Posted in PRU13

Adakah MCA sebenarnya membenci orang Melayu?

Dalam pilihanraya umum peringkat Dewan Undangan Negeri yang lepas, MCA bertanding 10 kerusi di Negri Sembilan dan kalah 9.

Ia bertanding 10 kerusi DUN di Pulau Pinang dan kalah semua; 16 kerusi di Perak, tewas 15; dan 14 kerusi di Selangor, tewas 12.

Parti Cina itu ada menang satu kerusi di Perlis … sebuah kawasan pedalaman yang dipanggil Titi Tinggi, 73.5 peratus pemilih Melayu.

Antara 30 kerusi yang dimenangi MCA, ada seorang dipilih sebagai YB Gurun, Kedah — satu kawasan 56.2 peratus Melayu. MCA juga memperolehi dua kerusi di tempat yang mungkin tidak dikenali ramai kecuali orang Pahang — Cheka (68.5% pemilih Melayu) dan Damak (56.1% Melayu).

Lingkup di kawasan Parlimen Cina

Prestasi MCA dalam PRU12 bukan sahaja jatuh merudum tetapi parti itu rata-rata ditolak di mana-mana negeri yang mempunyai ramai penduduk Cina.

DAP sapu bersih semua kawasan Parlimen yang ada lebih 65 peratus pemilih Cina.

MCA hanya berjaya menang 4 kerusi Parlimen sahaja yang mempunyai lebih 50 peratus pemilih Cina, iaitu Kluang (52.4%), Gelang Patah (54.1%) dan Kulai (58.8%) di Johor beserta Kampar (62.6%) di Perak.

Berbanding 4 kerusi Parlimen MCA itu, 25 kerusi Parlimen DAP mempunyai 50+ peratus sampai lah 90+ peratus pemilih Cina.

Pola undi DUN bagi MCA

Apakala MCA lawan Cina

Bila calon MCA berdepan dengan calon DAP yang Cina, rata-rata MCA kalah, biar ianya di kawasan DUN bandar mahupun luar bandar.

Bila calon MCA ditentang calon PKR yang Cina, lebih kerap MCA akan kalah juga.

Dan bila MCA kalah, ia tumpas dengan margin (jurang) yang besar. Bila MCA menang, ianya dengan margin yang tipis.

Apakala MCA lawan India

Dengan yang bukan Cina peluang MCA untuk menang cerah sedikit. Akan tetapi ada calon MCA yang tumbang pun.

Di Selangor, calon-calon MCA hanya mampu menang apabila berdepan dengan dua orang calon keturunan India (DAP). Berhadapan calon pembangkang Cina, MCA tumpas 12 kerusi.

Faktor menarik ialah BN telah meletakkan MCA di Sungai Pelek yang mempunyai peratusan pengundi India yang tinggi secara relatif, iaitu 21.6%, dan di Kuala Kubu Baru (21.5% India). MCA menang dua kerusi Selangor atas ehsan undi kaum India.

DAP, yang sebenarnya lebih terikat kepada formula perkauman, telah meletakkan calon India di Sungai Pelek dan KKB.

BN sebaliknya meletakkan MCA di Gurun, Kedah di mana calon Cina itu mengalahkan calon India PKR. Kalau calon pembangkang adalah Melayu atau Cina, tidak pasti sama ada MCA boleh mengatasi Pakatan dalam keadaan tersebut.

Daripada 30 kerusi DUN dipegang MCA, 5 kerusi dimenangi dengan mengalahkan calon India. Atau dalam kata lain, 1/6 jumlah kerusi MCA diperolehi dengan mengalahkan wakil-wakil masyarakat kaum minoriti yang kecil ini.

Apakala MCA lawan Melayu

Dalam PRU yang lepas, tiada calon MCA yang tewas kepada Melayu sama ada yang mewakili DAP atau PAS/PKR di peringkat DUN.

(NOTA: Calon MCA Tan Ken Ten tewas kepada calon PAS Anuar Tan Abdullah yang mendapat undi majoriti 5,206 di Kota Lama, Kelantan di mana lebih kurang 20,000 orang telah keluar mengundi. — butir ditambah 9.45pm)

Yip Soon Onn berjaya mengalahkan calon bebas Mohammad Razi Mustaffa dan calon PKR Keria Senawi di Titi Tinggi.

Di Pahang, calon MCA ada diletakkan di dua kawasan Melayu dan mereka menghadapi Melayu PKR. Hakikatnya MCA menang sebanyak 7 kerusi DUN dengan mengalahkan calon Melayu dan dua kerusi lagi mengalahkan calon pribumi.

MCA menang keseluruhannya di DUN Perak satu kerusi, Selangor (2), Pahang (6), Johor (12), Kedah (1), Melaka (4), Negri Sembilan (1), Pulau Pinang (0), Perlis (1), Sabah (1), Terengganu (1), Kelantan (0).

Ia menang sejumlah 30 kerusi DUN berbanding 73 bagi DAP.

Si Gunting sisihkan golongan bukan Kristian

Fakta berikut penting untuk diingat:

Hanya separuh daripada jumlah kerusi MCA diperolehi dengan menewaskan calon pembangkang Cina. Separuh daripada kerusi MCA diperolehi dengan menewaskan calon pembangkang etnik India, Melayu dan pribumi.

.
Namun MCA membiarkan sahaja jentera medianya mengagung-agungkan Kristian and Anglophile.

Lihat pada berita dua hari lepas yang disiarkan The Star (screenshot bawah).

Laporan The Star (3 Okt):

“Residents living along Jalan SS14/2A in Subang Jaya can enjoy better parking facilities with the upgrading of the road in front of their houses. […]  The project, which was carried out under the Marris grant from the Selangor Government. [… Hannah Yeoh] said the state had offered a total of RM2mil to every assemblyman under the Marris grant.”

.
Adakah BN tidak pernah menaik-taraf jalan?

Tatkala The Star saban hari berjumpa Adun DAP Subang Jaya itu, tidak pula pernah bertanya kepada Hannah Yeoh kenapa begitu ramai Pembantu-Pembantu Khasnya dilantik menjadi kaunsilor MPSJ. Bukankah itu amalan kronisme?

Seterusnya, kemudahan tempat letak kereta dan menyelenggara jalan adalah diselia MPSJ. Kenapa wartawan Star tidak bercakap dengan pengerusi MPSJ tetapi setiap hal mesti menghubungi Hannah Yeoh?

Pukul anak sindir menantu? Maksudnya dengan mempromosi evangelis, The Star menyindir Umno. Berbanding dengan kecergasan Adun evangelis yang sering muncul di dada akhbar itu menjalankan kegiatan ini dan itu, Adun-Adun Umno ditanggap lembab dan malas bekerja.

Jentera MCA anti Melayu

Selangor mempunyai 20 orang Adun BN.

Carian Google ke atas nama-nama mereka ~

Raja Ideris Raja Ahmad, Warno Dogol, Mohd Idris Abu Bakar, Mohd Isa Abu Kassim, Abdul Shukur Idrus, Sulaiman Abdul Razak, Johan Aziz, Muhd Bushro Mat Johor, Amiruddin Setro, Subahan Kamal, Ismail Sani, Abdul Rahman Palil, Hasiman Sidom, Karim Mansor, Mohd Shamsudin Lias, Marsum Paing, Mohamad Satim Diman (ketua pembangkang Selangor), Yap Ee Wah, Wong Koon Mun & Khir Toyo

.
~ di laman thestar.com.my dalam rangka masa 2-3 Okt 2012 (yakni hari disiarkan cerita ‘Parking bays and road upgrades for SS14 area‘ Subang Jaya di atas) tidak membuahkan apa-apa hasil. Bermakna Adun-Adun BN across the board langsung tidak mendapat liputan di Star.

Akhbar itu seolah-olah menggambarkan kepada para pembacanya bahawa orang BN, termasuk politikus MCA, tidak berminat membuat apa-apa kerja walhal ia Hannah Yeoh yang kaki ponteng mesyuarat DUN.

Pembaca The Star dipujuk bahawa usaha pembangunan prasarana di kawasan-kawasan BN Selangor adalah terbiar dan penduduk terabai berbanding di pusat Let’s take Subang for Jesus! Untuk pengetahuan umum, MCA kalah di DUN Subang Jaya dengan majoriti besar 13,851 undi (dan di Damansara Utama dengan 15,355 undi).

MCA sebenarnya merestui sifat kaduk naik junjung akhbar miliknya. Malah makan pun disyorkan The Star supaya makan di Subang Jaya (rencana kelmarin, sini).

Berkaitan:

The ‘size of balls’ no joke with MCA

Author:

I have no Faceook or Twitter.

79 thoughts on “Adakah MCA sebenarnya membenci orang Melayu?

 1. like 100x this analysis & conclusion (as well)

  nasib parti dinasour seperti sudah ditentukan…

  apa pendapat para penyokong MCA?

  1. Satu butiran yang sungguh interesting. Banyak variable yang perlu difikirkan tetapi kita jangan terperangkap dengan red herring.

   Dari fakta diatas nampaknya seperti Johor adalah fixed deposit MCA hehe..

   Masalah MCA bukan pasal dinasour atau tidak tapi pasal ke mana orang Cina nak pergi. Dari sejarah New Villages lagi, orang Cina diasingkan dari Cina Komunis tetapi adakah sifat perkauman Cina itu hilang dengan tumpasnya komunis.

   Tunku telah meninggalkan masalah yang besar untuk orang Melayu dengan menerima Cina dan India dengan besar.

   Bagaimana Melayu menangani dua bangsa asing yang berlainan ugama ini?

   Keadaan bertambah rumit dan meruncing dengan kegagalan Presiden UMNO dan barisan Majlis Tertinggi mengenal pasti hala tuju.

   Kedangkalan Presiden UMNO seperti Tun Mahathir yang mengkayakan kroni Cina dan India dia hingga mengkaut kekayaan 40 billion ringgit sedangkan bangsa Melayu dijadikan pengemis di negara sendiri merumitkan keadaan.

   Ini bukan masalah MCA sebenarnya. Ini adalah masaalah orang Melayu bagaimana untuk mentadbir negeri mereka. Orang Melayu perlukan kepimpinan yang lebih pintar.

   Orang Melayu perlu menerima hakikat barisan Melayu sekarang ini dangkal dan tidak ada idea langsung.

   Umpamanya kita baca di NST, Muhyidin berkata the Malays must emulate the Chinese…independence of the government etc etc.. what does he means? Melayu tiru Cina dan undi DAP dan PKR? Sungguh bodoh bukan. Ye jelek bunyi nya tapi itu lah tahap pemikiran yang ada sekarang.

   Tun Mahathir pula di petik di NST “the malays are beggars in their own country …” and I was the PM for 22 years… hehehe that is my addition… tapi ini hanya menekankan keadaan Melayu sekarang. Kepimpinan yang lemah otak. Dia PM, dan Melayu jadi pengemis di negeri sendiri mestilah salah dia.

   Jika tiada pemimpin yang jelas masyarakat akan terumbang ambing. Orang Cina MCA dan DAP pun bukan tahu apa nak buat melainkan dapat lesen dan concession dan dapat peruntukan bajet yang banyak dari Presiden UMNO setiap tahun. Lepas tu mereka pindah ke Macau atau Australia..hehe.

   Tapi tahniah…kerana memulakan gelanggang perbincangan.

 2. Mungkinkah selama ini undi Cina memang tidak pernah berubah sama seperti sikap membeli barangan/kedai Cina?

  1. DAP sejak dari mula-mula lagi memang mendapat sokongan mantap kaum Cina. Namun nasib MCA lawan DAP ada juga macam jongkang-jongkit — lihat jadual naik-turn mereka.

   Tapi lepas kekalahan 2008nya, MCA masih kekal terlalu pasif dan membiarkan DAP mengambil alih driver’s seat.

   Masih memandang sudut untung saja (pendapatan lumayan iklan Star kerana orang Subang Jaya, Damansara Utama mempunyai kuasa beli lebih besar berbanding orang Titi Tinggi, orang Semambu dan kawasan-kawasan luar bandar S’gor yang menjadi kerusi BN) daripada menitik-beratkan panjang hayat (political survival) parti mereka.

 3. Ironinye dlm hmetro hari ni ada seorang warga emas yang koma selepas eksiden dijalan yg septutnye diselenggara mpsj..disebut juga warga emas itu bukan mangsa pertama..ade tak berita tu kt the star, i wonder…
  ____________________________________________________________________________________________________________________________________________

  Tragik :( — Helen

 4. hai helen

  model perletakan calon bn dan pakatan hampir sama.walaubagaimana pun model BN memberikan sedikit ruang untuk calon MCA atau masyarakat cina untuk bertanding kawasan melayu dan boleh menang.

  sekiranya model BN ini tidak lagi menjadi asas perletakan calon mungkin masyarakat cina ada kemungkinan tiada lagi dalam kerajaan.

 5. Helen,

  I am afraid MCA has already outlived its relevance. It is still in political landscape due its alliance with UMNO. Without it, MCA is as good as history.

  Many Malays have been telling UMNO that there is no need to depend on MCA on Chinese votes. I believe it is better for UMNO to reach directly to Chinese voters. No need to use MCA as MCA seems to tolerate STAR leaning towards DAP.

  Chinese will eventually realise that they can vote MCA at their own peril. There should not be any MCA member in Cabinet.

  Meaning there is no 2 way about it. In other countries in this planet, you must earn your place in the govt. There is no such thing as rejecting the Govt candidates but expect substantial participation in Govt machinery.

  As such, I call for Malays not to vote for MCA candidates anymore.

  1. Di sbb kami tak vote tan chai ho la bdr tun razak dpt kat keparat MB Selangor dan menyedihkan keparat tersebut tidak pernah turun padang mengharap pembantu gemuk dia jer..

   Lebih baik aku vote ‘devil’ yg aku kenal..

  2. Setuju. Dikawasan dimana MCA lawan DAP, kita semua orang Melayu undi DAP. Eloklah tamatkan saja riwayat MCA ni dan UMNO bolih ambil DAP jadi partner baru. Ini baru SATU Malaysia!

  3. Shamsul, you say ” As such, I call for Malays not to vote for MCA candidates anymore”.

   i think you are very short sighted dwelving everything on a political perspective beyond your glorified life at the expense of the others. You actually sound like Perkasa.

   I think that Malaysians should vote for Malaysian rep irrespective of the origin as long they are able to fulfill Malaysian needs irrespective of the origin for humanity’s sake rather than fueling race/religion agenda.

  1. Saudara nampaknya sudah membuat penelitian yang serupa jauh lebih awal (April 2010) daripada saya. Terima kasih atas perkongsian penulisan/pemerhatian yang terperinci anda.

   Hmm, jadi orang Melayu pun awal-awal nampak akan pola ini.

   Saya rasa harus tuntut MCA jawab sama ada “Us vs. Them” itu – bagi MCA – dimengertikan sebagai Us (BN) vs. Them (Pakatan) ataupun Us (orang Cina-Kristian) vs Them (Melayu Islam).

   Di mana letaknya taat setia atau semangat setiakawan MCA … sebab yang saya nampak, The Star terang-benderang mempromosi evangelista manakala tuannya MCA diam seribu bahasa.

   Tapi setakat ini, MCA masih terus mahu memegang jawatan menteri malah dilantik senator lagi supaya boleh masuk kabinet. Tapi enggan berganding bahu dengan komponen-komponen lain BN untuk membendung DAPsterisme malah jentera medianya sendiri yang galak memberi seribu satu publisiti kepada evangelista.

 6. wahai umatmelau sedarlah, kalau pru13 mca dltak di kawasan melayu dan kurang bertandig dgn dap, byangkan kalau dap menang bnyak dan mca menang banyak, parti melaayu berpecah, tak mustahil parti cina bergabung, kebarangkalian tinggi negara ini tergadai……..sedarlah melayu sekalian

  1. lebih mujarab sekiranya orang yg duduk dan mengundi dikawasan yang terlibat itu bagitau sendiri kepada parti umno sendiri bahwa mereka tidak mahu diwakili oleh calon mca! mca memang jelas gunting dalam lipatan! umno tempatan mesti tahu dan sedar kedudukan ini!

 7. well maybe the mca are trying to kill 2 birds with 1 stone ….like shamsul said they have “outlived their relevance ..with pru 13 coming up they in MCA seem like taking a sunday drive …..not really intrested for that matter because they know they going to lose ….maybe more then before

  1. Maybe they want to win both ways
   with contingency plans, like able to ride whichever boat that stays afloat later

   quotes

   There are no permanent enemies, and no permanent friends, only permanent interests

   and

   When there is no enemy within, the enemies outside cannot hurt you.” — Churchill

 8. Kak Helen,

  akhbar Bintang (AB/STAR) laris kerana adanya sokongan pengguna bandar khususnya golongan anglofil dan evangelista (A/E).

  faktor yang mendorong A/E memberikan sokongan kuat pada Bintang adalah corak pemberitaan, penganalisisan dan pengiklanan yang secocok dengan kemahuan dan kehendak A/E.

  untuk kekal laris, corak sedia ada (pembodekan A/E) perlu di kekalkan. tanpa adanya media cetak sendiri/alternatif, hendak tak hendak A/E akan terus melanggan AB — ia semacam satu situasi menang-menang, gitu.

  kalau ditakdirkan A/E menguasai Putrajaya, mereka pasti mahukan media cetak sendiri. media cetak sendiri akan memberikan ruang tanpa batas untuk A/E memuncakkan kemahuan/kehendak kendiri.

  apabila kepuasan penuh diperolehi menerusi pemilikan akhbar sendiri, A/B (yang dipunyai parti lawan) akan pelan-pelan ditolak dan dilabelkan sebagai akhbar dinosaur yang menanti saat-saat kepupusan.

 9. tak ada ka penyokong MCA di sini. adoi kesiannya…

  helen & all,

  kalau ada jawapan atau apa-apa dari pihak MCA tentang posting ni, sila update ya.

 10. Kak Helen, paint his scenario….in PRU13 suppose no MCA or Gerakan MPs nor Chinese based parties from Sabah Sarawak in the parliament. BN win handsomely their seats via Malay, Sabah , Sarawak & Indian candidates. Ada possibility kan? what will happen then? Sabah, Sarawak and MIC will request more Cabinet Post….Takkan orang Cina nak wakil mereka jadi pembantu khas PM atau Menteri di JPM iku pintu belakang ajer kot?

 11. The MCA is already irrelevant. When will people realized that talking about the MCA is a waste of time ?

  I don’t think the Chinese are interested in having people representing them in the government. It looks to me that they are after the biggest prize, that is capturing Putrajaya and form a government that they can dominate.

  BN, especially UMNO, should realize that the era of accommodating the MCA is over. If they can’t produced the results that’s demanded of them, they should exit, and exit gracefully.

  1. I guess GE12 has clearly shown to BN that rakyat no longer tolerate other parties to represent them e.g. UMNO to represent areas where majority is Malay and likewise MCA in Chinese dominated areas and MIC in Indians dominated areas.

   The Chinese is really going for Putrajaya as they feel DAP can form a government that they can really dominate and dictates, just like Penang. BN must seriously consider this critical issue as accommodating MCA & MIC for GE13 could just turn out to be their own demise.

   1. Manon, welcome but your are overawed, not medium or blend. Do you know what I am talking about or you need heed to your political masters.

    You talk politics, that is a giveaway. We try not to talk of politics here to the best of our ability to ensure all Malaysia progress. Whether you get it or not is not my issue, but know your boundaries with the level of people who deal beyond politics in Helen’s blog for what is just and fair.

 12. Saya ni penyokong MCA tetapi orang Melayu.

  Bagi saya wakil-wakil mca yang diundi di kawasan majoriti melayu ni betul-betul buat kerja. If u r malay why not just drop in at ur local neighbourhood mca office or even the mca hq at jalan ampang. u’ll be plesantly surprised coz they do really make that extra effort to do whatever they can to solve ur problems or provide any asistance whatsoever. Credit must be given when credit is due.

  the MCA leaders needs to do a very delicate balancing act, unlike dap that will stoop so low as to exploit not only racial sentiment but now the religious one as well.

  The chinese voters smell blood during the last election, this u could not blame them. It is their strong sense of survival instinct as a community at work or perhaps darwinism taking effect. That is why there is the racial polarity in their voting patterns of late including among those inside the MCA party machinery including the STAR.

  If we want the MCA as a component party of BN to still be relevant to the chinese than the malays must wholeheartedly give their full support to UMNO as the stalwart of BN. That to me is the solution.

  Kita orang melayu janganlah mengambil jalan mudah dan mengatakan buang aje mca, ini tidak strategik. Kita mesti sebagai kaum majoriti jangan berpecah belah dan bersatu memilih satu parti yang akan menjadi dominan dan disini saya lihat UMNO mesti betul-betul kuat barulah MCA pun dapat meraih sokongan orang-orang cina.

  1. Thanks Nur.

   I agree with you that the mid-level MCA on-the-ground operations is helpful and the mid-level MCA people are much more reliable than the DAP multi-level marketing operatives.

   Like you say, credit to them (MCA) where credit is due.

   However DAP 2.0 much more savvy in propaganda tho’ and the party is now attracting evangelista carpetbaggers and Anglophiliac opportunists by the droves. The Karpal-Kit Siang generation of DAP people are more sincere.

   MCA appears to be a kinder and gentler party than DAP. I say ‘appears’ b’cos I’ve never been a member of either so I’m only looking in from the outside. (Insiders would know better.)

   1. “”The Karpal-Kit Siang generation of DAP people are more sincere.””

    And they are way much more Muhibbah too and socialist inclined.

    Helen pardon me, but through my observations the chinese christians (escpecially the reborn) despise the non christians chinese right ? I heard stories how chinese christians “re-born” came into houses and destroy Idols, it happened isn’t it ? the malays must know this.

    Furthermore through carefull observation we see that Chinese christians tend to stick too their ‘own kind or cliques’ and if thet belong to the same group they normally stick to those who belong to the same church. I know a certain university/college in KL has become the favourite haunt/joint choice of the Chinese christians.

    1. Re your Q:

     ” through my [Bumiputera Forces’] observations, the chinese christians (escpecially the reborn) despise the non christians chinese right ?”

     My answer:

     I think your observation is fairly spot on, esp. among those evangelists who are fond of calling other people “low class”.

     About the idols, again yes. The disrespectful attitude (among those evangelists who are fond of calling other people “hitam metalik”) which they have on Islam is duplicated wherein they do indeed look down on those they see as inferior idol worshippers.

     MCA (which is not a Christian party) instead of standing its ground is allowing The Star to happily promote the evangelistas.

 13. Interesting news, apparently dap membets trying to send a memorandum over a hindu temple issue saw the dap members being slapped by apparent bodyguards of lim guan eng ….also present were teresa kok and they did nothing…. the dap members also lodged police report against their own party. shameful.

 14. Kak helen. .pelik kadang2. ..dah lama ditegur masalah the star ni tapi mca mcm x kisah je. ..aduhhh letih le mcm ni. …mca perlu menetapkn halatuju dlm lanskap politik hari ni utk membantu bn. ..kalau tak mca umpama hidup s……..egan mati x mau aje le

 15. Cina nak beli kuih di gerai melayu 4 butir RM1. Itu pun byk songeh. Bila beli cakoi di gerai sebelah yg dipunyai oleh Cina RM0.60 sebutir pun beli tanpa byk soal. Bukan prejudis, tetapi inilah hasilnya drpd tadika sampai Universiti Cina. Samalah mcm MCA. Muka tak malu menang semua di majoriti Melayu. Tapi dia sendiri dlm byk hal sokong DAP membuli Melayu.

  Aku punya cara GE 13, mengundi asal bukan CINA dan India.

 16. I fully agree with nur. Being apolitical, and at 50, I have seen my life through all the prime ministers of Malaysia.

  I fully agree MCA is more hard working in solving the people’s problem irrespective of race or religion. Look at their famous Michael Chong.! I must also say that their leaders is doing what they can realistically within the context of a multiracial society. Being a Chinese myself, to understand the communities rejection of them is not so much of not recognizing their contributions such as TAR college and Chinese education. Also they do solve a lot of issues pertaining to liaison with government department.

  So what are the Chinese rejection message to MCA.?

  1. They could not accept many years of government policies that is unfair to the Chinese and the MCA leaders seem not to protest about it. For example, why was the UEC exam cert was not recognized by the government whereas, the national university in singapore and universities in China and Taiwan could recognize this. However, UEC was recognized lately due to the 2008 change in political landscape. But the hurt and anger is still there.

  2.In many governmental jobs, GLC included, meritocricity is not the way one is promoted. Again, the seemingly unspoken, unwritten policies which is unjust irked the Chinese. My wife is a graduate and she worked for the government for many years. Promotion often bypass her even though she is the better worker.

  3.The perceived corruptions by many of their leaders together with UMNO.

  So the Chinese voters are voting against BN and not MCA in particular. They are voting against national policies and issues.they are still a bunch of angry voters. They do recognize the day to day MCA help in their domestic problems but election is really a time to also voice their frustration.

  1. Apolitical,

   i am not so sure about that. MCA is facing image problem. It refuses (until recently) to confront DAP. DAP has been mocking MCA that the latter is submitting to UMNO: a sore point among chinese community.

   The truth is that UMNO has more influence than MCA or for that matter any other parties in BN. The reason is actually is quite simple. The dominance of UMNO is due to its ability to capture the lion share in Malay votes. And Malays so happen to constitute the majority in many constituents.

   The is nothing to be embarassed about that. But DAP continues to portray MCA as selling the Chinese rights.

   A case in STAR. Ever read Dr azmi sharom or a prince from Negri royal household or even Marina Mahathir who are ever critical to BN, writing extensively in STAR.

   Why cant MCA ensures that views from the other divide (meaning the one that leans for BN) given equal prominence in STAR? MCA owns STAR for God’s sake.

   AS FOR MERITOCRACY, I vouch that the problem is much more serious in private sector.

   MY ADVICE TO CHINESE, it is time to give after getting so much and complaining that they are badly treated when all Chinese vernacular newspapers proudly ask “Mandarin is required”.

   Is it that bad for Chinese? Is it that bad for chinese when for decades Chinese can win in Malay majority areas. Is it that bad for Chinese when they tacitly agree with what nonsense by Dong Zong on not wanting non Chinese teachers in Chinese schools . Is it that bad that they argue Chinese schools must be independent from any govt influence YET they insist for Govt to foot the bill.

   This is where I understand why Malays often refers Chinese as “pendatang’. As many (no offense) behave exactly like pendatang.

   Due to Malays tendency of not wanting to create a scene, many chinese are mistaken as admission of guilt. It is not actually. Rather, the malay mentality of not wanting to prolong an issue that is not an issue in the first place but exploited especially by DAP to paint UMNO (meaning Malays) as racist.

   Again I am not against chinese. but a friendly reminder to Chinese that they must not let DAP to use them to get at the Malays. Meaning no need to sacrifice their own interest just to perpetuate Lim Dynasty.

   Because if they let DAP hides behind all these nonsense abused word like “chinese interests” to attack the Malays, they must accept that in response they will find themselves facing arrows from Malay community.

   So, do not get upset when someone say “boleh berambus keluar” if you yourselves refuse to accept reality that this is not China.

   I said what I meant. I meant what I said. As goes the saying, the truth hurts. By saying that I am not suggesting Chinese to forego their interests. Just no need to sacrifice your own interests for Lim Dynasty.

   However, if you insist, by all means go ahead. But do not expect the Malays to foot the bill.

   1. well said bro.

    “Mandarin required” selalu terpampang diiklan kerja suratkhabar The Star dan juga semua portal pekerjaan internet. Ini tindakan rasis terang-terangan. Jika pekerjaan itu memerlukan komunikasi dengan syarikat dari China tak apalah jugak. Tapi jawatan Admin/HR dsb… apa ni? Kalau bukan rasis, apa tu, tolong habaq sat…Aku dah kerja 25 tahun dalam sektor swasta, begitu banyak ketidakadilan antara Cina-Melayu berlaku dalam hal kenaikan pangkat dan gaji. Aku dah anggap sebagai ‘norm’. Takkan aku nak ‘bom’ semua bos cina di tempat kerja. Aku fikir menggunakan otak di kepala, bukan dengan kepala lutut.

    Kaum Cina memang dipergunakan oleh DAP untuk menjadi orang yang lupa diri dan lupa janji. Nasihat Shamshul Anuar memang kena pada tempatnya.

    Salam dari Melaka Bandar bersejarah yang telah terajang LGE keluar…

    1. I.D.A. This is something we know and did nothing. Has been addressed many times similar to public service that is exclusive to only Malay. Like what Helen says

     “Sekolah agama separates us.
     Sekolah berasrama penuh separates us.
     Sekolah elit seperti MCKK separates us.
     MRSM separates us.
     Kolej matrikulasi separates us.
     UiTM separates us.
     Now with sekolah antarabangsa doing away with their quotas, the rich kids will be separated from the poor kids.”

     This is only in the educational sector imagine the many facets of the public agency that is inimical to Malaysian in their socio-economic as Malaysians?

     This is 2012 not 1957 or 1970, so why drive along political lines when both the public Malay sector & the private Chinese sector are at fault. What is the turning point? Bitch about each other or seek solution? Since you like shair check this [YouTube] out.

     1. Helen and MiNY tag teaming to obfuscate the education issue, while alluding to the unfairness of affirmative action — why am I not surprised.

      Helen, as a woman, you never stated to me your exact view on female affirmative action.

      Norway can institute a mandatory 40% female quota in order to promote fairness. Why can’t Malaysia institute a mandatory Malay quota in historically Chinese dominated companies/organisations?

      If you read Stiglitz’s latest book, Price of Inequality, he too advocates affirmative action to promote fairness and economic stability.

      Helen and MiNY, when both of you can earn Nobel prizes in Economics, then I will respect your views on the removal or minimization of affirmative action.

      How is that for meritocracy?

   2. Shamsul, I think you have short memory of the history in Malaysia. Remember UMNO Baru? Do you actually know when it occurred? Did you know that Ling Liong Sik was the caretaker PM during those turmoil times to safeguard the nation. This is not because he was a Melayu or Cina, but a Malaysian.

    We all can deal with the faults, but don’t heboh as thought you are so self righteous for the self indulged, conceived deceit that only serves you well. Don’t preach to the Malays, because they have their own mind and trust me 99% humanity and gratitude and take this from a non Malay like me.

    1. Shamsul, think before you answer me as I am not your regular semua tahu and semua tahu folk. I don’t meant to hurt your aspiration but one who would question an aspiration that is self serving besides how it serves the folks for the fairness that is devoid for Malaysians irrespective of the origin if it is fair and just. .

 17. Politik sebelum 2008, cina masih tidak berkeyakinan dengan kemampuan DAP untuk melakukan sesuatu, pergantungan kepada MCA adalah selamat untuk survival bangsa cina.

  Selepas 2008, percaturan cina untuk menaikkan DAP khususnya dan PR amnya, menampakkan hala tuju baru, dan seolah olah membuka pintu baru untuk cina bertindak luar kebiasaan dan berkeyakinan bahawasanya mereka boleh berkuasa dan bersuara luar biasa, maka semenjak itu, medan internet telah menjadi gelanggang meluahkan apa apa saja sehingga adakala nya mengguris etnik yang lain dengan cara yang agap biadap.

  tidak dinafikan masih banyak cina yang mahu berkongsi dan menjaga adap serta faham dengan kekangan hidup berlainan bangsa, namun fenomena ‘malaysian’ tampak lebih memikat. Mungkin laungan ABU mengguris banyak perasaan orang melayu, tetapi apa kisah sebab sehagaian besar melayu juga bertindak sedemikian……survey saya di negeri yang majoriti cina agak jelas, undi ke DAP (aka PR)

  Politik sebegini hanya akan menjarakkan etnik dengan lebih luas, tetapi apa apa yang berlaku, kambing hitam telah disediakan, UMNO, yang telah digambarkan seburuk buruk pati politik di dunia……

  1. War is Peace, Freedom is slavery, ignorance is strength. (courtesy of Orwell) White man and convulated Malaysian agenda. What is the agenda? How does this fit in?

 18. secara peribadi , kita akan lihat perubahan polio politik Malaysia yang kini lebih terbuka tetapi sejak beberapa hari lepas LGE dibawah panji DAP telah mula menggunakan institusi agama mereka iaitu Gereja untuk membangkitkan semangat Cina untuk Cina sepreti mana Pas menggunakan Masjid apabila menmgajak melayu bersama mereka sedangkan hal ini tidak pernah dilaku oelh mana-mana parti kompenan BN yang amat menghormati institusi agama sebagai bebas dari pengaruh politik dan membiarkan masyarakat mentukan kehendak politik mereka.

  Apa yang ditakuti kini adakah akan AMAN sekirany terdapat budaya pertembungan diantara Melayu dan Islam menetang bukan Melayu dan ajaran Kristian. Yang pasti perpecahan akan berlaku. Jika berlaku sekali ingin ditanya adakah Malaysia boleh aman sperti mana tahun sebelumnya . Kaum bukan pasti tahu sikap dam ,ematliti Melayu selagi tidak diusiok soal akidah dan pegangan Agama mereka maka sikap tolak ansur masih ujud.

  Sebaliknya kepada kaum Cina ingin diinganti adakah belum dengan dengan penguasaan ekonomi dan hartanah yang kamui kuasa kini kuasa politik menjadi pertaruhan untuk menguasai bumi Malaysia ini dengan menafikan hak Melayu dan Bumiputra. Jangan lah anggap mudah , yang diketahui Malaysia tidak akan menjadi Singapura. Malah yang pasti sekiranya kaum cian megambil tampuk pemerintahan maka tercetuslah suasana baru yang amat diinginkan oleh puak-puak neo yahudi dan pro amerika yang sentiasa tidak mahu mana negara yang aman tersu aman sperti mana yang terjadi di negara Timur Tengah. Bukan mudah mengatasi kemulut yang dicipta berbanding dengan apa yang telah kita nikmati sekarang… dimana juga kita pergi .. banyak orang berkata Malaysia merupakan negara aman yang mempunyai penduduk berbilang kaum.

  Percaya lah walaupun sekali ombak melanda pantai pasir akan berubah tetapi bukan semua panati boleh kita pergi untuk bersantai dan bermain ombak.

 19. malaysian in New york,

  Do you really understand the word you often used “humanity”?

  What humanity we are talking about when we evade the real “elephant” in our midst. In the most simple term, DAP is driving Chinese to collide with the Malays literally speaking. No if. No but.

  Most Chinese refuse to see this. As they do not “mix” with Malays beyond reading STAR or Malaysiakini , they do not understand the malays. They are not aware the danger to their own community .

  We had seen this once on May 13. Only the malays ever humbled and refuse to name outright the one who caused all this. This is their way to deal with the situation. Forget the past. But it is not a secret how Chinese “were told” that Tun Razak (meaning a Malay) started it. They may want to forget what procession passed through Kg Baru.

  Just as the malays must deal with those who like to use Islam to control people and behave as if they are God’s appointed viceroy, Chinese also must not let useless and racist politicians among their midst who are inclined to “attack” Malays just to be seen as champion of Chinese interests.

  The bottom line is that all of us will suffer if we let the creation of invisible wall around us.

  I GIVE YOU THE BENEFIT OF DOUBT. But usually those who cry out loud about wanting to destroy racism in Malaysia are those most racist.

  As for the Chinese, stop dreaming. Accept reality that you have to mix with other races. Meaning separate school is not the way to go.

  Please do not give ridicoulous excuse that separate school is unique in preserving Chinese tradition. You still can learn mandarin or your culture. Nobody is stopping you.

  But separate school comes with a great cost. A generation who is not used to mix with other races wilL appear. Yet you are upset when people refer you as “pendatang’.

  Human nature dictates that sometimes cthe most convenient thing is not to rock the boat. Of what good it is when eventually all of us will be at each other’s throat.

 20. I am actually saddened by all this discussion. I read this 3 x. Just to understand everybody point of view and I find everyone is as sincere and telling the truth. It really make me think, what went wrong with our beautiful country?

  I came from an English national school. Mine was the second last batch before national type English school was taken out of our system. I could still remember during my primary years, some of my best friends were Malays and we do not have any prejudices mixing with each other. We respected each others believe. Raya was always about visiting my Malay friends.

  Come Chinese new year our Malay friends would come over to our home and we make it a point to let them know what is halal to eat. It was a great time of mutual respect of genuine love and concern. Once a good Malay friend of mine was sick for a couple of months due to an accident. To catch up with his maths my brother actually coach him for a few months. This all happened in the early 60 to 70.

  Fast forward to 2012, two of my children are currently studying for their A levels in a private college. Their classes do not have a single Malay classmate. On further inquiry, I found that the college has purposely to my disgust created a separate Malay class so that Friday classes for other classes can be stretched to 3pm. The Malay classes can then go for their Friday prayers not affecting the others. I do not agree with this.

  Yes, I do agree with Helen, we are divided, sadly from young nowadays. Too many ways we are divided, from primary school due to vanicular schools and religious school and all the way up to uni and working life.

  Who is responsible for all this division? Let me propose two main ones:

  1. The politicians on both side of the divide.

  Think about it carefully, this is the number 1 factor. Why should there be political parties which membership is based on race. It only breed race based politics and race biased policies when they are in power.

  Further, why should they be religion based political parties? It serve only to divide us further.

  2.Our own racial prejudices.

  Let’s be honest, we all have racial prejudices and this is compounded because we do not have any chance to know the other side better. Sometimes it’s our own prejudices which keep us uncomfortable to relate or in the case of employment to hire. Our parents and friends influence also serve to fan these prejudices.

  Do we have hope?

  Yes, we need to have trust and hope and love.

  I like Zubedy Anas

  1. Apolitical, your personal experience is similar to most Malaysians upto the mid eighties maybe even the late eighties like me. Thereafter it has been on a sliding scale. On your proposals, I think they are flawed as it is impractical in a multicultural nation like us and how it has been nor why it should change to ape the Westerners who try to be homogeneous with false representation for the heterogeneous.

   We in Malaysia started having these problems in the 90’s (thanks to capitalism -ie self interest without moral conviction) and thereafter as it dawns upon us when the inequality becomes more and more transparent in the public & private sector, thanks to Hindraf. There is nothing wrong in fending one’s own race or religion.

   You have 3 groups, the high, middle & low without the religion coming into an equation when its fits them. The high need to embrace the middle and in turn the low. The high shows what power & $$$ can mean for the middle, so that the middle can reach out to the low as their support base.

   In actual fact for the low, no historic change ever happens except for the change in the name of the masters. This is the mechanism that evolves and it is time tested. The class war at least in Malaysia is now directed on religion where most middle get $$$ warped or political ideology without acknowledging the need for humanity’s sake for the low. I think i am middle class, because if I was high class, I wouldn’t even bother commenting as I know & have the $$$ to mobilize the middle class to do the job for me to enlist the low class who happen to be bulk voters.

  2. Apolotical,

   Agree with your statement, but the reality is what we hv seen and what is written here, so some small % (Im not sure exact figure) which think differently and love this country as what it was/is, enjoying the differences and do not touch any sensitive topics, should keep this way of thinking and free our mind from any race based political influences, and teach the same to our kids, and spread this so called love t, we can discussed about misconduct but it will never end, so while we are still alive, enjoy the moment of being differences to the fullest….

  3. True, apolitical.

   Vernacular school may be the cause of the current divide.
   Selfish but true.

   Children now are not of yesteryears, having best friends among races.

   When the many races go to secondary school, they keep within their own races, having no chance to associate in younger days of primary school.

   May get worse as generation progresses.

   Either we brace ourselves in the future, of take concrete action now.

 21. OB, you mean we Malaysians need white man, western recognition to understand the grouses of the multicultural society in Malaysia who had lived together without race, religion setting us apart in the past?

  Wow i did not know that? Okay let me see if I can get myself nominated for a Nobel prize.

  For your info Stiglitz states “Inequality leads to lower growth and less efficiency”. Do I need to say more how as far as the public education system in M’sia that is affirmative based rather than meritocracy.

  Understand the affirmative concept in his writing that tries to inject morality for those with self interest (currently of course Wall Street, Fed Reserve and the oligarchies, both in the public & private sector) on the basis of equality rather than twisting it with a blanket statement. Malaysians in 2012 not so bodoh Mah!!!!

  1. MINY, you use DAPster-style fallacious and specious argumentation techniques. There is no grain of intellectual substance in what you write.

   You remind me of my former non-malay (and sometimes malay) class mates who would be envious of me when i excelled in school. Instead of congratulating me or acknowledging my better grades they chose to tease and mock.

   In my current observations of non-malays, if they know they couldnt beat a malay using pure intellectual methods, they would resort to mockery and insults. This explains a majority of the comments in cyberspace.

   Helen’s use of baboon imagery in her latest posting is about employing those same tactics against the usual perpertrators. Though i think it seems like ‘stooping to their level’, in some rare occasions like this it is justified, as long as it is not overdone.

   MiNY, I doubt you have read any book by stiglitz, let alone follow his academic and professional career in the media. He clearly thinks there must be redistributionist, collectivist policies in place. Free market ideology/objectivism have failed and meritocracy is just a smokescreen.

   Affirmative action has benefitted a lot of people in this world. Obama himself has admitted he benefitted from such policies. Brazil said it is willing to sacrifice a few fractions of a percentage of GDP to minimise inequality by way of affirmative policies. I gave also the norway example that helen chooses to ignore.

   I notice that helen, like most non-malays i know, rarely, if ever, admit she is wrong. She still wont change her position on Lynas, for example. Instead she modifies her opinion by saying she isnt qualified to comment on it.. Following this logic, she is not qualified to comment on a whole range of technical issues be it in education, economics, sociology, psychology etc.

   Coming back to malaysian affirmative action, I am sometimes shocked when i meet some malays who dont think affirmative action or malay privilege helped them in their lives or career. I challenged those people to re-boot their lives in a foreign country and see if their children can succeed in the same way they did. Very few malay i know want to take up that challenge. And those who do, realise we were given a nice foundation to launch our careers — a foundation that other minorities already had at the birth of this nation.

   Of course, i do realize the affirmative action and other education and social policies cant last forever. But any adjustment have to be discussed in an objective and scientific way instead of hurling insults and sharing hollow opinions and anecdotes, my own notwithstanding…

   1. OB, you use DAPster-style fallacious and specious argumentation techniques.

    What is there for me to modify on Lynas? You can check my archives calendar. I’ve never posted on Lynas. If there was, it was only tangentially wrt to the harassment of LGE at the venue by those whom Anil Netto (echoing the DAPster line) called the “pro-Umno thugs”.

    If someone asked me (which you did) what I thought, i.e. between a ‘Yes’ I agree that the plant operate there, and ‘No’ preferably not, I chose the latter option.

    Just b’cos I picked a negative response doesn’t mean that I have to defend my opinion with a thesis on radioactivity and plant operations, which I’ve been upfront in admitting that I do not possess the expertise to argue in this blog.

    It’s like driving and owning a car, doesn’t mean that the driver has to have a thorough knowledge of car mechanics unless he wants to argue with the foreman at the workshop.

    I’ve never indicated that I wanted to argue any Lynas position (backed with scientific knowledge) as after all, even the PAS MP with a PhD in the field and working experience is disbelieved by some people. You’re simply creating an issue out of a non-issue.

    You’re just a smart aleck with a chip on your shoulder (“class mates who would be envious of me when i excelled in school. Instead of congratulating me or acknowledging my better grades they chose to tease and mock”) plus I recall, an attitude problem with Asian ladies dating white men.

    And if MiNY and I are nowhere near getting Nobel Prizes, neither are you.

     1. Oh yeah, a statement coming from the guy who always thought that the Chinese use May 13 like the Jews use the holocaust.

      1. Hullo.

       You said Holocaust “Industry” which is altogether different from Holocaust (genocide) and applies to different generations (time period).

       One can say “Car” (vehicle parked in Mr X’s garage). Car industry is like Detroit or in M’sia it’s Tanjung Malim / Shah Alam industrial area where the Proton plants are sited.

       Mr X’s home has a “car”. It does not have a “car industry”.

       OB’s argumentative itinerary means and loses direction, again.

    1. It was stiglitz who earned the nobel prize. I was comparing him to you and miny. I was not part of that comparison. Of course the both of you combined cant hold a candle to him. So, i guess it is an unfair comparison.

     As for me, i know i am not always right. I even admitted to you that i took a scientific test for racism and discovered that i am racist. Just like mahathir, I am not afraid to admit it. I can adjust my behavior after knowing my weaknesses– unlike you,apparently.
     I would not be surprised to discover that i am sexist too. That is why i advocate a form of gender based affirmative action. This can help normalise the bias inherent in most, if not all, men. We tend to be chauvinists, you know.

     Continue with your hannah yeoh bashing. That seems to be your bread and butter.

     1. If you wanna compare JS with MiNY and me, I might wanna compare you with Tom Cruise. Not in the looks department but the Scientology.

      Fine that you’re admitting you’re racist, with a tendency to be chauvinistic and I wouldn’t be the least surprised that you’re sexist. Heck, I know you’re sexist. You made fun of my housework load.

    2. That link was from a quick google. Do more googling and you will find more ‘industrious’ bloggers who are trying to make that link betw may 13 and genocide. The sheer volume of bloggers who are doing this leads me to believe it is an industry. But lets not argue semantics because it is very DAPster-like (note how i did not use the term ‘low class’ ;-)

     1. It’s entirely possible that not only in blogosphere but in Facebook and other social media as well Chinese writers may be making a link between May 13 and the term “massacre” (an in-between word not as drastic as genocide — I personally would not agree with either “genocide” or “ethnic cleansing” as labels vis-a-vis May 13).

      May 13 polemics will definitely be discussed esp. if Tanda Putera is screened as scheduled next month.

      However, labelling May 13 as “mass killing” (or related words) is not at all making it an “industry” like the term ‘Holocaust Industry’ coined by Finklestein.

      Below: Recopypaste from my 2012/07/30 at 4:44 pm reply to you:

      If you want to compare the Holocaust ‘industry’ (term coined by a controversial academic-writer) and May 13 viz. your claim:

      “I’ve always thought that the Chinese use May 13 like the Jews use the holocaust. Or they plan to use it in such a manner”,

      then you should checklist the components:

      (1) Germany pays reparations to Israel for her persecution of Jews and to compensate for Jewish property stolen by the Nazis.

      Are the Chinese paid reparations by the govt (??) for May 13 and similar property damage (shops, cars burned, etc)?

      (2) There are relief groups (NGOs) disbursing pensions to Jewish survivors and such.

      Are the Chinese paid compensation by anyone for May 13?

      (3) There are dedicated Jewish organizations like the Elie Wiesel Foundation for Humanity to document the Holocaust, to combat anti-Semitism.

      Do the Chinese have any sort of organized body to look into the atrocities of May 13, locate the site of mass graves, to combat the Chinese every now and again (c.f. Jakarta riots) being made bogeyman, etc?

      (4) There are memorials, Holocaust Museums, even in Berlin

      Do the Chinese have one in Chinatown or Kg Baru?

      (5) There’s the International Holocaust Remembrance Day (Jan 27) commemorated by the UN, Holocaust memorial days in Europe incl. Germany, in USA & Canada as well as a fixed national ‘holiday’ in Israel called Yom Hashoah.

      Do the Chinese have May 13 memorial days?

      (6) Aside from the Nuremberg Trials for German war criminals, the Jews had their own extra-judicial Nazi hunters.

      Do the Chinese have vigilante groups to hunt down the ringleaders of May 13? Anyone brought to trial for May 13? (Harus Idris’ court conviction in 1976 was on corruption charges)

      (7) There are the Holocaust books, the Holocaust tours.

      Are the Chinese giving guided tours through the May 13 hotspots in KL? Can you name any Chinese who’s written a May 13 book besides Dr Kua?

      Err OB, how did you conceive of your brilliant parallel, again? Like I said earlier, the Chinese get under your skin, don’t we?

     2. This is but a start… Once the link between may 13 and genocide is made and confirmed and acknowledged, then you can certainly expect all those items you listed above to emerge.

      Look at how the mau mau revolt will have a different tone after the court ruling. If the kenyans are industrious they could bleed the british for reparation money.

   2. Wah!!!! Now you a linguistic semantic expert pulak. I did not know that I am in competition with you to undermine your intellectual comments on a blog by using DAPster-style fallacious and specious argumentation techniques. That’s news to me.

    1. OB, maybe I found something that matches your intellectual level since we are not up to your standard. No, I am not competing with you. How is this [YouTube] rather than regurgitating the American cowboys?

     1. OB, how is this [YouTube]. Need feedback from the intellectual Malaysian like you to ensure the rest of us live in sacrificing self esteem as we need to ampu without a consideration that we also like to be Malaysians for one another besides it being politically expedited.

 22. Shamsul, you say “Do you really understand the word you often used “humanity”? Maybe I don’t please elaborate. Please also clarify whether your humanity is class, religion, race based or how you seem fit.

  You then say

  “What humanity we are talking about when we evade the real “elephant” in our midst. In the most simple term, DAP is driving Chinese to collide with the Malays literally speaking. No if. No but”.

  Are you kidding me? Is DAP so important when since 1957 humanity had forsaken many Malaysian for their capacity to contribute to the nation because of XXXXXX factors. DAP means nothing, DAP is nothing, they did not create GE12 but rode on it.

  Overheated humanity & reality factors in the form of you know who stirred the pot. Are you ready to deal with it or maintain a status quo with the political gibberish? Get over it. This is 2012 not 1957 or 1970.

 23. Malayian In New York,

  I notice you are so “fond’ of this word. My point is simple actually. We are practising anything but humanity by separating people according to races in our school system, a rarity in this world. No thanks to ‘jaga hati” policy

  Quite a number of chinese say they are ‘terpinggir”. My answer is quite simple. “why on earth you refuse to join other races ?”

  1. saudara,

   I have heard some people call the Chinese the Jews of the East. I don’t know if there’s a word of truth to it, but judging from the way they conduct themselves, I noticed that like the Jews, the Chinese are fond of manipulating others to gain an added advantage.

  2. Shamsul, i only have one race humanity. Is that so difficult to understand. How it is played out is not my concern but it bothers me when it is used as when convenient to address the “me” issue whether it is political or otherwise.

   You want to be pragmatic in an approach, then practice it rather rather running an agenda. So what is pragmatic in Malaysia? Highest suicidal, stateless Malaysians, conversion at the pleasure of policies. We can’t be that stupid to allow these to happen in the pretext of what is politically savvy or how it fit our own agenda.

   Can you figure out what humanity is besides how you want humanity to be as long it serves your self interest. Go figure out and tell me how humanity is so skewed up and manipulated for what I want. You don’t know me and will never know me unless you have a tinge of humanity besides how it serves you.

 24. malaysian in New York,

  Because of the “humanity”, you will definitely realise that the Govt of the day never harsh to non malays.

  Because of ‘humanity”, Malays accept the request of Chinese on separate school system. something that no other ruling races would want to think about.

  Because of “humanity”, at a stroke of pen, more than 1 million citizenships granted, a world record until today.

  Please do not lecture me or any malay on “humanity”.

  1. Shamsul, you sound just like a Jew with their holocaust theory and CIA with its Al-Qaeda 9/11. It was not humanity as you claim above but based on the pre-colonized & post colonized environment that suited the political & economical stakeholders at that instant. Anyway don’t worry, soon enough evidence will be pouring in from FCO similar to the Mau Mau case recently and the Chagos.

 25. Helen, why you tak lihat scenario Parlimen Pandan? To me this is the most prevailing trend, Chinese vote (currently) based on race (racist) and Melayu based on “Perasaan Benci”.

  Parlimen Pandan (2 DUN)

  Parlimen MCA menang (MCA vs Melayu PKR)
  Dun Cempaka PAS menang (PAS vs UMNO)
  Dun Teratai DAP menang (DAP vs MCA)

  Kalau both DUN PR memang camna pula Parlimen MCA menang? sebab majoriti Chinese vote based on race not partilah.
  __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  OTK popular secara peribadi, kot? — Helen

 26. It only show that there is a growing polarisation of ethnic chinese against BN or Malay.

  1. GI, you are exactly on the spot. If I am chinese, with the promises given by the devil DSAI (Datuk Setan Anak Iblis), why should I vote for BN. Duit sudah ada Power pula lah, kasi selesai bumi, melayu punya saga, sampai bilakan.

Comments are closed.