Posted in Gunting Dalam Lipatan

Kalau bukan telinga pun, maruah Adnan Yaakob tergugat

Seseorang Menteri Besar mempunyai pengaruh besar ke atas harapan dan peluang calon-calon Umno yang bertanding di negerinya.

Bentong bukan sebuah kerusi Umno. Meskipun begitu, Menteri Besar Pahang pasti akan mengerah jentera Umno bekerja keras untuk memenangkan calon MCA di kawasan Parlimen Bentong kerana tidak mahu telinga beliau tergadai.

“… DAP tidak boleh menang di Bentong. Tidak boleh menang. Jika DAP menang di Bentong, anda potong telinga saya, saya terjun Sungai Pahang. Tidak. Boleh. Menang.”

Kerusi Adnan adalah di DUN Pelangai yang terletak dalam Parlimen Bentong.

Selain N.36 Pelangai yang dipegang Adnan, kedudukan kerusi-kerusi DUN lain di Bentong (berdasarkan keputusan PRU12) ialah:

 • N.35 Sabai — Datuk M. Davendran-MIC (3,304 undi) kalahkan Kamache Doray Rajoo-DAP (3,159 undi)
  .
 • N.34  Ketari — Ng Keong Chye-Gerakan (6,835 undi) kalahkan Lee Kok Yeep-DAP (5,953 undi)
  .
 • N.33 Bilut — Datuk Hoh Khai Mun-MCA (6,024 undi) kalahkan Tam Tai San-DAP (4,916 undi)

BN sebenarnya goyah di Bentong dan DAP mungkin boleh menang.

Perbandingan dengan Pandan

Para pemilih Cina di Bentong telah mengundi mengikut dasar perkauman pada tahun 2008.

Gejala ‘split voting’ inilah juga yang membawa kepada kejayaan Ong Tee Keat di Pandan di mana Ong, yang tatkala itu naib presiden MCA, berjaya menewaskan Syed Shahrir (PKR).

Tee Keat menang dengan majoriti 2,961 undi kerana orang Cina Pandan keberatan untuk menyokong seorang calon pembangkang Melayu.

Walaupun MCA menang Parlimen Pandan, BN kalah kedua-dua kerusi DUN yang terletak di dalam kawasan Pandan, iaitu Chempaka dan Teratai. Calon Umno tewas kepada calon PAS di Chempaka dan calon Gerakan tewas kepada calon DAP di Teratai.

Pada peringkat negeri, pemilih Pandan hanya memberikan 18,958 undi kepada BN mengikut pecahan 11,480 bagi Umno + 7,478 bagi Gerakan.

Pada peringkat Parlimen pula, pemilih Pandan memberikan 25,236 undi bagi MCA-Ong Tee Keat. Ada perbezaan sejumlah 6,278 undi!

Bermakna pemilih Cina yang memberi undi Parlimen kepada Tee Keat namun pada masa yang sama tidak sanggup menyerahkan undi kepada calon DUN Umno.

Lihat butir-butir di ‘Ong Tee Keat menang Pandan atas sentimen anti-Melayu

Perkara yang sama berlaku di Bentong di mana pemilih Cina tidak memberikan undi mereka kepada calon PKR keturunan India.

Atas sebab itulah wakil menyandang jawatan, iaitu Liow Tiong Lai yang sekarang Timbalan Ketua MCA, mampu menang. Akan tetapi sejarah tidak dijangka akan berulang.

Bentong

Memperinci keputusan PRU12 Bentong

Di peringkat Parlimen, BN telah mengutip 25,134 undi.

Di peringat DUN merangkumi empat kerusi, BN telah mengutip 21,569 undi, iaitu Bilut 6,024 + Ketari 6,835 + Sabai 3,304 + Pelangai 5,406.

Liow Tiong Lai memperolehi faedah daripada ‘split voting’ – perbezaan 3,565 undi – kerana Bentong adalah kawasan majoriti Cina dan lawan PKRnya adalah calon keturunan India.

Cuba lihat pada pola pengundian berikut:

 • Umno (Adnan Yaakob) menang selesa di Pelangai dengan majoriti hampir 3k (2,970 undi)
 • MCA menang sederhana di Bilut dengan majoriti 1,108 undi
 • Gerakan menang tipis di Ketari dengan majoriti 882 undi
 • MIC menang amat tipis di Sabai dengan majoriti 145 undi

Kali ini dalam PRU13, besar kemungkinan BN akan hilang kerusi DUN Bilut yang mempunyai 59.0 peratus pemilih Cina, dan Ketari yang mempunyai 52.1 peratus pemilih Cina.

Dalam pilihanraya yang lepas, calon pembangkang Parlimen Bentong G. Ponusamy (PKR) mendapat sebanyak 12,585 undi.

Calon-calon pembangkang (3 orang DAP, seorang PAS) di peringkat DUN kawasan tersebut mendapat sejumlah 16,464 undi kesemuanya, iaitu DAP di Bilut 4,916, DAP-Ketari 5,953, DAP-Sabai 3,159 dan PAS-Pelangai 2,436 undi.

Bermaksud seramai 3,879 orang – kebanyakan mereka pemilih Cina – yang mengundi DAP di peringkat DUN tidak menyokong calon India PKR di peringkat Parlimen.

WongTackLGEgarland

Gejala perkauman ini, yakni calon MCA walaupun gerenti kalah kepada calon Cina DAP namun masih mengatasi calon pembangkang yang bukan Cina, telah diperhatikan dalam tahun 2008 oleh http://amriyunos.blogspot.com/2010/04/salah-siapa-bn-hilang-undi-cina.html

Kali ini dalam tahun 2013, yang bersaing dengan MCA di Bentong bukanlah calon India PKR.

DAP mempertaruhkan seorang calon Cina yang telah berjaya memupuk histeria anti-Lynas di kalangan ahli-ahli masyarakatnya yang dibelenggu pemikiran ABU.

Jadi Liow Tiong Lai tidak harus begitu yakin bahawa beliau boleh menang Bentong.

Kempen DAP dibantu jentera Si Gunting

YB Hoh Khai Mun, iaitu ketua bahagian MCA Bentong dan juga Adun Bilut merangkap exco negeri untuk Kerajaan Tempatan, Alam Sekitar dan Kesihatan telah mengeluarkan satu kenyataan akhbar membidas pencalonan Wong Tack oleh DAP di Bentong.

Boleh baca ‘Pakatan inconsistencies persist with backpedalling stances on Lynas plant‘ di laman MCA. Kenyataan YB Hoh Khai Mun ini tidak dipetik oleh The Star.

Hoh Khai Mun

Bad news for the DAP is good news for the MCA is no news in The Star

Setiausaha Pemuda MCA Chai Kim Sen turut menyelar para pemimpin Pakatan yang tidak tegas dalam pendirian mereka. Kenyataan akhbar Datuk Chai boleh dibaca di laman MCA di bawah tajuk, ‘Pakatan’s manifesto is useless if their leaders constantly change their stand and promises‘.

The Star sebenarnya jarang sekali pernah mengambil apa-apa inisiatif untuk menghubungi orang MCA seperti Chai ataupun pemimpin-pemimpin BN yang lain.

GidongMunyit
Orang Cina suka makan masakan eksotik

Sebaliknya, suratkhabar itu telah membiarkan sahaja Regina Lee – bff Hannah Yeoh – untuk membuat liputan sidang akhbar Wong Tack kelmarin.

Regina Lee juga ditugaskan membuat liputan persengketaan Ngeh-Kula beberapa hari lepas. Liputannya begitu berat sebelah serta tidak menangani persoalan-persoalan yang merugikan warlord evengelis DAP di Perak itu. Sila rujuk posting saya — ‘Bab Ngeh kenakan Kula, perkembangan seterusnya‘.

Harap-harap Adnan Yaakob tidak akan terpotong telinganya nanti oleh sebilah gunting milik MCA (cakap kiasan sahaja). Pasti seorang Menteri Besar Pahang yang DUNnya terletak di Pelangai tidak akan menyenangi kawasan Parlimen Bentong jatuh ke tangan seorang DAP yang berjiwa kaki bakar.

Author:

I have no Faceook or Twitter.

6 thoughts on “Kalau bukan telinga pun, maruah Adnan Yaakob tergugat

 1. This Wong Tuck fler really reminded me of Usop Wilcha, a character from ‘Hantu Kak Limah’ movie. When asked for his solution to get rid of hantu Kak Limah from the kampung, his answer is simply: “Kita bakor je, bakor je (rumah Kak Limah)”. I think Mamat Khalid (the director & script writer) wrote this kind of character in this movie to tell us there are always idiots among us who rather die than use his/her brain.

  p/s – at the end of the movie we know that Kak Limah is not the hantu

 2. Helen,

  I could not imagine if one of the ear belongs to MB Adnan Yaakob went missing after the GE13.

  Again it is still the same culture of UMNO leaders applied before which is ‘over-confident’.

  Well, should that happened then we will see the very first MB without one ear as a remark of the Malay’s used to say: “kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa”.

  Hopefully the MB have his own calculation when making this statement.

  1. Alwie,

   Ever heard of a word “hyperbole”. Or in Malay equivalent “peribahasa’.

   “It takes two to tango”. Nobody is talking about an energetic dance so famous in Argentine. rather we are talking that it takes 2 willing partner to do a crime.

   “A swallow does not make a summer”. It is not about summer or a swallow bird. It is about not making sweeping statement based on one incident.

   likewise, Adnan is only emphasizing his confidence., not his ear.

  2. Haha, I doubt this guy will have to cut his own ear. He can just make a plaster of paris imprint, then chop it. But it would be fun to see him take a dip in the river. Give him a lifesaver ring so he won’t sink : )

Comments are closed.