Posted in Gunting Dalam Lipatan

Analisa PRU13: Perwakilan Melayu Pakatan menyusut berbanding 2008

Pakatan mempunyai 43 orang Ahli Parlimen Melayu dalam Dewan Rakyat yang lepas (8 Mac 2008) – rujuk senarai penuh nama di nota kaki.

Pakatan hanya mempunyai 38 orang Ahli Parlimen Melayu* sekarang dalam dewan (5 Mei 2013) — senarai penuh nama ada juga di bawah.

Sebaliknya bilangan Ahli Parlimen Pakatan bukan Melayu pula telah meningkat daripada 39 orang kepada 50 orang kesan daripada tsunami Cina.

KuasaMelayu2

*Kalau hendak dikira Zairil Khir Johari sekali, maka Pakatan mempunyai 39 orang MP Melayu.

Namun, nama sah anak buah Guan Eng itu yang didaftarkan dengan Suruhanjaya Pilihan Raya tak mempunyai ‘bin’ dalam nama ‘Zairil Khir Johari’ itu. Nama Zairil yang didaftar sebagai seorang pemilih di DUN Pulau Tikus, Pulau Pinang tidak juga ber’bin’.

Seorang lagi Ahli Parlimen Melayu DAP ialah Sakmongkol di Raub, Pahang.

Bilangan MP Melayu PKR menyusut daripada 20 orang (2008) menjadi 16 orang sahaja pada masa kini. PAS mempunyai 21 orang MP dalam Parlimen 2013 berbanding 23 orang MP dalam Parlimen 2008.

Gelombang Melayu menolak PKR dan PAS telah menukar warna Kedah menjadi biru daripada hijau.

Kerusi Parlimen di Kedah 2013
Kerusi Parlimen di Kedah 2013
Kerusi Parlimen di Kedah 2008
Kerusi Parlimen di Kedah 2008

Gelombang Melayu menolak PKR dan PAS juga telah memenangkan Umno di Perak. Dalam pilihanraya tahun 2008, BN telah kehilangan negeri Perak.

Sebaliknya tsunami Cina berjaya mengukuhkan kedudukan Pakatan di negeri-negeri masyarakat majmuk yang diperintah mereka. Di Selangor dan Pulau Pinang, BN lagi mundur dalam tahun 2013 berbanding prestasi mereka pada 2008.

Pakatan89

Dalam pilihanraya tahun ini, Pakatan berjaya “ini kali” mendapat majoriti dua-pertiga dalam DUN Selangor dan DUN Pulau Pinang.

Kesan tsunami Cina

Selangor (kerusi DUN)

 • 2008: Pakatan 36, BN 20
 • 2013: Pakatan 44, BN 12

Pulau Pinang (kerusi DUN)

 • 2008: Pakatan 29, BN 11
 • 2013: Pakatan 30, BN 10

Manakala itu, DAP mencipta ‘rekod sempurna’ di negeri-negeri Chinese belt.

Di DUN Pulau Pinang, DAP bertanding 19 kerusi, menang 19.

Di DUN Perak, DAP bertanding 18 kerusi, menang 18.

Di DUN Selangor, DAP bertanding 15 kerusi, menang 15.

Di DUN Negeri Sembilan, DAP bertanding 11 kerusi, menang 11.

Di DUN Pahang, DAP bertanding 7 kerusi, menang 7.

DAP mencapai perfect score – jadual lengkap di sini – di negeri-negeri tersebut.

Di DUN Johor, DAP bertanding 14 kerusi, menang 13. Kesemua 13 calon Cinanya menang di Johor. Yang kalah hanya seorang sahaja calon DAP keturunan India.

Di kalangan 19 Adun DAP di Pulau Pinang, tidak ada seorang yang Melayu.

Di kalangan 18 Adun DAP di Perak, tidak ada seorang yang Melayu.

Di kalangan 15 Adun DAP di Selangor, tidak ada seorang yang Melayu.

Di kalangan 11 Adun DAP di Negeri Sembilan, tidak ada seorang yang Melayu.

Di kalangan 7 Adun DAP di Pahang, barulah ada seorang Melayu kerabat di-raja – Tengku Zulpuri Shah.

Tsunami Cina telah menambahkan jumlah bilangan perwakilan Pakatan di DUN daripada 196 kerusi kesemuanya dalam 2008 kepada 229 kerusi dalam 2013. (Ada sejumlah 505 kerusi DUN di seluruh negara tidak termasuk Sarawak).

Dari segi kekuatan, DAP adalah parti pembangkang yang paling berkuasa sekali.

PieChartSeatShareGE13
DAP PKRPASBN

Kesan sampingan tsunami Cina

Tsunami Cina berjaya memenangkan beberapa orang calon Melayu baru PAS dan PKR di kerusi campur serta membantu calon-calon Melayu yang lain mempertahankan kerusi mereka.

Contohnya, Rafizi Ramli (PKR) menang di kawasan 48.2 pemilih Cina di Pandan, Selangor; Mohd Idris Jusi (PKR) di kawasan 45.7 pemilih Cina di Batu Pahat, Johor dan Shamsul Iskandar Akin (PKR) di kawasan 40.8 pemilih Cina di Bukit Katil, Melaka.

Calon PKR Mansor Othman menang kerusi Nibong Tebal (37.3% Cina) di Pulau Pinang, dan calon-calon PAS Che Rosli Che Mat dan Mohd Hanipa Maidin masing-masing menang di Hulu Langat (34.3% Cina) dan Sepang (34.0% Cina), Selangor.

Para calon PKR yang memenangi kerusi-kerusi yang mempunyai lebih satu-pertiga pemilih Cina adalah Mohd Imran Hamid di Lumut, Kamarul Baharin Abbas di Telok Kemang, Zuraida Kamaruddin di Ampang dan Fuziah Salleh di Kuantan.

Calon PAS Dr Siti Mariah Mahmud menang di kerusi Kota Raja, Selangor yang mempunyai 45.4 peratus calon bukan Melayu — baca ‘Sah tsunami Cina dan ia menguntungkan PAS‘.

Dalam pada itu, orang Melayu pantai barat telah memberi reaksi balas kepada asakan Cina DAP dengan berbalik kepada Umno. Akibatnya PAS tidak mampu menang di kawasan Melayu pekat di negeri-negeri pantai barat.

Menyimpang dari sejarah dan tradisi, PAS kini lebih berjaya di kawasan yang mempunyai jumlah besar pemilih Cina di kerusi-kerusi campur.

Walaupun Pakatan sekarang ini sangat kuat di Selangor Darul Dakyah (24/7 propaganda Selangor.tv, Media Selangorku, Selangor Times, Selangorkini dan banyak lagi), prestasi PAS telah jatuh di ibunegeri Melayu Selangor. (Shah Alam ialah sebuah kawasan 69.9% peratus pemilih Melayu, 14.9 peratus pemilih Cina dan 14.2 peratus pemilih India.)

Majoriti undi yang diperolehi Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor Khalid Samad di Shah Alam tidak banyak meningkat — 9,314 undi (PRU12) berbanding 10,939 undi (PRU13).

Namun undi yang diberikan kepada lawannya telah meningkat banyak. Abdul Aziz Shamsuddin (Umno) telah mendapat 24,042 undi di Shah Alam dalam 2008.

Zulkifli Nordin, walaupun hanya dicalonkan pada saat-saat terakhir, tetapi masih berjaya meraih 38,070 undi berbanding 49,009 undi bagi Khalid Samad.

Bermaksud undi yang diperoleh oleh BN-2013 mengatasi undi yang diperoleh oleh BN-2008 sebanyak 14,028 undi. Gejala ini mencerminkan backlash Melayu terhadap Pakatan, memandangkan Zul Nordin seorang last minute candidate yang bukannya anak jati Selangor pun.

Gunting sudah keluar lipatan

Ketuanan Melayu is DEAD

The Star masih lagi bertekad untuk menegakkan benang basah dengan menafikan tsunami Cina.

Suratkhabar pro-DAP itu kelmarin melaporkan bahawa kempen pilihanraya yang berteraskan perjuangan kaum serta agama telah gagal kerana kini kian ramai orang Malaysia yang sudah menyingkirkan pendekatan kolot yang sedemikian.

Lihat rencana Si Gunting bertajuk ‘Campaign for survival of race, religion failing as more Malaysians reject it‘ (The Star, 28 Mei 2013).

The Star melaporkan sokongan orang Malaysia terhadap politik perkauman semakin luntur. Suratkhabar itu juga melaporkan dapatan sebuah forum di mana beberapa orang pensyarah Universiti Malaysia Sarawak telah menyatakan bahawa Ketuanan Melayu sudah mulai ditolak khalayak umum.

Kumpulan pensyarah Unimas tersebut turut membidas bahawa telah berlaku “tsunami Cina”, kata The Star lagi. Suratkhabar tersebut memetik sebuah kertas kerja berjudul ‘Multiracial Tsunami’ yang mengatakan ‘Ketuanan Melayu’ yang nyawa-nyawa ikan hanya dilanjutkan kerana orang Melayu takut hilang kuasa politik.

Rumah kata pergi kubur kata mari

Kata rencana The Star tersebut, mengikut Dr Ahmad Nizar Yaa’kub yang membentangkan kertas kerja ‘Multiracial Tsunami’ itu, hanya tinggal puak konservatif dalam Umno sahaja yang masih cuba mempertahankan ‘Ketuanan Melayu’.

The Star memetik seorang ahli panel forum sebagai berkata bahawa Ketuanan Melayu sudah basi di kalangan para pemilih berfikiran moden yang menghayati konsep Malaysia.

Nyata akhbar ini tidak lagi menyembunyikan kiblat sebenarnya.

The Star semalam memetik Dr Ahmad Nizar sebagai berkata:

 • “In this general election, we saw that whenever Umno’s candidate lost, those constituencies were picked up by Malay candidates from PAS or PKR. As a result, this time, there is actually more Malay MPs. So this idea of Malays losing power is not happening.”
 • Nizar said despite the persistent attacks from Umno against Pakatan Rakyat “on the context of the survival of race and religion”, voters in developed states like Selangor gave PAS thumping victories.
 • Nizar called PAS the real winner in the Selangor government, having gained seven seats.
 • Racial politics was also being diluted by the fact that parties viewed as almost exclusively Chinese fielded Malay candidates who went on to win, the academic added.
 • … PAS taking over Umno’s role through the election. It was also not about DAP or any other party taking over the role of Umno.
 • The election results indicated a multiracial urban tsunami with trends cutting across communal support, he said, adding Barisan leaders should consider that it lost heavily to PAS in many Malay majority areas.

Butir-butir yang disebarkan oleh The Jerusubang Star adalah palsu.

(1) “there is actually more Malay MPs” — PALSU!

Pakatan mempunyai 43 orang MP Melayu pada 2008 dan hanya 38+1 (*Zairil Khir Johari) orang MP Melayu pada 2013.

Di pantai barat, PAS telah hilang antaranya kerusi-kerusi Parlimen Sik, Jerai, Pendang, Baling (Kedah) beserta Hulu Selangor, Kuala Selangor dan Titiwangsa.

PKR telah hilang kerusi-kerusi Parlimen Kulim Bandar Baharu dan Merbok (Kedah) beserta Bagan Serai (Perak).

(2) “voters in developed states like Selangor gave PAS thumping victories” — gambaran menyeleweng

Yang memenangkan PAS di Selangor ialah tsunami Cina.

Nama besar PKR Mohd Nor Monutty telah kalah di Bagan Serai, sebuah kawasan 75.7 peratus Melayu.

Statistik menunjukkan pola para calon Melayu PKR dan PAS kalah di kawasan yang ramai Melayu dan menang di kawasan yang sebelum ini tidak pernah mereka menang, umpamanya Pandan (kawasan MCA).

Maka Melayu PKR telah menang kawasan Cina MCA (Pandan) dan pada masa yang sama PKR Melayu telah menyerahkan kerusi Parlimen Bayan Baru, Pulau Pinang kepada PKR Cina.

(3) “Nizar called PAS the real winner in the Selangor government” — dimenangkan tsunami Cina

Di antara tambahan tujuh kerusi DUN yang “ini kali” dimenangi PAS, Dusun Tua mempunyai 37.4 peratus pemilih Cina, Seri Serdang (36.1% Cina), Taman Templer (34.6% Cina), Paya Jaras (30.4% Cina), Tanjong Sepat (28.1% Cina) dan Morib (21.8% Cina).

Seri Serdang juga mempunyai 46.1 peratus sahaja pemilih Melayu. Mungkin PAS mencipta sejarah dengan menang di kawasan yang kurang separuh daripada pemilihnya kaum Melayu. Kalau tidak ada tsunami Cina, apa nasib PAS?

(4) “Racial politics was also being diluted by the fact that parties viewed as almost exclusively Chinese fielded Malay candidates who went on to win” — ini bab lawak Jerusubang

DAP meletakkan Zairil Khir Johari di kawasan 73.8 peratus pemilih Cina. Kalau DAP boleh menang di kawasan Melayu baru saya akan percaya akan kelunturan politik perkauman.

(5) “… PAS taking over Umno’s role through the election. It was also not about DAP or any other party taking over the role of Umno.”  — Ini nak tipu hidup-hidup

Bagaimana PAS boleh mengambil alih peranan Umno sekiranya PAS lingkup di Kedah dan Umno menjadi tunjang kerajaan negeri Perak (Umno pegang 30 kerusi daripada 31 kerusi BN)?

(6) “The election results indicated a multiracial urban tsunami with trends cutting across communal support” multiracial KEPALA HOTAK THE STAR LAH !!

Yang mengambil alih ialah DAP di Johor menggali kubur MCA.

MCA yang hidup segan mati tak mahu mesti dipertanggungjawabkan atas kegiatan-kegiatan menggunting yang sedang giat diusahakan oleh jentera media evangelisnya.

Pasti dan janji survival parti-parti komponen BN akan terjejas jika dibiarkan Si Gunting terus menjadi api dalam sekam.

Nota:

Melayu (43)

PKR 2008

1. Abdul Aziz Abdul Kadir (Ketereh)

2. Khalid Ibrahim (Bandar Tun Razak)

3. Abdullah Sani Abdul Hamid (Kuala Langat)

4. Ahmad Kasim (Kuala Kedah)

5. Amran Abdul Ghani (Tanah Merah)

6. Azan Ismail (Indera Mahkota)

7. Fuziah Salleh (Kuantan)

8. Johari Abdul Ghani (Sungai Petani)

9. Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang)

10. Azmin Ali (Gombak)

11. Yusmadi Yusoff (Balik Pulau)

12. Mohsin Fadzli Samsuri (Bagan Serai)

13. Nurul Izzah Anwar (Lembah Pantai)

14. Rashid Din (Merbok)

15. Saifuddin Nasution Ismail (Machang)

16. Dr Wan Azizah Wan Ismail (Permatang Pauh)

17. Zahrain Mohamed Hashim (Bayan Baru)

18. Dr Zainal Abidin Ahmad (Hulu Selangor)

19. Zulkifli Noordin (Kulim Bandar Baharu)

20. Zuraida Kamaruddin (Ampang)

PAS 2008

1. Abdul Hadi Awang (Marang)

2. Halim Rahman (Pengkalan Chepa)

3. Che Uda Che Nik (Sik)

4. Dr Che Rosli Che Mat (Hulu Langat)

5. Dr Dzulkefly Ahmad (Kuala Selangor)

6. Kamarudin Jaffar (Tumpat)

7. Khalid Samad (Shah Alam)

8. Dr Lo’ Lo’ Mohamad Ghazali (Titiwangsa)

9. Mahfuz Omar (Pokok Sena)

10. Mohd Firdaus Jaafar (Jerai)

11. Dr Hatta Ramli (Kuala Krai)

12. Dr Mohd Hayati  Othman (Pendang)

13. Nasir Zakaria (Padang Terap)

14. Muhammad Husain (Pasir Puteh)

15. Dr Mujahid Yusof Rawa (Parit Buntar)

16. Nasharudin Mat Isa (Bachok)

17. Roslan Shaharum (Bukit Gantang)

18. Salahuddin Ayub (Kubang Kerian)

19. Dr Siti Mariah Mahmud (Kota Raja)

20. Siti Zailah Yusoff (Rantau Panjang)

21. Taib Azamudden Taib (Baling)

22. Wan Abdul Rahim Abdullah (Kota Bharu)

23. Ibrahim Ali (Pasir Mas)

Bukan Melayu (39)

PKR 2008

1. Tian Chua (Batu)

2. Loh Gwo-Burne (Kelana Jaya)

3. Hee Loy Sian (Petaling Jaya Selatan)

4. Dr Lee Boon Chye (Gopeng)

5. Dr Michael Jeyakumar Devaraj (Sungai Siput)

6. N. Gobalakrishnan (Padang Serai)

7. R. Sivarasa (Subang)

8. S. Manikavasagam (Kapar)

9. Tan Tee Beng (Nibong Tebal)

10. Wee Choo Keong (Wangsa Maju)

11. William Leong Jee Keen (Selayang)

DAP 2008

1. Charles Santiago (Klang)

2. Chong Chieng Jen (Bandar Kuching)

3. Chong Eng (Bukit Mertajam)

4. Chow Kon Yeow (Tanjong)

5. Er Teck Hwa (Bakri)

6. Fong Kui Lun (Bukit Bintang)

7. Fong Po Kuan (Batu Gajah)

8. Gobind Singh Deo (Puchong)

9. Dr Hiew King Cheu (Kota Kinabalu)

10. John Fernandez (Seremban)

11. Liew Chin Tong (Bukit Bendera)

12. Lim Guan Eng (Bagan)

13. Lim Kit Siang (Ipoh Timur)

14. M. Kula Segaran (Ipoh Barat)

15. Anthony Loke Siew Fook (Rasah)

16. Lim Lip Eng (Segambut)

17. M. Manogaran (Telok Intan)

18. Nga Kor Ming (Taiping)

19. Ngeh Koo Ham (Beruas)

20. Jeff Ooi Chuan Aun (Jelutong)

21. Dr P. Ramasamy (Batu Kawan)

22. Tony Pua Kiam Wee (Petaling Jaya Utara)

23. Karpal Singh (Bukit Gelugor)

24. Sim Tong Him (Kota Melaka)

25. Tan Kok Wai (Cheras)

26. Dr Tan Seng Giaw (Kepong)

27. Teo Nie Ching (Serdang)

28. Teresa Kok Suh Sim (Seputeh)

***  ***  ***

Melayu (38)

PKR 2013

1. Johari Abdul Ghani (Sungai Petani)

2. Azman Ismail (Kuala Kedah)

3. Khalid Ibrahim (Bandar Tun Razak)

4. Abdullah Sani Abdul Hamid (Kuala Langat)

5. Fauzi Abdul Rahman (Indera Mahkota)

6. Fuziah Salleh (Kuantan)

7. Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang)

8. Azmin Ali (Gombak)

9. Nurul Izzah Anwar (Lembah Pantai)

10. Anwar Ibrahim (Permatang Pauh)

11. Zuraida Kamaruddin (Ampang)

12. Mansor Othman (Nibong Tebal)

13. Rafizi Ramli (Pandan)

14. Shamsul Iskandar Akin (Bukit Katil)

15. Mohd Idris Jusi (Batu Pahat)

16. Mohamad Imran Abd Hamid (Lumut)

PAS 2013

1. Abdul Hadi  Awang (Marang)

2. Izani Husin (Pengkalan Chepa)

3. Dr Che Rosli Che Mat (Hulu Langat)

4. Kamarudin Jaffar (Tumpat)

5. Khalid Samad (Shah Alam)

6. Mahfuz Omar (Pokok Sena)

7. Dr Hatta Ramli (Kuala Krai)

8. Nik Mazian Nik Mohamad (Pasir Puteh)

9. Dr Mujahid Yusof Rawa (Parit Buntar)

10. Ahmad Marzuk Shaary (Bachok)

11. Idris Ahmad (Bukit Gantang)

12. Ahmad Baihaki Atiqullah (Kubang Kerian)

13. Dr Siti Mariah Mahmud (Kota Raja)

14. Siti Zailah Yusoff (Rantau Panjang)

15. Takiyuddin Hassan (Kota Bharu)

16. Mohamed Hanipa Maidin (Sepang)

17. Nik Mohamad Abduh Bin Nik Abdul Aziz (Pasir Mas)

18.Mohd Khairuddin Aman Razali (Kuala Nerus)

19. Raja Kamarul Bahrin Shah (Kuala Terengganu)

20. Wan Hassan Mohd Ramli (Dungun)

21. Nasrudin Hassan (Temerloh)

DAP 2013

1. Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz (Raub)

2. Zairil Khir Johari (Bukit Bendera) — ???

Bukan Melayu (50)

PKR 2013

1. Tian Chua (Batu)

2. Wong Chen (Kelana Jaya)

3. Hee Loy Sian (Petaling Jaya Selatan)

4. Dr Lee Boon Chye (Gopeng)

5. Dr Michael Jeyakumar Devaraj (Sungai Siput)

6. N. Surendran (Padang Serai)

7. R. Sivarasa (Subang)

8. G. Manivannan (Kapar)

9. Sim Tze Tzin (Bayan Baru)

10. Tan Kee Kwong (Wangsa Maju)

11. William Leong Jee Keen (Selayang)

12. Gooi Hsiao-Leung (Alor Setar)

13. Michael Teo Yu Keng (Miri)

14. Ignatius Dorell Leiking (Penampang)

DAP 2013

1. DOKTOR (PhD) Ong Kian Ming (Serdang)

2. Charles Santiago (Klang)

3. Chong Chieng Jen (Bandar Kuching)

4. Sim Chee Keong (Bukit Mertajam)

5. Ng Wei Aik (Tanjong)

6. Er Teck Hwa (Bakri)

7. Fong Kui Lun (Bukit Bintang)

8. A. Sivakumar (Batu Gajah)

9. Gobind Singh Deo (Puchong)

10. Jimmy Wong Sze Phin (Kota Kinabalu)

11. Wong Tien Fatt (Sandakan)

12. Anthony Loke Siew Fook (Seremban)

13. Lim Guan Eng (Bagan)

14. Thomas Su Keong Siong (Ipoh Timor)

15. M. Kula Segaran (Ipoh Barat)

16. Teo Kok Seong (Rasah)

17. Lim Lip Eng (Segambut)

18. Nga Kor Ming (Taiping)

19. Ngeh Koo Ham (Beruas)

20. Jeff Ooi Chuan Aun (Jelutong)

21. P. Kasthuriraani (Batu Kawan)

22. Tony Pua Kiam Wee (Petaling Jaya Utara)

23. Karpal Singh (Bukit Gelugor)

24. Sim Tong Him (Kota Melaka)

25. Tan Kok Wai (Cheras)

26. Dr Tan Seng Giaw (Kepong)

27. Teo Nie Ching (Kulai)

28. Teresa Kok Suh Sim (Seputeh)

29. Lim Kit Siang (Gelang Patah)

30. Liew Chin Tong (Kluang)

31. Seah Leong Peng (Teluk Intan)

32. Ko Chung Sen (Kampar)

33. Oscar Ling Chai Yew (Sibu)

34. Alice Lau Kiong Yieng (Lanang)

35. Wong Ling Biu (Sarikei)

36. Julian Tan Kok Ping (Stampin)

Author:

I have no Faceook or Twitter.

72 thoughts on “Analisa PRU13: Perwakilan Melayu Pakatan menyusut berbanding 2008

 1. Harap2 ada org akan main kan isu ini..dulu org malu nak mengaku pangkah pembangkang..tapi sekarang trend dah terbalik..org malu nak mengaku pangkah barisan nasional..

    1. You say it girl. Chances are they will. UMNO is still sleeping. MCA still confused. Gerakan is dead.

     The era of productive nation building will be over if this happen, me think. DAP bermaharajalela. PAS will be the new MCA – confused. PKR ?!? UMNO will be the new DAP – scary sebenarnya, imagine a bunch drug addicts unemployed malay youth merusuh …

     But then again, saya suka exaggerate. We will be fine :)

     1. re: “PAS will be the new MCA”

      This is soooo, soooo funny. I shall throw it up for discussion.

      1. I am surprised many Malay urban voters for PAS but do this Malay urban voters have the same objective as the Malay PAS of Kelantan and Terengganu?

       1. re: “many Malay urban voters for PAS”

        A good area to explore. How much of the urban votes did PAS obtain? The Johor results should be interesting as PAS made some inroads.

        I don’t get the impression that PAS T’ganu and Kelantan are in the same time zone as the west coasters.

        1. I think so too,see when they play soccer,Selangor vs Kelantan or Terengganu,we can see the different.

          1. The difference,suka gaduh gaduh maa,they like to throw tantrums at each other,they are actually at loggerheads all the times,how often do we see Selangorian married to Kelantanian or Terengganunian,any data Helen?

          2. I still don’t get you. Who likes to gaduh? The Selangorians or the Kelantanese/T’ganuites?

           Well, I’m a Selangorian (born here).

           Can someone tell me what it’s like to live in T’ganu? My impression – T’ganu Darul Iman is peaceful.

           The sky in T’ganu is peaceful, esp. at night when it feels close to the earth and the stars seem withing your grasp (not a feeling you can get living in the S’gor suburbs).

           The T’ganu sea is so deep and so blue you wish you could hug it. I even like the musim tengkujuh there.

           I was told that the local name for dragonflies is ‘puting beliung’. Can anyone tell me if it’s true?

          3. I don’t watch football too. I’m from Kelantan and my husband from Selangor. His name is Ismail too…

          4. So who did Ismail mean when he said quarrelsome? Selangorians or Kelantanese/Terengganuites?

    2. Itu pun hanya kemungkinan andainya “pakatan rakyat” haram tidak sah tidak berdaftar ini terus gagal didaftarkan.

     Kemungkinan juga Anwar tidak lagi mampu meneraju pakatan “sleeping together but not married” atas sebab hilang kepercayaan, pertelingkahan sesama mereka atau paling mungkin isu sodomi.

     Satu hal lagi, mengapa perlu BN dan pro-kerajaan terus menerus menggunakan terma “Pakatan” ini seolah2 mengiktiraf keujudan entiti yang sah? Inilah kelemahan pihak sebelah sini, membantu pihak pembangkang hidup sebagai pakatan. Sepatutnya kita stop identifying them as “Pakatan” instead continuously divide them, just like Helen Ang’s analyses here.

  1. UMNO have been hijacked by the Indians like Anwar Ibrahim, Mahathir, Nor Yakub who put indians in starategic position like azzez rahim, Ali Hamsa, Irwan Srigar, Zambry Kader all metalic black ma…

   These metal blues gang aim is just mega projects like airports mahb, bashir metalic player, tony fernandes as the customer, ports ganalibngam metalic black.
   Yes we have been conned all these while.

   They put on a good show about fighting each other..just so to maximise their cuts.

   You want to bend the SC laws no problem the Singh is als0 metallic black. You want the monopoly department to hlep you? God help you its a metalic black woman.

   They even had metallic black Ali Abul Hassan as Bank Negara gov..

 2. Yes helen concur.

  Dusun Tua, Pas will never win if chinese didn’t vote for them. 4000 ++ (if i’m not mistaken) majorities will never happen before. It always 1000 or 2000 +++. Where does the extra 2000++ comes from? It chinese nearly 90% votes for them. And they have a gut to say otherwise. In my reaserch, taken to account of new voter and chinese voting trend, Pas win due to chinese tsunami. Why, the incresing of chinese voter has increase to 50% on this area. This 4000+++ come from majority or chinese pooling centers.

  :D sarah

  1. In relation to the Chinese tsunami, it’s equally important to point out The Star‘s pusing-putar in denial.

   The Star thinks Malays are stupid and can be persuaded that the Chinese tsunami is just a figment of your imagination.

   1. The star star pusing-pusing since 6th May 2013. I think they gone crazy when they found out, PR didn’t win. BN escape without chinese vote and now they know it’s too late to turn back and support BN. What to do, pusing lagilah….

    :D sarah

   2. The star is clever. They are targeting the malay youth. chinese youth already in the back pocket Start brainwashing from now. UMNO/MCA still clueless. Response time legendarily slow. Tak faham betul. Seribu orang menjerit dekat telinga pun masih tidak dengar.

    Unlike BN, simple majority with one kerusi is enough for them. So whether it’s ethical not so important. And WCW is not worried anymore. Dia tahu KDN/MCA takde gigi.

    Anyway, my gut feeling is they will still fail – costing the nation’s economic growth along the way. Everybody lose.

    1. The way i look at it the Government can go two ways, one is to keep on polarizing the people because of race (due to the way the Chinese and other non-Malays voted for PR) or the Government can go an an offensive and educate (especially the youth) on why this trend is not healthy for the Country as a whole. This should not be considered back bending to shore up non-Malay support,

     Like I said earlier – educate. Start with Satu Sekolah Untuk Semua. Do nation building by showing the ordinary people that it is a Government which is clean, fair and efficient. No more nonsense with the unnecessary dinners, youth festivals etc.

     Government must be firm – take action against all those who break the law and not be seen as being selective in applying the law (whether or not things are done in retaliation – as two wrongs don’t maker a right).

 3. UMNO’s MPs extra gain is almost exclusively in Kedah, with 7 seats haul there.

  Multiracial seats used to be UMNO/BN strongholds and the winning formula, not anymore this time…

  Interestingly Daim also said more than 50% Indians voted PR in the GE13…

  1. I agree with your assessment :)

   However the Shah Alam results are interesting for the reason that I said, the quantum leap that Zul got over Aziz’s votes and Khalid Samad remaining stagnant when his PAS colleague Dr Siti Mariah Mahmud managed to improve her majority from 20,751 in 2008 to 29,395 in 2013, and her vote count from 38,630 to 59,106 despite being in a four-cornered fight.

   Umno gained a lot in Shah Alam that’s 70 percent Malay whereas Dr Siti MM gained in a constituency that’s only 44 percent Malay. This is the trend that I’m pointing out.

   It overlaps with what you say about Pakatan doing better in the mixed seats, but this is conditional that DAP keeps feeding the Chinese votes to PAS and PKR.

   To take your appraisal further, BN is now flopping in the mixed seats. Hence the old BN formula is failing BN but being adopted by Pakatan.

   However, this same symptom also makes DAP the taiko in Pakatan.

   Hence the “two-party system” is a battle between Umno and DAP.

   About the Indian votes, as usual, Daim sounds like he’s correct.

   Methinks that’s why Najib was prepared to parley with Hindraf. He needed every single last vote he could get, even the last dregs of the 5% of the Chinese (the band between 10% and 15% Chinese support).

   1. Postscript:

    Shah Alam 70% Malay: Zul Nordin put up a creditable fight considering that the Umno machinery was unfamiliar with him and probably taken by surprise by his candidacy.

    Add on 5 percent Malay (Bagan Serai, M 75.7%) and the seat is Umno’s. Do you see the developing pattern?

  2. PAS lost Kedah because they were so useless at managing the state. turned a lot of people off them.

  1. Kool simulation.

   The evangelistas are LOUD in The Star. They’re dictating the ‘multiracial’ script.

   BN has a death wish kalau masih lagi mahu berpeluk tubuh serta enggan menangkis agitprop yang lantang disebarkan oleh media pro-pembangkang.

   Do your bit and introduce 3 new readers to my blog!

   1. So you are proposing the Ketuanan Melayu to be the utmost priority of Malaysia? OK Let’s make the malaysia not suitable for non malay by discriminate them and ‘force’ them assimilate or migrate. I think that is what you are fighting for.

    1. No, I’m fighting against the Pakatan misinformation, deliberate disinformation, spin, agitprop promoting anarchy and anomie as well as the evangelista bloody hypocrisy.

     It’s not that the Malays reject the demands made by the minority communities. If you will search word “Hindraf” in my blog, you can see from the comments that many Malays are receptive to the proposals and programmes for the upliftment of the marginalized Indians.

     However, the DAP-led assault is seen as a power grab as opposed to the previous arrangement with the Alliance-BN parties which is recalled as ‘berkongsi’.

     Confronted by the DAP and its behaviour (fitnah, maki-hamun, serangan hendap, hitting below the below — I’m not sure if there’s a word for this in the Malay vocabulary), of course the Malays will huddle. What do you expect?

     It’s the DAP methods (the way they operate) that’s giving rise to the Umno hardline responses.

     How do I explain this to you?

    2. You nak hapuskan “ketuanan melayu” ke ? What does that entails actually; boleh tulis tak? Zairil Khir Johari kata tak nak tukar consitution.

     Bukan isu korupsi bla bla bla ke? Melayu tak suka perangai DAP.

     Everything is negotiable but NOT through DAP. Pysche orang melayu ni kalau minta elok-elok jangan asyik nak meludah muka je, boleh bincang.

     UMNO nak negotiate dengan Lim Kit Siang? Kena ada orang mati dulu la.

 4. In Peninsular, to win seats BN/PR need to get Malay, Chinese & Indian votes. Urbanization is 72% (2010) with 2.4% annual rate urbanization.

  As Daim noted, there’s 4 blocs of Malay voters UMNO, PAS, PKR & Fence-sitters. So a Malay votes-only UMNO/BN direction is limited.
  PAS/PKR will always have their hardcore 35% Malay voters.

  1. I concur.

   BN (read: Umno) cannot forever depend on the Sabah & S’wak fixed deposit and the rural areas to help them scrape through

   b’cos urbanization is escalating, and BN has lost the urban popular votes (although there is a lot of urban overlapping with the Chinese vote)

   Pakatan is sooooo very aggressive and on-the-ball in their push strategies.

   I think BN has even lost the Klang Valley urban mosques. Just my guess as I don’t attend Friday congregational prayers :D Mebbe the Malay guys can help fill me in on this?

   1. Correct Helen.

    Statistic in SAA article might say otherwise, but Urban Malay prefers Suara and Masjid with ceramah from Ustaz ustaz PAS dan UStaz youtube berkahwin 3. Sekiranya diperintah BN , mereka tidak lagi dapat penglipur lara sedemikian atas nama agama di surau dan masjid mereka.

   2. Nik Aziz has such a strong religious personality that was build up during the 1990s. Now that he retires, I don’t think there is one in Malaysia that can replace his cult personality. Even Nik Aziz’s son is said to be UMNO-friendly.

    This is the problem with a party that depends on cult personality. It is hard to find a replacement. I don’t think PAS will be strong enough without Nik Aziz.

    The Malay community is also watching what PAS representatives will do for Selangor. Now that they have a larger presence in Selangor.

    Before this PAS has been mocking UMNO for allowing a beer factory in Shah Alam as well as rumah uruts and what not. Let’s see what they can do in Selangor.

    1. It’s funny (in a gallows humour sort of way).

     The Chinese tsunami empowered PAS in S’gor but the Chinese think that DAP will be top dog in Pakatan in that it’s a partnership of equals unlike poor MCA in BN that they’re always vilifying as being Umno “running dogs”.

     Now that the Chinese have opened the back door for PAS to come in, what next?

     1. DAP will close the front door too,so PAS will never be the winner,close the back door and PAS will be buried by DAP enblock!

      1. Once you’ve let the genie out of the bottle, you can’t be sure that you can put it back in.

       Unprecedentedly, PAS has gained such a strong foothold in S’gor.

       If the Sultan wants 6 Malay and 4 non-Malay excos, and hence giving 4 places to PAS and 3 to the DAP, what’s to stop PAS from becoming MB by the next election round (except if Umno wins lah).

       1. See what happen to Perak when their MB is from PAS,they got Nga and Ngo, so I hope if that really happen,hopefully Sultan Selangor will think twice about having an MB from PAS,Daulat Tuanku.

   3. What do you mean by “lost Klang valley urban mosques”?

    Muslim will attend Friday prayers irrespective of political belief. So if it is related to the attendance, I don’t think there are any differences.

    If you mean the content of sermon during Friday Congregational prayer, there is a possibility that it can be gauge – provided that Klang Valley mosques did not have to abide by the rule that Friday Sermon text must be prepared by Majlis Agama Islam.

    Btw, my Selangor friends are very fond of the attendance of the mosque during dawn and the perception that there are increase in passion of Muslim in attending mosques for Islamic informal education. They claimed that it was not as merry as this when BN was in power.

    1. I was wondering if Klang Valley mosques in the urban areas are under PAS influence in the same way that churches are under DAP influence.

     You know that when the churches pray for Democracy and “good governance” what the real deal is. Granted that the script of the sermon may originate from Jakim but still, the Tok Imam might be like the Christian pastors who are DAP activists, and have the leeway to act independently in his own mosque.

     1. Betul Helen,semasa khutbah Jumaat,semua mesti dengar dan tak boleh bercakap cakap,so Imam yang baca khutbah jika dia dengan sengaja memesong dari teks,tak ada apa boleh dibuat pada masa tu,see what happen in Penang sometimes ago?

     2. Helen,

      Most of the masjids and suraus AJKs are PAS supporters. They made these places merrier with various types of ustaz/ustazah.

      Personally, Umno people should get closer to these PAS-infested institutions and whack (politely, of course with the correct Quranic verses and hadiths) these evil-ustazs during their after prayer sessions.

    2. MFMa,

     That is what they claimed. But i believe it is a case of self glorifying.

     Increase in passion maybe. But not necessarily increase in “iman”.

     Coupled with “ustaz glamour” who like to joke tothe point that religious session becomes more like “maharajalawak”, I am not surprise that mosques are sometimes full.

     By saying that, iam not insulting those genuine worshippers. Rather trying to caution people that in states ruled by PR, selling religion for the sake of politics are not surprising.

   4. HELEN,

    There are quite a number of reason why UMNO lost some malay votes. there is no denying on that.

    In Selangor, once PR takes over the state, it produces SelangorKini that is distributed weekly during Friday prayers. And BN does not counter that effectively.

    And UMNO too is guilty for being clumsy. It simply refuses to follow advices that allowing mushrooming of high end houses will eventually reduce percentage of Malay voters in one area. It happens in Puchong, Pandan, Balik Pulau .

    LOng before election, Malays are already warning Najib that he should not be seen as “terhegeh hegeh”. I even said that in numerous remarks in your column. But Najib simply refuses to listen. Najib underestimates UMNO’s traditional base:Malay voters. He was seemed preoccupied “entertaining” the chinese.

    In one remark, I even cautioned that simply because Najib has large “tweeter” following does not mean these people support him. It just means people like to “tweet” the PM. It is as simple as that. Voting him is another story.

    Najib too is preoccupied with overestimates “blue ocean strategy”. But at the end of the day, when it matters the most, the strategy did not work. Whatever said and done about wanita UMNO, I must salute them. Had not for efforts made by these “makcik makcik”, I must say that UMNO might lose many more seats. These “makcik makcik” with their time tested method able to convince many voters, especially womenfolk in rural areas.

    Allah’s infinite power works wonder. Not many realise that besides Chinese tsunami, there is also Malay tsunami. And this malay tsunami , albeit on smaller scale as compared to Chinese Tsunami, blocked DAP from achieving its dream,;that is to topple its arch rival, UMNO.

    The Malay tsunami brought back Kedah to UMNO. It also legitimizes UMNO’s rule in Perak. And it also increases UMNO’s share in Kelantan.

    UMNO is alive and kicking. Sometimes by default. Of course, by reading STAR, no one will feel that actually Malay votes return to UMNO in massive scale.

    malays in general too are fed up with PKR. and PAS too.

    No doubt many PR Maly politicians won. But they rely on non Malay votes. The case of lembah Pantai is an example. Nong Chik get majority of Malay votes. But he lost due to Chinese in Bangsar rejecting him.

    The elections shows one thing. PAS alliance to DAP is benefitting DAP . PAS loses the Malay supoort because of that alliance.

    And it shows that UMNO (in future) will lose more seats if it continue the mind boggling attitude of allowing MCA or Gerakan to contest in Malay areas. What happened to Alor star, Kota Raja, Bandar tun Razak serve as lessons for UMNO.

    1. re: “UMNO (in future) will lose more seats if it continue the mind boggling attitude of allowing MCA”

     of allowing MCA to allow its scissors to keep stabbing and stabbing. What The Star printed about there being more Malay MPs is blatantly going against fact, as I’ve shown.

     Which means that the paper deliberately printed a lie to benefit the DAP.

     1. Helen,

      Yup. MCA is no longer relevant. A party must “earn”; its relevance.

   5. PAS yakin diorang boleh ganti UMNO. Melayu middle class memang makin ramai prefer PAS.

    UMNO ada Felda vote bank – 54 kerusi rasanya. PRU13 macam-macam bagi – duit kat mak, bapak, anak, saham lagi etc

    As soon as FELDA people jadi middle class, diorang takkan vote UMNO dah. Kalau PR strategist can crack this, UMNO akan terkubur. Ditanam hidup-hidup. Tak sedar pun tengah tidur.

    Semenjak sekolah KAFA ni, Arabisation of the school system, Malay youth akan pro PAS. Tak payah usahapun – automatic

    Rosmah tak pakai tudung pulak tu. PAS comment pasal tu, UMNO kaku tak boleh jawab. PAS memang akan ganti UMNO.

    Unless UMNO bangun tidur which is unlikely. Macam Daim cakapla, dia nampak takkan BN tak nampak. Strangely enough BN tak nampak :) Apalah bangang sangat UMNO nih.

 5. Begitu lama DAP memainkan sentimen MCA tunduk kepada orang Melayu (UMNO). Sekarang dalam isu Exco Selangor nampaknya DAP pula tunduk kepada Melayu (Sultan). Itu lah jadi pembangkang senang, tapi bila dah jadi kerajaan kena ambil kira isu-isu kuasa Sultan juga.

 6. PAS menang di kawasan ramai pengundi Cina kali ini but I think the trend will change in GE14.This same Chinese tak kan undi PAS like the same Chinese yang undi MCA tak undi MCA in GE13.Why?PAS is only for ‘window dressing’ to the Chinese for cover-up op Jerusubang.This seat will be taken back by DAP because they will move their voters in this area by more than 50% in GE14.DAP knows that big majority and small majority is still a win,so scenario will be UMNO and INDIAN plus Sarawak Sabah versus DAP[PAS and PKR will lose badly in GE14 ],Malays from PAS and PKR will go back to UMNO si is still a win for BN.

  1. Reading all comments on pro-opposition portals regarding a suggestion by Khalid Samad of PAS about Hudud, I think you are not that way off.

   The Chinese and non-Muslim communities “lended” their support for PAS because they think that Pakatan would get to Putrajaya but it was a snatch defeat from the jaws of victory.

   Of course it all depends on the sincerity of political parties in serving the people. Right now I see that the opposition coalition is like partners who sleep together but are not married. They all have different dreams and agendas.

   PAS is a confused one and without Nik Aziz as a unifying figure, I wonder what the future holds for the party.

   1. Actually TGNA’s most recent statement – no unity with Umno while he still has breath – sounds like Karpal’s “over my dead body” threat wrt hudud.

    re: “Reading all comments on pro-opposition portals regarding a suggestion by Khalid Samad of PAS about Hudud, I think you are not that way off.”

    What are they saying?

   2. PAS dan DAP dah kawin tapi tak ada sijil,so on stage they will say “kami sudah kawin” but bila tamat majlis,they will go the other way around because if they go back together,khalwat namanya.Kesian PAS,please read between the line wahai PAS

    1. Beb. PAS memang bengong dari dulu lagi pun. Tak berubah pun – konsisten bengong.

     Nak mengata PAS memang senang macam beating up a 14 year old girl kata Green Day. Tapi apa faedahnya.

     Masalahnya undi protes UMNO.

     Letak jawatanlah Najib. Still clueless on how to fix UMNO. Nak jadi tikus membaiki labu adalah. Sakit hati betul.

 7. Memang calon Pakatan Melayu menyusut. Kedah is the best example. Orang Kedah boleh nampak perbezaannya. Zaman Tun M Kedah was king. Ada UUM, ada Langkawi, ada kilang. Kemudian zaman Pakatan… semua pun diam. Sekarang tibanya masa kegemilangan Kedah II. For Penang, lagi merosot.

 8. In GE2018, Nik Aziz will be soundly dead, Anwar will probably be too (due to edited); it will be interesting to see anak anak ayam melayoooos PR .. UMNO will be dead to due to power internal struggle ..

  1. Pelapis PAS boleh tahan juga. Pelapis UMNO? Tak pas SPM pun boleh jadi ketua pemuda bahagian.

  1. Best juga. Baru mengelabah sikit minah ni. Dia ingat PAS tu kawan dia :)) .. dia ingat PAS ni lagu mana ..

 9. analisis yg bagus. boleh menyangkal kedangkalan kenyataan simangkuk hayun talibarut DAP dan juga barua kelas pertama -The Star.

  aku dh sebar ke twitterjaya. tak perlu tweet kpd HY, LGE, @imokman sbb depa baca blog ini secara langsung. trust me, I know.

 10. I am going to write a long post, mostly directed to Helen, but others are more than welcomed to share your thoughts.

  The Future of Barisan Nasional

  Recently, much have been said about a possible merger of all BN component parties into a single entity. Many Malaysians, yours truly included, have once toyed with the idea. On paper, it is an ideal solution to a massive rebranding exercise, but in reality, it could come at a price. The real question is whether UMNO, MCA, Gerakan, MIC, PPP and all the Borneo parties would be willing to pay that price.

  Looking at PR, we see how the weaknesses of one political party is being complemented by another. PKR is, at the same time, both the weakest and most important link between DAP and PAS. The unpalatable dogma of one party in PR is neutralized by another. This was very similar to the balance once achieved by Perikatan dan BN in their early days. Today, UMNO and the BN component parties are in decline because they have lost the ability to reign in the excesses of one another – a crumbling edifice due to their own prolifigacy. They have lost their touch and failed to inspire their own cadre, let alone to lead a nation of peoples to greater heights.

  Perhaps it is time for consolidation in BN, and it has to begin with a merger of MCA, Gerakan, SPDP, SUPP (Chinese voice) and MIC, PPP (Indian voice), PBB, PRS, SPDP (Dayak voice), PBS, UPKO (Kadazan voice), etc. The respective political parties involved will have to decide for themselves. Yes, it sounded like more race-based politics, but I believe the elite bargaining system is still salvageable, providing that the elites have some parity on the matter. The dominance of UMNO has proven to be detrimental to both itself and its political partners, and the decisions (or misfires) of one major party threatens to drag the others into the same oblivion. Many have attempted to argue that UMNO need not change because it is doing so splendidly. That’s like saying DAP today need not change too because they have done splendidly.

  Ultimately, the best form of check and balances is within the coalition itself, not from partisan Opposition parties who will just oppose for the sake of being contradictory. The BN formula of inter-racial cooperation (despite our differences and disagreements), is still sound currency and there is no need to obliterate our respective ethnic identities. A nation of peoples from different cultural background can forge a consensus on the basis of a common good. BN must recapture its original principles of give and take, compromise for the bigger picture and return to moderation in their call of service to the people.

  BN must endure the defeats and setbacks and learn from them. There is a strong likelihood that BN might lose federal power in the next general election and become the Opposition. It must have the fortitude to see itself through in such an eventuality. BN must first strengthen its ranks with credible men and women from all sectors who can better represent the party and its ideals. BN must find the courage to do what is necessary to rebuild its image and brand. Start now, not later, because there is a possibility that Najib might need to go for the ultimate fresh start. UMNO or BN, no man is larger than the party / coalition. Pick intelligent, articulate and ambitious men and women with vision, then build around the leaders a team of committed younger party cadres to execute a renewal of ideas, energy and plans.

  BN and the ruling political parties have, over the years, accumulated all kind of assets and wealth, but there has been little accountability and transparency in the process. When the orchard is ripe with fruits and harvest, many flocked to share part of the bounty. In poorer times, BN should be able to see who are their true supporters and those who believe in reforming the party. For a two-party system to emerge, BN must stay relevant and play its part in a future where they could no longer be in power.

  If BN cannot convince its own political parties on the need to change, how can they convince the average voters that they have improved for the better? For all the attacks on PR (DAP, PSM, PAS or PKR), it will not yield any results unless BN could rebuild their own credibility, sensibility and commitment / passion. As for specific government policies and planning, let me put it this way – stop abusing national development goals for private interests and get real input from experts, re-institute the processes before making rash decisions.

  1. Be humble, be contrite – learn the lesson of the 13th General Election and start fixing what’s wrong. BN lost the support of many voters, it cannot be that ALL of them were misled by the lies and false promises of PR. IF PR supporters were truly misled, BN cannot escape the responsibility of not having corrected the misinformation, disinformation and politics of hate that is tearing this nation asunder.

 11. food for thought. umno seats pru13 – 88. another 25 to 113 seats to be able to govern on its own. now, barring any idiotic misadventures by ah jib gor between now to pru14 & some common sense strategizing (read – use scissors to cull lameducks) while riding on a mini malay tsunami, umno may be able to pull it off. impossible? i think not.

  1. Agree with you about culling lame ducks.

   The deadwood in the BN are only a millstone around Umno’s neck. Not only that, the destruction of the BN will come from the enemy (scissors) within.

   1. Helen,

    The first step is not tolerating deadwood anymore. If Gerakan, MCA refuse to change, no big deal. Even now they are “melukut ditepi gantang”.

    As goes the saying, “reward the voters who vote BN” with ‘spoilt of wars”. Meaning naturally give prominence\ to them. Respect their legitimate requests.

    No need to spend time attending chinese mega dinners.

    Dont worry. BN and UMNO survives without chinese vote. But do improve in giving right info.

    For a start, bring Nizar for lying about RM207 billion from Japan. And “sumbat’ the “pondan” from astro who said there was a blackout in Bentong during vote counting into Sg Buloh prison.

    And no one is indispensable. If AG is “too slow”, get a new AG.

Comments are closed.