Posted in Anak Malaysia

Yang paling menarik dan membuat kita teruja

Rujukan: Rencana bertajuk ‘I’m ‘steamed’ at Guan Eng, says Shaik Hussein‘ di Malaysiakini.

Laporan yang berbunyi “Penang Umno Youth head Shaik Hussein Mydin has confirmed that he would not be contesting in the coming polls as he has a much more ‘exciting’ task ahead of him” telah dimuatkan kelmarin di portal berita tersebut.

Setakat ini terdapat sebanyak 211 komen pembaca Malaysiakini padanya.

Di’screenshot’ di bawah ialah 11 komen yang terkini. Sila klik pautan (sini) untuk membaca 200 komen selebihnya yang terawal.

Bagi saya, perkara yang menarik tentang respons-respons kepada Shaik Hussein ialah bagaimana para Firsters – yang selama ini bermati-matian mendakwa bahawa mereka mempraktikkan Politik Baru yang buta warna (kulit). contohnya “my daughter is not Chinese or Indian” – namun masih lagi begitu peka terhadap ciri keturunan ‘mamak’ Ketua Pemuda Umno Pulau Pinang itu.

Bukankah ianya idola-idola si DAPsters yang selalu menegaskan bahawa rakyat sekarang sudah bergelar Anak Bangsa Malaysia yang tidak lagi dipandang etnik kita semua?

Berkaitan:

Tweet senator kontroversi DAP tentang mamak

Brunei tidak memberi kerakyatan kepada pemastautin Cina

Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (Mamak)

Author:

I have no Faceook or Twitter.

23 thoughts on “Yang paling menarik dan membuat kita teruja

 1. Helen, the reason why they are still “begitu peka terhadap ciri keturunan Ketua Pemuda Umno Pulau Pinang itu” is because he does not buy their voodoo Malaysian First ideology.

  And if you substitute the name Shaik Hussein with Helen, or with anyone that are not into the Malaysian First Voodoo, you/they will be labelled as Ultra Malay, Chauvinist Chinese, Pariah Indian etc.

 2. Aku seboleh2nya tak akan pergi ke site tersebut kerna terlalu twisted dan pengkomen langsung takde akal, even site yg aku suka pi ada pengkomen spt mereka2 di atas aku akan ignore/tak baca..

  Kadang2 terfikir adakah mereka2 ini manusia?

 3. laaa…menarik dan teruja, lawak pun ada…

  kata dulang paku serpih, mengata orang aku yang lebih!

  komen-komen penuh rasis.

  Anak bangsa Malaysia konon, piiirrraaahhh! tolenjie poh, anjedi, nae, ******* tak sedar diri…

  hemmmm…

  1. lepas ditapis helen jadi ******, aku tukarlah ****** korengge (monyet) :)

   peace helen.
   ________________________________________________________________________________________________________________________________________

   Bahasa Tamil :) — Helen

 4. Helen,

  Saya lihat semua komen-komen di atas adalah seumpama peribahasa “pukul anak sindir menantu”.

  Saya melihat sasaran kata-kata biadab para komentar adalah insan yang berkulit gelap tetapi bukannya jawatan yang disandang Shaik Husien

  Kalau agakan saya adalah benar, maka politik benci berasaskan warna kulit bukan semakin mengurang sebaliknya semakin bertambah.

  Meskipun penghinaan terhadap warna kulit berbeza ini hanya dilakukan oleh segelintir para penyokong parti-parti politik tetapi ia mungkin mempengaruhi pihak-pihak buta warna kulit di luar sana.

  Kalau gejala ini (penghinaan terhadap keturunan dan warna kulit) tidak di hentikan, Msia perlu dilucutkan dari status: “we are truly asia”.

 5. Marhaeman,

  Sekarang ni dah ada 224 komen. Kalau jumlahnya sebegini banyak, mungkin ia mampu memberikan gambaran agak representative terhadap demografi puak Firsters yang melanggan portal tersebut.

  Di bawah ialah screenshot yang baru masuk. Tengok bagaimana anak ketam terikut-ikut ibu ketam (ataupun Mama DAPster) berjalan lurus … anak-beranak begitu gemar mencerca orang lain sebagai “low class”.

  https://helenang.files.wordpress.com/2012/06/noclass.jpg?w=400&h=68

  1. Low class against a class act like LGE, Wa la weiii…got class meh?

   Kepada Tuan Peneraju Negeri II

   Tuan yang terpilih
   adalah jauhari dari Melaka
   tak tertanding anak Mutiara

   Dari atas pejabat tinggi
   nampak kesesakan di kiri kanan
   setinggan dihimpit bangunan

   Rumah setengah juta
   tak termampu kami beli
   tentu dibina bukan untuk kami

   (Senyum sinis,) kami sudah tahu
   itu kesilapan pentadbiran lalu
   sebab itu kami impot pemain baru

   Pemain dulu dikata lembik
   ternyata tuan tersangat keras
   dibaling “ashtray” namun tak bungkas

   Janganlah main politik Ah Beng
   cakap hebat, tak serupa bikin
   tapi jari asyik tuding ke lain

   (Kalau tiada angin
   masakan pokok pinang bergoyang
   mungkinkah ada beruk yang goncang?)

   ini bukan serangan peribadi
   cuma ingin melihat telus
   pemain yang kami bayar bagus

   13-07-2012

   plaster man, where got class…aiyah ginna ne sai kong. thiam-thiam cher.

 6. Kak Helen,

  parti borek, para penyokong rintik-rintik.

  dalam konteks penghinaan, rasis dan memandang rendah upaya orang lain, ia bermula dari parti itu sendiri.

  contohnya, kalau parti memandang tinggi agama yang dianutinya dan dalam masa sama merendah-rendahkan pihak lawan yang berlainan parti (walhal sama agama), lama-kelamaan, para penyokong akan terpengaruh juga dan hasilnya ialah perpecahan dikalangan penganut meskipun kesemuanya menyembah tuhan yang satu.

  kalau parti ‘cakap tak serupa bikin’ dalam hal rasisme yakni menuduh pihak lain sebagai rasis, lama kelamaan para penyokong juga akan amalkan ‘cakap tak serupa bikin’. manifestasinya ialah komentar-komentar rasis yang tidak membantu dalam pembinaan imej parti.

  soalnya, bilakah semua ini akan berhenti? apa kesannya terhadap hubungan silaturahim sesama rakyat? siapa yang harus mengekang amalan ini? apakah pihak media, parti atau pemerintah?

 7. Haha..Melayu kahwin campur India diorang nak letak Melayu biaq pi la.. Dorang sengal tak pernah baca perlembagaan, seseorang dikira Melayu jika tahu berbahasa Melayu dan beragama Islam kat Malaysia nih. Kurang2 Shaik ni tau berbahasa Melayu, beragama Islam, adalah reason dia adalah Melayu or mamak.

  Lagi racist kalau compare dengan Cina kahwin dgn India, senang2 letak bangsa Cina. Kenapa tak Cindia? Apa spesifikasi HY boleh letak anak dia as Cina? Takkan awal2 lagi anak dia dah tahu cakap Cina?

  Siapa racist sekarang?

  1. Mengikut Perkara 160 Perlembagaan Persekutuan, istilah ‘Melayu’ ditakrifkan sebagai:

   “Orang Melayu” ertinya seseorang yang menganuti agama Islam, lazim bercakap bahasa Melayu, menurut adat Melayu dan —

   (a) yang lahir sebelum Hari Merdeka di Persekutuan atau Singapura atau yang lahir sebelum Hari Merdeka dan ibu atau bapanya telah lahir di Persekutuan atau di Singapura, atau yang pada Hari Merdeka berdomisil di Persekutuan atau di Singapura; atau

   (b) ialah zuriat seseorang yang sedemikian;

   *** *** ***

   syarat “dan” di atas itu penting dan tidak boleh dilepas pandang

   Kalau mengikut syarat (a), untuk seseorang itu layak bergelar Melayu, dia juga harus lahir di Semenanjung/S’pura sebelum tahun 1957 (maksudnya individu tersebut hari ini berumur sekurang-kurangnya 55 tahun), atau

   (SYARAT) sedia duduk di Semenanjung/S’pura sebelum tahun 1957 (bagi yang lahir di negara lain)

   Maksudnya seorang Bangladeshi, katakanlah, yang datang ke sini dalam tahun 1990-an masih tidak layak bergelar Melayu (untuk memperoleh hak bumiputera) meskipun dia Islam, sudah lazim bertutur BM serta mengikut adat Melayu

   (SYARAT) ibu atau bapa seseorang yang layak dipanggil Melayu itu mesti lahir di Persekutuan atau di Singapura, ataupun

   (SYARAT)
   seseorang yang mahu bergelar Melayu itu mesti ibu atau bapanya memenuhi syarat-syarat tadi, yakni lahir di Semenanjung/S’pura, ataupun sedia duduk di Semenanjung/S’pura sebelum tarikh 31 Ogos 1957

   Hal mendapat kerakyatan mengikut ‘keturunan’ ibubapa (dalam BI, “blood”) ialah konsep jus sanguinis manakala sesetengah orng bukan-Melayu telah diberi kerakyatan melalui jus soli, iaitu yang lahir di sini.

   Nanti saya akan lanjutkan perbincangan dalam posting yang seterusnya.

 8. menarik ni.

  kalau cina (perempuan) kawin india (lelaki), anaknya akan ditulis keturunan india oleh JPN. kenapa tak cindian?

  kalau india muslim (perempuan) kawin melayu (lelaki), tulis apa pulak? malayu kut. (mamak + melayu)

  beruk-beruk PR ni selalu kena kencing dengan bos depa sebab terlalu taksub dengan pastors dan pasters.

  kalaupun nak mengutuk, kutuklah perangai dan perbuatan, jangan kutuk keturunan dan kulit orang kerana dia mana tau nak dilahirkan keturunan apa. warna kulit pulak Tuhan yang cipta. mengutuk warna kulit seperti mengutuk kejadian Tuhan.

  sekolah tinggi2 pun tak guna kalau benda simpel pun tak reti nak fikir.

  “perangai” macam beruk mak yeh. bolo punya olang!

   1. Hannah Yeoh (bangsa Anak Malaysia) kahwin Ramachandran Muniandy (bangsa Anak Malaysia) dan anak mereka dicatatkan bangsa Cina dalam sijil lahir — sini, FMT:

    “Telling the world that a child who is ‘Indian’ is instead a ‘Chinese’, amounts to public deception and justifiably invites public ridicule, which is the backlash to a political ploy gone awry”.

   2. Elijah,

    thanks for the info, actually I knew it already, I have many cindian friends, they followed father’s side. I just play dumb because some people are dumber.

    I hate ‘korengge’ who hu-ha here and there telling the whole world that BN supporters are racist while in reality they are the most racist one.

    this is the result of ‘holier than you’ thing taught by the pastors and pasters. yea rite, holier than shit!

  1. They want to follow Jewish tradition where the ‘race’ of the child follows the mother!

   I just thought of this theory because I knew a few white ppl who claim to be jews because their mothers are. I think this theory may hold some weight.

   Mind you, some jewish traditions are still followed by christians while others have been jettisoned. This is where the selectivity of christianity makes it so unappealing to conservative muslims.

   I did a quick check and found Deuteronomy 7:3-4 actually means that the lineage of the child shall follow the mother.

   So there! Religious “logic” will be defeat your logic any day.

   Maybe Helen should probably consult a proper christian expert. Or pretend to tweet to Hannah, befriend her, get info from her and when she finally embraces you, tell her “GOTCHA!! I WAS JUST PRETENDING TO CONVERT!”

   1. Following the Jewish mother may make sense in olden times before DNA testing.

    However both Chinese and Indian societies highly patriarchal. However the Anak Malaysia Eve is “neither Chinese nor Indian”.

    Plumping for Chinese, one would guess, was ultimately a matter of who wears the pants in the household.

   2. Remember, these conservative christians (or even hardcore muslims, for that matter) don’t believe in evolution. They reject the fundamental principles of science and biology. Therefore, they probably won’t believe in DNA testing.

 9. Helen,

  I know that DAP is anti Malays and anti Indian Muslim (presumably because DAP cant stand special provisions for malays in Constitution).

  I am myself an Indian Muslim. There is nothing to be embarassed about that. In fact I have regards to indian Muslims. If not for indian Muslims as an example, Muslim restaurants is as good as non existant in many parts of Malaysia, especially Penang.

  The funny parts is that Malay Muslim community has nothing against Indian Muslims. The India Muslims are “saudara seugama”. It is DAP that is so riled as Indian Muslims are closely associated with Malays in terms of culture and more importantly religion.

  We all know Dr Mahathir for as long as we can remember often ridiculed as “mamak”, Mamakdey. Not to forget the insulting term “pharaoh”.

  The DAP’s modus operandi is to continously painting Malays, UMNO as racist and twist whatever UMNO said so that to project UMNO as racist. As an example, Guan Eng slandered can UMNO MP who called Ambiga to be tried as treason. He injected a racial flavour into the issue when it was non existent in the first place.

  Hishamudin, kissing a keris was turn into racial issue. Nothing in Hishamuddin speech during UMNO general assembly ever showed him as hinting to the Chinese. Yet, they made a big issue about it.

  DAP assemblymen refuse to wear songkok that is associated with Malay culture. But they would be very upset should UMNO MP refuse to “toss Yee Sang” on Chinese New Year festival.

  Guan Eng due to hatred to Malays already bars Utusan Melayu reporters into his media press. Imagine the reaction should Najib bans Nanyang Siang Pau from his press conference.

  DAP refuses to recognise the sanctity of mosques. They simply refuse to realise the importance of dress code while entering mosque. Yet, they cry that Christians are under attack in Malaysia from UMNO (meaning Malays).

  BUT THE WORSE PART IS THAT DAP poisons the Chinese that the way forward is to be hostile to Malay interests. The Chinese are taken by DAP and perceived division among Malays.

  What these Chinese may not want to accept is that the shift in Malay community is so significant. PAS realises this erosion of influence and now starts mentioning “malay”, a taboo to them previously.

  As for Hannah Yeoh, she overestimates her intelligence. To me she is a rude politician who spent her time tweeting. She fits well into voters who hates UMNO as UMNO signifies Malay influence.

  DAP is a racist party. No if. No but. It caters to Lim Dynasty only.
  ____________________________________________________________________________________________________________________________

  Dr Zambry is accepted as Umno’s rep to be Perak MB. It is DAP who has bigger issues with mamaks rather than Umno. Btw, I think the word ‘mamak’ shouldn’t be sensitive as “mamak shop” and “mamak stall” are so common and their use is in a complimentary sense, i.e. successful business, popular food. — Helen

  1. Aye “mamak shop” and “mamak stall” are less ‘provocative’ than, say, “auta k****g” or “k****g mabok”…

 10. As a Mamak myself, I can understand why the Indians (and some Chinese) are burning inside out of the sight of a Mamak. Firstly they dont understand the various colours of Mamaks in Malaysia after more than 100 years. Read here :
  http://alithome.blogspot.com/2013/01/all-about-mamak.html

  Unfortunately, there are some Mamak’s willing to let go their ancestry dignity to become a Melayu celup. First I think they have 1:1 mix marriages with Malay, they have no plans to go back and drop their Indian culture altogether.

  There is a significant difference with “Mamak Penang”, “Mamak-in-Penang” and Mamak Tongkang.

Comments are closed.