Berita terkini: MCA menyatakan pendirian atas kalimah Allah

January 10, 2013 at 3:42 pm 20 comments

Intipati kenyataan akhbar hari ini oleh timbalan ketua publisiti MCA, Loh Seng Kok:

  • Mahkamah Tinggi telah memutuskan orang bukan Islam boleh menggunakan kalimah Allah
    .
  • Keputusan hakim bertepatan dengan Perlembagaan Persekutuan Perkara 11(4)
    .
  • Pada 11 Mac 2011, Chua Soi Lek mengeluarkan kenyataan akhbar berbunyi,

“Di Sabah dan Sarawak, penggunaan Bahasa Malaysia dalam amalan Kristian sudah lama menjadi satu tradisi umum.”

“Maka apa-apa kekangan ke atas Bible dalam bahasa kebangsaan harus dimengertikan sebagai tindakan menidakkan hak kebebasan orang bukan Islam untuk mengerjakan ibadah.”

  • MCA menggesa umum agar mengiktiraf penyelesaian yang dikemukakan oleh Jabatan Perdana Menteri pada 2 April 2011.

AllahOK

KUALA LUMPUR, 2 April 2011 (Bernama) — Berikut adalah kenyataan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Idris Jala mengenai isu bible:

Kerajaan telah mengesahkan bahawa terdapat dialog berterusan di antara kumpulan Kristian untuk permintaan Bible dalam Bahasa Malaysia/Indonesia dan juga isu-isu agama yang lain. Dengan pertimbangan terhadap perbezaan pendapat oleh kumpulan-kumpulan agama lain termasuk penganut agama Islam, Kerajaan telah bersetuju di atas jalan penyelesaian berdasarkan 10 aspek seperti berikut:

1. Bible dalam semua bahasa, termasuk Bahasa Malaysia/Indonesia boleh diimport ke Malaysia.

2. Bible itu juga boleh dicetak di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak. Ini adalah perkembangan baru yang seharusnya diterima dengan senang oleh kumpulan Kristian.

3. Bible dalam bahasa asli Sabah dan Sarawak seperti Iban, Kadazan-Dusun dan Lun Bawang boleh dicetak di dalam negeri dan diimport masuk.

4. Bagi Sabah dan Sarawak yang mempunyai komuniti Kristian besar, tidak terdapat syarat kepada pengimportan dan percetakan Bible dalam Bahasa Malaysia/Indonesia dan bahasa asli lain. Syarat untuk cop ‘Penerbitan Kristian’ dan juga nombor siri turut terkecuali dan tidak perlukan.

5. Bagaimanapun, bagi menghormati komuniti Islam yang besar di Semenanjung Malaysia, Bible dalam Bahasa Malaysia/Indonesia mesti tertera dengan ‘Penerbitan Kristian’ (‘Christian Publication’) dan tanda Salib pada kulit hadapan.

6. Demi semangat 1Malaysia dan akuan bahawa ramai yang berhijrah antara Sabah, Sarawak dan Semenanjung Malaysia, tidak terdapat larangan bagi mereka yang membawa Bible dan bahan bacaan Kristian semasa melawat negeri-negeri itu.

7. Arahan telah dikeluarkan oleh Ketua Setiausaha (KSU) Menteri Dalam Negeri untuk memastikan isu Bible ini diimplementasi dengan cara berkesan mengikut keputusan ahli Kabinet. Tindakan disiplin akan diambil terhadap pegawai yang gagal mematuhi peraturan mengikut Perintah-perintah Am. Taklimat akan diberikan oleh pegawai tertinggi kerajaan termasuk Peguam Negara (AG) kepada penjawat awam yang releven untuk memastikan pemahaman yang menyeluruh dan pelaksanaan yang mengikut perintah.

8. Bagi Bible dalam bahasa Malaysia/Indonesia yang disita di Kuching, Gideon, para pengimport boleh memungut 30,000 Bible itu tanpa sebarang kos. Ini adalah berikutan tawaran daripada kumpulan penderma Kristian untuk membiayai kos yang terlibat. Tawaran sama juga telah dibuat untuk pengimport 5,100 Bible dalam Bahasa Malaysia/Indonesia di Pelabuhan Klang yang telah dipungut oleh Bible Society Malaysia (BSM) minggu lepas.

9. Lebih daripada isu Bible dalam Bahasa Malaysia/Indonesia ini, Kerajaan mengekalkan komitmen untuk terus bekerja dengan kumpulan Kristian dan juga kumpulan penganut agama lain untuk mencari jalan penyelesaian bagi isu-isu agama demi mengekalkan persefaham antara agama dan penyelesaian mengikut Perlembagaan Negara dan Undang Undang di Malaysia. Bagi mempercepatkan penyelesaian terhadap isu ini, Perdana Menteri Malaysia akan bertemu dengan wakil daripada Christian Federation of Malaysia (CFM).

10. Ahli kabinet yang beragama Kristian turut akan bertemu dengan wakil daripada kumpulan-kumpulan Kristian untuk membincangkan isu-isu agama dan mencari jalan penyelesaian bersama Kementerian yang relevan dan Perdana Menteri.

Idris berkata: “Adalah harapan saya agar jalan penyelesaian yang berdasarkan 10 aspek yang telah dikemukakan diterima oleh kumpulan Kristian secara positif, adil dan munasabah. Kita harus mencari jalan penyelesaian yang berkenaan isu Bible dalam Bahasa Malaysia/Indonesia dan mesti mengambil kira bagaimana isu-isu yang akan datang dapat dihadapi dengan kumpulan-kumpulan Kristian”.

– BERNAMA

About these ads

Entry filed under: Evangelis. Tags: , , , , .

Zairil buat laporan polis (mutakhir) Kalimah Allah: Siapa yang sepakat?

20 Comments Add your own

  • 1. marhaeman  |  January 10, 2013 at 6:48 pm

    Bagi Muslim, terjemahan tepat bagi God dalam bahasa Malaysia adalah Tuhan dan perkataan inilah yang sepatutnya digunakan secara formal oleh semua orang.

    Kalau Hadi atau Anwar jadi PM harap-harap mereka dapat yakinkan Hindu, Buddhist dan Taoist agar menerima rukun negara di tukar dari “kepercayaan kepada Tuhan” kepada “kepercayaan kepada ‘Allah’ “

    Reply
  • 2. marhaeman  |  January 10, 2013 at 6:57 pm

    Dalam sebuah negara demokrasi seperti di Barat, keselamatan negara dan awam tetap mengatasi hak mana-mana penganut untuk mengamalkan agamanya. Meskipun demokratik, Barat tidak akan berkompromi dengan mana-mana amalan keagamaan kalau ianya menjejaskan keamanan dan keharmonian. Renung-renungkanlah.

    Reply
  • 3. lailai  |  January 10, 2013 at 8:05 pm

    Di barat – Kalimah ‘Allah’ itu boleh mengelirukan mereka dan mereka menanggap ‘Allah’ itu adalah tuhan orang muslim – yang mana ianya benar.

    Lain di Malaysia, Paderi yang berbangsa Cina entah dari mana datang, begitu obses sekali dengan Kalimah Allah.

    Reply
    • 4. marhaeman  |  January 10, 2013 at 9:32 pm

      Penganut BUKAN Kristian di barat adalah golongan minoriti. Sungguhpun minoriti, mereka (Mullah, Guatama, Pagan, Ramayana dll) terdapat di hampir semua bandar di negara berkenaan.

      Soalnya, kalau golongan minoriti ini hendak dirikan tokong, masjid, kuil, surau dan lain-lain rumah ibadat di setiap pekan dan bandar di Amerika Syarikat, apakah Pemerintah Amerika akan bersetuju?

      Ada maklumat?

      Reply
      • 5. zueyusof  |  January 10, 2013 at 11:09 pm

        Di Jerman, secara umumnya mereka hanya perlu memohon kebenaran untuk mendirikan masjid. Nampak macam senang, tetapi proses permohonan biasanya memakan masa yang panjang dan melalui pelbagai jabatan, di mana suara wakil penduduk kawasan juga diambil kira. Kadang-kadang bertahun-tahun masih tak berjaya. Banyak peraturan yang terpaksa dipatuhi contohnya rekabentuk bangunan. Sesetengah negeri dan daerah tidak begitu cerewet, tetapi ada juga yang memberi syarat, tidak boleh ada minaret yang nampak sangat identiti masjid! Jika binaan minaret dibenarkan, juga perlu mematuhi syarat ketinggian yang telah ditetapkan.

        Bukan sesuatu yang pelik bila segelintir masyarakat setempat mengadakan demo atau pungutan suara bagi membantah pembinaan masjid kerana masjid dikatakan salah satu punca kegagalan integrasi kaum di Jerman.

        Tiada dana kerajaan untuk pembinaan masjid, justeru adalah menjadi tanggungjawab komuniti Islam yang berhasrat membina masjid untuk menyediakan dana yang mencukupi. Pembinaan biasanya dibiayai hasil derma komuniti Islam setempat juga sumbangan daripada pihak luar. Selain daripada itu, pihak pengurusan juga perlu bersetuju dengan syarat tambahan seperti membenarkan penggunaan masjid bagi dialog ‘interfaith’ dan sebagainya.

        Selepas 9/11 pemantauan yang lebih ketat dikenakan ke atas masjid di Jerman, antaranya imam masjid mestilah pandai berbahasa Jerman, bukan imam yang diimport dari negara asal seperti Turki, Iran dll. Khutbah Jumaat juga mestilah dalam bahasa Jerman sahaja. Ini untuk mengelakkan gerakan merekrut ‘pejuang berani mati’. Masjid yang melanggar peraturan akan diberi amaran atau ditutup terus!

        Penerangan saya mungkin kurang lengkap, tapi itulah gambaran ringkas yang dapat saya berikan. Untuk negara lain, mungkin rakan yang pernah menetap di sana boleh menolong.

        Reply
      • 6. jonnymalaya  |  January 11, 2013 at 7:28 pm

        Marhaeman,

        Semasa aku berada di AS, saya melihat banyak rumah ibadat bukan Kristian didirikan. Masjid, kuil, wat, dan sinagog ada di hampir setiap bandar AS dimana ada pengikut yang ramai.

        Manakala, di bandar San Jose, California, saya terlihat sebuah rumah ibadat Buddha besar yang dinamakan ‘Buddhist Church’

        http://www.google.com.my/search?q=buddhist+church+san+jose

        Tiada bantahan dari golongan Kristian bahawa nama tersebut akan mengelirukan orang Kristian tempatan. Difahamkan ramai orang San Jose ialah orang putih & Hispanik beragama Kristian Katolik.

        Reply
  • 7. I hate n'sync  |  January 10, 2013 at 9:18 pm

    God is dead. Kita dah tak pakai “Tuhan” dah.

    Sekarang kita semua pakai Allah, ok? Rukunegara kena edit balik.

    MAKA KAMI, rakyat Malaysia, berikrar akan menumpukan seluruh tenaga dan usaha kami untuk mencapai cita-cita tersebut berdasarkan atas prinsip-prinsip yang berikut :

    KEPERCAYAAN KEPADA ALLAH
    KESETIAAN KEPADA RAJA DAN NEGARA
    KELUHURAN PERLEMBAGAAN
    KEDAULATAN UNDANG-UNDANG
    KESOPANAN DAN KESUSILAAN

    And where are the motherless illegitimates who wants to change the national flag?

    Reply
    • 8. Helen Ang  |  January 10, 2013 at 9:27 pm

      Not everyone who wants the flag changed is an oppo supporter ,)

      Reply
      • 9. marhaeman  |  January 10, 2013 at 9:46 pm

        I hope they won’t come out with 3 different versions (Muslim’s version, Christian version and Jew’s version) of new flag just like what they did to the Merdeka Day Logo.

        Reply
        • 10. Helen Ang  |  January 10, 2013 at 10:09 pm

          I think this one (image, click here) which annoyed the Perkasa chaps terribly, not suitable. The rows of stars look China communist, which may be the intended purpose of the psy warfare.

          However, the one that the AMK folks flew during last year’s Merdeka, i.e. Sang Saka with crescent and star (pix here) (suggest a five-pointed star, ‘panca’-lima like Rukun Negara) looks better than our present American-twin national flag, in my humble opinion.

          Reply
          • 11. I hate n'sync  |  January 10, 2013 at 10:37 pm

            Nope, we are not talking about aesthetics. We are talking about foundations. Malaysia’s flag, LIKE the American flag, drew its foundation from the British East India Company. Every time I passed by Kampung Melayu Majidee, JB, I am reminded of the man who gave us the symbol of the nation.

            Never liked the Sang Saka. Among the state flags, I liked the KL flag the best, followed by Selangor’s and Kedah’s.

            Reply
            • 12. Helen Ang  |  January 10, 2013 at 10:49 pm

              I think flags should be simple in design.

              The simpler, the better so that kindergarten children can draw. That’s why my favourite is the flag of Norway.

              Try drawing the pinang tree in the Penang flag and one would end up drawing a coconut tree. I’ll bet many Penangites can’t tell off-hand – pohon tu yang dalam bendera ada berapa pelepah?

              I like the Sang Saka for its simplicity: Halve the rectangle horizontally and use only two striking colours. Easy to remember. Added bonus of looking like our neioghbours’ the Singapore and Indonesian flag.

              The East India Company genesis is another reason why we should shed the legacy.

              Also if Malaysian peacekeepers are sent to a war zone and they travel in a jeep indicating the flag, they would get shot at for being mistaken as American soldiers.

              Reply
          • 13. Norlin binti Arshad  |  January 11, 2013 at 9:26 am

            Saudara Helen,

            Saya pula berpendapat lain daripada saudara. Betul bendera sekarang ada mirip bendera negara ‘Uncle Sam’ tapi lebih baik daripada bendera yang saudari perkatakan.

            Mengapa kita perlu pula mengikut bendera ala Indonesia dan Singapura? Kalau hendak cipta bendera baru biarlah menggambarkan indentiti kita sebenarnya buka masih ‘copy dan paste’ bendera negara lain walaupun ada perubahan!

            Reply
            • 14. Helen Ang  |  January 11, 2013 at 10:02 am

              Saudara Norlin,

              Seperti yang disebut i-hate-n’sync, Sang Saka memaparkan kesinambungan sejarah. Bagi saya, baik pengaruh empayar Melayu Majapahit daripada kesan-kesan peninggalan penjajah British.

              Reply
          • 15. i hate n'sync  |  January 11, 2013 at 9:39 am

            But the origins of the Indonesian flag is also rooted in the supposed Majapahit’s red and white stripes. Singapore and Indonesia’s similarity wasn’t by design, I’m sure.

            Anyway, like I said, we all have our preferences. As you have posted earlier, make or do overs are always confrontational. Canada did not have an official national flag of its own and it still generated so much hostility to get the maple leaf up. Unlike Australia which also suffers from a colonial hand-me-down, our flag is sufficiently unique. I don’t think the American flag has a yellow moon crescent.

            Unless there is a very good reason to replace our national flag, there is no need to condone the Sang Saka usurpation. If we want to change our national flag, it should be done based on an open competition and national referendum. This is not the trivial matter of merdeka celebrations logos (which all sucked) – this is the symbol of a nation. I can believe that there are Malaysians who would want to change the national anthem, national coat of arms, national flag, national flower, and given a chance they would want to change the country’s name too.

            Btw, the Sang Saka twin which you thinks “looked better” totally ignores the fact that Malaysia is a federation of states, a point that is reiterated in a lot of our national symbols. In our nation’s past, using stripes to represent federated states has been a convention present even in the Federated Malay States flag.

            Reply
            • 16. Helen Ang  |  January 11, 2013 at 9:50 am

              Good that you referred to my past article.

              The Scandinavian countries and a few of their immediate neighbours have the same template in their flags. A regional thing.

              Correct, it’s not by accident that both Indonesia and Singapore’s flags have the same bicolour red-and-white horizontal bands. I think we should join the club. Three’s company.

              Better than looking like the Stars and Stripes/Union Jack/East India Company flag. Also the Maple Leaf is much prettier than the British hybrid that Canada inherited. I think the Canadians today are happy with their pretty red-and-white flag.

              Reply
  • 17. Calvin Sankaran  |  January 11, 2013 at 9:38 am

    Basically this means PAS has succumbed to DAP.

    Final Score: Christian Talebans 3 Muslims 0.

    Reply
  • 18. Antibebal  |  January 14, 2013 at 8:53 am

    Pihak gereja Katolik harus sedar bahawa selama lebih 500 tahun fahaman Keristian masih tercari-cari siapa dan apa kah nama tuhan yg perlu mereka sembah sebenarnya? Sebab itu ada “bijak pandai” dikalangan mereka yg mencipta perkataan “In the Name of the Father, the son and the Holy Ghost”. Perkataan telah digunakan utk sekian lama sehingga Hollywood telah sama-sama terlibat utk menggunakannya didalam filem-filem seram pengeluaran mereka.

    Berikut adalah isu-isu yang sepatutnya pihak gereja Katolik memberi penerangan kepada rakyat Malaysia yg berugama Islam dan juga kepada pengikot-pengikot Keristian mereka:

    1. Kenapakah nama “In the Name of the Father, the son and the Holy Ghost” itu didapati oleh paderi Keristian Malaysia sebagai tidak lagi relevan sekarang?

    2. Apakah penggunaan dan nama fahaman triniti boleh mendatangkan dosa kepada mereka penganut Keristian? (Jika begitu sila beri penerangannya)

    3. Apakah justifikasi dan alasan yang mereka patut berikan terhadap perubahan yang sangat ketara ini?

    4. Jika benar apa kah kesudahan kepada penganut Keristian yang terdahulu?

    5. Apakah mereka kini didalam neraka kerana mereka tidak “sepandai dan bijak” seperti Rev Dr Eu Hong Seng ?

    6. Pihak apa atau mana kah yang memberi kuasa kepada Rev Dr Eu Hong Seng untuk menentukan tuju hala yang ternyata satu perubahan 180 darjah ini?

    7. Persoalannya kenapa dunia Keristian disebelah Malaysia ini merasakan mereka lebih layak utk menentukan nama tuhan yang mereka yakini ada anak itu?

    Kita percaya Rev Dr Eu Hong Seng mahu pun gereja katolik sendiri pun tidak tahu apakah jawapan yg patut mereka berikan kepada orang Islam dan apatah lagi kepada pengikut-pengikut Keristian mereka sebenarnya. Secara logiknya boleh kah sesuatu yang sangat penting boleh dibuat secara percubaan atau lebih tepat secara agak-agak?

    Allah yang Maha Bijaksana sudah tentu tahu akan kepincangan ini sebab itu awal-awal lagi mereka ini telah disajikan dgn perli yang MAHA DAHSYAT dan bersangatlah tepat didalam Quran. Ayat itu berbunyi “Innaddinna Indallahilislam .. ” ugama disisi Allah hanyalah Islam. Ternyata Allah sudah lama beritahu kita bahawa hanya ugama Islam sahaja yg Pencipta bolih terima. Sebab itu lah seperti yang Mufti Perak pernah bersuara jika mereka hendak gunakan kalimah Allah masuklah Islam sebab Pemilik kepada nama Allah @ Pencipta sendiri sudah memberi “surat pekeliling” seperti yang tercatit didalam AlQuran lebih 1400 tahun dahulu. (Bererti alasan gereja Sabah/Sarawak sudah 50 tahun menggunakan kalimah Allah tidak ada maknanya)

    Kepada penganut Keristian bukan lebih adil jika anda semua menuntut supaya pihak gereja Katolik menjawab dahulu 7 persoalan yang kita bangkitkan diatas? Tidak kah anda dapati soalan2 itu sangat penting?

    Atau apakah anda rasa statement Rev Dr Eu Hong Seng lebih besar authority nya dari Allah yang anda semua itu “berebut” dengan kami itu sendiri? Sebab ternyata Allah sangat marah dengan tindakan kamu semua itu, kerana kamu menyatakan bahawa Allah ada anak. Buktinya anda boleh lihat didalam Al Quran surah Mariam ayat 89-92.

    Reply
  • 19. sham  |  October 19, 2013 at 9:01 pm

    Allahuakbar Allahuakbar..ya Allah lindungilah umat Islam di Malaysia ya Allah..

    Reply
  • 20. berita terkini  |  April 21, 2014 at 7:06 pm

    Allah for Islam, nice post.

    Reply

Dijemput memberi komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


My blog, my like

Helen Ang

Smell the flowers

Recent Posts

CLICK ON IMAGE TO READ

Look who got TS Muhyiddin's autograph

'Apo Kono ei Jang' in Sarah's blog

'5 Maps that will help you understand the MH17 crash' in Alizul's blog

Pengunjung

  • 4,781,900 hits

Kalender

Archives

Feeds


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 341 other followers

%d bloggers like this: