Posted in Evangelis

Nampaknya Kristian Malaysia merasakan mereka dianiaya

Sebuah gereja di Mardan, Peshawar dibakar oleh beribu orang Muslim pada Sept 21 serentak dengan tunjuk perasaan di Pakistan terhadap filem hina Nabi. Turut dibakar ialah St Paul’s high school, sebuah perpustakaan serta tempat kediaman empat orang paderi yang kesemuanya terletak di kawasan yang sama.

Naskah-naskah kitab Injil, buku doa dan ikon-ikon Kristian dibawa keluar daripada St Paul’s Lutheran Church itu untuk dimusnahkan dan dibakar. Seorang anak remaja pastor yang dibelasah oleh perusuh terpaksa dimasukkan ke hospital (sumber: sini)

Gereja dibakar di Pakistan minggu lalu (sumber gambar: sini)

Dua Jumaat lalu di Niger, beratus orang jemaah melaungkan “Allahu Akbar” sekali memecahkan patung Virgin Mary selepas mereka merempuh gereja Katolik terbesar di bandar Zinder.

Sebuah lagi gereja di Zinder, iaitu Winners Chapel, juga dibakar dalam kejadian mengamok tersebut. Gereja Assemblies of God beserta pusat komuniti gereja Union of Evangelical and Protestant pun diceroboh. Rumah pastor gereja evangelical dirosak (vandalized).

Para penunjuk perasaan di Mesir pula membaling bom gas dan batu pada Gereja Evangelical tiga hari selepas berlakunya pembunuhan duta Amerika di Libya. Mereka telah mengecat amaran “Death to the worshippers of the cross!” pada dinding gereja Kasr-el-Dobara tersebut.

Manakala Boko Haram, sebuah kumpulan militan Islam, telah menyerang sebuah gereja di Bauchi di utara Nigeria. Seorang pejuang berani mati (suicide bomber) meletuskan bom kereta di Gereja St John itu pada Sept 23 mengakibatkan dua orang terbunuh dan 48 cedera.

Boko Haram ialah gerakan yang menuntut supaya undang-undang syariah dilaksanakan di seluruh Nigeria.

Sementara itu, satu kempen berjudul ‘Proclaim Freedom’ sedang berusaha untuk mengenakan tekanan ke atas kerajaan yang menganiaya kaum minoriti Kristian di negara mereka.

Kempen antarabangsa tersebut juga berusaha mengenakan tekanan ke atas kerajaan negara-negara tadi yang yang menindas golongan Kristian. Penggiat-penggiat ‘Proclaim Freedom’ mahukan supaya sesiapa yang bertindak ganas terhadap penganut Kristian wajib dihukum oleh kerajaan.

Kelompok Kristian di Malaysia akan menyertai kempen ‘Proclaim Freedom’ melalui acara ‘Day of Prayer for the Persecuted Church’ pada 1 Nov nanti.

Pada hari Isnin (Okt 1), majalah Christian Today telah melaporkan bahawa “Christians in Malawi, Malaysia, Romania, Bangladesh, and the Philippines are among those planning to take part so far”.

Berkaitan:

Najib dihentam Los Angeles Times gara-gara Kristian rasa terkilan

Author:

I have no Faceook or Twitter.

90 thoughts on “Nampaknya Kristian Malaysia merasakan mereka dianiaya

  1. Islam melarang pemusnahan dan serangan ke rumah ibadat agama lain. tapi ‘syaitan’ akan menghembus keinginan tersebut ke dalam jiwa manusia. [YouTube]

    unless they do it first…

  2. kata khir toyo dalam:
    http://www.agendadaily.com/DENGAR-CERITA/konflik-agama-dap-menangguk-di-air-keruh.html

    “Konflik Agama Sangat Berbahaya

    20. Cubaan mewujudkan konflik agama sangat berbahaya kepada negara kita yang pelbagai kaum dan agama ini. Ia bukan sahaja berbahaya kepada keselamatan rakyat, malah kepada ekonomi negara.

    21. Ketika Perdana Menteri berusaha keras meningkatkan ekonomi negara ada kumpulan yang begitu berminat mencetuskan pertikaian dan konflik agar boleh meraih keuntungan politik.

    22. Kita jangan lupa peristiwa perbalahan dan konflik antara kaum dan agama membabitkan kaum Serb, Croat dan Bosnia yang telah mengorbankan puluhan ribu nyawa dan memecah belahkan sebuah negara. Jangan kerana hendak seronok berpolitik sehari dua, akhirnya menderita berabad lamanya.”

    kata saya rakyat biasa, belajarlah dari pengalaman kemusnahan orang lain kerana jika kita takkan hidup untuk belajar dari kemusnahan sendiri tanpa penderitaan yang berzaman…

    1. pembetulan:

      kata saya rakyat biasa, belajarlah dari pengalaman kemusnahan orang lain kerana kita takkan hidup untuk belajar dari kemusnahan sendiri tanpa penderitaan yang berzaman…

  3. Saya pun tidak tahulah mengapa mereka ini boleh jadi bodoh sebegini. Seorang Kristian di nun jauh di US yang membuat filem itu, Kristian2 yang tidak ada kaitan di negara sendiri pula yg menjadi mangsa.

    Mana boleh membakar rumah ibadat agama lain sesuka hati, para Sahabat Nabi terakhir untuk manusia, apabila meluaskan negara Islam hingga menguasai Afrika Utara dan Timur Tengah tidak pula memusnahkan gereja2 di sana, malah gereja2 ratusan tahun tetap boleh ditemui di Timur Tengah dan Afrika sehingga sekarang.

    Memanglah agama Kristian itu salah kerana Yesus itu bukan anak Allah tetapi utusan Allah, tetapi perbuatan begini hanya akan menjauhkan mereka lagi dari kebenaran

    Kristian di Malaysia kenapa perlu menyibuk pula? Kamu semua sudahlah ada gereja2 yang menyubur banyak di negara ini, besar-besar pula tu (ingat gereja Bukit Jalil), di Sabah dan Sarawak bilangannya pula begitu banyak sekali. Usahlah terlalu manja tak bertempat..

    1. Oh, tapi saya baru sedar mereka cuma mahu berdoa untuk Kristian2 di negara2 lain yang diseksa. Kalau begitu tidak apalah..

      1. Saya rasa mereka merasakan orang Kristian di Malaysia ditindas juga.

        Ingat lagi tak pada tweet Chan Lilian (Pegawai Khas Ketua Menteri Pulau Pinang) yang berbunyi

        “I think all Christians shud march for all the persecution they had done to us and our Lord”

        ketika menyeru kepada orangramai untuk memberi sokongan kepada Bersih 2.0?

    2. Elijah,

      perenggan akhir komen anda dirujuk. biasa… resam manusia. beri betis nak peha, beri peha nak naik kepala, beri kepala, nak kencing pulak atas kepala…

      ada pula balaci mereka dalam PR yang mengatakan perbuatan menghina nabi dan Islam adalah pendapat peribadi, umat Islam ada masalah jiwa kerana terlalu sensitif. pathetic!

      1. I.D.A.

        Itulah, kerana terlalu mahu menawan hati penganut agama lain, komen2 yang tidak sensitif seperti itu sanggup dilontarkan dengan sewenang-wenangnya. Maksudnya orang Islam PAS pun ada masalah jiwa jugalah

        1. ada gelaran baru kepadanya iaitu: “ahli politik sejuta wajah” lebih power dari sesumpah. dengan pas ckp lain, dengan dap ckp lain, dengan penyumbang wang (USA dan sekutu) ckp lain pulak. semua boleh, asalkan dapat ke Putrajaya. Godsend konon. pathetic!

  4. konflik agama bagi saya telah dimulakan oleh tangan-tangan ghaib di belakang ambiga. siapa mereka? mungkinkah tangan-tangan ghaib laknatullah ini didokong oleh evangelist di dalam dan luar PR? renungkan dalam-dalam…

  5. Feeling being mistreated is normal. Life is never fair, evangelistas try to make it everyone’s fault except theirs, thats why they need a guy staked to a stick to khawtim their sin (mistreatment)….now they bomb whole countries and bomb little girls with drones like cowards.

  6. How enemies got idea to create film or cartoon insulting Nabi? From hadis book. Sahih Bukhari have many hadis insulting Nabi for examples hadis said Nabi had 11 wives & hadis said Nabi married 6 years girl. All these are fake. But Muslim themselves keep & spread it. Hadis book containing fake is like water with shit. Muslim still drink it because worry be accused as murtad or kafir. That’s why Muslim world are sick.

    1. selepas kamu di hentam oleh Servant of God, kamu masih lagi berani memutar belit kat blog ini. kamu ni manusia jenis apa ? dah jelas, kamu ni bukan Islam, hanya berselindung atas nama Islam saja. tak ada kerja lain ke ?

        1. oh ya ke ? yang pasti, para pembaca blog ini dah pasti awak bukan Islam. awak ni hanya berselindung atas nama Islam. Kenapa ? tak berani dedahkan identiti ? atau awak ni Ravin@Mohd Aziz ?

          1. geez, you sound just like Ravin@Mohd Aziz ? Why ? after the Ravin@Mohd Aziz fiasco, you decided to come here as Pedang ? Ravin@Mohd Aziz@Pedang ha ha ha !

            1. Does he (sound like Ravin)?

              Ravin’s favourite slurs are words like “Barisan Najis”, “a country ran by idiots. And there are still morons who insist that this government is good”, etc.

              Ravin’s interest appears to be Pakatan politics, not debating the finer points of religion.

          2. Helen, you need to look deeper. just look at the responses from the fella. the words may change, the topics may change, but the underlying tones, they are still the same thing. I wouldn’t be surprised if the fella uses another IP address since the Ravin@Mohd Aziz to make himself/herself more convincing.

            1. :D I doubt it lah. Ravin aka Mohd Aziz first popped up on May 2 and over the past 5 months he’s never talked remotely like Pedang in such fine detail.

              Occam’s razor …

          1. As I mentioned earlier sometimes we find new thing that we dont know the name. For example we see cow with head like you. We can not call it cow or your name. Temporary call it as cowrul. Sweet name.

            I know sola is not ritual prayer. You can not use same meaning in derivative in 33.56.

          2. Alamak.. dah mula ‘name calling’, hebatnya ilmu dia nih..

            Kalau tak tahu dan hanya tahu copy paste baik kamu diam sahaja, sekarang dah terang benderang kamu tuh tak guna akal, malah akhirnya menggunakan kepala lutut untuk berfikir..

          3. Sometimes we need input from others. I already give example sola is not ritual payer as the meaning not applicable in 33.56. You can prove that sola is ritual prayer if you have any idea.

            Cowrul is just example. You must be strong as me just ignore accusation & damn by others.

        2. Macam mana caranya untuk kita ‘serve’ Allah SWT jika mengikut Al-Quran sahaja?

          Minta pencerahan (enlightenment)..

          1. Do good deeds is our serve to God because God ask to do good deeds. Examples: commitment diligent punctual dedication hardworking visionary peacefulness etc.

          2. Sori, rupa2 ada example ko bagi..

            Kesemua ‘good deeds’ yg ko bagi contoh itu hanya lah common word, kiranya orang bukan Islam pun boleh ‘serve’ Allah SWT senang2 macam itu jer?

            Tanpa perlu mengucap Shahadah? Sebab kalau mengucap kena sebut ‘Muhammad Adalah Pesuruh Allah’ kamu boleh terima ke pernyataan tersebut?

          3. Minta ko emelkan semua komen balas ko terus ke kotak inbox aku.. orang lain dah naik menyampah dengan aksi kita berdua..

            Helen,

            Aku benarkan kamu dedahkan emel ku kepada pedang..

            Terima kasih banyak-banyak..

    2. Apa yang nak di malukan berkaitan berapa orang isteri Nabi Muhammad SAW dan perkahwinan NM SAW dengan Aishah (ra), perkara berkenaan adalah suatu perkara biasa (norm practice) pada masa itu.

      Jika kamu tidak boleh terima hakikat tersebut, kamu punya hal.

      Dan kami tidak sakit disebabkan perkara yang ditimbulkan oleh kamu dan sekutu mu, malah tidak berdendam pun..

      Cuma kami berdoa moga kamu dan pengkomen bukan Islam yg lain dirahmati oleh Allah SWT dengan hidayahNya..

      Dah boleh jawap belom apa itu Sola? Jika benar ia bersamaan dengan sembahyang, maka bagaimanakah caranya jika hanya merujuk kepada Al-Quran sahaja?

      1. Quran 4.21 mention nikah is agreement. It need maturity. The hadis contra with Quran. You are wrong if you try to rationalize story insulting Nabi by assuming it was normal practice at the time. You dont have any evidence.

        1. Jika begitu kamu kena tahu masa bila turunnya ayat perintah hanya limit 4 isteri, kamu tahu tak ayat yg mana? Jika tahu bilakah ayat tersebut diturunkan?

          Dan ada tak mana2 ayat yg melarang kahwin dengan budak perempuan umur 9 tahun?

          1. Sorila aku mungkin tak sepandai ko, tapi aku tak jumpa pun mana2 perkataan ‘maturity’ atau ‘matang’ dlm ayat 4:21.

            Asyik nak tafsir ikut suka hati ko je yer..

          2. And how could you take it while you have gone in unto each other and they have taken from you a solemn covenant? (4.21)

            Covenant need maturity. To become wife & mother need maturity.

          3. Siapa cakap untuk menjadi ibu kena terlebih dahulu matang, mak ko ke?

            Jika hendak mengkaji bahan kajian dari masa dahulu, maka pengkaji kena la memahami psiki manusia pada masa tersebut, baru la dapat hasil yang tepat, ini ko tidak, tafsir ikut standard mak ko je, jadi salah la..

            Tetapi pada masa kini, aku bersetuju dengan pendapat mak ko yg perkahwinan hendaklah di langsungkan di antara mereka2 yg bukan sahaja dah akil baligh TETAPI hendaklah berumur lebih dari 18/21 tahun..

          4. Ikut standard mak ko mmg tak boleh NM SAW berkahwin dengan Aishah ra yg berumur 9/10 tahun..

            Dan ikut standard nenek ko NM SAW tak boleh langsung kahwin sampai 11 isteri..

            Tapi ikut standard pada zaman NM SAW dan kesemua bangsa yg lain di dunia ini tidak mempunyai masalah akan permasalahan tersebut..

          5. Better try get novel story about 6 (or below) years girl married to help claim say that Nabi married 6 yrs girl. So far no evidence for it.

            1. I was endorsing Khairul’s POV that different times have got different societal norms.

              Juliet was married to Romeo at 13. Today it would not be permissible in law.

              However Iran allows girls to be married at 9.

          6. Ko tahu tak sebab musabab NM SAW tidak menceraikan isteri2nya selepas turunnya larangan tidak melebihi 4 orang?

            Ayatnya adalah An-Nisa 4:3

          7. Helen,

            Thank you very much for the fact based on HISTORY..

            The problem with so called Quranic people is that they always without fail interpret all verse disregards why it is reveal! at the 1st place..

            And then they have the nuts to defence their irrational interpretation.. ceh..

          8. Khairul,

            Harap saudara (jika Umat Nabi muhammad SAW) mengucap banyak banyak. Saudara mungkin tak tahu bahawa Nabi berkahwin dengan Aishah ketika aishah berumur 9 tahun dan hanya bersama Aishah bila Aishah 12 tahun.

            Kita bercakap pasal Nabi Muhammad SAW, manusia yang maksum.

            Zaman berubah. Begitu juga manusia. Apa yang dianggap biasa dizaman dulu mungkin tak diterima dizaman kita.

          9. Cerai is halal. Poligami 11 is haram. It is not make sense if God ask Nabi violate Quran by keeping 11 wives. Use your brain.

          10. Pedang and Khairul,

            Nenek saya dikahwinkan dengan datuk saya ketika dia berumur 9 tahun sebab waktu tu zaman jepun. Ayah nenek sudah meninggal, jadi tiada saudara lelaki untuk menjaga ibu nenek yang kesemua lima anak2nya adalah perempuan. Atuk saya tua 10 tahun dari nenek. Selain daripada seks semata2, perkahwinan juga bererti memberi perlindungan. Dan nenek saya melahirkan anak yg sulung ketika berusia 16 tahun.

            Nenek saya pernah beritahu, ketika zaman jepun jajah tanah melayu, kawan2 dia yg seumur dan anak dara, dikahwinkan supaya dapat dilindungi oleh askar jepun daripada dirogol sehingga sanggup bunuh diri. sesungguhnya kita kena ingat, setiap sesuatu yg berlaku itu ada sebab2 tersendiri. nabi Muhammad saw kahwin ramai pun bukan semua anak dara kecuali aisyah. yg lain semua janda dan yg susah. sebab apa? sebab reason dia adalah perlindungan selain menjalankan tanggungjawab baginda sebagai suami.

            lebih kahwin 11 orang daripada ada gundik dan tak kawin.

          11. Shamsul,

            Aku tahu cerita Aishah ra, tapi aku nak uji pengetahuan pedang sebab dia tak bersetuju dengan Hadith & Sunnah, dia hanya percaya Al-Quran.

            Tetapi kalau ko tak faham isu aku tak kisah, walau macam mana pun terima kasih kerana mengingat..

          12. Afganistan nowdays also have story man married 5 yrs girl.

            Harry Potter film also show how matured Emma Watson even just kid.

            If can, try get novel/story old man marry kid to align with your point.

            You may use these & your nenek story to support hadis you defend.

            How do you to want prove 6/9 yrs was mature thousand plus ago?

          13. Tak payah defend guna hadis, Quranic mana percaya hadis, guna jer ayat dalam Quran dan pedang tak dapat nak jawap ayat mana yg kata tak boleh NIKAH dengan budak perempuan 9 tahun dan logik akalnya mengatakan budak perempuan 9 tahun tak matang, matang dari segi apa aku tak tahu lah maksudnya..

            Sedangkan dalam Quran tiada penerangan berkaitan matangnya seseorang (lelaki/perempuan) adalah sekian-sekian tahun.

          14. Sahih Bukhari said Nabi married 6 yrs girl & consumed the marriage when she was 9 yrs.

            6 yrs girl was kid. Same to kindergarten kid. Sure no mature. Impossible Nabi marry immature because Quran disallow.

            You must believe Quran more than other useless stories.

  7. Ada ke umat islam di Malaysia ni membuat bantahan kepada persatuan-persatuan kristian berhubung penerbitan filem tu? Kalau tak silap saya, yang ada cuma bantahan dan demo terhadap Amerika Syarikat kerana “membenarkan” penerbitan filem tersebut. Bantahan terhadap agama kristian secara khusus oleh umat islam Malaysia, rasanya tak ada.

    Kita pun boleh fikir, penghinaan tersebut datangnya dari individu Sam Bacile, bukannya mewakili suara penganut kristian lain pun. Jadi apa perlunya kristian di Malaysia menyertai ‘Proclaim Freedom’, sedangkan mereka langsung tidak diancam dan tidak terancam di bumi Malaysia? Saja-saja nak menjolok sarang tebuan agaknya.

    Pada pendapat saya, apabila mereka melatah, seakan mereka menyokong apa yang Sam Bacile buat… hmmmm

    1. lainlah kalau penyertaan kempen semata-mata atas dasar solidariti kepada saudara seagama mereka TANPA ada agenda tertentu.

    2. Proclaim Freedom bukannya memberi tumpuan khusus kepada reaksi yang tercetus terhadap masyarakat Kristian ekoran video tersebut. Ia lebih berciri membela nasib Gereja (umat) yang dianiaya di negara-negara di mana ajaran Kristian disekat ataupun orang Kristian disasarkan.

      China contohnya membendung agama Kristian diamalkan lalu gereja-gereja di sana digelar “underground churches”. Ahli parti komunis Cina tidak akan mengaku secara terbuka bahawa mereka Kristian.

      https://barnabasfund.org/UK/Act/Campaign/Proclaim-Freedom/

      https://barnabasfund.org/?m=Search&quicksearch=malaysia

      Proclaim Freedom dianjurkan oleh Barnabas Fund.

      barnabasfund.org/ – United Kingdom

      “Barnabas Aid supports Christians where they are in a minority and suffer discrimination, oppression and persecution as a consequence of their faith.”

      Signifikan Barnabas ialah:

      “The Epistle of Barnabas is especially significant because it is one of earliest attempts on the part of the Christian Community, outside of the New Testament, to reconcile itself with the Jewish Scriptures” (sumber)

      Ajaran Barnabas: “The Epistle leaves no doubt that this is no dualistic battle between two equal powers. The Light always overcomes the darkness (John 1:5).”

  8. Like to share this [YouTube].

    There is a good chance that Indonesia will dig into what nurtured their nation unlike Malaysia Malaysian government would like to treat it as a grave like Kota Gelaggi see [YouTube]. Why? What is the problem with the history?

    How is it religion based if it is the truth. Heh! heh! Goebbel konon.

  9. mereka ni memang sengaja cara pasal. persoalannya ialah, bila agaknya penganut agama lain, Islam, Hindu dan sebagainya, akan take action ke atas golongan ini.

    1. Bersih, LBGT, Religous Equality etc… got one thing in common. all big shot around these movement, went to sekolah aliran kristian. hemmm…

  10. Aku rasa tindakan mereka sama juga seperti tindakan Muslim, so aku tak nampak salahnya jika objektif mereka untuk mengutuk penindasan dikenakan terhadap Kristian minoriti di negara lain..

  11. saudara/i,

    ada artikel tentang kristian ada pedang

    aspek yang paling di kutuk oleh pedang adalah hudud Pas

    apa maknanya?

      1. Muslim accepts original Zabur, Torah and Bible as holly books. The theological aspects of these holly books are exactly the same.

          1. When come to teaching the final and the most comprehensive part of this religion, a book which is much more detail than the Bible is required.

          2. Nabi didn’t teach the Bible, but some aspects are the same with the Old and New Testaments because it came from the same one God. Although it must be made clear that the Psalms, Torah and Gospels have undergone many changes, as acknowledged even by many modern Christian Biblical scholars..

            Pedang, you’re a Quranite and probably a follower of Aidid Safar as well. If you have the time, please visit my blog and click my postings under the month of June where I have written several responses against Aidid’s books. Just click on my name to get to my blog

          3. Bible altered by human. God then prevail Quran. Some Bible teachings are similar to Quran. Stoning till death & kill apostate are Bible not in Quran. Impossible Nabi implemented Bible law. So related hadis are fake.

        1. The hadiths talking about those are authentic, and confirmed by Islamic scholars from past until present..Go and study the science of hadith transmission

          Enough said

          1. Impossible Nabi implemented Bible law. So related hadis are fake. You must believe Quran more than other sources.

          2. “You must believe Qur’an more than other sources”

            Ok, that was simply hypocritical of u, God sent the Qur’an so that the Prophet would explain to the people (16:44) , i.e. the hadiths. If u believe in the Qur’an, u would believe this verse.

            You’re one of those “sola doesn’t mean ritual prayer” guys, a very very tiny minority even in the so called “Quran alone” movement. Even prominent “Qur’an alone” people, like Rashad Khalifa and Edip Yuksel isn’t crazy enough to use this foolish argument.

            Here are some “Qur’an alone websites”, all teach that sola means ritual prayer:
            1)http://www.quran-islam.org/faq/salat_not_physical_%28P1394%29.html
            2)http://www.quranalone.com/contact-prayer/
            3)http://www.detailedquran.com/quran_data/Salaat%20in%20the%20Quran.htm#_Toc302410375
            4)http://www.masjidtucson.org/submission/practices/salat/howtoperformsalat.html

            Only deviant people like you (and Aidid Safar) say that sola doesn’t mean ritual prayer

          3. Salam,

            There are several editions of Kalamullah. Second last edition is known as Bible and al-Quran is the lattest one. Obviously al-Quran is not the reprint version of Bible.

            Even though al-Quran is not as same as the unaltered Bible, it is not totally different.

            Some of the commands in unaltered Bible probably relevant only for specific period of time.

            Some of it still relevant today and maybe forever. There is no error in the original Bible and the reason Al-Quran replacing Bible probably related to something else, additional commands, etc.

            Wallahualam

          4. We dont now which Bible parts are original & altered. Adultery punishment in Quran is complete. No need to add it by Bible law. So related hadis are fake.

          5. If Nabi explain what Quran said, so the hadis must align with Quran. Anyway in 16.44 litubayina meaning is to show (to prevail / to proclaim). It is not to explain.

            “Haven’t you seen that whosoever exists in this Universe is performing tasbeeh for God; and birds too, in flocks, perform tasbeeh; and every one is aware of his sola and tasbeeh; and God is aware of all they do”. (21:31)

            Can you show how bird or cat do ritual prayer?

            1. Perhaps we should close this thread at a cut-off point of 100 comments?

              You guys are veering further and further away from the original discussion topic of this posting.

          6. pedang, go, see, listen,ask and debate if you want to.

            This Indian guy Dr Zakir Naik is giving a talk here tomorrow (Sunday 7th October 2012 @ 2 pm at the Putra World Trade Centre). He will be speaking about the Bible, Islam and so on.

  12. “….Sementara itu, satu kempen berjudul ‘Proclaim Freedom’ sedang berusaha untuk mengenakan tekanan ke atas kerajaan yang menganiaya kaum minoriti Kristian di negara mereka…Kelompok Kristian di Malaysia akan menyertai kempen ’Proclaim Freedom’ melalui acara ‘Day of Prayer for the Persecuted Church’ pada 1 Nov nanti.”

    Pastinya pendirian Parti (agama) Islam se Malaysia dan Ketua Umum Anugerah Tuhan tentang initiatif kelompok kristian malaysia ini amat dinanti-nantikan oleh rakyat Malaysia.

  13. Orang Palestine pun kena aniaya. see this [YouTube]. I like the topic “Palestine what is it about”. Now reflect the same in Malaysia ” What is it about”. The last line of this 2 minute video says it all. Go figure it out.

  14. Yang menang pastinya syaitan yang berjanji menyesatkan umat manusia tak kira muslim, christian, hindu etc…hingga ke akhir zaman dan ini adalah manifestasi kejayaan syaitan…..dari ideologi hinggalah tindakan, sangat halus, tanpa disedari….dunia sentiasa kucar kacir….hanya kerana nafsu berpandu syaitan….

  15. Maaf,saya bertanya…
    kenapa agama kristian mengajar, tuhan ada 3 ? triniti?
    tuhan bapa…
    tuhan ibu… dan tuhan anak…

    Saya ingin bertanya lagi..
    untuk menghasilkan tuhan bapa atau tuhan ibu adalah diperlukan tuhan induk untuk proses keturunan, disini, dimana duduk letaknya tuhan datuk dan tuhan nenek?
    dan seterusnya dimana pula tuhan cucu?

    Sekian terimakasih.

    1. there is no word TRINITY in the bible. There is only a reference to One God as Father Son and Spirit. Your reference to God Mother comes from a misunderstanding of the New testament bible – the Quranic interpretation of trinity .

  16. Kristian di Malaysia hanya 10%. Tetapi semua pemimpin yg kecut telurnya membuatkan Kristian umpama agama persekutuan.

    Media terutama The Sun, The Star saban hari mempromosi agenda Kristian. Kata2 Pastor Kristian diambil berat oleh pemimpin kerajaan mahupun pembangkang. Bile diberi betis nak peha. Segala hal berkaitan umat Islam mereka nak sibuk.

    Helen, kalau gereja di Malaysia dibakar mcm di Pakistan tu, Jawabnya besok sampailah peruntukan untuk mendirikan 10 gereja baru pula. 1Malaysia maaa..

  17. Kalau xthu agama apa yg bnar.jgn nak snang2 nak mghakimi agama org lain.kita tengok sajala agama apa yg btol time dnia akhrat nanti..kalau keliru.bdoa laa.minta ptnjuk kt Allah Yang Maha Kuasa..jgn sibuk2 nak ktuk dan hina agama orang.nama agama bukannya dpat bwak korang msuk syurga pun.Hey!Allah tengok hati dan imanla.bukan tngok agama..fikirlaa skit.

  18. Sapa kata kristian ada 3 than.?bg krstian,utk bhbung dgn Allah,mrka msti mpcyai YESUS sbgai ank Allah.dan roh kdus tu ada pda stiap manusia yg mbwa mnsia kpda ptobatan.dan satu lagi,maria mrupakn ibu kpd yesus didunia..bkan bmksd Tuhan mpnyai hbgn sulit dgn maria.maria merupakn tmpat dmana yesus ‘dianyam’ didalam rahim maria.Tuhan tlah memilih maria krna dia baik,dan sntiasa ingat thdp Than.Than mlakukan mujizat ke atas maria..He did a MIRACLE! Sma juga apa yg Than pbuat pda manusia lain yg Than slalu menlong org dlm kssahan spti mnymbuhkn pnyakit2 yg kritikal pda orang.bgtula yg dialami oleh Maria..dia xpnah bstbuh dgn lelaki.bg Than,dia mrupakn gadis yg suci dmata Than dan mjdikn maria sbg ibu kpd Yesus.krstian yg slah anggpan sja yg akn mnymbah maria,krna dia hnya mlahirkn Yesus..byk agama krstian skrg yg sdah mlimpang dri jalan sbnar yg mnybbkn slh fhm ddlm umat2 agama lain.. kita hanya menymbah Allah yg satu.dan mpnyai cara yg berbeza.so,jgn mhakimi cra dan agama lain,krna Than sja yg berhak mlakukan dmkian thdap smua manusia smasa hari pngadilan nanti.(akhr zaman)

Comments are closed.