Posted in Uncategorized

Difahami DAP bersetuju supaya hudud dimasukkan dalam Buku Jingga

Rencana Harakah bertajuk ‘Sesiapa hina Islam, DAP bela agama Islam’ (3 Nov 2012) melaporkan ikrar DAP untuk mempertahankan Islam telah disambut sorakan bersemangat daripada para hadirin ahli serta penyokong PAS pada minggu lalu.

Presiden MCA itu dituduh Pakatan sebagai telah menghina Islam kerana membantah hudud.

Anthony Loke bersama Zaid Ibrahim – ketika lewat tahun 2009 berupa seorang pemimpin PRK – sekali dengan Salahuddin Ayub selaku wakil parti masing-masing berada dalam jawatankuasa perhubungan Pakatan (liaison committee).

Mereka bertiga merupakan orang yang bertanggungjawab membawa perbincangan serta menyediakan kerangka dasar bersama Pakatan atau dalam bahasa Inggerisnya ‘common policy framework’.

Buku Jingga (dipegang Anthony Loke dalam gambar atas) mencatatkan butir-butir dasar yang dipersetujui gabungan pembangkang tersebut.

Dengan janji yang diberikan oleh Anthony Loke baru-baru ini bahawa DAP akan membela Islam, maka difahami bahawa Buku Jingga bakal dikemaskini untuk memuatkan undang-undang hudud sebagai satu dasar bersama Pakatan.

Author:

I have no Faceook or Twitter.

26 thoughts on “Difahami DAP bersetuju supaya hudud dimasukkan dalam Buku Jingga

  1. ha ha ha ha ha. the best joke ever!! Thanks helen.
    i bet PAS will roll over and cried and jump with joy when they heard the news.

  2. Kak Helen,

    agama adalah untuk semua yakni bukan khusus untuk satu-satu puak saja. kalau untuk satu puak ia lebih kepada kultus.

    antara kultus dan agama, sentiasa ada jurang pendapat dan perasaan tidak senang antara satu sama lain.

    kultus akan lakukan apa saja untuk mempertahankan keujudannya. sedangkan penggamal agama banyak yang rasional.

    apakah pemuda Dapster membayangkan bahawa pakatan kultus-kultus telah sepakat untuk lakukan apa saja?

  3. From being PR’s holy scripture to ‘Buku Tiga Lima’. It’s rich for a book that has a quality ala ‘Agent Orange’.

    The most baffling of all is the silence from all the human rights NGO, Bar Council, etc – I thought all these while they’ve been telling us how barbaric and archaic our punishments has been, last check Hudud is a step back to Jurassic era.

  4. Hukum hudud versi PAS itu hukum seperti yang terkandung dalam kitab injil, bukan quran. Maka itu tidak hairanlah DAP menyokong usaha PAS untuk menegakkan hukum hudud ajaran kitab injil. Sebenarnya PAS ini cuma menjadi kuda tunggangan evangelis DAP. PAS berbangga kerana sebuah perkataan Arab, ‘hudud’, digunakan. Bagi PKR pula, mereka bergembira kerana warna jingga lambang LGB digunakan sebagai kitab suci Pakatan Rakyat.

    Umpama minyak zaitun Itali dalam botol berwarna jinggalah. Isinya buah pengeluaran Itali (hukum-hukum dalam ajaran Kristian), nama isinya Zaitun, sebuah perkataan Arab (Hudud), warna botolnyanya jingga (lambang LGB).

    Tidak ada hadiah untuk peneka tepat pihak mana, DAP, PAS atau PKR, yang akan meraih keuntungan paling lumayan.

  5. Helen,

    Menjelang hari kiamat / akhir zaman, Nabi Isa akan di turunkan oleh Allah SWT dari langit ke bumi (The Second Coming dalam versi Kristian). Peristiwa itu tergambar dari hadis berikut :

    “Tiba-tiba Isa sudah berada diantara mereka dan berkumandangkanlah solat,maka dikatakan kepadanya, majulah kamu (menjadi imam solat) wahai roh Allah.” Ia menjawab:”Hendaklah yang maju itu pemimpin kamu dan hendaklah dia yang mengimami solat kamu”. (HR Muslim & Ahmad)

    Hal pertama yang dilakukan Nabi Isa setelah turun dari langit adalah menunaikan solat sebagaimana yang dijelaskan oleh hadis-hadis di atas. Nabi Isa akan menjadi makmum dalam solat yang diimamkan oleh Imam Mahdi.

    1. Nabi Isa akan wafat

      Janji Allah pasti berlaku pada semua hambanya, semua yang bernyawa pasti akan mati, begitu juga Nabi Isa as. . Setelah menjadi pemimpin yang adil di akhir zaman, Allah SWT. akan mewafatkan Nabi Isa. Hanya Allah SWT saja yang tahu bila dan dimana Nabi Isa akan diwafatkan. Setelah wafatnya Nabi Isa as. dunia kemudian akan mengalami kiamat.

    2. Bro, dlm quran takde sebut psl isa a.s. turun semula n tak sebut psl mahdi [mahdi ni shiah punya story] thx

    3. Wah!!!! you sound like this http://newyork.cbslocal.com/2012/11/05/maryland-gay-marriage-opponents-blame-hurricane-sandys-nyc-destruction-on-bloombergs-same-sex-marriage-donations/. Maybe we need Ayah Pin and Al Arqam including the ministries of kementerian alam ghaib, roh suci dan tariqat & keluarga dan seks suci. Sorrylah!!! don’t mean to be rude, but why we keep talking about religion when humanity has no chance to survive like those poorer 70% of our community irrespective of the origin.

      I am game for all the above and can accept it but does it serve humanity that we continue to fail to recognize because we think we are superior to each other in Malaysia because of our religion, race, creed etc. The substance of our arguments for us and within us is the humanity not religion, race or creed. Don’t you think so?

      Do you seriously think that because of my race, religion & creed had created Malaysia or because the humanity that we find amongst us for how the fabric of the nation has been?

    4. Romney AS kata (dalam satu barnstorming) bahawa ikatan judeo-kristian kian terancam di Barat. Bukan saya kata tetapi dia yang kata.

      Tetapi Romney Loke membayangkan ikatan kristeo-Ismaleo sedang bertaut di Timur.

      Nampaknya apa yang diperhatikan oleh Romney AS di sahkan oleh pengalaman Romney Loke.

      Cumanya Romney AS tak ada jawapan sebenar terhadap pemerhatian berkenaan kerana dia Mormon. Sementara Romney Loke ada jawapannya…

    1. Kami dah sepakat.

      Nama baru pakatan ialah Pakatan AnuGhairah Malaysia (PAM). Lambang pakatan ialah ganu (pelangi aka rainbow) yang mengandungi warna-warna lambang gerakan LGB tajaan salah se buah parti pakatan dan disukai oleh Setiausaha Agong parti komponen yang lain.

      Cuma pertandingan ketua Pakatan masih belum selesai. Siapa yang tinggi ketahanan dan paling hebat anunya membuktikan ianya benar-benar anu-gerah tuhan. Setakat ini calon yang namanya bermula dengan Anu.. sedang mendahului calon-calon lain.

      Maka kami minta anda bersabar. Pengumuman rasmi akan dibuat di Terengg-anu tidak lama lagi.

  6. Anthony Look Up to Me Loke, if you support Hudud, just say so, don’t hide behind this fiction of defending Islam. if you support Hudud, come out and say so.

    Helen, your last article on Obama and Romney, I will provide you a summary.

    the racism of the liberal left goes like this. we must forget who we are, we must abandon what we have inherited from our forefathers. our identity must be determined by ideology and politics. if you don’t subscribe to this, then you are a racist.

    the racism of the conservative right goes like this. we must constantly re-affirm the primacy of our culture, our heritage, our language, our institutions, our civilization etc. this is how we came to be. this is how we, this is the reason why we are different from the Other(s).

    so you see, the liberal left seeks to obliterate differences, which is impossible, to play the race game, race politics, whereas the conservative right seeks to emphasize differences with the Other(s) to play the race game, race politics.

    we must be discerning, as I’ve said and we must be vigilant with the liberal left’s version of race politics, because the liberal left are much more fascistic than the conservative right.

    the DAP agreed to PAS’ Hudud long time ago. no secret as far as I m concerned. their women are the frontline soldiers of this new Hudud Lobby. just look at their Occupy Mosque Campaigns. the Chinese don’t know because this sort of news are not widely reported by the Chinese press. that’s why the DAP can get away with all this travesty.

    they have 2 versions of the orange book. one for the public, principally the Chinese, the other one is for their own consumption, the real one. so you see, the one for public consumption will not feature Hudud. but I doubt the Chinese care much. they have already made up their mind.
    as far as the Hudud issue goes, the Chinese could care less.

    Hudud, or whatever, as long as the hated UMNO/BN is kicked out of Putrajaya.

    1. Al-Quedas claim that they are the defender of this religion but what they have done to this religion is far from defending it. Now we have this kafir who claims that it could do better than Al-Quedas? Who going to believe this fella, hah?

  7. Hhukum hudud tidak mengenal kaum….. org melayu cina atau India….hukum hudud adil utk semua kaum…tidak tertakluk pd org islam sahaja org bkn islam kena paham….sbagai contoh hukum potong tangan bagi kesalahan mencuri hendak lah dilakukan di khalayak ramai supaya org ramai dpt melihat sendiri hukuman trsebut dgn ini setiap orang akan merasa insaf Dan memberi kesan yg mendalam pd setiap oorang yang menyaksikan hukuman trsebut ….sbb itu hukum hudud itu bagus. …manusia takut Dan takan dilakukan kejahatan. ..Harap orang bukan Islam kena paham

    1. Fendi, for argument sake, saya accept as a Non Muslim on what you say that kejahatan kena dihukum. Can you get me a consensus amongst the majority Muslim in our country that they are okay with this?

      Why do you expect that the Non Malay to accept this when then the Muslimat community itself in Malaysia is not ready to accept this? If you cannot convince your own majority people, why do you expect the Non Malay to condone to it?

      Is this fair or this is how you want it to be because you have a voice that gets lost in its translation like all of us without understanding the fabric of the nation for I know it best but not able to do anything about it under than to voice your personal frustration that someone else is able to provide.

      1. MiNY,

        If the non-Muslims (a majority of whom are Chinese and a majority of whom have given DAP the mandate to speak on their behalf) choose to re-elect DAP, then we can take it that hudud has been agreed to.

        Nobody else except Karpal and Norman Fernandez in the party have openly voiced their objection to hudud or Islamic state.

        1. Helen, I am not sure if you are familiar with this, but your need BALLS. 99% don’t have this beyond cyber blog and self derived notions & escapism. I don’t want to elaborate on this, but I think you can grasp what I am saying. I fly my flag with the 1% for humanity without an agenda or escapism like Yasmin Ahmad in http://www.youtube.com/watch?v=NMh-cmq3F1g.
          ____________________________________________________________________________________________________________________

          Sorry, I don’t get you. Typos/words missing (??) — Helen

    2. Fendi,

      Mampukah manusia berlaku adil? Contohnya, sebelum Obama dapt kuasa, dia kata nak pulihkan imej AS di mata dunia Islam tetapi sesudah dapat kuasa lain pulak jadinya… Osama direjam tanpa dibicarakan terlebih dahulu. Apakah itu adil ikut kayu ukur mana-mana agama? Tidakkan?

      Yakni, tak ada agama suruh rejam dan cabut nyawa individu tanpa dibuktikan kesalahan individu berkenaan menerusi sistem perundangan. Tapi apakan daya…semata-mata untuk menaikkan imej sendiri, mereka yang bercakap besar tentang keadilan inilah di akhirnya melaksanakan keadilan ikut kayu ukur sendiri.

  8. Mereka ini akan bercakap apa saja untuk meraih sokongan, kerana tiadanya konsep syirik dalam agama mereka, dunia sekarang bukan dunia sebenar yang memiliki integriti, tapi hanyalah dunia persepsi yang ikut sedap rasa meluahkan apa apa saja yang bersifat popular dan mesra sorakan, apa saja yang tampak cool, akan di canangkan, tuntutan agama bukan utama lagi , boleh dirunding dan di kotak katik kesana sini, dicampur aduk, di olah sesedap nafsu…….

    1. “You scratch my back, I scratch your back’ DAP sokong hudud ala PAS dengan harapan PAS sokong kristianisasi ala DAP. Two peas in a pod – dari “agree to disagree” kepada “agree to agree” apa dah jadi dengan PKR disingkir kan as odd one out?.:-)

  9. Oh! nampaknya untuk melaksanakan hukum hudud adalah lebih mudah daripada disangka! Dap dan Pas boleh bersetuju, skrang ni tggu PKR je la..

    Saya sbagai Muslim, walaupun keberatan untuk mnerima hukum hudud diamalkan, tetapi disebabkan ia hukum Tuhan sekalian manusia, haruslah tunduk dan akur juga..

  10. I don’t know which is funnier, those photos and captions with all those statements or PAS supporters taking them seriously and believing them.

    ‘Celaka’ haha, I see DAP probably watches PAS ceramahs to figure see the buzzwords they can use to pander to PAS fanatics.

    1. Just a thought that crossed my mind.

      The reports say that Romney is getting white votes in unprecedented numbers. It’s a white backlash.

      My gut feeling is that there will be a similar Malay backlash come GE13.

      What you think?

      PS: See Update #3 — the US elections post.

      1. Malay backlash occurred at previous election with angry votes thrown at Pak Lah & SiL team – me included. Unfortunately PKR-PAS-DAP didn’t get the memo and thought the votes were for them.:-)

  11. I have no idea.

    You probably have to use independent survey and poll takers to do that.

    I imagine the kinds of people who blog or frequent blogs or online political media or go to ceramahs etc are pretty stuck in whatever sides they choose.

    This case for example, non supporters for DAP and PAS would find it totally unbelievable and funny. Hardcore PAS supporters cheered him on. Hardcore DAP supporters probably stood silently laughing inside, praising Jesus that they managed to hoodwink these simpletons, who knows?

    ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

    I’ve never been a BN supporter but lately the more I see the bahaviour of Pakatan people … — Helen

Comments are closed.