Posted in Evangelis

Hasan Ali: “percubaan mengKristiankan orang Melayu Islam”

Kenyataan akhbar oleh Hasan Ali, mantan naib presiden PAS/bekas pesuruhjaya PAS Selangor pada 17 Feb 2013 (sumber: Jati).

HasanAliDipecat

DUMC — gereja yang giat aktif

Damansara Utama Methodist Church ialah sebuah gereja yang kaya dan berpengaruh.

Adun Damansara Utama Dr Cheah Wing Yin seorang wakil Kristian DAP yang berdialog dengan National Evangelical Christian Fellowship (NECF). Dalam gambar di bawah yang dirakam semasa kempen piliharaya 2008, Adun tersebut kelihatan duduk sebaris dengan saf evangelis DAP (Dr Cheah duduk di antara Hannah Yeoh dan Teresa Kok).

Juga dalam gambar ialah Lim Guan Eng, Tony Pua dan Rev. Wong Kim Kong, penasihat eksekutif NECF (sedutan wawancaranya dengan The Star disalin-tampal di bawah).

Berita-NECF-March-April-08-02

Kawasan Kristian di bawah kawalan DAP

Damansara Utama ialah kawasan DUN yang letaknya di Petaling Jaya Utara, iaitu kawasan Parlimen Tony Pua.

Baru-baru ini, DUMC menjemput Hannah Yeoh dan Yeo Bee Yin (Pegawai Khas Tony Pua merangkap juru strategi media sosial DAP) untuk menyampaikan khutbah/ceramah di gereja.

Di antara pemimpin MCA yang keluar parti selepas tsunami ialah yang beragama Kristian, umpamanya si evangelis Jimmy Chua Jui Meng yang juga sering berkhutbah di gereja.

Juga keluar parti selepas MCA menerima pukulan hebat dalam PRU12 ialah mantan timbalan pengerusi Wanita MCA Dr Tan Yee Kew dan ketua Pemuda MCA Pulau Pinang Eng Hiap Boon.

Eng telah mengutuk kepimpinan pusat MCA sebagai “tidak setia, kurang integriti, tanpa akhlak serta enggan menegakkan kebenaran (having NO RIGHTEOUSNESS)”.

Yang suka mendabik dada diri paling “righteous” pada lazimnya adalah puak pelampau Kristian (rujuk juga blog DAP Insider).

Negeri-negeri di mana DAP kuat (ikut susunan nisbah kerusi DUN) adalah (1) Pulau Pinang, (2) Kuala Lumpur – Wilayah Persekutuan tiada kerusi DUN, hanya ada kerusi Parlimen – (3) Perak, (4) Negeri Sembilan dan (5) Selangor.

KekuatanDAPdun

Bermakna dari segi pegangan kerusi, DAP sebenarnya lebih kuat di Perak dan di Negeri Sembilan berbanding di Selangor. Namun perhatikan betapa pekat pengaruh DAP di Selangor.

MCA selaku pemilik Kumpulan Media Star yang mempunyai audien seramai 5.63 juta orang itu harus dipertanggungjawabkan atas penolakan terhadap BN oleh masyarakat Cina bandar di Lembah Klang.

Acara sambutan rasmi Krismas negeri Selangor 2012 yang dihadiri Khalid Ibrahim
Acara sambutan rasmi Krismas negeri Selangor 2012 yang dihadiri Khalid Ibrahim sebagai tetamu kehormat

The Star juga bukan sahaja mempromosi ‘personality cult’ evangelista tetapi nilai-nilai akhbar itu sendiri pun berkiblatkan evangelis.

Sedutan wawancara di bawah dipetik daripada laman sesawang http://www.wongchunwai.com. Wong Chun Wai ialah ketua pengarang Kumpulan Media Star.

The Christian Perspective

Klik 2x
Klik 2x untuk baca
Chun Wai (ketua pengarang The Star):
.
The typical profile of a Christian in an urban area is likely to be middle-class, possibly English-educated and one who is very conscious of issues.*
.
Datuk Lee [Hwa Beng], Datuk Hoh [Hee Lee] and Teresa [Kok] fit into this profile. We are beginning to hear of more churches organising activities and dialogues relating to the general election. What are the churches doing about the elections?
.
[Teresa Kok: “good quality, educated Christians … are involved in evangelical activities. […] Also because of their background, they are more educated, upper middle-class people”.]
.
Kim Kong (setiausaha agung NECF):
.
The general election is very important for all citizens, Christians included. The government is one of the institutions ordained by God for a very definite purpose to do good, to maintain law and order, as well as ensure what is right for the well-being of the nation.
.
Most churches will pray about the elections. Christians look for spiritual guidance as to what is God’s plan for the nation. It is inevitable for pastors to preach on issues relating to good governance like justice, righteousness, fairness and moral principles.

.
Tak habis-habis orang Kristian mahu memberi pengajaran fasal “righteousness” walhal peristiwa DUMC terang-terang menampakkan putar-belit, dolak-dalih dan sikap agresif mereka — ruj. ‘Kemelut DUMC: Diberi betis nak peha
.

PASkeluarPakatan

Persoalannya adakah tindakan PAS menutup pekung evangelis DUMC itu tidak merugikan Islam?

Kenapa Dr Hasan Ali dipecat partinya gara-gara mahukan isu murtad didedahkan? Para penyokong beliau harus menuntut jawapan dari PAS agar nama Dr Hasan boleh dibersihkan.

Adakah ia Dr Hasan yang menipu ataupun PAS yang bersubahat dengan pendakwah Kristian untuk menutup kegiatan-kegiatan yang dijalankan mereka di Selangor?

Seterusnya:

GEMPAR! Jarum halus dakyah Kristianisasi dicucuk The Star

Advertisement

Author:

I have no Faceook or Twitter.

58 thoughts on “Hasan Ali: “percubaan mengKristiankan orang Melayu Islam”

 1. Helen,

  Kalau Dr. Hasan mempunyai bukti mengenai cubaan mengkristiankan orang Melayu, sila lapor polis dan sertakan bukti. Setiap negeri mempunyai enakmen untuk membicara dan menghukum orang bukan Islam yang cuba untuk memurtadkan orang Melayu/Islam. Hakikatnya, sehingga kini Dr.Hasan hanya melaungkan pelbagai tuduhan tanpa bukti kukuh. Ini adalah fitnah. Sama juga dengan mufti Perak Harussani Zakaria yang mendakwa bahawa ratusan ribu orang Melayu telah dimurtadkan dan menjadi penganut Kristian. Di manakah bukti?

  1. (1) Ops ‘periksa’ DUMC itu yang mengundang kontroversi memang dijalankan oleh POLIS bersama pegawai-pegawai penguatkuasa jabatan agama.

   (2) Sila baca titah Sultan dengan teliti (“ADA CUBAAN”) — “Sultan Sharafuddin bertitah, berdasarkan kepada siasatan Jais, terdapat keterangan bahawa ada cubaan untuk memesongkan kepercayaan dan akidah umat Islam tetapi bukti yang diperoleh tidak mencukupi untuk diambil tindakan undang-undang.”

   http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2011/10/10/mstar_berita/20111010120419&sec=mstar_berita

   (3) Seterusnya baginda bertitah: “Setelah meneliti dengan mendalam laporan Jais dan setelah mendapat nasihat dari pakar-pakar agama dan undang-undang, beta bersetuju tiada pendakwaan akan dibuat terhadap mana-mana pihak.”

   Ayat di atas membayangkan suatu penyelesaian yang dibuat untuk menjaga ketenteraman.

   (4) Sekiranya Sultan, yang sudah meneliti dengan mendalam laporan Jais, berpandangan bahawa Hasan Ali bersalah memfitnah maka pasti baginda akan murka pada Dr Hasan.

   Sebaliknya Hasan Ali sebagai exco agama tidak pun ditegur atau diberi apa-apa amaran oleh Mais (bermaksud Sultan sebagai ketua agama Islam tidak mengisyaratkan kepada Mais bahawa istana tidak berkenan dengan Dr Hasan).

   (5) Sebaliknya beliau dipecat oleh PAS atas desakan DAP. Maka pemecatan Hasan Ali adalah pada peringkat parti dan bukannya beliau dilucut jawatan oleh Menteri Besar.

   (6) Kontroversi kalimah Allah telah direda dengan ‘penyelesaian’ 10-usul Idris Jala tetapi Guan Eng menjolok sarang tebuan tidak lama dahulu. Kontroversi DUMC pun ‘diselesaikan’ dalam Okt 2011 tetapi nampaknya mungkin timbul semula.

   (7) Hasan Ali ada ‘bukti’ yakni keterangan orang yang terbabit (blogger-blogger Melayu yang ada berhubung dengan Jati lebih mengetahui). Pun ada video di YouTube.

   (8) Seperti perbuatan Guan Eng kembali mencetus kontroversi dengan isu kalimah Allah, (pada firasat saya) Hasan Ali merasakan bahawa puak evengelis masakini juga kembali meragam.

   1. Masalahnya Helen, penyokong atau pentaksub PAS TIDAK MAHU percaya kepada apa-apa bukti. Mereka hanya nak percaya kepada apa yg tok guru mereka cakap.

    Bila Mat Sabu ditangkap khalwat dgn Normah, perkara pertama yg keluar dari mulut Nik Aziz.. “ini fitnah UMNO, Mat Sabu disabotaj”.

    Saya masih ada di Kota Bharu ketika tu. Rakan2 sekerja yg pro-PAS terus terima bulat-bulat kenyataan Nik Aziz. Sedangkan fakta kes, yg buka pintu bilik hotel ialah Mat Sabu sendiri. Dia bukan terikat tangan dan kaki, kenapa dia tak keluar dr bilik bila Normah masuk untuk beri minyak urut tu?

    Saya tanya sorang Ustazah yg kuat menyokong PAS dan tegar mengatakan Mat Sabu disabotaj. Saya tanya dia, kalau ikut hukum islam adakah telah jatuh HUkum berkhalwat? sbb dia telah berada berdua dalam bilik yg tertutup bersama wanita bukan muhrim. Setelah didesak beberapa kali, barulah ustazah tu mengaku , ya..hukum berkhalwat telah jatuh.

    And yet, ustazah tu tetap sebut pasal sabotaj oleh Umno.

    So…memang useless bila bercakap dgn golongan yg taksub ni. Mereka just tak mahu admit yg pihak yg mereka sokong telah buat salah.

    Sedangkan penyokong BN rata-rata admit BN ada silap, tak perfect tapi boleh diperbaiki. Kita sokong BN bukan kerana BN perfect, tapi demi kesejahteraan bangsa dan negara.

     1. Betul Helen… Saya tambah sikit pasal penyokong UMNO…bila UMNO buat silap, penyokong hukum dengan result PRU12…ini semua orang tau…PRU13, saya fikir penyokong yang hukum UMNO dulu kemungkinan besar akan sokong UMNO semula. Akan tetapi, saya musykil dengan penyokong MCA sebab mereka memang lebih condong kepada DAP. Jadi, BN secara keseluruhannya perlu berhati-hati….

     2. betul lah tu…
      dalam Malaysia ini hanya BN saja perlu kemukakan bukti. Ada bukti pun bergantung kepada Tok Guru. Biasanya Tok guru kata ini fitnah UMNO. Desak letak jawatan dan jilat tapak kaki.

      Mat Sabu relakkkkkkkkkkkkkk je kata Anwar Al-Juburi. Hudud campak dalam kain tok guru. Buat garu-garu. 4 saksi tak perlu. Dipilih sebagai Tim. Pres. PAS.

      Presidennya pun sama. Sedap je kata calon PKR jual pil kuda. Tak perlu bukti. Sedap je presiden.

      Best jadi PAS. semua dosa UMNO punya fitnah. Best oooo jadi Mustapa Ali…

      1. re: “semua dosa Umno punya fitnah”

       Sebab ni lah PAS dan DAP secocok dan boleh bersekongkol.

       1. PAS and DAP are sponsored by Zionism?

        Are “Protestant Islam” in league with “Cultural Marxism” the signs of the end times? The degradation of American social culture is to realize Zionist geo-political ambitions; and the complicity of the Salafi and Jemaat Tabligh religious movements.

        Explaining the need for epistemological study and development of spiritual insight to “Islamic literalists” [YouTube]

    1. Penagite,

     Memang. ahli PAS diajar perjuangan hakiki mereka ialah untuk bencikan UMNO.

     Mereka begitu bencikan UMNO dan sesiapa yang sokong UMNO. Mereka dipasakkan dengan ajaran bahawa UMNO itu “confirm” masuk neraka dan mereka orang PAS ahli syurga.

     Saya masih ingat lagi ketika PAS Kelantan mendesak UMNO Kelantan untuk sokong mereka tumbangkan MB Kelantan, Mohd Nasir, juga dari PAS. Bila UMNO enggan, PAS ugut untuk buat undi tak percaya pada semua MB UMNO.

     Tun Hussein terpaksa keluarkan PAS dari BN. TETAPI sampai kini segala pimpinan PAS fitnah kononnya UMNO tendang PAS keluar dari BN. walhal PAS yang cari pasal.

     KETIKA PAS menang pilihanraya di Trengganu pada 1999, mereka menyerbu pejabat Dr Wan, MB Trengganu (UMNO). Dimana adab sopan dan akhlak Islam bila HARAKAH sendiri fitnah bahawa orang PAS jumpa USD4 juta dalam peti besi di bilik pejabat Dr Wan Mokhtar.

     Dr Wan menafikan. Namun sebagai seorang tua yang bijak, Dr Wan berkata beiau tidak akan bawa kes ke mahlkamah. Namun beliau ingin melihat sesiapa yang fitnah beliau diazab di akhirat kelak. BARULAH HARAKAH mengaku cerita itu tidak benar.

     MAHFUZ dalam ceramah di kedah tahun lepas sempena “blackout” menyebut kata kata yang amat memalukan. Dia menyindir Muhkriz dengan berkata “Nanti Najib akan sumbat baju dalam Rosmah dalam mulut bapak hang”.

     Saya tak boleh bayangkan bagaimana seorang lelaki jika ada maruah sanggup menyebut perkara baju dalam seorang wanita hanya untuk kecam suami(Najib).

     PATUTLAH dari dulu sampai sekarang, PAS gagal saingi UMNO. Bukan sebab UMNO bagus sangat. tetapi imej UMNO yang dilihat tak berpura pura seperti PAS.

     Kalau dengan PAS, pagi petang ceramah ceramah. Kerja lain tak jalan.

   2. Helen,

    Saya tidak bermaksud untuk memperlekehkan kewibawaan Sultan selaku Ketua Islam Negeri. 2 persoalan saya ingin bangkitkan di sini:-

    1. “……tetapi bukti yang diperoleh tidak mencukupi untuk diambil tindakan undang-undang.”

    Kalau bukti tidak mencukupi untuk memulakan pertuduhan di mahkamah, bukankah dakwaan ‘mengkristiankan orang Melayu, itu adalah tiada asas? Mengapa tidak buat pendakwaan dan biar mahkamah tentukan sama ada bukti itu cukup untuk menyabitkan kesalahan setelah mendengar hujah kedua-dua pihak?

    2. “…….beta bersetuju tiada pendakwaan akan dibuat terhadap mana-mana pihak.”

    Adakah Sultan mempunyai kuasa untuk menentukan sama ada sesuatu kes itu patut didakwa ataupun tidak? Kuasa untuk ‘prosecute’ ini terletak di bawah bidang kuasa Pendakwa Syarie dan bukannya Sultan. Adakah Sultan sudah campur tangan secara ultra vires, iaitu bertindak di luar bidang kuasa?

    1. Sekiranya orang DUMC itu ternyata tidak bersalah, takkan lah pula baginda Sultan terpaksa bersusah-payah “mendapat nasihat dari pakar-pakar agama dan undang-undang”.

     Kalau nampak mereka innocent, lepaskan sahajalah. Apa susahnya?

     Kuasa pendakwaaan terletak di tangan badan-badan perundangan tetapi bukti ada pada Jais. Sultan adalah ketua Islam negeri dan badan-badan agama akan mengikut nasihat dan akur kepada pemutusan baginda.

     Saya tak pasti sama ada ia ada dalam Undang-undang Tubuh Negeri tetapi mengikut Perlembagaan Persekutuan, salah satu peranan YDP Agong yang digariskan dalam angkat sumpah jawatannya adalah untuk “at all times protect the Muslim religion and uphold the rules of law and order in the country”.

     YDP Agong juga mempunyai kuasa mengisytiharkan Darurat untuk mengekalkan public order. Rasa-rasanya Sultan Selangor pun mengambil langkah tindakan yang pada budi bicara baginda akan menjaga ketenteraman awam.

  2. Hello..

   guys like u… Wow! Hebat, pandai carik bahan on internet about anything. But here u being naive? Apa ni. U know its true. Or buat2 tak tahu like evangel and pas and co. Do your research dik… Nak menegakkan benang yg basah… Please la… Jgn buat lawak serious.. Kakaka.. Helen see this guy… Kikiki.. Baru ‘lahir semula’ semalam kot?

 2. The jerusubangtes should go to the Phillipines….Catholic Malays with poverty,drugs, guns and assassinations everywhere…maybe the Muslim Maahs should learn thing or two from the Catholic versions when dealing with political adversaries especially Ampatuan style..then have some brown Catholic priesg absolve the sins.

 3. Are there covert attempts to convert Muslims in the country? I don’t know for sure. My cousin married a Muslim & converted but they eventually headed towards splitsville. He wanted to embrace Christianity again but was advised against it due to the complications & the fact that he will lose custody of the kids.

  What I do know is that the church is worried about the faithful converting to Islam. I came to know of sessions during weekend church camps which addresses the issue of conversion to Islam & the implications. My initial reaction was that it can’t be true but this was dispelled when I attended one such weekend recently.

  The session were presented by two speakers. One a well know motivational speaker & the other a lawyer who had handled conversion cases before, including a particularly high profile one.

  What struck me was how the first speaker made a boogeyman out of Islam during the session. As for the second speaker, he spoke factually without any embellishment (IMO) based on experience.

  This goes on to show that for all the catcalls ridiculing how Muslims can feel threatened by a word, the Christians are in fact feeling similarly wobbly deep inside. If they can publicly accept that, perhaps that is the first step toward a middle ground of sorts for religious cooperation in Malaysia.

  Is there a basis to the Muslim’s fear of conversion in Malaysia? I’ll have to say an unequivocal yes. With a fragmented Christian church in Malaysia numbering to approximately 10% of the population, you see plenty of noise demanding, to an extent, religious parity from the majority Muslims, the Muslims have every right to be worried about how things could turn out for them in future.

  As such, call it paranoia or delusional, but I truly believe Christians in the country played a part in causing Muslims to feel this way.

  1. If Christians are afraid of Muslims proselytizing to their flock, and Muslims are afraid of evangelists proselytizing to the ummah, why don’t they agree to a moratorium for both sides to leave each other alone?

   My friends who are Hindraf supporters would heartily agree that Christians (and Chinese) have caused the temperature to rise in the other races.

   Leaving aside online anonymous comments which may be said to be planted by agent provocateurs, look at Patrick Teoh’s who is a public figure. Or earlier Namewee.

   1. Such an agreement will not come into fruition, at least not in our lifetime anyway. The fractious relationship currently between Muslims & Christians in the country will take a long time to heal. The healing processed is also sabotaged by opportunistic politicians, religious figures etc.

    I fear that in future the antagonistic nature of the relationship between the two religions will result in bigger consequences, civilian unrest or even May 13th all over again.

    1. It’s the DAP cum evangelist 2.0 factor.

     Before the advent of the DAP evangelists, the use of kalimah Allah by the Sabah & S’wak natives did not boil over (not denying that it increasingly simmered).

     The DAP took their brand of politics first to Sibu (by-election), then to the S’wak state election.

     Before this, the Christians mostly were the Bidayuh, Kadazan, etc, the Chinese in East Malaysia, the Eurasians and those Indians with names like Gomez, Lopez, Fernandez, etc. Old Christians (Catholics) or older denominations like Anglican, Lutheran.

     Today, there are hordes of Dapster new Christians multiplying, reborn and born again. Hannah Yeoh converted at the age of 19.

     The charismatic churches, like City Harvest, are unregulated. They do not have a long history of scholarship for example like Catholic seminary where the priests are properly taught.

     Charismatic churches can be started by just about “anybody” like how City Harvest was established by the Pastor Kong Hee. Their service are disco, look at how they are conducted in City Harvest — the lights, sound system, stage effects, singing and dancing.

     With DAP becoming the strongest ever in its party history post GE13, and the party dominated by evangelistas, of course there will be a showdown sooner rather than later.

     1. I can’t say I disagree with you. I can even vouch over the zealous attempts of the evangelical zealots to save my soul. Whenever I clarify that I’m in fact Catholic, it hardens their resolve to save my soul. I should be touched at their loving kindness for me, but for some reason, I’m not. I detest them even more.

      Recently, they’re even more gung-ho in their attempts to spread the good news. If you go to St John’s Cathedral you will find these evangelists trying their damnest to get you to attend their Sunday service. They’ll station themselves near the traffic light & direct you to their “church” in an upper floor at a shoplot nearby. I’ve even had a pair of them somehow hoodwinking the security to make their way into the condo & knocking on doors to preach their good news to the masses. And believe me, the pesky pair was really hard to shake off & made many attempts to secure an appointment at a time of my convenience before I turned them down politely but firmly.

      These incidents goes to show that anyone is fairgame for them in their evangelical mission. Thus I’m not surprised at all if they overstepped the limits & encroached upon the Muslims.

      1. That’s how the DUMC incident reads.

       From the Sultan’s carefully worded statement, it looks like Hasan Ali has got the proofs but the ‘settlement’ to avert tensions escalating does not allow him to publicize the Jais case (it was Jais that made the ‘raid’/’visit’).

       The Malays and the Muslims would interpret the titah as I have but the Christians and the Chinese are belligerent about the compromise and refuse to read between the lines. And hence the ATTITUDE continues.

     2. Good read, FFC – thanks for sharing. I guess these evangelists get A+ in their Rukun Negara’s Kepercayaan kepada Tuhan and F- for Kesetiaan kepada raja dan negara, Keluhuran undang-undang and Kesopanan dan kesusilaan. Major improvements require.:-)

   2. Helen,

    At times when the Malay rulers decided to grant citizenships to non Malays and therefore changes the “faces’ of Malays states forever, they must have thought that eventually such zealous christians promoting Christianity to Malay Muslims would take place.

    as such, a clause in Constitution prohibiting other faiths to Muslims is an apt reminder of things that can take place decades later.

    “Lulus jarum luluslah kelindan’. As repeatedly explained the word “allah” from Islamic viewpoint has no similarity whatsoever with christianity teaching. so, why the need to use the name?

    the answer is actually straight forward. Sharing the name will “dilute’ the meaning and concept of God from Muslim viewpoint.

    As vast majority of Muslim is Malay and those fanatical Christians pastors who insist to use the name is Chinese, this argument between Islam and Christianity will take another dimension; a clash between Malay and Chinese. EVENTUALLY.

    and this unnecessary clash can take place and IS LIKELY to take place just to perpetuate Lim dynasty supported by an aging politician who refuse to accept reality that he is not destined to be the prime minister.
    _____________________________________________________________________________________________________________________

    The ‘Chinese’ theory you have to persuade Jonnymalaya, not me :) — Helen

    1. Helen,

     yup. Johhnymalaya may not agree with what i said. To many fanatical supporters of DAP, criticizing DAP is a sin.

     1. Mortal sin, without a doubt. For penance, it depends on who hears the confession.

      For some priests, profound regret is sufficient & penance will be prayer & moments of reflection.

      For others, no penance is sufficient. You will not get the absolution for your breaking of this important commandment. You will continue to pay when you die. In fact, if you break the commandment again, “the hottest places in hell” will be reserved for you.

 4. Sultan selangor sebrnarnya amat bertoleransi dalam titahnya berkenaan kes dumc. .ini bertujuan untuk menjaga hubungan antara agama. .memang ada bukti murtadkn org islam…sayangnya ia macam tak dihargai. ..nasib baik orang islam tak bersatu terutama pas yg lebih gilakn kuasa dari agama. .kalau tak. ..

 5. Helen,

  Sometime in late 2011, The Star run almost on daily basis news to promote a ship by the name of MV Logos Hope docked in Port Klang. Star said the ship is a floating book fair that offers 5000 titles at affordable price ranging from sport, hobbies, cookery, arts, medicine, language and philosophy.

  The Star further said, the ship is operated by GBA ships, a charitable organisation from Germany and crewed by volunteers.

  What we discovered after our visit there, most of the books are Christian literatures and philosophy. The ship is operated by German Christian charitable organisation.

  The Star conviniently hiding the facts about the Christian Charitable organisation, the books are almost exclusively Christian books and the crews are Christian missionaries.

  We are fine with all these but the efforts to go Port Klang all the way are not worthwhile and felt being duped by The Star. You may Google The Star archives on MV Logos Hope. Nothing mentioned about Christian books, Christian missionaries or Christian Charitable Organisation based in Germany. A very subtle “dakwah Kristian” and The Star are deliberate.

  You talk about The Star promoting “personality cult” envangelist and very “berkiblatkan envengalis” in their values….a very true observation indeed…

  I still read The Star today but I am very suspicious of their agenda.

  1. You are spot on about MV Logos & its’ predecessor, MV Doulos. 80%-90% of their books are Christian publications. The crews actually pay to be on board as volunteers. As for their missionary activities, I’ve heard about them but have yet to meet anyone who can confirm that. If I weren’t so terrified to be surrounded by a huge body of water for extended periods of time I might have considered to volunteer just to get a feel of things.

   As for the Star’s agenda, I am no longer surprised. As I know quite a few of their reporters, columnists & editors, I’m well aware of their “shift” in editorial direction especially since ’09. In fact, you get the feeling that Joceline & Baradan are walking a lonely path in writing their weekly columns considering how far off the equator the editorial team has sailed.

   1. (1) Logos is new to me but I’m aware of Doulos.

    (2) Right about Joceline being isolated. Baradan is okay, he’s not staff as far as I’m aware. Just a contributing columnist so needn;t clock in at Menara.

    (3) The Pakatan supporters like to counter that Umno supporters are just as foul-mouthed and aggressive. Granted there are some that are.

    But when it comes to the kind of deceit like the DUMC episode, the evangelistas are miles ahead. Despite the Malays and Muslims being the greater in number and having the bureaucracy behind them, I see that it’s still the Malay-Muslims who get pummeled.

    Or in other words, the Christians can crow at winning the moral victory of righteous martyrdom, winning the verbal fest-fight and winning the public perception and opinion (in the English language, hence in the yes of the international media the Christians are the victims and the Muslims the bad guys).

    Then when our less articulate Muslims feel aggrieved at losing in all of the areas above, we get the physical retaliation like the fire-bombing and the arson of churches.

    If the Christians could only allow the Muslims a fair go in the debating arena and acknowledge that the Muslims have valid points instead of sending out the Red Guards to shoot to kill, then at least there’s a release to the pressure valve.

    Btw, have a read of Dr Looi’s anti-Lynas experience with the cybertroopers.

    1. Can’t deny that Christians are made up of a lot of professionals, highly educated & mostly middle upper income class. As such, their ability to communicate in English allows them a wider reach, especially global.

     As for the righteous martyrdom thingamajig, let’s be honest. The western (by extension English language media outlets) love nothing more than persecution of Christians by Muslims right? So everything falls conveniently in place like puzzle pieces for the canny ones who manipulate the issue, the media & ultimately the actual stakeholders.

     And when it comes to spin, we know who the Sultans of Swing, I mean Spins are in the country ;-)

     1. re: “a lot of professionals, highly educated & mostly middle upper income class”

      esp. if the medium of communication is English, and that’s why the Christians pummel the Muslims (or rather the Malays) in the Allah debate who may not be in the middle upper income class like the vast numbers of clerical govt servants

      Uskup Paul’s English is hard to beat, right?

     2. I have a dictionary handy whenever I read his masterpieces. If he accepts my challenge, which I doubt he will, he’d probably pummel me to submission on the mere weight of his huge vocabulary alone.

  2. Bongek,

   “A very subtle “dakwah Kristian” and The Star are deliberate.”

   So how many visitors to the MV Logos Hope have renounced their religion and converted to Christianity?

 6. Satu fakta yang jelas di sini ialah Hassan Ali ditendang keluar dar PR kerana hendak mendedahkan sesuatu yang berlawanan dengan kontrak sosial dan pemecatan itu berlangsung pada ketika PR berada dipuncak glamor.

  Sebaliknya, dalam kes Chua Jui Meng, beliau tidak dipecat ketika BN berada dipuncak glamor sebaliknya CJM tarik diri dari BN dan masuk PR tatkala keglamoran BN berada pada kedudukan terendah.

  Makanya, bagi mereka yang menggunakan otak untuk berfikir, tentu mereka dapat bezakan antara kes Hasan Ali dan CJM. Siapa yang jadi mangsa dan siapa yang tidak setia.

  Namun, seperti biasa, apabila supercyber bully menguasai keadaan, kesetian CJM tidak timbul persoalan tetapi terus dijadikan kawan tetapi Pak Hasan otomatik jadi lawan meskipun kesetian bukan persoalan.

 7. Saya rasa keriasauan Pak Hasan tentang keaktifan dan keberkesanan dakyah Evangelis dewasa ini ada asasnya.

  Bayangkan kalau seorang gadis China berpendidikan tinggi tetapi hanya berusia 19 tahun boleh berubah jadi “born again Evangelis”, bayangkan apa impaknya terhadap lain-lain gadis.

  Tetapi seperti yang Helen katakan, apabila pihak berkuasa tidak panjangkan isu ini bukanlah bermakna keriasauan Pak Hasan itu tidak ujud.

  1. Mencegah lebih baik dari ubati, kalau nampak bayangan pun kita patut dah ambil tindakan. Dalam soal mengkristiankan org islam tak perlu bukti nyata, kalau dah nyata tu maksudnya dah tukar agama dan masuk kristian. Kerisauan Pak Hassan memang patut.

   Org islam di selangor perlu bersatu… dan ia perlu dibukti pada pru nanti…singkirkan pakatan! Secara jujurnya sy suka pas yang dulu…pas skrg telah byk ‘cair’ dan menyimpang dari perjuangan asal.

 8. I for the fact is not afraid of all these evangelistic activities. I also do not believe that even if Allah word is allowed in Malay bible or Christian publications, it will caused Muslims to be converted to Christianity in drove. But I am the supporter for the ban for the sake of preserving social order and racial harmony.

  Like I said in my blog post http://grandmarquis.wordpress.com/2014/01/18/big-name-small-mind/ not every Muslims are open enough to face with open evangelism. Some are deep in their paranoia. See the recent case of holy water in mineral water bottle. Despite being reminded again and again that holy water will not cause any harm to their faith, many still choose to believe.

  As for Hasan Ali, I did not like much of his act. I find him kind of overzealous in promoting himself as a victim for defending the faith of Muslim whereas I believe much of his agony is the result of internal political tussle when he was in Selangor state administration. For me, Zul Nordin is much more respectable as he is much more frank and factual in his politics.

  1. I’ve met Hasan Ali a few times but I don’t really know him, however I know Uncle Zul Noordin. Uncle Zul says the Christian evangelists use Allah to make it easier for them to propogate their religion to the Malay Muslims.

   Uncle Zul says that it is important for us to understand the Federal Constitution because some people like to spin things, like in JAIS case and Allah issue. Article 11 is subjected to Clause 4 of the Article but some people only use the parts that they wanted and do not mention the Clause 4. Anyway even some Muslims support them which is really weird.

 9. The case of the DUMC in 2011 is a clear case of the attempt to proselytize Muslims. The event happened in the month of Ramadhan. I frankly do not understand why the Muslims were in a Church for breaking of fast in the month of Ramadhan. It just do not make sense for Muslims to break fast in a Church when there are so many Masjids offering the breaking of fast.

  And after the breaking of fast the Muslims should be praying Maghrib and where will they pray in a Church? And after that is the Isya prayers and Tarawih prayers. What are they doing in a Church? Why were they listening to the Christian hymns and praises to the Christian trinity god in the month of Ramadhan after the breaking of fast when they should be performing their Isya and Tarawih prayers in the Masjids??. And all the programmes in the Church were done behind close doors.

  These are clear evidence but they were not sufficient to bring the offenders to court. Also the problem with PAS is; they have their brain hardwired to automatically blame UMNO just like the Allah and Syiah issue.

  1. There is also a short video capturing a new convert explaining is Muslim past. It is so clear that there is no way one can say there is no proselytizing activity in DUMC

 10. Ironically, I notice that English educated Buddhists are quite resistant to conversion but the Chinese Ed Chinese are the ones converting in droves … or is it a mistaken perception borne out of numbers ie English ed Chinese Buddhists are a small and diminishing group?

  But because we communicate in English, the evangelists seem to think we’re a soft target and get miffed that we’re not interested.

  Unfortunately, we get lumped in with the current general perception that all Chinese are like them.

  And yes, every time I see the word “righteous” in the Star, my blood starts to go upstairs but then I remind myself that they are not worth getting upset over.

 11. Psttt… Guys… Nampaknya strategi lim guan eng anwar tag team membuah hasil… Malaysian are qurelling.. Yuhuuu!! Now they preparing to take over sabah and sarawak with kalimah issue and wins… Yehaa!!!

  But 1 thing malays who help these 2 will never consider.. Tht malaysia or specifically malay ditanah melayu will never be the same again after anwar errr.. lim ambil alih putrajaya..

 12. See how JStar tries to whitewash the innocence of Anwar in Japan. oh… many famous people have not entered Japan like Paris Hilton, Paul McCartney etc.

  http://www.thestar.com.my/News/Nation/2014/01/21/Japan-has-refused-entry-to-many-famous-people/

  Yayaya… here we go again. Trial unfair blablabla
  http://www.thestar.com.my/News/Nation/2014/01/21/Japan-Anwar-embassy/
  “Datuk Seri Anwar Ibrahim was denied entry to Japan on Sunday due to his conviction in 1999, the Japanese embassy confirmed.”

  Memang Scisorati ! After the Attack of the Killer Kangkung now the Dictatorial Empire of the Sun.

 13. Dulu masalah ini tidak timbul kerana Cina Buddha atau TAO lebih memahami sensitiviti. tetapi tidak kini. Cina Kristian EVengelis yg majoritinya penganut DAP setelah mendapat kuasa dan kononnya mendapat sokongan MAJORITI 52%, maka huru hara semakin menjadi-jadi.

  Setiap sensitiviti penganut Islam sbg kaum majoriti dibakul sampahkan malah sampai ke tahap menghina TITAH Sultan dan YDP Agong. Adakah dgn mengabaikan Titah dan Fatwa, ia menjadi satu tiket atau lesen besar bagi EVENGELIST utk terus menganggu Umat Islam yg selama ini cukup bertoleransi?

  Adakah mereka bebas berckp apa shj tanpa dikenakan apa2 tindakan kerana berselindung disebalik parti POLITIK? Adakah mereka bebas menghina kerana slogan keramat 1MALAYSIA yg dimanipulasi dan selepas itu hanya memohon maaf? Jgn jadi kaduk naik junjung… Bermain api nanti terbakar tangan tu..

 14. Kalimah 1malaysia adalah kalimah yang paling power di malaysia, dengan menyebut perkataan itu, seseorang yang yang menghina Islam boleh di gugurkan dosanya, dengan menyebut kalimah itu, seorang yang di lihat melanggar hak asasi manusia, tiba-tiba menjadi seorang yang berhati mulia dan dengan menyebut kalimah itu, seorang yang pada mulanya di anggap sebagai rasis tetiba menjadi seorang yang petriotik dan cintakan negaranya…

  “Dengan ini saya harap isu ini selesai dan dapatlah kita semua hidup dalam harmoni sesuai dengan slogan 1Malaysia,”

  Tapi kalimah itu hanya boleh di gunakan oleh orang bukan melayu sahaja, selepas puas menghina dan mengaibkan agama Islam, kalimah itu akan di gunakan sebagai “talian hayat”…

  Siapa la yang cipta kalimah itu ekk…

 15. Dear Helen

  I am currently based at ISEAS in Singapore and am doing some academic research on blogging in Malaysia and am interested in interviewing some bloggers/new media activists. Is there any chance of doing one with you between the 11th-14th of february? Would also appreciate if you can introduce me to some other bloggers/new media activists who may be open to be interviewed.

  Thanks

  loong

Comments are closed.