Posted in Anak Malaysia

Apakah cinta Muslim dilambangkan dengan burung merpati?

Ini kulit buku (gambar bawah) karangan Irshad Manji yang berjudul ‘Allah, Kebebasan dan Cinta’.

IrshadManjiBook

‘Juruselamat’

Berikut ialah senikata lagu Kristian:

Yesus Kristus, Anak Allah,
Mati bangkit semula;
Yesus Kristus Juruselamat,
Bertaubatlah, percaya.

Puji Tuhan, puji Tuhan,
Kami tetap puji Dia;
Tak peduli apa jua,
Tentangan dan derita.

Ia dinyanyikan mengikut irama lagu Inggeris popular kanak-kanak ‘Clementine‘.

Jerusubang

.

Hannah Yeoh and Zairil
Hannah Yeoh and Zairil

Negara bangsa apa?

Zairil kata jati diri dia Malaysian First

Dalam wawancaranya yang lepas dengan The Rocket, Zairil Khir Johari menegaskan bahawa Bangsa Malaysia adalah “satu identiti budaya”.

Zairil hairan kenapa orang Malaysia masih lagi belum mampu melangkaui pengenalan diri masing-masing berlandaskan etnik (“baffled why Malaysians still cannot look past race today”).

Dia menggesa orangramai agar menyisihkan pemikiran kolot bahawa segala-gala urusan harus berpaksikan hanya kepada faktor bangsa sahaja.

Rasisme ikut kaca mata Firster

Zairil mengesyorkan agar struktur-struktur berasaskan bangsa yang wujud dalam sistem politik negara masa kini perlu dimansuh. Ini merupakan langkah pertama ke arah Malaysia mencapai perpaduan, tambahnya lagi.

Dituding jari Zairil kepada amalan pecah-dan-perintah pihak penjajah yang diwarisi kita serta dasar-dasar BN yang melanjutkan kerangka “race-based system of divide-and-rule”.

“Our community is made up of political structures created for us by first our colonial masters and subsequently our own government. That’s why racism is so entrenched, says Zairil, alluding to BN-championed policies that have perpetuated an increasingly race-based system of divide-and-rule.”

Seterusnya dia memuji DAP sebagai sebuah parti yang tidak memandang pada warna kulit (“lauds DAP for being “a non-racial party”) serta berpendekatan ‘buta warna’.

Asal-usul jolokan 'Hannah Banana' -- baca sini
Asal-usul jolokan ‘Hannah Banana’ — baca sini

Sebenarnya mereka yang buta sejarah

(1) Bagi Zairil, kelompok Anak Bangsa Malaysia adalah “a cultural identity”.

Kuat menjaja air liur bersulamkan “brothers and sisters”, “love, love, love”. Di sebalik kata-kata manis di bibir, tarikat evangelista ialah “Take Subang for Jesus” dan “Take the city for our Lord“.

Adakah konsep ‘Cinta’ burung merpati (lambang Roh Kudus) mahu dijadikan tonggak jiwa bangsa negara Malaysia? Kalau begitu, orang Melayu dan Muslim sudah menyimpang terikut-ikut rentak Jerusubang.

Gereja Paderi Terry Jones yang mahu bakar Quran
Gereja paderi Terry Jones yang mahu bakar Quran

(2) Zairil kebingungan kenapa masyarakat Malaysia tidak boleh melepasi lensa etnik.

Sila rujuk perbincangan (klik) minggu awal di blog ini tentang unsur-unsur yang menyepadukan masyarakat majmuk dan yang merenggangkan perhubungan kita.

Terdapat jurang yang besar di antara kita yang berbagai kaum, berbagai agama dan berbagai bahasa. Ini hakikatnya. Sebagai eksperimen, cuba letak seorang budak UiTM dan seorang budak Utar sebilik dan tengok pergaulan mesra mereka.

HannahTweetLoveRacists

(3) Adakah dalam zaman penjajah pra-1957 sebelum ini, kaum-kaum di tanahair sudah hidup berjiran bagai aur dengan tebing ataupun duduk berkelompok dan asing-asing?

(Rencana ini akan disusuli dengan Bahagian II yang mengupas syarat kerakyatan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu 1948).

Para pembangkang ghairah mengedepankan hujah bahawa gejala masyarakat retak kita ini berakar-umbi di dalam bekas sistem pecah-and-perintah British dan BN.

Baiklah. Kita ambil contoh negeri-negeri Pakatan.

Bahasa perhubungan bahasa apa?

Buletin Mutiara, suratkhabar negeri Pulau Pinang, diterbitkan dalam bahasa Inggeris, Cina dan Tamil. Bahasa kebangsaan dikesampingkan oleh pentadbiran DAP Lim Guan Eng.

Selangor Times diterbitkan dalam bahasa Inggeris dan bahasa Cina. Bahasa kebangsaan pun dikesampingkan oleh pentadbiran PKR Khalid Ibrahim juga.

Kalau betul-betul tiada perbezaan ras, kenapa perlu ada perbezaan bahasa yang sendiri dipupuk oleh penerbitan rasmi kedua-dua negeri Pakatan tersebut?

Bulat air kerana pembetung, bulat kata kerana muafakat.

Mustahil puak Anak Bangsar Malaysia diajak untuk duduk semeja. Apatah lagi dibawa berbincang dan harap-harap akan boleh bertolak-ansur. Perangai merebut kalimah Allah menunjukkan belang mereka.

ZairilRocket
Klik 2x untuk baca

Author:

I have no Faceook or Twitter.

19 thoughts on “Apakah cinta Muslim dilambangkan dengan burung merpati?

 1. Helen, why the fuck do you keep trying to create a wedge between muslims and christians whilst using a political party as ploy? What the hell is wrong with you? Fucking disgusting excuse for a human.

  1. Why are you always the first to comment on my articles? You’re a cyborg stalking me. You will short-circuit at the rate that you’re foaming the ‘f’ word.

  2. Your extremist christian ilk at malaysiakini have declared war on us malay muslims, so we politely reciprocate.

   1. How stupid are you? Cant you see beyond the ploy of politics here? Cant you see beyond helen ang? Look for motive. Look for cause. Look who stands to gain or rather preserve….for fuck sakes think…you have a fucking brain for that reason…

    1. Christians have caused two world wars, we are naturally on our guard just as helen is.

     Typical anglophone cocky attitude, using foul language and exprct us to listen listen listen to your rubbish, or maybe christians like to fxxx all the time like your priests.

     Helen allowing your posts means people here can see the level of Dapster putrid intelligence in discussions. lame.

     1. What will happen if the Black Americana (the minority) is to criticize the White Americana (the majority) using the foul language similar to fff’s one as above? World War III?

  3. FFF,

   good question. unfortunately to the wrong person. You should ask Guan Eng instead.

 2. Firster a.k.a Dapster selalu mengomen pasal Satu Bangsa, Satu Negara (Konon).

  Apa jenis Bangsa Malaysia sebenarnya yang mereka mahu?

  Ni jawapannya :

  1) National Language : English and Mandarin. Bahasa Melayu untuk kegunaan di pasar sahaja.

  2) No official religion. tak ada paksaan untuk orang Islam murtad tapi syarat ketat kepada yang nak peluk Islam (rujuk tuntutan IFC).

  3) Ruler : Malay Kings tugas hanya untuk bagi pingat Dato’ on behalf of DAP kepada kawan2 mereka. Cukup time, mereka akan abolish Raja2 Melayu & ganti dengan Presiden atau YDPN bukan Melayu.

  4) Public Services, Police & Army dibuka seluas2nya pada non-Malay tapi Malay tak akan diberi kemudahan untuk masuki sektor swasta.

  5) Political Power hanya untuk Dinasti Lim sahaja. Plus Zairil Khir Johari a.k.a Christopher Ross Lim anak Howard Lim (aiyah, he still form LIM family what?) LOL!

  Untuk info lebih, sila rujuk sistem PAP & Republic of Singapore.

 3. Pertumpahan darah di Ambon tak ada kaitan dengan perbezaan bangsa.

  American civil war satu masa dulu tiada kaitan dengan perbezaan bangsa.

  Penyertaan aktif Princess Hairy dalam peperangan di Afhanistan tiada kene mengena dengan perbezaan bangsa.

  Dan kalau warna kulit/bangsa jadi faktor penghalang, Obama sudah tentu tidak menduduki rumah putih.

  Justeru, Zairil betul dalam konteks bangsa adalah penghalang integrasi tetapi beliau tidak betul kalau menganggap bangsa adalah punca utama perpecahan dan pertelingkahan.

  1. Zairil bukanlah individu pertama yang memiliki darah Melayu dan Cina. Campuran DNA China/Melayu sudah ada sejak zaman hang Li Po lagi.

   Makanya Zairil bukanlah individu pertama yang layak mengakui bahawa dirinya adalah Melayu dan dalam masa sama dia juga adalah China.

   Namun, HBY mungkin ibu pertama yang mengakui bahawa anaknya (yang berdarah campuran) adalah berketurunan China tetapi bukan Indian?

   Satu soalan tambahan buat Zairil…bolehkah beliau bertutur menggunakan kedua-dua bahasa…Melayu dan kantonese?

   1. masalahnya zairil aka christopher ross lim tiada setitik pun darah melayu. kesian howard lim penat2 pancut air mani si zairil taknak mengaku ayah.

   2. Dia ni bukan darah campuran lah. Dia pure darah Cina. Kita bukan marah dia Cina tapi kita marah dia gunakan nama Khir Johari untuk menipu kita. Ish! Kenapa Dari awal tak mengaku perkara yang benar?

    The fat banana knows that her child will fare better bearing a bangsa Cina.

    Gang KimGE ni semuanya hypocrites of the highest order!

    1. Status China memberikan kelebihan pada Zairil untuk dapat bahagian dari “DEB” versi Dap; status Melayunya itu melayakkan beliau untuk dapat bahagian dari “DEB” versi Umno; status Muslim Zairil melayakkannya untuk dapat bahagian dari “Dasar Berkebajikan” versi Pas. Makan keliling tu!

 4. Sigh! Christopher Lim ni! Bila dah pecah tembelang dia bukan anak Melayu, baru lah sibuk nak jadi anak Malaysia. Agaknya kalau terjumpa bukti yang dia mungkin ada citizenship America ( kan born in Hawaii ), dia mesti laungkan dia anak Global. Seriously KimGE, did you really think you can fool the Malays with Christopher?

 5. ” I am Malay. I’m also Chinese. – Zairil ”

  Hopefully one day Shay Adora Ram also gonna says,

  ” I am Chinese. I’m also Indian (actually). ” ;)

  1. I’m zairil khir johari a.k.a christopher ross LIM son of howard lim..

   I’m malay,
   Im also chinese,
   Im also hawaiian like obama,
   So that im also american,
   Im also singaporean like my biological father

   haiyaaa,I can be anyone maa!!!!

Comments are closed.