Penulis Aliran tak beza dengan Papagoma, Parpukari

March 5, 2012 at 3:34 am 17 comments

Papagomo dan Parpukari merupakan nama samaran dua orang blogger Umno yang terkenal. Ada juga ramai blogger lain yang tidak mendedahkan identiti mereka.

Penulis majalah Aliran pun begitu, yakni menggunakan bermacam-macam jenis nama samaran (lihat senarai di bawah). 

Majalah bulanan dan portal Aliran ialah lidah rasmi sebuah NGO “memperjuangkan keadilan sosial” yang bertapak di Pulau Pinang.

Aliran ini sarat dengan sanctimony (yakni meletakkan diri sebagai celik dan berakhlak tinggi serta mengatasi orang lain dari segi kebaikan dan berkelakuan tertib).

Screenshot di bawah menunjukkan sebuah lidah pengarang oleh presiden Aliran yang menyelar para blogger pro-Umno anon sebagai “filthy and smelly” dan menuduh blogger-blogger tersebut mempraktikkan politik longkang serta menggelar mereka sebagai “scum of our society” (sampah masyarakat).

Aliran menganggap tingkahlaku golongan “faceless pro-Umno bloggers” (bersangkut tuduhan terhadap anak lelaki remaja Lim Guan Eng) sebagai perangai yang cukup menjijikkan.

Namun Aliran sendiri mempromosikan penulis-penulis – kita bercakap tentang regular contributor dan bukannya orang awam yang menulis Surat kepada Pengarang) – yang sendiri juga “faceless” (tidak berwajah).

Contohnya:

Sebenarnya saya rasa ia tidak menjadi masalah sekiranya seseorang itu menggunakan nama samaran sekadar untuk mengambil bahagian dalam perbincangan online.

Kalau seseorang itu berupa penuip wisel (whisteblower) ataupun Deep Throat (sumber membocorkan maklumat sulit), memang patut identitinya menjadi rahsia dan dilindungi.

Ataupun nak memblog/mengomen sekadar suka-suka dengan nama samaran, okay juga.

Mesej yang hendak disalurkan seharusnya boleh dinilai berdasarkan sama ada isi kandungan dan hujah-hujah yang dikeluarkan adalah bernas dan jitu.

Tidak perlunya dititikberatkan terlalu banyak sangat siapa si pengarang (menyampai utusan) kecuali jika dikehendaki pengenalan diri itu untuk mengesahkan kredibiliti. Bergantung kepada keadaan.

Meskipun demikian, Aliran ada kelainan sedikit kerana ia sebuah NGO yang mahu berpijak di moral high ground (sama erti dengan sanctimonious tadi) dan berkhutbah kepada orangramai.

Aliran menghentam dengan sekeras-kerasnya blogger Umno anon tetapi ia pula menghalalkan penulis yang menyumbang rencana (contributor) memakai nama samaran seperti ‘Cuci-cuci Malaysia’.

Kalau berani buat, iaitu galak mencemuh dan mencabar institusi kerajaan dan parti pemerintah, maka harus berani tanggung.

Aliran bukan kandang blogger hit-and-run tetapi menggambarkan dirinya sebagai sebuah institusi bermoral dan berwibawa. Lantaran tidak elok bagi organisasi tersebut mengamalkan sikap periuk mengata cerek hitam.

Anda mungkin juga meminati:

Blogger pro Umno, wartawan pro DAP masing-masing mencari pengaruh

Pemberita ‘pelacur’, pemberita pari-pari

Advertisements

Entry filed under: HIPOKRIT. Tags: , , , .

Blogger pro Umno, wartawan pro DAP masing-masing mencari pengaruh ABU bertukar menjadi ‘Aku bencikan Umno’ pula?

17 Comments Add your own

  • 1. grandmarquis  |  March 5, 2012 at 3:56 am

    I am always in the opinion that anything opposition in Malaysia is about hypocrisy. Period.

    Reply
  • 2. mekyam  |  March 5, 2012 at 5:03 am

    sangat setuju, helen!

    aliran atau sesiapa saja, tak perlulah mencemuh mereka yg ingin kekal tanpanama di alam siber. yg penting adalah isi dan penyampaian masing2. kedua ciri ini sudah cukup untuk menjamin atau menjejaskan kredibiliti penulis dan pengomen.

    biarlah pembaca, terutama kami yg tak partisan ini, membuat pertimbangan dan mengadili sendiri!

    *the written medium has always been rather good at showing up real courage and veracity [if anything, the immediacy of the internet reveals these even much quicker.] and i dare say both have jack to do with whether a writer uses his/her own name or not. :)
    ____________________________________________________________________________________

    Also, the opposition’s first resort to labelling critics as “running dog” being paid/bought by MCA (or Umno) and “racist”. Minus these ad hominem they’d be left with no retorts/counter arguments. Heard that Aliran is snuggling up to You-Know-Who & functioning as his hatchet men. — Helen

    Reply
  • 3. penyokongketuanan  |  March 5, 2012 at 7:37 am

    Hai Helen,

    Saya juga setuju dengan awak (kuali menggelar orang lain hitam). Cuma, apa yang saya nampak adalah semua pihak semakin sedar bahawa medium internet sangat berpengaruh, Kerajaan Bn hampir tumbang pada 2008 kerana besarnya kesan fitnah dan pendedahan dari media ini. Dan sekarang pihak Pakatan juga banyak menerima tempias pendedahan pembohongan dan hipokrisi yang mereka lakukan oleh para blogger tak bernama. Tapi bagi media cetak yang menyiarkan penulisan ‘tanpa nama’ lebih teruk lagi dari blogger internet. There’s no such thing as ‘anonymity’ in blogosphere. Your ip adress can be easily traced, who can trace the faceless writers in the printed media?
    Dulu mereka yang paling lantang menuntut kebebasan bersuara dengan manghapuskan ISA, Sekarang bila ISA dah tak ada, tetapi mereka pula dikritik, menjerit-jerit kata ‘foul play’lah ‘sampah’lah. Ada hikmahnya juga bila Pakatan memerintah beberapa negeri, banyak kelemahan-kelemahan moral, integriti, ketelusan, mentaliti, hipokrisi dapat didedahkan. Para blogger bukan saja mendedahkan, malah menelanjangkan terus keburukan pemimpin Pakatan. Sekarang ini pun sikap “kiasu” mereka sudah terserlah. Mereka pun berenang dalam longkang juga, malah ramai yang terus terjun dalam kolam najis dengan kopiah dan serban sekali.
    Harapan saya semoga kita akan terus dapat menikmati kebebasan untuk meluahkan pendapat dan menggunakan media ini sebagai senjata untuk melawan tohmahan jahat, menegakkan kebenaran.

    Salaam

    Ya Allah peliharalah kami dari kejahatan mereka yang zalim

    Reply
  • 4. Melayu Atas Pagar  |  March 5, 2012 at 10:10 am

    Thanks Helen. Hypocrisy has always been the opposition game!

    Reply
  • 5. OverseasBumi  |  March 5, 2012 at 11:02 am

    Helen, ask yourself this– How many personal ad hominem attacks have you suffered? I have seen many against you. Most are unkind and have no basis in fact. It’s not fun is it being a target of such vitriol, unless you have some masochistic side?

    Now I could expose my name. But doing so would expose my name to risk. It is easy now for any prospective employer to just ‘google my name’ and see what I have been doing online. Why endager my future career for a few political viewpoints that i post online? My prospective employer may have negative views on my political views and may even consider not to employ me.

    In malaysia, it’s best not to expose one’s name on any political website. I have personally known UMNO-affiliated bosses who attack PAS supporting subordinates at the work place.

    I am sure Helen would have a harder time in the future to get a job with any company having a boss that supports DAP.

    At my former workplace in Malaysia, I tried to portray myself as neutral even though I had political views of my own.

    There is a reason why votes are anonymous.

    While overseas I have seen some very opinionated views on a variety of political/social subjects among the locals — some of which directly impact foreigners. However, most expats know not to publicly air their views and side with anyone.

    Reply
    • 6. Helen Ang  |  March 6, 2012 at 1:16 pm

      Given our present partisan climate, there is sense to what you say above (as well as your justification “Why endanger my future career for a few political viewpoints that I post online?”) viz. applying to ordinary folks commenting on the Net.

      However, I would put the Aliran regular contributors in the same category as me (i.e. political commentators and not reader-participants). Meaning contributors that Aliran endorses should abide by Aliran-boasted standards which are human rights-political platforms claiming the moral high ground.

      Names like ‘Cuci-cuci Malaysia’ is fine if he/she wants to comment in blogosphere or online forums but Aliran is a print publication.

      Reply
      • 7. OverseasBumi  |  March 6, 2012 at 4:01 pm

        If I were a political strategist in the camp opposing DAP, instead of just having Helen write blogs, I would encourage her to take her brand of political punditry to another media — either radio or TV.

        Despite all the noise coming from the blogosphere, traditional media still wins the hearts and minds.

        I was really pleased when i saw on Al Jazeera a program where the PR/BN camps discussed topics related to politics alongside a Malaysian pollster . The interviewer was Fauziah Ibrahim, a a former CNBC anchor.

        They need LGE to appear on Hard Talk on BBC. Sure he may be able to debate with MCA in mandarin, but we need someone to expose him in the international arena.

        I hear he has been summoned to see the Lynas CEO. I guess the Aussies know that he is the troublemaker in the Lynas debacle, not Anwar or PAS.
        _______________________________________________________________________________

        Gosh, thanks. Maybe someone can teach me how to record a podcast which I can upload here? Talking about using another type of media, if I can find the time I shall feature my cartooning skills here one day. — Helen

        Reply
  • 8. Godfather  |  March 5, 2012 at 3:53 pm

    I heard that Helen Ang is snuggling up to you-know-who & functioning as the Gerakan hatchet woman for Penang.

    Reply
  • 9. Calvin Sankaran  |  March 6, 2012 at 8:05 am

    Helen,

    That Aliran is effectively a part of PR’s propaganda arm is long known. You might want to check out the letters their ex-President Rama has written. I can understand if he wants to criticize BN but surely defending PR/Anwar/LGE is NOT a part of social justice or fighting for human rights and democracy.

    Aliran’s articles are almost always personal and attacking unpopular policies to undermine BN rather than in defence of human rights, democracy and social justice.

    Apart from one or two members, the rest of Aliran are basically PR hard core fan club members. I won’t be surprised if they are picked to contest under PR in the next GE.
    _________________________________________________________________________________

    Or LGE may be kind enough to nominate their ex-prez for a senatorship to fill the mandor quota. — Helen

    Reply
  • 10. Aidil Yunus  |  March 6, 2012 at 8:37 am

    On Helen ini adalah zaman di mana jika NFC kita scream murder, tetapi curi pasir, skandal Rempah (spice) dan Bayan land adalah pejam sebelah mata.

    Reply
    • 11. Godfather  |  March 6, 2012 at 5:04 pm

      Sometimes, it’;s better to shut up than to make stupid comments. The Bayan Land issue is a non-issue that even Ivory Properties have declared to Bursa. The UMNO goons simply start shooting without any cause, and now that they have been proven to be outright liars, you still want to bring up this issue ? Go read the newspapers.

      Reply
      • 12. Aidil Yunus  |  March 7, 2012 at 7:54 am

        Amazingly non issue ha? LGE stated he used the valuation 2009 and go read valuation book, you cannot use it after six months. That was the last valuation done. Now don’t you know that price of land also benchmark with the most recent transaction and guess what the benchmarked by LGE fall short of close to 45%. Bursa don’t regulate valuation of land in case you don’t know. And hey did LGE factor in the value of the land in next five years once ivory settled the purchase. Oopppss I have to pejam sebelah mata now. Hey by the way do you want me to do the same with SPICE and sand fiasco. Ok godfather let me kiss your hand now!!!

        Helen by the way got hold of selangor times latest edition yesterday. I hope you can do a piece on Loyar Burok insensitive piece of writing on Erykah Badu, to me it is insulting and offensive to Islam as well. Also he forgot to mentioned that PAS too strongly objected to her performing.
        ________________________________________________________________________________

        Where did you get your S’gor Times? Just wondering about the distribution network. About LB letting PAS off the hook, don’t you love double standards? — Helen

        Reply
      • 13. Godfather  |  March 8, 2012 at 1:20 pm

        aidil Yunus:

        You say valuation had lapsed since it was longer than 6 months. How long was the valuation on Mont Kiara/hartamas land agreed between the gomen and Naza ? How long did the valuation remain on the PKFZ land before it was signed ? BN’s standard practice no longer valid for other people ?

        Reply
    • 14. Aidil Yunus  |  March 10, 2012 at 8:49 am

      Go back to my first comment and you are the living example of what I commented. See I am not that wrong after all.

      Reply
  • 15. Dean  |  March 6, 2012 at 9:52 pm

    Helen, apa bezanya dengan Sun, Star atau NST yang menyiarkan surat pembaca menggunakan nama samaran? Tengok tu ruangan surat akhbar kadangkala ada pseudonym macam ‘concerned citizen’, ‘Muar boy’, ‘Fed-up user’, etc.

    Ini satu straw man arguement…

    Reply
    • 16. Helen Ang  |  March 6, 2012 at 10:20 pm

      Takkan tak ada beza di antara Surat kepada Pengarang (yang boleh jadi ditulis oleh barang sesiapa) dengan rencana oleh ‘regular contributor’ yang dikenali dan diiktiraf oleh sidang pengarang Aliran?

      Pembaca akhbar pun sudah faham yang Sun, Star atau NST bersikap neutral dan tidak ‘editorialize’ (maksudnya tidak sentuh atau tukar) isi kandungan surat ‘Muar boy’ atau ‘Fed-up user’ yang merupakan pandangan peribadi.

      Manakala sumbangan kepada Aliran oleh nama-nama samaran tersebut adalah ‘proper articles’ yang diberikan standfirst (kata-kata pendahuluan / rumusan / [journalism jargon, def. “an introductory paragraph in an article, printed in larger or bolder type or in capitals, which summarizes the article”] oleh pengarang Aliran.

      Contohnya, “If the BN is judged obsolete and irrelevant to present-day Malaysia, it will not be the fault of the Opposition or the rakyat, but its own fault for deciding to follow the dinosaurs, writes Rakyat Jelata“,

      “Bolehland is a country of strange coincidences, observes Tota, as he looks at Malaysian politicians’ recent visits to the Vatican, India, the US, Kazakhstan, and Taiwan”,

      “Why make so much effort to cultivate an appreciation of our plural society when its rich diversity is already in our ‘blood’, wonders No Culture“.

      Rencana-rencana yang disenaraikan nampaknya mendapat endorsement Aliran ataupun besar kemungkinan dikarang oleh orang dalaman Aliran sendiri.

      Reply
  • 17. Aidil Yunus  |  March 7, 2012 at 9:06 am

    Helen @ Hartamas Shoping Complex

    Reply

Dijemput memberi komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Recent Posts

My blog, my like

Helen Ang

RSS Sea Demon

Archives

Pengunjung

  • 7,958,371 hits

Kalender

March 2012
M T W T F S S
« Feb   Apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

%d bloggers like this: