Adakah PAS sudah luntur ISLAMnya?

August 18, 2014 at 4:10 pm 35 comments

Ketetapan Majlis Syura memberi sokongan kepada Khalid Ibrahim boleh begitu senang diketepikan.

PAS sekarang akur Wan Azizah seorang-seorang sahaja calon tunggal.

BELOW: Ulama outgunned, outvoted

PASjkPusat2013

FITNAH adalah menjadi darah daging evangelista

Apa salah Khalid Ibrahim dan sudahkah tuduhan-tuduhan terhadap beliau dibuktikan?

Umat Islam perlu bersikap adil, bukan? Menipu dan memfitnah itu kerja evangelista. Saban hari lidah bercabang mereka asyik membelit-belit.

Tuan Guru Nik Aziz berpihak kepada Khalid tetapi isyarat oleh mursyidul am itu ditenggelami kelmarin oleh ahli-ahli jawatankuasa kerja pusat PAS.

Dan tak nampak pun kelibat Hadi Awang di sidang akhbar semalam – gambar bawah.

MJX_SidangMediaPASAzizah

Hadi menghilang

Pada petang semalam, “presidential council” Pakatan turut berjumpa media. Majlis tersebut mengumumkan bahawa nama Wan Azizah akan dikemukakan kepada Sultan.

Anwar, Azmin, Kit Siang, Guan Eng, Mat Sabu dan Tok Pa berdepan dengan para wartawan.

Tuan Guru Hadi selaku presiden parti tidak pula tunjuk muka – lihat gambar-gambar, bawah.

MJX_SidangMediaPakatanAzizah2

MJX_SidangMediaPakatanAzizah

Geng Gereja

PAS sekarang suara parti geng Khalid Gereja, Mujahid BFF Uskup, Mat Sabu Lim, Nizar Ngeh-Nga, Mahfuz, Hanipa dan mereka-mereka yang sewaktu.

Golongan ulama PAS semakin disisih.

Kosmo

Kosmo, 14 Jan 2014

Najib jamin kerajaan jaga akidah umat

Sementara kerajaan BN “komited pertahan kesucian Islam”, peranan PAS dalam kerajaan Pakatan ialah sekadar untuk menghalalkan orang Kristian kebas lafaz ‘Allah’.

Sultan Selangor pun prihatin terhadap perkara ini dan baginda telah bertitah:

“JAIS harus memberikan tumpuan terhadap kes-kes yang lebih berat seperti kes-kes yang melibatkan ajaran agama sesat, isu murtad, isu berkaitan ceramah politik di masjid dan surau yang boleh mencemarkan kesucian agama Islam dan boleh merosakkan akidah serta menyebabkan perpecahan di kalangan umat Islam”.

BAWAH: Puan Speaker masih membuat kunjungan ke masjid dan surau meskipun Sultan sudah memberi peringatan

HannahSuraualTaqwa

Twitter - SinarOnline- Isu kalimah ALLAH

Digadainya lafaz ‘Allah’ oleh parti Islam

PAS sendiri sesat dan tidak kisah kalau akidah umat Islam dipesongkan oleh evangelista yang cuba kebas kalimah Allah.

Parti Islam – konon – tetapi nekad mahu bersekongkol dengan evangelista DAP yang menyebarkan fitnah bahawa Tuhan Yang Maha Esa mempunyai seorang anak lelaki Yesus yang dilahirkan seorang insan bernama Maryam.

Ciri ketauhidan Allah pun boleh si munafik-munafik DAP itu buat fitnah.

Utusan, 15 Julai 2013

Utusan, 15 Julai 2013

Christians in control

PAS jelas hilang arah dan tidak wajar lagi digantungkan harapan untuk menegak syiar Islam. Nyata ianya berjaya ditarbiyah oleh Kristian DAP.

Selangor dibiar sahaja oleh PAS untuk dikuasai puak evangelista. Nanti Jerusubang akan dinaikkan mereka sebagai ibu negeri Selangor kelak.

BAWAH: Najib berjanji akan pertahan kalimah Allah

PAS ke mana?

Pertahan kalimah Allah - Najib

Utusan, 15 Julai 2013

‘Cari titik persamaan kukuh Islam’

Kenapa orang Melayu-Islam yang duduk Umno ditolak mentah-mentah oleh PAS dan sebaliknya orang Kristian-DAP mahu didakap?’

Puak Yahudi Yeoh telahpun menyeru, “Rise up and take Subang for Jesus!’ tetapi jauh sekali PAS hendak membantah.

Laungan “Rise up and take the city [KL] for Jesus” kuat berdentum tetapi PAS rela mendiam diri asalkan Umno pecah perut.

Tidak penting bagi PAS untuk mendaulatkan Islam. Lebih penting PAS melekat kepada DAP supaya langkah bersama ke Putrajaya tidak akan terjejas.

Berita Harian, 11 Jun 2013

Berita Harian, 11 Jun 2013

“Masjid, surau tempat umat Islam”

Titah Sultan Sharafuddin Idris Shah baru-baru ini:

“Beta sekali lagi menegaskan kepada semua pihak bahawa jangan jadikan agama Islam sebagai modal politik. [...]

Beta mengingatkan sekali lagi janganlah dijadikan masjid sebagai gelanggang untuk berpolitik dan juga tempat mengadakan demonstrasi yang negatif, baik di dalam atau di kawasan perkarangan masjid.

Masjid dan surau adalah tempat umat Islam dan orang Melayu beribadat dan bertemu bagi mengeratkan silaturrahim antara sesama orang Melayu umat Islam. [...]

“Jadikanlah masjid sebagai tempat yang aman, selesa dan kondusif untuk setiap umat Islam melakukan ibadah dan mendapat keredaan Allah.”

Sumber: Utusan (16 Julai 2014)

Masjid pusat hidayah Muslim

Adakah jalan PAS masih diredhai Allah?

Intipatinya PAS merelakan masjid dijadikan sebagai gelanggang untuk DAP berpolitik.

PAS memandang sepi usaha-usaha DAP menjadikan agama Islam sebagai modal politik.

Masjid dan surau adalah tempat umat Islam tetapi Pak Angguk PAS suka menjemput DAP masuk lalu mencemar kesucian tempat ibadah.

PAS yang kini tidak seperti PAS yang dulu. PAS yang baru yang ketandusan ulama sanggup melepaskan cita-cita ‘Negara Islam’nya demi cintanya terhadap duniawi dan DAP.

Secara tidak langsung perjuangan Islam PAS sudah di”UBAH” oleh evangelista DAP.

PAS yang pernah dipanggil dengan nama PIS (Persatuan Islam Se-Malaya) dan PUS (Persatuan Ulamak Se-Malaya) sekarang harus digelar saja PIP — Parti Ikut Perintah.

(695 patah perkataan)

About these ads

Entry filed under: Evangeliblis. Tags: , , , , , , .

Malunya PAS! Sampai tahun Hijrah pun dah tak tahu dah Tun “menarik balik sokongan” beliau bagi Najib

35 Comments Add your own

  • 1. jentayu  |  August 18, 2014 at 4:31 pm

    evangelis DAP dan Taliban wahabi PAS ibarat syiling yang sama bezanya pada muka dan ekor saja. dua2 pun mengamalkan politik holier than thou, fitnah, maki hamun dan memalukan pihak lawan sehingga tahap yang tak boleh dilafazkan dengan kata2.

    masing2 menggunakan gereja dan masjid untuk dapatkan kuasa. rakyat Malaysia kena bertanya pada diri sendiri pemimpin2 macam inikah yang dikehendaki untuk masa depan Negara?

    Reply
  • 3. Qalam Qabut  |  August 18, 2014 at 4:36 pm

    Bangunlah wahai orang-orang PAS, Yesus memerlukan kamu!

    Reply
  • 4. tasuuk  |  August 18, 2014 at 4:54 pm

    PAS hanya memperalatkan Islam untuk kepentingan politik. Mereka yang menyokong PAS akan menanggong dosa kerana PAS telah memberi imej buruk terhadap Islam.

    Reply
  • 5. Dandy  |  August 18, 2014 at 4:57 pm

    Orang bukan Islam macam Helen nak kritik parti ISLAM dan ulamanya. Kelulusan Islam tahap apa? Al Azar ke?

    Nak cerita hal-hal Islam pulak. Elok duduk diam-diam ler.

    Helen orang Kristian. So, seharusnya cerita agama Keristian. Tapi dia kutuk pulak agama Keristian.

    Kan dunia dah terbalik?

    Reply
    • 6. Helen Ang  |  August 18, 2014 at 5:01 pm

      Dandy kaki fitnah. Sejak bila saya masuk Kristian?

      Perihal akidah pun sanggup si Beanie ini menipu. What kind of people are you?

      Reply
    • 7. Salleh  |  August 18, 2014 at 5:36 pm

      Dandyy…dandyyy…. penulis ni org islam. Bkn kristian. Tngk nama dh terus ckp org kristian. Lain kali ikuti penulisan die dri awal lgi utk tahu die ni islam atau tidak.

      Sdara x taw ke skrg ni even org baru peluk islam… tidak diwajibkn tukar nama. Sedara x taw ke Datuk Idris Jala…. yg namanye mcm islam… sebnrnya adalah penganut kristian.

      Ermm….ok…ye ye.. lupa sya…. sbb tu PAS dipanggil dgn parti angguk semalaysia. Sbb kbnyakan ahli2…. main angguk je.. tpi xde pengetahuan sbnr. Disamping pengetahuan agama yg wajib diketahui… pengetahuan2 lain pn penting utk pengurusan masalah2 duniawi.

      Nk tergelak dulu… seorg muslimat PAS bkn main hebat berteriak…. mengatakan kalau GST diteruskn….. dapur tidak berasap… anak xdpt susu tepung. Bile tnye sbnrnye ape GST….. ckp cukai.. tpi x taw isi kandungan nye. Teruk btl matematiknye. Yg tau…. ilmu menghentam org… ilmu memaki org.

      Reply
    • 8. Dog and Pig  |  August 18, 2014 at 7:04 pm

      Aduhai Dandy.. Muka mana nak letak.. Cakap bukan main lagi tapi hakikatnya ‘Tin Kosong’. Hentam saja Labu.. Inilah sebenarnya mentality Macai-macai PR.. Cakap tinggi ke langit tapi otak ‘Zero’.. Elok duduk diam-diam ler..

      Hah.. Kan dh Kena air ludah sendiri..

      Wakaakaaka

      Reply
      • 9. tasuuk  |  August 18, 2014 at 10:31 pm

        Inilah sikap pecacai (seperti Dandy) yang hanya dapat ilmu melalui ceramah…

        Reply
  • 10. Kak Mar  |  August 18, 2014 at 5:28 pm

    Dandy,
    Tak payahlah nak tegakkan benang basah.

    It is so obvious PAS made a U-turn sebab kalau tidak, dia akan di sisihkan dari PR. So keputusan yg di buat memang melanggar janji sebelum itu.

    Ingat lagi bila Hj Hadi dan TG Nik Aziz kata PAS akan sokong Khalid? Why change now? Semuanya gerangan Anwarinas dan DAP lah.
    So what do you call a person semalam cakap A hari ni cakap B?

    TG Nik Aziz ingatkan Khallid jgn layan golongan “munafik”… you tahu apa Ciri2 Munafik? Ada 3 ciri utama org munafik:
    1. Bila bercakap dia bohong
    2. Bila berjanji dia mungkir
    3. Bila di beri amanah dia pecah amanah

    So let me ask you Dandy, siapa yang CAKAP Khalid harus di kekalkan and now cakap Khalid harus pergi?
    Siapa yang JANJI nak beri keadilan pada Khalid and now don’t care anymore as he is “no longer ahli PKR?
    So keadilan is only for ahli PAS, Keadilan dan DAP shj? Once you kena pecat from parti, isu keadilan tidak lagi timbul?
    You jawap sendiri lah.

    Helen is being critical because she saw all these conflicting and flip flopping by PAS. It is not wrong for her to express her observation on this issue.

    Reply
    • 11. alwieabdullah  |  August 18, 2014 at 5:51 pm

      spot on kak mar…..

      itu dandy mmg takde kerja lain…. apa saja yang Helen post, dia pasti cuba nak kondem….

      Reply
    • 12. MCA.8481  |  August 18, 2014 at 8:27 pm

      Pas memang byk ciri2 sifat munafik sejak berdekad yg lalu.

      Bukti di Kelantan berapa byk janji2 dekat pilihan raya nak bina itu, ini….. Pecah tanah projek itu, ini….. Al-sultan dulu pun diheret dek ulamak penipu pas utk pecah tanah beberapa projek pembangunan……. Nik aziz memang pakar pecah tanah projek2 ghaib hehehehe……

      Hadis kata mungkir janji tu salah satu sifat munafiq……. Gua dah lama tau……

      Reply
      • 13. tasuuk  |  August 18, 2014 at 10:38 pm

        PAS janji hendak bentangkan HUDUD dalam parlimen tetapi tarik balik, katanya tunggu bulan september nanti. Kita tunggu apa akan jadi nanti.

        Reply
  • 14. kiasu  |  August 18, 2014 at 5:34 pm

    Habis dicampak segala serban, songkok dan janggut oleh Anwarinas PAS ini.

    PAS PIS PUS PIP PAM – Parti Ajaran Munafik

    Reply
  • 15. Abdullah  |  August 18, 2014 at 6:15 pm

    Soalan: “Adakah PAS sudah luntur Islamnya?”

    An understanding of Islam you probably won’t hear from the Islamist pulpit:

    quoted from “Extremism and its Remedies”::

    “In relation to man, EXTREMISM can be seen from a number of manifestations such as bigotry and intolerance, continuous commitment to excessiveness and applying pressure on others to do likewise, harshness in the treatment of others, occupation with side issues and excessive extension of prohibition. At the most extreme level, it will lead to aggression and terror.”

    “Quite clearly, the remedy for Extremism has to come from a strong rational faculty which is proper knowledge, especially one that enables man to know the proper place of things. In the Islamic tradition, such knowledge is called “Hikmah” (Wisdom) while true actions which emerge in accordance with it is called “Adab” [tr. mine: "Propriety"]. Now, the attribute of a person possessing both Hikmah and Adab is “‘Adil” (Justice). The Quran refers to people possessing these attributes as “the people justly balanced” (Ummatan Wasatan), or the “Moderates”, who also play the role of “true witnesses” (shuhada’) who can properly look through a just perspective. “Thus have we made you an Ummah justly balanced, that you might be witnesses over the nations.” (al-Baqarah 2:143).

    In a hadith, the Prophet acknowledged the role of moderates among people to bring proper knowledge: “(The banner of Islamic) Knowledge will be carried from one generation to another by the Moderates who defend it against the distortion of Bigots, the claims of the Falsifiers and the misinterpretation of the Ignorant.”

    In sum, although it is very difficult to eradicate extremism, what we can do is at least curb and control it through properly educating the masses with true wisdom and thus strengthening the moderates among them.”

    (by Dr. Farid Shahran, Senior Fellow at IKIM – full article in The Star, June 24 2014)

    Reply
    • 16. Keris  |  August 19, 2014 at 8:36 am

      This is the orthodox worldview of Islam – the approach of the Ahli Sunnah wal Jamaah (adherents to the authentic Prophetic tradition and the consultative consensus of the learned scholars).

      Unfortunately, the Islamists/Salafi/Wahhabis have hijacked the true understanding of the Quran and the Prophet’s tradition, for their own political objectives! Such groups “specifically reject” the following classical approaches to Islamic governance:
      (1) “legal viewpoints arrived at through broad scholarly consultation” (Ijma’)
      (2) the jurisprudential methodology of criteria-based analogical reasoning (qiyas)
      (3) the Ashaari stipulation of necessary scriptural evidence and logical proofs in discourses concerning the nature of Allah Almighty and Transcendent, and the characteristics of the Prophets of the Lord Creator.

      It is a phenomenon today that the Islamist PAS seems to sit very well together with DAP cultural marxists and hip trinitarian evangellsts.

      Reply
      • 17. Abdullah  |  August 19, 2014 at 11:09 pm

        Pakcik Ismail, a veteran UMNO supporter and humble sufi person, passed away last night in Singapore, leaving behind his bereaved family and dear friends.

        Bismillahir Rahmanir Rahim

        “When I Die”: Rumi’s dedication to dear sheikh Ismail [YouTube]

        Reply
  • 18. calvinsankaran  |  August 18, 2014 at 6:19 pm

    After demonstrating staunch adherence to principles, PAS proved that they belong to Pakatan by making an U-turn and abject surrender to the machinations of Anwar and Tokong.

    I still think the drama ain’t over, and I think Sultan will not agree to Geisha Zizah. And even if she becomes the MB, there gonna be a civil war in Selangor.

    Reply
    • 19. RINA  |  August 18, 2014 at 7:57 pm

      I setuju benar.. How progressive one may think we are, as a Muslim woman ada banyak batasan dari segi pergaulan. Kalau ada lelaki yang bole memimpin, pasai apa nak sangat perempuan yang jadi kepala Negeri?

      Apa sangat kelebihan sijijah ni? Lagi satu…

      Kata le suami you is a convicted rapist, suami yg buat hal tapi apa pun THE WHOLE FAMILY terpalit ya.. Mesti oghang bisik2 tak senonoh all the time kan? You want people to see you walking with her? Tambah lagi sodomy, Masyaalah…

      Hai you people know very little about Malays. PAS segan nak habaq satni kata gender discrimination la dan macam2 lagi.

      This Jijah, entah ada Malay blood flowing in her or not.. kalo ada masakan dia tak faham budaya kita kut?

      Reply
  • 20. agus salim  |  August 18, 2014 at 6:58 pm

    Pas 4ALL ok dah tak marah. Tak pa lah depa tak faham lagi pakai lah, Keras dgn Ilam lembut dgn kapir.

    Reply
  • 21. xynalhamzah  |  August 18, 2014 at 6:58 pm

    TGNA pula setuju dan sokong keputusan AJK Pas Pusat. Nampaknya berjaya sudah parti biaDap mempariakan seluruh parti Pas.

    Apa nak jadi dengan Pas? Adakah ia berakhir dengan Yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran.

    Reply
  • 22. ahmadalikarim  |  August 18, 2014 at 7:17 pm

    Dear Aunty Helen,

    PAS uses Islam for political gain, calls UMNO kafir but follows DAP’s order.

    PAS leaders like Mujahid, Khalid Gereja, Mahfuz, Mat Sabu and lot others made PAS more un-Islamic and liberal. Uncle Nasha should have not been replaced by Mat Sabu and should still remain as the Deputy President right now if PAS really fights for Islam.

    PAS should have not be allied with DAP and PKR but because of power crazy, PAS chooses to be with them even after all the nasty words PKR and DAP said about PAS. PAS can only be better if bad leaders like Mujahid left PAS. If they are still leading PAS, PAS will be the slaves of DAP.

    PAS’s leaders said that PAS has got the information from the palace that Wan Azizah might not be accepted by the Sultan of Selangor to become the MB. So, I wonder if Anwar was the one who was tricked by Haji Hadi?

    http://ahmadalijetplane.wordpress.com/2014/08/18/pass-u-turn-is-it-just-a-trick/

    http://ahmadalijetplane.wordpress.com/2014/08/17/anwar-oh-anwar-comic/

    Reply
  • 23. Arif  |  August 18, 2014 at 7:37 pm

    Satu pandangan menarik mengenai parti PAS di Selangor. Tiada seorang pun dikalangan 15 Adun PAS di Selangor yang dapat menyakinkan setiap pemimpin PAS pusat bahawa mereka memiliki kritieria sebagai MB di Selangor. Maka atas semangat setiakawan, pemimpin tertinggi PAS mencadangkan ketua yang bakal dilantik diberikan kepada parti lain untuk buat pilihan..

    Dengan ertikata lain, sampai bila pun YB PAS di Selangor akan menjadi seorang pembantu kepada ketua yang dilantik dari parti lain. Jika anda yang bercita-cita ingin menjadi seorang ketua kerajaan (MB) di Selangor pada masa akan datang, lupakan hasrat anda sebab parti PAS bukanlah sebuah parti yang akan membimbing anda menjadi seorang pemimpin tertinggi di Selangor..

    Reply
    • 24. tasuuk  |  August 18, 2014 at 10:50 pm

      Inilah masalahnya bila Islam diperalatkan oleh parti politik. Guna nama Islam tetapi buat kerja yang langgar ketetapan Allah. Penyokong PAS kena bantah supaya tidak dimurka Allah,” kerajaan akan hancur jika melantik pemimpin yang bukan ahlinya.”

      Reply
  • 25. pistolero  |  August 18, 2014 at 8:12 pm

    Satu pandangan dari sy, kenapa bila soal keadilan, PAS sahaja yang perlu backup TSKI? Apakah pemimpin-pemimpin lain dlm parti DAP & PKR diam seribu bahasa dan tidak nampak ketidakadilan yang menimpa Khalid?

    Kalau soalan yang sama dikenakan pada PAS kenapa u-turn terhadap Khalid dan lupakan soal keadilan dan membelakangkan suruhan AL-Quran, so mana pemimpin PKR, DAP yang mementingkan soal keadilan kepada sesama manusia?

    Kenapa x backup seorang insan yang ditindas oleh Anwar? Ini ker ajaran bible? kitab Veda? Buddha? Double standard kepada PAS tapi pemimpin DAP & PKR dilepaskan daripada tanggungjawab membela TSKI ya? Apakah bila tiba soal pembelaan dan keadilan PAS sahaja yang perlu memikul beban?

    Reply
    • 26. Helen Ang  |  August 18, 2014 at 8:17 pm

      re: “tapi pemimpin DAP & PKR dilepaskan daripada tanggungjawab membela TSKI ya?”

      Pemimpin DAP = Yahudi Yeohs = no hope, no cure.

      With the PAS leaders, there is at least hope of some goodness to be found in them.

      Reply
    • 29. idris md isa  |  August 18, 2014 at 10:08 pm

      bodohlah kamu ni pistolero.

      PKR dan DAP memang never known or even perceived to stand up for justice. Tapi PAS, kononnya adalah flagbearer Islam, jadi kalau PAS does not live up to its Islamic claims, memanglah kena bambu.

      Ini bukan isu double standard. BTW, saya mendengar kenyataan hadi awang dan nik aziz di buletin utama tv3 tadi. Sangat jelek. Now I am 1000% justified to call them munafiq!

      Reply
  • 30. Dandy  |  August 18, 2014 at 9:18 pm

    Oh, oh. Tak sangka Helen ni seorang mualaf, ya. semacam Prof Riduan Tee tu.

    Patutlah nak tunjuk diri mereka lebih Islamik berbanding ulama-ulama kat PAS.

    Lebih Melayu berbanding orang Melayu macam perangai Mamak la tu.

    Kejar glamor!

    Reply
    • 31. tasuuk  |  August 18, 2014 at 11:02 pm

      Ini adalah tanggongjawab sosial, yang mungkar wajib dibenteras. Helen hanya melaksanakan tanggungjawab.

      Reply
    • 32. Jester  |  August 19, 2014 at 1:40 am

      Dandy boy, you sound more comical than the clown at the Barnum and Bailey Circus. Are you trying to outdo the joker?

      Reply
    • 33. anonymous  |  August 19, 2014 at 2:25 am

      Shut up dandy!

      Reply
    • 34. Kak Mar  |  August 19, 2014 at 8:16 am

      Dandy,

      Your name already sound funny. The minute you write something, it confirms that you are tin kosong, Pi main jauh2 lah.

      Muka tak tahu malu. Kena hentam left right pun nak tunjuk muka kat sini lagi.

      Reply
  • 35. The International Jew  |  August 19, 2014 at 9:23 am

    PAS = Pusing Apabila Suka.

    Reply

Dijemput memberi komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


My blog, my like

Helen Ang

Smell the flowers

Recent Posts

CLICK ON IMAGE TO READ

Look who got TS Muhyiddin's autograph

'Apo Kono ei Jang' in Sarah's blog

'5 Maps that will help you understand the MH17 crash' in Alizul's blog

Pengunjung

  • 4,879,116 hits

Kalender

Archives

Feeds


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 342 other followers

%d bloggers like this: