Posted in Kristian

Polemik gelaran “pendatang”

Screenshot komen-komen pembaca The Malaysian Insider pada rencana bertajuk ‘Speak Malay, PM tells Chinese community‘ (17 Okt 2012).

Ada juga yang memberi komen pelik-pelik belaka akan tetapi ia tepat mencerminkan mentaliti mereka.

Pembaca TMI kata BM tidak ada manfaat di negara-negara asing (“speak BM doesn’t bring any benefits”) kecuali di Malaysia. Tambahnya lagi, seseorang yang terfikir untuk menggunakan BM jika berada di Australia akan dianggap sebagai pendatang. 

Pembaca TMI yang sama itu juga berkata “can speak BM so what” — seramai 30,000 orang lepasan universiti tempatan yang mampu bertutur BM masih lagi menganggur

“we Chinese will still be treated as second class”

Pembaca TMI kata semua bangsa di Malaysia adalah pendatang kecuali sukukaum Sakai

“Is [Mahathir] pendatang?”

Pembaca TMI kata BM tak mendatangkan apa-apa faedah; pegawai kerajaan terlalu malas untuk belajar bahasa lain (Inggeris)

Hairan kenapa komen oleh ‘taknakpas’ tidak diluluskan oleh penyelenggara

Pembaca TMI mendakwa sesetengah orang Melayu enggan mengakui BM adalah milik semua – contohnya dengan rela berkongsi kalimah ‘Allah’ – dalam peranannya sebagai bahasa memupuk pemuafakatan

“Why do you want to control the language if it belongs to everyone?”

Pembaca TMI kata negara sudah merdeka 55 tahun tetapi masih ada di kalangan warganya yang bahasa mereka tunggang-langgang 

Komen tidak disetujui oleh 310 orang pembaca

Pembaca TMI mendakwa penduduk di negara-negara Eropah digalakkan bertutur dalam bahasa ibunda mereka

“short-sighted PM wants to kill our own [non-Malay] cultures”

Pembaca TMI kata BM ialah bahasa golongan penzalim

“the tyrant, the corrupt and the bigoted have no right to tell others to speak [BM]”

Pembaca TMI bertanya kenapa orang Melayu tidak reti berkomunikasi dalam Mandarin atau bahasa Tamil?

“don’t tell us what language to speak in because we are not idiots. Thank you for your worthless advice”

Pembaca TMI kata orang Cina membayar lebih daripada 80% jumlah cukai pendapatan negara

“Najib needs to watch your big mouth”

Pembaca TMI kata mereka sanggup bercakap dalam BM sekiranya diberikan layanan sama rata

“In any civilized country, the people are free to speak their respective mother tongues”

Adakah pembaca TMI yang menamakan dirinya ‘tso49’ membayangkan bahawa Malaysia sebuah negara tidak beradab kerana warganya tidak bebas untuk bertutur bahasa ibunda masing-masing?

Seorang lagi pembaca menyatakan bahawa semua orang bukan-Melayu pasti tahu berbahasa kebangsaan

“All or almost all non-Malays can speak Malay”

Pembaca TMI ini pula berkata dia tidak kenal pun seorang warga yang lemah penguasaan bahasa Melayunya

Komen di atas dipersetujui 90 orang pembaca

Pembaca TMI ini kata orang Cina begitu mahir BM manakala orang Melayu pula tidak tahu membaca, menulis dan berkomunikasi dalam Mandarin

“Chinese people know Bahasa Malaysia well and is also able to communicate smoothly in it”

Pembaca TMI mendakwa 99.9 peratus orang bukan Melayu mampu berbahasa Melayu

“99.9% non-Malay and migrated foreigners in Malaysia speak Malay”

Anda hairan tak? Meskipun ramai pembaca TMI yang mendabik dada mengatakan diri begitu fasih bahasa kebangsaan namun tidak seorang di antara mereka (yang dipetik di atas) menulis komen mereka dalam BM …

Author:

I have no Faceook or Twitter.

88 thoughts on “Polemik gelaran “pendatang”

  1. orang bukan melayu rata-rata mengatakan tidak menerima layanan sama rata di malaysia. sikit-sikit, akan tuduh orang melayu ni ‘racist’.
    mari kita lihat, siapa yang sebenarnya bersikap ‘racist’.

    1. majoriti rakyat bukan melayu akan gelar orang melayu sebagai bersikap perkauman bila orang melayu mempertahankan apa yang termaktub dalam perlembagaan bila berkaitan hak-hak orang melayu. tapi mereka tak sedar, mereka sebenarnya lebih bersikap perkauman. contohnya, komen ‘chinese are paying over 80% of tax’. is that really important to mentioned ‘CHINESE’ over there? isn’t that is racist? it do sound racist to me.

    2. kerajaan dah menubuhkan sekolah kebangsaan, untuk semua bangsa di malaysia. tapi, bangsa bukan melayu, nak sekolah cina, india nak sekolah india..macam la tak ada silibus bahasa ibunda di sekolah kebangsaan. kenapa nak asing-asing? it look’s ‘racist’ to me.

    3. bila mantan PM Tun Mahathir cakap tentang orang melayu, orang bukan melayu akan kata beliau ‘racist’. tapi bila persatuan-persatuan cina tuntut sesuatu untuk kaum cina, boleh pulak. kalau diorang nak hak sama-rata, tuntut la sesuatu yang boleh sama dirasai oleh semua rakyat. bukan tuntut untuk ‘bangsa’ diorang je. baru tak ‘racist’.

    1. Merujuk kepada (2) sukatan pelajaran memuatkan pengajaran ibunda di sekolah kebangsaan, pihak pengurusan sekolah bersikap acuh tak acuh

      Seorang pembaca Senthil (SK) telah menulis komen berikut (saya salin-tampalkan di bawah):

      “my niece is currently in national school … the school did not offer the [mother tongue] language under the basis no Teacher. (its been 2 years now since then) but on the flip side my niece can speak arab.

      This is a joke, you introduce a Policy but you did not think through. how come, the management cant find teacher to teach Chinese and Tamil for 2 year. Not even a temporary teacher?

      Will you allow if the school you send your kids to do not have Maths / Science / Sejarah / Bahasa Malaysia / English teacher for 2 year? this show the effort put in to the policy do you think with this the non Malay will settle for a Chinese / Tamil subject in National school?

      this school my niece goes to is not in some rural area, its K.L”

      1. Adik-adik saya dan says belajar kat sekolah kebangsaan. Tak ada cikgu nak ajar bahasa Tamil. Kami belajar sendiri bahasa Tamil walaupun tu bukan bahasa ibunda (actually father is Malayalee, mother Tamil) kat rumah. Emak ajar dan ayah ada command dalam bahasa Tamil yang bagus. Kalau dia orang tak ade cikgu, belajar sendirilah!!

        Look at you, Helen. You learned Tamil on your own, who forced you? Were you bugged that there were no Tamil teachers. You are awesome. If only others could be like that.

        1. dun bull la, u ask helen to write a piece in her mother tongue see can or not? if like that, learn bahasa kebangsaan at home oso can what.

        2. Helen, learned Tamil? Really. You have my respect. Now, how about learning some Malayalam.

      2. Helen, kalau dah ada 2-3 org aja bangsa lain, sorang cina 2 india tamil yg belajar di SK mcm mana nak di adakan mother tongek language? Isu di SK adalah akibat drpd perjuangan besar2an kaum Cina menuntut tah apa2 yg tak mungkin mereka dpt di AUSTRALIA sebagaimana dibangga2kan sgt oleh komentar TMI yg pertama.For Senthil, cikgu2 bahasa cina dan tamil semua dah kena hantar pergi sekolah rasis. Skg ni kalau ikut tuntutan Dong Zhong gila tu., semua cikgu bukan cina terpaksa balik SK. so macm mana tu? SK for all ok..

    2. Tun Mahahtir adalah anak orang Tamil dari Kerala. Dia seorang yang racist. Tun Mahathir dengan megah mengaku dialah yang membuat Cina seperti Vincent Tan, YTL dan tamil mcm Ananda , Tony Fenrandes, Ngalingam, Tamil seprti Syed Bukahri, Mydin jadi billionaire. Tun Mahathir juga bangga dia telah berjaya menjadikan Melayu pengemis di negeri sendiri.

      Itulah sebenarnya masalah melayu. Ditipu oleh Presiden UMNO yang menyorokan race Tamil dia dan mengkayakan bangsa cina dan Tamil.

      bukan apa. Tetapi kita sudah sedar sekarang dan Melayu perlu membuat pilihan yang betul dan membuang kepimpinanan UMNO yang retard dan bahlol.

  2. Di dalam banyak komen, saya tertarik dengan komen yang ditulis oleh pemberi komen ID ‘pputeh’ –

    “All will speak Bahasa Malysia if everyone is treated equal.”

    Adakah ini jawapan pada persoalan yang sering bermain di fikiran kita dengan masalah kurang fasih/atau tidak mahir dalam penggunaan bahasa kebangsaan oleh mereka yang bukan melayu?

    1. Laa mana pula ada orang bukan Melayu yang tak fasih BM? Tengok pada komen semua — rata-rata mereka yakin 99.9 peratus orang Cina mahir cakap Melayu.

      1. Well your Malay is really atroticious and most often cringe worthy. For once, maybe just once try and not incite racial tension? Then again it is precisely because of people like you and umno’s cyber dickheads that people know the true colors of the administration.

        1. Well, since your Malay is so excellent like the rest of the 99.9% (I on the other hand must belong to the 0.01% then), I don’t suppose your church – the City Harvest – would consider starting a Sunday service in BM and allowing you to preach the evangelista message of Love? For the benefit of the Jaclyn Victor congregation lah (not the Umno “dickheads”).

  3. kalu sudah bahasa kebangsaan itu bahasa rasmi dimalaysia, apa perlunya berbahasa menulis mandrin? lucu sungguh komen-komen TMI

    dinegara lain mereka guna bahasa ibunda mereka, konteks sekarang dimalaysia janganlah pula dibandingkan dengan negara lain

    tiada perkerjaan bukan salah pada bahasa, salah diri sendiri kenapa perlu salahkan bahasa pula

    boleh dikatakan lawak jenaka komen-komen di TMI

  4. Memang patutllah selayaknya dipanggil kaum pendatang. Inilah dia produk2 SJKC, SJKT turun temurun. Tak sedar diri kalau Melayu dan Raja2 dulu berkeras menjadikan keturunan pendatang hanya PR sebagaimana di Brunei, adakah skg ini mereka boleh meraih kesenangan dan mempunyai TANAH di sini?

    BUkan Melayu aja mudah lupa, tetapi semua yg tidak menghargai org lain. Kita tgk jelah nanti, kalau ditakdir Malaysiia ini terlibat di dalam zon peperangan, siapa yg akan pertahankan tanahair ini. Baru kena drill sikit kat PLKN dah terkencing masuk akhbar cina.

    Ini Malaysialah. Tak suka BM get lost…

    1. Dan Dong Zhong bolehlah buat lawatan sambil belajar budak2 SJKC ke Mainland China, manakala G Palanivel boleh buat lawatan utk SJKT ke Tanah Besar India sbg persediaan untuk balik ke sana satu hari nanti. Malaysia tak rock mehhh.. No use speaking BM. Yg ckp Melayu juga pendatang tu memang fail Subjek Sejarah. Tgk dulu gugusan kepulauan Melayu sebelum era penjajah menjadikan dunia bersempadan dan kena guna passport. Bodoh pianggg

  5. Strange these malaysian insiders idiots forget that mandarin is not their mother tongue..lol ..the irony.

  6. Saya kadang kadang rasa terkilan, mereka bilang seolah olah orang melayu tamakkan bahasa melayu. Mereka lupa sebelum merdeka bahasa melayu dan tulisan jawi merupakan bahasa terunggul di nusantara sehingga orang jawa yang tiada sistem penulisan ambil bahasa melayu jawi sebagai asas bahasa indonesia.

    Mereka lupa yang demi mengintegrasi berjuta rakyat bukan melayu yang bukan berwargenagara british sebelum kemerdekaan Malaya, sistem tulisan jawi dilupuskan dan mengambil sistem tulisan rumi agar kaum kaum bukan melayu ini dapat menyesuaikan diri. Begitu besarnya pengorbanan komuniti melayu dan bahasa melayu sendiri demi nasib orang orang yang tiada warganegara ketika itu,

    pada masa tu dahlah China huru hara dengan rebolusi kebudayaan, india pula ada masalahnya, amerika syarikat, australia dan england yang dijunjung pula terang terang melarang penghijrahan orang berbangsa china dan indoa ke negara negara mat saleh, negara malang ini jugalah yang dengan ikhlas menerima mereka tetapi diludah dan dihina anak beranak mereka 55 tahun kemudian.

    Saya kesal dengan kebaghalan orang orang yang tidak kenang budi ini kerana gagal mengetahui bahasa melayu merupaka bahasa yang paling dituturi di ASEAN di Malaysia, Indonesia, Brunei, selatan Thai dan Selatan Mindanao. BETAPA BODOH SOMBONGNYA ORANG ORANG INI.

    Saya rasa orang bodoh adalah yang belajar mandarin yang benar benar merosakkan budaya dan jati diri mereka, bukankan mandarin tu bahasa penjajah ke atas bangsa cina sendiri. Bukankan bahasa hokkien, hakka, dan teochew lebih dikatakan jati diri kaum cina malaysia, sedih, sudahlah sombong dengan bahasa melayu lepas tu menaggunakan bahasa asing Mandarin. Lu pikirla sendiri siapa yang bodoh dan merosakkan jati diri kaum cina.

    Satu iktibar, Shila Amzah menyanyikan lagi Gemilang di Asian Wave melawan seorang peserta Thai yang menyanyikan lagu English, tetapi lagu Shila Amzah yang menang hati hakim hakim yang kebanyakannya orang China yang tidak kenal bahasa melayu, orang bodoh sombong sahaja bilang bahasa melayu tidak dihargai di pentas dunia!!!!

    1. saya juga “terkilan” membaca tulisan dari Anda, berikut ini kutipannya : “… Mereka lupa sebelum merdeka bahasa melayu dan tulisan jawi merupakan bahasa terunggul di nusantara sehingga orang jawa yang tiada sistem penulisan ambil bahasa melayu jawi sebagai asas bahasa indonesia.”

      Terunggul atau tidak, bukan itu inti latar belakang saya untuk ikut “terkilan” tapi karena adanya anggapan karena Jawa tidak memiliki sistem penulisan. Mengapa saya harus “terkilan”? Karena;

      1. Melayu Riau dengan aksara Latin adalah dasar Bahasa Indonesia, bukan melayu jawi.

      2. Sebelum jaman Kolonial, Bahasa Jawa dan suku-suku lain di Nusantara sudah memiliki sistem penulisannya sendiri. Silahkan cek di mari :
      a. Aksara Jawa : http://id.wikipedia.org/wiki/Aksara_Jawa
      b. Aksara Sunda : http://id.wikipedia.org/wiki/Aksara_Sunda_Baku
      c. Aksara Bali : http://id.wikipedia.org/wiki/Aksara_Bali
      d. Surat Batak : http://id.wikipedia.org/wiki/Surat_Batak
      e. Aksara Kaganga (Jaman Sriwijaya) : http://id.wikipedia.org/wiki/Aksara_Kaganga
      f. Aksara Lampung : http://id.wikipedia.org/wiki/Aksara_Lampung
      g. Aksara Rencong (Sumatera Bagian Selatan) : http://id.wikipedia.org/wiki/Aksara_Rencong
      h. Aksara Kawi (Abad VIII – XVI) : http://id.wikipedia.org/wiki/Aksara_Kawi
      j. Aksara Lontara (Bugis-Makassar) : http://id.wikipedia.org/wiki/Aksara_Lontara
      h. Huruf Jawi (Riau, Sumatera Barat dan Aceh) : http://id.wikipedia.org/wiki/Huruf_Jawi

      3. Bahasa Melayu Riau dipilih sebagai Bahasa Indonesia bukan karena sistem penulisannya, namun karena penggunaannya yang telah meluas, bahkan dalam penyebaran Agama Kristen di Papua, Belandapun menggunakan Bahasa Melayu.

      4. Bahasa Jawa tidak menjadi Bahasa Persatuan Negara-Bangsa Indonesia karena Orang Jawapun menganggap bahasa Jawa tidak Demokratis, bahasa Jawa memiliki kasta/tingkatan.

      ———
      Indonesia bukan hanya Jawa, Bung.

  7. ironinya – semua komen ditulis dalam Bahasa Inggeris, walaupun mengaku pandai serta fasih berbahasa Malaysia.. Jika saya dituduh tidak pandai bahasa tersebut, bukankah lebih afdal kalau saya menyanggah pendapat dengan menulisnya dalam bahasa yang dikatakan saya tidak pandai atau fasih? Misery loves company..

  8. Hong kong pun x nak belajar silibus tanah besar Cina… kalah nak jadikan negara ni sebagai tanah besar China….. balik tongsan…

  9. Could we refer to Mendelas statement above in TMI ” why malaysians dont take the oppurutiny to master a chinese language” yes just to master another language would be good.

    But what really would the benifit be …..job prospects ???…Look at all the advertisments in any newspaper # chinese preferably# here already other races get discriminated. Even for mandarin spoken jobs they are sourcing ppl from china.

    And on another matter please do not speak to highly regarding all the chinese dialect that some malaysian chinese can speak.

    I have meet quite a lot of chinese mandarin speaking nationals , and they say the mandarin spoken here is crap” (quote from a mandarin lecturer in UM)……they sometimes dont even understand what is spoken.

    Refer to TMI pputeh “all will speak malay if all treated equal” …please dream on ….you really think so…. no larrrr ….think again pputeh

  10. memang seronok jika membaca pendapat orang lain. malah ia boleh menjadi ketagihan. kalau tidak masakan saya selalu datang ke blog ini [:)].

    rata-rata pengomen di TMI yang dipaparkan oleh helen memang berbau rasis. berdasarkan sampling (based on sampling) saya dapati mereka ini memang bersikap tidak mengenang budi. tapi itu bukanlah suatu kepelikan kerana majoriti mereka berfikiran sempit dan tertutup. apa yang dikesalkan ialah, mereka ini tidak menghormati perlembagaan dan kontrak sosial yang telah dipersetujui oleh pemimpin terdahulu.

    pendapat yang menyatakan semua bangsa di malaysia adalah pendatang kecuali suku kaum sakai adalah terlalu dangkal. ada banyak lagi suku kaum orang asli di malaysia ini. walaupun ada bukti (nanti) tentang kependatangan melayu kenapa hendak dipersoalkan lagi. perlembagaan mengatasi segalanya. kontrak sosial pula adalah janji yang tersimpul mati. jika lembu dipegang pada tali, manusia dipegang pada janji. lagipun melayu wujud di tanah melayu lebih awal dari bangsa lain. untung selalu dipihak pendahulu.

    kesamarataan mutlak takkan dapat dicapai 100%. adakah kenyataan ini dangkal? lihatlah ke temasik, adakah semua warga diberi kesamarataan? adakah cina pendahulu pulau itu? siapa memegang tampuk pemerintahan? adakah sebuah rejim yang diwariskan bapa ke anak? berapa ramai wakil rakyat melayu, india? berapa ramai pembangkang yang dikenakan gag order? banyak lagi persoalan…

    generasi buta hati sekarang ini takkan mampu merasa bersyukur kerana sentiasa inginkan kesamarataan mutlak yang tak mungkin dicapai. teruskan bermimpi dan melayan janji yang ditaburi oleh Pakatan Rakyat.

    1. IDA,

      1. Anda mengatakan “perlembagaan mengatasi segalanya. kontrak sosial pula adalah janji yang tersimpul mati.”. Saya tidak bersetuju dengan pandangan anda. Pertamanya, perlembagaan itu sendiri boleh dipinda. Maka, ia bukannya mutlak dan berkekalan. Kedua, mengenai kontrak sosial ia adalah tidak bertulis. Di manakah dokumen kontrak sosial itu? Siapakah yang menurunkan tandatangan? Berapa lamakah kontrak itu akan berkuatkuasa? Adakah sesuatu yang dipersetujui oleh nenek moyang kamu dan saya itu akan mengikat generasi sekarang dan selama-lamanya? Adakah kontrak sosial itu adalah perlembagaan?

      2. Di Malaysia, ahli politik sering meletakkan definisi kontrak sosial sebagai persetujuan di antara kaum Melayu dan bukan Melayu di mana orang Melayu akan mengikiraf kewarganegaraan bukan Melayu dan sebaliknya, orang bukan Melayu akan mengiktiraf hak istimewa orang Melayu. Negara lain pula mengatakan definisi sebagai hak dan tanggungjawab di antara rakyat dan pemerintah. Rakyat akan ‘mengorbankan’ hak mereka dan rela tertakluk kepada kuasa kerajaan. Sebaliknya, kerajaan mempunyai tanggungjawab untuk melindungi rakyat. Kalau ikut definisi ahli politik Malaysia, maka ia menjadi Melayu vs Bukan Melayu di mana politik perkauman dan ‘divide and rule’ akan menjadi senjata kepada ahli politik untuk terus berkuasa. Sebaliknya, jika ikut definisi kedua ia menjadi Rakyat vs Pemerintah. Kerajaan yang zalim dan rasuah akan dijatuhkan oleh rakyat. Sebab itu, ahli politik cenderung guna definisi yang pertama.

        1. Antihipokrit, saya ini Melayu. Macam mana nak balik Tongsan. Bercuti di Tongsan bolehlah. Dari komen anda, boleh dinilai tahap kematangan penulisan kamu. Apabila kebanyakan pembaca memberi respon secara waras yang disertai hujah dan fakta, anda sekadar bersikap ‘denial’ dan beranggapan sesiapa yang menentang konsep kontrak sosial itu adalah kaum pendatang.

          Tahukah kamu bahawa terdapat banyak golongan Melayu generasi X and Y yang tidak bersetuju dengan kontrak sosial. Mereka ingin bersaing di atas padang yang rata dan diiktiraf di persada antarabangsa. Boleh kamu jawab persoalan yang dibangkitkan saya?

          1. Generasi X dan Y boleh bertanding samarata. Tiada sekatan untuk bertanding samarata tetapi patutkah kita buang kelebihan (advantages) yang ada.

            Asasnya Perlembagaan ditulis bagi menjamin kesejahteraan dan keamanan sesebuah negara. Perlembagaan adalah undang undang no 1. Tiada undang undang lain yang boleh bercanggah dengan Perlembagaan Malaysia. Sekiranya Perlembagaan sedia ada dibuang terus maka akan berlaku kacau bilau. Pada kebiasaannya Perlembagaan akan dipinda bagi disesuaikan dengan perubahan pola dan kehendak masyarakat.

            Tiada kontrak sosial dalam Perlembagaan Malaysia tetapi hak keistemewaan orang Melayu tertulis dalam Perlembagaan, Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi tertulis dalam Perlembagaan. Sekiranya ada pihak ingin meminda perlembagaan maka majoriti di Parlimen harus setuju maksudnya sekiranya inginkan konsep kesamarataan ala DAP maka DAP harus menguasai Parlimen, sekiranya PAS ingin melaksanakan hudud ala PAS maka majoriti PAS mesti menguasai Parlimen.

            Di Malaysia tiada sekatan untuk menjadi ahli mana mana parti politik dan tiada sekatan mengundi sesiapa sahaja. Sekiaranya generasi X dan Y merasakan majoriti rakyat Malaysia inginkan perubahan, sudah tentu semasa PRU nanti PR akan menang. Tetapi apabila PR kalah janganlah pula menyalahkan konsep ‘divide and rule’ atau ‘race base policy’. Janganlah mengutuk pihak yang mempunyai kelainan pendapat sebagai ‘moron’, ‘dumb’ atau ‘stupid’.

            Akhir kalam jangan terlalu taksub dengan rencana Azmi Shahrom dan STAR.

          2. “Tahukah kamu bahawa terdapat banyak golongan Melayu generasi X and Y yang tidak bersetuju dengan kontrak sosial”

            Hellooo, kat mana kamu ambil kenyataan ini? Ada buat survey? Bila, siapa, berapa ramai? Show us the proof.

            Btw, tahukah kamu bahawa terdapat banyak golongan Melayu generasi X and Y yang bersetuju dengan kontrak sosial atau tidak aware mengerti maupun faham tentang hal ini? Before you ask me for proof, show me yours first.

      1. samarata,

        seperti saya tidak dapat mengawal pendirian anda, anda juga tidak dapat mengawal pendirian saya. itulah namanya pendapat peribadi. saya tidak merasa janggal jika orang lain tidak dapat menerima pendapat saya. manusia memang lumrahnya berbeza-beza persepsi tentang dunia yang mereka lalui. bayangkanlah jika kita semua sama persepsi, tentu dunia jadi kurang menarik. :)

        saya tidak pernah berusaha keras supaya orang menerima pendapat saya di sini atau di mana-mana blog yang saya jenguk. ia hanyalah pendapat peribadi. dengan pendapat peribadi saya takkan mampu mengubah dunia. saya sedar semua itu. berinteraksi (menyatakan pendapat) hanyalah sekadar melepaskan apa yang terbuku di fikiran. “nothing serious”

        saya hanya orang melayu biasa, generasi “old school”, makan gaji (kuli) yang tak menerima apa-apa bantuan istimewa dari kerajaan. saya bayar sendiri semua kos pendidikan saya dan anak-anak 100%. tidak layak menerima BR1M dan dulu saya juga membeli buku teks untuk anak-anak. namun saya tetap bersyukur di lahirkan di sini. bagaimana pula anda?

      2. Perlembagaan boleh dipinda, tetapi belum dipinda. So, kena le kamu hormat dan ikut perlembagaan bertulis yang belum dipinda. Mengapa persoalkan perlembagaan sekarang.

        Belum dipinda tetapi berbicara seolah2 sudah dipinda dan seolah2 kamu mewakili majoriti yang mahu dipinda.

        Bercakap soal kontrak sosial tidak bertulis konon. Bagaimana pula soal perlembagaan BERTULIS yang BELUM DIPINDA yang kamu persoalkan?

        Nampak sangat prejudis dan hipokrasi kamu.

  11. Terus terang aku terasa ‘bitter’ selepas membaca artikel ini Helen.

    Tetapi pada masa sama aku terasa kasihan dengan katak2 bawah tempurung ini semua akan sikap ‘holieu than thou’ atau ‘my language superior than yours’ mereka.

    Namun aku tetap terima mereka sebagai rakyat Malaysia cuma pelik bila mereka rasa kami Melayu menerima layanan ‘1st class citizen’ daripada kerajaan. Sebagai contoh aku, aku beli rumah ‘2nd hand’ jadi tak pernah merasa diskaun bumiputra!

  12. pengakuan ikhlas:

    saya adalah pendatang ke negara ini tapi saya pendatang terdahulu. maaflah kerana saya melayu.

    yang benar,
    IDA

  13. Helen,

    Malaysia adalah sebuah negara yang unik dimana kaum majoriti terutama ahli politik mereka berfikiran seolah olah mereka minoriti sementara kaum minoriti terutama orang Cina berpendapat mereka tentukan segalanya.

    Sekolah berasingan hanya akan sebab kita hidup dalam kelompok sendiri saja. Dan ianya berlaku sekarang. Sekolah berasingan melahirkan masyarakat Cina yang tidak bercampur dengan orang Melayu. Bila ada masalah kerana biadap dengan melayu, mereka akan lari pada DAP minta bantuan.

    Orang cina berpendapat mereka dapat ugut UMNO. Mereka betul juga. UMNO terutama di bawah Najib sedia memberi sampai orang Melayu terasa hati.

    Namun Najib mungkin terlupa bahawa kebanyakan orang Cina tak mungkin akan undi BN lagi sebab lebih untung undi DAP yang menguasai PR.

    1. Ya betul. Sehingga SOP Polis yg menggari pesalah pun dipertikai oleh ah pek politik. Sebab yg kena gari tu Cina.

  14. Sejujurnya saya merasakan betapa perlunya perkataan pendatang itu tidak digunakan lagi; ianya satu perkataan penuh penghinaan. Kita harus meletakkan diri kita ditempat mereka, apa rasanya jika kita dilabel sebegini? ‘Don’t do to others if you do not want it to be done to you’

    Dalam konteks bahasa, sebagai penggemar bahasa – saya rasa setiap rakyat Malaysia harus belajar bahasa bangsa yang lain dari bahasa ibunda mereka. Untuk menjadi teladan pada yang lain, kita perlu menjadi contoh. Apa ruginya belajar bahasa lain, bukan sahaja ianya ilmu malah ianya mendekatkan kita antara satu sama lain; kalau kita benar-benar ikhlas mahu membina persaudaran seMalaysia, kita sendiri harus berubah, membuka tangan menyambut mereka.

    Mencerca, memaki kekurangan yang lain bukan jawapan malah menambah kemarahan serta kejengkelan.
    Bagai menarik rambut dalam tepung – rambut tak putus, tepung tak berselerak. Ada baiknya kita kembali ke adat Melayu yang lembut & berbudibahasa untuk menyelesaikan permasalahan.

    1. Mempelajari pelbagai bahasa bukanlah isu di sini.
      Tiada siapa menafikan kebaikan mempelajari pelbagai bahasa.
      Isu di sini ialah masih ramai warga Malaysia yang tidak fasih berbahasa kebangsaan walaupun negara telah 55 tahun merdeka.

  15. Saya orang Melayu tinggal di China, saya belajar Mandarin agar saya boleh menghargai tempat saya menumpang mencari rezeki. Saya tahu adab dan sopan bermasyarakat.

    Saya tak marah mereka di TMI nak teruskan belajar jadi China, India atau Arab mutlak, tapi berpada-padalah. Jangan sampai terang-terangan nak jadikan Pulau Pinang tu Singapura, Brickfields tu Chennai, atau Jalan Petaling tu HK. Jangan nampak sangat sikap sengaja dengan sistematik menjadikan sesuatu negeri, kawasan atau jalan eksklusif untuk satu Bangsa sahaja.

    Jangan melampau menidakkan yang Malaysia/P.Pinang sama-sama dikongsi berbilang bangsa. Jangan terlalu tamak dan sombong.

  16. Dear All,

    its funny to me to be honest, all harping our swords to fight.

    but I am confuse are we talking about Bahasa Malaysia as the official language or Ventricular School or Non-Malays cant speak Malay?

    Bahasa Melayu / Malaysia – Official Language – Agree
    Its in the constitution, you cant change it and shouldn’t change it

    Non Malays cant speak Malay – Agree to disagree.
    Bukan semua tak pandai/ Fasih. Bukan Melayu patut memperbaiki bahasa malaysia Mereka and yang melayu pula tolong ajar mereka yang lemah dalam bahasa. (its easy to put down people, its takes a lot more to hear/understand and help people)

    Existence of Ventricular School / Abolishment – undecided with comment.

    Sekolah Ventricular boleh dimansuhkan jika Kerajaan bersikap serious dalam perlaksanaan Kelas-Kelas Bahasa. (tak kisah la if anything more than 5 student just have a class. government already wasting alot of money on other stuff and additional 2 teacher wont cost a lot)

    Kerajaan juga harus menambah bilangan sekolah dipedalaman dan menjamin quality pendidikan.

    Kerajaan dapatkan tenaga pengajar yang berkualiti. If Major matematik – ajar matematik if major Bahasa Melayu ajar Bahasa melayu. kalau boleh.

    Get teacher who actually want to teach not those who seek payday only (there is a lot of the in Malaysia)

    Lastly-

    100% equal right – not going to have those in gain wont give up, also bogey man tactic.

    Rakesh Kumar,

    guess you are smart but there is a lot more to bahasa ibunda than able to speak ones language. maybe you are happy with just able to Speak/ write/ Read other may not. don’t be childish.

    HuaYong,

    as much as our mothertongue is not Malay but we have to accept the fact that Malay is the National language. Our ability is a concern here because we are lagging behind.

    Antihipokrit

    Dont blame the school or the student. school is a place you learn regardless on other matters.

    jadi bila nampak kerja prerequisite minta bahasa Mandrin tu jangan marah jangan cakap racist salahkan diri sendiri.

    as for the Young Generation,

    Learn to put our differences aside
    Try to remove or reduce your inner racism
    Learn Malay, English (for both future and nation)
    Don’t be too condescending towards other people or race

    Why do we need to fight with our brothers of difference race?

    1. SK,

      you shouldn’t be confused. Perkara ini sudah melibatkan ketiga-tiganya. Walaupun BM itu merupakan bahasa kebangsaan, tetapi statusnya langsung tidak diendahkan oleh mereka yg memberi komen di TMI malah bahasa mereka sungguh biadap.

      Benar, komen pertama yg ditampal di atas kata, kalau di Australia kita bercakap Melayu, mereka akan anggap kita sebagai “immigrant”, sama seperti di Malaysia, kamu bercakap Tamil dan Cina di depan Bumiputera, kamu juga dianggap “immigrant, lebih2 lg jika ada orang Bumiputera di dalam kumpulan perbualan itu.

      1. Saya kira pembaca TMI bergelar ‘charsiewboy’ sebenarnya menyindir keupayaan bahasa Melayu, yakni BM tidak ada gunanya di mana-mana pun kecuali di tanahair.

        1. Damn..padahal Bahasa melayu adalah bahasa yg dipakai di nusantara sebagai bahasa penyatu oleh lebih dari 250 juta org, jikalau kita kira dari sudut populasi nusantara..apa-apa pun, bahasa jiwa bangsa, “malaysian first” hanya retorik semata

  17. Betul kah 80% of tax paid by Chinese?? Dari mana dia dapat maklumat ini atau pun hentam saja?

    Hampir semua orang melayu makan gaji dengan kerajaan atau pun firma GLC. Semua pendapatan mesti diberitahu kepada LHDN. Satu sen pun tidak boleh sorok dari LHDN.

    Ramai orang China bekerja sendiri. Tak bayar cukai sepenuhnya. Ramai yang ada syarikat sendiri. Lagi pandai sorok pendapatan dari LHDN.

    Lihat pula pada berapa ramai orang Cina yang tinggak di luar bandar. Tak sampai 1%.

    Pergilah ke hospital Kerajaan di bandar-bandar besar atau pun kecil. Cuba lihat berapa ramai orang China yang mendapatkan rawatan. Sudah tetu lebih ramai dari orang Melayu. Bilangan orang Melayu yang tinggal di bandar lebih kecil.

    Jadikalau kerja sendiri, tak bayar cukai. Kalau bayar pun sedikit saja keraka boleh sorok. Tapi semua perkhidmatan Kerajaan semua sapu.

    Soalnya siapa yang bayar cukai lebih? Siapa pula yang sapu lebih?

    Sebelum cakap elok fikir dahulu. Saya yakin mereka yang bangga boleh cakap orang puteh, yang guna mandarin, cantonese, hokkien dan lain-lain tak akan baca catatan saya ini. Sebabnya Tak Tau Bahasa.

    Di dalam pribahasa tak tau bahasa bermakna bukan saja tak faham BM tapi juga tak tahu adat resam, tak sensitif, tak sopan santun, tak tau berbahasa lembut tak menunjukkan proper upbringing.

    Thank you Helen for allowing me to comment on your blog

    1. Economist kampong,

      Boleh rujuk sini untuk angka sumbangan cukai kaum cina. http://en.wikipedia.org/wiki/Malaysian_Chinese#cite_note-malaysia-today.net-9

      Cuma kesahihan fakta dalam Wikipedia ini tidak dapat dikenalpasti. Jika dilihat dari aspek penguasaan kaum Cina terhadap ekonomi negara, maka boleh disimpulkan bahawa kaum Cina adalah penyumbang terbesar cukai negara. Tetapi mereka tidak pula menjadi penerima terbesar bantuan dan subsidi yang diberi oleh kerajaan, terutamanya golongan menengah.

      1. Melayu/Bumiputra golongan menengah juga semakin ramai berbanding 20-30 tahun lalu kerana semakin ramai yang bekerja dalam sektor swasta atau menceburkan diri dalam perniagaan.

        Melayu/Bumiputra golongan menengah juga kurang menerima bantuan dan subsidi daripada kerajaan meskipun mereka juga membayar cukai pendapatan, perniagaan dan sebagainya.

      2. wiki tu lansung tak boleh pakailah sebagai rujukan..
        habis orang hisap rokok, mkn kfc mcd kena GST adakah mereka tak bayar cukai ke?

        itu penguasaan ekonomi, “perakuanan kreatif” boleh dilakukan untuk menyembunyikan jumlah sebenar pendapatan syarikat

        tak terima? ala bro, cube tgk perkhidmatan spt hospital berapa ramai juga orang cina disitu… so adakah mereka tak menerima subsidi? atau nak bercakap mcm org PAS “ahh itu tanggungjawab kerajaan perlu bantu rakyat” bergitukah

        hehe

        1. Tanpa sebarang angka rasmi daripada LHDN, adalah mustahil untuk kita menentukan kaum mana menyumbang berapa banyak cukai kepada kerajaan. Semua orang sekadar membuat spekulasi yang kurang berasas. Walaubagaimanapun, kita masih boleh membuat andaian menggunakan nisbah tertentu. Contohnya, rakyat Malaysia terbahagi kepada 60% Bumiputera dan 40% bukan Bumiputera. Maka, kita andaikan nisbah tersebut digunapakai untuk menentukan sumbangan cukai mengikut kaum. Seterusnya, kita lihat pula di mana cukai tersebut dibelanjakan. Contohnya dalam pendidikan program matrikulasi di institusi kerajaan. Ironinya, kita tidak melihat nisbah 60:40 diguna pakai untuk kemasukan matrikulasi. Kaum bukan Bumiputera dalam program matrikulasi hanyalah 10% sahaja. Yakni, pelajar Bumiputera merangkumi 90%. Bukankah bajet Kementerian Pengajian Tinggi itu dibiayai oleh pembayar cukai rakyat Malaysia? Macam mana pula dengan UiTM di mana pelajar Bumiputera merangkumi 100%? Adakah UiTM dibiayai oleh cukai yang dibayar oleh rakyat Bumiputera sahaja?

          1. I would like to add another scenario based on your 60:40 ratio. What about the employment in the public sector? The ratio is Bumiputera 90% and non-Bumi 10%. Where is the fairness?

            1. 46. opinion2 | Oktober 26, 2012 at 1:01 pm

              I would like to add another scenario based on your 60:40 ratio. What about the employment in the public sector? The ratio is Bumiputera 90% and non-Bumi 10%. Where is the fairness?

              ==> Hakikatnya, tidak ramai non-Bumi yang memohon jawatan dalam sektor awam sehinggakan beberapa agensi/jabatan kerajaan terpaksa melakukan kempen menarik minat non-Bumi untuk menyertainya.

              Jawatan dalam sektor awam perlu dipohon.

              Jawatan dalam sektor awam tidak akan datang kepada sesiapa pun melalui jemputan.

              Salah satu syarat dalam permohonan jawatan dalam sektor awam ialah kebolehan menulis, membaca dan bertutur dalam bahasa kebangsaan, iaitu Bahasa Melayu.

          2. Azlan, is that your personal opinion or a fact? Any empirical data or evidence to support your statement? Would you be kind enough to rebut the points made on program matrikulasi and UiTM as well?

      3. “Cuma kesahihan fakta dalam Wikipedia ini tidak dapat dikenalpasti”

        – betul2 lahabau, dah tahu kesahihan tak dipasti, nak juga applikasi angka ini dalam komen anda. You make a mockery of your comment on penyumbang terbesar dan penerima terbesar.

        Get your facts right first, then baru cakap maa! Wtfish

        1. kiasu,

          “The government used taxes from the people to develop the country, but who contributed the most in taxes? “The Chinese! Their success in business has made them the biggest contributors in taxes.” This is what Mahathir said on a forum of Future Challenges of the Malays organised by the Kedah Malay Assembly Hall in Alor Star and was reported by The Sun, Monday 27-03-2006.

          Although the statement was descriptive and not specific in terms of percentage or ringgit, the statement is highly credible as it was made by a former PM. Unless you want to say that Mahathir is lying. This statement has proved that the Chinese is indeed the biggest tax contributor in our country, at least in year 2006. Now I am finding evidence on whether or not the Malays are the largest beneficiary/recipient of government spending funded by taxpayers although they are not the biggest tax contributor.

          1. “Now I am finding evidence on whether or not the Malays are the largest beneficiary/recipient of government spending funded by taxpayers although they are not the biggest tax contributor.”

            Bukankah sudah teramat jelas? Sama ada dari segi pemberian kontrak, biasiswa, rumah kos rendah, bantuan kebajikan, pengajian tinggi, UiTM, MRSM, jawatan sektor awam, kenaikan pangkat dalam sektor awam, amanah saham, approved permit dan banyak lagi. Hampir semua ‘disapu’ oleh orang Melayu ataupun untuk sesetengah kes, disapu oleh kroni Melayu.

  18. hahaha.. bila bancian je lari… atas alasan tak pandai BM dan BI. Hampeh dah jadi warganegara tak tau bahasa kebangsaan. takut LHDN cari.. itukah namanya ketelusan? 80% boleh dipertikaikan. Berapa byk company Cina yg buat 2 akaun utk menipu kerajaan.

  19. I hate to agree with TMI commenters, but in some cases they are correct. Having a good command of the Malay language doesn’t help in the professional world. It can even be an impediment — no right-minded Malay would want to appear like a Malay nationalist when trying to gain employment in the Chinese-dominated private sector.

    It’s about time Malays wake up and smell the roses, because they smell like the compost they are planted in.

    1. Well, if one intends to apply for a permanent residentship in Australia, having a good command of Bahasa (either Malaysia or Indonesia) can score some brownie points..:-)

      I know for a fact that one of the top two mining companies in the world has a series of language experts working for them, one of them a melayu from Kuantan with a Bahasa degree; to trawl through historical documents for loop holes that will steer advantage to the company.

    2. ob, fact is when govt n glc are with 90% malay, while most non malay were in private/business, mnc, smi, hence the segregation is not only in the first six years of primary education, it is actually almost the entire working life, so where is the incentive and motivation to improve our bahasa kebangsaan when we rarely speak or write in malay?

      since u travel to many countries, i believe u would notice that u have not much choice but to learn the native language in many countries like japan, china, korea or even thailand and indonesia, however malaysia n singapore is slightly different, all foreigner can survive very well as long as they know english. i could be wrong, hope to hear from your interesting experience.

      1. most non Malays are not in MNCs, although a significant number of them work for family based SMEs. in the case of MNCs, if you take a good look at those companies, the number of Malays are significantly higher than non Malays. I know because I work for a MNC.. in fact, the non Malays that are in MNCs, they are mostly, well to put it correctly, virtually all of them are overseas educated, not the half baked non Malay graduate types that our universities churned out on an annual basis.

        1. i said most non malay were in private/business, mnc, smi ie not in govt n glc, i didn’t say there is no or very less malay that work in mnc. what is the communication language in mnc?

          mnc from japan, korea, taiwan and singapore recruit many local and asia graduate, the mnc you talking about are mostly from us / europe, it is common for anglophile to flock together.

          1. even MNCs from Japan, Korea, Taiwan, Singapore, they demand that the candidates be competent in English. you know what competent is? you don’t have to speak like Anglo Saxons but meaning that you can communicate without barriers.

            there are those within the Chinese community, these people, they complain about discrimination not only from the establishment, but also in the workplace of MNCs due to their less than competent command of the English language.

            I myself have interviewed Chinese candidates, those from local private/public universities. their command of the English language is so atrocious that most of time, I had to ask them “what is it that you want to convey?”.

            while I do not glorified the English language, I accept the circumstances that the English language is vital in the workplace simply because, at MNCs, even SMEs dealing with MNCs, we need to interact with people of various ethnic backgrounds to get the job done.

            as for GLCs, the working language is predominantly English.

            now is your question answered?

          2. u meant this question “so where is the incentive and motivation to improve our bahasa kebangsaan when we rarely speak or write in malay?” or this question “what is the communication language in mnc?”

            and yes there are many chinese that cannot speak competent? english, or competent? chinese or competent? bm but what this have to do with what i wrote? i am from mnc, all gm are local graduate, and my preceding employer, a japanese mnc recruit mostly local, japan and taiwan graduate, except the sales division that require competent communication skill. both me n u dont have any empirical data but i doubt if u know much about asian mnc especially those in manufacturing, but never mind, we share our knowledge and that is what discussion is about.

            btw, u can continue to tell us how incompetent the local chinese graduate are, i am all ears, my question is in order to become more competent, they have to learn ENGLISH right? this is ob point all along, i agree with him, so what is your point?

          3. wow now I m surprised by HY’s point of view. he actually works for a foreign company.

            so when Ahmad Ibrahim says something that you don’t like, you get emotional like for instance “but i doubt if u know much about asian mnc especially those in manufacturing” and to get yourself off the hook for being emotional you say “but never mind, we share our knowledge and that is what discussion is about”, very clever boy!

            what to expect from someone that’s a cry baby ?

          4. that is just childish. stick to the topic. avoid throwing irrelevant jabs that only undermine your argument, if u do have one in the first place, boy!

    3. Bahasa Melayu memang hebat di perantauan Asia Tenggara ini. Kerana Bahasa Melayu yang mudah dipelajari lah maka berjuta2 orang indonesia dan bangladesh serta dari negara2 lain boleh datang bekerja di Tanah Melayu Malaysia.

      Kerana Bahasa Melayu yang mudah dan tak perlu perfect pun lah maka ramai orang2 Malaysia termasuk cina Tanah Melayu boleh senang berniaga di Indonesia. Juga senang bekerja dan berkahwin dengan Indonesia.

      Tapi cina2 rasis TMI ini tak sedar, ramai golongan mereka berbisnes dan berkahwin dengan orang Vietnam kononnya, hancusss juga akhirnya. Bagus sangat ke applikasi bahasa mandarin bagi orang cina ni?

      Tapi apek-apek pendatang TMI tu yang konon warganegara Tanah Melayu tapi tak respect langsung BM, tersangatlah rasis, hipokrit, prejudis dengan ketongsanan tebal mereka.

      Aku Melayu dah semakin tebal kerasisan aku gara2 cina TMI ini. Tapi dengan orang India Tanah Melayu aku sangat respect. Depa bila bercakap BM betul2 terasa kejujuran mereka, walaupun over cakap tapi sincere.

      1. Betul kah di Singapura Bahasa Melayu masih the national language? Jika betul, adakah ini status yang cina TMI mahukan?
        Jika begitu, mereka kena juga setuju hapuskan sekolah2 cina juga lah, ikut macam Singapura lah.

  20. How is this for a polemic position? see video on YouTube (watch?v=n7exNaHkO2I). He passed away two days ago. A legendary American Indian patriot. Imagine this happens in USA and we so full of ourselves how language and religion dictates the cause of the nation besides humanity even when the truth and reality is staring straight in your face in our hypocritical position that everything is kosher when it fits our momentum.

    Subjective nuances are $$$ driven for how it is manipulated irrespective of the origin, subjective notion for people like Russell Means is a battle for humanity. We will always continue to be the summer soldiers and sunshine patriots waiting for the white knight to appear. Will you be the white knight to sustain the culture in Malaysia irrespective of the origin or driven along the path of language and religion to ensure that the divide and rule mechanism indirectly dictates how you think even if it defies and frustrates fellow Malaysians.

    Malaysia Mah!!!, semua boleh!!!, show me the $$$.

  21. my dear Helen,

    Nowadays (including in my office!) my non-Malay colleague openly said that Malay are no different with Chinese or Indians because they said Malay are ‘pendatang’ from Indonesia.

    Is that true?

    Well, here I attached a link, an article from one blog that I think suitable to explain the situation to these ‘Malaysian First’ people :

    http://ibnurusydi.blogspot.com/2011/02/melayu-dituduh-pendatang.html

    maybe you also can give your own opinion?

    1. I do not think the Firsters should call Malays “pendatang”.

      How far back do they want to go? Didn’t everyone originate from Africa (‘Out of Africa’ Eve theory) after all? If yes, then tracing our origins we should be Africans, instead of Chinese and Malay.

      The borders between Indonesia and Malaysia, and Malaysia with southern Thailand were artificially drawn by the British and the Dutch.

      Nusantara is the Malay archipelago and Malays were a seafaring people who merantau between the islands including Mindanao and the ones in the Sulu Sea.

      The people of this region belong to the ‘Malay’ stock. Firsters should just accept that instead of acting so kiasu.

      1. exactly, we don’t call this place the Malay archipelago for no apparent reasons, but the Firsters, they are “cetek” in terms of knowing about other people’s history, oh well, they are Firsters after all.

        1. Manusia memilih untuk mempercayai sesuatu perkara.

          Walau sebanyak manapun bukti, kajian dsb yang jelas mengatakan Melayu dan suku kaumnya ialah peribumi Kepulauan Melayu dan sebahagian Tanah Besar Asia Tenggara (Myanmar, Thai, Kemboja, Vietnam), Firsters akan tetap pilih untuk tidak mempercayai.

          1. Azlan,

            golongan yang diberi fakta jelas dan benar namun tak dapat menerimanya kita nak panggil apa ya?

            kalau nak panggil bodoh tak patut pulak kerana mereka ni ke sekolah dan pandai pula main internet.

            panggil ‘kufur maklumat’ boleh dak?

          2. Saudara, Sejak zaman silam kita hanya mendengar hanya KESULTANAN MELAYU yg wujud di nusantara ini. Tiada pulak terdengar MAHARAJA CINA di Nusantara. Samalah juga tiada KESULTANAN MELAYU di Tanah Besar China. Tak pernah dengar Dinasti Muzaffar Syah di China. Nak menafikan sejarah pun patut-patutlah.. Memang selayaknya dipanggil pendatang selagi fikiran berkiblatkan negara asing.

    2. Takut nak mengaku tok nenek dtg dari China dan India maka dikatakan Melayu itu pendatang. Mereka yg meletakkan diri sebagai pendatang kerana masih berkiblatkan negara asal tok nenek. Mungkin mereka boleh mengadakan segala2nya Cina di Australia. Berani ke Cina Dong Zong pergi Australia dan ckp dgn mat saleh sana yg mereka adalah Pendatang?

      1. mat saleh di australia semua pendatang yang merupakan keturunan pesalah jenayah yang dibuang negeri.

        penduduk pribumi (aborigin) adalah penduduk asal. mereka (aborigin) juga dari pecahan suku polinesia yang mungkin datang dari benua afrika. dalam kes australia, golongan imigran datang dari pelbagai negara.

        salah satu yang terbesar adalah kaum cina yang berasal dari asia dan timur jauh… kalaulah ada dikalangan parti politik cina yang berani mengatakan mat saleh australia ‘pendatang’ saya yakin mereka akan dibelasah. belumpun cakap dah kena belasah dengan mat saleh australia yang rasis itu.
        ___________________________________________________________________________________________________________________________________________

        Mat Salleh Autralia adalah Kristian. — Helen

        1. Sebab diorg satu geng agama dgn evengelis jadi takdelah dicop pendatang. Yg aku heran, kaum Cina dok agung2kan sgt Australia tapi diorg boleh pulak tahan sentimen anti asia mat saleh kat sana. Alahai, kat sini mengada-ngada sbb MELAYU baik hati lor…

  22. USA, UK, Canada, Australia, NZ, these countries form the Anglosphere.
    if you look at the resources they control, you will realize that as a unit, they are more powerful economically and financially than the other groups of nations.
    not to mention the fact that culturally, they are much more pervasive than the other groups of nations.

    and all 5 are predominantly Protestant Christian states.

  23. seperti mana yang telah saya katakan sebelum ini, ini semua make up saja, kemajuan dan kejatuhan adalah bergantung kepada usaha rakyat sesebuah negara, tak ada kena mengena dengan bahasa, agama dan sebagainya.

    rakyat malaysia buat masa ini tiada urgency untuk bekerja keras, kerana tiada sebab dan motivasi kearah itu agaknya, sepanjang tahun cuaca sama aja, faktor bencana alam tak menyerlah, kerja boleh memilih, hiburan berbagai, sukan macam macam, ibadat ikut suka masing masing, nak berniaga ikut dan aja, nak cari duit lebih sikit tak ada masalah, MLM melambak, skim itu skim ini,

    jadi salah satu pembuangan masa yang cool adalah berinternet dan mengutuk sana sini, menjadi hero alam maya atau siberuang (cyber space), itu jer, tak lebih dari itu, jadi untuk menjadi negara yang maju (kalau ikut KPI dunia) maka kita kenalah berubah, secara amnya kerajaan telah menyediakan platform sebaik mungkin, mengikut kehendak rakyat berbilang kaum sehabis mungkin. apa nak lagi, takkan buang sampah pun tak reti nak buang dalam tong sampah…..

  24. “Pembaca TMI kata BM tidak ada manfaat di negara-negara asing (“speak BM doesn’t bring any benefits”) kecuali di Malaysia. Tambahnya lagi, seseorang yang terfikir untuk menggunakan BM jika berada di Australia akan dianggap sebagai pendatang. ”

    Adakah Speak Mandarin, SJKC boleh memberi manfaat di Australia?

    1. ada manafaat kalau tinggal di china town. hehehe.

      saya pi US cakap Inggeris telo melayu tapi mat saleh rasis panggil saya ‘chicano’ pulak sebab muka macam mexican. hehehe rasis, rasis

      1. Hampir di setiap negara pun ada Chinatown. Jadi kira okay lah … :)

        Ada jawatankuasa sambutan (welcoming committee).

  25. orang melayu di cop sebagai pendatang oleh orang bukan melayu.

    tapi diorang tak pulak cop orang kulit putih di amerika sebagai pendatang..malah diorang agungkan pulak orang amerika tu.

    bilamana sesuatu kawasan/tanah itu di mula mempunyai ‘kerajaan’, maka secara tidak langsungnya mereka layak digelar bumiputera kepada kawasan itu. sama seperti contoh di atas, orang kulit putih di amerika pun pendatang. tapi diiktiraf sebagai ‘tuan punya’ negara tersebut.

    sorry to say, majority chinese in malaysia are too racist. they fight for their races. try to get something that never belongs to them. and when the so called owner says ‘no’, the owner will be labelled as racist.

    1. is it? why always ask sedekah from non malays?

      mintaklah dari ‘ bumiputera ‘.

      dapat banyak ‘ keistimewaan ‘. tapi masih mundur. mungkin sibuk sangat pertahankan tuhan hangpa kot sampai takde masa nak cari sara hidup. asyik mintak bantuan zakat dan kebajikan. sampaikan umat mintak bantuan orang kristian dan timbulnya masalah dan isu murtad. mana semua wang zakat tu? dah ditelan orang pusat zakat atau menteri zakat tu kot.

      1. siapa yang mintak sedekah kat non malays? only a few which you can use a single hand to count. masih mundur? ko ni kelakar siot. macam la semua non malays dah maju. masih ramai non malays yang sama2 perlukan bantuan dari kerajaan untuk menyara kehidupan diorang.

        isu murtad tu, bukan sebab orang islam mundur. itu adalah kerana diorang sendiri sememangnya tidak kuat pegangan agama. nothing to do with money. duit takkan boleh mengubah kepercayaan seseorang kepada sesuatu agama. that is the fact.

        isu pasal pusat zakat, wang masih di pusat di pusat zakat. cuma perlaksanaannya tidak seperti yang sepatutnya. itu masalahnya. yang ko emosi tak tentu hala sampai nak kaitkan bab agama apsal? ko faham isu yang dibincang atau tak? dari pattern pemikiran ko ni, aku rasa (maybe tak betol sebab ni pendapat aku), ko ni penyokong pembangkang. suka spin dari topik.

        by the way, if you still think that malays masih mundur, itu hak ko. there is still a lots of chinese and indian and other races in malaysia that still belum maju pemikirannya. dan sebagai rakyat malaysia (if you are), ko sepatutnya tahu, tak ada jawatan ‘menteri zakat’ dalam malaysia.

  26. Helen,

    All this debate on “pendatang” bring us to nowhere if we refuse to accept reality.

    Whether wee like it or not, Malaysia and its prevous name Persekutuan Tanah melayu has been recognised as “Malay land’. Not difficult to understand why that is so.

    It was inhabited almosat entirely by Malays. Its rulers has always been Malays. all deal, treaties, concession willingly or otherwise(under duress) WERE MADE AND MADE ONLY with malay Rulers.

    I remember reading that The the Sultan of Johor refused to lease Singapore to Raffles. He managed to get Singapore after installing another ruler as sovereign monarch of Singapore.

    Or British forcing the malay rulers in 1946 to surrender their sovereignty in the now known as Malayan Union. London did not ask a Kapitan Cina for his doby mark. It has no legal value. The Royal signature is required.

    Or more recently, the Instrument of Independence was signed by malay rulers, not UMNO or MCA. Or creation of Federal territory in 1974 was signed by then Sultan of Selangor as he was the sovereign ruler. of territory of Kuala Lumpur.

    I NOTICE the Chinese in general believes nowadays with economic clout, they are not dependable of the govt anymore( meaning the Malay led govt) . They lament daily that they are treated as 2nd class in order to justify whatever outrageous demands of Chinese community.

    With subtlety, Malays are attacked. Any institution linked with Malays( Islam, Royalty, GLC, Petronas, Police, SPRM, Judiciary, UMNO) are attacked relentlessly by DAP and erxtremist like Dong Zong. Malay traders know it very well. They are made to give up their retail bussiness when the Chinese controlled eement raised rental beyond comprehension in shopping areas near PWTC or near KLCC.

    The newfound confidence is due to their perception that Malays are afraid to react. Coupled with refusal of reluctance of Hishamudin to act in order to jaga hati and terible slowness of AG when it comes to filing charges on elements that attack the govt of the day( but not if complainants from PR), these “attackers” become aggresive and rude.

    Therefore, it is not surprising Dr Hassaln ali think MCA as having a secret deal with DAP. Majority of Malays think so.

    That is precisely we hhave been telling UMNO to stop babysitting Gerakan, NCA by putting them in Malay constituents. Why on earth Tan Lian Hoe be [put in Grik. Go and battle Hannah Yeoh in Subang Jaya.

    1. bile duduk kat grik menang PRU bolehlah bangunkan tanah-tanah sana jual mahal mahal maka terpinggirlah melayu lagi

      kita lihat trend, bila mana mereka duduk dimajoriti melayu, maka perlahan lahan secara sistematik melayu dipinggirkan, lihat saja pulau pinang

      gerakan parti serpihan DAP
      sama seperti PAS, Semangat46, serpihan UMNO

      Hannah yeoh jangan sebut ooo dia mcm “king” itu kawasan, kalau tak percaya tanya, mesti kata “waaaa manyak bagus ma”

      atau lebih baik lawan Kalipah LGE lah…

      woi Najib jangan slow sangatlah bagi muka kat Gerakan MCA

      hehe

Comments are closed.