Acara Najib gambar muka depan: The Star harus segera pinta maaf

August 29, 2012 at 12:30 pm 21 comments

Lebih dekat pilihanraya nanti entah apa sabotaj pula yang akan dibuat Si Gunting dalam Lipatan. Umno wajib jaga belakang.

Seorang senator DAP, S. Ramakrishnan, telah mempersoalkan kesahihan gambar yang kononnya menunjukkan ribuan tetamu membanjiri rumah terbuka hari raya di kediaman rasmi perdana menteri.

Ramakrishnan mendakwa bahawa Bernama memalsukan (doctored) gambar tersebut untuk membayangkan banyak orang telah berkunjung ke Seri Perdana walhal jumlah hadirin sebenarnya tidaklah seramai yang dipaparkan.

Senator DAP itu mempertikaikan profesionalisme agensi-agensi media yang terbabit:

“Bernama and The Star’s credibility is being questioned again for falsifying or doctoring pictures…”.

http://www.pmo.gov.my/?menu=gallery&id=37205&page=1951&bln=all&thn=2012

Tuduhan yang dibuat Ramakrishnan itu amat berat. Dia berkata bahawa gambar Bernama yang dipaparkan di muka depan The Star pada 21 Ogos 2012 adalah “pembohongan terang-terangan” (“is a blatant lie”).

Pada gambar berkenaan ada tertera satu peringatan: “Only for usage within pmo.gov.my domain”.

Ramakrishnan mendakwa:

“Bernama in its overzealousness to portray the people’s support for PM Dato Seri Najib Tun Razak altered images, cropping, copying and pasting scenes from other crowded scenes so much so the true image appeared doctored.

“It was downright alteration and manipulation which the Barisan Nasional has employed several times and this time on a Holy Day of Ramadan Festival.”

Sampai lah senator DAP ini siap petik Quran dan Hadith (lihat screenshot bawah) untuk menegur para pengarang yang dikatakannya mahu menipu orangramai, “terutamanya mereka-mereka yang melanggan The Star”.

Teguran oleh Senator Ramakrishnan

Bukan sahaja kredibiliti The Star yang tercemar tetapi imej dan maruah perdana menteri yang seolah-olah mengejar populariti turut dijatuhkan juga.

Banyak blog-blog otai pro-pembangkang – ‘Kelab Greenboc‘, ‘Anak Sungai Derhaka‘, ‘Warga Marhaen‘ – sudahpun memainkan isu ini.

Musuh dalam selimut

Adakah Si Gunting dalam Lipatan sengaja buat untuk memalukan Umno?

Kalau diselak tabir, kita akan mendapati suratkhabar tersebut memang tampak sayang sangat pada puak Kristian yang rata-rata menyokong Pakatan.

Misalnya, kelmarin suratkhabar berjiwa Roket tersebut membawa pesanan ‘Jom Ubah’ yang dikeluarkan Persekutuan Kristian Malaysia. Boleh baca, ‘Stand united and build a better country, CFM urges Malaysians‘.

CFM atau Christian Federation of Malaysia telah menyeru:

“Dalam suasana perayaan [Hari Merdeka] ini, mari kita mengimpikan sebuah impian baru untuk semua rakyat Malaysia. Kami berdoa kepada Tuhan yang Maha Kuasa agar Dia akan memberi kita sebuah wawasan baru untuk diri kita dan anak cucu kita.”

Kalau iklan barangan selalu menyebut ‘Buy 2 get 1 free’, ini kes ‘Buy Star, get to read Rocket free.

Isinya Rocket, wartawannya Malaysiakini

Semalam The Star memberitakan penyertaan Ong Kian Ming dalam DAP:

“Ong in particular is famed for his political analysis published in Malaysiakini, apart from his day job as a lecturer at UCSI University.

“In announcing their entry, party secretary-general Lim Guan Eng said Ong will be helping him in the party’s election strategy while Yeo, will be assisting DAP in crafting social media strategies in their effort to woo young voters.”

Rencana Star bertajuk ‘DAP recruits new members‘ ditulis oleh Regina Lee, seorang bekas wartawan Malaysiakini.

Sebenarnya berita kemasukan Ong Kian Ming boleh dikhabarkan secara lebih kritis namun apa yang disiarkan The Star adalah sekadar puji-pujian yang baik sahaja dimuatkan dalam The Rocket.

Regina Lee, wartawan Star kini (staf Malaysiakini terdahulunya) bersama Teh Eng Hock (bekas pengerusi NUJ cawangan The Star yang mentweet “Oi Big Mama”) beserta beberapa orang lain pengarang dan pemberita akhbar itu adalah rakan akrab Hannah Yeoh yang menggosip tentang politikus MCA di Twitter — baca sini.

DAP “crafting social media strategies”

Untuk sekian lama, The Star telah bertungkus-lumus untuk mempopularkan politikus evangelis DAP (lihat berita atas, jadual bawah). Ramai juga pengarang The Star yang terkenal sebagai tokoh Kristian.

Kecenderongan serta kecondongan The Star menggalakkan dan memupuk gejala DAPsterisme yang dibawa oleh politikus-politikus tersebut. Lihatlah sendiri gaya mentweet mereka (screenshot bawah):

‘yeo_byin’ yang ditweetkan mesej oleh Hannah (screenshot atas) ialah petugas DAP yang dipertanggungjawabkan untuk mencatur strategi media sosial parti mereka.

Mereka-mereka inilah orang yang diangkat oleh The Star sebagai srikandi dan satria masyarakat buta warna kulit dan yang selalu diberi liputan positif manakala cerita-cerita negatif tentang mereka ditapis atau dibuang.

Contohnya, Ong Kian Ming (‘imokman’) telah dipilih oleh The Star untuk menyertai rancangan iPad-On The Spot yang dianjurkan suratkhabar tersebut bagi mempromosi personaliti-personaliti Twitter.

The Star jarang sekali menyediakan ruang bagi orang politik bukan-Kristian/bukan-Anglophile.

Seperti yang dibuktikan kutipan data di bawah, The Star sengaja blackout (menenggelamkan) tokoh-tokoh BN, bukan sahaja yang Umno tetapi termasuk juga pemimpin-pemimpin MCA sendiri sama ada dari parti induk, Wanita MCA, MCA Pulau Pinang mahupun Beliawanis.

Lau Weng San ialah Adun DAP Kampung Tunku, PJ Utara

Tidak seperti MCA yang merelakan jentera medianya membuat hal, Pemuda Umno enggan melayan kerenah ahli-ahlinya yang tersimpang (do not toe the party line). Seorang pengendali laman Facebook penyokong Pemuda Umno telah dipecat kerana memuatkan amaran tentang ancaman Kristianisasi.

Bersangkut hal akhbar miliknya, MCA tutup sebelah mata. The Star selama ini tidak peka kepada sensitiviti umat Islam – pork ribs hidangan Ramadan, tatu ‘Allah’ pada badan penyanyi Erykah Badu – kerana pada dasarnya ia bersimpati dengan agenda evangelis Kristian.

Kenapa gambar rumah terbuka Najib – yang didakwa ditokok-tambah dengan Photoshop – telah dibentangkan di muka depan The Star pada tempoh hari, dan akibat daripada itu perdana menteri sekarang ini terpaksa menanggung malu?

Tepuk dada tanya selera.

(Teliti ‘Subang Jaya’ – “the hotbed of Christian evangelism” – dan Pandamaran kawasan Ronnie Liu pada Jadual II di bawah.)

Carian Google untuk liputan ‘The Star’ ke atas Adun-Adun Selangor dan kawasan-kawan DUN mereka telah dibuat pada 9 Jun 2012.

Advertisements

Entry filed under: Gunting Dalam Lipatan. Tags: , , , , , .

Tahniah blogger jutawan Bertambah-tambah Kristian jadinya DAP

21 Comments Add your own

  • 1. Ahmad Ibrahim  |  August 29, 2012 at 12:39 pm

    “Ong in particular is famed for his political analysis published in Malaysiakini, apart from his day job as a lecturer at UCSI University.”

    Famed for his expression of perpetual paranoia. Always saying this country is going in the “wrong” direction.

    Reply
    • 2. Ahmad Ibrahim  |  August 29, 2012 at 12:40 pm

      sorry, it should be intoxicated paranoia.

      Reply
      • 3. Khairul  |  August 29, 2012 at 3:01 pm

        Tambah ‘perpetually intoxicated paranioa’ pun bagus. Cuma panjang sangat.. profound giler maknanya..

        Reply
  • 4. I.D.A.  |  August 29, 2012 at 1:33 pm

    Adakah MCA diperkuda/diperlembu/diperkaldaikan oleh puak DAPsters dalam The Star seperti PAS diperkudakan DAP dalam PR? MCA kena jawab ni…

    Reply
    • 5. The Illuminati Agent  |  August 30, 2012 at 10:09 am

      “diperkudakan” ?

      Mereka tidak diperkudakan pun, mereka diperkosa. tengok tu, lepas diperkosa, diam saja. tengok kat Mansor, tak berani bersuara pun bila Raja Lawak Batu Pahat tu duduk kat sebelah dia masa sidang akbar.

      Reply
      • 6. I.D.A.  |  August 30, 2012 at 10:54 am

        mansor tak rasa apa2 sebab dah pun disahkan ‘ass hole of the month’ oleh Stop The Lies blog. saya cadangkan dia jadi ass hole of the year, sapa sokong angkat tangan ekekeke….

        Reply
  • 7. atas pagar  |  August 29, 2012 at 2:24 pm

    Helen,

    tidak semua kesalahan pekerja akan dipikul oleh majikan.

    dalam kes paper murdok di Britain, Murdok tidak perlu bertanggungjawab atas perbuatan pekerja yang dianggap gunting dalam lipatan

    dalam kata lain, kalau gunting dalam lipatan yang buat kerja kotor, dialah yang kena tanggung impaknya (bersihkan sendiri).

    cumanya, dalam kes Murdok, gunting dalam lipatan telah di tendang. Apakah dalam kes The Star, gunting dalam lipatan akan terima nasib yang sama atau akan sekadar diberikan amaran kecil?

    perkembangan kes lokal ini amat menarik untuk diketahui kesudahannya kerana ia bakal menjadi kes contoh di masa depan.

    Reply
  • 8. anon  |  August 29, 2012 at 3:53 pm

    What’s funny is, what they’re accusing others do is likely to be the things they always did.

    They just don’t want the others to do it, that’s why some other politician wants to make anti hopping laws but gave excuses when told to start from their own Pakatan side first.

    Reply
    • 9. shamshul anuar  |  August 29, 2012 at 11:51 pm

      Anon,

      Correction. “…they just dont want…”. Are you implying BN superimposed the picture?

      Nothing sinister about the picture. “A picture is worth a thousand word” so goes the saying. The picture just shows thousands greeting Najib while attending his annual Raya open house gathering.

      They criticized as they are not able to accept reality that Najib is popular especially among malay voters. There is a significant shift to UMNO and BN from Malay voters. And these people traditionally prefer PAS.

      Among Chinese voters, they still prefer DAP as it is “lording” in PR. But the hostile reactions towards BN “soften”. they may realize that outright rejection of BN (or specifically MCA) will result in Chinese votes themselves out of Federal Govt. Just like in sarawak.

      THE PROBLEM with this “kerajaan Persekutuan” is that sometimes it simply “malas’ to answer back. Like the case of a moronic statement here questioning the validity of the picture on PM’s official Raya Open House.
      __________________________________________________________________________________________________________________

      Shamshul,

      It is suspicious for the photo to be captioned “Only for usage within pmo.gov.my domain”.

      Also examine it carefully.

      Bernama will have to answer. Await the developments.

      Helen

      Reply
  • 10. Joe  |  August 29, 2012 at 11:05 pm

    Lurve it when Pakatoons quote the hadith. Especially when they already sound like they’ve had a few pints of special brew beforehand…

    Reply
  • 11. anak jamil  |  August 29, 2012 at 11:14 pm

    seriously.. you know Malaysia is screwed when their politicians delve & scrutinise into photographs of a raya open house as if the world will crumble by it. Rama, seriously? Don’t you have REAL issue to talk/write about?

    Photographs? OMG..for real??? i gave benefits of the doubt when they say Pakatan have idiotic politicians.. but they’re all out to prove it wrong! Kalau ini macam.. Malaysia for sure hancur one!

    Reply
    • 12. Helen Ang  |  August 30, 2012 at 12:42 am

      It does look Photoshopped, I must say. Let’s see if Bernama and Star will issue any statement.

      And it is an issue of journalism ethics if the photo was a deliberate misrepresentation.

      Reply
      • 13. anak jamil  |  August 30, 2012 at 1:06 am

        To me, it’s a sign of insecurity especially when PR has the support of the general rakyat as they claimed. When i saw this kind of pic, all i can think of ‘my oh my, malaysians love free food’. Yes, i admit.. I am a bit naive in that section. Funny how people obsessed with power can see it differently.

        Reply
        • 14. Helen Ang  |  August 30, 2012 at 1:29 am

          They were not rushing for food. Note that they’re all standing and holding cameras plus waving the national flag.

          Najib is not in the (photo) frame. He led the flag waving and sing-a-long session.

          The crowd is taking his photo. So logically, he’s facing them (probably standing on a stage) and not captured in the photo from the angle that the Bernama cameraman is shooting.

          Reply
  • 15. Hatihitam  |  August 30, 2012 at 1:27 am

    Aiyaaa! Malaysian politicians arguing and debating on picture! No other better thing do kah?

    You voters out there! Do you want ADUNs/MPs who think, plan, strategise and work hard for the well-being of the people and the country or an idiotic nincoompoop!

    Only idiots will vote for another idiot!

    Reply
    • 16. Helen Ang  |  August 30, 2012 at 1:35 am

      Ramakrishnan is not an Adun or MP and thus does not owe his position to the voters. As an appointed senator, he is beholden only to his party DAP.

      He’s been highly vocal in attacking the BN and the government. So we can surmise that his ‘work’ is to attack all the time — latest yesterday (see here) where he says Janji Ditepati insults Indians.

      Before that, he called on PAS to sack Ustaz Nasha for being an Umno Trojan horse.

      But be that as it may, other people looking at the photo may similarly come to the same conclusion that he has made. Therefore Bernama still has to answer.

      Reply
      • 17. The Illuminati Agent  |  August 30, 2012 at 10:05 am

        “Ramakrishnan is not an Adun or MP and thus does not owe his position to the voters. As an appointed senator, he is beholden only to his party DAP. ”

        He’s trying to save his skin. I mean, look, who wants to be the next Tunku Aziz ? Someone in the party must have told him that if he wants to keep his job, he had better start “barking”, the louder the better.

        Reply
      • 18. Hatihitam  |  September 3, 2012 at 11:45 am

        Dear Helen,

        “Ramakrishnan is not an Adun or MP and thus does not owe his position to the voters. As an appointed senator, he is beholden only to his party DAP…” You are right, Helen…

        But now, he is showing and telling his boss that he is the right and winnable candidate for GE13!

        Reply
        • 19. Helen Ang  |  September 3, 2012 at 11:52 am

          :)

          “everybody loves a winner” and for the non-Malays, DAP is the party on top now (as compared to rats leaving the sinking ship MCA)

          it makes you wonder how come the DAPsters can think that all the politicians who join BN are in it for the money, whereas all those who join DAP post 2008 (Zairil, Sak, Aspan, and most recently Ong Kian Ming) are “angels”, incorruptible and who join DAP semata-mata demi berkhidmat untuk rakyat.

          Reply
  • 20. anti bohmau  |  August 30, 2012 at 10:47 pm

    laaa…foto orang pi beraya pun jadi kes? apa barang ni? politik sampai ke ceroh!!!

    Reply
    • 21. Helen Ang  |  August 30, 2012 at 11:16 pm

      The fact of the occasion (i.e. Raya open house) should not be a point of contention. It can be any event or any occasion, yet the principle of the transgression against journalism ethics remains the same.

      It’s the fact that a national news agency is alleged to doctored a photo which is of concern. And whether The Star was aware and colluded (i.e. still chose to publish despite being cognizant or being negligent in not spotting the alleged falsification as it’s an important photo splashed on the front page)

      Example: If it concerns a reporter’s breach, what can be an issue is plagiarism or libel or factual inaccuracy.

      If it concerns a photo editor, one example I can think of is, cropping. Let’s say there’s a dead suspect/victim lying in a pool of blood. In his hand is a gun. The editor crops out the gun from the photo frame and thus deprives the picture of an important detail and distorts the context. This is an issue.

      If the Bernama photo was tampered with, it is a journalism issue. We mustn’t shoot the messenger just because he’s a DAP senator and politically motivated.

      Please excuse me for replying in English. Tired, having a headache and it’d be more of a strain for me to find the terminology in BM.

      Reply

Dijemput memberi komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Recent Posts

My blog, my like

Helen Ang

RSS Celah Gelegar

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS Info Watan

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Archives

Pengunjung

  • 8,289,183 hits

Kalender


%d bloggers like this: