudara mengenal kebenaran melalui logika pikiran mmg salah sekali ttg kelahiran Yesus. mmg disebut dr keturunan Daud nanti akan ada seorang yg akan membebaskan umat Nya Israel. Lihat ttg Kelahiran Yesus..

      Reply
  • 119. mohd khir  |  February 12, 2014 at 6:32 pm

    Maka JELAS bagi mereka yang punya akal, bahawa yesus adalah keturunan MANUSIA.

    “Dan engkau Betlehem, tanah Yehuda, engkau sekali-kali bukanlah yang terkecil di antara mereka yang memerintah Yehuda, kerana daripadamulah akan bangkit seorang pemimpin, yang akan menggembalakan umatKu Israel.” (Matius 2:6)

    Ini maknanya Yesus diNUBUWWAH kan oleh Tuhan menjadi Nabi kepada umat israel. Setiap yang diNUBUWWAHKAN adalah pasti BUKAN TUHAN. NuBUWWAH itu maknanya menjadikan dia NABI, perkataan Arab tu. Maka seorang yang dijadikan NABI, SUDAH PASTI bukan TUHAN. Tidak  berasas sama sekali seorang NABI menjadi TUHAN!! Kalau Yesus itu betul2 Tuhan, dia tidak perlu diNUBUWWAH kan, mesti dia dari kecil lagi dipanggil tuhan dan menjadi Tuhan.

    Reply
    • 120. john  |  April 9, 2014 at 2:01 am

      jika saudara tidak sgguh2 utk megenal kenenaran saudara tidak akan mengenal Dia dan tidak akan megenal Jalan Keselamatan yg telah diberikan Nya..

      Reply
  • 121. mohd khir  |  February 12, 2014 at 6:35 pm

     “Maka datanglah Yesus dari Galilea ke Yordan kepada Yohanes untuk dibabtis olehnya.” (Matius 3:13)

    Kalau betul Yesus itu Tuhan, sudah TENTU Yesus yang akan MEMBAPTIS Yohanes. Ini sudah terbalik. Dan MENGAPA pula Tuhan perlu dibaptis??? Tuhan juga ada dosa ke?? Bukankah upacara memBAPTIS itu adalah untuk MENYUCIKAn diri??  bermakna sebelum dibaptis, Tuhan masih belum SUCi??

    Reply
    • 122. john  |  April 9, 2014 at 2:02 am

      Pengenapan harus terjadi..

      Reply
  • 123. mohd khir  |  February 12, 2014 at 6:38 pm

    Maka Yesus dibawa oleh Roh ke padang gurun untuk dicobai Iblis.”(Matius 4:1)

    Jika Yesus itu Tuhan, sudah tentu Tuhan yang akan mencuba IBLIS!!! Ini pun sudah terbalik..

    Reply
  • 124. mohd khir  |  February 12, 2014 at 6:42 pm

    Dan Iblis membawa-Nya pula ke atas gunung yang sangat tinggi dan memperlihatkan kepada-Nya semua kerajaan dunia dengan kemegahannya.” (Matius 4:8)

    Iblis membawa Tuhan pula yerr??? Hhhmmmm-  

    “Maka berkatalah Yesus kepadanya :”Nyahlah Iblis! Sebab ada tertulis : Engkau harus menyembah Tuhan, Allahmu, dan hanya Dia sajalah engkau berbakti!”. (Matius 4:10)

    Yesus tidak mengatakan SEMBAH LAH AKU!!!!! Yesus mengajar AJARAN TAUHID, yang layak disembah hanya ALLAH yang MAHA BESAR.

    Reply
  • 125. mohd khir  |  February 12, 2014 at 6:49 pm

    Bukan setiap orang yang berseru kepadaku : Tuhan, Tuhan! Akan masuk ke dalam Kerajaan Syurga, melainkan dia yang melakukan kehendak Bapa-Ku yang di Syurga.”

     (Matius 7:21)

    Yesus mengatakan bahawa “Yang masuk syurga adalah orang yang melakukan menurut kehendak Bapanya.” (Allah), bukan hanya berseru kepadanya : Tuhan, Tuhan!.Setiap yang menyuruh melakukan kehendak Tuhannya, pasti bukan Tuhan. Yesus menyuruhnya melakukan menurut kehendak Tuhannya, bererti Yesus bukan Tuhan.-

     “Barangsiapa menyambut seorang nabi sebagai nabi, ia akan menerima upah nabi, dan barangsiapa menyambut seorang benar sebagai orang yang benar, ia akan menerima upah orang benar.”(Matius 10:41)

    Reply
  • 126. mohd khir  |  February 12, 2014 at 6:53 pm

    Pada waktu mereka turun dari gunung itu, Yesus berpesan kepada mereka : “Jangan kamu ceriterakan penglihatan itu kepada seorang pun sebelum Anak Manusia dibangkitkan dari antara orang mati.” (Matius 17:9)

    Yesus berpesan jangan menceritakan kepada seorang pun tentang apa yang mereka lihat, sebelum dia dibangkitkan dari antara orang mati. Jika Yesus itu Tuhan, tidak mungkin Tuhan itu mati dan dibangkitkan kembali.

    Orang yang MATI sudah pasti BUKAN TUHAN lagi pun diceritakan bahawa dia mengatakan dia “DIBANGKITKAN”, bukannya MEMBANGKITKAN dirinya sendiri, Yesus tidak mampu untuk membangkitkan dirinya sendiri, apa lagi untuk naik ke langit. Semua itu adalah dengan kuasa ALLAH mengangkatnya ke langit.

    Maka jelas Yesus bukan TUHAN.

    Reply
    • 127. john  |  April 9, 2014 at 2:09 am

      ttg hal kebangkitan, saya ingin berkongsi sedikit kpd saudara.. Yesus telah tetapakan Allah bg penyelamatan manusia.. bg yg percaya dia akan ikut bangkit sebagaimana Kristus Yesus telah bangkit.. kita ada dua tubuh, tubuh manusiawi dan tubuh rohani.. tubuh rohani itu yg akan bangkit ke sorga bg yg percaya, manakala tubuh manusiawi akan pulang ke asalnya (tanah)..

      Reply
  • 128. mohd khir  |  February 13, 2014 at 10:55 pm

    Paulus adalah suatu nama yang amat penting apabila bercakap tentang Kristian. Kerana nama Kristian itu sendiri dicetuskan oleh Paulus. Maka tidak ada alasan mengapa kita tidak perlu berbicara tentang Paulus / Paul itu. Kerana ayat-ayat ajarannya di dalam Bible begitu menyeleweng dari ajaran sebenar yang disampaikan oleh Yesus / Nabi Isa a.s.

    Mari kita telusuri serba sedikit tentang sejarah siapa itu Paulus. Paulus berasal dari Tarsus (di Turki), kaki tangan penjajah Romawi / Rome dan Yunani ke atas bangsa Palestine. Ayahnya merupakan seorang Yahudi manakala ibunya adalah Yunani, sehingga pelajaran tentang agamanya diperolehi dari gabungan kepercayaanYahwe dan Helenisme. Adalah dicatatkan bahawa Paulus tidak disayangi oleh ayahnya, maka dia telah memusuhi ayahnya termasuklah kepada bangsa dan agama ayahnya.  Kerana itulah dalam ajaran-ajaran Paulus, beliau mencuci bersih orang-orang Yahudi sehingga kepada Taurat mereka sekali.

    Ajaran-ajaran Paulus adalah sejumlah 14 surat yang terkandung dalam Perjanjian Baru iaitu;

    Matius , Markus, Lukas, Yohanes, Kisah, Roma, 1Korintus, 2Korintus, Galatia, Efesus, Filipi, Kolose, 1Tesalonika, 2Tesalonika.

    Reply
  • 129. mohd khir  |  February 13, 2014 at 11:06 pm

    Sedangkan mengikut pakar sejarah, Paulus bukan pun anak murid Yesus malah tidak pernah bertemu Yesus pun. Malah apa yang dia lakukan adalah berkepentingan kepada kerajaan Rome, yang mahu menjaga hati rakyat dan bagi rakyat mengikut dan mentaati mereka. Setelah ketiadaan Yesus, Paulus mengaku bertaubat dan mengaku sebagai Rasul.  Padahal Yesus sendiri tidak pernah memperkatakan tentang dirinya dan tidak pernah mengenalinya. Kecuali namanya dipromosikan melalui kitab propaganda karangan pengarang ‘Lukas’ yang diberi nama ‘Kisah Para Rasul’.

    Lukas ialah doktor peribadi kepada Paulus. Oleh kerana itu, ajaran-ajaran dalam surat Lukas juga adalah dipengaruhi oleh ajaran Paulus. Ini dapat dibuktikan dalam tulisannya pada kisah rasul- rasul, dimana jelas nampak kecenderungannya untuk mengangkat-angkat nama Paulus, bahkan murid ini setengah mengkultus dan mendewakannya. Lukas menyusun Injilnya berdasarkan kepada Markus-tua atau Ur Markus. Sedangkan Markus sendiri bukannya orang yang dikenali. Matius menulis Injilnya berdasarkan juga kepada Ur Markus, jadi Matius pun juga menciplak. Itulah sebabnya dalam Injil-injil Matius, Markus dan Lukas banyak sekali dijumpai kalimat-kalimat atau perkataan-perkataan yang sama, disamping pertentangan-pertentangan yang ada.

    Paulus tidak pernah bertemu Yesus tetapi mengatakan bahawa kitab yang dia tulis itu adalah diterimanya sendiri dari yesus. Seperti ayat di bawah dalam surat Galatia;

    Galatia 1:12 “ Karena aku bukan menerimanya dari manusia, dan bukan manusia yang mengajarkannya kepadaku, tetapi aku menerimanya oleh penyataan Yesus Kristus.”

    Reply
  • 130. john  |  April 9, 2014 at 2:12 am

    Santo Paulus mmg tidak pernah bertemu Yesus ketika itu namun Santo Paulus telah mengalami suatu penglihatan bhw Yesus Kristus telah berbicara kpdnya bhw Paulus telah menganiaya Dia. lihat kisah para rasul..

    Reply
  • 131. leet  |  May 10, 2014 at 12:03 pm

    Hello, boleh x sesiapa disini berikan penjelasan ringkas mengenai old bilbe & new testament, sy nak tahu

    1. Beza antara dua versi ini.
    2. Adakah kandungan antara dua versi ni banyak ditukar
    3. Ketepatan antara dua versi ni.

    Reply

Dijemput memberi komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Asleep in Buddha’s arms

Cruelty to Animals

Case of Johor Bahru council bludgeoning dogs to death with metal rods

Animal lovers can complain to the Prime Minister's Office, Public Complaints Bureau. Bombard Putrajaya!

http://www.pcb.gov.my

My blog, my like

Helen Ang

Recent Posts

CLICK ON IMAGE TO READ

'The Malay getting restless now' in Sarah's blog

Bubur lambuk in Anisah Afifah's blog

'10 scandals that rocked the Vatican' in Alizul's blog

Pengunjung

  • 4,326,811 hits

Kalender

Archives

Feeds


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 323 other followers

%d bloggers like this: