#KL112: Tumbuk biar Umno lebam

January 14, 2013 at 12:02 pm 23 comments

Nak ‘Bangkit’ pagi-pagi buta tu pun tolonglah buka mata sikit.

Yang duduk di stadium pada petang Sabtu lepas bukannya mempunyai perjuangan bersama. Tuntutan mereka pelbagai. Hanya matlamat mereka satu — mahu tumbangkan BN.

Tengok siapa pemimpin-pemimpin #KL122.

KL112pressconference

Duduk (dari kiri): Setiausaha PSM, ketua PAS Gombak, Pengarah Pendidikan Politik DAP, Timbalan Presiden PAS, Naib Presiden PKR, sebuah lagenda anarkis otai, 1Rose Bersih among the Thorns

Perarakan ke Stadium Merdeka pada 12 Jan 2013 diketuai:

(bermula dari tujuh tapak)

I. Masjid Universiti Malaya
  • Nurul Izzah Anwar (PKR)
  • Ng Suee Lim (DAP)
  • Adam Adli (SAMM)
II. Brickfields
  • Maria Chin Abdullah (Bersih)
  • S. Arutchelvan (PSM)
  • kartunis Zunar (Malaysiakini)
  • M. Kulasegaran (DAP)
III. KLCC 
  • Husam Musa (PAS)
  • Teo Kok Seong (ketua DAPsy)
  • Mazlan Aliman (Anak, PAS)
IV. Jalan Sultan
  • Ishak Surin (Muafakat, PAS)
  • Tan Kok Wai (DAP)
  • Wong Tack (Himpunan Hijau)
V. Central Market / Pasar Seni
  • Dr Siti Mariah Mahmud (PAS)
  • Teresa Kok (DAP)
  • Elizabeth Wong (PKR)
VI. Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru 
  • Chegubard (SAMM, PKR)
VII. Masjid Negara
  • Azmin Ali (PKR)
  • Muhajid Yusof Rawa (PAS)
  • Khalid Samad (PAS)

Imbas kembali: Bersih 1.0

Untuk cerita di sebalik tabir penubuhan Bersih pada tahun 2007, baca sini.

Bersih succeeds in submitting memo to King - YouTube 2012-04-28 07-09-10

Ape ke benda yang mahu diselamatkan dema?

Dah lah tuntutan-tuntutan – lihat senarai di kaki halaman - Himpunan Kebangkitan Rakyat itu buat tangkap muat sahaja.

Anggota-anggota yang dikerah mereka juga hampir semuanya anti-BN.

Kumpulan-kumpulan peserta NGO pun kebanyakannya, kalau tidak kesemuanya, bukan merupakan badan yang berdaftar.

rakyat bangkit selamatkan malaysia

Orientasi politik kumpulan-kumpulan KL112:

(ikut susunan logo)

1. Bersih (= PKR, PAS, DAP)

2. Himpunan Hijau (pro-DAP)

royaltiAnwarIbrahim

3. Royalti Minyak (tengok gambar atas)

4. Anak (isu Felda, kumpulan diketuai Mazlan Aliman PAS)

5. SAMM (kumpulan diketuai Chegubard PKR)

antilynaslge

6. Himpunan Hijau Lestari Pengerang (pro-DAP)

7. Stop Cyanide Gold Mining Raub (anti-Ng Yen Yen)

8. Stop Lynas (anti-BN, mahu ‘regime change’)

Himpunan-Hijau-2.0-09-heejennwei©-2-450x329

9.. Save Rivers (menentang empangan Sarawak)

10. Gerakan Mansuh ISA (laaa… kan Najib dah kata undang-undang ini sudah akan dimansuh)

11. Hapu$ (yang nampak pada logo tu hanya “something-something Pulau Pinang” dan dollar sign kat belakang) UPDATE: Hapuskan Tol Jambatan Pertama Pulau Pinang

rakyat bangkit selamatkan malaysia

12. ‘AP’ atau ‘AF’ (?) — maaf, tak nampak huruf dengan jelas … Akademi Fantasia ciplak, ke?

13. Tak pasti – adakah ini logo tuntutan 20 peratus royalti minyak untuk Sabah dan Sarawak?

14. Protes GST (diketuai Dr Hatta Ramli PAS)

15. ?? sungguh, saya tak kenal logo ni … anti-something (membantah pembinaan kondo? pengggunaan walkie-talkie?) UPDATE: Membantah pelan Menara Warisan Merdeka

16. ?? logo nampak macam Tangan Cekik Bayi aje (kanak-kanak pembohong ni, berhidung panjang macam Pinocchio)

Minta mana-mana pembaca yang boleh cam dua tiga logo misteri di atas, sila tolong bagi tahu organisasi yang terbabit. Saya akan kemaskini catatan.

Para penumbuk sekalian

Di bawah ialah poster Roketkini untuk acara #KL112. Penumbuk warna putih White Knight in Shining Armour ialah Roket DAP.

Penumbuk warna hitam yang ke depan sekali ialah Asal Bukan Umno (ABU). Nah, ambik lah engko Umno rasis pencuri!

KL112roketkini

Nota kaki:

declarationKL112

About these ads

Entry filed under: Uncategorized. Tags: .

Kalimah Allah: Respons badan gereja evangelis kepada Mais Arwah ayah Zairil Allahyarham Tan Sri Khir Johari

23 Comments Add your own

  • 1. Pakatan Puak Pembohong  |  January 14, 2013 at 12:31 pm

    the big studios of Hollywood should hire these people. they are so good at cooking up stories. but will PAS agree with working for Hollywood ?
    here’s my advice. if they fail to win GE13, go to Hollywood. The Butt Man has a lot of contacts in the States. it should be no problem for some of his contacts to get in touch with the bigwigs of the entertainment industry. but then, the question remains. will PAS agree ? after all, Hollywood is Jewish dominated. will PAS agree ?
    just by looking at the causes they are fighting, as we have seen with the 112, they already have the foundations for future film scripts. by the question remains. will PAS agree ?

    Reply
    • 2. An Hwa Lee what?  |  January 15, 2013 at 6:28 pm

      Hollywood is Jewish dominated. will PAS agree ?

      Then the Pak Lebai PAS will say “Aloh maso zame nabi dulu pung beli senjato dengan perisai kak oghe Yahudi jugok, takdok salah deh”.

      Halal ku wal haram mu.

      Reply
  • 3. fff  |  January 14, 2013 at 12:47 pm

    You umno folks are quite terrified arent you? The constant sniping and bitching. Ironically, you idiots probably gave the event more coverage than the others.

    Reply
    • 4. Servant of God  |  January 14, 2013 at 4:37 pm

      Terrified? Indifferent is more like it, with a touch of confusion.

      With that few participants at HKR, what does UMNO/BN care? If PR is so influential right now, why didn’t you sorry apes fill up the National Stadium like UMNO did on its last anniversary, with 120k people? Show us you can do the same lah.

      Instead, what do you do? Despite the presence of all your top leaders, not even 50k attendees? Good going.

      As for the confusion I mentioned, what the hell was the gathering for? I thought it was for Shamsidar? But for the life of me, I could not find even one photo of a banner or flyer which actually says you people are defending the woman.

      What we have is a logo festival.

      So we don’t give a shit about your rally, and we pity you for being gullible. Well, no. I don’t really pity you.

      Reply
      • 5. Goondoo  |  January 15, 2013 at 12:01 am

        Agree.. apa excuse lagi.. no roadblock.. weather pun bagus tapi orang tak seramai yang dijangka..Maybe people already fatigue with demonstration. Demo for pilihanraya bersih tapi pilihanraya DAP, PKR dan Bar Council pun tak berapa bersih.

        Reply
    • 6. ahmad sontoloyo  |  January 14, 2013 at 6:59 pm

      BN covers everything but they certainly know what is shit and what is not..compared to PR..they always eat shit because their paramount leader is a buttman..understand shitman?

      Reply
    • 7. random  |  January 15, 2013 at 2:29 pm

      Don’t know about UMNO and BN supporters, but as a fence sitter you guys already terrified me into registering in order to vote against you all.

      Reply
  • 8. azhar  |  January 14, 2013 at 12:51 pm

    nampaknya rakyat malaysia dah anti macam-macam.

    nampaknya kerajaan kalau nak buat apa pun kena 100% rakyat setuju baru boleh buat

    AES ,kerajaan nak menyelamatkan nyawa rakyatnya pun tak boleh.

    perjuangan yang sonsang dan luar tabei sekali.

    Reply
  • 9. Rashid  |  January 14, 2013 at 1:19 pm

    My guess…
    Hapu$ = Hapus Tol Jambatan Kedua Pulau Pinang
    Walkie Talkie = Bantah Menara Wawasan

    Reply
    • 10. Helen Ang  |  January 14, 2013 at 1:30 pm

      Thank you!

      Reply
  • 11. Reuven  |  January 14, 2013 at 1:37 pm

    Are that image of iron hands or a way of telling people that Pakatan are ready to rule Putrajaya with an iron fist?

    Reply
    • 12. Servant of God  |  January 14, 2013 at 4:38 pm

      Or Dissenters will be pummelled?

      Reply
  • 13. KJ Zairil  |  January 14, 2013 at 2:33 pm

    People who are pro-oppo and who come to this blog assume that everyone commenting here in favour of the government are only UMNO members and therefore Malay. It shows how much they hate and despise Malays ( I’m making an assumption like they all do); it also shows that they don’t understand the feelings of people who don’t belong to any political party but are not apolitical either.

    I guess it is this lack of understanding that will be their undoing.

    Reply
  • 14. Atas Pagar  |  January 14, 2013 at 3:08 pm

    Semua pemimpin dalam gambar satu bermentorkan mantan TPM (ABI) iaitu bekas ahli Umno. Kesemua mereka sinonim dengan politik jalanan.

    ABI (mentor bagi YB dalam gambar satu) telahpun mendapat peluang untuk membawa semua 10 tuntutan berkenaan kepada kerajaan semasa menduduki kerusi TPM.

    Namun, peluang yang terhidang itu tidak digunakan untuk melaksanakan tuntutan 10 perkara itu. Tak tahulah kenapa tetapi ada kemungkinan 10 perkara berkenaan tercicir di jalanraya lalu tak dapat dibawa pada kerajaan…mungkin kot.

    Kini YB2 dalam gambar 1 minta ihsan rakyat untuk memberikan ABI peluang untuk mencuba buat kali kedua. Sebagai golongan atas pagar kami tidak kisah kalau mereka minta rakyat berikan ABI peluang kedua, tapi bagaimana dengan golongan ini:

    1. Penduduk kampung Buah Pala yang terkilan.
    2. Penduduk Selangor yang masih menagih janji,
    3. Pencinta alam sekitar yang sedih melihat bukit digondolkan
    4. Warga niaga KL yang terjejas perniagaan mereka dek demonstrasi jalanan.
    5. Bla, bla…

    Reply
  • 15. Antihipokrit  |  January 14, 2013 at 3:36 pm

    Aku tak tau la apa yg nak diselamatkan kat Malaysia ni. selama 55 tahun selepas Merdeka, rakyat hidup dalam keadaan aman.

    Reply
  • 16. SMDee  |  January 14, 2013 at 3:59 pm

    Bollywood should be acceptable to PAS!!!

    Reply
  • 17. Atas Pagar  |  January 14, 2013 at 5:09 pm

    Kesimpulan KL112

    1. Tiada kecoh-mecoh. Apabila gunakan stadium, setidak-tidaknya mereka sedar kalau ada yang buat kecoh makanya penyokong sendiri yang menanggunnya…justeru stadium adalah lokasi terbaik.

    2. Kekecohan dalam demonstrasi jalanan yang dahulu adalah disebabkan pihak penganjur enggan gunakan ruang tertutup sebaliknya memilih ruang terbuka.

    3. Pihak polis sememangnya profesional kalau tidak ada provokasi atau keselamatan awam tidak terganggu.

    4. Kalau penanjur berasakan stadium kecil tak mempu menampung bilangan peserta yang ramai maka lain kali pilihlah stadium lebih besar.

    Reply
  • 18. niklas  |  January 14, 2013 at 6:54 pm

    apa yang dapat ? stadium dah bagi dan yang besar pun dah di usulkan, so what actually depa dapat, letih aja, lain kali duk rumah aja

    Reply
    • 19. jay  |  January 15, 2013 at 12:59 am

      duk kat rumah dengan keluarga..manja-manja dengan anak dan senyum-senyum kat bini lebih banyak pahala…

      Reply
  • 20. kama  |  January 14, 2013 at 7:53 pm

    apa yg depa dapat? they were expecting teargas et al so that buleh laung polis kejam.. angkut semua anak cucu cicit kot kot boleh buat perisai in the event that happens.. showtime maa… malangnya takder apa terjadi.. so terpaksalah harp on numbers.. ramai tuh yg dtg.. satu juta.. dok bertindih tindan dalam stadium, don’t you see? kerja orang bodoh, as always..

    Reply
  • 21. dexs  |  January 14, 2013 at 11:23 pm

    Kalau bn gila pulak buat himpunan. .umno kerah 1/2 daripada 3.3 juta ahlinya campur parti komponen2 lain aku ingat bukit jalil pun x cukup. .. Aku rasa bn patut juga buat himpunan. .bagi puak2 tu x perasan hebat

    Reply
  • 22. Sedar Diri  |  January 15, 2013 at 12:55 pm

    Pelik betul la. Bukan ke ahli2 parlimen pembangkang ni boleh menyuarakan ketidakpuasan hati mereka ni di Parlimen. Bukan ke itu salah satu sebab mereka dipilih dan dibayar gaji? Dahlah rakyat pilih kpd kedudukan sekarang, alih-alih buat perkara yg menyusahkan rakyat pulak. Sama jugak dgn pengikut2 tu. Aku pun hairan, camaner dia org boleh ada bnyk masa lapang sehari suntuk utk berarak dan berhimpit dlm stadium. Takde keja lain nak dibuat ke?

    Reply
    • 23. Helen Ang  |  January 15, 2013 at 1:01 pm

      Jangan lupa wakil takde kerja lain nak dibuat yang hari-hari … (baca sini).

      Reply

Dijemput memberi komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


My blog, my like

Helen Ang

Smell the flowers

Recent Posts

CLICK ON IMAGE TO READ

Look who got TS Muhyiddin's autograph

'Apo Kono ei Jang' in Sarah's blog

'5 Maps that will help you understand the MH17 crash' in Alizul's blog

Pengunjung

  • 5,004,994 hits

Kalender

Archives

Feeds


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 345 other followers

%d bloggers like this: