Posted in Evangelis

Perkasa kata putih bermakna suci atau ikhlas

Adakah setiausaha Perkasa Syed Hassan Syed Ali memberi anak-anaknya duit raya dalam sampul putih juga?

Sementara itu, Lim Guan Eng telah mengadakan sidang akhbar hari ini menuduh MCA bersubahat dengan Perkara kerana kononnya seorang ketua cawangan MCA telah menghadiri majlis angpow putih semalam itu.

Klik 2x untuk besarkan

Laporan Malaysiakini bertajuk ‘Racists MCA and Perkasa are brothers‘.

Guan Eng dipetik sebagai berkata:

“We can clearly see that all the racists are now grouping together. We have the Chinese racist, which is MCA, and the Malay racists, Perkasa and Utusan Malaysia. It seems they are all brothers now.

“Now we know that MCA supports Perkasa. What will MCA say now that its members support the racist Perkasa? What will they say now there is a direct link between MCA and Perkasa?”

Guan Eng mengaitkan jamuan Perkasa semalam dengan MCA atas perhitungan orang Cina begitu marah dengan tindakan memberi angpow ‘maut’ itu.

Ekoran kenyataan Guan Eng, penyokong-penyokong tegar DAP pun mulalah on cue memaki-hamun MCA.

Naib presiden Gerakan Mah Siew Keong berkata perbuatan Ibrahim Ali “amat tidak peka dan tidak ikhlas”. Kenyataan penuh di SINI.

Setiausaha agung Pemuda MCA Chai Kim Sen berkata ini bukan kali pertama Perkasa dan ketuannya menghina kaum-kaum lain di Malaysia. Kenyataan penuh di SINI.

Berkaitan:

Perkasa kurang ajar!

Hoi MCA! Tunjuk jantan sikit, boleh tak

Kesian Najib terpaksa pikul tanggungjawab seorang-seorang

Author:

I have no Faceook or Twitter.

6 thoughts on “Perkasa kata putih bermakna suci atau ikhlas

  1. Cik Helen,
    Maka inilah yang di katakan a good intention gone awry. Cuma sdri mempersoalkan intention atau nawaitu IA itu. Hanya dirinya dan Allah tahu mengenai nawaitu nya.
    Everybody is playing to the gallery, BN ke, PR ke,Perkasa ke,Republikan ke atau Nethanyahu ke?
    Ini adalah seni untuk survival dalam arena politik masing masing. Soal sincerity diletak ke queue yang belakang.
    Yang penting percakapan mesti sedap didengar oleh gallery dihadapan pemidato itu.
    Perlakuan mesti senang diterima oleh penyokong.
    Betapa rapuh nya perhubungan antara kaum di Malaysia ini atas sebab envelope putih. Kalau tidak terbaca luahan Cik Helen, tidak lah saya sangka ianya jadi isu sensitif kepada beliau.
    Belum lagi kita berbicara tentang angka 4, 14, 44.
    ____________________________________________________________________________

    True: “Everybody is playing to the gallery”. Sebab tulah Uthaya merasakan yang golongan India teranaiya. DAP tergila-gila mengejar populariti di kalangan Melayu, sampai Mat Rempit yang jelas berperangai samseng pun enggan dikecam parti itu kerana mahu menjaga hati undi Melayu. — Helen

  2. Dasyat sungguh politk sekarang.

    Makin memalukan.
    Lagi rakus.

    Agaknya ini adalah last chance untuk pembangkang,untuk dapat power sebab si Anu tu pun dah tua.
    5 tahun lagi susah beb.

    Jadi it is somewhat like its now or never.
    Ada dua kuda yang boleh di pakai/exploitasikan dengan puas puas sebab nanti lagi dah tak ada kuat lagi..

    Jadi pembangkang pun hantam segalanya.
    Buang segala gentleman behaviour.
    Teruklah.
    Yang sedihnya rakyat yang tak fikir rational pun dah terikut ikut.

  3. Every now and then, politicians really take this race issues very lightly. It’s like they’re playing twisting minds against other races. And byk la ambil kesempatan nak tunjuk baik or nak tunjuk hero. Remember the Star showing pork add during Ramadhan? Alasan pun sama terlepas pandang. Now Perkasa, and the alasan putih itu sincere etc, I pun tahu. Tapi tak semestinya kerana apa yg baik bagi kita mungkin tak baik bagi orang lain.

    Mungkin susah untuk chinese community nak terima alasan or maaf, but hope this will be a lesson. I think this is the first time. I pun tak tahu pasal angpow putih tu Helen. I bukan nak back up IA, because I pun tak berapa berkenan dengan IA. Tapi kalau IA betul tak sengaja, harap dia dimaafkan. Sebab I pun mungkin buat benda yg sama dengan angpow tu sebab saya suka warna putih. I pun tak habis belajar lagi psl do’s and dont’s about other races. Lagipun, before this ramai lagi politicians yg byk ter–tak sengaja dalam percakapan dan perbuatan mereka terhadap bangsa lain.

    1. Saya biasa menerima kad undangan ke majlis perkhawinan dari masyarakat Melayu dalam sampul PUTIH, putih itu melambangkan suci dan ikhlas…oleh itu kita bolehlah menganggap ini adalah cuma kesilapan kecil oleh Latuk …
      tak perlulah kita perbesarkan benda yang kecil ini…
      Masyarakat cina sudah lali dan kebas dengan polemik sebegini…mereka cuma..tergelak,mengeleng kepala, menghamun sedikit kata kata kekesalan…dan meneruskan kesibukan harian mereka….Jika anda fikir orang cina akan membuat perhimpunan dan perarakan besar besaran untuk membuat bantahan…maka anda sudah silap besar…orang cina akan kata…”makan kenyang pun tak senang jalan” bermaksud mereka tidak akan membuat perkara yang tidak berfaedah!
      Tak usahlah kita bimbang rakyat merusuh ….kerana rakyat sudah matang dalam sepak terajang politik….yang selalu buat ancaman pun dari pihak yang sama, yang tidak bertanggungjawap….yang rasa amat seronok membuat ancaman…semua orang sedang sakit kepala memikirkan hal kewangan peribadi dan rumahtangga….yang sibuk memekik haru biru …adalah .terdiri drpd puak yang sama….yang suka buat benda tak berfaedah…kelak yang rugi diri sendiri,
      Apabila orang lain sedang menimba ilmu dan berkerja kuat, berjimat, serta melabur untuk kekayaan masa depan ….mereka sedang buang masa,,,apabila orang lain sudah kukuh pada masa depan, golongan ini akan MELOLONG-LOLONG yang mereka sudah ketinggalan, seolah-olah kemunduran mereka disebabkan oleh kerakusan orang lain dan mereka sudah terainaya di negara sendiri.. dan memerlukan sabsidi dan bantuan kerajaan!!!!!!!!!!!!!!!!!

      ____________________________________________________________________________

      Perkara sebeginilah yang membekalkan modal politik bagi DAP. Ia mendapat liputan meluas di media & setiausaha agung parti itu sudah mengadakan sidang akhbar kelmarin. Pemimpin-pemimpin Gerakan & MCA juga membuat kenyataan.

      Modal politik dalam kes ini ialah membuakkan perasaan marah & benci yang akan mendorong Cina undi pembangkang kerana Perkasa dikait rapat dengan Umno. — Helen

      1. Nampaknya Perkasa selalu membuat perkara yng menggelikan dan menyayat hati orang bukan Melayu !?
        Tidakkah mereka sedar bahawa tindak tanduk mereka hanya menjauhkan pengundi bukan Melayu dari BN?
        Nampaknya BN tidak sedar bahawa kelak”Yang dikejar tak dapat, yang dikendung menggundi Pakatan???

    2. Darlyn,

      Thanks for sharing that you also didn’t know about the symbolism of a white envelope.

      With you, saya bersangka baik but lots of Chinese have buruk sangka against Ibrahim Ali b’cos of what Perkasa is, the nature of their activities & IA’s many actions & words in the past.

      Even if you made a slip, it’s just private among friends. His is blatantly a public event & politically loaded. And held in Kg Baru.

      I doubt that any Chinese would be up in arms if & when Malay friends don’t know custom.

      Salam

Comments are closed.