Posted in Gunting Dalam Lipatan

Kelakar! Malaysia punya DAP ialah 5.6%, konon

Lihat screenshot rencana The Star bertajuk ‘GE13: MCA, DAP supporters face off in debate‘ (laporan dimuatnaik April 12, 2013 MYT 11:42:00 PM dan dikemaskini April 14, 2013 MYT 5:11:29 PM).

Ia liputan perbahasan Shen Yee Aun yang pro-MCA dengan Chong Zhemin yang pro-DAP.

Lihat perenggan di bawah dan ayat yang ditandakan dengan highlight warna kuning.

MCA, DAP supporters face off in debate 2

Shen Yee Aun dipetik wartawan The Star sebagai berhujah “Penang’s GDP is -1.8%, but Malaysia’s DAP is 5.6%.”

Ungkapan “Malaysia’s DAP is 5.6%” adalah satu kesilapan menaip. Yang sebenarnya dimaksudkan ialah Malaysia’s GDP is 5.6%.

Kesilapan sebegini disebut ‘Freudian slip’, yakni dibuat dengan tidak disengaja tetapi kerana sesuatu ide itu terlalu banyak berlegar-legar di otak.

Twitter banana

hannah-yeoh-hannahyeoh-on-twitter-2012-05-09-14-29-15

Wartawan The Star yang berkenaan, Teh Eng Hock, sebelum ini ada mentweet tentang “Big Mama” Rosmah Mansor serta pernah juga membalun Chua Soi Lek di Twitter.

Dia telah dinaikkan pangkat oleh majikannya – sebagai ganjaran, kot – ekoran kedua-dua bab Twitter yang disebut di atas.

Gunting dalam Lipatan

Siri membalas tweet Teh Eng Hock di atas mencerminkan bahawa The Star sebenarnya pendokong DAP SuperCyber Bully.

Berbalik kepada perbahasan DAP lawan MCA tadi, justeru yang menentang wakil MCA Shen Yee Aun ialah wakil DAP Chong Zhemin yang berupa seorang pensyarah Utar – universiti milik MCA sendiri – maka timbul soalan siapa lagi yang tinggal yang mahu mengundi MCA?

Pakatan needs 7pct vote swing to win Putrajaya
http://www.malaysiakini.com/news/225750

Screenshot atas: Sebuah rencana karangan Chong Zhemin

Sekiranya kakitangan Utar pun tidak mahu menyokong MCA, pastilah lebih ramai lagi kakitangan The Star yang pro-DAP sakan.

Syarikat media milik MCA itu mempunyai rangkaian audien sebanyak 5.63 juta orang. Rangkaian 5.63 juta orang pembaca suratkhabar, pelayar Internet, pendengar radio serta penonton televisyen dalam talian The Star sebenarnya terlalu banyak didedahkan kepada indoktrinasi pro-pembangkang.

DAPSuperCyberbully

Screenshot atas: “@imokman = DAP SuperCyber Bully”

SwitchUp.tv, iaitu sebahagian daripada Kumpulan Media Star baru-baru ini mengadakan wawancara dengan juru strategi DAP Ong Kian Ming @imokman yang disiarkan selama hampir 11 minit.

Saya rasa ramai pemberita The Jerusubang Star yang tidak kenal pun akan juru strategi MCA itu siapa.

MCA, DAP supporters face off in debate

Read also:

Kenapa DAPSubangJaya boleh begitu angkuh sehingga mentweet mahu TDM didakwa di bawah Akta Hasutan

Author:

I have no Faceook or Twitter.

9 thoughts on “Kelakar! Malaysia punya DAP ialah 5.6%, konon

    1. There are thousands of Malay academics in the political sciences from our public unis. How come they’re not invited?

      1. he got invited coz he did the PR & marketing much better than other more qualified academicians.

        orang Melayu ni segan tak bertempat. nak promote diri takut dikatakan riak & perasan bagus oleh orang lain. so tunggu jelahhh orang cari sampai layu kekeringan.

        i believe he got to be the guest due to DAP intense marketing advertising him as a so-called scholar. walaupun takde isi. some more he & the party are so called controversial? Jazeera pun mesti nak lariskan rancangan. kalau pilih tetamu yang tak popular dan pro-gov macam tak cool pulak.

        jgn terperanjat kalau Jazeera pun adik beradik dgn DAP dan kuncu-kuncunya.

        sekarang, menyokong pembangkang dianggap trend & mainstream. BN sudah jadi underdog, which is good kalau diaorang sedar diri.

      2. Lee Chee Leong, Dato’ 李志亮
        56 tahun
        Timbalan Menteri Dalam Negara
        Pengerusi MCA bahagian Kampar

        Click to access Senarai-Calon-Parlimen2.pdf

        Maaf sebab off-topic. Saya bukan hendak menjadi Malay spelling nazi, tetapi daftar senarai perlu diperbetulkan supaya tidak menjadi bahan ketawa kepada kem sebelah walaupun ianya nampak kecil.

        1. Hahaha, sudah berapa kali dah saya menyebut tentang cogankata ‘Stability’ panda tu. Rasa-rasanya Wisma MCA lenggang pun. Para penghuni berpindah ke ibupejabat Roket dah.

          1. lol.. saya pun tak berani untuk buat ulasan tentang senarai calon yang dikemukakan.. cuma boleh kata Selamat Berjuang & Selamat Maju Jaya buat mereka :)

            1. Takpe. I boleh ulas.

              Pasti L-I-N-G-K-U-P.

              Snip, snip, snip… the staff would be ready with the beer and kacang to celebrate in the office.

Comments are closed.