Posted in DAP MENGKHIANATI KAUM INDIA

Di sebalik kata-kata KITA / pokoknya DAP lwn Umno

Pada September lepas, saya telah memblog ‘Adakah KITA sedang mendekati Umno?‘ Itu ketika presiden parti tersebut menyambut baik pengumuman mengejut perdana menteri untuk memansuhkan ISA.

Saya sendiri pun tertanya-tanya sama ada ideologi KITA yang berlandaskan moderasi dan liberalisme lebih serasi dengan BN atau Pakatan.

Persoalan terjawab semalam apabila Zaid Ibrahim mengeluarkan sebuah kenyataan akhbar bahawa partinya – yang menolak “apa jua idea fasis dan berkuku besi” – kini berikthiar akan menyokong pembangkang.

Apakah yang mendorong Zaid untuk memutuskan supaya berpihak kepada Pakatan? Antara salah satu pemangkin ialah kegagalan Najib Razak untuk menghapuskan kekangan-kekangan yang menghindar amalan demokrasi.

Mengolah Rang Undang-Undang Perhimpunan Aman 2011, KITA menjangka Najib tidak mungkin menghasilkan reformasi yang diuar-uarkan beliau.

KITA dalam sebuah kenyataan akhbar pada Nov 23 berkata:

“This debacle simply demonstrates that [Najib’s] lawyers and relevant ministers have either misunderstood him or simply refused to take his instructions. We believe it’s the latter.

KITA kecewa dengan Rang Undang-Undang Perhimpunan Aman yang tidak menepati janji yang diberikan Najib pada Sept 15 (malam menjelang Hari Malaysia) untuk melonggarkan undang-undang agar memberi lebih kebebasan bagi rakyat bersuara.

Pada Dec 7, KITA mengeluarkan satu lagi kenyataan akhbar menzahirkan kebimbangan parti itu tentang perhimpunan agung Umno (PAU) yang “meramal corak yang bahaya dalam politik negara kita” serta “merenggangkan hubungan kaum”.

Dalam versi bahasa Inggeris kenyataan akhbar KITA itu juga disebut:

“The DAP bashing will further alienate the Chinese community but will do nothing to hurt them, as they are [a] self sufficient and self contained community”.

Orang Cina, kata Zaid/KITA, mampu berdiri atas kaki sendiri serta hidup dalam sebuah masyarakat yang mampu menyara diri. Ianya penelitian yang amat menarik sekali membayangkan bagaimana kita yang berlainan keturunan akan terus duduk terasing dan mengikut gaya hidup etnik masing-masing.

DAP berjaya kuburkan MCA

Setiausaha agung DAP juga memberikan responsnya terhadap PAU dan ucapan Dis 5 Najib kepada Pekida di Shah Alam.

Lim Guan Eng berkata dalam kenyataan akhbarnya pada Dis 6:

“DAP also condemn Umno and their allies treating as traitors and enemies of Malays those who disagree with their racist ideology of Malay first and Malaysian second.”

Guan Eng berkata perkembangan terbaru politik perkauman telah mentalkinkan konsep 1Malaysia yang dibawa-bawa oleh Najib. Seperti biasa, dia menggambarkan diri dan partinya sebagai Malaysian First, dan identiti Malay First sebagai rasis.

Sebenarnya selama ini pun DAP telah mencuba dengan sedaya-upaya untuk menggagalkan 1Malaysia (baca Surat kepada Pengarang saya di Star, Ogos 9).

Gerak-gempur di PAU 2011 yang dikatakan menyakitkan hati masyarakat Cina serta meningkatkan ketegangan kaum sebaliknya mengisyarakatkan Umno tidak lagi mengharap kepada undi Cina.

Kalau pada tahun 2008 pemilih Cina menjatuhkan talak ke atas MCA, baru-baru ini MCA diceraikan Umno pula.

Nyata Umno sekarang menganggap DAP sebagai pesaing politik utamanya. Nescaya kedua-dua parti berseteru, para pengikut mereka menjadi musuh ketat. Melayu lawan Cina. Orang bawahan berdendam kesumat sementara golongan atasan merebut-rebut sumber dan dana.

Umno ada jaringan kroni-kroninya. Begitu juga DAP.

Wartawan bebas Anil Netto melaporkan di blognya pada minggu lepas — ‘The Tans are stamping their presence in Penang in a big way‘, iaitu merujuk kepada taikun Tan Sri Vincent Tan dan adiknya Tan Sri Danny Tan berpijak di Pulau Pinang:

“The Tan brothers are involved in two of the biggest deals on the island in recent months.”

Dulu tauke-tauke besar Cina berpaut kepada MCA dan Gerakan. Tidak lagi.

Malah presiden Dewan Perniagaan Cina Pulau Pinang Tan Sri Tan Kok Ping dengan tiba-tiba boleh mengkritik mantan ketua menteri Pulau Pinang Dr Koh Tsu Koon sebagai “not doing anything in the past 18 years“.

Dalam jangkamasa tiga tahun lepas, pemaju-pemaju tanah menggerumuni Pulau Pinang bagai semut mengerubuti gula. Sekiranya anda membelek suratkhabar Cina, kerap ketua menteri itu akan kelihatan bergambar dengan VVIP Cina dunia peniagaan.

Parti politik sebenarnya mewakili kepentingan Big Business and golongan elit, dan bukannya you and I. Kumpulan elit biarpun Cina atau Melayu hanya memuaskan agenda mencari untung. Sekiranya apa-apa yang tidak dingini berlaku, kita lihat siapa yang paling awal meninggalkan Malaysia dengan membawa keluar modal melambak-lambak mereka.

Screenshot atas adalah kenyataan akhbar Guan Eng untuk membidas Umno. Butir-butir yang disebutkannya jelas menunjukkan sejauh mana DAP sanggup membodek orang Melayu untuk memancing undi dan bagaimana orang “hitam metalik” tidak dipandang DAP.

(1) Manakala peruntukan untuk hal-ehwal agama Islam digandakan tiga kali, orang India terus diabaikan keperluan mereka. (Baca ‘Why Hindraf Indians won’t vote Pakatan next election‘).

(2) Guan Eng memaklumkan bahawa 70 peratus kontrak kerajaan negerinya diberikan kepada kontraktor Melayu. Sebelum ini, kuota bumiputera 30 peratus pun sering dipertikaikan DAP. Dalam sekelip mata sahaja parti ini boleh pusing depan balik, dan kemudiannya berputar untuk menuduh MCA dan Gerakan ‘rasis’ kerana bertanyakan tentang prestasi rendah dan ketidakupayaan kontraktor kaum bukan-Melayu di Pulau Pinang.

(3) Guan Eng mendakwa kerajaan negerinya “tidak pernah mengusir walaupun sebuah rumah kampung Melayu”. Akan tetapi mengusir rumah kampung orang India tak mengapalah. (Pelanduk melupakan jerat, tetapi jerat tidak melupakan pelanduk — Kg Buah Pala: Pagar makan padi.)

TERBARU: Perbalahan ‘warlords’ dan ‘godfathers’ pemimpin keturunan India P.Pinang — FMT (Dec 9)

Anda mungkin juga meminati:

Author:

I have no Faceook or Twitter.

35 thoughts on “Di sebalik kata-kata KITA / pokoknya DAP lwn Umno

 1. Kaum Cina sejak berdekad dulu menganggap DAP adalah parti perdana manakala MCA/Gerakan sekadar parti pinggiran. Kerana itu, majoriti kaum Cina menyokong dan mengundi DAP. Minoriti saja yang mengundi MCA/Gerakan. Apabila tiba PRU 13 nanti yang menjadi mangsa ialah MCA dan Gerakan. Kedua-duanya akan jatuh tersungkur kerana 80% pengundi Cina akan mengundi DAP. Bila ini berlaku, yang rugi bukannya Melayu atau UMNO tetapi orang Cina kerana tidak ada lagi wakil dalam Kerajaan. Jangan salahkan sesiapa, Itu adalah kehendak kaum Cina sendiri.

  Walaupun orang Melayu di label rasis mereka tetap pergi ke kedai Cina walaupun tahu majoriti dari mereka mengundii pembangkang.

 2. Tak faham, apa salah nya DAP membodek Melayu? Bukan kah membodek pengundi itu kerja politikus2 di seluruh dunia?

  Presiden Obama juga membodek pengundi. Di hadapan pengundi berbangsa Yahudi dia berjanji pentadbirannya tidak akan mengabaikan kepentingan Israel, di hadapan pengundi Islam beliau menyeru ke arah persefahaman. Lunak sekali.

  Apa salah nya cuba mengambil hati pengundi Melayu? Helen bercakap seolah2 itu satu kesalahan besar bila di lakukan oleh DAP. Bukankah DAP adalah sebuah parti politik berdaftar yang sudah puluhan tahun bertanding di dalam pilihanraya?

  Saya setuju bahawa memang ada usaha DAP utk memenangi hati pengundi Melayu. Tapi ini adalah perkembangan yg positif. Sepertimana usaha PAS utk memenangi hati pengundi Cina dgn mewujudkan satu sayap bagi orang bukan Islam. Jujurnya saya sendiri sudah muak dgn parti yg berpaksikan sesuatu bangsa sahaja. Saya mahukan pemimpin yg boleh menjaga kepentingan semua kaum, bukan membahagi2kan, Melayu cuma jaga Melayu, Cina cuma jaga Cina, India cuma jaga India.

  Apa saja yg dibuat DAP serba tak kena. Mungkin kalau esok DAP cuba membodek pengundi India, DAP akan di tuduh pula mengabaikan pengundi Iban. Kalau DAP cuba pula membodek pengundi Iban, mungkin akan dituduh mengabaikan kepentingan pengundi Kadazan. Kalau DAP cuba utk memperbaiki kelemahan, itu adalah satu langkah positif dan patut diberi dorongan. Kalau Helen mengharapkan DAP menjadi sebuah parti politik sempurna tanpa cacat cela dgn setiap pemimpin dari bawah hingga ke atas juga menjadi manusia sempurna, saya rasa hingga kucing saya tumbuh tanduk sekalipun, tidak akan wujud parti sedemikian.

  Bangunlah dari tidur! Saya sudah lama menerima hakikat Anwar byk kelemahan dan jauh dari sempurna, namun secara praktikal nya, siapakah lagi yg mampu dpt memberikan cabaran hebat utk check and balance kekuatan BN?

  Saya rasa seolah2 ada dendam peribadi di sini? Atau yg lebih teruk, juga seolah2 ada kepentingan peribadi. Seperti cybertrooper yang mendapat upah utk memburukkan sesuatu individu atau organisasi. Harap saya tersilap.

  1. Sejak bila membodek satu usaha yang ikhlas?

   Keikhlasan harus dinilai dari layanan yang diberikan – misalnya oleh pihak yang ada kuasa [DAP di P.Pinang] kepada pihak yang lemah [orang India-Hindu terpinggir]. Saya rasa keikhlasan bukanlah setakat kata-kata manis di bibir umpama laungan “kita semua bersaudara” oleh puak evangelis.

   Apa jati diri yang ada dengan pemakaian tudung di masjid apabila sebelum PRU12 pemakaian songkok pun ditolak dengan keras oleh DAP? Adakah politikus Melayu sanggup memakai salib serta berkhemah di gereja demi memancing undi Kristian?

   Apa dia identiti DAP sekarang yang kononnya mendokong sosialisme (sayap pemudanya DAPSY ialah Democratic Action Party Socialist Youth) apabila dalam sekejap sahaja mereka menerajui kerajaan negeri sudah begitu rapat dengan pemaju-pemaju besar (projek berbilion-bilion) dan tidak segan menindas rakyat marhaen untuk menguntungkan Big Business itu.

   BN mengambil masa 50+ tahun untuk menjadi korup. Tengok perangai pembangkang yang menjadi-jadi hanya dalam tempoh singkat 3.5 tahun.

   Kontrak ikan bilis diberikan Melayu itu mungkin lebih banyak jumlah bilangannya (70% didakwa DAP) tetapi apakah jumlah nilai wangnya? Sila juga baca ‘Adakah kontrak di P. Pinang berbentuk Ali Baba juga?Suruhanjaya DiRaja Teoh Beng Hock mendapati DAP S’gor menjalankan sistem Ali Baba!

   Biar kita lihat keadaan dari segi ‘end result’ ataupun hasil muktamad ekoran dari permainan politik M’sian First DAP. Kita buat perbandingan tempoh empat dekad pasca-Mei 13.

   DAP sekarang berjaya menghambat 80 peratus undi Cina, dan dengan itu suka tak suka, pada tanggapan umum, DAP = Cina & Cina = DAP. Sebab itulah apabila Umno menerjah DAP di PAU baru-baru ini, kami cemas dan bimbang seluruh kaum Cina akan dimangsakan atas etnik.

   Cuba baca posting saya ‘Umno: Gelombang merah, gerombolan marah‘.

   Dalam jangkamasa 40 tahun yang lepas, pernahkah ada kebencian kaum sampai ke tahap yang kita sedang alami sekarang? Kenapa begitu ramai Melayu yang bencikan DAP (benci Cina) walhal tidak pernah MCA/Gerakan/SUPP/SAPP ataupun mana-mana parti politik yang berkeahlian majoriti Cina dibenci Melayu sebegini?

   DAP disokong gila oleh Cina tetapi ramai orang India cukup meluat dengan parti itu. DAP membolot undi Cina di S’wak dan dijangka akan menyapu bersih kawasan-kawasan Cina Sabah kelak tetapi masih tidak diyakini pribumi.

   PAU 2011 menandakan berakhirnya hubungan kerjasama Melayu-Cina melalui kerangka formula bangsa BN. Namun DAP ditolak semua kaum kecuali Cina dan India-Kristian yang bertutur BI. Pada masa depan nanti, bentuk ‘Politik Baru’ ialah Chinese vs everybody else sementara VIP dan golongan elit meratah habis-habis di negeri-negeri Pakatan. [Sama jugalah Umno meratah di negeri-negeri BN, 2×5.]

   And one last thing, komen Nizam yang berbunyi “Seperti cybertrooper yang mendapat upah utk memburukkan sesuatu individu atau organisasi” — apakah ajaran agama mengenai fitnah? Nampaknya budaya politik sudah mengatasi adab.

   1. Helen, minta maaf atas kenyataan yg berbunyi seolah2 anda di bayar. Seperti saya katakan, saya harap saya silap. Kalau saya silap, maksudnya baik lah untuk anda.

    Biar saya, seorang Melayu menjawab artikel anda dgn panjang sekali. Beberapa kali saya membaca artikel anda, sukar utk diterima.

    “Sejak bila membodek satu usaha yang ikhlas? ”

    1. Pertama sekali bangunlah dari tidur. DAP bukan badan kebajikan. Bila politik menjadi kerjaya, apakah kita boleh mengharapkan keikhlasan? Di mana2 sahaja demokrasi berlaku maka sudah tentulah niat akan sentiasa dipersoalkan. Ikhwanul Muslimin di Mesir yang sudah menang byk kerusi itu pun hasil dari kempen dan kerja kebajikan yg dibuat. Keikhlasan mereka dlm bidang kebajikan juga boleh dipersoalkan sebab di akhirnya mereka juga berebut kuasa, walau pun slogan mereka adalah untuk agama.

    Dan apakah buruk nya kalau DAP membodek pengundi? Tolonglah jangan beritahu bahawa bodek hanya boleh di buat oleh orang bawah pada orang atas saja-satu kelaziman masa sekarang. Buruk sangat kah jika ianya berlaku secara terbalik, yakni dari atas cuba pula membodek yg di bawah. Dan sebagai sebuah parti politik, bagi saya DAP akan jadi bodoh kalau tidak cuba membodek bilangan pengundi yg ramai- pengundi Melayu.

    “Keikhlasan harus dinilai dari layanan yang diberikan – misalnya oleh pihak yang ada kuasa [DAP di P.Pinang] kepada pihak yang lemah [orang India-Hindu terpinggir]”

    2. Setuju. Tetapi setiap orang Hindu tersebut juga mempunyai satu undi setiap seorang. Tak kira kaya atau miskin, setiap warga ada satu undi saja. Ini proses evolusi bagi sebuah parti politik. Kalau pengundi Hindu merasa terpinggir, mereka boleh saja memilih Gerakan/BN atau tidak mengundi di pilihanraya akan datang. Jika DAP akan kalah disebabkan oleh undi-undi ini, jika mereka praktikal, saya percaya mereka akan membodek pengundi2 Hindu juga.

    Sila terjemahkan ketidakpuasan anda dalam bentuk undi.

    “Adakah politikus Melayu sanggup memakai salib serta berkhemah di gereja demi memancing undi Kristian? ”

    3. Bertudung tidak akan menjadikan seorang Evangelis sebagai orang Islam. Malah di dalam masyarakat konservatif Kristian di Eropah2 dan Amerika pada zaman dahulu, kaum wanita nya memakai tudung. Rahib2 wanita dalam mazhab Katolik bertudung tutup habis. Tudung bukanlah milik ekslusif Islam saja, ianya telah di praktik kan sebelum Nabi Muhammad datang lagi terutamanya di kalangan ahli2 kitab.

    Mengenai orang Islam di gereja, Khalid Samad pergi ke gereja memberikan ucapan. Juga Tok Guru Nik Aziz di wat2 Siam. Kalau Tok Guru boleh buat, tiba2 lah pula ada hukum hakam bagi evangelist dari menjejakkan kaki di masjid.

    Di luar negara, Presiden Bush pernah memberikan ucapan di dalam masjid, Presiden Obama pula menganjurkan berbuka puasa di White House siap dgn laungan azan. Apakah Bush dan Obama telah pun murtad dari Kristian? Bush masih mendapat sokongan kuat pihak konservatif termasuklah puak evangelist dan Obama mendapat sokongan kuat puak liberal.

    Di luar negara sudah lama di praktik kan, malah sudah lama dilakukan oleh PAS melalui Tok Guru Nik Aziz, tiba2 pula ianya menjadi satu dosa besar jika DAP melakukannya.

    Kalau menjadi kesalahan parti politik cuba mengambil hati pengundi, maka mungkin kita perlu bubarkan sistem demokrasi di negara ini. Sebab demokrasi adalah mengenai kuasa rakyat dgn cara ahli2 politik cuba mengambil hati pengundi.

    “Apa dia identiti DAP sekarang yang kononnya mendokong sosialisme (sayap pemudanya DAPSY ialah Democratic Action Party Socialist Youth) ”

    4. Itu hanya DAP sahaja yang boleh menjawab nya. Mungkin mereka sudah pun berubah. Atau mungkin juga interpretasi Sosialisme itu sudah berubah bagi DAP. Saya boleh menunjukkan pada anda perbezaan pengamalan Sosialisme di antara negara2 tetapi ianya akan menjadi terlalu panjang pula.

    “BN mengambil masa 50+ tahun untuk menjadi korup. Tengok perangai pembangkang yang menjadi-jadi hanya dalam tempoh singkat 3.5 tahun”

    5. Kalau Lim Guan Eng adalah korup, sila nyatakan dgn lebih jelas dari sekadar berslogan. Siapa yg dapat projek dan siapa yg mendapat imbuhan/faedah dari projek ini? Adakah orang itu Lim Guan Eng sendiri? Ataupun sanak saudara nya?

    Jawab soalan saya dgn jujur Helen, sudah 3 tahun berlalu, berapakah banyak Lim Guan Eng atau sanak saudara nya perolehi dari projek2 di Pulau Pinang? Dan dari projek mana?

    Buat tuduhan yang jelas supaya Lim Guan Eng ada peluang membela diri. Saya merasa yakin, pihak Polis atau SPRM tidak akan melindungi Lim Guan Eng. Malah ini lah peluang yang ditunggu2 oleh mereka selama ini. Teoh Beng Hock di soal siasat berbelasan jam lama nya untuk soal pembelian berjumlah RM2 ribu saja, Kalau anda boleh memberikan maklumat mengenai jumlah yg jauh lebih besar dan melibatkan tokoh utama (mendiang Teoh cuma orang kecil dlm DAP), saya percaya mereka akan menjadi sangat gembira. Mungkin juga akan belanja anda makan malam di restoran mewah. Sebab ini juga peluang membersihkan imej yg teruk dikerjakan oleh DAP dlm kes mendiang Teoh.

    “Kontrak ikan bilis diberikan Melayu itu mungkin lebih banyak jumlah bilangannya (70% didakwa DAP) tetapi apakah jumlah nilai wangnya?”

    6. UMNO sudah mencuba dgn cara memberikan kontrak besar pada satu atau dua kroni dgn harapan kontrak ini akan di bahagikan kepada kontraktor2 yg lebih kecil. Apakah kita lupa nama2 seperti Tajudin Ramli? Halim Saad?

    Apa yg terjadi adalah satu cerita kegagalan. Yang diberi ini telah membolot hampir semuanya akibat ketamakan. Selepas itu mereka telah membuat keputusan2 perniagaan yg buruk hinggakan empayar mereka akhirnya mengecil, menjadi sakit dan akhirnya sudah hilang di telan zaman. Sudah lah tidak ramai Melayu yg mendapat faedah, peruntukan besar utk orang Melayu ini akhirnya, disebabkan kegagalan sekumpulan kecik Melayu akhirnya berakhir dgn kegagalan.

    Lim Guan Eng sendiri pernah persoalkan, di manakah pergi nya peruntukan saham Bumiputera yang berjumlah RM50 Billion? RM50 Billion adalah 50 ribu juta! Berapa ramaikah Melayu masih memegang saham2 ini? Di akhirnya, masih ramai Melayu yang miskin dan Iban yang miskin.

    Jika sekarang ini anda mahukan DAP membuat kesilapan yg sama seperti UMNO, iaitu memberikan kontrak yg jumlah nya besar pada satu atau dua kroni, saya sebagai Melayu ingin membuat bantahan. Saya lebih suka cara DAP sekarang yakni memberikan kontrak pada lebih ramai Melayu dan bukan dalam jumlah yg terlalu besar yg memungkinkan mereka sudah merasa senang dan tidak mahu berusaha memperbaiki diri.

    Tidak ada guna nya memberi RM50 billion pada sekumpulan kecil Melayu dan diakhirnya, tidak diketahui di mana saham2 ini pergi.

    Biarlah ramai bilangan Melayu yg mendapat faedah secara terus dari kerajaan negeri, dan pada masa yg sama mereka belajar utk mengawal operasi dan kos supaya mereka lebih efisen dlm bidang perniagaan.

    Cara UMNO sudah pun dibuktikan gagal, bodoh lah kalau DAP mengulangi nya pula.

    “Dalam jangkamasa 40 tahun yang lepas, pernahkah ada kebencian kaum sampai ke tahap yang kita sedang alami sekarang?”

    7. Jawab lah dgn jujur. Jika itu kebimbangan anda, kenapa usaha DAP untuk membodek pengundi Melayu anda perlekehkan? Padahal inilah usaha yg dapat menurunkan kebencian kaum. DAP cuba utk mendekati masyarakat surau dan masjid, anda perlekehkan sebagai politik evangelist. DAP memberi banyak kontrak pada lebih ramai bilangan kontraktor Melayu, anda perlekehkan dari segi nilai. DAP pakai tudung, anda kata tak ikhlas. DAP bersikap lebih lembut dan tidak mahu menyerang hukum Hudud, juga anda perlekeh dan rendah2 kan sikap itu.

    Yang giat menambahkan kebencian kaum itu adalah MCA sekarang ini. Kempen anti hudud dgn risalah2, ceramah2 dan forum2. MCA sekarang cuba mencari saki baki ketakutan terhadap hudud di hati2 pengundi Cina manakala DAP pula bersikap cuba mengambil hati pengundi Melayu, kenapa DAP yang dipersalahkan?

    Jawab lah dgn jujur, apa yg sebenarnya anda mahu? Kalau serangan terhadap peribadi ini adalah kerana dendam peribadi, jujur lah. Sudah jelas apa saja yg DAP buat tak betul, tak bagus, tak ikhlas di mata anda.

   2. http://www.freemalaysiatoday.com/2011/12/08/dap-winning-over-malay-voters/

    Helen, ini adalah berita yang di tunggu2. Sudah2 lah bermain dgn api perkauman, Melayu akan benci Cina dan sebagainya.

    Semasa DAP lemah dan sokongan Melayu terhadap UMNO menurun, yang memberikan nafas pada BN adalah pengundi2 Cina dan India.

    Pada masa itu, BN memainkan pula sentimen Melayu lawan Melayu. Melayu negeri lain lawan Melayu Kelantan, Melayu UMNO lawan Melayu PAS.

    PAS menjadi bahan utk disepak terajang dalam PAU pada ketika itu. Taraf mereka direndahkan lebih teruk dari orang2 CIna dan India. Malah Cina dan India pun join sekaki menghentam PAS sebagai parti kolot.

    Dimanakah anda ketika itu Helen? Atau anda ketika itu tidak berapa peduli sebab itu “hal sesama Melayu”. Melayu dibuli Melayu tidak mengapa, asalkan Cina tidak dibuli sama.

    Seperti yg saya katakan, saya sudah letih, muak dan meluat dgn politik perkauman. Melayu cuma jaga Melayu, Cina cuma jaga Cina, India cuma jaga India. Saya mahu Melayu yang boleh jaga semua, Cina yang boleh jaga semua dan India yang boleh jaga semua. Buta warna mungkin kekurangan bagi sesetengah orang tapi dgn senario politik di Malaysia, ia mungkin satu kelebihan.

    Apakah PAS pernah mengalah? Dalam senario politik kini, siapa saja yg boleh menguggat kekuatan UMNO adalah dimusuhi hingga ke lubang cacing.

    Pilihan yg paling senang, mari lah kita sama2 menjadi hamba abdi BN yang taat setia dan mencium kaki2 mereka. Marilah kita mencium kaki2 mereka yang mulia itu sehingga mereka lari ke luar negara apabila negara ini bankrap. Mungkin pada masa itu, Helen akan mula bercakap yang baik2 mengenai DAP. Cuma jujur saya katakan tak ada apa sangat yg boleh dibuat dlm sebuah negara yg sudah miskin dan bangkrap.

    Jujurlah pada diri

    1. Tidak bijak bagi seseorang itu (yang rakyat jelata) taksub serta menaruh harapan terhadap politikus dari mana-mana belah pihak walhal sistem yang membolehkan rasuah masih kekal tidak berubah (we’re just exchanging one set of corrupt power hungry for another).

     Di Iran mereka tendang keluar Shah, digantikan mullah dan ayahtollah. Di Afghanistan, mereka gulingkan raja, digantikan dengan Taliban.

     Nukilan blog Anil Netto: “As I drove along Tanjung Bungah, Batu Ferringhi till Teluk Bahang this afternoon, I was taken aback by the sheer rapid development going on busily in the once quiet, serene coastal belt of tourism charm.”

     Kawasan Tg Bungah merupakan tempat kediaman arwah emak saya. Penghuni di Batu Ferringhi sebenarnya menunggu malapetaka ala Highland Towers berulang memandangkan projek-projek pembinaan condo di lereng bukit yang curam. Di P.Pinang sekarang, para pemaju tanah bermaharajalela.

     Baca ‘Mana perginya CAT bagi projek RM300j sPICE?‘ dan bagaimana kerajaan Pakatan tidak membina rumah kos rendah di P.Pinang.

     Sama ada kerajaan Guan Eng betul-betul bersih dan suci seperti dipercayai Nizam, sudah difailkan saman di Mahkamah Tinggi menuntut agar perjanjian sPICE diisytiharkan batal dan tidak sah. Saya kira perjanjian sPICE itu serta langkah-langkah pentadbiran Guan Eng menekan MPPP tidak membayangkan sebuah kerajaan negeri yang telus atau amanah.

     DAP jelas tidak cakap serupa bikin. Tony Pua mahu membuang penjawat awam tetapi pejabat Guan Eng melipat-gandakan jumlah kakitangan pejabat Ketua Menteri P.Pinang.

     Mengenai rencana FMT (yang dipautkan Nizam tentang DAP mendapat sokongan pemilih Melayu) memetik dakwaan yang dibuat 3 orang pemimpin DAP (Zairil, Karpal & YB Kuching Chong Chieng Jen) — itu saja. Adakah ia betul? Dalam hal ini, saya ingin meminta input pembaca blog ini yang kebanyakannya Melayu.

     Dan terserahlah kepada pembaca budiman sama ada hendak mempercayai dakwaan DAP bahawa ia popular di kalangan orang Melayu tetapi kita masih ingat lagi putar belit Guan Eng menafikan kenyataannya tentang Johor. Hanya apabila TV3 menyiarkan rakaman baru dia membalas “tunggu dulu, aku kena semak” seolah-olah dia tidak mampu cam suaranya sendiri ataupun dia tak ingat.

     Boleh saya tanya sedikit: Adakah Nizam seorang penyokong PAS? Sekadar hendak tahu demografi pembaca blog ini.

     Salam,

     Helen

   3. Nizam, succinctly put, thanks, if i will to add, PR is not perfect, but definitely better than BN.

   4. Its better the devil you know

    BN is not perfect but think which leadership has successfully pushed Malaysia as a force to be reckoned with internationally. How many people are already or almost millionares now.

    And by the way, which race is the now the most superior in wealth and which race is the most vocal in wanting more. Aree they the same no?

    Which race whom young chiku graduates can easily drive VIOS(parents fork out downpayment)) and which race whom father and mother still ride a cupchai with three young children hugged in between (just saw one today-two children in front and one in middle)

    Think
    and be thankful

   5. Helen, terima kasih. Saya berikan jawapan saya dalam bentuk point2, ala2 Mahathir.

    1. Saya terima nasihat anda supaya jangan taksub. Cuma saya ingin mengingatkan kembali bahawa taksub itu ada dua jenis, 1- menyokong membuta tuli seolah semuanya baik dan sempurna, 2- memburukkan apa jua usaha sesuatu pihak yg di benci seolah2 tidak ada kebaikan langsung dari pihak mereka.

    Bersikap jujur lah pada diri. Jika anda tergolong pada salah satu golongan, maka tidak ada beza nya anda dgn golongan yg dibenci.

    2. Tidak ada jawapan langsung dari Helen mengenai apa yg korup tentang Lim Guan Eng. Bersikap kapitalis ataupun sosialis bukanlah satu jenayah. Ianya adalah fahaman atau idea bagaimana sesuatu ekonomi di tadbir.

    Korupsi adalah jenayah dari segi undang2. Soalan saya apakah korupsi yg telah dilakukan oleh Lim Guan Eng? Berapakah imbuhan yang beliau atau sanak saudaranya dapat dari salah guna kuasa?

    Berbaik2 dgn kaum kapitalis bukan satu jenayah. Bergambar makan malam bersama golongan peniaga bukan satu jenayah. Tetapi jika menerima suapan/sogokan/imbuhan dari mereka sebagai dorongan menggunakan kuasa/autoriti dgn maksud mendatangkan keuntungan bagi pihak mereka, maka ini korupsi/rasuah/salah guna kuasa. Menggunakan kuasa untuk menguntungkan kaum keluarga juga satu korupsi.

    Jadi apa yg korup mengenai Lim Guan Eng? Apakah imbuhan yang beliau terima setakat ini? Bergambar bersama golongan peniaga dan pemaju, itu bukan satu korupsi atau jenayah.

    Helen gagal memberikan tuduhan yg spesifik sekalipun, dan belum lagi kita bertanya tentang bukti. Sekadar satu tuduhan yg jelas pun tidak dapat dikemukakan.

    3.Helen langsung tidak menjawab persoalan tentang apa salah nya Lim Guan Eng cuba mengambil hati pengundi Melayu. Padahal hal ini dinyatakan oleh beliau di dalam artikel utama ini. Apa salahnya peruntukan utk Hal Ehwal Islam di gandakan sebanyak 3 kali oleh Lim Guan Eng?

    Tidak perlu mengulang propaganda bahawa DAP mengenepikan kaum India. Kalau kaum India benar2 merasakan mereka terpinggir, terjemahkan suara anda dlm undi.

    Tetapi apa salah nya DAP memberikan lebih peruntukan utk hal ehwal Islam? Ikhlas atau tidak ikhlas adalah satu perkara yg subjektif, kalau anda taksub utk memburukkan DAP, setiap inci DAP tidak ada keikhlasan. Kalau anda taksub utk menyokong DAP, DAP itulah malaikat turun dari langit. Jadi keikhlasan adalah sangat subjektif terpulang pada ketaksuban masing2.

    Soalan saya ringkas, apa salah nya cuba mengambil hati pengundi Melayu? Adakah salah dari sisi undang2? Adakah salah dari sisi moral? Adakah salah dari sisi ajaran agama?

    4. Helen berkata “..sama ada hendak mempercayai dakwaan DAP bahawa ia popular di kalangan orang Melayu ..”, saya ingin kata kan sila lah baca artikel itu dgn teliti dahulu. Jika penguasaan Bahasa Inggeris adalah lemah, dapat kan seseorang yg lebih arif utk menafsirkan nya untuk anda.

    Pemimpin2 DAP yang disebutkan itu tidak pernah mengaku mereka popular di kalangan Melayu. Yang di katakan adalah mereka sudah dapat sedikit demi sedikit sokongan orang Melayu, itu saja. Beberapa cawangan DAP yg terdiri dari orang Melayu berjaya ditubuhkan.

    Secara keseluruhannya, artikel ini adalah perakuan dari DAP bahawa mereka cuba untuk mendapatkan sokongan orang Melayu seperti yg di katakan oleh Helen.

    Kenapakah sebuah artikel yg cuma mengaku DAP memang cuba mendapatkan sokongan orang Melayu dan sedikit demi sedikit mereka telah dapat, juga di tafsirkan dgn begitu buruk oleh Helen? Dalam posting yg lain, Helen berkata bimbang Melayu akan bermusuh dgn Cina, tetapi usaha untuk memenangi hati pengundi Melayu oleh orang Cina telah diperlekehkan.

    Sebelum berkata “DAP jelas tidak cakap serupa bikin…”, saya ingin menasihati Helen agar munasabah diri, takut2 kalau tuduhan itu boleh juga dikenakan ke atas beliau. Jangan lah menjadi ketam yg cuba mengajar anak nya berjalan betul.

    5. Mengenai DAP tidak membina satu pun rumah murah (Bunyi tuduhan ini seakan2 tuduhan pada PAS yang cuma membina satu masjid selama 20 tahun di Kelantan. Parti Islam kena bina banyak masjid dan Parti Sosialis kena bina banyak rumah murah. Betapa konsep Islam dan konsep Sosialisme disempitkan sesempit2 nya bagi mereka yg taksub utk memburukkan pihak tertentu), itu adalah satu perkara yg boleh dibahaskan dan diperdebatkan. Seperti yg saya kata kan, tidak ada sesiapa atau parti mana pun yang sempurna.

    Elok lah hal ini dijelaskan oleh DAP sendiri, jika ianya benar.

    Jujurlah pada diri anda sendiri.

   6. Helen, dengan memperakui bahawa saya tidak lah mengikuti secara dekat isu Kampung Buah Pala. Tapi dari ingatan saya, ini yang dapat saya cari:

    2005- Kerajaan Pulau Pinang berhenti dari mengutip cukai TOL dari penduduk Kampung Buah Pala.

    (Nota: TOL bermaksud Temporary Occupational License. TOL, kalau tidak silap kena diperbaharui setiap tahun dan kerajaan mempunyai kuasa yg banyak utk membatalkan TOL.Tanah TOL adalah dikira tanah kerajaan dan kerajaan cuma memberikan lesen menduduki sementara. TOL juga tidak boleh diwarisi. Waris kepada pemegang TOL kena membuat permohonan baru pada kerajaan.)

    2005- Kerajaan Pulau Pinang membuat keputusan untuk menjual tanah Kg Buah Pala pada Koperasi Pegawai Kanan Kerajaan

    2007-Perjanjian di tanda tangani diantara Koperasi dan pemaju untuk penjualan tanah Kg Buah Pala

    2008 (Mac) – Geran tanah diserahkan pada pemaju.

    (Nota: Semua ini berlaku sebelum DAP mengambil alih kerajaan P, Pinang)
    ———-
    Apa yang berlaku:

    1.
    http://www.mysinchew.com/node/28479

    Villagers must vacate Kg Buah Pala, rules Federal Court

    Mahkamah Persekutuan (mahkamah tertinggi): Penduduk mesti keluar dari Kpg Buah Pala

    2.
    http://dappg.org/7801/karpalsingh_20111023a/

    Karpal Singh said “Penang Chief Minister Lim Guan Eng could have been jailed if he defied the Federal Court decision for the residents to vacate the village in 2009.”

    Karpal Singh berkata “Ketua Menteri Penang Lim Guan Eng boleh dipenjarakan jika mengingkari keputusan Mahkamah Persekutuan pada 2009 supaya penduduk mengosongkan kampung”

    (Nota: Mungkin ini yang dimahukan oleh puak anti DAP, Lim Guan Eng disebalik tabir penjara sekali lagi? Anwar sudah dalam perjalanan ke sana, apa salah nya Lim Guan Eng ikut sekali bukan?

    3.

    http://www.therocket.com.my/en/sweet-ending-for-kg-buah-pala-residents/

    Sweet Ending For Kg Buah Pala Residents

    Pengakhiran yang manis buat penduduk Kg Buah Pala

    “24 of the original 33 families of the village finally received the keys and freehold title deeds to their double storey houses worth RM 500,000 from the Penang state government”

    “24 dari 33 keluarga kampung tersebut akhirnya menerima kunci dan surat hakmilik pada rumah dua tingkat bernilai RM500,000 dari kerajaan Pulang Pinang”

    (Nota: Dari tanah yang tidak ada geran, cuma ada TOL, dari kalah di mahkamah hingga ke mahkamah tertinggi-mahkamah persekutuan, penduduk akhirnya mendapat rumah dua tingkat bernilai RM500,000)

    Kalau DAP masihlah sebuah kerajaan yang jahat mengalahkan syaitan dan iblis, terpulang pada anda untuk menilai.

    Tidak ada apa yang boleh dibuat jika anda sudah taksub utk memburukkan DAP.

    Salam.

    p/s. Saya masih menunggu satu tuduhan korupsi yang spesifik dari Helen.

    1. La, Nizam ni hanya baca Rocket dan laman DAP aje ke?!

     Kalau saudara hendak saya membuat tuduhan rasuah terhadap ketua menteri P.Pinang, boleh tak lantik saya jadi pengarah SPRM dulu ataupun pilih saya ke Parlimen?

     Sila baca ‘Kg Buah Pala: Pagar makan padi‘ ataupun nak Google, pergilah ke laman-laman lain seperti HRP/Hindraf, dan buat rujukan silang, daripada telan bulat-bulat sahaja al-kisah yang diceritakan penglipurlara Saidina Umar Lim.

     Biar saya salin semula komen #10 yang pernah saya tulis pada Okt 28 (sini): ‘The truth is that on March 13, 2008, the Kg Buah Pala villagers met the new Penang Chief Minister LGE and updated him about their situation. Before the GE on March 8, DAP had made promises to the villagers (something Karpal acknowledged during the handing-over of the house keys ceremony recently). But on the very next day on March 14, the state government accepts final payment of RM2,247,000 for the Buah Pala land! (source: Anil Netto) Pure coincidence? I don’t think so.”

     Sebagai penjelasan lanjut kepada apa yang saya katakan di atas, baca juga komen Wong Mun Chee (link yang sama:)

     “…there is a time limit whereby the premium needs to paid, normally within three (3) months otherwise the state government has the authority to invalidate the transaction. In this case, YB Koh Tsu Koon’s approval was on 25/4/07, and the Cooperative paid the balance of the premium only on the 14/3/08 to the Pakatan Government led by YB Lim Guan Eng. So what happened?”

     RENTETAN PERISTIWA

     “Then on 23/05/2009, the PR state exco decided to claim for the balance of 50% of the premium which the Koperasi agreed to settle if the terms of the land title were honoured. Therefore, they know that there is a possibility that it would not be honoured and the legal implication if you drag them to court on the fraudulent transaction.”

     “Then in the MalaysianKini report on July 30, 2009, Lawyer and Petaling Jaya city councilor, Derek Fernandez, said the state government can take back the land, based on a caveat in the 99-year lease document issued by the land registrar. He says ‘It is issued with restriction ‘tanah yang diberi milik ini tidak boleh dipindah milik, cagar, pajak, pajakan kecil atau sebarang bentuk urusniaga (the land cannot be transferred, mortgaged, pawned, sub-let or used as a business instrument)’.”

     “This restriction reduces the cooperatives to an end-user as it can build houses for members only. It cannot enter into a joint venture to develop the land or sell units to third party,” he added. “Therefore the state government can stop the demolition by issuing an acquisition notice under the Land Acquisition Act”, he added, yes the same one with a stroke of a pen.”

     “Then on August 3, 2009- Star – GEORGE TOWN: The state government will file an application at the High Court Tuesday to invoke Section 116 (1)(d) of the National Land Code to prevent the demolition of houses in Kampung Buah Pala.”

     “Chief Minister Lim Guan Eng’s political secretary Ng Wei Aik said the state had appointed Bukit Gelugor MP Karpal Singh and Rayer to file the application. Anyway, did you ever file for that order? Were Rayer and Karpal in court on August 4, 2009 to file the application? You tell me, or was it just another media spin?”

     “Nobody, including Karpal, has shown us, the public, what efforts had been undertaken to challenge the fraudulent land transfer, and many other avenues other than clamoring that it was KSK’s fraudulent act and that nothing could be done about it.”

     *** *** ***
     Nizam berkata “24 keluarga Kg Buah Pala mendapat rumah dua tingkat bernilai RM500,000 dari kerajaan P.Pinang”, iaitu 24 x 0.5 juta = semuanya berjumlah RM12 juta.

     Karpal sendiri yang mengaku juga bahawa PEMAJU TANAH NUSMETRO AKAN MENGAUT KEUNTUNGAN BERBILION RINGGIT dari projek ini (laporan Malaysiakini).

     Malahan — “Lamenting that the developer would be making billions of ringgit out of this project, Karpal said no developer should be allowed to make that much out of the people.” dipetik dari rencana yang dipautkan Nizam sendiri (Ruj. atas) http://dappg.org/7801/karpalsingh_20111023a/

   7. Helen,
    Saya tertarik pada jawapan anda
    “‘The truth is that on March 13, 2008, the Kg Buah Pala villagers met the new Penang Chief Minister LGE and updated him about their situation. Before the GE on March 8, DAP had made promises to the villagers (something Karpal acknowledged during the handing-over of the house keys ceremony recently). But on the very next day on March 14, the state government accepts final payment of RM2,247,000 for the Buah Pala land! (source: Anil Netto) Pure coincidence? I don’t think so.””

    Biar saya jawab dalam BM sahaja.

    Sebelum March 2008, segala keputusan dan perjanjian sudah dibuat oleh kerajaan Gerakan Pulau Pinang. Oleh sebab Koh Tsu Koon sekarang meminta simpati agar tidak di salahkan lagi ATAS apa yg beliau sendiri buat dan kemungkinannya sgt besar Gerakan akan dicampakkan dalam tong sampah sejarah politik, saya cuba utk tidak menyebut lagi nama pemimpin yang tidak layak disebut itu.

    13 March 2008, penduduk Kg Buah Pala berjumpa dgn LGE memaklumkan tentang situasi mereka. 5 hari selepas pilihanraya 2008.

    14 March 2008, bayaran terakhir utk melengkapkan transaksi penjualan tanah di terima oleh kerajaan Negeri.

    Soalan saya:

    1. Adakah Kerajaan Negeri pada masa itu berkuasa utk menghentikan pembayaran pada mereka untuk satu perjanjian yang di buat oleh kerajaan terdahulu. Ini persoalan undang2 dan sangat rumit. Jika Kerajaan Negeri enggan menerima pembayaran, pemaju/koperasi boleh membawa kes ini ke mahkamah dan menuduh Kerajaan Negeri tidak menghormati perjanjian dgn tidak mahu menerima pembayaran seperti yg di catatkan dlm perjanjian.

    (Nota: Kerajaan negeri mesti menghormati perjanjian walaupun ianya dibuat oleh kerajaan negeri terdahulu)

    2. Cara yang di buat oleh pemaju/koperasi itu sangat pantas. Sehari selepas perjumpaan penduduk dengan Ketua Menteri baru, mereka sudah pun membuat pembayaran.

    Konspirasi oleh DAP? Bagaimana DAP boleh terlibat dalam satu transaksi yang dibuat SEBELUM mereka memegang kuasa? Apakah pemaju dan koperasi ada kuasa meramalkan masa depan iaitu DAP akan mengambil alih. Oleh sebab itu mereka telah awal2 lagi sebelum 2008, berpakat dgn Gerakan dan juga DAP sekali utk menganiayai penduduk Kampung Buah Pala? Padahal DAP cuma pembangkang pada masa itu.

    Saya kurang mempercayai kuasa2 luar biasa. Saya lebih suka mempercayai bahawa satu tip off telah dilakukan oleh kakitangan pejabat Ketua Menteri (yang diwarisi dari kerajaan terdahulu) kepada pihak pembeli tanah itu.

    3. Dengan pembayaran itu maka transaksi itu telah complete ataupun sempurna. Di sini saya tidak ingin berdebat dgn anda, mungkin anda betul bila mengatakan DAP sepatutnya buat itu dan ini dan tindakan2 mereka selama ini adalah semua tindakan yg silap dan pertimbangan mereka adalah silap.

    Tapi hakikatnya dari cuma ada lesen sementara menduduki tanah (TOL), 24 keluarga kini sudahpun mendapat rumah baru yang bernilai RM500,000.

    4. Dan tanya lah, siapa kah yg menarik balik TOL itu? Apakah DAP? Siapakah yang membuat keputusan utk menjual tanah itu pada pihak lain dgn harga yang murah?

    (Nota: Saya tidak menyebut nama sesiapa pun. Tidak sabar menunggu parti itu dan pemimpin mereka di campak ke dalam tong sampah politik. Moga Tuhan memperkenankan)

    Itu saja soalan saya. Seperti yang di katakan, jika hendak menuduh DAP tidak membuat itu dan ini, mungkin saya akan bersetuju. Malah mereka juga membuat silap dalam beberapa tindakan menangani isu ini.

    Tetapi hakikatnya tidak berubah, bukan DAP yang memulakan nya dan telah pun berusaha untuk mendapatkan pampasan bagi tanah TOL itu-rumah dua tingkat. Jika ianya tidak cukup, saya serahkan kembali pada pembaca untuk menilai.

    1. Poin (1) Nizam hanya mengulangi dakyah DAP.

     Apabila kerajaan negeri P.Pinang diserahkan bayaran terakhir RM2.25 juta pada Mac 14, 2008 (selepas menerima tip-off oleh Siapa Lagi), ianya selang SETAHUN selepas pembayaran yang sebelumnya dibuat. Bulan Mac 2008 juga selang 10 bulan selepas Pejabat Tanah menuntut bayaran untuk menyempurnakan transaksi (Sumber: Anil Netto)

     Soalan Nizam: Bolehkah pemaju menyaman kerajaan negeri tidak menghormati perjanjian?

     Jawapan yang diberikan oleh para peguam: “tanah [Kg Buah Pala] yang diberi milik ini tidak boleh dipindah milik, cagar, pajak, pajakan kecil atau sebarang bentuk urusniaga” bermaksud tidak boleh dimajukan sebagai kondo and banglo.

     Sila tonton YouTube penjelasan yang diberikan oleh A.Thiruvengadam, bekas Councilor MPPJ.

     Kerajaan negeri Pakatan boleh bertindak menidakkan perjanjian ‘null and void’ kerana

     (i) syarat beri milik diingkari,

     (ii) bayaran lewat selepas lupus tempoh “there is a time limit whereby the premium needs to paid, normally within three (3) months otherwise the state government has the authority to invalidate the transaction” (petik Wong Mun Chee)

     (iii) pindah milik tanah kepada koperasi adalah ‘fraudulent’, berlaku penipuan, dan kerajaan Pakatan P.Pinang bukannya tidak menyedari perkara ini kerana DCM I dan II Dr Mansor Othman and Prof Ramasamy sendiri yang membuat aduan kepada SPRM. Malah Ramasamy menggesa SPRM menyiasat sama ada terdapat unsur-unsur menyalahgunaan kuasa dalam urusniaga jualan tanah Kg Buah Pala itu.

     (iv) Bukan setakat itu sahaja, kerajaan negeri Pakatan berjanji (kosong) kononnya merancang untuk memfailkan permohonan kepada Mahkamah Tinggi agar menggunakan Seksyen 116(1)(d) Kanun Tanah Negara untuk menghalang perobohan Kg Buah Pala (The Star, 3 Ogos 2009)

     (v) Mutakhir: ““We are still pursuing legal avenues as we have obtained documents from the National Archives Department to illustrate that the demolition of the the village may be illegal,” kata M. Sugumaran, pengerusi pertubuhan penduduk Kg Buah Pala (FMT, 9 Dis 2011).

     Poin (2), siapa yang bagi tip off?

     Lihat keadaan sekarang di P.Pinang yang mana dilaporkan Vincent Tan dan adiknya baru-baru masuk negeri utara itu dengan gah sekali, di mana pemaju SP Setia mendapat projek sPICE, di mana YTL, IJM, E & O/Eastern & Oriental Bhd, Sunway, CP Land, Ivory Property Group, Suiwah, Mah Sing dsb sedang dan akan melaksanakan projek pembangunan bernilai beratus bilion (trilion kah itu) — semuanya sejak peralihan kuasa BN kepada DAP? Dengan kepentingan wang ringgit pada tahap ini, anda menjangka peringkat kuasa apa yang terlibat?

     Poin (3),
     Nizam mengatakan 24 keluarga mendapat rumah batu baru. Nizam terlupa bahawa 9 buah keluarga yang lain diusir tanpa pampasan dan masayarakat India hilang kampung mereka yang berusia beratus tahun. Tengok lukisan Ladang Buah Pala c.1850 (gambar di sini).

     Mereka itu GEMBALA LEMBU, Nizam. Duduk rumah teres tapi lepas itu nak buat kerja apa mencari makan? Pohon kepada Sharizat untuk jaga cow in condo?

     Saya kira pembaca pun tahu menilai. Kaum India lebih terdedah kepada isu ini walaupun orang Melayu mungkin tidak dimaklumkan butir-butir terperinci saga perobohan kampung itu. Reaksi orang Cina DAP ialah “send in the bulldozers”.

     Sekiranya Nizam melayari forum-forum online masyarakat India, Nizam mungkin boleh lebih menghalusi sentimen masyarakat itu yang rata-rata mendoakan DAP akan menerima balasan yang setimpal angkara pengkhianatan LGE.

     Can I ask something please? Do your research first before coming back memandangkan Nizam “memperakui / tidak lah mengikuti secara dekat isu Kampung Buah Pala”. Or please talk to some Indians. You’re taking up too much of my time and making me tired.

   8. Minta maaf, saya lupa utk menyatakan satu soalan walaupun pada mulanya saya berniat utk bertanya:

    Helen berkata:
    “Karpal sendiri yang mengaku juga bahawa PEMAJU TANAH NUSMETRO AKAN MENGAUT KEUNTUNGAN BERBILION RINGGIT dari projek ini ..”

    Soalan saya:

    5. Apakah pampasan yang di kira setimpal? Boleh beri cadangan?

    1. Please allow me to reply this one in English.

     DAP supporters have been running a ferocious smear campaign against critics of the Boss and attempting to destroy the reputation of anyone critical of the party by questioning our integrity and casting slurs on our character with no proof or evidence whatsoever to credit the wild accusations.

     The Pg chief minister’s office has 28 staff !! compared to 13 previously under Koh Tsu Koon. Many of them are Press Secretaries & media unit personnel.

     On the other hand, I’m one person running a volunteer blog.

     If this is kept up and my time unreasonably imposed upon by dozens of convoluted commentators, the ‘economy of scale’ — i.e. DAP’s immense state & party resources pitted against a single individual critic — will soon run my blog down b’cos not only are an army of cybertroopers running me down, I’m also being tired out.

     You all pluck out out thin air your allegations of huge sums of money being paid to us. What? Am I driving a new Merc sports? Have I just bought a luxury condo in Bangsar? What do you know of my lifestyle?

     Look at where the big money is. Use your brain lah please. You got eyes what. Pay a visit to Penang island and look at the physical monuments & testaments to the changes since 2008.

     Read the business sections of the newspapers. Better yet, read Chinese local (Penang) newspapers and look at the society dinner photos. See who’s gotten fat and a double chin.

     You can get better FACTS from business reports than subscribing to conspiracy theories that every single damn critic has sold his or her soul, or is easily bought. Like as if only Pakatan people & supporters have the highest integrity and anybody else are the “Children of Darkness”.

     Details of multi-billion ringgit business transactions inked are not made up by bloggers. On the other hand, payment of fabulous sums to bloggers by fairy godmothers — go read bedtime stories to your kids lah. Maybe when they grow up, their ambition is to become a blogger too (b’cos of the fantabulous income, y’know).

     Do you see me rubbing shoulders with Tan Sris and tycoons? Who do you think has so much at stake? Power, money, position, prestige? Is it me?! Bloody hell.

     This is a blog written on my own time, with the postings uploaded past midnight in the wee hours of the morning, and it’s not as if I update daily either.

     Clearly my job is not to maintain this blog full-time and to patiently, politely fend off people like you who imply that I’m a paid cybertrooper, “tidak jujur” and only your ABU (Anything but Umno) camp berada di pihak yang benar.

   9. http://www.thenutgraph.com/macc-report-lodged-over-sale-of-kg-buah-pala-land/

    MACC report lodged over sale of Kg Buah Pala land

    Terjemahan tajuk dan petikan dari berita:

    Laporan SPRM di buat terhadap penjualan tanah Kg Buah Pala

    “Laporan itu telah dibuat oleh dua Timbalan Ketua Menteri, Mansor Othman dan P Ramasamy di pejabat SPRM Pulau Pinang pada pukul 3 petang.

    Ramasamy memberitahu pemberita bahawa kerajaan negeri mahu SPRM menyiasat kenapa tanah tersebut, yang di nilai pada RM6.42 juta telah dijual pada diskaun 50% kepada Koperasi Pegawai Kerajaan Pulau Pinang.

    Ramasamy juga berkata laporan itu menyebut bahawa kerajaan negeri mempersoalkan kenapa tanah itu telah dijual tanpa rundingan dgn penduduk.

    Beliau juga berkata “Kami mahu SPRM menyiasat samada wujud unsur-unsur salah guna kuasa semasa penjualan tanah itu”

    —-

    DAP oh DAP, bukankah kamu di katakan berkonspirasi dgn pemaju tetapi berani pula buat laporan pada SPRM?

    Mahu di soal siasat selama berbelas jam lama nya seperti mendiang Teoh? Mahu dijumpai mati keesokannya sebab “terjatuh” atau “membunuh diri’?

    Saya sarankan kamu semua ikut nasihat Helen, tunggulah sehingga ahli DAP menjadi Pengarah SPRM, baru lah boleh buat laporan.

    DAP buat silap kerana tidak melantik Helen menjadi penasihat.

   10. Helen said “You’re taking up too much of my time and making me tired.”.

    No tiredness in attacking DAP? But when someone stood up defending them, then the tiredness kick in? How convenient.

    To be honest, on these claims that LGE sold them off, there are so many arguments and counter arguments. Arguments for do sound as if it can be true, but lets be fair, the counter arguments defending LGE do have credibility in it.

    Such as your claim on “Seksyen 116(1)(d) Kanun Tanah Negara”. Here is a counter argument, maybe you should try to see it from P.Pinang government’s side

    http://www.malaysiakini.com/letters/107467

    You have conveniently ignore all the doubts that I have raised. For example, how can DAP conspire for a deal which was done BEFORE they took over? You make deal with people with power NOT with people without power. The land deal was done before DAP got power.

    So I leave it to you now. Maybe you need some fresh air. But I do have so many doubts on these attack on LGE. If you don’t want to continue, this is your blog and I will respect that. I will stop and leave the matter alone.

    Your call.
    ______________________________________________________________________________

    Nizam, you say “The land deal was done before DAP got power.” The deal was sealed and land title ‘signed over’ AFTER Saidina Umar sat on the throne. — Helen

   11. As for “You all pluck out out thin air your allegations of huge sums of money being paid to us. What? Am I driving a new Merc sports? Have I just bought a luxury condo in Bangsar? What do you know of my lifestyle?”

    Helen, I already apologize for that. And ever since I never mention it anymore. What else you expect me to do?
    _________________________________________________________________________________________

    Okay, apology accepted. Peace.

   12. Nizam, you say “The land deal was done before DAP got power.” The deal was sealed and land title ‘signed over’ AFTER Saidina Umar sat on the throne. — Helen
    ——-

    Any other choice to do after the land was paid for? As for the fraudulent charges which could made the deal null and void, State Government does not have power to check on the assets and bank accounts of people. MACC does have the power. That is why the report was made.

    It is a surprise for DAP, if it is true that they conspire with the developer, to make that report. Once the investigation file is open or reopen, there is nothing to stop MACC from investigating DAP instead of Gerakan. And based on the effort by MACC to bring down DAP (the late Teoh case), it would be dangerous for DAP to ask for the investigation file to be reopen.

    I hope nobody accuse DAP as conspiring with MACC too. Susah lah like this.

    Honestly, I can see that DAP is in a catch 22 situation. Can pusing sana pusing sini, just toss the law and procedure to the thrash can and just exercise whatever power they think they have though it could be doubtful. In other words, just ape the BN.

    So if Helen thinks because DAP has not done this, it means DAP were bought, that they conspire with the developer, that they discriminate the Indians, what else I can say?

    p/s I have shorten my reply to ease Helen’s tiredness.

 3. So now DAP wants to win Malays instead of all. Good, go ahead. But what happened to penduduk Kg. Buah Pala. I wonder what other Indian MP’s of DAP would say about this since I NEVER read any comments from them. Maybe I missed it but it’s not only Malays live in Malaysia.
  ________________________________________________________________________________________

  “it’s not only Malays live in Malaysia” :) I think the test of character comes in how power treats the weak. DAP now has some real power. Malay voters are the key for them to Putrajaya but see how the party treats Indians. — Helen

 4. terima kasih HA ,atas komentar melalui blog anda ini . sy mengaku sy adalah org melayu,org UMNO,ahli UMNO .sy tidak membenci keseluruhan kaum China ttp cara DAP chauvinis yg disokong olh PAS dan PKR membelasah org UMNO telah melampau dan melbihi batasan nya yg x dpt sy terima.sy x perlu huraikan. baru memerintah 1,2 negeri lagak dan gaya macam mmerintah 1 MALAYSIA.itu yg menjadi kemarahan sy.seolah2 peritiwa13 mei tidak menjadi pengajaran dan pengalaman kepada DAP.

 5. newbie said “..which leadership has successfully pushed Malaysia as a force to be reckoned with internationally…

  In what way Malaysia is a force to be reckoned with internationally?

  Man, I am so curious!

  “..which race whom father and mother still ride a cupchai with three young children hugged in between (just saw one today-two children in front and one in middle)”

  It is high time UMNO answer Lim Guan Eng’s question regarding the RM54 Billion shares allocated to Bumiputera.

  Out of RM54 Billion, only RM2 Billion are still in the hands of Bumiputera.

  Some pro UMNO website like pisau.net said this in response “When the Bumi’s portion are allocated to Bumi, the Bumi sell the shares to the public (in the case of public companies).”

  So these big chunk of shares which was sold cheaply to Bumiputeras and then sold it back to the public when the price goes up for quick profit.

  Go and ask around what does a ‘pink form’ means. It is a mechanism to ensure that no ordinary Bumiputera will get the big share. Ordinary Bumis will only get what is leftover after the big players got their bite.

  Still want to blame DAP for the father and mother and 3 children riding a chupchai?

  Your choice.

  I leave it to the rest of readers to decide.

  For the readers out there, be honest to yourself.

  http://blog.limkitsiang.com/2010/03/29/where-are-rm52-billion-bumi-shares-asks-guan-eng/

  http://www.pisau.net/2011/07/where-are-rm-52-billion-bumiputera.html
  __________________________________________________________________________________________

  Mencelah kejap. Memandangkan Nizam begitu ghairah menuntut orang lain “be honest” dan untuk “berjujur”, takkanlah saudara enggan dengan jujurnya menjawab satu soalan mudah ditujukan saya tadi, iaitu adakah anda seorang penyokong PAS ataupun mana-mana parti politik yang lain? — Helen

 6. Helen,

  Sila tafsirkan makna “penyokong”. Takut2 pula kita berlainan tafsiran.

  Ada perkara yang saya setuju dan ada perkara yang saya tidak setuju terhadap PAS. Begitu juga dgn DAP. Cuma PKR mutakhir ini makin banyak perkara yang saya tidak bersetuju berbanding dgn yang saya setuju.

  Saya tidak pernah mengisi mana2 borang keahlian parti politik.

  Jadi kena jawab dahulu apa takfsiran “penyokong”. Apakah “penyokong” ditafsir kan sebagai “kena memburukkan parti lawan habis2san,”? Sebagai contohnya, untuk digelar penyokong parti Gerakan, maka saya kena memburukkan DAP dari hujung rambut ke hujung kaki,

  Jika itu tafsiran nya, maka saya bukan lah penyokong mana2 parti politik.

  ____________________________________________________________________________________________

  TQ. Sekadar saya ingin tahu ‘siapa’ yang membaca blog ini serta rajin memberi komen :) & corak pemikiran. Untuk pengetahuan Nizam, saya pun tidak pernah menjadi ahli mana-mana parti politik.

  1. Nizam,

   Enough already please.

   Nobody is interested in your convoluted comments and we just scroll down.

   As you are so opinionated, please create your own blog and get your own fanbase as this blog is definitely non-partisan.

   Thank you.

   1. Tron,

    Not interested in my opinion? No problem. Just go play somewhere else.

    Nobody is forcing you to read it.

   2. Correct,

    I am not interested.

    If you want attention, please try comment spamming in Malaysia today et al.

    Or like I said, get your own blog.

   3. Tron,

    I don’t know how old you are. But this is what adults do-.

    1. I write whatever, whenever and wherever I want.

    2. You read whatever, whenever and wherever you want.

    To tell you the truth, whether you are interested to read my comments or not, that is the very least thing that I am interested to know.

   4. Do I know you?

    No?

    Good! So lets keep it that way and cut the condescending typical gramps Melayu “aku lebih tua dari kau” talk.

    You have exposed your train of thought way too early by accusing the blogowner as a cybertrooper.

    tsk… tsk…. tsk….so much for maturity and “adult” thinking and very amateurish.

    1. Ever heard of decorum? know when to quit when point is taken. There are enough irritating convoluted “houlier than thou” and condescending commenters with blinkers already in other blogs. Your initial comments reeks of it.

    2. Exactly!

    3. Obviously I am not interested (please refer to my earlier comment) that’s why its so irritating.

    It’s just that I don’t dig cheap wannabes.

   5. Tron,

    1. Correct! And I had apologize too. I do made mistakes from time to time. Guess that is the price I have to pay for being an ordinary human being.

    2. So my comments irritate you? Too bad because I am not here to please anybody.

    3. So I made a mistake in committing ad hominem against the writer. I did apologize and ever since focus my arguments on the subject – DAP. But if you choose to commit ad hominem against me, eg not knowing the decorum, holier than thou and etc, be my guest.

    4. With that, I will not response anymore on further personal attack which has got nothing to do with my arguments If it makes you happy to commit personal attack against me – “amateurish, holier than thou” and etc, you can choose to keep with that up while I will choose to ignore you. Can’t entertain every children fantasies, so forgive me for that weaknesses.

    Cheers!

  1. Manggis, of all things,.. hahaha. should ask where my location first. btw, I am not writing this in West Malaysia.

 7. moral dari komentar blog HA adalahDAP,PAS dan PKR adalah parti menipu rakyat dengan putar belit yang berilmu.baling batu sembunyi tangan..kepada pembela DAP ,itu hak mutlak anda.negara MALAYSIA adalah negara demokrasi dan bebas memberi pendapat dan itu tidak boleh dinafikan tetapi pembangkang menafikannya .ini yang dikatakan putar belit secara berilmu.syabas!

Comments are closed.