Posted in Evangelis

Pecah undi Melayu: Berjasa lwn MCA, Perkasa lwn Gerakan

Gerakan kata ia sebuah parti majmuk tetapi kesemua 12 orang calon Parlimennya adalah kaum Cina. Baik mengaku sahaja sebuah parti “pelbagai bangsa” ala DAP.

Sebelum ini, kita pernah membincangkan tentang pengerusi BN Pulau Pinang yang mendakwa kononnya tidak tahu menahu identiti penganjur ‘Himpunan Rakyat Bersatu’ yang diadakan baru-baru ini.

ge13-speaker-square-esplanade-n8

Teng Chang Yeow memberitahu wartawan sekiranya mengetahui mengenai penglibatan Perkasa, sudah pasti beliau (selaku setiausaha agung Gerakan) tidak akan menghadiri perhimpunan tersebut.

Namun Baljit Singh, ketua Biro Undang-undang dan Hak Asasi Manusia parti itu telah memulau acara kerana memilih untuk menjarakkan diri dari Perkasa.

PerkasaLogoPersoalan yang timbul ialah bagaimana boleh seorang pemimpin Gerakan yang kurang senior seperti Baljit dimaklumkan tentang penyertaan Perkasa tetapi Teng Chang Yeow yang berupa ketua Gerakan Pulau Pinang tidak pun diberitahu … konon.

Sebaliknya pula, mengikut laporan akhbar pro-pembangkang The Star, Teng didakwa (perkara ini diberitakan oleh portal media alternatif) sebagai berkata bahawa Perkasa telah “menyeludup masuk”.

Nampaknya Gerakan begitu alah sekali dengan kumpulan-kumpulan puak kanan Melayu yang menyertai perhimpunan pro-BN itu yang berlangsung di Dataran Pidato, Padang Kota Lama.

Parti majmuk, konon

Dalam sebuah laporan khas pilihanraya oleh The Star, profil Gerakan disiarkan seperti di bawah:

Know Your Parties - 13th Malaysian General Election GE13 - The Star Online 2013-03-30 12-51-51

Mengikut The Star:
.

“Parti Gerakan Rakyat Malaysia was founded in 1968. Originally an opposition party, it joined Barisan Nasional in 1973 where it pursued a non-ethnic approach in areas such as the economy and education. Led by Tan Sri Dr Koh Tsu Koon, Gerakan currently has two parliamentary seats and eight state seats, as well as a membership of 300,000.”

.
(The Star nampak begitu taksub dengan doktrin “pendekatan buta warna kulit”, seolah-olah pengarang akhbar seorang pelatih di The Rocket.)

http://elections.thestar.com.my/ge_party.aspx#.UVWZ6jeAHAs

Dalam pada itu, The Star turut menggambarkan DAP sebagai sebuah parti pelbagai bangsa yang “memperjuangkan pentadbiran berciri demokrasi serta menyediakan peluang sama rata bagi semua”.
.

“The Democratic Action Party is a multi-race party that was originally the Malaysian branch of the Singapore People’s Action Party. In 1966, it registered itself as a Malaysian democratic socialist party. The party’s chairman is Karpal Singh, one of its 29 parliamentary representatives. The party also has 83 state seats and seeks to champion democratic governance and equal opportunity for all.”
.

GerakanParlimen2008

PRU12: Gerakan bertanding 4 kerusi majoriti Melayu

MCA telah bertanding 40 kerusi Parlimen dalam pilihanraya yang lepas dan 13 daripada kerusi-kerusi itu, ataupun sejumlah satu-pertiga, terletak di kawasan majoriti pemilih Melayu.

Gerakan telah bertanding 12 kerusi Parlimen dalam pilihanraya yang lepas (lihat jadual atas) dan 4 daripada kerusi-kerusi itu ataupun sejumlah satu-pertiga juga di kawasan majoriti pemilih Melayu.

Gerakan kalah 10 kerusi, 9 kepada DAP dan sebuah lagi kepada PKR. Yang dua buah kerusi dimenangi Gerakan kedua-duanya majoriti pemilih Melayu.

Datang pilihanraya tahun 2013

TelukIntan

Kerusi Teluk Intan – yang dalam tahun 2008 adalah 43.8 peratus Cina dan 36.2 peratus Melayu – adalah pada masa kini 42 peratus Cina (peratusan menurun) dan 38 peratus Melayu (peratusan meningkat).

Sementara itu kerusi Wilayah Persekutuan yang disandang Tian Chua-PKR, iaitu Batu, mencatat komposisi kaum 44 peratus pemilih Melayu  (peratusan meningkat) dan 38 peratus Cina  (peratusan menurun).

MIC LogoDaripada memberi Teuk Intan dan Batu kepada Gerakan yang lembab prestasi itu, baik kedua-dua kerusi tersebut diserahkan kepada MIC sebagai ganjaran memandangkan sokongan kaum India sudah berbalik kepada BN.

Teluk Intan mempunyai 19 peratus pemilih keturunan India dan Batu, 14 peratus.

Ketua Wira Perkasa Irwan Fahmi Ideris menegur Gerakan sebuah parti yang “mudah patah semangat, terlalu selesa dan menerima apa sahaja tanpa ada usaha yang lebih dan bersungguh-sungguh”.

Tepat kritikan Perkasa bahawa Gerakan tidak bekerja lebih cukup keras untuk membantu jentera BN. Atas sebab itulah Lim Guan Eng dan konco-konconya boleh bermaharajalela.

KohTsuKoonTokong

Yang lagi teruk berbanding Gerakan ialah MCA yang jentera medianya bukan sekadar malas membantu BN tetapi terang-terang berjiwa evangelista. Kalau Presiden Gerakan Koh Tsu Koon merengek kerana Lim Guan Eng dijadikan “personality cult”, kumpulan media milik MCA sendiri yang begitu beriya-iya memupuk kultus evangelista DAP.

Persaingan tiga penjuru

Pada bulan lepas, ia dilaporkan bahawa badan NGO bergelar Ikatan Muslimin Malaysia (Isma) akan bertanding 9 kerusi Parlimen dalam PRU13 dengan menggunakan lambang Berjasa.

ismaPresiden Isma, Abdullah Zaik Abdul Rahman, memberitahu Sinar Harian bahawa pihaknya akan meletakkan calon di Padang Serai, Tapah, Wangsa Maju, Selayang, Subang, Puchong, Kapar, Seremban dan Tanjung Piai.

Kerusi-kerusi Padang Serai, Wangsa Maju, Selayang, Subang, Seremban dan Tanjung Piai telah diberikan kepada MCA bagi ia bertanding pada tahun 2008 manakala Puchong diberikan kepada Gerakan.

Tindakan badan-badan Melayu-Islam untuk mewujudkan persaingan tiga penjuru akan berupaya memecahkan undi Melayu.

Orang Melayu yang enggan memberikan undi mereka kepada DAP tetapi pada masa yang sama cukup meluat dengan MCA akan mempunyai pilihan ketiga, iaitu calon Muslim yang bertanding di bawah payung Berjasa.

DUMChannahTwitter1

Sebenarnya kian ramai golongan Muslim yang tidak menyenangi asakan-asakan yang sedang dibuat oleh puak pelampau agama Kristian.

Media milik MCA, The Jerusubang Star, dilihat sebagai pendokong evangelista. Selama ini tidak pernah akhbar tersebut membuat apa-apa liputan kritis terhadap politikus DAP 2.0.

Hannahbabyboth

The Star sengaja menutup malu DAP

Sehingga hari ini The Jerusubang Star masih bertekad tidak mahu membongkar penipuan Anak Bangsa Malaysia.

Sekiranya benar-benar mahu mendedahkan pembohongan puak Malaysian Firsters, ia senang sahaja. Anak kedua Hannah Yeoh sekarang berusia hampir dua bulan.

Adun Jerusubang itu berdepan 3 pilihan sahaja, yakni mendaftar anaknya itu dalam surat beranak sebagai keturunan:

(I) India

(II) Cina

(III) memboikot proses perdaftaran sijil lahir kerana tuntutannya bagi meletakkan bangsa ‘Anak Malaysia’ tidak dipenuhi JPN

Kesimpulannya jikalau Hannah Yeoh memilih Opsyen (I), yakni butir ‘keturunan India’ maka akan timbul kemusykilan kenapa anak sulungnya sebelum ini didaftarkan sebagai keturunan Cina? Tidak masuk akal bahawa dua orang kanak-kanak yang adik-beradik boleh seorang India dan seorang Cina.

Sekiranya Hannah memilih Opsyen (II), yakni butir ‘keturunan Cina’ maka timbul persoalan — kenapa pasangan tersebut membelakangi adat dan budaya orang Timur sedangkan salasilah kita selalunya ikut susur-galur bapa. Adakah Hannah Yeoh memandang rendah tradisi masyarakat India?

MCAstarDividend

MCA setakat mahu untung sahaja

Kedua-dua pilihan berupa “lose-lose situation” bagi Hannah Yeoh. Dengan memilih Opsyen (I), DAP akan hilang populariti dengan masyarakat India yang berasa terkilan. Opsyen (II) pula akan mengesahkan tanggapan orangramai terhadap DAP sebagai parti cauvinis Cina.

Takkanlah pula Hannah akan memilih Opsyen (III) lalu menjadikan anaknya “stateless” (tidak bernegeri).

Anak Hannah Yeoh hari ini mesti sudah didaftarkan dengan JPN tetapi The Star enggan menemuramah walaupun suratkhabar itu telah menghebahkan berita sewaktu kelahiran anak sulung Hannah.

Sikap The Star yang enggan menangani dakyah hipokrit DAP – yang isu ini seraya mampu memenangkan BN – membuktikan bahawa akhbar itu sebilah gunting dalam lipatan. Ataupun MCA musuh dalam selimut.

Dengan itu, saya tidak sedikit hairan pun untuk mendengar bahawa NGO-NGO Melayu bercadang untuk masuk gelanggang demi memecahkan undi Melayu di kawasan-kawasan MCA.

Selama ini MCA tidak nampak ikhlas bersama perjuangan BN. Asyik parti-parti komponen bukan Cina kena tikam belakang oleh gergaji dua mata belaan MCA itu.

Author:

I have no Faceook or Twitter.

44 thoughts on “Pecah undi Melayu: Berjasa lwn MCA, Perkasa lwn Gerakan

 1. 1. Satu persaingan yang menarik jika berlaku. Jika MCA/Gerakan dan DAP/PKR letak calon Cina, ada kemungkinan besar NGO Muslim boleh menang.

  2. The Star bersifat gunting dalam lipatan, musuh yang tidak nyata lebih bahaya dari yang nyata. Mungkin PNB patut fikir untuk ambil alih sykt ni…

  1. re: “ada kemungkinan besar NGO Muslim boleh menang”

   Don’t think so. But they will split the votes. Probably same effect as Hindraf’s planned abstention.

   1. 1. Bila fikir semula…betul juga ia akan pecahkan undi, mungkin perkataan ‘kemungkinan besar’ agak objektif dan patut ditukar kepada ‘mungkin ada peluang’.

    2. Apa pun ia pasti memberi alternatif kepada pengundi muslim tidak kira dari UMNO/PAS/PKR/atas pagar yang merasakan MCA/Gerakan tidak boleh dipercayai, dan DAP sebagai parti pelampau Cina.

 2. Isma, i have an encounter with them, if u think PAS is bad enough, ISMA is worse and dumber.

   1. ISMA actually used to be apart of PAS Jemaah Islah Malaysia (now Karisma) which, their role is to nurture their grass roots among students. ISMA founder broke up from PAS’ JIM and they began as a sort of Islamic Society among Malaysian students at univesity and abroad, hence you can say they are quite elitist. You can day almost all of their members at least have a Degree.

    Some general traits that can be summarised abput ISMA from my perspective
    -Taksub. ISMA followers are fanatics not unlike their PAS counterparts. Their commitment are admirable, but worrisome.

    -Sexists-they emphasize separation of men and woman. Their woman members will avoid mixing with Muslim men, not even sharing an elevator with Muslim men but its ok with non Muslim men ironically. The women work behind the scene, preparing venues and food and their Ukhti (leaders) keep tabs on the female members.

    -Secretive-they think everyone is out to get them like the Arab Quraisyu who harassed the prophet, hence their activities are very secretive.
    -They marry among themselves like some sort of breeding program, they have an internal system to matchmake members. They love wishing their newborns to become Mujaheed.. so imagine wishing your babies become suicide bombers.

    -Weird activities like simulating wrestling practices against Israeli soldiers… i once tried to sponsor one ISMA member to go fight in Palestine but so far no takers.

    Let’s say I have lost some good friends to ISMA because I refuse to be part of them. hence, i admit, i do not like them and have no good to say of them.

    While they seem radical like PAS, they have bad blood with KARISMA which is PAS affiliated.

    ISMA knows that if Pakatan wins, Karisma or PAS will sideline and kill them off, hence some opine that ISMA is trying to be a good tool to UMNO by trying to split the Malay votes in Pakatan but UMNO clubs generally disapprove of ISMA. But that is my story.

    1. ISMA will now try to avoid a direct confrontation with PAS and UMNO hence they will compete in marginal areas where non UMNO BN component parties and PKR and DAP are contesting to try sweep as many Malay votes to be relevant. IMO, ISMA vies to be part of BN since KARISMA will keep them out of Pakatan.

     ISMA is extremely organized, but they are too elitist IMO.

    2. re: “ISMA is trying to be a good tool to UMNO by trying to split the Malay votes in Pakatan”

     From the list of constituency that they’re contesting, it’s predominantly MCA (and MIC) seats, wor.

     They’re not offering themselves in areas where it’s Umno vs PAS.

     1. No Helen. ISMA tiada kaitan dengan UMNO. Sebenarnya UMNO dan PAS sangat risau dengan pengaruh ISMA ini.

  1. forrestcat,

   Kita gunakanlah ISMA ini sebagai alat. Tidak perlu terlalu risau dengan kehadiran ISMA melalui BERJASA.

 3. helen,

  saya tak fikir ‘forrestcat’ boleh menjelaskan dengan lebih terperinci tentang isma kerana beliau hanya pernah ‘encounter’ dengan mereka.

  untuk memahami Isma…saya hanya boleh menjelaskan apa yang saya faham iaitu Isma ditubuhkan sebagai jalan tengah antara muslim umno dan muslim pas. maksudnya Isma lebih moderate walaupun sering dilabel oleh penyokong pas sebagai pendokong umno.

  realitinya, isma memperjuangkan kesopanan dan kesantunan dalam bentuk moral dan reputasi dan atas sebab itu isma cuma mempromosi gagasan supaya pengundi mengundi calon muslim berwibawa.

  mungkin benar, isma akan memecahkan undi orang melayu-islam sebab tidak kelihatan lagi dari cara mereka berkempen sebarang tanda mereka mempromosi ideologi berkenaan kepada pengundi bukan islam.

  jadi, memang menarik untuk melihat arahtuju isma selepas ini. adakah mereka mampu menjadi alternatif kepada umno atau pas atau mungkin pkr, sebagaimana hindraf kepada ipf mahupun mic.

  malaysia mungkin menyaksikan kedua isma dan hindraf sebagai sebuah entiti yang kecil waktu ini, tetapi senario pembohongan, fitnah-memfitnah, caci-maki, ugutan dan pelbagai sikap biadap yang dipamirkan oleh mana-mana parti sememangnya tidak disenangi oleh rakyat yang berjiwa aman dan tenteram.

  bak kata pepatah…kecil-kecil cili padi…isma memang tidak begitu dikenali waktu ini tetapi jentera promosi mereka kelihatannya begitu serius dan saya amat berminat melihat sejauh mana pencapaian mereka dalam GE13 ini.

  1. Saudara jangan suka hati perkecilkan pendapat saya, saya ada bekas kawan dan pernah sertai aktiviti ISMA semasa saya di’culik’ masa zaman undergrad saya.

   Bagi saya mereka ini tidak efektif kerana banyak kelemahan, tetapi itu adalah pendapat saya. Sebagai organisasi elitis yg degil, saya fikir ISMA tidak akan berjaya kerana

   1.Elitis. Mereka menitikberatkan keahlian warga Melayu yg dari dulu disuap dgn MRSM, biasiwa kerajaan, saya fikir susah mereka hendak menuai sokongan grassroot, bukan semua melayu belajar tinggi atau disuap makan sampai uni seperti mereka.

   2.Terlalu fokus kepada melayu. tambah lagi, saya fikir mereka ni umpama kultus kerana org melayu yg enggan sertai mereka atau keluar dari ISMA akan dipulau. Keahlian juga sebenarnya terhad.

   3.Sikap berahsia organisasi ISMA akan memalapkan reputasi ISMA.

   4. Sikap pelik lagi ajaib akibat ketaksuban..contohnya..ahlunya diajar Rukun Islam ada yg keenam iaitu Jihad, satu perkara yg keras ditentang KARISMA.

   5.berfikiran sempit dan tidak dapat mengambil faktor masyarakat majmuk di Malaysia, kalau fokus kat melayu yg elit, bagaimna isu rakyat bukan Islam? Belajar luar negara pun, berkampung sesama mereka.

   Tidak dinafikan ISMA kini mampu menunjukkan pengaruh kerana ahli taksubnya memang kerja elok-elok dan bergaji besar serta menembusi GLC dan sektor kerajaan, tetapi, ISMA masih ‘ribut dalam cawan’ kalau dibandingkan dgn jentera KARISMA, DAP dan UMNO.

   Mari saya share tentang contoh pemimpin mereka
   http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2013/2/18/nation/20130218164620&sec=nation

   Doktor ini contohnya adalah pengasas ISMA cawangan Adelaide di Australia. Tidak semestinya belajar tinggi tinggi, jadi ahli ISMA maksudnya bermoral tinggi….

   Kepada ahli ISMA! jangan taksub.

   1. Kalau masyarakat Cina Kristian ada Megachurch Jerusubang, maka boleh dikatakan ISMA adalah kembarnya di dunia Melayu Islam.

    Cukup sudah dua tangan bertepuk.

    1. forrestcat, from your description, this ISMA sounds like that banned Al-Arqam. presumably without an Abuya or a Jim Jones…

     1. Bingo, and like one of their foreign operative leader in Adelaide charged with sexual assault have moral problems like typical cult leaders because their fanatical followers treat them like Abuya or pemimpin maksum, but luckily the Australian caught him before more became victims.

      They are also like jerusubang troopers, when you criticize them like at facebook, their fanatics will become insanely defensive and swarm at you at lecture how your akidah is at peril, their fanaticism has affected me at a personal level, and its nasty.

      1. Have they given you the title of “Kafir No.1” like the Jerusubang troopers gave me? My string of titles include “Helen the anti-Christ” too.

     2. Usual stuff, akidah terpesong, puak khawarij,

      The best i hit told by them is that ..’Kamu ni banyak bertanya, macam orang Yahudi, orang yahudi terlaknat kerana banyak tanya’

      That was it for me.

    2. Thanks forrestcat for enlightening us about ISMA. Heard about them but couldn’t find out much.

     1. I categorized them under fringe Islamist group based on my earlier readings of their ideals.

     2. Saya ajk pusat ISMA. Kenyataan budak kucinghutan satu pembohongan. Kalau nak tahu cerita sebenar cari maklumat dari sumber asal

   2. Saya tahu akan latarbelakang ISMA ini. Walaupun tidak setuju dengan halatuju ala taliban mereka ini namun mereka boleh kita gunakan sebagai senjata.

    Kita tidak boleh bergantung harap kepada UMNO dan PAS yang keterlaluan sangat terhegeh hegeh undi Cina. ISMA sesuai jadi alternatif kita.

    1. OK.. note, i’ve read all the comment n will be send these to ISMA leaders.. all of your description here about isma is nonsense.. pelase, jumpa ahli isma sendiri nk tahu apa itu isma..thnk you..

   3. Saya ajk pusat ISMA. Kenyataan budak kucinghutan satu pembohongan. Kalau nak tahu cerita sebenar cari maklumat dari sumber asal

 4. Gerakan ini masih boleh bergerak lagi kah? Aku ingat lulian ini biji tak ada dan pucuknya dah mati.

 5. Hi, just thought you might wanna know Ram’s dad passed away suddenly today. HY posted on her Twitter about 2 hrs ago.

 6. Perjuangan Perkasa mendokong apa yg termaktub dlm perlembagaan persekutuan. Jika Dap, Gerakan dll tak suka perlembagaan tu, cubalah UBAH. Cakap banyak tak guna. Sekian, t/kasih.

 7. Helen,

  I must admit there are times I do envy GERAKAN. Not because of its idealism or influence. Gerakan has none of these values.

  But Gerakan seems to be continuously spoon fed by ever charitable UMNO and by extension the Malay voters. How nice to be able to contest in Malay majority area like Grik while not doing anything significant for Malays.

  Also how nice to be able to get the post of Chief Minister with only 2 seats won by Gerakan.

  And how nice to be able to get the Penang BN Chairman post when none of Gerakan politician won any seat in Penang state Assembly. In comparison UMNO won 11 seats.

 8. Helen,

  With due respect to forrestcat, I believe he fails to understand the motive behind ISMA’s move. Actually ISMA’s move is directed to UMNO.

  ISMA’s move is the manifestation of depleting goodwill on Malay voters who continously asking whether the ever generous UMNO’s move to allow non UMNO BN parties to contest in Malay nmajority ares is appreciated by non Malays.

  If we care to analyse the seats ISMA intends to contest, we may notice that these seats often has Malay as the biggests voters. Padang Serai, tapah, Wangsa Maju all have Malay voters as the highest number of voters.

  Meaning ISMA is questioning UMNO’s move in allowing non Malay BN to contest there. Malays are asking why the need to “babysit” Chinese community when they never intend as an example to elect Malay politician in Chinese majority ares.

  1. Shamshul,

   To refine your point:

   The BN formula of power-sharing means that Big Brother will necessarily have to let the coalition’s non-Malay parties contest in Malay-majority areas. There is not a single Indian-majority Parliament seat anywhere in Malaysia.

   The quid pro quo is that for those 9 Malay majority seats that Umno allows MIC to contest, the Indian party – in return for the favour – is to deliver the Indian votes in the rest of the mixed seats that BN candidates (Umno, MCA, Gerakan, PPP, etc) will contest.

   With the DAP’s chokehold on the Chinese vote, MCA and Gerakan are today not able to hold up their end of the ethnic bargain.

   ref. your remark that:

   “ISMA’s move is the manifestation of depleting goodwill on Malay voters who continuously asking whether the ever generous UMNO’s move to allow non UMNO BN parties to contest in Malay majority areas is appreciated by non Malays.”

   If you could pls share with us any further info you may have on Isma, so that more clarify can be gleaned wrt the “depleting goodwill [among] Malay voters”:

   (i) Splitting the votes through three-cornered fights is to punish BN and to cause the MCA, Gerakan and MIC candidates to lose. Is this move to punish the parties (MCA, Gerakan, MIC) or is it to punish the ethnic groups that they represent, i.e. Chinese and Indians?

   (ii) The distinction above is required. Leaving Gerakan’s Puchong seat aside, let’s look at MCA and MIC alone to make the discussion on “depleting goodwill [among] Malay voters” easier.

   (a) To punish Chinese for betraying the BN formula – given that MCA has not delivered and will not be able to deliver the Chinese vote to help the rest of the BN candidates in the mixed seats

   (b) To punish MCA for its media machinery peddling the DAP 2.0 snake oil and sabotaging the BN ideology and discrediting the BN formula’s past ‘success’

   (c) To punish Indians for not committing their votes to the BN, i.e. the Indian middle-class voters presently choosing to give their support to the opposition and the Indian working class possibly heeding Hindraf’s call to abstain from voting

   (d) To punish the MIC for losing the trust of Indians (or to look at it another way, MIC not having the same hold over Indians that – to use an example of a fellow BN component – the PBB have over the Sarawak Muslims)

   Between the MCA and MIC, there is the further distinction. Unfortunately I do not read Tamil papers, so I can’t be sure.

   MCA’s The Star is clearly seen backstabbing. From losing 64% of the Chinese vote to the oppo in 2008, it has now lost an estimated 85%.

   With MIC it’s different. The general consensus is that the Indian vote is returning to the BN.

   If Isma chooses to punish MCA, that’s most understandable given the behaviour of The Star seen as the party’s mouthpiece.

   With MIC, failure to deliver is not the same as backstabbing and internal sabotage. So why did Isma include MIC seats in their list of seats where they plan to kacau daun?

   Could it be interpreted also that Isma is uneasy with the non-Muslims regardless of whether they be Christians, Buddhists or Hindus?

   1. Helen,

    Thanks for the reply. Actually Malays in general have no problem with UMNO’s allowing MIC to contest in Malay majority areas. This is due to the fact that not even one constituency is an Indian majority area.

    That is the reason why for decades MIC was able to win say Lunas seat in Kulim. i was born and bred in Kulim, Kedah. Until 2008, the seat was always won by MCA although it is Malay majority.

    What riles the malays are 3 factors:
    1) Lack of appreciation among non Malays that Malays (represented by UMNO) are willing to share when it comes to politics. Example of lack of appreciation was shown by MCA, MIC, Gerakan when they openly told that they lost badly in 2008 due to their ties with UMNO.

    It was an ultimate insult. The truth is that these parties were saved from oblivion due to getting Malay votes SIMPLY due to their alliance with UMNO.

    And the habit of Chinese lamenting that they are treated as second class (their allegation) irritate the Malay community. That after UMNO continuously allowing the mind boggling scenario of separate school system fully funded by Federal govt and remained detached from national schools.

    2) Continuous whining that they are no way near UMNO when it comes to influence. Nobody is stopping any other party to upstage UMNO. Just win the most number of seats.

    3) Refusal of BN component parties such as Gerakan, MCA to tell Chinese that they way forward is cooperation not hostility against malays. MCA especially let DAP to be the “supremo” for chinese community. DAP has styled those who are against DAP is actually against the Chinese. And MCA does nothing about it.

    MCA does not tell the truth to the Chinese that the only reason why Malays dominate politics is due to the fact that they are the biggest block of voters.

    DEPLETING GOODWILL,

    Yup. It is depleting. Why? Because i feel only one side shows genuine effort on relationship. The other sides only know how to take without contributing.

    This is the reason why in 2008, seats like Kuantan, Teluk Kemang, Kota Raja, Lunas, Pasir Panjang were won by Malays although they are from non-BN parties.

    ISMA’s move is the telling sign that the time tested formula of putting a Chinese BN candidate in Malay areas may soon be impractical anymore. That is the way Malays put their argument.

    It is never direct. The votes from Malays will be split right to the middle. It is actually a way of saying “UMNO. Sudah sudah le berkorban untuk MCA, Gerakan. Sudah tiba masanya mereka tidak harapkan undi Melayu saja untuk survive’.

    HELEN,

    You did put a very pertinent statement. “…If ISMA move is to punish MCA….”

    My humble apology for being blunt. There is no need to waste time punishing MCA. Why? why waste time punishing MCA that is deemed “insignificant”.

    Punish the “source”. Meaning go after the very source that allows this to happen. The source that “babysit” MCA for decades out of goodwill. Unfortunately the goodwill has been continuously mocked. To add salt to injury, it creates MCA that is only happy to depend on Malay votes to survive without substantial effort to reach the Chinese.

    And the source is UMNO.

  2. If their motive id directed at UMNO,what are their stance, Pakatan.

   Please spare me the melodramatic, manifestation of depletion of Malay goodwill, they have been around since the 90s, why not then, why now. Its only recent years they grew but they are still a storm in a cup of tea.

   As lumping ISMA with Hindraf as pressure group is wrong. The indians have Hindraf, the Chinese have DJZ and the Malays Perkasa. These are genuine pressure groups that fight for their respective races without needing to join politics directly. ISMA joins politics becauae their cult leadrers have ambition for more power.

   Like i said, base on their history with JIM and PAS they can never be apart of Pakatan or even PAS,ISMA leaders think they are on top of the workd and will not relinguish their roles as cult leaders and rejoin KARISMA. Both KARISMA and ISMA compete with each other.Bila Pakatan menang, PAS akan pastikan Karisma yang buat tarbiyah, bukan ISMA.

   ISMA has become confident to build a wet dream caliphate and has taken that step to the next level. Simple, its just a power crazy orgnization, not those bullshit about upholding Islam or defending the Ummah, we have PAS to do that, and i go for PAS than ISMA anytime.

   1. Forrescats,

    Up to you to accept or reject. this is issue “melodramatic” or not. I am just telling the voices on the ground.

    Ever wonder why even Dr zamri (MB of Perak) even suggests UMNO to contest in Pasir Panjang in the coming election?

   2. I (maybe shamsul also) understand with your whole detail information. Talking about motive, surely I feel ISMA can teach UMNO a good lesson. Being big brother in BN doesn’t meant UMNO can spoon feed MCA and Gerakan forever.

    PAS to defend ummah? sorry to disagree with you. I go for ISMA. at any cost.

    1. Ibni Ismail,

     Yup. anytime if there is a choice between PAS and ISMA, I choose the latter. ISMA may lack grassroot supports. But at least it is not hypocrite.

     The biggest problem plagues PAS is its hypocrite attitude. I have enough of PAS accusing those who dare to question it (PAS) as going Islam.

     For God’s sake. Hadi or Nik Aziz is not “Nabi”.

     1. Ditto. Chinese who dare to question DAP are accused of being pengkhianat bangsa.

      But unfortunately Lim Guan Eng IS a living, talking Tokong who walks on water, wor.

   3. Forrestcat, who the hell is KARISMA? You’re the biggest joke.

    Clearly you don’t know the history of Islamic NGOs at all…

    Please do your homework!

    Helen, please don’t trust this guy…

 9. Dear Helen Ang,

  If you really wanted to know about ISMA, why don’t you go directly to the source. Communicate with their leaders (their HQ in Bangi) and visit their website (ismaweb.net). I like your writing and I know you are a careful person in putting out your argument without any basis; let alone getting your (incorrect, i might add) ‘facts’ from a stray cat lost in a forest.

  @forestcat,
  Shame on you picking up stories and so called facts from anywhere and making up stories in your head, then regurgitating it back as if it’s true. Get your facts straight and your stories right.

  As of the others who believed forestcat,

  Shame on you for easily believing a story about others without doing your own due diligence and fact finding; moreover from a stranger! No wonder you are repeatedly duped by corrupt politicians to believe their promises and vote for them!

 10. Dear Helen Ang, please logon to ismaweb.net, tvisma, and their fb. You can find everything there.

  For forrestcat,
  I believe you are writing based on perception, which is wrong perception. The fact you mentioned KARISMA, was a proof that you know nothing about them but hearsay. What you wrote about them was a big misconception. ISMA was with JIM as a coalition but now they separates. JIM and a few others has been rebranded as IKRAM. For what purposes, i dont really know, but some says they want to surface as previously they worked underground and was surprised that ISMA will leave them.

  ISMA is an NGO which based on Islamic principles and propagates Islamic message. They have their own Majlis Syura, Majlis Ulama which enlist high ranking experts in industry.

  They are neither UMNO nor PAS.

  ISMA members are mostly educated (for this fact forrestcat is right).

  ISMA approach is mainly through self change, self improvement where politics is just a means to propagate Islamic message. For this coming PRU, they wanted to be the one who pushes Islamic and Malay agenda. Please read their manifesto.

  As for the non Muslims, they respect their rights but they believe that non Muslim will prosper under Islamic rule.

  About hudud, the stand is similar to PAS. The time is not now.

  Bystander,
  City Cat.

 11. miss helen, ISMA is an entity that was founded in the year of 1997 by group of people that want to make islam as their way of life. I was laughing very hard when forrestcat said that ISMA were part of PAS. too much joke there. Karisma itself are already deceased. certainly the people know nothing or just come to on or two program, and make his, her own conclusion. too much error. i can say that he/she is 95% wrong.

 12. Dear Handzalah, City Cat and Opfarhan,

  I think it is great that you are all trying to provide some background to ISMA, but I think neither of you are frank enough. ISMA’s priority is simple, Islam before all else, then Malay, and after everthing else, non-Malays and non-muslims. ISMA is collaborating with a PAS splinter, BERJASA.

  I understand that ISMA traces its roots to IRC and MISG (oversea students). JIM (splinter ISMA) then Aqsa Syarif, ABIM (splinter HALUAN) are all its manifestations. The kawan-kawan with more secular academic titles yang sewaktu dengannya tries to consolidate via IKRAM, but ISMA decided not to join them. If you want to understand the Islamic movement in Malaysia, just read up on the alphabet soup under the Allied Coordinating Committee of Islamic NGOs (ACCIN).

  If MCA or UMNO are race-based parties, the ideology carried by ISMA is religion-based like PAS, except they are NGOs and claim to be even more pure/extreme/intelligent (depending on your position). Basically ramai orang Islam yang menolak UMNO (materialistik & korup) tetapi susah nak reconcile dengan PAS (terlalu ramai ustaz fundamentalist yang tak masuk akal). Hence the whole spectrum modelled after the Muslim Brotherhood and more progressive elements of Islam etc.

  Everyone views ISMA and their incursion into the latest GE as Malay/Islamic vote spoilers. They are straddling a very interesting position which could damage UMNO, PAS, and PKR. ISMA claims that they are neither BN or PR, but I think they are just trying to be open to courtship and overtures.

 13. Bacalah…

  http://www.ismaweb.net/v4/2013/04/berjasa-umum-calon-tanding-8-parlimen-3-dun/

  Berdasarkan keputusan PRU12 yang lepas, ujar Ustaz Yusof, kerusi-kerusi di atas merupakan kawasan yang mempunyai majoriti pengundi Melayu namun ditandingi dan dimenangi oleh calon-calon bukan Melayu.

  Demi menjaga kekuasaan politik orang Melayu Islam di negara ini, ISMA melihat antara langkah terpenting yang perlu diambil ialah menawan semula kawasan-kawasan yang selama ini telah diberi laluan selesa kepada pihak lain.

Comments are closed.