Posted in Evangelis

13 Mei: Ucapan Tunku menerusi RTM

13Mei

Pada 13 Mei setibanya perdana menteri di stesen RTM kira-kira pukul 10.30 malam, beliau terus berucap menerusi televisyen dengan mencelah di tengah-tengah sebuah rancangan kegemaran ramai.

Sila baca dengan teliti.

Teks ucapan Tunku Abdul Rahman (13 Mei 1969):

“Kejadian yang tidak diingini telah pun berlaku di Kuala Lumpur dan pasukan keselamatan telah pun mengawal dengan kuatnya di serata-rata tempat dan penjuru-penjuru jalan. Dengan keadaan yang demikian, saya terpaksa mengisytiharkan Darurat di Kuala Lumpur. Curfew pun telah dimulakan dan dijalankan. Dan saya telah memberikan kuasa mengisytiharkan darurat ataupun state emergency di serata-rata negeri lagi, sekiranya wajib berbuat demikian, kerana hendak menjaga keamanan negara dan nyawa dan harta benda dan dengan ini adalah menjadi tanggungjawab saya dan saya akan menjalankan dengan sekuat-kuatnya kuasa saya itu.

“Saya minta pertolongan semua pihak yang bertanggungjawab supaya bekerjasama dengan pegawai-pegawai keamanan untuk menolong menjaga keamanan di negara kita ini dan penduduk-penduduknya sekalian. Kejadian yang berlaku itu tidak ada sebab. Apa yang diperbuat oleh parti pembangkang pada semalam, kita tidak ingini dan saya pegang dan tuduh mereka telah memulakan kejadian yang jahat itu, kejadian yang khianat itu. Tetapi balas-membalas bukan boleh menimbulkan baiknya.

“Saya rasa sangat-sangat susah hati di atas apa yang telah berlaku kerana dua bulan lamanya saya berpusing di tempat-tempat memberi syarahan dan mengingatkan kepada sekalian penduduk-penduduk segala dakyah anti itu bangsa, anti itu bangsa boleh menimbulkan pergaduhan yang besar di antara bangsa-bangsa, penduduk-penduduk di negara kita ini. Oleh sebab negara ini ialah berbilang bangsa, saya rasa hal seumpama ini harus berlaku, hal pergaduhan yang seumpama ini harus berlaku dan sekarang ini telah pun berlaku, sungguhpun caranva sederhana.

“Semuanya yang bertanggungjawab kenalah menjalankan kepentingan mereka supava hal ini tidak merebak. Mahulah setiap tempat meletakkan jawatankuasa muhibah serata tempat-tempat itu boleh menjaga keselamatan dan perasaan baik waspada antara satu kaum dengan lain kaurn. Negara ini bergantung kepada tuan-tuan sekalian. Tolong masing-masing yang jujur dan ikhlas kepada saya yang menjaga negara ini supaya tidak berbangkit hal-hal yang berbahaya. Negara yang kita kasihi ini adalah kehendak pertolongan tuan-tuan sekalian. Saya doakan kepada ke hadrat Subhannahuwataallah. Selamatkanlah semua penduduk-penduduk sekalian!”

May 15

Muka depan The Straits Times (15 Mei 1969)

Kenangan Tunku Abdul Rahman

“Saya tidak dapat tidur pada malam itu kerana mengenangkan kejadian yang telah menimpa ibu kota dan negara kita yang aman ini. Saya telah berasa gelisah dan berjalan mundar-mandir serta menghabiskan masa saya di atas sejadah untuk berdoa kepada Allah SWT. Saya berdiri di beranda luar bilik tidur saya dan menghalakan pandangan saya ke bandar sambil memerhatikan api yang menjulang tinggi di beberapa kawasan berhampiran Kampung Baru dan di sebelah utara.

“Kuala Lumpur telah menjadi satu bandar yang terang dengan api kebakaran di sana sini dan dapat dilihat dengan jelas dari rumah saya yang terletak di atas bukit. Inilah satu pemandangan yang sangat menyedihkan dan saya tidak menyangka saya akan menyaksikan kejadian yang seperti itu semasa hayat saya. Api yang menjilat bangunan itu telah menghanguskan segala usaha-usaha saya dalam beberapa tahun yang lepas untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang bahagia dan aman, dan juga menghancurkan impian saya hendak menjadi perdana menteri yang paling bahagia sekali di dunia ini.

“Ketika saya memerhatikan api yang menjulang tinggi, terbayang di mata saya kejadian dashyat yang sedang berlaku pada malam yang mengerikan itu, dan saya terkenang kepada peristiwa-peristiwa lepas yang menyebabkan timbulnya malapetaka itu. Pada masa itu juga saya sedar dan insaf bahawa jika hendak difahami sebab-sebab kenapa boleh tercetus peristiwa yang buruk itu, maka perlulah dikaji satu per satu kejadian-kejadian yang telah lepas.

“Pada hari itu saya menerima laporan mengenai perarakan Gerakan yang telah diadakan semalam. Mereka telah melemparkan kata-kata nista terhadap orang Melayu dan menyuruh orang Melayu pulang ke kampung-kampung dan desa kerana kapal layar (lambang Perikatan) telah ditenggelamkan. Kesemua hal ini terbayang dalam ingatan saya yang merupakan sebahagian daripada sebab-sebab berlakunya rusuhan itu.”

— Petikan buku ’13 Mei Sebelum dan Selepas’ (memoir Tunku Abdul Rahman, halaman 81)

Perarakan mayat Lim Soon Seng, 9 Mei 1969
Perarakan mayat Lim Soon Seng melalui perut ibukota

9 Mei 1969: Kata-kata yang tertera pada sepanduk (gambar atas) berbunyi “死 的 光 彩,生 的 伟 大” (kematian yang cerah ‘berwibawa’, kehidupan yang ‘gemilang’)

Lim Soon Seng, seorang sukarelawan pilihanraya yang mati dibunuh, telah mencetuskan kontroversi yang sama hebatnya dengan kematian Teoh Beng Hock zaman kita.

10 Mei 1969: Hari membuang undi.

Dalam pilihanraya umum 1969, MCA telah kalah teruk kepada DAP yang pertama kali bertanding PRU – parti itu didaftar pada 1966 – serta MCA langsung tewas di Pulau Pinang kepada Gerakan yang ditubuhkan Dr Lim Chong Eu setahun awal pada 1968.

12 Mei 1969: Perarakan sambutan kemenangan oleh pembangkang

DAP menyambut kemenangan PRU di jalanan
DAP menyambut kemenangan PRU di jalanan

Suasana kempen pilihanraya tegang

Tunku memperingatkan “jika hendak difahami sebab-sebab kenapa boleh tercetus peristiwa yang buruk itu, maka perlulah dikaji satu per satu kejadian-kejadian yang telah lepas”.

Peristiwa 血債血還 (hutang darah dibayar darah) tidak berlaku secara spontan dalam suatu ruang kosong (vacuum) ataupun tanpa apa-apa kesinambungan. Ia sebenarnya menyusuli “kejadian-kejadian yang telah lepas” — untuk meminjam cakap Tunku Abdul Rahman.

Contohnya, berlaku rusuhan kaum di Pulau Pinang pada bulan November 1967 di mana 4 orang terbunuh serta dikeluarkan perintah berkurung oleh pihak berkuasa.

Mengimbau suhu pilihanraya bersejarah itu, Tunku menyorot kembali keberlangsungan sebuah kempen yang sengit. Katanya:

“dua bulan lamanya saya berpusing di tempat-tempat memberi syarahan dan mengingatkan kepada sekalian penduduk-penduduk segala dakyah anti itu bangsa, anti itu bangsa boleh menimbulkan pergaduhan yang besar …”.

Kempen PRU tahun 1969 berbekalkan “dakyah anti itu bangsa, anti itu bangsa”.

Dalam kempen PRU tahun ini, di samping politik perkauman juga sekarang dicampur-adukkan unsur-unsur benci agama.

http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/buddhists-want-probe-into-chinese-ustazs-king-kong-remarks
http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/buddhists-want-probe-into-chinese-ustazs-king-kong-remarks

Fanatik Kristian pun ada sekarang

Ridhuan Tee sudah berkali-kali mencemuh kaum minoriti serta agama-agama yang dianuti mereka.

Orang India dan agama Hindu beserta perayaan-perayaan untuk dewa-dewi seperti Thaipusam dihina bukan hanya oleh seorang pelampau agama Islam seperti Ridhuan sahaja.

Pelampau agama juga berwajahkan fanatik Kristian yang benci patung disembah (idolatry).

Mungkin disebabkan sesetengah orang Kristian yang duduk di kawasan perumahan mewah bandar adalah orang yang berada serta memiliki segulung kertas ijazah, maka mereka memandang rendah penganut agama-agama lain sebagai “low class”.

Cuba tanya kenapa si evangelis begitu beriya-iya mahu memurtadkan orang yang miskin serta yang kurang bersekolah? Kenapa mereka bergerak di kalangan gelandangan Melayu? Kenapa disasarkan penganut Hindu golongan kelas pekerja?

Tingkahlaku evangelis yang ‘born again’ ke dalam agama Kristian membayangkan mereka tidak menghormati asas-asas peradaban dan kepercayaan tamadun lain.

Contohnya dalam soal mahu kebas kalimah Allah serta evangelis mendakwa hal mencuri itu bukan menjadi isu (“non-issue”).

Orang Islam diwajib menunaikan 5 solat dan dalam setiap sembahyang pula diulangi ucapan syahadah yang mana kalimah Allah disebut dua kali. Justeru kalimah Allah tidak lekang dari bibir seseorang Muslim untuk sepanjang hari, sepanjang minggu dan sepanjang hayat.

Maka pastilah orang Islam amat sayangkan kalimah Allah serta memandang berat seandainya ia disalahgunakan.

Pendekatan golongan Kristian yang meremehkan hakmilik kalimah Allah tidak kurang perbuatan seorang pendakwah mualaf Shah Kirit yang pernah menghina amalan Hinduisme dan Ustaz Ann Wan Seng (PAS) yang menghina amalan Taoisme — screenshot atas, dia menggelar kepercayaan “King Kong” masyarakat Cina ibarat doa “kong kali kong”.

Bukan Ridhuan Tee seorang sahaja yang memperlekehkan Thaipusam. Malah kedengaran banyak rungutan dari golongan berusia kaum Cina dan kaum India bahawa evangelis Kristian tiada mempunyai rasa hormat bagi tradisi nenek-moyang keluarga mereka.

Mula-mulanya si evangelis ekstremis ini kurang ajar terhadap masyarakat Hindu dan Buddha yang lemah di negara.

Namun apabila mereka sudah berani tunjuk taring kepada masyarakat Islam yang kuat …

Author:

I have no Faceook or Twitter.

70 thoughts on “13 Mei: Ucapan Tunku menerusi RTM

  1. Dr M cautioned that tensions could lead to religious (overlapping race) riots.

   He has his finger on the nation’s pulse. And he’s qualified to speak from experience. Under his 22 years, we did not witness any significant Sino-Malay clashes although there were the Malay-Indian clashes of Kg Rawa and Kg Medan.

   Ex-IGP Musa Hassan also warned the same as did Shahrizat. She made a mention of it (the alarm bell) in the text of her speech prepared for last year’s Wanita Umno general assembly. But she was accused of scaremongering for political mileage. I don’t think so.

   Shahrizat is not campaigning for a seat anymore as she’s not a winnable candidate and won’t be put up for nomination. Her political career has stalemated; she’s lost her Senatorship and consequently her Ministerial post. There’s no reason for her to raise the May 13 sprectre just to score political points given that even she herself would have realised she’s at a political dead end.

   Therefore I’m inclined to think that she was merely expressing the mood of the wanita-wanita Umno. And it’s a gender thing as well. The possibility of civil unrest preys more on the mind and fears of women than it does men. And perhaps women are more sensitive to these moods in the air.

   Shahrizat is not the only Umno or BN politician to say so. But every time a Malay pollie raises this, he’s instantly accused of threatening (“wanting to soak the keris in blood”) the minorities. If a BN Chinese pollie brings it up, he’s accused of fear-mongering so that the Chinese won’t vote DAP and scorned that such old tricks won’t work anymore.

   And the usual cacophony of “Racist!”, “politically bankrupt” and their Firster ideology “we’re all brothers and sisters”, “there’s no barrier between the races today”, yadda yadda rhetoric is trotted out.

   If other countries are war-torn and their people belong to the same race, having the same culture and same language but only different religions, what more us in Malaysia?

   We look different, we behave different, we talk different, we pray different but still these Dapsters are dispensing kool-aid by the barrels like as if their narrative is the only gospel truth. And they’re more than willing to fitnah everybody else.

   When a huge segment of the electorate are indulging themselves in this dangerous disconnect, and the perception gap between reality and their lalaland is a yawning chasm, then of course people’s patience will snap.

   Isn’t the biadab behaviour of Dapsters today reminiscent of May 1969?

   1. Helen,

    I used to stay I Kg Baru while I was then a “bujang’. Kg Baru in the heart of Kuala lumpur as all of us know was then the scene of bloody racial riot known as May 13 1969.

    I used to mix around with older people then. These ‘haji” and “lebais’ were then hot blooded young men during that period(1969). They all told me that they saw Kit Siang on a lorry provoking the malay folk.

    “Tapi itu cerita lama. Tak payah dok ingat lagi. nanti ada yang terasa hati’. That was the mood of these simple minded folk.

    But DAP goes on and on blaming Tun Razak by portraying him as trying to unseat Tunku. also blamed was Dato Haron, then MB of Selangor. Are they saying UMNO supplied “penyapu” to extremist within Chinese communiity to be used against Malay folk , incident that triggered May 13.

    I agree with your assesment. Sharizat was just remimding us the danger of another racial riot looming if we are not careful. Not to scare voters to vote BN. But to remind that all will be affected if riot takes place.

    1. If we try to look at it as objectively as possible:

     Tun Razak had been deputy president of Umno since 1957. This means for 12 years until 1969, he had faithfully served under Tunku in the party and there was no talk of him trying to oust Tunku.

     Tun Razak had been deputy prime minister since 1957 as well. So he was 12 years deputy to Tunku and was never accused of trying to unseat the PM.

     The NOC was formed in the aftermath of May 13 and Tun Razak appointed the chairman. Although Tunku remained PM, it was more in name only.

     Since Parliament was suspended and the country under Emergency, the NOC chairman actually held more power in his hands than a PM would have had during ‘peace’ time.

     Tun Razak succeeded Tunku as PM in Sept 1970. Barely six months later, Tun Razak restored Parliament or in other words, restored democracy. He could have continued an authoritarian rule (meaning minus the oversight of the Dewan) but he did not.

     The general election was called in August 1974 in keeping with the 5-year cycle. Tun Razak had absorbed PAS, PPP and Gerakan which were opposition parties into the BN just before the GE. The decision hints that he was an inclusive leader and a consensus builder.

     Tun Razak’s track record before and after 13 May 1969 does not indicate someone who is power hungry.

     The accusation by the opposition portrays him as trying to unseat Tunku. If he had wanted to do so, why did he remain a loyal deputy for the preceding 12 years before 1969?

     Furthermore, Tunku was on record earlier saying that 1969 would be his last election and he would be handing over the reins.

     After all, there were the Young Turks in Umno who were unhappy with Tunku. And it was Tun Razak who expelled Dr M Umno from Umno for penning the famous (or infamous) letter against Tunku.

     If Tun Razak was in cahoots with Dr M (meaning those unhappy with Tunku), he’d not have sacked Dr M from Umno. It was only after Tunku resigned that Dr M was brought back in from the cold.

     Tun Razak’s action in expelling Dr M showed that he jaga hati Tunku. Would someone who plotted to oust Tunku through bloodshed bother with the gesture of jaga hati the Tunku?

   2. “Isn’t the biadab behaviour of Dapsters today reminiscent of May 1969?”

    I disagree. I loathe the DAPsters but I also disagree with the narrative put forward here about the events leading up to May 1969.

    Mahathir never had the pulse of the nation. He maintained a chokehold during his reign. I understand that some revere him but he is a despicable character who unfortunately understood the selfish nature of the various communities here in Malaysia.

    The reason why there were no tensions when he was in charge was that he kept an iron grip on the radicals within his own party and at the same time demonized PAS, who were lacking in political savvy in their attempts to claim Putrajaya.

    The rise of evangelical Christianity here in Malaysia was due to him and his cronies in the MCA, who were more than willing to play the race card and subject themselves to his tirades as long as they could fleece the majority Malay population.

    If people’s patience snaps, it is because of the hidden hands and their lust for power. Although there is a leap of registered voters this year, the majority of the country still do not vote and this apathy is what ensures that there will be no violence unless the Establishment wants chaos.

    Moreover, if there is violence most probably it would be within the Malay community because at the end of the day, this is the vote that UMNO, PKR and PAS are chasing. I would add the DAP but so far their attempts have been laughable.

    I apologize if this is confrontational but I think your message of rationality and moderation is lost when you choose to concentrate on the DAP, when UMNO has much more to answer for especially now when it fears losing power. Nobody in UMNO ever thinks of violence when his or her position is secure.

    1. re: “Mahathir maintained a chokehold during his reign.”

     But he allowed KuLi who set up the rival S46 to return to Umno. He did not sack KuLi like how Wee Choo Keong got the sack and Kerk Kim Hock was pressed to retire.

     Musa Hitam got a cushy ambassadorship and GLC directorship even after the fallout. Look at how LGE is treating his foes. He called for “zero opposition” in Penang. And Koh Tsu Koon has become a butt of jokes in Penang (okaylah, he may have deserved the criticisms but the fact is that it is the DAP people who leading the pack in vilifying KSK).

     He allowed Pak Lah who sided with S46 to become Foreign Minister and later his Deputy Prime Minister. And most tellingly, he allowed Anwar to become so powerful, holding the DPM and Finance Minister posts at the same time.

     If Mahathir had that chokehold, Anwar would not have been able to put his people in positions of importance in the media (BH, TV3) and in the universities (Chandra’s chair at one time, IIU)

     re: “The reason why there were no tensions when he was in charge was that he kept an iron grip on the radicals within his own party and at the same time demonized PAS, who were lacking in political savvy in their attempts to claim Putrajaya.”

     Now nobody can control the Dapsters anymore.

     re: “The rise of evangelical Christianity here in Malaysia was due to him and his cronies in the MCA, who were more than willing to play the race card and subject themselves to his tirades as long as they could fleece the majority Malay population.”

     The rise of evangelical Christianity is the new factor which we did not have in 1969. Perhaps we can pin a date on the rise of the religious fervour but the rise of the evangelistas as a political player with power is definitely in tandem with the rise of the DAP.

     re: “If people’s patience snaps, it is because of the hidden hands and their lust for power. Although there is a leap of registered voters this year, the majority of the country still do not vote and this apathy is what ensures that there will be no violence unless the Establishment wants chaos.”

     Who are the hidden hands? I’m not dismissing what you say. It’s certainly possible and I’m open to the idea.

     re: “Moreover, if there is violence most probably it would be within the Malay community because at the end of the day, this is the vote that UMNO, PKR and PAS are chasing. I would add the DAP but so far their attempts have been laughable.”

     Again what you say is possible and the same thought crossed my mind, in that while the instigators may be the elites of Jerusubang but the people who are caught in the street-fighting would be the Ah Bengs.

     The evangelistas will watch from the safety of their gated suburbs, barricaded and well-stocked with food. The working classes becoming the cannon fodder is hardly a new phenomenon.

     re: “I apologize if this is confrontational but I think your message of rationality and moderation is lost when you choose to concentrate on the DAP, when UMNO has much more to answer for especially now when it fears losing power. Nobody in UMNO ever thinks of violence when his or her position is secure.”

     One argument goes that Umno is willing to do anything to stay in power. But we can also argue that DAP will not stop at anything to grab power.

     BN is used to the taste of power. They have been in power since 1955 — 58 years.

     DAP has never had power until 2008. Just look at what a little taste of power has done to them. In the last 5 years, they’ve not shown that they can wear power without being despotic.

     If we look at the early Umno people, there’s not any criticism that Tunku is corrupt (or hobnobbing with developers or Big Business) and Tun Dr Ismail is irreproachable. Onn Jaafar was of course the best. Hence in the early years, the Alliance wore its power well.

     Can’t say the same for Pakatan. Not so much PAS as they’ve controlled K’tan and T’ganu before. But DAP in Penang is like kera dapat bunga.

     1. Re: Ku li, Musa Hitam, Badawi, Anwar ,chokehold.

      Do not confuse political maneuverings within UMNO with chokehold of the public. The keyword in your response is “allowed”.

      The fact is he was more than willing to allow these factions (individuals) time in his sandbox if it was to his advantage or necesasary and rewarded them when it was necessary or convenient.

      My use of the term chokehold was concerning the public and the laws used against them. As you say, nobody can control the Dapsters now because the current potentate is weak within his own party and making attempts at liberalization.

      The very laws that Mahathir used to maintain his chokehold is used halfheartedly and UMNO’s squabbling makes a united front impossible.

      Re: The rise of evangelical Christianity

      It really does not matter if the DAP is chasing the evangelical vote but rather the rise of Evangelical movement and something Mahathir abhors now, happened on his watch.

      Re. Hidden hands and Jerusubang elites.

      Again, I disagree. What you are essentially saying is that the Christian/Chinese evangelical wing of the DAP may instigate violence. I see no evidence of this.

      What is more plausible seeing the way how the most harassment (by UMNO) is being felt by the Malay members in PKR and PAS on the election trail, is that if PAS or elements within PKR may feel that they have been cheated in this elections and may take it to the streets which could lead to chaos.

      However if UMNO loses they may instigate violence using the evangelical Christian element as a convenient launching point.

      Re: DAP and taste of power

      If you are going to argue that the DAP in its quest for power will do anything to get it, perhaps it is best to give me some examples beyond despotism, which is also something UMNO especially under the current lot is not short off.

      As I said looking at the harassment of Malays within the Opposition, it would not be inconceivable for UMNO or PAS/PKR to start something. Looking at the rhetoric of UMNO groupies who always warn of violence, it would not be inconceivable that they would have the guts to attempt something esp if they have the backing of the Establisment.

      All the rhetoric coming from the DAP is their politics of love, the
      most they would do is barricade themselves in their homes and dine on tin food. So no, I do not think that the elites in Jerusubang would have the guts to instigate anything.

      1. Re: Do not confuse political maneuverings within UMNO with chokehold of the public. The keyword in your response is “allowed”.

       Yup, “allowed”. The position of Umno prez is very powerful. TunDol is not a powerful personality but his incumbency enabled him to get the better of Tun M who failed to get elected even as a Kubang Pasu delegate in 2006, http://www.bernama.com/bernama/v3/news_lite.php?id=218859

       re: “My use of the term chokehold was concerning the public and the laws used against them. As you say, nobody can control the Dapsters now because the current potentate is weak within his own party and making attempts at liberalization. The very laws that Mahathir used to maintain his chokehold is used halfheartedly and UMNO’s squabbling makes a united front impossible.”

       That’s why you hear the Umno-ite rightists yearning for the restoration of the ISA. I don’t agree with them as I’m for liberalization. But the Dapsters are not showing that they can handle ‘freedom’ they’ve been given now.

       Like I said, they’re behaving like some of the 1969-ers, e.g. the Penang guy who showed his middle finger to the Permaisuri. Action was taken b’cos she had police outriders at the scene. But the guy could show his middle finger to 1,000 ordinary people and altho it’s technically punishable under the Penal Code but I don’t think the law would be enforced if the victim was anyone other than the top tier royalty. Nonetheless if lots of people behaved like that, our social order will break down.

       Re: “It really does not matter if the DAP is chasing the evangelical vote but rather the rise of Evangelical movement and something Mahathir abhors now, happened on his watch.”

       If he abhors the evangelical movement and still it happened on his watch, then the public chokehold you claim he exercised had failed in this instance.

       Re: “What you are essentially saying is that the Christian/Chinese evangelical wing of the DAP may instigate violence. I see no evidence of this.”

       I see the evangelistas as precipitating the violence as per the May 13 parallel that I drew. I don’t reckon the 1969 Chinese had wished for or wanted the violence which erupted (and caused them to die). So I don’t see the 1969 Chinese as instigating violence or instigating the May 13 riots.

       However Tunku in his memoir blamed the bad behaviour (menyebar dakyah) during the long-drawn campaign as a contributory factor to the riots breaking out, i.e. the kebiadaban incubated the hostile and volatile climate in which the riots occurred. If the temperature was cooler, the conditions may not have been ripe for May 13 to take place.

       Re: “What is more plausible seeing the way how the most harassment (by UMNO) is being felt by the Malay members in PKR and PAS on the election trail, is that if PAS or elements within PKR may feel that they have been cheated in this elections and may take it to the streets which could lead to chaos.”

       It looks like Pakatan is signaling this and hence Najib et al invoking Tahrir Square.

       re: “However if UMNO loses they may instigate violence using the evangelical Christian element as a convenient launching point.”

       Umno’s bait will only be taken if the evangelistas are deemed to be enough of a threat. If they were less offensive, then they wouldn’t lend themselves to becoming the launch pad for bullseye. I don’t think the Sikhs, for example, can be similarly made a scapegoat for the purpose.

       Re: “If you are going to argue that the DAP in its quest for power will do anything to get it, perhaps it is best to give me some examples beyond despotism, which is also something UMNO especially under the current lot is not short off.”

       Only if you want to argue that Umno will resort to violence because it fears losing power.

       I’m not afraid that DAP itself will instigate violence but I’m afraid that the Dapster behaviour which they have nurtured (e.g. the anti-Lynas Red Guards and Wong Tack’s talk of torching Lynas) will provoke the Malays to mengamokA.

       And once the tinder box is lit, then it’s pointless to pin the blame who started it b’cause the violence will spiral in tit-for-tat. Like what happened during the short interregnum after the Japanese surrender.

       re: “All the rhetoric coming from the DAP is their politics of love…”

       The politics-of-love-Wormtongues irk me far more than Perkara’s threats. I wonder if many other folks feel the same?

   3. Ms H. Your Dapsters of the 21st Century are middle income class whilst those in 1969 were working class and may have come from the Republic of Singapore as well to give a boost in numbers. The present lot is in a dream in the head. The previous lot had an empty stomach. Both serve a purpose.

    Only the future will foretell what is going to happen. A country Malaysia which treats the Chinese, Malaysian Chinese better than Singapore, Hong Kong, Taiwan, China and the rest of the World, still does not satisfy them. Then we have to examine what is really happening. What is this agitation all about ? Is all these real and not due to foreign influence ? ONLY THE BN GOVERNMENT AS LED BY THE UMNO WITH THE 13 COMPONENT PARTIES CAN FIND OUT! Not you or me.

    1. re: “Only the future will foretell what is going to happen.”

     LKS appears afraid of a Malay backlash.

     1. Ms H. On the Opposition moves, have you ever heard of the 36 steps in Strategy in Ancient China ? You will do well to extrapolate the actions of the Opposition with the 36 steps. The last step is to flee to Singapore !

   4. Helen;

    I cant blame Dapsters. An opportunist will always capitalise any opportunities available to them. Maybe they were sincere in fighting their case for their community from their narrow angle that they forget the rupercussions if things go awry..

    According to the nature’s law, “For any action there will be always be a reaction”. A good leader must be able to see this and balance his approach for the best of his communities. He must recognised, whatever action he took, other communities will also be affected. In the real world, no minority can dominate in all things except via brutal force and even if they are succesful, their success will be a short one as the majority according to the law of nature will try to correct the imbalance, also by force.

    In 1969, DAP and Gerakan sold the idea that the non Malays were third class citizens because of the special priveleges provided in the constitution and provoked the non Malays masses. They were successful in creating the hostile atmosphere even though at that time the economy was in control by the Non Malays and 70% senior Government officers came from the non Malays communities..

    What happened after Mei 1969? Did the non Malays get the power and abolished the constitution that provide a special privelege for the Malays. No, Instead DEB was introduced and affirmative actions for the bumiputeras were enforced. Did the non Malays fare better after their attempts failed in 1969.

    Their control in economy were slightly affected and but their dominance in civil services declined greatly. This is the price they paid for believing in DAP and Gerakan promises then, I blame the non Malays masses for being too gullible and believing ‘hook and sinkers in DAP lies.

    Will history repeat itself. Yes, it will if we didn’t learnt from the past.

    Ask the Jews, how many pogroms were against them throughout the centuries? More than 100 pogroms against them since Moses done by different race and in different time. Ask why?

    How many pogroms against the Farsis of India even though they dominate the economies in India and they are in small minority? None. Why?

   5. Only Najib blinds to see all these. Konon kebebasan bersuara.. Konon nak jaga hati dlm berpolitik. Tun M dulu pun berpolitik juga. Tapi kita rasa aman.

 1. these people, particularly the born again types, they have this inherent inferiority complex that is demonstrated through hatred of their own selves.

  this is not surprising. in their quest to rid themselves of their perceived, imagined inferiority, their method, as inculcated by their white masters, is to emasculate their own heritage.

  this is what I called a defeated people. only defeated people adopt the language and culture of their conquerors. this is particularly visible among the urban Chinese, even among those educated at Chinese schools. they adopt white, English names.

  the way they speak, the way they conduct themselves, they look more like, have more in common with the white man than to a Chinese. looking at these urban Chinese, there’s not a sign of Chinese culture that’s based on humanism, of ethics and piety.

  they have a Chinese face, they have a Chinese name, and for those educated at Chinese schools, they are literate in Chinese script, but their mentality is that of a white man. in other words, they are bananas.

 2. Larangan menghina agama dan kepercayaan lain sudah jelas disebut dalam Al Quran. Ustaz2 Ann Wan Seng, Ridzuan Tee, Shah Kirit jangan lupa atau buat2 tak tau.

 3. pls don’t take it the wrong way, but coming from a chinese buddhist woman lamenting in her personal blog strikes a chord in my heart – you do realise that your choice of words exude sorrow in this particular article.

  i admit all our politicians play the race card for this GE13 though some may not be aware of it’s impact.. but, if Malaysia is destined for yet another May 13, there’s nothing that we can do to avoid it. Maybe that’s our wake up call in the event people forget how fragile & delicate our interwoven nation actually is.

  1. It’s unavoidable. Humans are still animalistic and having to adhere to the law of nature, sunnatUllah. And nature will take its course. This prolonged incitement from the slit-eyed evangelists on the “low-class” majority without much of an effort at containment that is expected of a government that had taken on characteristics of the lowly kangkong can only lead to one destiny, temporary disaster. And I say let it be.

   There’d be a new equilibrium rising from the ashes. The only regret is that it would not be the evangelists who’d be burnt. It would be the low-class majority that would be badly wounded for, in Malaysia, generally race is identified with religion.

 4. Ada yang tulis bahawa 13 Mei 69 adalah cetusan dari perebutan kuasa dalaman UMNO, ramai juga yang percaya. Dari sudut itu bermakna orang Cina telah berjaya diperkuda oleh pemimpin UMNO untuk melakukan huru-hara demi kepentingan politik pemimpin UMNO/Melayu tersebut.

  Sudah tentu pemimpin UMNO itu jugalah yang menyediakan penyapu besar kepada orang Cina untuk diarakkan di KL sebagai tanda menghalau Melayu keluar dari KL (MALAYsia ?).

  LKS tidak terlibat kerana tiada disitu waktu itu katanya, jadi dia seorang Cina yang bijak tidak terpedaya oleh pemimpin UMNO tersebut….

  Tulisan itu tidak diendahkan, tiada bantahan, tiada bangkangan, ianya mungkin betul.

  Tanda Putera ditentang habis-habisan. Cina teraniaya angkara kerakusan politik Melayu, Melayu bersalah sebenarnya… Mereka perlu membayar dengan mengalah dan tidak lagi menuntut apa-apa di negara MALAYsia ini.

  Kita akan terima padah jika lupa sejarah apatah lagi mengubah sejarah…tapi Melayu selalu tak kisah…

 5. “Negara ini bergantung kepada tuan-tuan sekalian. Tolong masing-masing yang jujur dan ikhlas kepada saya yang menjaga negara ini supaya tidak berbangkit hal-hal yang berbahaya. Negara yang kita kasihi ini adalah kehendak pertolongan tuan-tuan sekalian. Saya doakan kepada ke hadrat Subhannahuwataallah. Selamatkanlah semua penduduk-penduduk sekalian!”

  – Tunku Abdul Rahman

  I read this part so many times that my eyes are teary at this point. Yes, this is OUR country and her fate lies in OUR hands. The politics of hate is now so pervasive and overwhelming that all pretence of sanity, decorum and rationality have disappeared.

  We cannot save the world, we can only save ourselves. As Elie Wiesel said, “Mankind must remember that peace is not God’s gift to his creatures; peace is our gift to each other.”

  Malaysians must have the fortitude to resist violence. Even in the darkest of days, truth and justice will triumph. We just need to keep working on it.

  1. Negara ini negara melayu, bukan negara berbilang kaum. Kaum cina adalah pegembara ekonomi. begitu juga orang India.

   Kita perlu mengembalikan hak orang melayu seperti orang Yahudi berjuang mengambil balek baitul maqdis dari orang Arab.

   Sedangkan ini adalah negara Melayu dan Tanah Melayu kenapa orang Cina dan India yang jadi bilionari seperti yang didehkan oleh Forbes. Kenapa pelabuhan PPinang diberi kepada Syed mohktar? kenapa airasia diberi kepada Tony Fernandes?

      1. Betul, tapi Sabah dan Serawak begabung dengan Malaysia, mereka secara automatiknya jadi sebahagian dari Tahan Melayu, dan tambahan pula Borneo terletak dalam gugusan Kepulauan Melayu. penduduk pribuminya juga dari suku-sakat Melayu yang berbilang.

       Manakala orang cina dan India TIDAK dan BUKAN dari golongan suku-sakat Melayu.

       Jadi apa masaalah kamu?

   1. per: Sedangkan ini adalah negara Melayu dan Tanah Melayu kenapa orang Cina dan India yang jadi bilionari seperti yang didehkan oleh Forbes.

    Siapa yang beri lesen perniagaan kepada orang-orang di bawah?

    1. Ananda-lesen Maxis, Astro;
    2. Teh Hong Piow dan Quek Leng Chan-lesen bank;
    3. Robert Kuok-lesen gula (dulu);
    4. Lim Goh Tong-lesen kasino;
    5. dan banyak lagi contoh.

    1. Re. Siapa yang beri lesen perniagaan kepada orang-orang di bawah?

     That was the old days. A simply look at the banking industry, will show that GLC coomercial banks and Islamic Banking are dominating the scene now.

     Plantation, Oil and Gas, Port, Land and Sea Transport, etc have been taken over through GLC or chosen and trusted Bumi Business.

 6. DAP akan meneruskan agenda menghuru-harakan negara ini, kali ini melalui Melayu dungu sendiri yg berada di dalam PAS dan PKR. Jadi DAP boleh cuci tangan.

 7. Re: Mahathir failing to get elected in Kubang Basu.

  Yup, with loss of power comes loss of influence. In addition, you would notice that Mahathir laments the fact that some of his policies were reversed by his successors and these successors do not have a grip on UMNO and the country like he did. He himself has acknowledged this.

  Re: UMNO rightist yearnings

  What the UMNO right yearn are laws like the ISA be used against anyone who threaten UMNO hegemony. Our social order breaks down when people do not support the idea that freedom includes those who do not handle it responsibly.

  Stepping on a picture of the Prime minister, flipping the bird at the Queen, protesting with a cow head, spitting out the Holy sacrament, all these are examples of people not handling their freedom responsibility but the question is (and this also relates to the breaking down of the social order), do the rules constraining freedom apply to everyone or is it selective ?

  Re. Mahathir’s chokehold and rise of evangelism

  His chokehold did not fail. As I said, Mahathir was more than willing to let his moneybags Christian MCA coterie a free run of their religion. As usual, it was the sordid intersection of God and money.

  Re: Tunku’s narrative of May 13

  As I said, I do not agree with the narrative. However, as to your point about evangelicals precipitating violence, I do not see it. Reading that excerpt of Tunku you posted I see parallels between the way how UMNO interacts with its Malay political adversaries than what the evangelicals are doing now.

  Re. Najib evoking Tahrir Square

  I do not see evidence of Pakatan signaling this. I think this is more of a preemptive propaganda strike on UMNO’s part, which is part of the harassment of its Malay political adversaries.

  Re. UMNO’s bait

  Exactly. Because UMNO finds them offensive, they are viewed as a threat.

  Re. Malay’s mengamoking

  The only reason why I claimed UMNO would resort to violence if they lose power is that they are the ones who claim they would be chaos if they lose, be it the Tahrir square narrative or the fact that “Malays” would lose their sovereignty.

  The Opposition always claims that there will be a smooth transition of power.

  Just as how UMNO has always said that street demonstrations lead to violence but the Himpunan Bangkit proved that with minimal police presence, the whole enterprise could be achieved without much tension

  I do not see the Malays amocking unless as I said, it is a conflict within their own community. Opposition Malay supporters do not buy into the whole narrative that Islam and Malaydom is under threat by the DAP or the evangelists.

  If they did, they would have been trouble during the Allah controversy and the church burnings. Some Malays believe that UMNO would use the evangelical of the DAP to cause trouble, which is why this type of propaganda is not as effective as before.

  Others who support UMNO would believe that their religion and race is under threat.

  Lynas and Wong Tuck actions are obviously against UMNO and only those who believe that UMNO and the Malay are the same would feel a sense of hostility.

  There are many Malays who do not support UMNO but who could care less about Lynas except that it makes UMNO look bad.

  1. re: “[Mahathir’s] moneybags Christian MCA coterie”

   :) Gimme us some names pls (aside from Jimmy Chua Jui Meng who has left the party). I should like to devote some blog space to the MCA Christian coterie.

   1. Ayuh, Helen, if I were to name names I would be engaging in “fitnah” of my own since I have no tangible evidence linking the MCA Christian coterie and Mahathir, only what I and a few other observed in the late 80’s.

    You are spot on in your pieces about the evangelical movement and its link with the DAP. The DAP has evolved into a plutocracy or maybe it is theoplutocracy.

    What I noticed was when it came to the MCA it was more of protecting a segment of its base, which comprised of a diverse range of interests. While with the DAP it is more of a singular interest, if you get my drift.

    Honestly, I feel bad for the MCA at times (Pakatan leaning voter that I am) since they did play by the race rules but seem unable to get a grip on the propaganda war they are facing.

    I know this makes me sound like a bigot but the thing is, what fuels the evangelicals is their obsession with money cloaked in piety.

    From what I observed in those times, within the upper echelons of the MCA, it was never about spreading Christianity but merely another revenue stream. With the DAP on the other hand, religious fervor and pecuniary interest is embraced as some sort
    of direct relationship with God.

    Again I apologize to readers if this is interpreted as some form of bigotry. Please keep in mind this is purely anecdotal and I could very well be wrong.

    1. re: “the evangelicals … obsession with money cloaked in piety”

     The Prosperity Gospel has been discussed in the S’pore public domain after the City Harvest Church scandal blew up.

     The Star has adamantly refused to give coverage and didn’t even mention once the money laundering charges before the Singapore court which implicated the CHC of Subang Jaya.

 8. Let your words here not be divisive. Let not your intellectual urge spew out derogatory remarks about each other’s religion. Let not your personal grudge against a particular group manifest in veiled attacks on others.

 9. First of all let the history be history….

  If really want to know whose fault then communist (Chinese extremist) and UMNO ultra(malay extremist) that want power are at fault…

  I read the book of 13 mei by TAR.

  Chinese communist thinking no longer active in today malaysia Chinese mentality, but all the evil deeds that TAR mentioned being done by opposition during 1969 actually being done by BN In today politics…

  Communist gone but the Malay ultra remained…it is clearly stated in TAR book that mahathir is an extremist. What is important is not past but present. War never about right or wrong, it is always about power.

  Why not learn from history so we never make the same mistake again.

  Some blame Chinese, some blame UMNO ultra…I blame the sorroundings environment during 1969 that make it happened.

  Communist influences in Chinese thinking during that time.
  The present of leaders who only think about Malay ( UMNO ultra )
  UMNO infighting and power grab from TAR.
  The people who approve the permit for demonstration.

  Everything is a chain that link everything.

  Today UMNO remained the same for 1969 because it still have the same leader. Mahathir and najib( Razak son ) but the environment changed, 13 mei 2013 is not going to happen.

  History never went backwards only forwards. This is the golden rules in history.

  1. re: “all the evil deeds that TAR mentioned being done by opposition during 1969 actually being done by BN In today politics…”

   Oh really? And the opposition (Pakatan) is faultless today?

   1. Hi Helen,

    No one in this world is perfect. Opposition is never perfect, that is why I highlight the statement by TAR. Opposition fault at that moment by using dirty trick, but why BN learn all the bad thing that opposition do at that moment and use it now?

    Opposition talk still have some logic and don’t treat their rakyat as brainless although not all right.

    Look at how BN talk. Sometimes I wonder whether they understand what they themselves talk about or not. They treat the rakyat at stupid and cannot think.

    People treat you a cup of water, the water is cold or hot impossible the rakyat don’t know.

  2. Real funny lah…considering we have Lim Kit Siang and also his son running now, Lim Kit Siang is even in Johor wanting to kick UMNO out of their stronghold.

   Just like last time won some seats already want to kick Malays out.

  3. “Today UMNO remained the same for 1969 because it still have the same leader. Mahathir and najib( Razak son ) but the environment changed, 13 mei 2013 is not going to happen.”

   Mahathir was not a leader in 1969. He was nobody not even an MP , Ketua Pemuda or Ketua Bahagian UMNO. That was a fact.

 10. Lately thare has been lots of provocations against the Malays and Muslims.

  There must be an experienced Master who orchestrated such provocations, and may be the Master is blood thirsty wanting bloodshed in the country.

  The Malays until now can still exercise restrain and it is hoped that things will not get out of hand.

  The provocations must stop immediately and we should not underestimate the thinking of the other parties.

  We all know the history of May 13 and the people responsible.

  I wish “ISA” can be used against these trouble makers, and let other peace loving Malaysian live happily together. These unwanted elements should be paralyzed behind bars.

  We should all learn from this painful lessons of May 13.

  The government must bring back ISA……..NO CHOICE !

  1. re: “The government must bring back ISA……..NO CHOICE !”

   Ada ISA ke, takde ISA ke, gomen masih lagi diterajui Najib. Jadi kena dinilai dulu keperibadian pemimpin.

   Najib ni bagi dia pistol ke, Kalashnikov ke, senjata apa pun dia takkan guna. Pernah saya tulis PM kita ni tiada killer instinct and he will not go for the jugular.

   Dengan samseng jalanan macam Guan Eng, senjatanya ialah buku lima (knuckle duster), dan dengan Tian Chua, dia akan gigit telinga lawan.

   1. Ms H. In the early 1980s, the brilliant Lee Kuan Yew with his 14 failed Policies for Singapore said that Johor Baru was full of crime and Singapore was crime-free. Today, it is 2014, our beloved Malaysia has a rising crime rate and we have abolished the ISA which exposed the whole country to securtiy risk. Singapore is crime-free and RETAINS THE ISA.

    WHAT IS THE BN GOVERNMENT AS LED BY THE UMNO WITH THE 13 COMPONENT PARTIES TRYING TO SHOW ? We are all bullet proof ? Bring back the ISA, everyone makes mistakes. By recognising one’s mistakes only then we can progrress.

    SEE HOW QUICKLY IN 2013 THE SINGAPORE GOVERNMENT DISMANTLED THEIR MUCH VAUNTED AND FLAUNTED DYSFUNCTIONAL MERICTOCRATIC PYRAMID OF YES MEN WITH THE SMARTEST FELLOW ON TOP AFTER LOSING US$108 BILLOINS IN 2008 Kudos to them for recognising a wrong since 1959. They closed the whole meritocratic show and moved on. No need to be obstinate over a mistake.

 11. Ms H. Lest we forget. The MCA under the leadership of Tun Tan Siew Sin pulled out of the Alliance at 2.30 pm on 13 May 1969. The riots began at 5 pm in Princes Road, Kuala Lumpur near the Tamil Physical Culture Stadium. By 10 pm., the MCA re-joined the Alliance.

 12. Ms H. I would like to repeat how the Opposition with the Singaporean Trojan Horse DAP missed Putrajaya in 3 EASY STEPS somewhat like their spiritual head the brilliant Lee Kuan Yew iwth his 14 Policies for Singapore which is their spiritual homeland.

  1. In 1997, if the DPM had taken a holiday in Disneyland. He would have returned as the Honorable Prime Minister of Malaysia.

  2. In 2008, if the Opposition had sorted out the 32 seats before the 12th General Elections, and not after, Putrajaya would have been theirs.

  3. In 2013, if the Opposition had gone on a 100 day hunger strike and boycotted the 13th General Elections and allowed the BN to win 100% of the seats with 49% of the votes with World condemnation. They would be in Putrajaya swanking around by now.

  The above examples are the main reasons why I always exhort people to vote BN and be realistic.
  IF THE BRILLIANT LEE KUAN YEW SCREWED UP BIG TIME IN A SMALL ONE STREET TOWN, WHAT DO YOU EXPECT HIS DIGITS AND COHORTS TO PERFORM IN THE ULUS ? It can only be a poor farcical show like now. See how it is done in Bangkok and Kiev ! The real difference between professionals and our Malaysian amateurs !

 13. Ada berpendapat DAP tidak mengunjurkan violance. Mungkin benar. Tetapi DAP dilihat memainkan peranan sebagai agen provokasi.

  Mungkin masih ada yang teringat peristiwa banglasia pilihanraya umum. Terdapat video dimana sebuah bas sarat dengan pekerja kilang bangladesh di tahan kemudian sekumpulan pemuda cina melakukan provokasi. Paling menyedihkan apa bila video tersebut mempamerkan betapa takutnya warga bangladesh digertak.

  Kalau kumpulan pemuda pemuda cina tersebut boleh melakukan provokasi terhadap warga bangla mengapa mereka tidak kepada melayu?

  1. re: “Kalau kumpulan pemuda pemuda cina tersebut boleh melakukan provokasi terhadap warga bangla mengapa mereka tidak kepada melayu?”

   Bangla tidak akan mengundi DAP. Sebaliknya dengan Melayu pula, kumpulan pemuda-pemuda Cina tersebut masih mengharapkan golongan yang duduk atas pagar akan menyokong pembangkang kelak. Maka mereka bermuka-mukalah dengan orang Melayu.

 14. selepas 13 mei orang melayu dan bumiputra dapat dasar ekonomi baru dgn matlamat 30% pegangan ekonomi negara

  dan jika berlaku sekali lagi harap dasar ekonomi yang terbaru pula diujudkan dgn meletakan matlamat pegangannya kepada lebih kurang 70% bersesuaian dengan peratus penduduk negara.

  1. per: selepas 13 mei orang melayu dan bumiputra dapat dasar ekonomi baru dgn matlamat 30% pegangan ekonomi negara

   Setelah lebih 30 tahun, DEB masih gagal mencapai matlamat. Apatah lagi, kebanyakan kekayaan (tanpa mengambil kira pegangan syaikat berkaitan kerajaan) berada dalam tangan individu terpilih seperti Syed Mokhtar, Mokhzani Mahathir dan jutawan Cina/India Robert Kuok, Ananda dll. Rakyat biasa masih terperangkap dalam golongan pertengahan/miskin.

   1. The GOMEN is smart now they won’t simply give big contract to untrusted Malay business who tend to “Ali Babakan” the contracts. Thus the name that Malay names that you see nowadays are the chosen one.

    While at lower level of the supply chain, more and more Malay youths have venture into business through various incentive from Mara and the GOMEN. This is just the beginning.

    Re. Rakyat biasa masih terperangkap dalam golongan pertengahan/miskin.

    Keperitan hidup it lumrah hidup, semua negara mengalami termasuklah Singapore yang dikatakan maju tu. Cuba baca apa kata rakyat Marhaen mereka. Belum ada rasanya rakyat Malaysia yang mati tak makan, kalau ada pun selalunya akan disiarkan dan bantuan mencurah datang dari pelbagai pihak.

    Orang yang bersyukur saja yang sentiasa merasa tak cukup.

    5 kuih RM1, teh O 30 sen

    Kuala Terengganu: Ketika ramai peniaga makanan lain mengeluh dan menaikkan harga, Sinah Sulaiman, pengusaha kedai makan di Kampung Losong Atap Zin, di sini, masih menjual air minuman serendah 30 sen secawan.

    Malah, lebih 50 jenis hidangan yang dijual di kedai Sinah, termasuk nasi minyak, nasi lemak, nasi berlauk dijual pada harga serendah RM2, manakala pelbagai jenis kuih dijual serendah RM1 untuk lima biji.

    Sinah, 64, berkata, sejak membuka kedai makan itu bersama arwah suaminya, Yusof Salleh, 20 tahun lalu, dia tidak pernah menaikkan harga makanan seperti peniaga lain, walaupun berdepan isu kenaikan harga pelbagai barangan.

    Biarpun harga makanan dan minuman di kedainya murah, aspek mutu tidak pernah dipinggirkan dan disebabkan itu, kedai Sinah tidak putus-putus menerima pelanggan walaupun terletak di pinggir bandar.

    “Alhamdulillah, walaupun tidak banyak untung, tetapi saya bersyukur kerana rezeki berniaga kedai makan ini cukup untuk membesarkan lima anak dan menampung kehidupan.

    Kedai jadi tumpuan

    “Walaupun kedai saya jauh dari bandar, ramai kakitangan awam dan swasta yang bekerja di bandar datang ke sini terutama ketika sarapan pagi. Bagi saya, tidak mengapa jika memperoleh untung sedikit, asalkan rezeki yang diterima berkat,” kata ibu tunggal itu.
    Kedai makan Sinah yang dibuka setiap hari dari jam 6 pagi hingga 7 malam, hanya menjual secawan teh O dengan harga 30 sen, manakala milo ais yang dianggap mahal dan boleh mencecah RM2, hanya dijual dengan harga RM1.

    Selain itu, kuih pula dijual dengan harga rendah iaitu karipap empat biji (RM1), apam lima biji (RM1), nasi lemak RM1, nasi berlauk RM2 dan bihun goreng (70 sen).

    http://www.bharian.com.my/bharian/articles/5kuihRM1_tehO30sen/Article

 15. Sekarang tak perlu Mei 13 lagi, messy. Just amalkan ABC, ABCD this will bleed and kill them off slowly but surely wan.

  Jan 2014 the Apeks sombong2 lost from my families;
  … Back to school of necessities over RM15K (my kids, nephews, nieces and cousins)
  … Kedai cermin mata over RM20K (All tukar cermin mata/contacts and abandoned our traditional Apek shops)
  … My shop redo complete piping system – RM 6K now instead of Apek contractors changed Melayus, and to my delight – they did a splendid job, neat and with new gadgets recommended. You all nak contact sila hubungi saya.
  ….Building already over 15yrs and am looking for Malay contractors to redo all my electrical fittings – usually handled by Apek sombongs contractors.
  …. Our monthly medication subscriptions we are all switching from Apek pharmacies. Hai kawan2 sekolah saya pun 3 orang have their own pharmacies, so go to them. Ubat darah tinggi bole dapat 40% diskaun pulak tu!

  See, our huge family (siblings and uncles/aunts’s families included) have united to go all out for the ABC, ABCD whatnot, so tak usah payah2 gaduh sampai tumpah darah.. Join in the fun everyone, satisfaction guaranteed!

  1. My advice to all Apek sombong2 this CNY when you gather, kindly reflect whatever misdeeds you people have been inflicting to the Bumiputras esp in your business dealings..

   Even our kids and their friends (huge networking) are getting very detailed and meticulous today when they spend, ABC, ABCD on their minds. Plus belek2 segalanya, ade saja tulisan bahasa Kebangsaan Negara China mereka tak selesa owh! Salespersons Apek2 sombong mereka taknak masuk kedai tu owh!

   UBAH cara hidup kamu after this CNY, jgn tak UBAH ya, kalau takmau UBAH nanti banyak Apek2 sombong yang akan rugi.

  2. Rina,

   Just that small peanut amount of few thousands will not make any business suffer. This is only at the retail level. Don’t forget the entire value chain. Example, school necessities. The retail seller may be Malay. But the supplier may be non-Malay. Your contractor could be a Malay. But the sub-contractor and supplier maybe Chinese.

   1. I have commented about this before i.e. to kill their small business first, the rest will follow. As it is now, many have reported that Giants and in my case, 7-11, have stopped supplied the Bumi products or they refused to refurnish it on purpose. I used to drink H&L milk and back then the supply at Giant or 7-11 was harder to get as it is very popular, unlike Dutch Lady, now you can see the different you will see many of them on the diary products rack but Dutch Lady is hard to find. I think 7-11 have stop supplying it altogether.

    Even simple products like Sardin now have various Bumi Brand and so do the rest of the other necessities e.g. sugar, flour, cooking oil, ketchup, kicap etc.

    If you live around Cina DAP areas, you won’t see the effects as the Cina DAP community will still support their own, but in Malay majority areas they are suffering, I hope soon many will close shops.

   2. Sikit2 lama2 jadi bukit… I am content with the support shown so far by family and friends.. The young Melayu plumber I engaged sekarang dah kena “booking” as his hands are FULL.. Syukur.

    Main contractors and suppliers? Tak kisah buat masa ini, at least dari bawah kita gerak and Bumiputras jgn lupa are the majority in this country. Ini baru keluarga dan rakan2 saya, anda bila lagi? And Dato Najib, nak plumbing Sri Perdana pun I am confident this young man can handle… jgn panggil foreign plumbers OKAY!

    Apek2 nak marah – actually kita sekadar mengikut teladan mereka.

    So Helen, forget all these Mei 13 issues, zaman sekarang minda Melayu dah berubah. No money no talk wan!

  3. Suka suka suka sangat. Let us build the biggest melayu islam supply base. We the Melayus can do it.

   1. MAHAS, Pasar Tani and even Pasar Malam are the starting point now. At Pasar Tani, the GOMEN have ensured 22 products under control.

 16. CNY cuti panjang.. siapa nak servis kenderaan, nak ganti enjin baru, mencat, spare parts local ke imported ke 2nd hand ke pun saya bole bagi 100% bumi workshops termasuk 100% (graduan2) pekerja bengkel..

  Forget all these Mei 13 nonsense.. buang masa.. kasi sakit jiwa aje. Sekarang kita guna cara EKONOMI..

  Siapa bole marah? Wang dari hasil titik peluh doa siang malam, kenapa nak bagi kat depa-depa tu?

  Properties? Mereka yg bermaharajalela? Pihak2 seperti UDA, MARA dll dipersilakan bantu. Duk tunggu ape lagi?

  1. There are two Malay shops that sell IT products, Mobile phones and repair services in Low Yat Plaza now, they are located at the back unit on the 2nd. and 3rd. floor I think, just walk around to find it.

  2. Re. Properties? Mereka yg bermaharajalela? Pihak2 seperti UDA, MARA dll dipersilakan bantu. Duk tunggu ape lagi?

   It has been done, just google UDA, TH properties, Naza TTDI etc. This is only area that the Cina DAP is currently dominating.

 17. Hi Helen, thank you for sharing this post. I was wondering where you got the text for Tunku’s speech, and whether you know if footage of it still exists? I’d be interested in seeing it if it does.

Comments are closed.