Posted in Sejarah

Komunis Melayu beristerikan Cina

Rupa-rupanya dari awal-awal lagi sudah ada JV (joint venture) Melayu-Cina …

Pemimpin komunis Rashid Maidin beristerikan Selamah Abdullah, yang nama asalnya Chau Chi Chu.

Seorang lagi komunis Melayu Abdullah CD — nama penuhnya Cik Dat bin Anjang Abdullah — berkahwin dengan Suriani Abdullah (Eng Ming Ching), seorang pejuang komunis terkenal juga.

Chua Soo Cheng (Maria) ialah isteri kepada Cikgu Mohd Jamil Mialam, seorang kader dalam Regimen ke-10, sayap Melayu Parti Komunis Malaya.

Comelnya cucu-cucu Shamsiah Fakeh dan Ibrahim Mohamad.

Shamsiah Fakeh yang hidup buang negeri di China sehingga 1994 pernah berkahwin dengan Ahmad Boestamam. Selain komunis, Shamsiah juga menjadi ketua Angkatan Wanita Sedar (Awas) pada suatu ketika.

[Salah seorang anak Ahmad Boestamam ialah allahyarham Rustam Sani, seorang tokoh politik yang tidak asing kepada generasi kita.]

Ahmad Boestamam pernah menjadi ketua Angkatan Pemuda Insaf (API), yang mana Mat Indera pun seorang ahli.

Disyorkan juga:

Cina tidak lagi komunis malah DAP-lalaland kapitalis gagah

Adakah kontrak di P. Pinang berbentuk Ali Baba juga?

Author:

I have no Faceook or Twitter.

12 thoughts on “Komunis Melayu beristerikan Cina

 1. kena faham antara parti politik perjuangan dengan akidah. ia benda yang berbeza. selama ini penulis sejarah kita borong habis untuk menakut-nakutkan orang.

  _________________________________________________

  Adakah Misnona bermaksud komunis Melayu masih Islam (dan isteri-isteri Cina mereka pun telah memeluk Islam) manakala perjuangan menentang British adalah bersifat nasionalis yang perlu dibezakan dengan akidah (pegangan agama secara peribadi)? — Helen

 2. komunis anti agama.penganut islam tak boleh jadi komunis sebab tidak boleh praktik amalan islam contohnya rukun rukun islam.

  1. SEMUA PINTU MASUK MALAYSIA DIKAWAL RAPI !!!

   Betul ke ?
   PATI dan pengganas Suluk boleh lolos !!!
   Inikan pula abu mayat !!!

   IMHO, pasti abu Chin Peng lolos tak lama lagi.
   Bukan bangga dgn Chin Peng tapi membaca kenyataan !!!

   1. Memang Betul tu Nani, tapi ini sebenarnya lebih kepada message tegas yang ingin disampaikan yang communism tidak akan sekali- kali diterima di negara ini secara MUTLAK. Memandangkan suku-sakatnya masih berada dinegara ini.

    Sebab kedua, orang Melayu Malaysia ni kalau GOMEN tak hebohkan dan tidak riuhkan sekampung, nanti diorang tuduh GOMEN tak buat apa-apa. Jadi kenalah berkokok berderai-derai sikit.

    Kalau kerabat dia nak bawa balik ikut Singapore pun boleh, atau upah orang Thai ke atau lain-lain warga asing untuk bawa masuk dan guna sijil mati orang lain untuk cover. Banyak caranya dan bukan banyak pun abu mayat tu.

    Pokok pangkalnya, GOMEN dah mula faham orang nak dengar apa yang mereka nak dengar. Jadi kena rentak tu.

    MORAL OF STORY – DUDUK TANG MANA PUN BILA DAH TUA DAN MATI RATA-RATANYA NAK BALIK SEMULA KE SINI. INI PENGALAMAN DARI KEKAWAN DAP SAYA YANG CERITAKAN. CUMA KEANGKUHAN DAN EGO MEREKA SAJA YANG MENIDAKKANNYA.

 3. kalau Chin Peng menang dalam peperangan dgn British, mungkin dia sudah jadi PM Malaya. Dan sejarah akan menulisnya sebagai seorang pejuang kemerdekaan Malaya. bacalah cerita kisah hidup Ho Chi Minh yg disanjung sebagai freedom fighter Vietnam.
  kesimpulannya…sejarah ditulis oleh orang yg menang..

  1. Malangnya, bukan shj british yg diperanginya, org awam, wanita dan kanak-kanak x bersalah juga menjadi mangsa… nenek kawan saya ditembak komunis ketika sarat mengandung, insiden yg berlaku xsmpi 3 generasi pn dr kami… and we’re in our early thirties. Prinsip komunis “sertai kami, atau kamu adalah musuh kami” ( quite familiar kan this principle), memakan diri.. mereka bunuh org yg x menyokong mereka termasuk mereka yg berkecuali…. should ask org asal yg naturenye berkecuali… So, bagusla chin peng kalah. Perjuangan yg tidak ikhlas xkan kemana.

Comments are closed.