Perihal Kim kata Cina paling banyak membayar cukai

Julai 12, 2012 at 12:08 pm 14 comments

Screenshot di bawah ialah sedutan transkrip perbahasan 2.0 di antara Chua Soi Lek dan Kim Guan Eng pada tempoh hari.

Kim telah mengingatkan khalayak ramai bahawa orang Cina adalah pembayar cukai terbanyak di Malaysia (lihat video, minit 2:45).

Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) pernah ditanya sama ada khabar tersebut betul atau tidak.

“We heard that 90% of the income tax revenue comes from Chinese. Is this true?”

Soalan tersebut diajukan oleh Edward Han dari Subang Jaya. Ya lah, orang Subang Jaya memang jenis yang mudah percaya akan perkara-perkara macam ini.

Untuk mengetahui jawapan ketua pegawai eksekutif LHDN, sila baca laporan The Star. (Hat-tip: Blogger Eddy Daud)

Dakwaan “Chinese community pays the most taxes” oleh Papa DAPster itu sebenarnya hanya mencerminkan gaya si Mama dan anak-anak DAPster mereka. Kenyataan itu membayangkan orang Cina adalah Malaysian First mendahului warga keturunan lain jika jumlah bayaran cukai dijadikan kayu pengukur sumbangan kepada negara.

Mengimbas kembali kepada sebuah ulasan yang dibuat oleh Anas Zubedy pada tahun lepas,

surat kepada pengarang:

“The harsh criticism that my article to YB Lim Guan Eng attracted from pro-DAP supporters only shows how far they are behind in understanding the need to embrace the Malay majority population in order to become leaders of the nation.”

Anas merujuk kepada surat terbukanya yang bertarikh 24 Jun 2011 di mana beliau telah cuba memberi sedikit tunjuk ajar bagaimana cara untuk menyejukkan hati kaum Melayu (“to understand how to relate to the Malays”).

Reaksi DAPsters kepada surat Anas sudah boleh dijangka dan lantaran itu tidak payah saya screenshot pelbagai tohmahan serta cercaan yang dilemparkan mereka terhadapnya.

Namun dalam blog Anas ada seorang pengomen bergelar ‘PahNur’ yang telah membuahkan pandangan yang agak menarik.

“I take it this [open] letter [by Anas to Lim Guan Eng] is a feedback to LGE’s and Tunku Aziz’s sighs on why the Malays do not join DAP.”

‘PahNur’ berpendapat:

“Dear Anas, talking about unity in Malaysia is like a man having to answer to a woman’s question, “Did I put on weight?” It’s a sensitive issue and there is no right answer to it … just safe ones. How did we get to this point? How can we build the bridges over water full of hatred. How did our forefathers do it?”

Bagi saya “safe answers” yang diperkatakan oleh ‘PahNur’ adalah retorik yang selalu digunapakai oleh Bangsar Malaysia. Kata-kata manis perpaduan yang asyik diluahkan kelompok tersebut memang menyedapkan telinga tetapi malangnya tidak berpijak di bumi nyata (nanti saya akan bincangkan lagi dalam Bahagian 2 posting).

Di samping itu, PahNur juga menzahirkan rasa kecewa orang Melayu terhadap sesetengah kaum Cina/India yang lahir dan membesar di Malaysia tetapi masih tidak berusaha mempelajari Bahasa Malaysia.

Di bawah ialah respons kepada surat terbuka Anas oleh para pembaca The Malaysian Insider.

Antara komen salah seorang tokoh gerakan Saya Anak Bangsa Malaysia (SABM) yang berbunyi:

“You [Anas] may consider yourself “centrist” but you write like a ethno-religious rightist! In any case would you and your ilk acknowledge the following: … That the formation of a common national identity based on the model of integration and shared universal values practised by the Founding Fathers was first subverted and later abandoned by the ‘Mahathirists’, who unfortunately continue to rule the roost till this day!”

Digariskan poin (atas) – “model of integration practised by the Founding Fathers” oleh salah seorang tokoh SABM itu. Akan saya membincangkannya dengan lebih lanjut nanti (dalam Bahagian 2 posting) di mana letaknya silap Haris Ibrahim rasul SABM.

Seorang lagi pembaca TMI, yang memanggil dirinya ‘vforvendetta’, berkata:

“I do believe that your [Anas's] suggestions to them [DAP] are genuine, but forgive me for not being able to agree with you on your idealism of Malay-centric equality. I choose to believe in equality and are [sic] willing to place my racial identity as secondary to the Malaysian cause.

Hujah yang diutarakan penyokong DAP bergelar ‘vforvendetta’ itu – yang mendakwa dia sanggup membelakangkan identiti ras sendiri – tepat mengikut rentak cogankata Malaysian First.

Seorang bernama samaran ‘Snow‘ pula menegur Anas. Didakwa ‘Snow’, “… most of the Chinese/Indian speak Bahasa Melayu better than their own mother tongue”.

Urm, is that a fact?

Contohnya, dalam sidang akhbar untuk menjelaskan kejadian di kedai KFC i-city, terpaksa seorang peguam DAP mengalih bahasa bagi pihak Danny Ng, pelanggan yang dipukul oleh kakitangan KFC. Peguam DAP tersebut beserta Lim Lip Eng (Ahli Parlimen DAP) kedua-duanya telah menterjemahkan kepada bahasa Inggeris keterangan Danny yang bertutur bahasa Cina.

Adakah penyokong-penyokong DAP jujur dalam berkata “most of the Chinese speak Bahasa Melayu better than their own mother tongue”?

Kelompok Saya Anak Bangsa Malaysia, gerakan dipelopori Nabi Haris yang begitu disayangi blogger dan penyokong pembangkang Cina, telah mengisytiharkan bahawa mereka bersungguh-sungguh mendokong Perlembagaan Persekutuan.

Soalan saya: Dalam ikrar mereka untuk mendaulatkan Perlembagaan Persekutuan – ini turut merupakan jaminan yang sering diuar-uarkan oleh DAP – adakah ahli-ahli SABM pada masa yang sama mendokong Perkara 152 (Bahasa Kebangsaan) perlembagaan negara?

Adakah SABM mampu “bangkit melangkaui batasan sosial dan kelas” sekiranya mereka hanya petah bahasa ibunda mereka iaitu cakap orang Bangsar?

[Piagam SABM yang membentangkan dasar Anak Bangsa Malaysia “Satu Bangsa, Satu Negara” boleh dibaca di laman sesawang rasmi mereka.]

Akan bersambung … Majlis perhimpunan blogger Bangsa Malaysia Ogos 2007

About these ads

Entry filed under: Anak Malaysia. Tags: , , , .

Sitting on a landbank goldmine in Penang hill$ Slash gets star

14 Komen Add your own

  • 1. Megat Alam Gempita  |  Julai 12, 2012 at 12:19 pm

    Orang Melayu-Islam yang baik dan taat pun bukan setakat membayar cukai pendapatan, cukai tanah, cukai perniagaan… tetapi mereka mematuhi perintah agama mewajibkan mereka membayar zakat pendapatan, zakat perniagaan, zakat tanaman, zakat ternakan, zakat fitrah, mewakafkan harta, melakukan sedekah jariah dan menginfaqkan harta-harta mereka ke jalan agama Islam, lebih-lebih lagi di bulan Ramadhan dan Syawal, lagi bertambah pemurah dan ikhlas mereka. Tak pernah pula dengar mereka merungut dan menjerit-jerit kononnya merekalah paling banyak keluar duit kepada kerajaan.

    Balas
    • 2. Hatihitam  |  Julai 12, 2012 at 3:09 pm

      Dear Helen

      “Chinese community pays the most taxes”

      Ayat LGE ini melambangkan betapa ‘LOW CLASS’ nya mentaliti pemimpin DAP dan Ketua Menteri P. Pinang ini serta jurusannya yang amat chauvinistic.

      Makna yang tersirat dari ayat ini ialah beliau memperlekeh Orang Melayu yang sumbangan mereka tidak sebesar mana terhadap pembangunan negara tercinta ini berbanding dengan Orang Cina.

      Balas
      • 3. I hate n'sync  |  Julai 13, 2012 at 7:11 am

        Sebenarnya, common sense will show that there is a difference in the NUMBER of taxpayers and VALUE of tax paid, tapi yang sampai 90% Cina itu petik dari langitlah. Tambahan itu, ramai yang dapat potongan dan rebat, dan yang dah bayar zakat tak payah pay twice.

        Kalau sumbangan bayaran cukai 99% daripada rakyat Malaysia keturunan Cina pun, tak ada apa-apa yang luar biasa. Tax contribution patterns is derived from broader economic facts. Kalau sistem pencukaian itu sempurna, ini bermakna majoriti yang miskin dan terlepas daripada bayaran cukai pun Melayu jua, maka wajarlah affirmative policies untuk orang Melayu dan Bumiputera diteruskan – simplistic arguments katakan.

        Kalau kerajaan mengikut telunjuk penyumbang utama hasil kerajaan, esok Petronas boleh ambil alih jentera pentadbiran negara.
        __________________________________________________________________________________________________________________________________________________

        LOL. Then don’t need BN & PR fight anymore. We just install the Petronas board in Putrajaya & the Petronas CEO lantik jadi PM. — Helen

        Balas
  • 4. Opah Kampung  |  Julai 12, 2012 at 2:03 pm

    Hi si Helen, Daud

    Mahathir yang cakap orang Cina paling banyak bayar cukai di Malaysia la beberapa tahun lepas!

    Nak cakap bodoh sombong engkau ke? Mahathir?

    ~ Orang Melayu Kluang

    Balas
    • 5. ssalleh  |  Julai 12, 2012 at 4:26 pm

      There’s selective memory – and there’s selective percaya. The thing about DAPsters (plus those who think Melayu ni tak pandai macam dia, Melayu malas, dan sebagainya) is when it comes to Tun Mahathir, they would generally say that the fella cannot percaya one, putar belit, etc.

      However, when it comes to orang Cina paling banyak bayar tax, this is often quoted by them and is accepted – notwithstanding the clarification made by our IRB. Maybe their thinking is along this line – IRB, being Gomen, tak boleh percaya since Gomen (but not the great dear Kim’s gomen) useless; but Malaysian Insider and their great dear Kim sangat boleh dipercayai.

      Balas
  • 6. borhan  |  Julai 12, 2012 at 2:28 pm

    Memanglah orang DAP ni perasan. Mereka nak orang Melayu masuk DAP untuk memberi warna DAP sebagai parti semua kaum. Tetapi mereka tidak mahu orang Melayu masuk DAP jadi pemimpin yang menentukan hala tuju parti itu. Mereka pun takut juga kalau orang Melayu jadi pemimpin utama parti itu dengan dasar yang menyenangkan orang Melayu maka ramai orang Melayu akan masuk parti itu dan akan memadamkan sifat dan matlamat kecinaannya.

    Saya fikir dalam keadaan sekarang amat susah untuk memujuk orang Melayu masuk DAP. Hari ini adalah segelintir orang melayu berada dalam DAP tetapi semua orang Melayu tahu jenis apakah orang-orang ini. Letaklah apa-apa nama jolokan hebat untuk mereka – towering malay dsb – tapi semua orang tahu mereka tidaklah sehebat itu.

    Selain dari itu disamping rioh rendahnya DAP mencanangkan demokrasi, meritokrasi, keterbukaan, persamaan dan sebagainya – ramai orang tidak bila akhir sekali parti itu mengadakan pemilihan pucuk pimpinan, persidangan agung, pilihan raya parti. Yang orang nampak pemimpin yang sama jugalah memimpin parti dari dulu sampAi sekarang. bila ada orang baru nak naik mereka pancung cepat-cepat.

    Balas
  • 7. mnizzam  |  Julai 12, 2012 at 4:11 pm

    kepada opah kampung NYANYUK…sila baca link yg diberikan dan siapa yang bodoh sombong. Lain kali jangan meludah ke langit…kan da terkena KAHAK sendiri…ptuihh!!

    Balas
  • 8. Opah Kampung  |  Julai 12, 2012 at 8:56 pm

    Hi monyet2 UMNO/BN,

    So masih tak nak mengaku yang Mahathir sendiri cakap orang Cina yang bayar cukai terbesar di Malaysia…

    Nanti aku bagi link Utusan & Bernama mamat tu punya cakap, terkencing korang! Bodoh sombong betul…

    ~ Orang Melayu Kluang

    Balas
    • 9. Matt Kamal  |  Julai 14, 2012 at 2:07 pm

      Salam Opah Kampung, memang betul Tun ada cakap, tetapi beliau merujuk kepada tahun2 awal 90an. Zaman tu tak ramai sgt Melayu bisness.

      Sekarang dah berubah, org Melayu dah ramai dlm bisness, jadi pembayar cukai Melayu pon bertambah. Apa yg Tun tak sebut ialah ramai Melayu mcm saya juga bayar zakat/fitrah/sedekah. Tun hanya merujuk kpd INCOME TAX. So total yang kita bayar adalah sama atau pon melebihi drp org Cina

      Buat Opah yang dihormati, tak payah lah naik angin. Kat sini kebanyakannya org atas pagar, dan kalau opah teliti betul2 setiap penulisan/komen, kita tahu pengomen disini adalah org yg berpendidikan. Saya setiap hari baca blog Helen, dan letak link kat Facebook etc. Adios
      _______________________________________________________________________________________________________________________________________________

      TQ. — Helen

      Balas
  • 10. Joe  |  Julai 12, 2012 at 9:03 pm

    Kim Guan Eng playing the race card? Whatever happened to Bangsa Malaysia? And I wonder how the Malay, Indian and other non-Chinese folks in DAP feel when their dear leader says such things…

    Balas
  • 11. shamshul anuar  |  Julai 12, 2012 at 10:12 pm

    Joe,

    DAP is about Lim dynasty and LIM DYNASTY only. Chinese sentiment is just a tool to achieve the dynastic dream. For that, Guan eng is ever willing to put Chinese into collision course with Malays.

    It is history revisited. Just like how his father played racial sentiments that led to May 13.

    Balas
    • 12. Joe  |  Julai 13, 2012 at 12:09 am

      It is well known LKS was editor of The Rocket back in “summer of ’69″. Although some folks only know history starting from March 2008.

      Balas
  • 13. salhas  |  Julai 13, 2012 at 2:41 am

    This reminds me of a recent incidence. An Indian man was walking his dog at the Kelana Jaya park. I reminded him that he was in contravention of the park rules which prohibited park users bringing in household pets. He countered me with the moronic argument that he was a top-bracket taxpayer, apparently meaning he had more rights than lower-bracket taxpayers and therefore was not bound by the park rules.

    Dear Leader certainly belongs to this category of people.

    Balas

Dijemput memberi komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


The Lion Sleeps Tonight

KARPAL SINGH

Petty Tyranny of Madame Speaker

They always call Utusan

the “Umno mouthpiece”

Dear readers,

If you like my writing, please introduce my blog to 3 of your friends. Thank you.

Helen Ang

CLICK ON IMAGE TO READ

'Condolence' in Oik's blog

'Mereka perlu disekolahkan' in Sarah's blog

'10 alleged ghost sightings' in Alizul's blog

'The Calovinia' in Anisah Afifah's blog

Kiriman Terbaru

Pengunjung

  • 3,756,510 hits

Kalender

Julai 2012
I S R K J S A
« Jun   Ogo »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arkib

Suapan


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 303 other followers

%d bloggers like this: