Posted in Evangelista Bintang Tiga

Berani buat tapi tak berani tanggung

Dalam wawancara dengan Malaysian Digest – ‘PCM echoes Utusan, asks Chinese what more do they want’ timbalan presiden Parti Cinta Malaysia Huan Cheng Guan berkata Perdana Menteri Najib Razak sudah banyak memenuhi tuntutan kaum Cina.

Namun masyarakat Cina tidak menghayati perpatah ‘Orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa’.

HuanChengGuanClose
Kalau ada apa-apa kemusykilan, boleh pergi jumpa wakil DAP nanti

Mengulas tindakan sesetengah cawangan MCA dan Gerakan sekali dengan PCM menutup pusat perkhidmatan mereka, Huan menjelaskan bahawa tsunami Cina telah membuktikan lebih 90 peratus pemilih Cina tidak mengundi BN dalam pilihanraya umum yang lepas.

Tambah beliau lagi, calon-calon bidan terjun Pakatan pula boleh diberikan kepercayaan oleh pemilih Cina meskipun politikus-politikus pembangkang itu hanya muncul di kawasan beberapa minggu sebelum hari mengundi.

Ini bermakna masyarakat Cina setempat tidak menghargai sumbang khidmat yang diberikan oleh para wakil BN selama bertahun-tahun itu.

Huan Cheng Guan mencatat dalam Facebooknya:

Mei 7: “This election is intresting, totally play out by the chinese, when they need help for schools, temples, association and others, they come for me. But when they vote, they vote for DAP. I have learn my lesson. Now i will close down all my service centres. Will spent my time enjoying myself. Lu orang mati lu punya pasai. Jangan cari saya lagi.”

Mei 9: “Thank you to all my service team members. i know you all have done your very best but unfortunately we lost. So everyone take a good rest and spent time with your families members. Meanwhile later i will organise seminar for all our service team and hardcore members on,

a) How to con
b) How to cheat
c) How to lies
d) how to bluff and also telling the greatest lies on Facebook.

“With the blessing from Jesus, gurantee next election we will wins every seat we contest.”

Twitterhannahyeoh may God have mercy on the racists

Evangelista Bintang Tiga

Dalam temuramahnya dengan Malaysian Digest pada minggu lepas itu, naib presiden PCM Huan Cheng Guan juga mendakwa fanatik Kristian telah meracuni minda orang Cina agar menentang BN (“Huan also alleged that fanatic Christians are the ones spoiling the minds of Chinese people to go against BN”).

Beliau juga menganggap kaedah politik ketaksuban golongan Kristian fanatik adalah penyebab utama kenapa orang Cina melihat pada pemimpin-pemimpin Pakatan bagai maksum.

HuanChengGuanGod

Politik benci dipupuk kultus

Perangai yang melampau dan kurang waras adalah antara salah satu gejala kultus.

Sentimen diapi-apikan melalui ahli-ahli kultus Pakatan saban hari disuap fitnah dan pembohongan. Cuba tengok pada segala dakyah yang telah disebar tentang perjalanan PRU13, sampai orang Bangla dipukul vigilante pro-pembangkang.

Malah Uskup Paul Tan pun turut melenting — ‘Bishop: Polls anything but free and fair‘ (FMT, 17 Mei 2013)

Salah satu ciri yang paling menonjol di kalangan politikus evangelis ialah kelicikan mereka memutar-belit dan berhelah. Menafikan apa yang ada di depan mata.

RitaSim

Kurang 10 peratus

Pengarah pilihanraya BN Selangor, Mohd Zin Mohamed, menganggarkan hanya lima peratus sahaja kaum Cina yang mengundi BN di negeri tersebut.

Namun orang DAP sedang dengan begitu bersungguh-sungguh cuba mengelak daripada mengaku bahawa kehilangan undi popular oleh BN adalah disebabkan tsunami Cina.

Dalam rencananya bertajuk ‘Kaum Cina perlu bertanggungjawab‘ (Berita Harian, 15 Mei 2013), Prof. Teo Kok Seong menulis:

“Tidak dapat dinafikan bahawa keputusan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) memperlihat polarisasi politik, dengan pola pengundian kaum Cina yang kuat menyokong pihak pembangkang khususnya DAP. Dianggarkan sekitar 90 peratus undi kaum Cina memihak kepada pembangkang.”

Beliau meneliti bahawa gelombang yang hampir-hampir meruntuhkan pembentukan kerajaan BN adalah mencerminkan hasrat sebenar kaum Cina.

“Sesungguhnya percaturan kaum Cina itu untuk bersama-sama pembangkang adalah satu strategi yang mereka fikirkan pintar,” kat Prof. Teo.

Janganlah kini hanya kerana hajat mereka tidak kesampaian, maka orang Cina mahu berpura-pura bahawa bukan mereka yang menjayakan gelombang anti-BN.

HannahRacistUmno

Kalau Pakatan yang menang tempoh hari, bagaimana?

Sambung Prof. Teo:

“Sebaliknya, apakah yang akan terjadi jika strategi mereka berjaya? Tentu, BN akan tumbang dan gagal membentuk kerajaan.”

Sekiranya BN kecundang, pasti orang Cina akan berbangga dan berkokok bahawa merekalah yang bertanggungjawab mencetuskan tsunami yang meranapkan BN.

Orang India pun tidak pernah segan silu mendabik dada bahawa merekalah yang menimbulkan tsunami tahun 2008.

Sikap talam dua muka

Dalam kolumnya di Berita Harian, Prof. Teo Kok Seong menulis lagi:

“Dalam hal kaum Cina dicemuh hebat kerana tindakan mereka sendiri, mereka masih mahu menuntut untuk diberi segala manfaat oleh BN yang ingin ditumpaskan itu walaupun tidak berjaya, dengan tidak pun mahu mengalami sebarang kerugian akibat tindakan belot mereka itu.

“Dengan kata lain, dalam keadaan begini pun yang memperlihat mereka tewas, mereka masih mahu memperoleh kedua-duanya, mengecapi imbalan dan mengelak balasan yang bakal diterima.”

star_10may13_sm

Selepas merasa bahang backlash orang Melayu, barulah lidah-lidah pengarang Jerusubang seperti The Star mahu merengek tentang “reconciliation” lah, “We are Malaysia” lah.

Sebelum itu, bukankah mereka telah bersungguh-sungguh melaungkan Ganyang Umno “ABU, ABU, ABU!” yakni mahu menguburkan parti Melayu yang mempunyai lebih tiga setengah juta ahli orang Melayu itu? Bukankah mereka yakin akan dapat menawan Putrajaya?

HannahMICracist

Ini yang kita cakap sikap hipokrit orang Cina beriya-iya menafikan ia tsunami Cina yang berlaku.

Prof. Teo berpendapat orang Cina “sebetulnya adalah kelompok yang pintar dan tidak pernah sesaat pun alpa dalam segala tindakan mereka”. Kata profesor itu, strategi orang Cina “bukan saja bijak pada setiap masa, tetapi juga senantiasa culas”.

Beliau juga menegur:

“Sehubungan ini, kaum Cina perlu memperlihat mereka mempunyai maruah. Mereka perlu menerima apa-apa jua kesan, daripada perbuatan mereka yang mengecewakan banyak pihak. Dalam sesetengah kes, mereka lupa kepada bakti dan jasa tangan yang menyuap makanan ke dalam mulut mereka untuk sekian lama. Sehubungan ini, mereka tergamak menggigit tangan yang murah hati itu, tanpa perasaan bersalah langsung.”

Beliau juga menasihatkan agar “mereka perlu bukan saja berani sebagai anak jantan untuk menerima segala kritikan” tetapi yang lebih bahaduri lagi ialah “mereka perlu sanggup menghadapi segala kesulitan akibat daripada tindakan mereka sendiri, dengan penuh tanggungjawab”.

Hannah Yeoh (hannahyeoh) on Twitter 2013-05-19 11-59-33

Kultus Jerusubang dipromosi dan dikembangkan oleh The Star.

Hanya kerana percaturan mereka tidak menjadi kali ini, begitu kuat dan lantang menafi kejayaan DAP (seolah-olahnya Umno lah yang telah berkempen dengan sedaya-upaya untuk memenangkan calon-calon Cina Pakatan?).

Prof. Teo mahu kaum Cina “dengan hati terbuka menerima segala kesan ekoran daripada ketetapan yang mereka buat dalam PRU-13”.

Dalam kata lain, berani buat, berani tanggung. Jangan culas.

“Malaysian tsunami” kepala otak The Star.

GE13 It was a Malaysian tsunami, says Kit Siang - Nation The Star Online 2013-05-19 12-04-08
https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2013/05/17/bishop-polls-anything-but-free-and-fair/

Author:

I have no Faceook or Twitter.

40 thoughts on “Berani buat tapi tak berani tanggung

  1. Huan PCM bertungkus lumus tapi tak diiktiraf. Benarlah seperti menggigit tangan yg beri makan… anjing ke?

  2. nak buat damage control la cina DAP ni. sudah lah. ingat melayu tongong ke? you pegi beli itu anuwar dan setan tua nik aziz lagi baik la. memang cina DAP tak reti kira. tau rasis dan merosakkan malaysia.

    ada dua (2) (in chinese i tak tahu) parti china. satu parti tolong lu org satu lagi bikin kacau. lu mau olang tolong sama lu. lu pangkah parti bikin kacau dan talak boleh tolong. itu apa? niama ka hai punya cina DAP.
    sikalang lu susah, lu cari BN? niama ka hai.

  3. Yalah sendiri tanggunglah.

    haiya tak tahu ka olang kuat liwat mana boleh jadi PM negala olang islam. itu tuhan ALLAH manyak malah lo.

      1. Michael Chong says “that there are a lot of people who still support us”.

        The results of the ballots indicate that MCA members did not vote for BN candidates.

        1. Yes, Helen, that’s what I keep saying to family and friends. I am not upset that the young (rebels) Chinese voters chose DAP. I am not angry that the professionals chose DAP. Mainly because they are more exposed and actually believe the DAP lies and propaganda.

          But I am angry and upset that the card-carrying MCA and Gerakan members voted for DAP. When you say less than 10% of the Chinese voted for BN then what you saying is members of MCA and Gerakan themselves voted against the BN.

          Mana kesetiaan kepada parti? Kenapa jadi ahli jika tidak yakin dengan kemampuan parti sendiri?

          1. OK,

            There are many UMNO members who did not vote BN. There were some who even voted PR in GE12 because of Khairy, Badawi, and some who didn’t vote BN in GE13 because they felt Najib was not ‘Malay’ enough.

            So are you going to criticise them as disloyal?

        2. Setuju, ahli MCA tidak undi MCA,only 10% Chinese support MCA and 90 % DAP, its a fact. So its just right for PCM, MCA and BN not to support any Chinese related program, let DAP and Anwar Ibrahim help them, see what they can do.

  4. the Chinese voting for the DAP in the recently concluded GE13 are not real Chinese. these Chinese are Cina Celop. they are not the real deal. as I have said so many times, on numerous occasions, these Chinese are the descendants of collies brought by the British to work for the white men. or another way to put it, the white man’s slave labor.

    in other words, these Chinese are not “proper Chinese”. they are Cina Celop. ask them what Chinese culture is, and if for instance, if they cannot name the titles of the 4 Books and 5 Classics of China, then its confirmation that they are indeed Cina Celop or Chinese wannabes.

  5. The Four Books 四書

    大學, 中庸, 論語, 孟子

    Great Learning, Doctrine of the Mean, Analects, Mencius

    The Five Classics 五经

    詩經, 尚書, 禮記, 易經, 春秋

    Classic of Poetry, Book of Documents, Book of Rites, Classics of Changes, Spring and Autumn Annals

    you want to know who is Cina Celop ? ask them what the above are about and if they can’t answer then they are Cina Celop. or in other words fake Chinese.

    have a nice day.

    1. @International Jew..good point on Fake Chinese aka Cina Celup…They forget even Cultured Chinese disapprove of their racist behaviour

  6. MCA is right in backing out from the government offer of a place in the kabinet. But they need to fight back and win the hearts of the chinese back to BN.

    1. Dina, I agree. No point all of us going on racist rants against each other – time to move on. BN please concentrate on doing the work of Government for all Malaysians and PR please play the role of a strong opposition for check and balance – enough with the rallies, already. Just like Helen here is doing against The Star (hehehehehe)

        1. With the # Black 505 rallies in Kelana Jaya, Penang, Ipoh, Kuantan, Seremban, Johor Baru and the momentum ongoing, the Dapsters will kept on a repeat loop in May 5. How to “move on” like that?

  7. Helen,

    apabila dikatakan ‘tsunami cina’ dan apabila utusan menyiarkan ‘apa lagi cina mahu’, the star online pula membalas dengan menyiarkan kata-kata LKS bahawa ini adalah ‘tsunami malaysia’.

    telah terang tak perlu lagi bersuluh, majoriti rakyat khususnya orang ‘Melayu yang berfikir’ sudah memahami tujuan pembangkang DAP dan the star yang cuba meredakan keadaan.

    sebenarnya DAP, the star dan pentaksub-pentaksub pembangkang dan orang-orang cina yang terpedaya untuk menyokong pembangkang amat bernasib baik kerana:-

    1. mereka amat bernasib baik kerana nasionalis Melayu yang sinonim dengan 13 Mei, sebahagian besar mereka telahpun meninggal dunia dan yang tinggal pula telah tua-tua tanpa kekuatan untuk bertindak-balas. generasi muda Melayu pula ramai yang termakan dakyah DAP dan pembangkang kerana ‘merelakan’ capaian maklumat mereka hanya melalui sumber yang tidak berintergriti melalui media sosial.

    generasi muda Melayu pada hari ini tidak ada banyak bezanya dengan rakan-rakan mereka dari kaum lain kecuali pegangan agama dan sedikit perbezaan paras rupa.

    2. mereka juga amat bernasib baik kerana pada masa sama, kerajaan BN melalui pihak berkuasa yang telah bertahun-tahun mengamalkan tindakan undang-undang dengan amat berhati-hati seperti menarik rambut dalam tepung telah menjadikan suasana yang konsisten aman walaupun berlaku perhimpunan 505 di beberapa tempat.

    sungguhpun begitu, masih ada nasib buruk yang akan terus menghantui orang cina secara keseluruhannya iaitu sifat opportunis dan hipokrit mereka yang telah ditonjolkan hasil PRU13 ini telah menjadikan mereka kaum yang sentiasa dipandang serong oleh majoriti umat Melayu dan juga oleh kaum-kaum lain.

    selain itu, penutupan pusat khidmat setempat oleh MCA, Gerakan dan lain-lain parti cina pro-BN tentunya tidak akan membantu memudahkan urusan kehidupan mereka.

    tidakkah itu petanda betapa ‘suwei’nya nasib orang cina untuk 4 ke 5 tahun akan datang?

    tentunya perit tangan yang membaling batu, walau cuba disembunyikan, cctv telah merakam semua dan tersebar pula melalui youtube……

    1. Favourite saya video ‘bangla’ cakap kantonis dari kg cempaka. Respect. English pun terrer. Tergamam kuli-kuli LKS!

      Patutnya geng kongsi gelap ni kena tangkap masuk lokap saja. Menganggu ketenteraman awam!

      Lebih tu ada hati nak panggil orang lain rasis. Memang sudah terang lagi bersuluh, kata dulang paku serpih la diaorang ni.

      ps: zack faham ke?

  8. For some especially the young Chinese, the Malaysian Chinese, it is fun and games while it lasted. These are the people who did not experience the hardships of the Japanese Occupation, the riots post Japanese Occupation, the restrictive Emergency, the Penang riots of 1967 and the 13 May 1969 riots. These glib Chinese, the Malaysian Chinese, talk, talk, talk just because they are more well-endowed than you or me and think they live eternally.

    1. They, the new Chinese young generation below 40 years old don’t know history, they only know how to make money and more money, they don’t know the meaning of sharing and caring for each other, so DAP is the real culprit behind it.

  9. It was a Chinese Tsunami, no other way to call it. It is definitely not a Malaysian Tsunami. Sorry Mr LKS, we don’t buy it!

    The less than 10% Chinese who were not involved, chin up. Maybe you can help make thing better.

    Frankly speaking, we Malays have had enough with the ingrates. If the “less than 10% C” becomes the collateral damage, we can’t help it.

  10. jika cina tak takut mati…. kami orang melayu rela mati!…. kami tunggu masa je…. teruskan provoke kami…. sejarah telah membuktikan siapa melayu…!

    1. Sejarah membuktikan Melayu menolak orang macam Zul, Ibrahim Ali, dan anda, serta boleh menang lwn. calon Cina di kawasan majoriti Cina.

      Sekian, terima kasih.

      1. Sejarah membuktikan Melayu menolak orang macam Zul, Ibrahim Ali, dan anda, serta boleh menang lwn. calon Cina di kawasan majoriti Cina (Rafizi Ramli).

        Sekian, terima kasih.

        1. ‘Sejarah membuktikan Melayu menolak orang macam Zul, Ibrahim Ali..’

          Bila lagi orang cina nak tolak orang macam LKS, LGE and HY?

  11. The word “Chinese Tsunami” is like a ghost to DAP now. Suddenly on the morning 6th Mei 2013, they wake up and find out that they win big. They rejoice and parties to the max. But what they don’t realize was a backlash that come with it.

    During those parties, the malay was mulling what has happen. Why does the majorities of chinese who they consider their friends backstab them to the hilt?

    And after a lot of information regarding the voting trends, the malay realize that they need to take some actions. By that time DSN utter the word Chinese Tsunami. It the accurate statement of what has happen. By nightfall, they realize that the liberal malay who they take for granted has change into the ultra malay. The product of their action.

    I think they realize this and know that this ultra was dangerous to their existing. That why the chinese suddenly very sensitive to any caling of what they have done. They try to make it as small as possible while peak up their defense in all area.

    My take is, they using this any possible defense exis until the malay will forget about it. But the truth is, now the malay will never forget nor they forgive..

    They waging the war (their own words) and forget the first passage in The Art of War by Sun Yzu, he write :

    War is,
    A grace affair of state
    It is a place
    Of life and death,
    A road
    To survival and extinction
    A matter
    To be pondered carefully

    DAP fail to take these into their count.

    They also forget what Sun Bin’s art of war, chapter two contains.

    “War and its weapons are instruments of misfortune. One who has the way does not deal with them. They are not the instruments proper to the true gentelmen. Who uses them only as a last resort esteeming instead peace and tranquillity. He sees no beauty in victory. To see beauty in victory is to rejoice in the killing of others”.

    The wisest has speak long ago and the consiquenses will be fall to the chinese to right what went wrong. Because the malay will always remember that on 5th Mei 2013 the 90% of chinese peoples backstab them (harsh word but accurate term)

    :|sarah

  12. Apa lagi PR fellas want? Election over and done with adi still want to turn Malaysia upside down. Cukup lah. Can we please get on with our lives?

    1. WCW is basically trying to hijack the satu sekolah calling for national reconciliation.

      He is also telling us all that he is more Malaysian than us; having studied Malay and Islam.

      But I do agree with him that the current education system has produced bigots, birds of a feather flock together, he should be the right person to attest to this. Well Chun Wai, speak for yourself and well done!

      1. “But I do agree with him that the current education system has produced bigots, birds of a feather flock together, he should be the right person to attest to this. ”

        Agreed, I just look at the comments on this blog to see the racist ramblings from the readers and supporters of Helen all falling over to agree with one another.

        1. We are a bunch of racists that happens to support one another and unlike you, we never pretended to be something that we are not, so what is your problem?

  13. That’s it…… The Unlawful Pakatan Rakyat has been shouting that the ruling Govt is corrupted. Nobody likes corruption. Therefore, those in power (be it BN, opposition, judiciary, administrator, executives, local authority, GLC and private sectors) must be seen clean. But sadly today, even those in the Jabatan Agama receiving bribes.

    Talking about corruption and bribery, I have behind me 36 years’ working experience in multi national corporations and I’ve witnessed ‘intakes’ and siphoning by the big guns but nobody give a damn as long as the Company is still in good shape & makes profit. And you know what….. they are mostly Chinese! Is the mega underground tunnel necessary….??????

    My concern now is leadership. PM Najib is not a thinker like his late father or Tun Mahathir. He works hard but not smart. He is too generous and try to be a popular instead of effective leader. He has been misled by the ‘Sleeping Tun Dol’s henchmen and I’m afraid his Transformation agenda could turn out to be a Deform. However, by the Gracious of The Almighty One, UMNO grassroots and the loyalty Malays/Bumiputeras saved him. I hope he realise this before its too late.

    What say you, my lady?

    1. Othama ahmad,

      Let us call a spade a spade. The election shows an interesting phenomenon. An almost total chinese rejection of BN . And massive support of BN by the Malays especially.

      And Chinese ends up voting themselves out of the government of the day INSTEAD THE OTHER WAY AROUND. In war, it is a dangerous position: to support the losing side.

      Plus the election manages to make Najib looks like an idiot. An idiot for not able to see what the malays have been saying all these years. That Najib has the “terhegeh hegeh image”.

      But thanks to the wisdom of the Malays, they manage to put aside their anger towards Najib as they see the “bigger picture”. That Najib must be 100 times better than Anwar who has indiscretion that “not tolerated by Umat nabi Muhammad SAW”.

      As for Najib, I still wonder why HINDRAF is “preferred” over KIMMA. the latter is a time tested friend.

      This is classic Najib. Overlooking genuine friendship. This is classic Najib. Not realising his support base that again and again stood by him. But putting too much time and effort to reach those who reject him again and again.

  14. It took the old brain of mine to realise the one thing that DAP, PAS and PKR leaders have in common – they claim to be pious.

    Thanks, Helen. I would not have notice this if not for your blogs.

Comments are closed.