Posted in CINA

Mengenali hati budi orang Pakatan

Screenshot di bawah ialah komen seorang pembaca yang melanggan Malaysiakini.

Saya rasa pembaca yang menggunakan nama samaran Anonimous Z seorang bukan-Islam dan bukan-Melayu. Ini sekadar telahan saya.

Dia meninggalkan komennya pada rencana ‘PAS praised for respecting Chinese culture’ (1 Feb 2012).

Terlopong mulut saya melihat komennya. Tak tahu apa nak kata. Tapi teringin juga berkongsi komennya dengan pembaca.

Saya rasa orang ini mungkin Cina dan dia sebenarnya tidak mempunyai kenalan rapat yang sama ada orang PAS ataupun orang Umno.

Saya ringkaskan gambaran yang diberikannya tentang ahli PAS lawan ahli Umno dalam bentuk jadual mudah.

Sekiranya terlintas di benak fikiran kita bagaimanalah boleh ada orang yang berfikiran macam ini, ingat sahaja kepada 40,000 orang pengikut-pengikut Twitter Hannah Yeoh. Tiada yang mustahil.’

Raja Petra dan Ibrahim Ali bersilih ganti

Petikan di bawah diambil dari kolum Raja Petra Kamarudin bertajuk ‘Prostitutes can kill you‘ yang ditulisnya pada 2 Feb 2012.

Kata Raja Petra:

“Niamah! You call Ibrahim Ali a frog, a political prostitute, a racist, and whatnot. Then you go to his Chinese New Year open house. Then he gives you money in a white envelope and you take it. Then you scream and shout.

“Who is the real prostitute here? Ibrahim Ali or the Chinese?

“I am glad he dished out the money in a white envelope. If not because of that there would not have been a brouhaha and we would never have known that there are many Chinese prostitutes aged 60 and above in Malaysia as well.

“Well done, Ibrahim Ali. This is the one time I support what you did, even though it was an ‘accident’ and due to your stupidity and ignorance of Chinese customs and taboos.”

Raja Petra telah menggelar wanita-wanita tua yang menghadiri majlis tahun baru Cina anjuran Perkasa itu sebagai “pelacur”.

Bagi saya, Raja Petra lebih teruk dari Ibrahim Ali.

Tapi tak guna saya melenting padanya kerana ia akan bagai mencurah air di daun keladi. Raja Petra pun bukannya belum lali dengan pelbagai cacian yang tidak putus-putus dilemparkan terhadapnya.

Raja Petra adalah salah seorang pelopor gerakan Asal Bukan Umno (ABU).

Bagus kita mengetahui peribadi mereka-mereka yang menggerakkan ABU. Baru celik mata.

Masih ada di kalangan peminat-peminat Cina Malaysia Today menyokong tindakan Raja Petra memperli orang tua-tua yang menghadiri majlis tersebut sebagai pelacur hanya kerana tidak menolak angpow RM10 itu.

Mereka jenis yang mahu menendang keluar manusia Perkasa dari Parlimen dan digantikan dengan manusia jenis ABU.

Author:

I have no Faceook or Twitter.

16 thoughts on “Mengenali hati budi orang Pakatan

  1. How would he feel if someone had called his grandmother a prostitute.
    Arrogance in a class by itself, a true extremist, I wonder if he would have used the same phrase if the grannys had been malay?
    _____________________________________________________________________________________

    Kesian nenek-nenek tu, sudah jatuh ditimpa tangga. — Helen

    1. Raja Petra main purpose is to stir up the chinese ‘silent-majority ‘
      anger…. this is a political tactical maneuver….to gain ABU votes….as a politacal commentator or analyzer, one must see in how a politician stir up issues to gain votes…
      _____________________________________________________________________________________

      Don’t think so. How many more votes can he get from his saturated constituency? If they’re reading m2day, they’re hardly going to be MCA people fence-sitters but hardcore BN haters who don’t need any further riling up. His use of the “prostitute” analogy is no different from Nazir Safar. — Helen

      1. I meant the whole country chinese fence-sitter, not just THE constituency.
        Not just m2day, but the glee from DAP talkative members..who are drumming PRU drums…

  2. helen,semuanya atas dasar si anu berpihak pada siapa..klu geng kita apa saja yang you buat betul.ini pwmikiran alaf baru di malaysia yakni anda perlu memihak dan memuji pihak kami else you must be in the other camp..

  3. Hi Helen,

    1.Itu lah cara orang cina (si anon Z telahan helen).Saya agak dia pun orang cina juga.

    2.Bila ‘melayu parasit’ jilat…………(helen tahu kan?) ini lah jenis ‘parasit melayu’ yang mesti di sanjung tinggi menggunung.Sebab nya, melayu seperti ini dapat penyakit parasit akibat melacur dan mengamal seks lgbt.

    3.Melayu yang melawan dan bijak berbicara akan di jadikan musuh walaupun sudah terbukti sudah banyak memberi kebaikan dan keuntungan kepada kaum cina. Hanya boleh kawan dan sokong cara pura-pura bila poket melayu itu penuh.

    4.Apa-apa pun helen,luahan hati masing-masing. Kalau cina jenis ini tak suka dengan negara ini , juga kepada orang-orang Melayu, kepada Islam dan kepada Raja Melayu dan Kerajaan Melayu , kenapa perlu mencaci sedemikian rupa? Ini saya namakan ‘parasit cina’ pula.Sudah dapat segala-gala nya,masih juga suka melacurkan diri.

    Ingatan : Pilih lah Kanada,Israel dan US. Orang cina amat teruja menjadi rakyat negara-negara ini. Singapura boleh cuba, tapi mereka pun tak mahukan cina Malaysia ! Apa lagi Taiwan,China atau Hongkong…..kecuali bawa us 4 billion !

    Pepatah Melayu, hujan emas di negara orang, hujan batu di negeri sendiri…..(kepada cina yang berpendidikan ala Malaysia, saya pasti mereka tahu penutup pepatah ini). BERSYUKUR LAH !

  4. And anybody can guess how they describe and differentiate between Dap and MCA.

    They are punching holes in the same occupied boat and laughing while others are trying to cover the holes. They are laughing because they think they have a life vest.

    1. Differences between DAP and MCA
      MCA=down to earth, wont talk much or loud about BN in public, wear gold watches, think in terms of loss&profit, loves titles of Latuk,JP or PJK, will make a full page advertising congratulation of someone conferred Latuk,JP or PJK!!! Drive Benzes,Camry,ACCORD, have a title LAUPAN or TAUKEH ,Latuk or JP when greeted by others…[but people also greet others as Laupan even others not MCA or DAP.]
      DAP=have no Latuk,JP or PJK….will condemn BN loudly in coffee house or in public as if it is their reality show…many are Kg.Baru folks who are small plantation owner,small workshop boss, work hard , wear simple clothing, cursed profanity and get angry when heard about chinese school aids or scholarship, temple or any new government regulation…
      But MCA and DAP can sit together and yamseng together!!! Unlike PAS and UMNO who cant sit together.

  5. This remind me of My’ Bosun’ (a sailor, taraf foreman/mandur) from the Philippines ,by the name of Oscar. words of wisdom according to Oscar ………….

    “plenty drink, plenty talk,
    plenty talk, plenty trobool”

    apparently we have ,plenty talk and now have plenty trobool.

    Dear Helen, still waiting an answer to my question on the Hindraf and temple demolishment issue, have you found the answer??,
    don’t give up gurl……………..
    ________________________________________________________________________________

    The video was screened in 2007. I’ll have to backtrack to Hindraf material sources to pinpoint which were the temples (am not Hindu, don’t have the names at my fingertips).

    In the meantime, you answerlah my Q: Kenapa orang Siam dianggap Melayu? — Helen

    1. “still waiting an answer to my question on the Hindraf and temple demolishment issue”
      HINDRAF had successfully cause 2008 tsunami….

  6. Sorry to butt in. orang siam dianggap Melayu? Now that is also a puzzle to me.

    Orang Pattani dan selatan Thailand memang Melayu, kecek kelate. Ramai juga orang Melayu di sebelah sempadan Kedah dan Perlis dan berbahasa loghat Kedah. Melayu di sana beragama Islam.

    Tapi orang Siam penganut Buddha? Maybe somebody could shed some light? Perhaps they are Malay descendants?
    _____________________________________________________________________________

    Saya pernah tumpang bermalam di rumah Melayu di Narathiwat. Orang Melayu selatan Thailand memang ada saudara dekat (kalaupun tak, ada bau bacang) di Kelantan. — Helen

    1. learn your history la,bro & sis.

      Formerly the British let go control of the kingdom of Natariwat and Patanni to the Thai’s . in return for a peace treaty with Thai kingdom that why southern thailand is in the current situation, the people there see themselves more as malays them thai’s

      Now i have answer the question ,where is my question below?

      “Or as we’ve seen in late 2007, the temple demolitions that prompted the 25 Nov Hindraf rally where enforcement officers were smashing Hindu idols. I don’t pray to Hindu gods but I understand that Indians were upset. I’d attended a Hindraf gathering in Nov 2007 & an Indian man (adult) told me that he cried when shown the video of how the idols were destroyed & treated like a piece of rubbish. ”

      helen, was the temple demolish with the approval of the temple trustees?, let see if you can get the true answer.As a professional researcher of your caliber, finding this should be a simple matter.

      This demolish temple was a “modal” used by Hindraf as rallying point.

      Let’s what is your investigative conclusion as to question , was there approval and was there a ceremony done by the trustee for the removal process?

      Tick-tock, tick -tock…………………………………

      Boss’s work comes first lah. Pls wait. — Helen

      1. Yes indeed, the Indian silent majority then naik geram and the rest was Tsunami2008…but the BN still dont understand…

  7. Sebelum ita membuat debat analisa politik, kita mesti ada kefahaman bahawa isu isu yang ditimbulkan bertujuan untuk memancing undi atas pagar! Raja Petra berusaha menimbulkan kemarahan cina, supaya mereka mengundi ABU!

Comments are closed.