Posted in Hah!

Babi belaan selebriti dan ‘pig nose’ Cina

Dalam posting saya sebelum ini, ‘KFC punch: What’s the real temperature of babi?‘, seorang pembaca ‘BenG’ telah menulis:

  • babi kerapkali ditanggap sebagai binatang yang “kotor” (lihat komen #37),
  • hidung Najib Razak “kind of looks piggy” juga (komen #38) untuk membayangkan hidung Cina bukan sengaja di’babi’kan serta gaya hidung ‘piggy’ memang stail biasa kartunis tersebut, dan
  • tunjukkan gambar hidung babi hidup supaya boleh dibuat perbandingan (komen #39)

Permintaan BenG:

“Give the public a picture of a real pig nose, and let them see these pictures, what do you think they will say? Pig nose anyone?”

I. Kekotoran/kebersihan babi bergantung kepada cara ia dipelihara. Ramai lagi bintang-bintang Hollywood mempunyai babi peliharaan (tidak semua dipaparkan di bawah)

II. Pasti hidung perdana menteri kita tidak berani dilukis oleh kartunis mirip hidung babi (dakwaan BenG jelas sekali tersasar), pada saya gaya kartunis nampaknya seperti yang dalam Utusan

III. Montage daripada komik perdana menteri menunjukkan jenis hidung berbeza dilukis bagi menggambarkan etnik-etnik yang berlainan. Perhatikan bahawa mata watak Cina dilukis sepet dan mata watak Melayu dilukis bulat

Paris Hilton / http://tinyurl.com/ybsdg4h
Emma Thompson / http://tinyurl.com/6mwkyte
Tori Spelling / http://tinyurl.com/7hrjop5
George Clooney / http://tinyurl.com/85vsxkw
Megan Fox / http://tinyurl.com/6rhm7ev
Eli Roth / http://tinyurl.com/72qsjnj

http://www.facebook.com/WilburSardo - 5,500 'Likes'

Author:

I have no Faceook or Twitter.

14 thoughts on “Babi belaan selebriti dan ‘pig nose’ Cina

  1. Helen wor … you haven’t had your chicken essence this morning? or better yet have you chink have come out with Pig essence from the well known BRAND’s

    Apa kamu ini sudah hilang akal helen? bermain api akan terbakar sendiri lambat laun.

    Cukup cukup sudah. Fanning this sentiment of Chee Yok with Celebrities i.e. Paris Hilton etc.

    What’s Next ? Bruce Lee comparison with M Nasir?

    Come On Helen. You’re not being Fair at All. But then again, you chinky never will feel satisfied eh? $$$$$$ Angpow Lai Lai.

    1. Biasalah

      Chinkies will always be chinkies, anywhere they go

      Good example is the irritatingly rude KFC patron, whom thinks that everybody else are their servant, just because they pay.

      1. KFC patron expect quality service on what they paid, thus nobody think anybody as servant, unless one that often think he is entitle to ‘free’ servive because of who he is, are you one?

  2. Babi adalah binatang maki dalam apa juga bahasa dan budaya. Jika ingin bergaduh, mulakan memanggil si polan dengan perkataan ‘babi’. Tak kira siapa pun dia, sekejap lagi bergaduh la tu..

    Jadi seeloknya jangan bermain babi di sini melainkan tujuan Helen untuk mencari gaduh. Kalau bengang dengan kariikatur Najib, bawa aja ke facebook A Jib Gor. Tengok samada dia respon atau buat tak peduli.

  3. Hi Helen,
    Kalau saya, tok sah kata nak pegang, bau saja pun saya dah lari jauh. Orang Melayu memang sangat fobia dengan babi, kecuali sangat terpaksa, spt kerja veterinar. Tapi kalau sudah pegang, kena samak ( basuh 7 kali, 6 kali dengan air mutlak, satu dengan air tanah ). Lecehlah. Kalau anjing pula, bagi sayalah, tak ada masalah kalau kering dengan kering (tak payah samak), pun begitu, saya tak suka-suka pegang anjing.
    Apa pun, semua bangsa akan marah kalau dimaki babi, atau disamakan dengan babi. Orang Barat pun akan marah. Tapi mungkin orang Melaka tak marah, mereka sangat kasar bila bergurau sesama rakan.
    It all depends on the perception of the receiver.

    Ya Allah, selamatkan keharmonian kaum di negeri kami ini.
    _________________________________________________________________________________

    Thanks for this comment. After hitting the Publish button just now, I too realised that my phrasing about ‘bersih’/’kotor’ did not take in the Malay cultural, religious POV. But if the photos have been an eye-opener, then I think it’s been beneficial to have a glimpse of other people’s POV. Like you say, understanding & exposure to “perception”. Salam. — Helen

  4. setiap hari, saya akan melintasi sebuah restoran yang menjual mi babi (pork noodle). Ya Allah baunya Tuhan aje yang tau. Saya sentiasa risau wap wap panas mi babi tersebut melekat di baju saya..
    Bau pon saya rasa sudah ingin termuntah, inikan pula nak bela haiwan ini.. yek.. nak makan apatah lagi.. selayaknya haiwan ini dijadikan bahan makian seluruh dunia.. bukan di malaysia sahaja..

    maka saya masih tidak faham kenapa akak Helen begitu sensitif, dan masih menganggap orang Melayu mengassociate babi dengan Cina hanya kerana peristiwa KFC ini. Padahal tidak kira apa bangsa pun yang memaki hamun pekerja KFC ni, dia masih kena babi juga.

    lepas ni boleh isi borang join team DAPig.. hahahha.. babi lagi..
    Oppss sensitif sudah…

    sudah-sudah la kisah ayam dan babi kamu ini.. kalau masih mahu mengayam atau membabi, sila baca blog ni: http://www.ayamdanbabi.com/
    ______________________________________________________________________________

    Bagi saya, tak payahlah mana-mana haiwan pun dijadikan bahan makian.

    Saya ada sisipkan tinyurl dalam caption gambar, boleh dibaca setiap rencana yang berkenaan. Eli Roth, misalnya, berkata babinya menggemari “classical music”, dan pemilik babi yang bernama Wilbur Sardo (bukan nama tuan & boleh juga menjenguk kat Facebook binatang itu) berkata kepada media CNN bahawa Wilbur tidak berbau busuk. — Helen

    1. itu lagi baik… tp tak mungkin berlaku..
      bersungguh-sungguh kak Helen membela kedudukan babi..
      tak pe lah, jika kak Helen menganggap babi itu wangi, terpulanglah pada kak Helen, itu tetap tidak bole membaiki persepsi babi = busuk + kotor, tambahan pula bau mi babi itu cukup busuk.

      perkembangan terbaru, dengan berlagak sekali MP segambut suruh budak KFC minta maaf:

      http://malaysiakini.com/news/188823

      apa kes sebelah pihak aje, cinapek yang tak tau berbahasa melayu (betul ke dia warga malaysia) tu pon patut minta maaf sama kerana dia lah punca pergaduhan.

      Lihat komen2 nama berunsur melayu yang marah dengan MP segambut ni.. hahaha.. DAP rasis.
      ________________________________________________________________________________

      Orang putih kata durian berbau busuk. — Helen

      1. babi yg celebs bela mmg le elok rupenya… dia jaga mcm jaga anak… dimandinya.. dibelainya..tapi cuba pegi tengok kandang babi macam mana rupanya?? babi kat kandang tu makan apa? segala benda kotor dimakannya… kat itm dulu tiap kali lepas time mkn akan ada lori tokey kandang babi ambil sisa makanan yg dibuang utk bagi babi kat kandang makan… uweksss… tengok lori tu pon dah nak muntah… babi kat kandang tu celebs tengok pon nak muntah… pigs even eat their own shit… yucks…

  5. Hi Helen,

    Takkan lah U ambik contoh Paris Hilton bela babi, u pun nak jadikan contoh dan perbandingan kat sini. Paris Hilton ada video lucah, u pun nak ada juga video lucah ke? Kalau babi tu dah binatang kotor dalam Islam, takkan u nak ambik kata2 CNN wilbur tak pun bau busuk? Come on, u much better than that. Don’t be so kiasu.

  6. Since we Malaysians always seem to glorify mat salleh, take it from the mat salleh. Jews, Christians and Muslims are forbidden to eat pork because God said so. However it is no excuse to be cruel to these animals because they are still Allah’s creation and has its purpose on this earth (but human food is not one of those purposes). Macam Joel Osteen [YouTube], makin lama makin ramai akan menerima hakikat ini inshaAllah.

  7. With regards to the KFC incident, my take is from the Holy Qur’an, Surah Hujarat ayat 13: “O mankind! We created you from a single (pair) of a male and a female, and made you into nations and tribes, that you may know each other (not that you may despise each other). Verily the most honoured of you in the sight of Allah is (he who is) the most righteous of you. And Allah has full knowledge and is well acquainted (with all things).”

    Let us learn from this incident and make extra effort from today to be kind to one another. Our egos are not worth sacrificing the peace in our country.

    YouTube: That we may know one another

  8. Dear Helen,

    Well this event surely has passed a great deal of time. I was unable to comment due to my unfortunate sudden pile of work. Erm, as I have stated, for my first point, the origins of why the pig is considered bad in general, primarily in Eastern cultures. Please consider my entire comment as a whole and not pick out only that (applies for the others as well). I am well aware on Western perception of the pig, as some may call it the most intelligent animal (check out some IQ tests that vets conduct with them). But nevertheless, it is good exposure to others here in your blog. Kudos to you on this.

    Second point also revolves on considering the entire comment here, as I mentioned why I said as such, having considered the biological aspect of it. But I believe we can agree to disagree on this, as after all, it is all perception. We as humans see things that we want to see, and I do suffer from this as well. Whether or not he had or hadn’t done it is not accurate. He may have not anticipated the differing perception of some as compared to his own.

    Third and final point, you had raised a good point on mata sepet. But I view mata sepet as a hereditary result, ie genetical. Similarly with skin tone and the Asian features. Definitely we do not have pig noses (refer to point 2 on the biological aspect). Maybe to you being called or labelled mata sepet is offensive (but I doubt so, as you have no doubts in identifying your chinese identity), but for me, I accept it as it is my genes (yes I am a mata sepet). And during my past trip to China, well just say I have seen a lot of my kind haha. If this is the primary difference in our understanding , so be it.

    Cheers.

Comments are closed.