Posted in Evangelista Bintang Tiga

Mai kita buat senarai

Jom kita kumpul senarai perkataan-perkataan yang tidak direstui penggunaannya kerana sudah diharamkan oleh puak Malaysian Firster.

Marahkan nyamuk kelambu dibakar  Helen Ang 2013-06-13 15-34-50

Taboo

Tak boleh sebut ‘ras’ ataupun apa-apa yang berkaitan dengan kaum, misalnya “orang India” (terlarang) dan “Cina” (terlarang juga).

Malah bagi si Firster, orang India (“Indian”) dikhususkan kepada warga negara India sahaja.

http://www.malaysiakini.com/columns/172422
http://www.malaysiakini.com/columns/172422
Berita-NECF-March-April-08-02
KJ John bersama Hannah Yeoh, Dr Cheah bekas Adun DAP Damansara Utama, Teresa Kok, Guan Eng, Rev Wong Kim Kong (National Evangelical Christian Fellowship) & Tony Pua

‘Malay’ is a dirty word

Baca di blog Annie, ‘How the word ‘Malay’ becomes a dirty word‘.

Perkataan-perkataan lain yang kita tidak dibenarkan untuk sebut ialah:

  • backlash
  • tsunami Cina
  • rusuhan kaum
  • ???

Senarai yang satu lagi:

Panas

  • Kopi
  • Teh
  • Coklat (Milo, Vico, dsb)
  • Barli
  • Gandum (Horlicks)
  • Herba
  • Akar (halia, ginseng, dsb)
  • Susu
  • Soya

Sejuk

  • Buah (epal, oren, limau nipis, anggur, tembikai, nenas, betik, jambu)
  • Cola (Pepsi, Coca-cola)
  • Sarsi
  • Cincau
  • Bir, arak
  • Minuman tin (carbonated drinks)

Ada lagi?

Author:

I have no Faceook or Twitter.

32 thoughts on “Mai kita buat senarai

    1. Since it got the enthusiastic backing of the multi-billion ringgit Jerusubang Star Media Group with their reach to a 5.63 million audience of adults as well as one of the most lucrative ad platforms in addition to a wide network of corporate promotional activities and not to mention that J-Star is leading the media pack in apps, online and social media.

      1. Out of a total 29 million people, that’s just about 20% ??

        This is the real minority claiming to represent the majority.

        1. But we’ve done an empirical study on Selangor Times datelines before. Subang Jaya is very loud and overly reported whereas four-fifths of the other Selangor DUNs are invisible in the state paper.

  1. Heh heh heh… Aku dah pening kepala…

    Secara mudahnya aku kategorikan Siew Kim, girlfriend lama aku sebagai orang Cina (sekarang kena sebut Cinabeng kot?). Nenek moyang dia sebagai Chinaman. Cina hanya wujud di Malaysia saja.

    So, apa pulak nak panggil dekat kawan aku yang datuk nenek dia berasal dari India? Terlintas juga ‘Indian’ tapi tak sesuai sebab selalu bising. Mungkin Indi lebih sesuai, dan boleh direstui oleh puak Malaysian Firster.

    Tapi kalau perkataan ‘Malay’ pun dah jadi dirty word, apa nama baru negara kita sekarang ni? Takkan tinggal Sia saja?

    Mangkuk ayun sungguh… Semua nak ditukar. Kalau jadi pemerintah bagaimana agaknya? Siapa nak ganti tempat polis yang dah ditukar jadi anjing dan diletakkan dibawah jagaan RSPCA?

  2. Helen,
    Jikalau Jerusubang Star Media Group tu memangnya memupuk kebencian dan pro pembangkang, apa kata suruh Muhkriz selaku presiden ANSARA dan Shafie Afdal selaku menteri kklbw mengarahkan semua MRSM berhenti melanggan The STAR utk bacaan pelajar2 mereka dan ganti dengan bacaan NST pula. MRSM sepenuhnya dibawah tanggungan kerajaan BN dan bukan sokongan PR atau DAP. NST sebenarnya satu bahan bacaan Inggeris yang berinformatif juga rasanya lebih baik daripada The STAR.

    1. Cadangan yang bagus sekali.

      Baik juga jikalau rakan-rakan blogger boleh tolong sebarkan supaya sampai telinga VVIP agar boleh diambil tindakan seterusnya.

  3. On a more serious note, didn’t the manifesto Pakatan say that the minimum wage is RM1,100.

    Click to access ENG-Manifesto-BOOK.pdf


    (page 13)
    But BN minimum wage of RM900 is not implemented.
    http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2013/6/13/nation/20130613162119&sec=nation

    Shouldn’t workers in Penang, Selangor and Kelantan (including all legal foreign workers) be paid RM1,100? Let us shame those employers of the 3 states who pay their workers below RM1,100. Maids from all those 3 states who get RM1,100 and below must go on strike!

  4. Another obscene word. Promise (janji)

    Other words children should not learn : Bang(a)la, Gardenia, Mydins.

    Slap your kids when they utter such foul language.

  5. SHIT …….Firster ni siapa pro DAPigs sooo they can fly kite , Malays used to call these Cinabeng mangkok hayun……….

  6. Fuck off lah, cocksuckling, arselicking, twatmouthing Chingkie Dapster pigs. I give no truck to these inferiority complexed, racist, victim peddling paranoid motherfuckers. Word banning, word coining eh? , here is my middle finger to the Chingkies scumboys and douchegirls .,l,, who dare stipulate what I can write or say.

    As for the pundek malayalee Christo dog, lets just say he is asserting the Malayalee thingy to establish distance and distinction as well as affirming his own brand of intra ethnic superiority. You see he wants to be affirmed as Malayalee lest the generic ‘Indian’ term lumps him together with his lower caste pariahs and chakkiliyans ( marginalised castes in Indian society) For who can distinguish his filthy dark mien from that of his Dalit brethren. Moreover, Malayalee sort of elevates his social status a bit, after all these Keralites like to boast of being educated and professional just like their snooty Ceylonese ( Ceylon Tamil, another fucking group of intra ethnic supremacists) peers, you know the sort social markers that Dravidians and Aryans from the subcontinent hanker to elevate themselves socially. Poodah pundek scumbag for no matter how hard you try, you are still the selfsame Indian porikee to us Malays. Grow some balls and accept that unless you have sausaged them for breakfast, kuthian thaioli!

  7. taboo words for Dapsters?? Melayu dan Islam…dua ni la yang aku tahu paling dibenci Dapsters

    1. Water.
      Particularly sensitive word in Selangor Darul Israel and Pulau Pinang Dharmapada

Comments are closed.