Posted in Gunting Dalam Lipatan

Zamkata Cina pulaukan pimpinan Melayu, Melayu pulaukan barangan Cina, salahkah?

Mengikut blogger Syed Akbar Ali:

“You can see very, very clearly that the Pakatan Rakyat has won the popular vote in those States with large Chinese populations ie Penang, Perak and Selangor plus WP Kuala Lumpur.”

Sebenarnya Pakatan menang di empat negeri yang mempunyai “large Chinese [voting] populations” atas dasar masyakarat Cina mendaftar dengan jauh melebihi nisbah mereka sebagai pecahan penduduk (contohnya di Pulau Pinang, Cina adalah 45.6% penduduk tetapi 53.4% pengundi).

Kajian SAA boleh dibaca di blognya hari ini.

Kesimpulan: Tak lain dan tak bukan, ia tsunami Cina yang memenangkan undi popular bagi pihak pembangkang.

Kemenangan DAP 95% di kawasan majoriti Cina

Dalam PRU13, PKR bertanding 99 kerusi Parlimen dan mengutip sejumlah 2,254,328 undi semua sekali.

PAS bertanding 73 kerusi Parlimen dan memperoleh 1,633,389 undi kesemuanya.

DAP yang bertanding 51 kerusi Parlimen berjaya mengumpul 1,736,267 undi.

Andaikata kita membuat kiraan purata, maka

  • PKR mendapat sokongan 22,770 undi untuk setiap satu kerusi yang ditandinginya
  • PAS — 22,375 undi/kerusi
  • DAP — 34,044 undi/kerusi

DAP lah yang paling berjaya berbanding rakan-rakan sepakatnya.

Nyata sekali undi popular sebenarnya diraih DAP dengan menaiki gelombang tsunami Cina.

Sebanyak 36 daripada 38 buah kerusi Parlimen yang dimenangi DAP adalah di kawasan yang mana pecahan pemilih Cina mengatasi pemilih kaum-kaum lain.

Hanya dua orang sahaja calon DAP, iaitu Sakmongkol dan Anthony Loke – yang tidak menang di kawasan di mana pemilih Cina lebih ramai daripada pemilih kaum lain (rujuk jadual di sini).

Kesimpulan: Kemenangan Parlimen DAP adalah 95 peratus di kawasan majoriti Cina atas sumbangan tsunami Cina.

Betul ada jurang Rural-Urban

The Star begitu beriya-iya menekankan bahawa kemenangan Pakatan pada tempoh lebih wajar dikenali sebagai “tsunami Malaysia” dan juga kononnya ia disebabkan jurang pemisah Bandar-Luar Bandar.

Baik lah. Kita harus mengucapkan tahniah kepada The Star atas pencapaiannya mempengaruhi undi orang bandar.

Di bawah ialah perangkaan menunjukkan edaran The Star dan Utusan untuk bulan Januari hingga Jun 2012 mengikut penyata badan Audit Bureau of Circulations.

EdaranSuratkhabar

Memang betul akhbar Utusan dibaca orang kampung.

Star bandar, Utusan kampung Melayu

Edaran Utusan di Kelantan ialah 9,725 naskah sehari berbanding The Star 1,766. Suratkhabar Melayu itu juga lebih popular di Terengganu (7,617) manakala edaran suratkhabar Kristian Jerusubang itu hanya 1,542 naskah.

Edaran Utusan di Perlis hampir empat kali ganda The Star.

Keadaannya sebalik pula di kawasan bandar. Di Wilayah Persekutuan, edaran The Star (83,014) tiga kali lebih besar Utusan (27,617); di Selangor, The Star (92,192) berbanding Utusan (37,294) dan di Pulau Pinang, The Star (31,981), Utusan (8,614).

Akhbar The Star banyak dibaca di negeri-negeri di mana Pakatan mendapat undi paling banyak.

Malah The Star lagi laris jualannya daripada Sin Chew di Wilayah Persekutuan, Selangor dan Pulau Pinang.

Kesimpulan: Negeri di mana Umno menang, Utusan laris. Negeri di mana DAP menang, The Star laris.

Zamkata CINA PULAUKAN PIMPINAN MELAYU, MELAYU PULAUKAN BARANGAN CINA.SALAHKAH 2013-05-25 22-10-26

Zamkata

.
boikot, jangan tak boikot

“Mulakan dengan pemulauan akhbar The Star

Petikan tulisan Zainuddin Maidin (23 Mei 2013):
.

“Apabila orang Melayu berpakat untuk memulaukan kedai Cina, barangan Cina dan semua produk syarikat  Cina, maka akhbar The Star menjalankan kempen menentangnya kerana dakwanya membahayakan keharmonian sosial negara.

“Tetapi apabila orang Cina menjalankan kempen untuk meruntuhkan dominan Melayu dalam sebuah kerajaan majmuk yang terbina sejak merdeka, The Star tidak pula nampak bahayanya.

“Saya telah nampak bahayanya apabila ribuan orang Cina di kampong dan di bandar beratur panjang berbatu-batu, termasuk yang pulang dari luar negara untuk menenggelamkan kerajaan Melayu pada 5 Mei lalu.

“Tindakan Buy Chinese Last oleh beberapa NGO Melayu adalah sebagai membalas tindakan orang Cina khususnya DAP yang mahu menghancurkan sebuah kerajaan yang bersifat multiracial tetapi telah tersasar membina  sebuah kerajaan Bumiputra.

“Jika orang Cina mahu melindungi perbuatan jahat menentang kepimpinan Melayu dengan kempen ‘Kami Suka Najib, Tetapi Tidak Suka BN,’ maka apa salahnya jika orang Melayu berkempen ‘Kami Suka Cina, Tetapi Tak Suka Barangan Cina’.”

Sambung Zam lagi:

“Ini bukan tindakan rasis kerana kempen jatuhkan kerajaan Melayu juga bukan rasis. Hanya Ketua Pengarang Akhbar The Star, Datuk Wong Chun Wai sahaja nampak rasis seperti dia nampak Utusan Malaysia rasis, tetapi tidak nampak akhbar Cina rasis.

“Mulakan dengan pemulauan akhbar The Star.

.
Zamkata akan menyiarkan dari semasa ke semasa betapa kelicinan The Star menjadi duri dalam daging untuk membuka mata seluruh rakyat yang prihatin terhadap keselamatan negara ini.

Zamkata juga kira masa telah berakhir untuk The Star bermuka-muka dan bermain silap mata, pepat di luar rencong di dalam.

Berkaitan:

Zamkata Cina pulaukan pimpinan Melayu, Melayu pulaukan barangan Cina, salahkah?

Author:

I have no Faceook or Twitter.

46 thoughts on “Zamkata Cina pulaukan pimpinan Melayu, Melayu pulaukan barangan Cina, salahkah?

  1. Salam Sejahtera Helen,

    satu perkara yang tidak berapa disedari oleh kebanyakan orang ialah, sebelum berlakunya tsunami cina pada 050513, sebenarnya sudah berlaku tsunami melayu secara amat senyap mendahului tsunami cina yg kini sedang panas kehangatan kerana hajat tak kesampaian

    tsunami melayu yg amat senyap itu telah menyedarkan ramai pengundi atas pagar mahupun yg tak pernah undi atau tak mahu undi utk mengundi pada 050513 demi kelangsungan agama, bangsa dan negara malaysia (untuk kesejahteraan semua rakyat malaysia) dari jatuh kepada pemimpin yg tak boleh dipercayai

    maka tsunami melayu yg paling senyap itu telah berjaya mencapai objektif mereka dan kini secara terang2 ianya lebih vokal dengan melancarkan pelbagai kempen boikot barangan cina (sebagai pengajaran supaya tahu bersyukur dgn nikmat kekayaan yg selama ini diperolehi dr sokongan pembeli dr pelbagai bangsa)

    adalah bukan rahsia bahawa mana2 orang melayu yg bekerja dgn syarikat cina atau dapat bos cina sudah pasti awal2 akan didiskriminasi dari segi gaji, pangkat, beban kerja serta kemudahan2 yg lain

    tetapi org melayu yg masak dgn perangai racis ini hanya mendiamkan diri kerana malas hendak berbalah dgn mereka

    entahlah…..kasihan pulak dgn mereka2 yg tak habis2 menuduh org lain racis, mereka sebenarnya sudah hilang jati diri, tak kenal diri kerana tidak mahu menerima hakikat bahawa malaysia adalah multi-racial country

    nak kata mereka tertindas seperti org rohinya, orang maori, orang red-indian, orang palestin, tidak juga sebab mereka adalah dari kalangan yg lebih advance, urban, educated, berwang ringgit, ada kedudukan, ada pangkat… sebab tulah paper utusan pernah tanya… apa yg kamu mahu lagi??

    kalau jawapannya ialah menggulingkan kerajaan, menghapuskan etnik melayu, mahu membentuk negara republik… tunggu sajalah suara2 vokal dari majoriti yang selama ini mendiamkan diri

  2. Ya lah, pelik kan, kalau orang bukan cina cakap “boikot cina”, orang cina cepat melentingkan tapi yang nyata ialah cina sudah jelas boikot kepimpinan bukan cina so apakah salah kalau orang bukan cina cakap boikot cina.

    Its tit for tat, an eye for an eye, a tooth for a tooth of course if we all do this, negara kita hancur, nobody becomes a winner. Actually non Chinese are very accommodating enough, so to you The Star, Jerusubang and The Red Bean, any food for thought? Not too late either maa.

    1. Orang Cina pun dah lama boikot barangan atau perkhidmatan orang Melayu. Siapa biasa duduk Penang akan tahu pasal ni. Yang lawaknya, kalau dekat Seberang Perai, Kedah, dll kampung Melayu, orang Cina boleh buka kedai dan boleh hidup. Siap boleh buka kilang lagi, tapi orang Melayu tak bising2 sebab paham konsep rezeki dan qada & qadar. Siapa usaha lebih dia dapat lebih.

      Tapi bila orang Cina sudah susah sikit nak dapat lebih, depa terus nak UMNO mati!
      Memang dasyat perkauman 90% Cina Malaysia. Of course, SYA dan Helen (to name a few) sememangnya berbeza!

      Wife kawan aku kerja kat tanchong moto, dah enam tahun, cina tak dak degree pun pegawai, spm saja la wei. Gaji pula secara purata orang Melayu kat sana akan kurang RM500 ringgit daripada staff Cina!

      Bukan kita tak tahu, tapi kita tutup sebelah mata, tapi sekarang kita pun nak buka mata kita seluas-luasnya. Sebab orang cina DAP memang nak telus dan bersih segala, so orang melayu tak payah nak tutup sebelah atau dua belah mata lagi. teruskan saja perancangan boikot anda. Kopitiam Kiliney pun sedap juga, harga minuman way lagi murah!

      1. sudah sampai masanya orang melayu yang didiskriminasi oleh boss-boss cina (tauke cina) mereka, mula bersuara supaya perihal diskriminasi kaum yang diamalkan oleh orang cina ini dibuka kepada umum.

        selama ini, orang melayu yang pernah alami diskriminasi sedemikian cuma mampu mengeluh dan bercakap sesama sendiri. walaupun kita ada akta buruh dan undang-undang sebagainya, keluhan orang melayu ini amat senyap seolah-olah tidak dipedulikan.

        ada sesiapa yang boleh gembleng usaha supaya diskriminasi sedemikian dipanjangkan kepada pihak berwajib dan kepada umum?

          1. Kalau ada betul-betul diskriminasi you mesti lapurkan kepada pihak yang sesuai. Back up dengan bukti yang kukuh dulu okay. Jangan sampai tribunal nanti, baru dapat tahu bukan diskriminasi tapi isu prestasi dalam syarikat. Kawan, bukan semua tauke cina busuk okay. Dalam syarikat saya, 40% pekerja Melayu. Ada India. Ada Cina. Technical Department ada 2-3 Melayu. Ketua Melayu. Gaji dia RM3K sebulan keatas campur elaun. Accounts department + Admin semua tangan lama, gaji semua sekarang melebihi RM2K sebulan keatas. Baru 1 kena naik pangkat. Ini setakat example kecil dalam syarikat saya. Okay kalau mahu pinjam wang untuk down payment beli kereta atau rumah, boleh apply atau discuss sama boss. Tiada BUNGA/FAEDAH dikenakan. Potong gaji setiap bulan RM100 atau RM150. Syarat-syarat lebih bagus dari bank. Ada kematian RM2500 untuk keluarga. Bonus setiap tahun. Tengok prestasi. Kalau bagus 2 bulan. Kalau buruk 1 bulan. Paling kurang 1/2 bulan. Kita company cina kecil sederhana. Jumlah pekerja lebih kurang 50. Dari pengalaman saya, tidak pernah kita lakukan apa-apa diskriminasi keatas sesiapa pun. Semua transparent kerana ada skel gaji dan elaun untuk semua level dari paling bawah sampai eksekutif . Dari sudut saya, kalau pekerja rajin, tekun , inisiatif dan disiplin apa hal mau buat diskriminasi terhadap dia. Tak masuk akal kalau buat begitu. Haris, kalau betul diskriminasi heret dia ke makamah. Jangan takut.

  3. pengalaman mencari rumah sewa sebelum ge13 sangat menyakitkan hati….sebab rata rata tuan rumah adalah dari tokey itu…..antara dialog yg paling saya ingat” Ohhh you mau sewa lumah ka. Kalau u olg cina , gua bole bg murah sikit, sbb you bkn cina, harga fix 1500″….. sabar jer ……….

    1. Pengalaman sy pun menyakit kan hati je. sy call owner rumah kt sg.buloh dia kata umh kosong, then sy minta bos call(cina), cakap cina ngn owner tu, terus ada umh kosng. siap ckp lg xnk bg sewa kt melayu.

  4. Wong chun wai should be charged under the sedition act for manipulating and destroying the peace and harmony of all the races. Pdrm should compile (maybe helen ang should do it) all the facts of his sleek misdeed on false allegations no matter how fine the prints are.

    While lim kit siang is bold enough to supply ganja to the weak minds of the chinese people, wong chun wai supplied narcotine and pil kuda.

    1. Hannah Yeoh pun sama sewel macam Wong Chun Wai. Berpura-pura sebagai seorang penganut Kristian yang alim tapi kenyataan-kenyataan yang dia keluarkan mempamirkan hati yang busuk dan akhlak yang kurang ajar.

  5. proven to be SLY people…
    …talk one thing…meaning another…
    …plotting behind peoples’ back….

  6. typical bullying tactic…painting rural people as ‘backward’ and ‘uneducated’ that had not supported the opposition…

    …while ‘urban’, ‘educated’…(read/ implying as ‘c****se’) as cleverer and upright, holier than rural blokes because opting the opposition..

    …these crookes demonise and belittle others to self claimed to be better creatures than others…thus justifying to take over everything good from those being bullied…’sly and evil indeed…what inside them…

    …these crookes cannot respect people to be treated fairly at the very beginning…yet shouting about fair and justice…as cliche to cover the evil and dirty intend inside…

    …these crookes cannot see people as those with independent heart and mind,… to think and to choose according to their conscience…

    …cannot accept that those independent people to agree with this so called ‘urbanites’,…the crookes accused them stupid to…’forced’ them to submit to their wishes….

    …perhaps these crookes are typical results of that much ‘alluded’ vernacular schools…SHAME on those schools…only producing people with deep hatred to other human being to gain for their narrow selfish interests…

  7. yes,,,,do not give face or chance to Malaysian Chinese. We cannot trust them and they are 2, 3, 4 faces Front you good but they can kill you. So, wake up everybody!!!!!

  8. wat they have made?

    1. so so supporters becomes a true supporter of UMNO
    2. not a supporter- becomes ones.
    3. liberal/non racist malay – to become an Ultra Malay ( aisey like ultraman lah)

    tq The Star.

  9. Telor sebiji rioh sekampong, lepas tu Melayu “cool” semula dan lupa bak kata pepatah, ‘hangat-hangat taik ayam’ dan kata-kata populer Tun Mahathir, “Melayu mudah lupa”. biasanya tak sampai kemanapon.

    Orang Cina sejak pandai bejalan lagi telah memahami dan mempratikan sikap mengenepikan apa sahaja yang ada unsur Melayu dan Melayu, kalau tidak perchaya sila amat-amati.

    Kalau di JB (tak pasti ditempat lain) tidak akan nampak masyarakat Cina mengunjungi Plaza Angsana, Kotaraya, Pusat Bandar Pasir Gudang dan apa sahaja yang berunsur Melayu dan berbau Melayu.

    Berdiri di stesen minyak Petronas, BHP dan sekarang ada Petron barang seketika perhatikan berapa ramai pengunjung Cina berbanding Melayu.

    Pengankutan awam juga tidak terlepas dari skope mereka seperti Transnational, Mara liner malah texi juga.

    Mereka tak perlu ‘tsunami’ untok mengerakan, ianya saolah macam satu yang semulajadi sejak wujudnya.

    Melayu mungkin tidak memerhati, itulah sifat Melayu, bila dah terhantok baru nak tengadah.

    1. biarlah kita terhantok sekarang
      biar berdarah dan luka
      biar sakit sedikit tak mengapa
      biar dicaci maki diherdik di kata

      kita memang sudah biasa dengan itu semua
      tetapi untuk ini kalilah
      kita memang dinampakkan di depan mata yang sangat nyata
      permainan manusia2 yg benar2 mahu menjatuhkan kita dan negara

      biar kita sekarang bersusah payah memulakan perkara yg sepatutnya kita perlu lakukan
      agar anak cucu generasi hadapan dapat hidup dengan lebih aman
      anak cucu warga malaysia tanpa mengira bangsa, agama, warna kulit atau rupa
      mereka berhak untuk hidup aman di masa hadapan
      agar mereka tidak menyumpah kenapa kita tidak berjuang dan berkorban sekarang
      agar mereka mengingati kita sebagai warga yang memperjuangkan keharmonian

      kita hidup bukan untuk racis
      kita menghormati dan merai kepelbagaian
      sebenarnya ia adalah suatu kebahagiaan
      tapi manusia2 sakit mental dan tak betul asyik mencari pelbagai alasan membina jurang perpisahan sesama insan

      manusia memang serba lemah
      akui kesalahan
      baiki kelemahan dan kelupaan biar beribu kali jatuh
      tidak mengapa asal terus mencuba
      orang hanya suka mengata tapi kita terus buat kerja dan terus mencuba

        1. dear IDA

          tak ade tajuk
          you are free to give any suitable title as you like
          tapi jiwa kena kuat maa nak menghadapi 1001 cabaran dan ujian di negara yang sgt kaya dengan kepelbagaian ni

  10. Saya definitely tidak lagi akan melanggan the star apabila langganan saya tamat. U x get anymre racist then the star. They think only the chinese read the star.

    Nowadays i only read certain segments of the star. It makes me sick to the stomach. Their writers are now coming out of the closet to show us malays that they r racists to the core. Even columnists whom i thought were impartial bfre have crossed over the racist side.

    Columnist Melayu pun dah benci bangsa sendiri. Memang sickening. And the call us malays racist. The chinese according to the star can do no wrong. They r the oppressed konon. Now the chinese dare to condemn everything malay in the open. Tq for showing us yr true colors the star.

  11. Dear Helen,

    i would like to share with you that some malay elite scholars have produced a very informative article to reveal true colours of pakatan harapan rakyat few weeks before 050513

    i believed this has made many malays to think many times before they tick the vote ballot

    below is the copy of the article

    Nota panel: untuk kali ini, buatlah kerana Allah

    http://betoika.blogspot.com/2013/04/savekedah-pesanan-dari-blog-umat.html

    even though pru13 has already over, but the article is still worth reading so we could understand how’s these 3 friends are using one another in order to achieve own objective for the sake of own self survival

    happy reading!

  12. eloklah tu, tak perlu bermuka-muka lagi.

    aku heran walaupun agenda licik the star telah didedahkan dengan fakta terpeinci di blog ni dan juga oleh berlambak blog2 lain yg ada rujukan ilmiah dan ada yg sekadar pendapat peribadi, kulit muka pengarang the star tebal mcm tu jugak. masih buat lawak memperbodohkan diri sendiri. adakah ini kelebihan para pendukung evangelist?-tebal sokmo kulit muka depa.

  13. Sikap mejoriti org Cina memang tak suka di persalahkan, mereka akan sentiasa mencari dalih dan alasan utk melepaskan diri. Bila harga barang dinaikkan, mereka tak mengaku yg mereka mahu mencari untung lebih, sebaliknya memberi alasan perubahan polisi kerajaan dsb.

  14. untuk mengelak berlaku pertembungan langsong antara kaum2 yg akan memusnahkan kesejahteraan dan keharmonian rakyat Malaysia pihak berkuasa hendaklah mengambil tindakan tegas dlm menguatkuasakan undang2 terhadap mereka yg tidak mematuhi undang2 negara.

    Himpunan2 haram (pd saya kempunan2 – kempunan tak dpt jd PM) perlu dihentikan sertamerta dgn apa jua tindakan dan harga yg perlu dibayar.

    Selagi pemimpin2 PR (pengkhianat rakyat) bebas berhimpun secara haram, bebas berceramah, bebas berprovokasi, bebas melanggar undang2 selagi itulah keselamatan majoriti rakyat Malaysia yg setia terancam. Mandat telah diberi rakyat jalankan lah AMANAH dgn BERTANGGUNGJAWAB. Junjungilah AKUR JANJI. Rakyat Didahulukan.

    1. Helen ,

      Satu idea pelik ialah BN harus dijenamakan semula. Maksudnya lebih kurang mansuhkan semua komponen BN seperti UMNO, MCA, Gerakan, MIC dan lain lain. Digantikan dengan sebuah parti tunggal BN.

      Idea ini awal awal akan Melayu tolak. Kenapa mesti mansuhkan UMNO yang adalah parti terbesar. Inilah alasan sebenarnya. bukan pasal parti lain. alasannya supaya UMNO terbubar dan BN tak lagi dikuasai Melayu secara nyata.

      Kenapa tak cakap bubarkan semua sekolah Cina dan tamil dan digantikan denga n Satu sekolah saja.

      1. Demi perhitungan jangkamasa panjang.

        Bukankah Shamshul sendiri sering menduga bahawa akan berlakunya pertembungan budaya (di negara kita bermakna pertelagahan Melayu-Islam dengan Cina-Kristian)?

        Sekiranya kerajaan tidak mengambil langkah-langkah untuk mengekang perkembangan politik evangelisme ini, apa pula akan jadi dengan masyarakat Cina?

        Sungguhpun dari segi peratusan adalah minoriti (Cina sekitar sesuku jumlah penduduk) tetapi dari segi angka mutlak adalah lebih kurang 7.5 juta orang.

        Seramai 5.63 juta orang dewasa Malaysia terdedah kepada pengaruh The Jerusubang Star.

        Dan baru-baru ini sahaja Kumpulan The Star mengumumkan perancangan mereka untuk mengembangkan “digital business” mereka dengan suntikan modal RM20-RM30 juta.

        Bayangkan! That’s a lot of money being pumped into The Star‘s cyberspace activities.

        Ruang maya kekal dalam cengkaman siapa? Pasti si Dapster dan Jerusubang. Mereka arif bahawa generasi muda tidak lagi membelek suratkhabar tetapi lebih cenderong menggunakan e-media dan apps.

        Maaf cakap tetapi berbanding dengan The Star yang ada Storify dan e-paper serta memanfaatkan pelbagai teknologi digital yang terkini, Utusan tinggal kolot dan kekampungan.

        Cuba tengok pada edaran Utusan berbanding The Star di Selangor. Negeri Selangor sebenarnya mempunyai lebih ramai penduduk Melayu (57.1% bumiputera) tetapi The Star yang lebih laris jualannya.

        1. Helen,

          Pasal “utusan kolot ….”, itu saya tak nafikan.

          Cuma saya tak fikir bubarkan semua parti komponen Bn dan diganti satu parti tunggal akan menarik balik sokongan kaum Cina.

          Kaum Cina sudah bersatu hati tidak lagi mahu diperintah BN kerana dalam BN, Melayu berkuasa.

          Berkenaan Selangor, salah satu sebab kenapa pengaruh UMNo merosot sebab ia tak buat apa apa walaupun Melayu didedahkan dengan ‘;selangorkini” setiap kali smbahyang jumaat.

          1. Selangor Times ada diedarkan di masjid juga?

            Kerajaan Pakatan di S’gor ni 24/7 propaganda melalui pelbagai saluran.

            Setahu saya, S’gor satu-satu sahaja negeri yang mempunyai rangkaian televisyen tersendiri (Selangor.tv). Adun-adun S’gor lah yang paling gila publisiti di seluruh negara.

            1. Helen,

              nama pun manusia. bial tiap tiap hari disogok dengan segala fitnah, tak banyak sikit tentu termakan hasutan juga.

            2. Gila publisiti?? When there is no access to mainstream media?? Hahahaha you are tickling me toes. Propaganda, nice twist, my version of alternative or only media.

              1. Thank you for entertaining my readers so early in the morning.

                Hannah Yeoh no access to the mainstream media? See Google search results in The Star (screenshot below).

                null

                1. Thanks Helen but get real. Little snipets here and there which I can count with my toes and that alone in The Star. I hardly call that equal and healthy coverage. How about NST, Utusan, Sin Chew, TV 1, TV 2, TV 3, NTV 7 et al. Don’t forget Rais Yatim said 10 minutes is sufficient for PR to put forth their manifesto. I was laughing my head off. Ok that aside. The people needs a fair go honestly. What’s the harm of BN and PR putting forth arguments and debating issues on an even platform. At least if we know that BN is fair on this score, we may at least acknowledge that they are trying to do something to improve the political climate in this country. On top of that, the Printing and Publications Act is just a pain in the ass. Revoke it, allow PR and other parties access to printing their own newspapers and publications. Allow them equal access to the market. Let the political parties compete in a healthy manner for our votes and let the newpaper companies compete for our subscriptions. Wouldn’t that be a good thing? BN may score many points just on these couple of areas. PR will not have any ammunition. You’d be surprise to see a swing back of votes to BN in the next election.

                  1. re: “Little snippets here and there which I can count with my toes”

                    More snippets (screenshot below), exceeded 10 already.

                    You must have a lot of toes, and more than the average human. Which planet you from?

                    null

                    1. Well I have virtual toes in infinite numbers. On this score I am going to sing and leap for joy ‘Hip Hip Hooray, Hip Hip Hooray forrrrr The Star’. Wow that’s what we call equal, fair, balanced and healthy coverage in all mainstream media. If its 8 stories in a week in The Star, that would be biased reporting skewing to the opposition. Wong Chun Wai would be hauled up by the Home Minister to explain his sudden bias towards the opposition. No Helen, how about side by side reporting of Government policies as well as opposition view points. Is that too much to ask? Wouldn’t you want a healthy debate to flourish? By the way I am not busting your chops okay and please don’t call me red bean army unless you want me to bowl of ABC with extra red bean toppings.

  15. real stupid bunch here in your blog.
    not voting umno doesn’t mean the Chinese are anti Malays or racist.
    to the umnoputeras, they are the only malays. the PAS and PKR and DAP malays are not malays.
    Pure breed of morons.

    1. orang cina rakan baik semua bangsa di malaysia

      cina celup tak racis, cuma suka diskriminasi orang melayu je….
      undilah siapa pun….dan terimalah keputusan majoriti dgn hati terbuka
      orang bn kalah…ok je…
      tapi bila taktik pakatan tak menjadi nak tawan putrajaya dlm pru13 kenapa meroyan tak tentu pasal, buat perhimpunan tak habis2

      bukan org umno yg tersangat melayu aka ultra-malay
      tapi PAS dan PKR dah buang UMNO sebagai saudara seagama dan sebangsa
      DAP pun dah buang UMNO dari menjadi kawan

      bukan UMNO racis tapi PAS, PKR, DAP yang dah tak mengaku kawan kepada UMNO dek kerana terlalu ta’sub kepada politik kepartian

      anyway…saya bukan ahli kepada mana2 parti politik …and not even an UMNO member also

      1. Very good, you are ‘ not even ‘ an UMNO member.

        so do you agree with the way UMNO managed the country?

        Do you agree people like Isa Samad who was convicted by non other than UMNO to be involved in money politics be given even a bigger portfolio, namely, helming Felda GVB?

        where is the integrity of this government? no other malay is more capable than Isa Samad?

        rakyat didahulukan or pocket didahulukan?

        1. tun m sebagai pm (juga presiden umno) pd 1998 telah kick out tpm yang cuba menjual negara kepada imf
          jasa terbesar ialah selamatkan negara dari penipu yg sgt licik pd 1998

          tak percaya…???

          sekarang ex-tpm itu sedang diguna-pakai oleh dap sbg kuda tunggangan menawan putrajaya malaysia

          tiada parti politik yg bersih dalam demokrasi termasuk umno
          opppss….kecuali pas, pkr dan dap…parti suci murni

          umno bn tidak pernah mendabik dada mereka maksum dr berbuat dosa

          tapi pas adalah parti ahli syurga
          diikuti oleh pkr parti anak-beranak
          dan juga dap sbg lim dynasti yg kini mengikuti jejak pas sbg parti yg sgt alim dlm beragama (evangalise) dan mempraktikkan semangat kasih-sayang sesama insan

        2. “no other malay is more capable than Isa Samad?”

          Isa Samad is not a saint, but to his credit he has been put out there for the people (Malays) to decide whether they accept him or otherwise via PRK and PRU13. Let me tell you this, what we the Malay decide to choose or appoint from now onwards is none of your F^%&%G business.

          “where is the integrity of this government?”

          The fact that Anwar Ibrahim was sacked from the Government is case in point.

          Now why don’t you enlighten me about CEC?

    2. “real stupid bunch here in your blog.”

      Oh really? Tun Daim made a comment prior to GE13 something to the effect of “2+2 = is not 5”. Guess who is he referring to?

  16. Well Helen, the thoughts are yours, the space is yours. I’m just visiting. Well every race has its fair share of idiots and racists, Chinese included. Malays have their numbers to deal with. So have the Indians and the other races. Ok so what Chinese / Malay / Malaysian Tsunami? Big Deal. It is every citizens’ right to vote for whom best he or she thinks can secure their future for them. PR had presented and outlined a manifesto which seems logical, all inclusive and a fundamental change away from the current system i.e. they are offering us another way of how the federal Government should be run through good governance and rule of law. Obviously corruption has by far been the one single biggest issue of all. If you think the present Government has done a good job in this area, then think again. The problem is systemic and structural. Even the Auditor General has admitted that this problem is so rampant, that if unchecked, our country would be flushed down the tubes, which is where we are half way already. Therefore, the root of the problem is the Government of the day i.e. the BN Government. Corruption is so endemic in our civil service and security forces that you actually need a total “REBOOT” of the system. This corruption has feed an entire system to mediocrity and has been the one biggest factor in the decline of the performance of our security forces in handling local crime and foreign invaders. Hence, the issue of personal security was also a massive issue during this election. Also, the issue of PTPTN and free education were also massive drivers. Tell me, who doesn’t want have free education from primary to tertiary. No brainer there I can tell you. On top of that debt revocation for all outstanding student loans. I can tell you the single biggest concern to the US financial system today is student loans and getting rid of these loans nibs this issue before it balloons to uncontrollable levels. All this while we are switching over to a free education system. If you see the logic behind the choice, the issue of race all of a sudden seems like a distant consideration. Racism is always going to be there not to mention reverse racism. To all the other commentators, try moving on and talk about something else besides race and racism. How about corruption, good governance, integrity, equal opportunity for all races, equal opportunity for women, access to quality education and also freedom of education, freedom of speech and access to a free and vibrant media. The BN Government has been sending out mixed signals on race relations because it just doesn’t have the solutions or the moral courage to tackle the various highlighted issues with vigour. 56 years of action, inaction, twists and bumps and we are back to square one. BN is virtually paralysed to inaction till this very minute. I don’t see it as a race issue anymore. I just want to know how this BN Government is going deal with all that I have stated above i.e. corruption, freedom of speech, access to a free and vibrant media, etc. Time to earn your keep and show us that you mean business and maybe come GE14, the tide may flow back to you. If things do not change and remains status quo and it seems to be heading that way, I would be the first to say, that come GE14 don’t blame the masses for another tsunami of catastrophic proportions.

      1. Excuse me I am just like every other commentator here. Somethings I agree, somethings I don’t. The above are just my view points. Take it, don’t take it. Its just my opinion. Agree to disagree. Corrupted red bean army…. you think what franchise ah for dessert…. come to think of it I may start a franchise called Red Bean Army and sell all sorts of desserts and ABC. Anwarjaybond, your targeting system is way off. Please send for system analyst to troubleshoot your you know what!!!

    1. You sound very pragmatic, well opposed to corruption. You probably have a clear belief that for a country to be successful the government must be clean, honest. Above all, you sound anti-racist.

      Read these two articles and let us know what you think…:

      (1) http://sg.news.yahoo.com/blogs/singaporescene/cartoonist-arrest-stems-honest-discussion-race-pore-054829883.html

      (2) http://sg.news.yahoo.com/blogs/singaporescene/racist-just-symptom-wider-malaise-014706108.html

  17. macan budak-budak pula u all ni, kalau ambil semangat macan ni pergi tolong orang orang palestin saya rasa lagi dapat banyak pahala..

Comments are closed.