Posted in Mama DAPster

Bertambah-tambah Kristian jadinya DAP

Kedua-dua orang rekrut “cemerlang, gemilang, terbilang” DAP yang hangat diuar-uarkan adalah Kristian.

Penyertaan Ong Kian Ming dan Yeo Bee Yin diumumkan melalui sidang akhbar oleh Kim Guan Eng dan Tony Pua dua hari lepas.

Mereka diberikan laluan fast track — Kian Ming sebagai ahli strategi pilihanraya manakala Bee Yin dilantik sebagai pakar runding media sosial.

Kian Ming menyatakan dirinya Kristian dalam status Facebook sementara Yeo Bee Yin – seperti juga kembar sejiwanya Hannah Yeoh – kelihatan banyak memetik surah dan ayat kitab Injil dalam blognya.

Mengimbas kembali bagaimana DAP berUBAH menjadi DAP 2.0, boleh kita perhatikan bahawa orang terpilih (handpicked) Guan Eng dulu menyertai parti hanya sejurus sebelum pilihanraya diadakan pada 8 Mac 2008:

Anda boleh nampak bagaimana orang yang taat setia kepada Guan Eng akan dinaikkan pangkat dengan cepat sekali berbanding orang lama parti yang bukan Kristian.

Laman akhbar The Herald yang membawa kes kalimah Allah ke mahkamah

Penglibatan dengan evangelis

Bee Yin memblog tentang penyertaannya dalam politik kira-kira dua bulan lepas, ‘Entering into politics – The story behind’

Dia menceritakan penglibatannya dengan National Evangelical Christian Fellowship semasa menuntut tahun pertama di Universiti Teknologi Petronas.

Pengalamannya itu dengan aktivisme NECF digambarkan Bee Yin sebagai pemutikan “seed of love”. Sambungnya lagi:

“Of course, as I grew in seniority in the university, I managed to persuade more and more campus students to join us to fast and pray for Malaysia every year during the Merdeka season.”

Baca sini tentang projek Prayer United yang dikelolakan setiap tahun pada musim hari kebangsaan oleh NECF yang telah menjadi inspirasi kepada Bee Yin.

Tambah Bee Yin lagi:

“One of the prayer items in NECF booklet has always been this: that God will raise more righteous politicians in Malaysia.”

.
Dia membayangkan dirinya salah seorang “righteous politician” itu. Seorang lagi pastilah Hannah Yeoh yang cogankata blognya berbunyi “Righteousness exalts a nation”.

Mengatur strategi media sosial DAP

Bee Yin dipertanggungjawabkan untuk merancang langkah-langkah DAP dalam media sosial bagi menghadapi pilihan raya. (PKR pun ada juru strategi untuk pikat Anglophile, baca sini.)

DAPsters yang sudah sebati dengan naluri membuli – ‘DAP membuli: 7 orang merejah mangsa seorang’ – akan memperoleh beberapa kelebihan dalam kempen PRU mereka hasil daripada Pakatan menguasai negeri-negeri kaya-raya Selangor dan Pulau Pinang.

DAP akan boleh dapat menggunakan bukan sahaja jentera media parti tetapi  jentera media negeri-negeri Pakatan juga seperti Selangor Times.

Di samping itu, DAP kali ini mempunyai war chest (dana) yang sebelum ini tidak pernah parti tersebut menikmatinya, yakni datangnya sumbangan ehsan oleh BFF developer (pemaju hartanah) dan lain-lain saudara baru dunia bisnes.

Kempen DAP di media sosial pasti licik tetapi tidak akan dapat lari dari sifat membuli.

Sifat membuli dalam darah daging mereka

Malah timbalan ketua menteri Pulau Pinang Mansor Othman pun dibuli oleh DAP, dan sebelum itu seorang lagi timbalan ketua menteri dari PKR, iaitu Mohd Fairus Khairuddin, ada dipecat.

Dari awal-awal lagi orang PKR di Pulau Pinang sudah merasakan mereka dibuli DAP dan itupun alasan sama yang diberi oleh Tan Tee Beng Ahli Parlimen Nibong Tebal (bekas PKR yang sekarang bersama parti Kita).

Pada 1 Mac 2010, Tee Beng membongkarkan “dictatorial attitude” Guan Eng:

“In fact they are willing to ‘close their eyes’ to the problem faced by the Penang PKR due to Lim Guan Eng’s arrogance.

“I don’t understand why the Penang PKR leadership is too subservient to Lim to the extent that it is willing to cover up all his weaknesses.

“He likes to politicise petty issues and totally cannot accept criticisms and tries to turn the Penang government into his family property.”

Sumber: MySinchew

Bekas kaunsilor Lim Boo Chang yang melepaskan jawatannya dengan Majlis Perbandaran Pulau Pinang turut mengatakan bahawa pentadbiran Guan Eng mempunyai “abusive attitude” serta suka “membuli MPPP”.

Setiausaha MCA Pulau Pinang Lau Chiek Tuan berkata Guan Eng tidak boleh menerima kritikan mahupun teguran halus.

Ahli Parlimen Bayan Baru Zahrain Mohd Hashim (bekas PKR) pernah mendedahkan sifat Guan Eng yang “dictator, a chauvinist and communist-minded”.

Ahli Parlimen Kulim Bandar Baru Zulkifli Noordin (bekas PKR) pula berkata:

“What Zahrain had said is true. Lim cannot accept criticism and does
not tolerate any views other than his. I myself have experienced this.”

.
Timbalan presiden Pemuda Gerakan H’ng Khoon Leng ada mentweet, “dissenting views and criticism are not tolerated” under Guan Eng’s “oppressive governance”.

Mama memang secocok dengan Papa

Maka saya tidak sedikit pun hairan Hannah Yeoh ghairah mencontohi sikap Kim Guan Eng. Mama DAPster ini sama kuat melenting macam Papa apabila terpaksa berdepan dengan penulisan yang bukan bercorak kata-kata pemujaan atau puji-pujian ke atas diri hebat mereka.

Tweet Hannah Yeoh di bawah mendedahkan gelagat Kepimpinan Melalui Teladan. Kata-kata perli “fruit loop” dilontarkan oleh seorang daripada para pengikutnya.
Perangai DAPsters memang terserlah sama ada di Twitter atau saluran-saluran lain jaringan media sosial. Baca, ‘Facebook fury over May 13 film’
.

Tweet Hannah di atas ialah mesejnya kepada ‘imokman’ (Ong Kian Ming) dan ‘yeo_byin’ (Yeo Bee Yin).

Konco-konco Papa dan Mama DAPster tumbuh umpama perkembangan pesat multi-level marketing — ‘Member Get Member’. Dalam konteks parti DAP, ianya ‘Christian Get Christian’.

Dan yang nyata, pihak pembangkang pasca-PRU13 akan diterajui puak Kristian kerana DAP yang paling kuat sekali.

Anda perlu beringat, DAP 2.0 berciri evangelis Kristian dan bukannya “cauvinis Cina”.

Berkaitan:
.

Politik perang salib DAP

Evangelis dan ciri-ciri politik gereja 

Wanita Cina menyamar sebagai Muslimah dengan niat menipu

Author:

I have no Faceook or Twitter.

31 thoughts on “Bertambah-tambah Kristian jadinya DAP

 1. Is it time to describe DAP as christian chauvinist now? The thought of a “social media consultant” who is also an evangelist just reminds me of the song Leper Messiah (c) Metallica 1986…

  1. Bila agaknya Hannah Yeoh 2.0 a.k.a Yeo Bee Yin akan mula beraksi kat twitter dan facebook ? wait for my “The Pakatan Parody Show” next week. I m sure the Bully from Subang Jaya will provide some “answers” during the live show.

 2. Helen,

  amat menjengkelkan apabila agama dijadikan alat untuk mencuri perhatian, kemegahan, meraih sokongan dan berpuak-puak.

  bukan tak boleh mengalatkan agama tetapi perlu sedar bahawa elemen fanatisme dalam mana-mana agama mampu mencemarkan demokrasi. elakkan!

  akhirulkalam, sebanyak mana Paster dikritik kerana dianggap membiakkan fanatisme, sebanyak itu juga Dapster akan dikritik kalau membela fanatisme untuk meraih sesuatu.

 3. Helen,

  PAS mengajar pengikutnya bahawa sesiapa kritik PAS adalah mengritik Islam atau menolak Islam.

  Orang ramai kriik PAS, bukan tolak ugama Islam. Saya pun kalau tengok perangai pemimpin PAS tak mungkin percaya pada mereka. Islam hanyalah komoditi untuk dijual.

  Begitu juga dengan DAP. Tak boleh ditegur langsung. Agenda DAP ialah “Dinasti Lim”. Adalah malang masyarakat Cina ‘terpukau” dengan DAP. Seperti PAS yang ‘lacurkan” Islam untuk kuasa, DAP “menggugat” kepentingan orang Cina dengan bawa mereka (orang Cina) bertempur dengan orang Melayu.

 4. Dapters kini diterajui oleh Pastors. Akankah nasibnya jadi seperti Paster? Dalam PIS majoriti cerdik-pandai agama dibisukan oleh puak anwarinas. Ada satu persamaan antara evangelist Dapster dan cerdik-pandai agama Pasters, mereka lebih lebih Kristian dari yang lain seperti Pasters lebih Islam dari muslim yang lain kerana mereka menganut agama Dapster dan Paster!

   1. tell me what you folks think of this:

    [YouTube: Pastor advocates Week of Sex]

    I wonder what the Pasters and dapsters think. Maybe they should ask Anwar.

 5. Saudara/i,

  adakalanya anjakan paradigma membuahkan sesuatu.

  kalau dulu pegangan politeism tidak mencapai apa-apa

  kini, anjakan kepada monoteism sedikit sebanyak menampakkan hasilnya

  yakni, kalau dulu tuah di tapak tangan tak muncul-muncul, salib nampaknya memunculkan tuah.

  kalau dulu pegangan anti-murtad tidak membuahkan apa-apa

  kini, perubahan besar-besaran, luar dan dalam, menampakkan tuah

  memang semua itu adalah lakonan tapi itu adalah keperluan dan bukan pilihan lagi

  cumanya untuk massa, supaya tidak terpengaruh dengan lakonan apa langkah-langkahnya?

  bagi saya, jangan tanya apa mereka mahukan dari kita, tetapi tanyakan apa yang kita boleh dapatkan dari mereka.

 6. Ingin kami ucapkan ribuan terima kasih kepada para penyokong kami yang begitu setia selama ini. Tanpa sokongan mereka, tidak mungkin kami boleh berada di ambang mengambil alih kuasa di Putrajaya. Sedia dimaklumkan bahawa PRU13 kian hampir.

  Ingin kami umumkan bahawa slogan kami untuk PRU13 berbunyi “Janji Tidak Akan Ditepati”. Pelik kan ? kalau nak menang PRU mestilah kotakan janji, tapi ini pula sebaliknya.

  Usah rasa pelik. Dengar dahulu penjelasan kami. Kami bersetuju “Janji Tidak Akan Ditepati” selaku slogan PRU13 adalah kerana, seperti yang diperkatakan oleh pihak Barisan, janji-janji kami seperti yang berkait dengan PTPTN, toll percuma, zero rasuah, semuanya adalah satu pembohongan besar. Mana mungkin kami menepati janji-janji kami. Kalau kami tunaikan semua janji-janji kami, sudah pasti negara akan muflis. Kalau negara muflis, pasti rakyat akan marah, dan pada PRU14 yang akan datang pada masa depan, sudah pasti kami akan mengalami kekalahan yang teruk.

  Ingat lagi janji-janji kami semasa PRU12 ? Kami tidak menunaikan janji-janji kami kerana semua janji-janji tu adalah satu pembohongan, semuanya adalah dusta belaka. Masa tu, kami yakin rakyat tidak akan mendesak kami untuk menunaikan janji-janji kami kerana kami tahu rakyat pada waktu tu sudah begitu marah dengan pihak Barisan, jadi apa-apa pun, asalkan bukan Barisan yang menang, rakyat tetap akan mengundi kami.

  Kami ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada penyokong-penyokong kami di blog Helen Ang seperti HuaYong, Ravin-Mohd Aziz, Dave, Sshsn dan yang lain-lain kerana begitu setia sekali mempertahankan Pakatan kami yang secara peribadinya kami gelar sebagai Pakatan Puak Pembohong. Kalau kat Amerika Syarikat pada satu masa dahulu ada Klu Klux Klan atau KKK, kini di Malaysia ada PPP.

  Jadi dengan ini, kamu semua yang tidak menyokong kami, bermula dari saat ini, kamu boleh mengelar kami sebagai PPP. Kami tak kisah pun. Selagi ada penyokong-penyokong seperti HuaYong, Ravin-Mohd Aziz, Sshsn dan yang lain-lain, kami yakin kami akan menang PRU13.

  Sekian terima kasih.

  Pakatan Puak Pembohong

   1. The fella left you out from the Pakatan roll of honour, I see.

    It’s a matter of perception really. A popular Malay blog The Unspinners thinks I’m “orang DAP“.

   2. “The fella left you out from the Pakatan roll of honour, I see.”

    lol, must work harder my fren.

   3. nah, that guy up there is bn children. a bigger proportion of bn supporter tend to be childish anyways

    as for unspinner, why be surprised they even get ur political afiliation wrong. they get everything wrong all the time.

 7. 海伦

  最后一次,当PAS的行为,因为他们比你圣洁,DAP是一个一贯批评PAS这样的行为。

   如今,看起来好像DAP是做同样的事情,在此之前,他们讨厌它呢。

  结论是:DAP是以往任何时候都愿意咽了回去吐的唾液,只要它服务于一个目的

   1. binhamsin1: WTF, ini Malaysia, cakap bahasa Cina. Kalau tak tahu, sila lah berhijrah ke Palembang. Dan jangan baca blog ni yang guna bahasa English, iaitu bahasa Down Under.

    marhaeman’s comments are to the point crisp, and highly insightful – something you’ll rarely find written either in Malay or English, not even in this blog, and certainly not from binhamsin1, 2 or 1 millionth. It’ll well serve binhamsin1, other readers and the fight against Pakatan if they just understand the comments.

    Translation:

    Helen (pinyin, hailun)

    Long ago, the conduct of PAS held a ‘holier-than-thou’, righteous attitude while the politics of DAP was to constantly attack that.

    Today, the DAP stands in the exact same spot where once PAS stood, even though the DAP hated it (that is, the PAS righteousness politics).

    Conclusion: the DAP is willing to swallow and choke on the same spittle it had been gargling in its mouth so long as its own, specific purpose is served.

  1. marhaeman,

   both DAP and Pas are Holier than shit aka holy shit. ekekeke!
   both oso hausiau and kisiau…

   1. helen, i think lah kan… 8==D is ascii for shafts/shafted . :)
    _______________________________________________________________________________________________________________________

    :-o ic

 8. If you want a theocratic government presto, vote PR. The PASpispus and the DAPastors have joined hands and nobody can cure this tidur se bantal tapi mimpi lain-lain syndrome. And the Anwaristas continue with their wet Prime-Monster dreams.

 9. The wrath of the evangelist in Malaysia; 2nd person account – a school (a mission school) head in a famous town up north lamented to me in 2009 that the board of governors (representing the church interest in the school) led by its leader; a DAP MP of the same town demanded that she absolved RM1 million allocated by the federal government to the school to the board.

  She added that she had to fight tooth and nail for the money the school had ‘won’ was for general repair works. Although the school was an established one, it is an old one and the buildings need urgent repairs that will benefit the students.

  During my conversation with the school head, the federal government had only announced of the ‘win’ but have yet to issue the check but already, the board of governors led by the DAP MP had multiple ‘S’-elevens in their eyes.

  After the conversation, I realise that there is a connection between the evangelists and Chinese politics in the country. No wonder the DAP made big inroads in Sarawak as the Sidang Injil Borneo (SIB); the biggest church in the state considers them as their Peninsula ‘cousin’.

  1. Aiman,

   That’s how the Chinese pronounce it, and yes, the stress does sound like it is placed on ‘xi’ 马来西亚 (ma lai xi ya) which does not mean ‘die’ but ‘west’.

   Cheers

Comments are closed.