Posted in Hah!

Melayu vs Cina fighting in kebangsaan school

By Adrians

Most of us ignored the fact that Sekolah Kebangsaan can also be categorized as Vernacular School too. Too many Muslim proselytisation act were implemented. And most of the non-Malay will feel uncomfortable because of this.

I’m not saying the students, but mostly the parents will feel that way. So, it is understandable when most of the non-Malay parents will send their kids to Chinese School instead.

This case is always happened for Sekolah Rendah Students. Once they finished the primary study, most of the kids who can’t get into Chinese High School, had to go to Sekolah Menegah Kebangsaan, and it became hard for them to mix with the Non-Chinese students.

I went to Sekolah Menengah Kebangsaan, where the majority of the student are Chinese, 10 years ago. At this school, ‘pergaduhan’ has become normal, pretty much every day it happened. You can say that it is normal for teenagers to act like that, but can you still say it is normal when the fight at this school is always : Melayu VS Cina, or Melayu VS India.

The comment above by Adrians originally appeared @ 2013/06/13 at 9:32 am in response to ‘Marahkan nyamuk kelambu dibakar‘.

Author:

I have no Faceook or Twitter.

51 thoughts on “Melayu vs Cina fighting in kebangsaan school

  1. Kalau sekolah vernakular tak ada, semua anak anak cina dan india akan ke sekolah kebangsaan. Bila bilangan dah hampir sama ramai ketika di sekolah rendah dan sekolah menengah, masalah pergaduhan antara kumpulan etnik dapat dikurangkan. Pergaduhan begitu tidak berlaku pd banyak sekolah mungkin berlaku spr di smk perimbun hulu langat sb etnik bukan melayu dari srjkcina tidak mengenali murid etnik melayu menyebabkan semangatt berkumpulan membara.

  2. Dear Helen.. The message these “confused” Malays were trying to get across is that vernacular schools product are easier or rather susceptible to DAP’s evangelist’s propaganda. The same goes to those whom are cultivating knowledge in Sekolah Pondok and PAS.

    What matters now is how the current government navigating this country. What happens now will definitely shape the future of all ethnics in Malaysia. Though what it seems that whatever the current government does, Dapsters will manipulate it and swing the pendulum effects like there’s no tomorrow. God bless Malaysia!

    1. re: “vernacular schools product are easier or rather susceptible to DAP’s evangelist’s propaganda”

      Something to think about really hard. I’d give two ‘Yes’ and one ‘I’m not sure’ to your statement.

      Yes (1) The ethnicity factor of birds of a feather flock together. A Chinese would be more susceptible to propaganda by a Chinese political party even in instances like the DAP putar alam on hudud.

      Yes (2) The language factor. That too. That’s why despite all of LKS and LGE’s English education, it is still a necessity to berceramah in Chinese.

      However, DAP is going Malay language now in the footsteps of its Selendang Squad chameleon act to wear tudung and quote the Quran. They started Roketkini. And during the GE13 campaign, the entries in LKS’s blog were extensively translated into BM.

      DAP uses more Malay than the MCA.

      (3) Not sure whether an SK or SJK (C) or for that matter SJK (T) kid might be more susceptible to evangelism.

      To murtadkan Melayu, they are using the ploy of “your Allah is my Allah too”.

      The traditional thinking frame of the Chinese might not be so amenable to the evangelista rhetoric. e.g. Chinese youngsters are converted to the City Harvest Christianity but their parents are not

      1. The greatest stumbling block on the side of the Malays in this issue is the “middle east pro-Wahhabi” psyche that the politicking PAS guys have been drumming into Malay minds for decades… their holier-than-thou attitudes have nearly swamped the gentle traditional Sufi culture of Nusantara … tok guru pondok di dakwa sebagai tak faham pentadbiran negara lah, dah seleweng akidah lah, tertinggal zaman lah, memuja Nabi Muhammad lah, etc. etc.

        Encountering the crude religious mentality: [YouTube]

        As for the Chinese, it’s not too far off the mark to say that many have forgotten their Confucian ethical values, their Buddhist metaphysical contemplations, their Taoist cosmic sensitivities… many are being stimulated by the strain of global economic competition and striving for a culture of materialistic enjoyment. Pardon my forwardness, but sister Helen seems to be an exception to the rule (my humble falsifiable opinion of course). Hence what is to be done for Chinese education … ? The little wit that i have garnered comes for Prof. Tu Wei Ming of Harvard University:

        New Confucianism: Spiritual Humanism across West and East: [YouTube]

  3. kebangsaan means National, jadi ianya bukan vernacular. Budak2 memang ada yang bergaduh, melayu dengan melayu pun gaduh, cina dengan cina pun gaduh, india dengan india pun gaduh. Malah perempuan dengan perempuan pun gaduh di sekolah.

    1. Anak seorang kawan saya mengadu ada berlaku pergaduhan-pergaduhan di sekolahnya selepas buku Interlok dimasukkan ke dalam sukatan pelajaran.

      Pertelingkahan membabitkan remaja India (yang diperli sebagai “pariah”) dengan kaum-kaum lain yang mengejek mereka.

      1. Well NIAT was recently up in arms over Interlok being made into a film. Proves my earlier point.

  4. Ketidak selesaan ini terjadi sebab tidak pernah bergaul, apa lagi bila menjadi minoriti, tidak kira pelajar maupun dewasa. Sebab itulah terjadinya kumpulan dan geng, supaya golongan minoriti ini mendapat sedikit keberanian dan kekuatan, tidak geng itu bernama Ghee Hin dan Hai San atau geng Kelate ataupun Perkasa.

    Orang Cina boleh berniaga di kampung Melayu, tetapi orang Melayu pula tidak boleh hidup dalam masyarakat Cina? Kerana sikap perkauman yang cukup tebal. Kerana Cina tidak memahami cara hidup dan adat resam Melayu. Kerana Cina mahu Melayu ikut cara hidup mereka. Berapa ramai Cina yang menjadi Islam di Kelantan? 10% atau 1% atau berapa?

    Sekolah saja yang boleh beri peluang untuk semua kaum bergaul dan berinteraksi dalam suasana yang selesa, dari usia seawal 7 tahun. Jika masih ada juga ketidak-selesaan bagi sesetengah murid dan pelajar, salahkan pada ibu bapa mereka yang sentiasa meniupkan bibit perkauman, tidak kira Melayu, Cina, India dsb.

  5. Untuk Andrian … Jangan samakan Sekolah Kebangsaan dengan Sekolah Vernakular kerana sekolah kebangsaan mewakili semua kaum. Malangnya kaum-kaum lain selain daripada Melayu menghindar dari sekolah kebangsaan dengan pelbagai alasan. Kalau sekolah kebangsaan dinamakan Sekolah Melayu maka ianya baru boleh dinamakan sekolah Vernakular.

    Fakta yang jelas adalah Sekolah Kebangsaan dinamakan begitu kerana sekolah ini menggunakan Bahasa Malaysia iaitu Bahasa Kebangsaan sebagai bahasa pengantar. Tujuannya adalah untuk memertabatkan Bahasa Kebangsaan dimana sekolah sekolah jenis kebangsaan tidak berbuat demikian.

    Andrian juga mengatakan di sekolah menengah selalu terjadinya pergaduhan. Bagi saya pergaduhan ini berlaku kerana terdapat sekolah vernakular (sekolah rendah). Jika semua kaum dari peringkat awal persekolahan pergi ke satu sekolah iaitu sekolah kebangsaan, masalah ini takkan akan berlaku. Contohnya adalah diri saya, saya yang berumur 50an telah bergaul dengan orang cina dan india dari peringkat sekolah rendah lagi, sekolah menengah, universiti dan ditempat kerja. Kami menghormati satu sama lain kerana kami faham adat resam kaum-kaum terlibat. Tiada terjadi pergaduhan antara kaum walupun diperingkat sekolah.

    Satu yang pasti, tiada satu pun negara lain termasuk Singapore yang dijadikan model oleh pihak Pembangkang yang memberi kebenaran serta bantuan untuk mendirikan sekolah vernakular kerana sekolah-sekolah demikian akan menyumbang kepada polarasi kaum.

    1. Encik / Puan berumur lebih 50 tahun.

      Pada zaman Encik / Puan membesar dahulu, tidak ada pengaruh evangelista Cina bandar yang mempunyai banyak kuasa politik serta memiliki banyak kekayaan dan begitu kuat dan utuh jaringan (networking) mereka — contohnya Pembantu Peribadi Hannah Yeoh pun boleh dicalonkan oleh partinya utnuk bertanding kerusi DUN.

      Zaman sekarang tidak macam zaman dahulu dari segi adanya kemudahan-kemudahan internet, media sosial, Skype, iPhone, dsb.

      1. Helen,

        Maksud sdr Marsan ialah pergaduhan kaum disebabkan murid2 dtg dr dua sistem persekolahan awal yg berbeza. Kalau semua murid bersekolah di bawah sistem sekolah kebangsaan satu saja pergaduhan kaum mungkin mudah dibendung.

        Saya bersetuju dgn sdr Marsan dlm aspek tersebut.

        Memanglah zaman sekarang berbeza dgn zaman “kami” (saya belajar di sekolah rendah mubaligh kristian pd 60an – dah bersara mengajar pd 2011) dgn zaman sekarang. Mungkin di negara2 Barat spt USA, UK, Belanda etc pergaduhan kaum/agama juga berlaku di kalangan murid sekolah menengah.

        Tetapi pergaduhan2 tersebut tidak menjejas harmoni masyarakat. Sebabnya: didikan ibubapa – mengajar anak2 menghormati perbezaan dan kebebasan berekspresi. Negara2 tersebut tiada sekolah vernacular. Teknologi mereka lebih hebat lagi.

        Faktor penyebab:1} sekolah vernacular dan 2) ibubapa yg bersikap tak ambil peduli.

      2. Helen Ang,

        Untuk makluman Helen. Nama Marsan adalah nama lelaki bagi orang Melayu.

        Saya setuju zaman sekarang adalah berbeza dengan dahulu dimana zaman sekarang maklumat dapat disalurkan dengan mudah dan cepat. Orang-orang politik macam LKS yang mungkin tidak banyak bergaul dengan orang melayu semasa peringkat kanak-kanak membesar menjadi begitu rasis dan sekarang menggunakan kecanggihan teknologi untuk menyebarkan fahaman beliau.

        Tetapi apa yang saya bincangkan adalah integrasi antara kaum. Integrasi ini perlu bermula dari peringkat sekolah rendah. Dengan pengaulan demikian, semua orang akan mengenali budaya masing-masing dan akan timbul rasa hormat antara satu sama lain. Mungkin ada pemimpin DAP yang akan cuba mengapi-apikan isu ini dan saya selalu baca kenyataan-kenyataan pemimpin DAP dimedia-media sosial (walaupun saya berumur lebih 50 tahun, tapi saya mengikuti trend semasa) tetapi ini tidak memberi kesan kepada hubungan baik saya dengan sahabat cina saya begitu juga sahabat cina saya malah dia adakalanya tidak bersetuju dengan kenyataan rasis sesetengah pemimpin DAP walaupun sahabat saya ini adalah penyokong DAP.

        Saya tidak fikir, kaum cina akan menyetujui untuk menghapuskan sekolah vanekular tetapi sesuatu harus dilakukan untuk memastikan negara ini tidak terjerumus kedalam konflik dalaman yang merbahaya.

        1. re: “Nama Marsan adalah nama lelaki bagi orang Melayu.”

          Solly. I was unaware. Thanks for the clarification.

          re: “walaupun saya berumur lebih 50 tahun, tapi saya mengikuti trend semasa”

          :) Terlepas cakap: I didn’t mean to imply that older people are less tech savvy or wired.

          1. Sometimes the older generation is more tech savvy than us Helen. I just look at my dad who really bond with my kids becouse of his gedget knowledge and his trendy hp more canggih than I’m. So be very carefull when you make assumtion helen hehhehheh

            :0 sarah

        2. i agree with this. integration has to happen when they’re young, hence in primary school.

          we’re not talking assimilation here, just integration. I mean take Sarawak – we have different ethnic tribes going to national school but nobody lost their distinct identity nor mother tongue.

  6. “At this school, ‘pergaduhan’ has become normal, pretty much every day it happened. You can say that it is normal for teenagers to act like that, but can you still say it is normal when the fight at this school is always : Melayu VS Cina, or Melayu VS India.”

    If vernacular schools stay I think the above scenario is going to become norm in the future. If the Chinese parents really love their children, they will start sending their kids to SK. Stop being racist at heart. If your kids are smart, they will succeed in any schools.

    If SK sucks then do something to fix it. Believe it or not, a lot of Malays also don’t like to see SK being changed to sekolah ugama. We need the Chinese in SK to balance things up. Are the Chinese willing to take the challenge? Or are you going to continue your Chinese first attitude?

    Time for lame excuses is over. You ignore the writing on the wall at your own children’s peril.

  7. Quote: “Most of us ignored the fact that Sekolah Kebangsaan can also be categorized as Vernacular School too”.

    Wow this statement is very telling. Can you then label the English schools as non-vernacular?

    In the context of MALAYsia, Sekolah Kebangsaan is what it says – the National School. Malaysia’s national language (in case you’re unaware) is Bahasa Melayu/Malaysia.

    And Islam is the official religion.

    When proponents of Satu Sekolah floated this idea, they are very inclusive, wanting to “invite” all races to share common space. But if the chauvinists remain stubborn, the vernacular schools can exist but run on private funds subject to audit in terms of curriculum suitability and national examinations standards.

    These schools MUST not be funded by the government as it runs counter to the Federal Constitution.

    1. An interesting idea which I support but will never see the light of day due to the spineless politicians inability to push it through due to the stigma of being seen as a “racists” initiative … BTW, The Federal Constitution does not provide any guarantee for the existence of vernacular schools

      Satu ide yang baik dan disokong – malangnya saranan ini tidak mungkin dilaksanakan kerana politikus-politikus Malaysia tidak akan berani mengkotakannya kerana takut digelar rasis kerana isu ini isu sensitif dan menyentuh pendidikan bahasa venukelar … Oh ya, Perlembagaan Persekutuan tidak memperuntukkan sebarang “jaminan” berkenaan sekolah vernakular untuk kaum-kaum diMalaysia

  8. Adrians is saying that fights do not occur in single race schools? Really? You mean chinese students do not fight with other chinese students? Wow so peaceful huh?

    The lack of shared experience in primary schools could be a factor in secondary school fights, no?

    I know of chinese parents who worry that their children might convert to be christians too, not just becoming Muslims.

    1. Minta laluan untuk celah kejap.

      re: “The lack of shared experience in primary schools could be a factor in secondary school fights, no?”

      Back to Dr M’s pragmatism. He says Race matters. The DAP firsters insist it doesn’t.

      The indications are that students do flock together by race. Malay boys will fight with Malay boys, Chinese/Indian boys will fight with Chinese/Indian boys, etc but I do believe the likelihood is higher across ethnicity.

      Maybe the USA has got studies to show what happens with white/black youth to which we can refer.

      Secondly, the question of timing.

      I don’t think that the idea of United Malaysian National Organization (1Umno) is itself a bad idea but the timing for Gerakan to broach the topic now is not just right.

      Neither Gerakan nor MCA is in a position to negotiate. If such talks were to take place, there would have been more sincerity if MCA & Gerakan were not on the brink of extinction.

      Furthermore the Malays are suspicious given that MCA and Gerakan members had voted DAP after all.

      I feel it’s the same situation of distrust now wrt 1School. Such a streamlining could have been discussed when there is goodwill.

      Currently with the tremendous lack of good faith, the confrontational attitude, the reflexive defensiveness, and DAP picking a fight over every single issue (just read the daily news headlines and LGE’s streetfighter mode), I don’t see how we can even get 1School on the table.

      The purpose is to bring peace between the races but all sides are primed for war.

      Oh yeah, and not forgetting how The Star hijacked the agenda to push for English school.

  9. Helen & semua,

    Saya boleh menamakan kawan2 Cina, India, Thai & Punjabi yang saya kenali sejak dari darjah satu (1979) sehingga ke sekolah menengah dan boleh mengisi nama mereka dalam satu bas yang membawa saya ke perjalanan kehidupan. Mereka ini memberi saya perspektif berbagai atas setiap pemandangan yang terlihat dalam kehidupan.

    Banyak cerita yang boleh dikongsi bersama di saat kami bersekolah dalam kelas yang sama, bermain dalam pasukan sukan yang sama, berkhemah bersama, beraya bersama dan sebagainya.

    Tapi saya tak yakin anak-anak perempuan saya dapat merasai perspektif yang saya ada seperti ini. Ianya satu pengalaman yang mahal yang akan saya kenang bersama2.

    Terlebihnya ‘islam’ dalam sekolah kebangsaan boleh disalahkan kepada seorang bernama Anwar Bin Ibrahim ketika dia jadi pak menteri dahaulu. Seperti biasa, dia hanya mampu membawa kulit dan bukan isi dalam apa yang dia lakukan sebagai pemimpin. Kini bukan islam takut memasukkan anak mereka ke dalam sekolah kebangsaan.

    Anak2 menteri, pembesar2 negeri bebas masukkan anak2 mereka ke sekolah antarabangsa, dihantar ke luar negeri untuk bebaskan anak2 mereka dengan perspektif dunia, tetapi anak2 kita terpaksa pula ‘redha’ dengan apa jua sistem sampah yang bapak2 menteri serapkan ke dalam sistem pendidikan (baca- 0tak) anak2 kita.

    Contohnya- tak hairan jika si tukang lawak Azhar Idrus boleh jadi ustaz pujaan ramai walau dengan ilmu sikit tetapi ‘kulit’ sahaja islam. Ianya hasil sokongan bekas pelajar2 sekolah kebangsaan yang sukakan Islam kulit walau tanpa isi. Macam si bekas bapak TPM yang kini wajah cengkung kempunan jadi PM (atau dah kena HIV???)

    Sistem pendidikan kita harus dirombak secara radikal. Sekolah vernakular sepatutnya berada dalam kelompok isu yang sama seperti sekolah kebangsaan. Tetapi jika orang Cina tak fikirkan nak berasimilasi dengan lain2 bangsa dalam negara ini kerana mereka boleh hidup sendirian sesama mereka, Jadi biarlah. Terlampau sangat berpolitik dalam hal pendidikan buat semua jadi susah. Kita perlukan kekuatan kepimpinan untuk lakukan sesuatu. Bukan pendekatan popular. Kalau perubahan itu bawa kebaikan, kuasa ‘pasaran’ akan mengikut. Pokoknya, jangan kita nafikan anak2 kita hak untuk berkenalan dan bermain dengan anak2 bangsa lain.

    p/s: tersangat hairan kenapa konsep sekolah wawasan dahulu tidak dapat sambutan dari masyarakat cina?

    1. re: “tersangat hairan kenapa konsep sekolah wawasan dahulu tidak dapat sambutan dari masyarakat cina?”

      ,)

      But I like your comment, esp. about Islam kulit Anwar Ibrahim and Islam yang benar-benar dihayati.

  10. Setuju. Banyak sangat acara keagamaan. Dulu baca doa sembahyang hajat di rumah dengan ibubapa. Sekarang di sekolah. Bukannya nak fokus buat tusyen lebih ke, majukan sukan ke. Ustaz lagi berkuasa dari pengetua. What is this?

    Kalau di asrama penuh, orang bukan melayu yang seorang dua itu biasanya kena pulau ataupun kena keep low profile. What is this? Lagi Islamik lagi kuat penindasannya.

    I guess now is payback time

  11. re Adrian:’. Too many Muslim proselytisation act were implemented. And most of the non-Malay will feel uncomfortable because of this.’

    This is a good point because I remembered asking my dad about this. He said this is a problem most evident in West Malaysia rather than Sabah and Sarawak. I myself went to a sekolah bantuan (not sure if it’s a system available in the peninsular) where the school is really a convent school but assisted by the government and follows a national syllabus where lessons are conducted in Bahasa Malaysia, therefore is considered a national school. We conduct doa for both Muslims and Christians every morning, and there were no issues of proselytisation on both ends, at least not that I know of.

    Then again I have to ask myself, (and I apologize in advance to west Malaysians here) – does this issue of proselytisation happen mostly in west Malaysia because w.Malaysians were overzealous, or the non Muslims more wary of their Muslim brothers and sisters? In my school even the non Muslims like to wear baju kurung (because it’s cooler) and nobody gave a hoot. In w.Malaysia if you mistook let’s say a Chinese guy for a Malay he might even get offended. (not a general rule, but I encounter this quite often enough).

    re Adrian: ‘This case is always happened for Sekolah Rendah Students. Once they finished the primary study, most of the kids who can’t get into Chinese High School, had to go to Sekolah Menegah Kebangsaan, and it became hard for them to mix with the Non-Chinese students.’ <— this proves my point! Because kids were taught to mingle only with their own race and speak only the language associated with that race, they can't mix around with people of other races!! Ask yourself, would this happen if the Chinese kid was placed in a sekolah rendah kebangsaan with A LOT of other races in it. Would he/she encounter the same problem?

    In my school we had a transition class for kids from vernacular schools where they'd be taught Bahasa Malaysia – I think it's mandatory for them to take it for a year or so. I don't know if it's implemented in West Malaysia but the way I see it it's also to et the student get acclimated to the national school climate.

    I get communalism, I get it that Chinese want to have the right to speak Chinese language, eat Chinese food, live in areas where there's a lot of Chinese people. Trust me, lots of Malays think the same thing too. Mainly because kalau makan mesti nak halal, and kalau halal kena cari tempat orang Islam, and kalau orang Islam – kebanyakannya orang Melayu. If someone died, at least ada neighbour Islam who can help with funeral and tahlil proceedings. Etc etc, the works.
    But let our kids mix. Please. Just that, let our kids mix. Lentur buluh dari rebungnya. If our kids have the experience of encountering so many different races at a young age, it'll broaden their mind and horizon. Maybe there'll be more respect for each other. Maybe there'll be more interaction between the races. Maybe we'll be less communal, in a good way.

    1. Berkenaan kejadian seseorang Bukan Melayu marah apabila disangka sebagai Melayu, saya pernah menyaksikannya beberapa kali dan saya perhatikan cuma rakan-rakan Kaum Cina Malaysia (KCM) sahaja yang berasa marah dan/atau tidak selesa manakala rakan-rakan dari Kaum India Malaysia (KIM), Kaum Serani Malaysia (KSM) mahupun rakan-rakan bangsa asing seperti Maori New Zealand dan Pribumi Amerika Selatan, tidak “kisah” malah ada yang “gembira” apabila kejadian sebegini berlaku.

      Sebagai seorang Melayu dari Semenanjung, saya tidak mungkin dapat bercakap bagi pihak rakan-rakan Bukan Melayu mengapa mereka terasa / bertindak sedemikian rupa tetapi kebanyakan kejadian “slah anggap sebagai Melayu” ini berlaku kerana secara keseluruhannya masyarakat Melayu tidak mempunyai masalah menerima seseorang yang tidak “kelihatan” Melayu sebagai seorang orang Melayu …

    2. Looking at the other side, what about those boarding schools like MRSM, STAR (Sekolah Tuanku Abdul Rahman), etc? Aren’t those elite schools reserved for Malay kids?

      I say they’re elite schools because from the look of it, these schools are well-funded (from government pockets) and staffed with good teachers. Aren’t these kids separated from the rest of the non-Malay kids?

      I know because I have some brighter Malay friends who have gone missing in action right after Form Three examination, which turned out that they’ve enrolled into MRSM. The next thing I pondered was “Why I can’t join them?”

      You say let our kids mix, but after secondary schools, then what? Predictably, Malay kids will go to matriculation courses (which prepare them for either local or oversea education), while the non-Malay kids will go to Form Six, spend another 2 years taking STPM before trying to get into local U.

      Chinese kids who come from families of deep pockets can probably take up some twinning programs locally under fama scholarship or maybe get admitted to cheaper U like UTAR. Can you see the problem or not?

      It’s very obvious there are two different paths of life setup for Malays and non-Malays, hence the double standard. How are you going to salvage this screwed up system by trying to impose 1School, which is actually just another half-baked idea?

      As for Adrians’ comment on the Islamisation that is currently taking place in national schools, it’s already happening during my time in the 90s, so it’s hardly surprising.

      Unfortunately, I think not much is being discussed openly, probably out of fear of getting penalized since this is a sensitive issue, so most non-Malay parents just grumble quietly among themselves. I think Malays who are against this should speak up.

      By the way, Chinese schools intake are probably increasing every year, unfortunately I don’t have the data and in all likelihood, more non-Chinese parents are also sending or planning to send their kids to Chinese schools. One Malay colleague told me that she’s planning to do so. Probably I should ask her why.

      Here are some links which are relevant to this thread:-
      Chinese medium schools to the rescue

      Not just Chinese culture vs unity

      1. re:’you say let our kids mix, but after secondary schools, then what? Predictably, Malay kids will go to matriculation courses (which prepare them for either local or oversea education), while the non-Malay kids will go to Form Six, spend another 2 years taking STPM before trying to get into local U.’

        We can’t mix forever in our life as eventually we’ll go our own way, but my point is – racial integration, tolerance, open-mindedness are best instilled at a young age – hence at school. Start kat kindergarten kalau boleh, More often than not these will produce adults with a broader mindset, less-communalistic, no matter where they go. That’s why having a national school is important as opposed to so many different race-based schools. At least that’s what I think.

        Kalau ‘Islamisation’ of the school is the problem, then seek to fix it by improving the system, not add to the problem by having more and more school that drift further and further away from our national agenda.

        Never been to MRSM or STAR. But in the particular case of Mara I would personally think intake of other races should be introduced to encourage competitiveness (yeap, i think lots of Malays are gonna lambast me for saying this T__T sorry guys, but this is my personal opinion) BUT IN RETURN, stop building more vernacular schools!!
        In Sarawak so called ‘elite’ schools like Tun Dato’ Tuanku Haji Bujang have lots of Chinese intake. So again – not sure if you guys over in W. Malaysia have either overzealous Muslims or over-sensitive Non Muslims. My apologies again for this comment to my Peninsular brethens.

        also an honest question: Have you ever actually been in any MRSM and see if it’s really as ‘well funded’ and filled with good teachers?’ as often claimed?

        1. Setuju, untuk isu Islamsasi (sekiranya ada), agar sistem berkenaan SK dan SMK diperbaiki dan bukannya diperbanyakkan lagi SJK dan SMJK …

        2. “….racial integration, tolerance, open-mindedness are best instilled at a young age…”
          Yup, I know, there’s a pepatah for that too, melentur buluh biarlah dari rebungnya, right? I understand that perfectly. But what’s the point if all of us goes separate way eventually? The thing is you will never get this whole unity agenda to work if you selectively try to solve the problem and selectively persecute entity like vernacular schools. BTW, I’m not against this reasoning (of memupuk perpaduan kaum di kalangan budak2 sekolah), I’m just against the whole system. But then again I have already sobered up in recent years because I realized Malaysia is pretty much a give-and-take country. Life is not always fair, but I’ve pretty much accepted that.

          “…then seek to fix it by improving the system, ….”
          So, what has our Minister of Education done for the past 5 years? Maklumlah in Malaysia, almost everyday is about politics. None of those ferocious energy from both sides is channeled to important things like education. That’s why this country will continue to muddle through for the next 5 years or maybe another decade or two, *sigh*

          “….honest question:…”
          MRSM- no, I haven’t been there. But, surely there must be reasons why these schools are highly sought after, right? These schools are also mostly gateways to overseas education. Infrastructure wise is relative. Just compare MRSM schools with vernacular schools or national schools. STAR- yes, I have been there before because I sat for an exam over there. And I’ve looked at their school exam papers before as well , the standard / difficulty is higher and of better quality. After all STAR produces a high number of top students every year.

          1. re: “Have you ever actually been in any MRSM and see if it’s really as ‘well funded’ …?”

            From the outside (as we pass along the road), they look well funded :)

      2. Saya pernah menulis berkenaan Sekolah Berasrama Penuh (SBP) di blog Helen ini – pendek kata, diantara lain, (1) pada asalnya SBP dibawah Kementerian Pendidikan adalah juga terbuka kepada pelajar-pelajar Bukan Bumiputra tetapi memandangkan teramat kurang sambutan untuk kategori ini menyebabkan kuota ini telah dimansuhkan beberapa tahun lalu;

        (2) kebanyakan tempat di SBP dewasa ini diperuntukkan untuk Rancangan Khas – iaitu bagi pelajar-pelajar dari keluarga berpendapatan rendah seperti dari keluarga nelayan, petani, buruh dan sebagainya;

        (3) jadual harian yang ketat, kongkongan kebebasan serta tahap keselesaan infrastruktur yang tidak seberapa, adalah antara faktor-faktor yang menyebabkan pelajar dari kelas pertengahan dan mewah menghadapi banyak masalah menyesuaikan diri di SBP dan bukan sedikit yang keluar dari SBP dan kembali bersekolah di “sekolah harian” …

        Sekiranya betul ada ibubapa-ibubapa Bukan Bumiputra berhasrat mahu menghantar anak-anak mereka ke SBP dibawah kelolaan Kementerian Pelajaran ini, saya menyokong penuh hasrat murni ini dan mengalu-alukan sekiranya parti-parti politik seperti MCA, MIC dan Gerakan serta DAP dan PKR dapat memulakan perbincangan dengan pihak Kementerian Pendidikan supaya kuota Bukan Bumiputra diadakan semula.

        Berkenaan MRSM, saya mengaku kurang maklumat mengenai syarat-syarat kemasukan dan sebagainya …

        1. Hahaha, I remember your earlier comment. You said some kids don’t like residential school ‘cos they miss the aircon they had at home. (Such a consideration never crossed my mind before.)

          1. Ha ha ha … Sememangnya ketiadaan penghawa dingin ialah salah satu faktor yang menyebabkan pelajar-pelajar dari keluarga kelas pertengahan dan mewah tidak dapat menyesuaikan diri dengan kehidupan SBP ;-)

  12. correction (missing word): does this issue of proselytisation happen mostly in west Malaysia because w.Malaysians Muslims were overzealous, or the non Muslims more wary of their Muslim brothers and sisters?

  13. It’s not that we are being racist by sending our kids to SJKC. Far from it. We are not and have never against Sekolah Kebangsaan. As a parent, like any other parents, we wanted our kids to feel safe and happy while schooling.

    I have a friend. Her kid used to go to Sekolah Kebangsaan once. He was always returned home crying. School bullies beat him at school because he was Chinese and always harassed and taunted him. They called him names. Her parent can’t do anything since they coming from a poor family and didn’t really know how to deal with it.

    Soon, it got worst. The parent and the kid couldn’t take it anymore and and the kid soon dropped out. The nearest SJKC is very far away and they can’t afford it. He eventually ending up working in the garage with his uncle. He was a smart kid. He could do well if he continue his schooling but sometimes life was cruel him.

    1. Sekiranya pun rakan anda tidak mendapat tindak-balas yang bersesuaian dari pihak pengurusan sekolah tersebut, bukankah ada Persatuan Ibubapa dan Guru (PIBG) disetiap sekolah yang sepatutnya boleh menolong rakan anda itu? Disarankan, sekiranya ada rakan-rakan anda yang menghadapi masalah serupa dimasa hadapan dan tiada tindakan bersesuaian dari pihak pengurusan sekolah tersebu, cadangkanlah kepada rakan-rakan anda supaya menggunakan saluran PIBG … Oh ya, lebih afdal lagi sekiranya rakan-rakan anda itu sememangnya telah melibatkan diri secara aktif dalam kegiatan PIBG

  14. Dari Wikipedia : “A vernacular is the native language or native dialect of a specific population, as opposed to a language of wider communication that is a second language or foreign language to the population, such as a national language, standard language, or lingua franca.”

    Berdasarkan definisi diatas, Sekolah Kebangsaan (SK) dan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) diMalaysia yang menggunakan Bahasa Kebangsaan Malaysia, iaitu Bahasa Malaysia, tentunya bukanlah sekolah venakular walaupun media-media Pembangkang, terutamanya yang ditulis/disiar dalam Bahasa Inggeris seperti akhbar The Star, kerap menggambarkan bahawa semua Bahasa, kecuali Bahasa Inggeris, adalah bahasa venakular

    Selain Bahasa Malaysia sebagai Bahasa Kebangsaan, Bahasa Malaysia juga ialah lingua franca diseluruh Nusantara, termasuk juga diSingapura – kalau tidak percaya, cuba naik bas berhenti-henti diSingapura dan duduk dibelakang pemandu bas tersebut dan perhatikan bahasa-bahasa apa yang diguna oleh pemandu bas tersebut apabila bertutur dengan sesaorang yang bukan dari bangsa yang sama terutama melibatkan warga emas …

    Mungkin ada yang mengatakan bahawa orang-orang Indonesia tidak menggunakan Bahasa Malaysia tetaapi Bahasa Indonesia – tetapi bukankah kedua-dua Bahasa ini secara rasminya berdasarkan Bahasa Johor Riau … sebab itu banyak lagu-lagu Indonesia lebih mirip kepada Bahasa Malaysia dibanding loghat pertuturan popular Indonesia yang selalu didengar di layar-layar perak, kaca-kaca TV dan corong-corong radio

    Berkenaan kerisauan Kaum Cina Malaysia (KCM) untuk menghantar anak-anak mereka ke SK dan SMK diatas faktor akan masuk “Melayu” / Islam, saya faham mengapa ibubapa-ibubapa KCM berpendapat sedemikian rupa dan saya menyarankan supaya Kementerian Pendidikan mengolah dasar-dasar serta polisi-polisi Pendidikan Kebangsaan yang lebih “bersesuaian” supaya SK dan SMK menjadi lebih Kebangsaan sesuai dengan hakikat bahawa Malaysia ialah sebuah Negara Majmuk dimana penduduk-penduduknya adalah terdiri dari pelbagai Kaum dan Ugama. Memandangkan saranan ini agak “kontroversi”, tentunya akan terdapat pelbagai pendapat serta tentangan dari pelbagai pihak … Sementara politikus-politikus Kerajaan dan Pembangkang serta pihak-pihak Badan Bukan Kerajaan (NGO) berdebat dan bertingkah mengenai perkara ini, diharap Kementerian Pendidikan akan secara tekun dan bersepadu memperkasakan SK dan SMK dari segi prasarana, terutama berkenaan ICT, tenaga pengajar serta kurikulum dan ko-kurikulum kearah melahirkan warga muda Malaysia yang berdaya saing menyahut cabaran Pengantarabangsaan Kurun ke21

    Berkenaan “pergaduhan” di SK dan SMK, pepatah Inggeris ada mengatakan “boys will be boys” – maka ini bukanlah sesuatu perkembangan yang memeranjatkan kerana perkara-perkara begini ialah isu sejagat dan berlaku di semua Negara tidak mengira bangsa dan lebih merupakan satu cabaran yang berterusan kepada kementerian-kementerian pendidikan diserata dunia untuk melahirkan pelajar-pelajar yang bukan sahaja pandai dalam mata-mata pelajaran tetapi juga berhemah, bertangung-jawab dan mengamalkan nilai-nilai murni sejagat …

    Berkenaan pelajar bekas SJK tidak dapat meneruskan pelajaran ke SMJK dan terpaksa memasuki SMK, secara ikhlas saya tidak pernah mengetahui bahawa perkara ini berlaku. Walaubagaimanapun, sekiranya berlaku, saya tidak faham apakah masalahnya … Jika ianya satu masalah, saya rasa ini satu isu yang masyarakat KCM perlu selesaikan sendiri tanpa melibatkan Kementerian Pendidikan mahupun lain-lain kaum …

    1. re: “akhbar The Star, kerap menggambarkan bahawa semua Bahasa, kecuali Bahasa Inggeris, adalah bahasa venakular”

      The Jerusubang Star itu semakin menjadi barah.

      1. Barah yang semakin parah … Oh ya, saya perhatikan bahawa Helen selalu menyediakan “pautan-pautan Star Online” untuk menyenangkan para pembaca blog Helen ini apabila Helen menulis berkenaan artikel-artikel yang diterbitkan oleh akhbar The Star dan media Star Online – saya ingin mengambil kesempatan ini untuk menyarankan supaya Helen tidak lagi menyediakan pautan-pautan sebegini tetapi sebaliknya cuma “print screen” artikel-artikel tersebut dan paparkan sebagai sebahagian dari tulisan Helen ;-)

        1. MYQ,

          If one is observant, he/she would have noticed that all incidents of Malaysians who were accused as Bangladeshi during voting day(May 5 2013) WERE ALL ACCUSED BY EXTREMIST CHINESE( must be DAP supporters).

          Vernacular school provides a very fertile ground for DAP to play its “forte”; that is playing up communal issues.

          As i said earlier, separate schools separate us. Now, we are experiencing its ill effect. Chinese are easily influenced as they seldom mix with non Chinese beyond superficial level.

          This is a very serious issue. Chinese may not want to accept reality that DAP is literally bringing them to collide with Malays PHYSICALLY.

          Constitution does not guarantee the existence of vernacular schools. It just guarantees the freedom to learn and practise Mandarin , Tamil or any mother tongues.

          Cut the crap about quality of education in Sekolah Kebangsaan. The problem also exists in vernacular schools. as for Islamic tendency in Sekolah kebangsaan; surely Chinese parents can take it. After all, nobody is forcing islam to chinese students. and if you can stomach “mandarin is preferred” in private sector, surely there is nothing wrong if you study in environment where majority of pupils are Muslims.

          The truth is that Chinese are reluctant to send children to Sekolah Kebangsaan due to reason that is very plain; they look Sekolah kebangsaaan as “full of malays’.

          that is the real situation. all these talks on Islamic tendency is mere facade to hide the reluctant to mix with other races.

          1. Salam En. Shamsul,

            Seperti yang saya catatkan diatas, saya faham sekiranya ibubapa-ibubapa dari Kaum Cina Malaysia (KCM) merasa tidak selesa mengenai tahap keIslaman Sekolah-Sekolah Kebangsaan (SK) dan Sekolah-Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) untuk anak-anak mereka dewasa ini dan sesuatu perlu dilakukan oleh Kerajaan untuk menangani masalah ini. Bagi saya, tidak perlulah kita bahaskan samada persepsi KCM ini berasas atau tidak kerana dizaman sekarang ni, sesuatu tidak perlu betul-betul terjadi kerana persepsi sahaja sudah cukup untuk masyarakat bertindak / membuat keputusan, ” rightly or wrongly” …

            Berkenan pendapat Saudara bahawa KCM tidak mahu menghantar anak-anak mereka ke SK dan SKM kerana SK dan SKM dipenuhi Melayu, saya tidak dapat menafikan bahawa mungkin ada kebenarannya tetapi mungkin juga tidak tetapi bagi saya, adalah lebih penting Malaysia terus memperkasakan SK dan SKM untuk anak-cucu kita semua, tidak kira bangsa mahupun keturunan serta darjat …

  15. Kak Helen,
    Saya tak pasti perkara ni ada orang pernah sebut sebelum ini atau tak.
    ‘Tan Hong Ming dan Umi Qazrina bersekolah di sekolah yang sama’

  16. I remember during my times there are english primary & secondary schools for which I attended. There’s also infant joseph boys school and convent girls school for which my wife attended but that dosen’t make her or her friends christian. In fact, if any of you that had attended such schools, would agree that there is no problems of we the malay, chinese, indian, sikh mixed and assimilates amongs ourselves and respect one’s another.

    There was also sekolah kebangsaan, and sekolah jenis kebangsaan for which these student will go to remove classes for one year when they enter the english secondary school which are usually parents first choice . There was no problems in implementing it. We all assimilate and mixed as we study those years. Its a lie if I say there’s no polarisation but we do get along then and now for those of us who still live.

    I think the problem and mistake started when the Education Minister those days, I can’t remember Pak Lah or Anwar starts to abolished the english primary & secondary schools leaving the sekolah kebangsaan and allowing sekolah jenis kebangsaan to remain. Their policy & thinking itself created the snow ball effect. The chinese & indian would rather stay in their sjk and the malay forced to sk, which was when polarisation starts I think, and it continue until today.

    Take for example in my chlidren primary school of over 1,700 population you can only find less than 5 indian and no chinese even though the school was catogerized as sekolah berprestasi tinggi and sekolah amanah. Likewise in the secondary school of nearly 2,000 student less than 10 indians and one or two chinese even though its sekolah bestari and improving, and they are situated in urban not rural area. So my chlidren don’t have chinese or indian friends unlike myself or my wife.

    So I guess the idea of having an english school is not bad either, but maintain the teaching of one’s mother tongue languages as elective and stressing bahasa malaysia as the bahasa kebangsaan as stipulated in the constitution. Then we can see more malays, chinese, indian, bengalis in school from primary, secondary till university, assimilate, integrate and get together understanding one’s culture and needs, what can and cannot be touched or said.

    I guess majority of parent today malay, chinese, indian and others who understand the importance of the teaching and learning of english, would agree to send their children to these school. Only the hypocrites would make noises so leave them out until they realize.

    1. But What we talk abt the “Importance” may no be last forever. Everything may change in time. The language what we call “international Language“ also appear after world war 1….and mainly became “international” after war 2 due the the influence of British colonial and the rise of US. Maybe it may be replace by another language after 1 or 2 decade….who kno? Even Singapore also began Madrin in school after 30yrs LKY close all Chinese vernacular school around the country. What’s a joke, right?

  17. I long for the old Malaysia when my friends and I went visiting together regardless of our race and religion. For years I instilled love for the country among my students and I thought I made a good job only to be destroyed by stupid politicians.

    Look! this is the only country that tolerates freedom to live, pray and practice your culture, why indulge in racial hatred. Politicians only instil hatred for political gains. Behind your back, they drank and laughed like there’s no tomorrow.

    1. “I went to Sekolah Menengah Kebangsaan, where the majority of the student are Chinese, 10 years ago. At this school, ‘pergaduhan’ has become normal, pretty much every day it happened. You can say that it is normal for teenagers to act like that, but can you still say it is normal when the fight at this school is always : Melayu VS Cina, or Melayu VS India.”

      Many of us have long been petitioning for a unified Malaysian common curriculum in the education of our Malaysian schoolchildren. However, conscious that we are a plural society the need for relevant co-curriculums is inevitable.

      It seems that in the case of Adrian’s school where the majority of the student population are Chinese, this is exactly the place where the Ministry of Education should implement the “Chinese subject co-curriculum” and include Chinese teachers in its administrative council, with the aim of producing a quality Malaysian-integrated school whose majority Chinese graduates would have benefited from the intellectual and cultural discipline, and whose Malay and Indian graduates would have similarly experienced the felicity of a rich and variegated schooling experience.

      Isn’t such a setting the answer to the insularity of the fully Chinese Dong Zong experiment? But one cannot help restating the importance of the PPSMI for Maths and Science in such a varied milieu – the English language presence could serve as an amalgam for such a forward-looking project.

      1. But Chris,

        Lim Guan Eng, Ong Kian Ming, Hannah Yeoh, Tony Pua, Jeff Ooi, et al did NOT go to Chinese school.

        It is the MCA politicos who went to Chinese school. None of them have such an awesome the reputation as the DAP SuperBullies have acquired.

        Put Dapster kids in Sekolah Kebangsaan, and the poor Malay and Indian pupils might end up being bullied, even molested maybe, by the DAP Superbullies.

  18. so hapuskan sekolah vernacular…. coz bile sekolah vernacular xde murid2 cina dan india boleh mix dngn semua kaum… so mereka x jdi racist sebab mereka dah bergaul di sekolah kebangsaan…. pasal mata pelajaran bahasa cina n tamil boleh ganti pendidikan moral seperti sekolah menengah……. melayu bnyak sekolah kebangsaan coz sekolah jenis vernacular melayu dah lama dihapuskan dan sebab itu pelajar melayu diwajibkan mengambil mata pejaran pendidikan islam yg di ajar di sekolah veracular dulu

    1. re: “so mereka x jdi racist sebab mereka dah bergaul di sekolah kebangsaan”

      Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng bukan sekolah vernakular. Tony Pua dan Jeff juga pun bukan sekolah vernakular.

Comments are closed.