Posted in DAPster

Undi calon Melayu DAP untuk CEC di-Ubah?

Sekarang DAP mahu pula cuba meyakinkan kita bahawa Zairil Khir Johari sebenarnya telah diberi sejumlah 803 undi oleh perwakilan di kongres kebangsaannya tiga minggu lepas.

Imbas kembali: Video bertajuk ‘Zairil is Guan Eng’s aide‘ (23 Feb 2011) di rangkaian SwitchUp.tv, iaitu televisyen dalam talian milik kumpulan media The Star.

ZairilLGEonStarTV

James Ngeh Koo Ham, jutawan Perak yang memperolehi 824 undi, berada di tangga ke-19 dalam pemilihan jawatankuasa eksekutif pusat (CEC) manakala Zairil dengan 803 undi, konon, sekarang layak untuk menduduki kerusi ke-20 majlis tertinggi parti itu.

Namun timbul tanda tanya kenapa ia undi calon Melayu yang berubah-ubah.

Sebelum ini senator Ariffin Omar pada awalnya dilaporkan mendapat 748 undi.

All eight DAP Malay leaders lose badly in CEC polls - Nation The Star Online 2013-01-04 22-01-41
http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2012/12/15/nation/20121215232036&sec=nation

Laporan-laporan berita susulan kemudian mengatakan Ariffin hanya mendapat 348 undi.

Kenapa ianya undi calon Melayu yang dua kali tersilap dilapor? Ada udang?

ZairilDilantik

The Malaysian Insider melaporkan:

“The son of the late Tan Sri Mohd Khir Johari is the first Malay to be appointed political secretary to the secretary-general in the history of DAP, which was founded in 1966.”

Membuat liputan sidang akhbar yang sama, Malaysiakini melaporkan:

“Kita [DAP] bukan lantik dia sebab dia Melayu tapi sebab dia layak. Saya [Lim Guan Eng] tengok kepada kelayakan beliau dulu, dan secara kebetulan dia seorang Melayu.”

Sekiranya benar DAP buta warna serta bersikap Malaysian First, mengapakah selalu ditekankan bahawa Zairil seorang Melayu?

Blogger MyMassa pula menyoal kenapa nama Zairil tidak ber’bin’ sepertimana anak Melayu yang lain.

Baca seterusnya di ‘PANAS! Bukti Nama Zairil Tiada BIN. Melayu Ke Ni?

Author:

I have no Faceook or Twitter.

14 thoughts on “Undi calon Melayu DAP untuk CEC di-Ubah?

    1. LGE mahu gunakan perkataan Melayu pada bangsa lain juga,seperti perkataan Allah utk Kristian.

    2. celuplah dalam apapun, cina tetaplah cina, anak tiri bukan anak sendiri. kalo anak angkat dibela dari bayi pun dia tetap cina. knapa malu ngaku cina? ada udang?

  1. 1. A party that cannot count 1,800 votes properly is a party that cannot govern itself, what more a wider community / state / nation.

    2. As far as I am concerned, DAP no longer have any locus standi to debate “free and fair elections”. Or governance topics.

    3. The chinese boy whose mother married Khir Johari is no malay. If Khir Johari’s stepson is malay, I must be the CM of Penang.

    #DAPsterCancer

  2. This is what they mean by Ubah Rocket Style…change CEC result for tokong’s gain.

  3. The Directive Action Party. all it takes is a directive from the top and it changes everything, anything. Democratic Action Party indeed !
    ____________________________________________________________________________________________________________________________________________

    Dat vy their slogan is ‘Ubah’. — Helen

    1. Oh, Ubah DAP means can also ubah election results anytime Tokong want…after 2 weeks, 3 weeks or next year also can still ubah.

      Ubah DAP means can also ubah any number Tokong want, 300, 400, 500 votes….so thats ya aaa Tokong told the calculator fella to ubah just ngam ngam aaa to make the malaycelup fella no.20. Dont no. 19 aaa, thefella Jutawan Ngeh Balak Investor will get angry maa. So, ngam ngam only aaa.

      Ubah DAP….haiya manyak belsih itu sssshnh lineage baaas*** bigot.

  4. Spinlah banyak mana pun. Ia tetap tidak akan boleh mengubah hakikat yang Zairil tu bukan Melayu! Memang DAP terdesak sangat sehinggakan Zairil bersedia untuk menafikan DNA cinanya (walaupun mungkin berlakon), semata-mata untuk kuasa! Dan DAPster yang separuh masak tu boleh pulak telan bulat-bulat apa yang disuapkan kepada mereka.

    Ironinya mereka jugalah yang tak habis-habis melabel pemimpin Umno melayu berketurunan mamak atau separuh mamak sebagai ‘bukan melayu’. Tingginya ‘standard’ dan ‘class’ mereka kan!?

  5. “Democratic Action Party” tolong cerita sikit pada saya kat mana yang democratic tu? Action@”Eksen” memang la betul sesangat i.e kalau bercakap dia aje la yang Bersih, Cekap dan Amanah. Hasilnya yang ADO…

Comments are closed.