Tweet pengarang The Star kata ia terbaik bagi MCA kalau BN hilang kuasa

January 7, 2013 at 10:24 pm 45 comments

Ramai pembaca The Star percaya bahawa MCA dan BN adalah serasis-rasisnya serta mereka parti yang beku dalam zaman kolot.

Malah pengarang The Star telah mengeluarkan tweet pilihan yang berbunyi “Best hope for MCA is 4 BN to lose power.

OKMbestBNlosepower

Selain mempercayai “MCA still dominated by dinosaurs who stuck in time” - lihat screenshot atas – Star Editor turut membayangkan The Star sendiri tidak berapa tahu tentang pendirian tuanpunya akhbar terhadap SRJK(C).

Retweet Star Editor (screenshot bawah) mendakwa bahawa memperjuangkan sekolah bahasa ibunda bukan bermakna seseorang itu bersifat rasis.

Saranan “Don’t confuse language with race” sebenarnya kenyataan yang begitu konpius sekali, sama konpiusnya kedua-dua kembar Siam The Star dan si evangelis.

Twitter hannahyeoh Don't confuse language with

Don’t take pro-Umno support for granted

Mari kita tengok pada sebiji nasihat yang disampaikan hari ini oleh setiausaha organisasi MCA.

Tee Siew Kiong mengingatkan MCA DAP supaya jangan mengambil mudah masyarakat Melayu Cina.

Beliau juga menasihatkan MCA DAP supaya jangan memandang ringan permasalahan kaum Cina (tidak turun padang tetapi sekadar bergantung kepada khabar angin yang didengar).

Ini kerana khabar angin tidak boleh dipercayai. Baik baca berita sahih hari-hari di akhbar arus perdana.

TeeSiewKiong

Bangsar Malaysia

Chegubard ialah pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia yang bertekad untuk mengkuburkan Umno melalui ABU.

Chegubard mentweet bahawa MCA “hanya parti perkauman yg langsung tak terima Melayu”. Tambahnya lagi, dalam MCA tiada seorang pun ahli Melayu.

Chegubard sama hebat ‘confusion‘nya dengan Hannah Yeoh.

Tapi takpe lah. The Star memang sayang akan politikus Anak Bangsar Malaysia walau betapa konpius mereka.

Twitter chegubard Mereka risau melayu xada jawatan

Twitter chegubard Tv3 heboh tak ada melayu menang

The Star mempunyai audien 5.63 juta

Angka 5.63 juta ini (yang termasuk pendengar radio) didedahkan oleh timbalan pengerusi eksekutif kumpalan Star, iaitu Datuk Vincent Lee.

Begitu ramai sekali pembaca-pembaca suratkhabar yang tidak mampu menghayati mahupun mengerti mesej BN gara-gara kecelaruan The Confused Star.

Meskipun demikian, mereka berjaya jugalah difahamkan oleh The Star bahawa the “best hope for MCA is for BN to lose power”.

Hanya dengan BN wajib kalah PRU, baru boleh negara mengatasi masalah rasisme MCA dan BN. Begitulah pesanan The Star.

StarReach

Berkaitan:

“MCA can deliver” what, pray tell

About these ads

Entry filed under: Gunting Dalam Lipatan. Tags: , , , , .

‘Guan Eng went to jail for a Malay girl’ — oh puhleez lah 2013: The year BN died

45 Comments Add your own

  • 1. M.s.s  |  January 7, 2013 at 10:32 pm

    Dear helen,
    Dinosor ni mmg pekak dan tuli ker?? @ pura2 pekak dan tuli??

    Reply
    • 2. Helen Ang  |  January 7, 2013 at 10:34 pm

      Saiz otaknya sebesar biji walnut, apakan daya?

      Reply
      • 3. Atas Pagar  |  January 7, 2013 at 11:19 pm

        Perkataan “kalau” kalau digunakan digunakan oleh seorang juruanalisa politik adalah menggambarkan tahap keyakinan yang dimiliki. Apa yang tersirat disebalik mesej demi mesej dalam twitter ialah Dap sebenarnya tertekan susulan isu-demi isu yang dimainkan dan dianggap sebagai senjata bagi menjatuhkan lawan sebaliknya menikam diri sendiri.

        Reply
        • 4. Helen Ang  |  January 7, 2013 at 11:28 pm

          DAP yakin apapun skandal yang mungkin terbongkar nanti, pengundi Cina masih tidak akan beranjak walau seinci. Ini kerana Guan Eng dan puak evangelisnya sudah begitu berjaya genggaman politik benci mereka.

          Reply
          • 5. Atas Pagar  |  January 7, 2013 at 11:47 pm

            Kejayaan Dap tanpa disusuli kejayaan Pas dan PKR tidak akan ke mana-mana. Tujuan penggabungan DAP/PKR/PAS adalah untuk mendominasi Putrajaya tetapi bukan untuk mendominasi kerusi pembangkang. Ini kerana kalau hanya untuk mendominasi kerusi pembangkang, Dap tidak perlukan penggabungan.

            Dan kalau Dap amat serius mahu ke Putrajaya, mereka harus berfikir sebagai rakyat Malaysia tetapi bukan sebagai China Dap. Dalam masa sama mereka harus mengambil kira impak positif/negatif terhadap Pas dan PKR dalam usahanya untuk mengukuhkan sokongan.

            Reply
  • 6. Atas Pagar  |  January 7, 2013 at 11:11 pm

    Kak Helen,

    OKM adalah muka baru dalam Dap makanya sudah tentulah beliau akan dijulang sebagaimana Melayu dijulang ketika baru masuk Dap. Apabila dijulang, penyapu baru ini tentunya lebih bersemangat untuk membuktikan Dap adalah lebih bersih dari MCA.

    Kalau diandingkan Melayu Dap dan OKM, kedua-suanya disambut dengan tangan terbuka. Tetapi kalau kedua-duanya bertanding untuk jawatan dalam CEC…faktor ketuanaan China Dap akan memberikan beliau kelebihan untuk menduduki CEC berbanding Melayu asli.

    Namun, antara OKM dan Melayu Dap ada sedikit persamaan. Persamaan itu ialah mereka akan disedarkan oleh realiti politik Dap…parti berasaskan dinasti, cakap tak serupa bikin, komputer dijadikan scapegoat.

    Apapun kita perkatakan di sini hakikatnya ialah tuah ayam nampak di kaki…namun kalau OKM menyimpan cita-cita tingggi melangit, beliau tidak ubah seperti Mat Jenin. Sesungguhnya cita-cita OKM itu tidak diukur kemas dibadan sendiri.

    Apakah OKM akan berkongsi nasib dengan mereka yang telah angkat kaki atau ditolak keluar dari Dap? Ha, ha, hanya masa akan menjadi saksi di manakah OKM di sisi Dap dalam waktu-waktu mendatang.

    Reply
    • 7. Helen Ang  |  January 7, 2013 at 11:18 pm

      ‘ntah but the rumour is that he will be put up for a Parliament seat.

      Reply
  • 8. Atas Pagar  |  January 7, 2013 at 11:52 pm

    Maksud saya bukan sebagai calon MP tetapi kerusi berprestij dalam Dap…semuanya telah dipatenkan, yang masih belum bertempah hanyalah kerusi juak dan pengampu.

    Reply
    • 9. Lim Tat  |  January 8, 2013 at 1:26 am

      Boleh dapat kerusi, tapi kerusi elektrik la macam Vincent Wu punya. Kalau duduk boleh kebas LOL

      Reply
  • 10. Sharul Zakaria  |  January 8, 2013 at 12:52 am

    Cikgu Bad ni bodoh ke? DAP sebuah parti yg mengaku multi racial. MIC dan MCA tak pernah mengaku multi racial.

    Reply
    • 11. antiPR  |  January 8, 2013 at 4:09 am

      Susah nak paham pemikiran orang Pakatan ni! Entah idea diorang ni datang dari mana? Tak tau ke, buat-buat tak tau?

      Tak heranlah bila sanggup keluar idea tak masuk akal seperti mengatakan MCA lebih baik bila BN kalah.

      Heh? Apa makna tu?

      DAP nak sogok kerusi?

      MCA boleh insaf daripada selama ni satu barisan dengan UMNO?

      MCA lebih baik lenyap supaya DAP take over semua hal ehwal Cina?

      Reply
    • 12. LOL  |  January 8, 2013 at 5:47 am

      Bodoh pun malu nak mengaku Cikgu Bad tu bodoh, sebab dia beyong BODOH..

      Reply
      • 13. Darlyn Azlinda  |  January 8, 2013 at 10:46 am

        Hahaha. “Beyong bodoh” ~~ I like!

        Reply
    • 14. bourne identity  |  January 12, 2013 at 12:14 am

      Cikgu Bad bukan bodoh tapi BODOH BANGKAI – beruk jiran aku bela sebelah rumah pun tahu MCA untuk Cina dan MIC untuk India dan UMNO untuk melayu.

      Cikgu Bad ni mengajar di sekolah untuk BANGKAI2 HIDUP kot? Kesihan anak2 dia..dapat cikgu yang BANGKAI HIDUP….sebagai bapa.

      Kalau sesiapa kenal Cikgu Bad …tolong maklumkan komen ni padanya ya? Sekolah tahun baru masih sempat lagi untuk dia enrol dalam darjah satu dan belajar MEMBACA…

      Reply
  • 15. LOL  |  January 8, 2013 at 5:54 am

    Sebenarnya PAKATAN HARAM ni semua lupa, BN kalah dalam PRU12 dik angkara Tun Dol dan menantunya. Majoriti yang beralih kepada pembangkang dulu adalah mereka-mereka yang kecewa dengan kepimpinan dan sikap dua beranak tu.. Situasi sekarang sudah berbeza, PM Tidur tu dah tak ada dan Menantu dia rasanya retak menanti belah aje la agaknya, kedudukannya sekarang ni. Walau apa pun berlaku PRU13 ni jangan kasi satu undi pun pada menantu Tun Dol tu. Once bitten twice shy.. untuk kerusi dia kalau dia bertanding bagi pada pembangkang.

    Reply
    • 16. Ravin  |  January 8, 2013 at 9:08 am

      Tapi kali ini ada Rosmah, lagi best, dan hantu altantuya, kita masih ingat lagi, dan cincin berjuta juta, cowgate, ropiah gate.
      Bukan main wanita umno sekarang, kuat hisap, wang ringgit juga.

      Reply
      • 17. shamshul anuar  |  January 8, 2013 at 9:46 am

        Ravin,

        Dan kini masalah dalam kelambu anwar dijadikan masalah negara. Ravin mungkin enggan terima kenyataan bahawa sokongan Melayu pada PKR hampir pupus dan Melayu pun dah meluat pada PAS.

        Reply
      • 18. Pakatan Puak Pembohong  |  January 8, 2013 at 10:03 am

        Ravin oh Ravin. dah awal pagi kau datang kat sini nak dapat wang 50 sen. kau takut petang nanti tak cukup wang beli lunch ke ?

        Reply
        • 19. I.D.A  |  January 9, 2013 at 8:22 am

          Ravin dengan cikgu Bard sama bodoh… entah2 cikgu Bard ni yang bagi 50 sen kat Ravin. bengap tul adaka MIC dan MCA nak terima melayu ini parti ras india dan cina. lainlah kalau DAP, democratic (konon) party sepatutya ada semua ras di dalamnya, ahli dan majlis tertinggi. kayu tul cikgu bard, sama ngan Ravin hari2 cuci arse dap.

          Reply
  • 20. Rashid  |  January 8, 2013 at 9:46 am

    Nombor TwitterJaya tak masuk?

    Reply
    • 21. Helen Ang  |  January 8, 2013 at 10:02 am

      Angka 5.63 juta yang diorang bagi tu merangkumi jumlah pembaca suratkhabar The Star (naskah yang dibeli RM1.20), jumlah pembaca dalam talian Star Online dan e-paper/iPad – ada pertindihan – beserta jumlah pendengar radio Star (stesen bahasa Cina).

      Mungkin termasuk pembaca majalah hiburan walaupun tidak disebut secara khusus.

      Kalau nak kira Twitterjaya itu rumit sikit, contohnya Ratu Twitter Jerusubang yang mempunyai hampir 55,500 pengikut pun adakala menghebahkan rencana-rencana Star yang menyebut tentang aktivitinya.

      Reply
      • 22. Helen Ang  |  January 8, 2013 at 10:17 am

        Lupa nak sebut. The Star ada saluran TV Internet juga.

        Reply
      • 23. Haram Beli theSTAR  |  January 12, 2013 at 5:01 pm

        Haram beli akhbar Cina Kristian TheStar. Kalau kita nak kawal negara dan ekonomi kita, orang Melayu jangan beli TheStar. Elok baca Sinar atau buat akbar Inggeris Melayu sendiri.

        Reply
  • 24. anakjamil  |  January 8, 2013 at 9:55 am

    i seriously hope that this Chegubard was joking when he tweeted that.. and i stress on the word serious. If not, not only will i blame (lol) BN for the failure of education that caused such stupidity & ignorance on a ‘young, naive & impressionable’ mind such as this Bard fella.

    Secondly, I hope that the ‘chegu’ is just a moniker – if not, all i am able to say is OMG.

    Lastly (this is for the oppo supporters), you guys sure know how to pick ‘em! Of all politicians, you have to opt for a dim light instead of a bright one.

    Last check, MCA stands for Malaysian CHINESE Association while MIC is for Malaysian INDIAN Congress. I shall not elaborate further on what they do politically but perhaps a close attention towards the uppercaps will suffice to understand what they’re all about.

    In a tradition of a dim light aka Bard, perhaps PAS also should consider to have other races in their top echeleon – since they have already prostitutised religion, why stop there? and for DAP to actually have REAL 100% Malay in their top 20 instead of a repackaged byproduct that won due to spreadsheet error,of all things.
    ______________________________________________________________________________________________________________________________________________

    PAS ada pemimpin Cina Islam. Datuk Anuar Tan di Kelantan. — Helen

    Reply
    • 25. Atas Pagar  |  January 8, 2013 at 11:55 am

      Dap patut berasa malu! Dap telah lama berpegang pada konsep Malaysian Malaysia tetapi semua itu tidak diterjemahkan oleh ahli Dap dalam bentuk tindakan. Pas hanya baru-baru ini berubah dari “negara Islam” kepada “Pas for all” tetapi para ahli Pas mampu terjemahkan pendekatan baru Pas dalam bentuk pemilihan pucuk kepimpinan. Ini bermakna bukan saja Pas mampu berubah tetapi pendekatan Pas selepas berubah adalah pragmatik sementara Dap masih berlegar-legar dalam kerangka idealism tanpa ada keberanian untuk menjadikan Malaysian Malaysia satu realiti. Dan ketakutan ini tentunya ada kaitan dengan…

      Reply
  • 26. Servant of God  |  January 8, 2013 at 10:43 am

    Dear Helen,

    This is off topic, but just wondering, is Calvinsankaran now endorsing DAP? Haven’t been around in a while, and I saw someone using that nick in STL, and is being very pro-DAP, anti-BN.

    Just wondering if that is really him, or an impostor.
    ____________________________________________________________________________________________________________________________________

    Imposter. It just goes to show how sick the cybertroopers are. Their smear campaign (against me as well) is willing to drag every decent value into the mud. CS should consider making a police report. — Helen

    Reply
    • 27. Pakatan Puak Pembohong  |  January 8, 2013 at 10:56 am

      yeah that fella is an impostor. he’s been very active over at STL the past couple of days. some even think he’s the real Calvin Sankaran and started to call him names. its really despicable.
      I don’t think Calvin is going to be the last victim. we should watch our backs really. next time, when you read comments that border on the absurd from people with names similar to those we know, then you’re looking at impostors. remember to pass on this message.

      Reply
    • 28. calvinsankaran  |  January 8, 2013 at 11:00 am

      Thanks Servant of God ! I will contact with the admin of STL to boot these cyber thugs out for pretending to be me.

      Reply
      • 29. The International Jew  |  January 8, 2013 at 12:15 pm

        just had a look at STL. someone by the name of Zendra has made a comment about you Calvin. here below

        “That’s very typical of Bnajis troopers, accusing others of hijacking their name when they are not able to defend or when they make negative comments towards their paymaster.
        what a good way to hide their actual dual identity. the undisputed hypocrites”.

        looks like they are at it again, this time calling you names Calvin. you should listen to Helen’s advice.

        Reply
        • 30. Helen Ang  |  January 8, 2013 at 12:19 pm

          Those people, as exemplified by Zendra’s comment, are beyond twisted.

          Reply
  • 31. calvinsankaran  |  January 8, 2013 at 11:08 am

    BTW, I find OKM’s tweet to be highly ironic and amusing. He accuses MCA of being dinosaurs for not changing since 2008. Well DAP has not changed since 60s, what do you call DAP then? I would suggest cockroaches as they predate dinos by 150 million years. They are the world’s oldest pests.

    Reply
    • 32. Pakatan Puak Pembohong  |  January 8, 2013 at 11:17 am

      and these pests are crawling all over the place, in cyberspace, anywhere you name it, you’ll find them. like shuzheng said, these people are not real men. they are not even men.

      Reply
      • 33. I.D.A.  |  January 8, 2013 at 3:08 pm

        cyber cockroaches – canteekk… tkasih calvinsankaran & PPP, sungguh menginspirasi!

        Reply
    • 34. shamshul anuar  |  January 8, 2013 at 1:10 pm

      Calvinsankaran,

      I could not find a better word than your frank description on DAP. What i notice is that wherever DAP has a stromg presence, racial toerance will take a beating

      Reply
  • 35. I.D.A.  |  January 8, 2013 at 2:22 pm

    menarik kata helen, Dapster berjaya menghasut politik kebencian yang begitu dalam kepada cina dap pulau pinang.

    aku terkejut biawak bila ada wanita cina jurujual komputer di prangin mall kata dia diberitahu bahawa setiap anak melayu yg lahir akan diberi 150 ringgit setiap bulan oleh kerajaan. dia siap tanya aku apsal anak 3 saja, beranaklah 10 ka… adoyai! patutlah depa bengkak kat melayu sbb cina takdapat duit, melayu dapat.

    sapa habaq kat dia…? sapa lagi kalau bukan dapster punya agen penabur kebencian. haw siaw, kaw kaw – bahaya ni!!!

    Reply
    • 36. Helen Ang  |  January 8, 2013 at 2:29 pm

      Masalahnya sikap talam dua muka politikus evangelis DAP yang tidak pernah ikhlas tetapi hanya buat-buat mengampu-bodek Melayu sementara mamak dan kaum India dipandang begitu hina oleh mereka.

      Reply
      • 37. I.D.A.  |  January 8, 2013 at 3:13 pm

        bodek ada makna, jangan tak tau. majoriti melayu mmg lemah bab kena aircond ni. majoriti melayu pantang kena bodek terus cair… melayu mudah lupa, mudah memaafkan musuh depa kalau dah kena gula-gula. itulah fakta. tak tumbuh tak melata, tak sungguh aku tak kata. akupun melayu juga. these roaches similar to the one in Man In Black movie; they came to conquer and stay forever-dynasty anak-cucu-cicit-peot so on and so forth.

        Reply
      • 38. noname  |  January 8, 2013 at 3:38 pm

        Patutlah diorang anti sangat kepada Dr Mahathir, siap buat nama Mahathir a/l Mamak Kutty lagi.

        Tapi tak malu pulak mengaku Zairil tu melayu.

        Reply
        • 39. Helen Ang  |  January 8, 2013 at 3:41 pm

          Mengikut pandangan peribadi anda, adakah Ridhuan Tee seorang Melayu?

          Reply
          • 40. noname  |  January 8, 2013 at 4:38 pm

            Of course not, it’s matter of blood and race, unless he has a malay bloodline I’m not aware of. There’s also the matter of the definition of Malays in the constitution, which is important considering that the constitution does emphasize the rights of the Malays.

            Besides he was born Chinese and has a Chinese name, he admits he’s chinese according to his blog.

            http://ridhuanteebiodata.blogspot.com/

            Always looked at him as a muslim mualaf, just because somebody converts into a religion doesn’t mean his race changes. That would involve inter marrying and probably other stuff.

            Zairil is obviously not Malay, DAP would be a stupid bunch if they keep on insisting that. So much for Malaysian Malaysia or whatever crap they preach, they obviously don’t care much beyond their kind of people.

            Reply
  • 41. I.D.A.  |  January 8, 2013 at 3:20 pm

    aku tweet post ni kpd CSL, minta2 dia atau SETPOL dia baca.

    Reply
    • 42. Helen Ang  |  January 8, 2013 at 3:33 pm

      :)

      Reply
    • 43. kiasu  |  January 8, 2013 at 6:57 pm

      Entah2 setpol2 dia pun gunting dalam tilam juga.

      Sepatutnya kerja monitoring dan policing editorial board The Star ini dibuat setpol2 dan setbar2 (setiausaha akbar) CSL lah.

      Sebab itu lah CSL seolah2 diperbodohkan atau made to look *odo* by own people. Such a pity, coz CSL is a capable moderate chinese leader who delivers…and not arrogant.

      Imagine if CSL is DAP’s top leader…almost like the Tan Seng Giaw type, not the Tokong type….susah then for BN

      Reply
      • 44. Helen Ang  |  January 8, 2013 at 7:08 pm

        CSL pernah melenting The Star buat tak endah jelajahnya di Sepang.

        Reply
        • 45. azre  |  January 9, 2013 at 2:06 am

          alamak mca does need a reinvention tour of duty. they should follow ubah gangnam style kinda thingy. klang mca invasion that nobody knows. what a pity… maybe they should ask from madonna how to do it.

          i have a chinese friend, but not so young though around 40’s, who said he is a blue flag in jerusubang. i am so surprise, i asked him 2 questions in one rocket. r u mca / gerakan member and how do you know i also carries a blue flag.

          he answered you never talked about politics with me, usually malay who are blue do not talked much politics with me and i am not a member of any of the dacing. only then we start to talk about politics.

          he knows only a handful of chinese in jerusubang also a blue like him, and like him not belonging to any party. don’t kacau each others, generally that’s what this group thinks. just a story not too important that is all…

          Reply

Dijemput memberi komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


My blog, my like

Helen Ang

Smell the flowers

Recent Posts

CLICK ON IMAGE TO READ

Look who got TS Muhyiddin's autograph

'Apo Kono ei Jang' in Sarah's blog

'5 Maps that will help you understand the MH17 crash' in Alizul's blog

Pengunjung

  • 4,523,394 hits

Kalender

Archives

Feeds


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 326 other followers

%d bloggers like this: