Di sebalik nekad untuk tumbangkan kerajaan

June 22, 2013 at 3:29 pm 24 comments

Pesanan DAP di bawah berbunyi ‘wu yue wu, huan zheng fu’ (505 / lima bulan lima, tukar kerajaan).

Sudah terang lagi bersuluh bahawa pembangkang mahu tumbangkan kerajaan BN. Namun benda semudah inipun mahu dinafikan oleh The J-Star yang kononnya milik MCA tetapi sebaliknya cukup kuat berputar belit menutup pekung DAP.

五月五换政府

505Parlimen

Tukar rejim

Mengikut kata pengarang Utusan baru-baru ini, yang kita sedia ada sekarang ialah kerajaan BN yang bertunjangkan pribumi dan orang Islam.

Manakala kerajaan baru Pakatan yang bakal dibentuk adalah berteraskan Ahli Parlimen bukan Islam (lihat carta pai).

UtusanMPsGE13

Ubah

Keputusan (perkembangan dari PRU12 ke PRU13) sudah menampakkan suatu perubahan dari segi kesannya.

Ahli Parlimen pembangkang yang Muslim semakin kurang bilangan mereka sementara ahli Parliment bukan Islam semakin bertambah.

Lihat jadual perbandingan di bawah.

KuasaMelayu2

Untuk senarai penuh 50 orang MP yang bukan Islam berbanding 39 orang MP yang Islam, sila rujuk ‘Analisa PRU13: Perwakilan Melayu Pakatan menyusut berbanding 2008‘.

Telahan Dr Mahathir Mohamad adalah betul dan tepat sekali. Beliau menjangka bahawa para penyokong pembangkang sudah bersedia untuk menolak persefahaman berasaskan dasar ‘kongsi‘ antara kaum yang telah terjalin sekian lama.

Rumusan kerjasama Melayu-Cina-India yang menjadi tonggak parti Perikatan sudah lapuk ditelan dek zaman.

Pembaharuan yang ditawarkan Pakatan ialah tahaluf siyasi di antara puak Islam dengan puak Kristian.

Di kalangan wakil-wakil Pakatan, yang paling kuat serta berpengaruh ialah evangelista.

Orang Kristian bukanlah berciri monolitik seumpama orang Islam juga pun tidak monolitik dengan ada yang mengikut amalan sunni dan selainnya syiah, ahmadiah serta tarikat-tarikat yang lain.

hannah yeoh

Ini kali

Dengan orang Kristian pula, ada di antara mereka yang Katolik, Anglikan, Lutheran, Metodis, dsb.

Sesetengah pengikut taksub DAP adalah evangelista yang terpesong dengan ajaran sesat.

Pihak berkuasa Singapura sudah mengambil tindakan terhadap jenis mereka-mereka ini serta memantau rapi kegiatan haram yang dijalankan evangelista, contohnya Gereja City Harvest.

Di negara kita, khususnya di Jerusubang, kewujudan gereja-gereja evangelis adalah di luar batas undang-undang kerana rumah ibadat mereka didaftarkan sebagai syarikat-syarikat RM2.

Selain di Jerusubang, evangelista juga mempunyai pengaruh ke atas The J-Star yang ketua pengarang kumpulannya jelas seorang Kristian ‘lahir semula’.

MCA kelihatan mendokong segala percaturan yang disusun si evangelista kerana parti Cina tersebut mengizinkan media yang dimilikinya itu untuk bertindak sesuka hati tanpa apa-apa kawalan.

MUSTAHAK!

.
Oi, Stop the Lies, cukuplah dengan pembohonganmu sendiri itu

Blog gerak saraf anjuran MCA, iaitu Stop the Lies, sedang meroyan.

Stop the Lies melalak hari ini – ‘Pro-Pakatan Malaysiakini attacks that (sic) STAR!

Penulis Malaysiakini yang diserang blog tidak bernama (anonymous) Stop the Lies itu ialah penulis Bizkini P. Gunasegaram dan Jose Barrock.

Gunasegaram merupakan bekas pengarang urusan The Star. Beliau pernah mendedahkan:

Guna

Gunasegaram membongkarkan bahawa “The Star is owned by the MCA and … run for the benefit of the DAP“.

sumber: ‘Why Ho Kay Tat left The Star (Malaysiakini, 13 Dis 2012)

Gempar pendedahan Encik Guna hari itu.

Oleh kerana pecah tembelang The Star, maka pengarang evangelista suratkhabar si gunting itu mulalah memekik lolong di blog Stop the Lies yang dibiayai MCA itu.

Stop the Lies hari ini merengek bahawa Malaysiakini sedang menyerang The Star manakala Stop the Lies semalam pula merengek bahawa blogger-blogger pro-Umno yang menyerang The Star.

Baguslah The Star diserang kiri kanan. Patut pun. Kalau boikot lagi best.

Pengarang petualang evangelista The J-Star itu sudah mulai merasa bahang daripada kerja-kerja khianat mereka agaknya — baca ‘The Star ghairah mempromo perhimpunan 505 Sabtu ini‘.

Juga dipromo 505 hari ini (lihat screenshot bawah).

The Star Online 505 Sat

Cacing kepanasan dah

Yang kita lihat ialah gergaji dua mata Stop the Lies melenting pada Gunasegaram, “Now, he [Guna] is attacking The Star – which provided him with a five figure salary, a BMW, a driver and hefty bonuses!”

Ya lah. Stop the Lies yang makan cili atas pendedahan Gunasegaram sebelum ini tentang budaya talam dua muka “The Star is owned by the MCA and … run for the benefit of the DAP”.

Dan kalaupun Gunasegaram yang didakwa sebagai “menyerang The Star” dulu pernah diberi gaji lima-angka sebulan, masih ganjarannya tidak mencecah RM200,000 sebulan yang diterima oleh Wong Chun Wai yang suratkhabarnya hari-hari menggunting BN.

Sehari awal (21 Jun 2013), Stop the Lies menerbitkan sebuah rencana membela suratkhabar majikannya. Posting Stop the Lies itu bertajuk ‘What’s wrong with The Star?

The Star Online 505 Sat2

Bujai buat damage control

Ia ditulis oleh blogger Jailani Harun untuk menegakkan benang basah bagi pihak akhbar Datuk Seri Wong Chun Wai.

Bujai menulis:

Pro-BN English daily The Star is under attacks again, this time for ‘wanting to smear Rosmah’s image’ …”

While Utusan Malaysia was lauded and praised for producing a series of ‘Chinese-bashing‘ articles over the Chinese tsunami terminology, The Star was criticised for being a bit liberal in sustaining its business survival.

Such is the abyss of perception for Star and Utusan.”

Bujai sediakan coverline bagi The Star dengan menegaskan bahawa iklan Rosmah tersebut tidak sepatutnya mengundang kontroversi.

Bujai memetik The Scribe-Kadir Jasin, The Unspinners dan http://www.helenang.wordpress.com sebagai blog-blog yang membuat hal atas senarai wanita-wanita berkuasa itu. Mengikut kata Bujai, ia hanyalah sekadar “minor error” di mana perkataan “powerful women” mungkin lebih baik digantikan dengan “prominent women”.

Seterusnya Bujai menekankan bahawa The Star sebenarnya adalah pro-BN and there is nothing wrong with ‘The Star’ mahupun ia satu-satunya akhbar pro-BN yang sanggup memberi ruang untuk disiarkan liputan berita Pakatan.

Bagi Bujai, The Star ialah sebuah suratkhabar yang berjaya kerana ia dibaca oleh segenap lapisan masyarakat. Disoalnya: “Berapa ramai ahli dan penyokong PAS, PKR dan DAP yang melanggan Utusan, NST atau Berita Harian?

Kesian The Star menjadi mangsa prasangka buruk, tambah Bujai lagi.

Bujai serang Gunasegaram

Di bawah ialah petikan daripada rencana Bujai yang bertajuk ‘What’s wrong with The Star?

Tulis Bujai:

“And I don’t know how much is Malaysiakini paying for one ex-Star writer who was awarded with a 5-figure salary when he first joined The Star some years ago. I believe Mkini pays him much lower than what The Star paid him but he is now backbiting his former employer.

This reporter who once claimed to be a strong BN supporter, wrote speeches for lawyer Ambiga and also whacked his other former employer Sime Darby during his days with The Star, and for that reason he left the newspaper (or was he asked to leave?)”

Jahatnya si Bujai-kawan-akrab-Wong-Chun-Wai ini cuba memfitnah Gunasegaram dengan membayangkan adakah beliau [Encik Guna] dipecat oleh The Star (“was he asked to leave?“)

Ini bab character assassination (mencemarkan nama baik Encik Guna) dah, Bujai.

Bujai semalam juga mengulang tuduhan bahawa Gunasegaram menulis ucapan (speechwriter) untuk Ambiga. Ia adalah tuduhan yang serupa yang diluahkan semula bulat-bulat oleh si licik Stop the Lies hari ini.

Celaka betul Stop the Lies mendakwa “Gunasegaram … is known to run down his former employers.”

Si licik Stop the Lies hari ini menuduh Gunasegaram “known to run down his former employers” manakala si Bujai semalam menuduh Gunasegaram “backbiting his former employer”.

Inilah musang berbulu ayam lalang evangelista yang begitu pandai bermuka-muka.

Dan MCA membiayai blog Stop the Lies adalah bodoh bukan kepalang dok melepaskan musang di reban ayam.

Stop the Lies menuduh “Now, he [Guna] is attacking The Star – which provided him with a five figure salary, a BMW, a driver and hefty bonuses!” Sama sahaja tuduhan ini dengan butir-butir yang disebut Bujai semalam.

Si Bujai ini beriya-iya menafi “Sorry folks, I don’t ‘makan gaji’ with The Star” dia tetapi tetap pelanduk dua rupa cakap berbelit-belitnya seperti si licik Stop the Lies.

Adakah para pembaca sekarang sudah dapat melihat hubungan MCA dengan Stop the Lies dengan wartawan Scissorati (di sini ia bukan Bujai yang dimaksudkan) sekarang?

Bangkai gajah bolehkah ditutup dengan nyiru?

Tak payahlah berselindung di sebalik Anon lagi, wahai blog Stop the Lies ini. Bau busuk bangkaimu sudah terhidu dari jauh-jauh lagi.

Blogger-blogger otai pun sudah lama mengenali identiti sebenar blogger Stop the Lies.

Yang menjadi masalah ialah si bodoh bahlul pemimpin MCA yang asyik sahaja membiarkan perkara tikam belakang ini dijalankan di bawah belang hidung parti mereka.

Meluat sungguh orang Melayu BN tengok!

hanchiangRM

Stop it, MCA!

STOP IT, MCA! Stop pandering to your bloody backstabbers nesting in The Sneaky Star and running their slimy, backstabbing political blogs.

Dismantle those bloody anonymous blogs now because – face it, lah – they no longer serve any purpose — you are already politically wiped out. MCA, you’re Dead. Dead as a dino.

The least you can do is to desist from feeding your filthy Fitnah beasts who pass themselves off as writers and editors. Their inherent nature (memfitnah dah menjadi darah daging evangelista, kalau tak fitnah bukan lagi evangelista) is akin to the Evangelista Bintang Tiga who slander and fabricate lies all the time.

You, MCA, are surely better than that but you have stupidly let The J-Star drag you into the gutter and dragging the BN along with you both.

Patut ditendang keluar sahaja si biawak hidup yang menjadi beban membawa maut kepada BN ini.

Advertisements

Entry filed under: Gunting Dalam Lipatan. Tags: , , , , , .

Rosmah ad an inside job, Mukhriz likely next #Black 505 petang ini: Kaum Cina menjauhi perhimpunan

24 Comments Add your own

  • 1. islam1st  |  June 22, 2013 at 4:37 pm

    Berapa diaorang bayar itu huanna?

    Reply
  • 2. moya  |  June 22, 2013 at 4:50 pm

    Speaker Hannah Yeoh sekarang tak bolehlah tengok facebook lagi…tidur pun susah dalam dewan.

    Tengok gambar diatas macam sedang “blank face” aje… hehehe. Kena belajar tidur buka matalah HY.

    Reply
    • 3. sarah  |  June 22, 2013 at 5:23 pm

      Now, Khalid tidur lah. siap dirakam oleh TV3 dan disiar dalam buletin utama. Nampak gaya kempen kami boikot berita TV3 akan hiduplah semula …kihkihkih…

      :D sarah

      Reply
    • 4. RCZ  |  June 22, 2013 at 5:33 pm

      .. and tak boleh ponteng lagi !

      .. I was so surprised to see her face recently at TV3 News. What the h3ll happened to the sweet-young-thing (official picture)? She looks soooo ahjumma now!

      Reply
      • 5. Helen Ang  |  June 22, 2013 at 5:38 pm

        re: “What the h3ll happened to the sweet-young-thing (official picture)?”

        Power corrupts. The DAP evangelistas power and publicity crazy.

        Reply
  • 6. islam1st  |  June 22, 2013 at 5:10 pm

    Helen how come itu banner paling atas sama design, sama saiz, sama material, duduk pun dekat-dekat, macam kawan saja, macam adik beradik?

    Sure itu Gerakan bukan DAP ahh?

    Reply
  • 8. islam1st  |  June 22, 2013 at 5:43 pm

    …kenapa datang kat sini, harini? wartawan Mkini

    …sekali seumur hidup punya pesta kan, so kita tak tahu lepas ni ada ke tidak kan…so kalau benda ni success kita a part of history la kan… a Melayu from Pahang

    untuk menonton video sedih kini sila klik ini di bawah ini

    [YouTube]

    Reply
  • 9. anti-racist  |  June 22, 2013 at 5:52 pm

    Be very careful with Helen Ang. She has worked with opposition before. Very likely she is a mole send to intrude and become a batu api among us.

    This is a classic Chinese strategy from ancient China. They send spies to the enemy city and pretend to be friendly to the enemy. But they spread disunity.

    i copied from a blog Just Read. I dont know to laugh or cry…

    Reply
    • 10. Helen Ang  |  June 22, 2013 at 5:59 pm

      Yeah, just when Just Read is exposed.

      Kalau berani, dedahkan lah sumber maklumat tentang gaji 5-angka Gunasegaram kat Star tu.

      Bujai sounds like a WCW mouthpiece and the little Scissorati are spreading their smears everywhere.

      For the record: I did not “work” for the opposition unlike Regina Lee was a Malaysiakini reporter and now rumoured to be KJ’s press sec (if her appointment goes through).

      I was a columnist with Malaysiakini, just like how Marina Mahathir, the Negri prince, Azmi Sharom and Prof Saleem Shaq farudi are columnists with The Star. It don’t mean those people “work” for The Star.

      Another reason why some of my detractors are such scummy slanderers.

      Will you be nice enough to put in a rebuttal there? Thanks!

      Reply
      • 11. islam1st  |  June 22, 2013 at 6:10 pm

        According to that logic, Anwar and PAS should not be trusted too, since they are an ex UMNO and maybe batu api implanted by the Melayus to become batu apis among us all, giving false hope for the Chinese so that the Malays can see them clearly…

        Since thay hate UMNO so much, they should not percaya bulat-bulat these ex UMNO, betul tak Auntie Bersih?

        http://1-ps.googleusercontent.com/x/www.malaysiakini.com/mk-cdn.mkini.net/648/240x235x5d7e9472e5e1e756c5cfd2d602e6d686.jpg.pagespeed.ic.IwFt2M2_mF.webp

        Reply
        • 12. Helen Ang  |  June 22, 2013 at 6:22 pm

          The more I see of the oppo behaviour …

          Even Hindraf turned their back on Pakatan.

          Reply
        • 13. Helen Ang  |  June 22, 2013 at 6:27 pm

          I just saw the comment that was mentioned by ‘anti-racist’. It’s the same Anon repeating his obsessive comments (sometimes he puts 5-6 in the same thread, the blogmaster will know it’s from the same IP)) — no credibility.

          I’ve marked this Anon. He is stalking me ‘everywhere’. I feel flattered that I merit such close 24/7 attention from the people marking me.

          Reply
  • 14. IDAssingkiri  |  June 22, 2013 at 6:27 pm

    kan aku dah kata STL tu celaka. dah lama dah aku tau sbb tu aku tak masuk situ lagi.

    Reply
    • 15. Helen Ang  |  June 22, 2013 at 6:28 pm

      More than celaka. Yang seekor tu betui-betui …

      Reply
      • 16. IDAssingkiri  |  June 22, 2013 at 6:36 pm

        …koilan, siang ka l@#!

        Reply
        • 17. Helen Ang  |  June 22, 2013 at 6:52 pm

          No. I have a much stronger word in mind.

          Tengoklah, satu hari nanti bila saya cukup bangang, I will throw caution to the wind and taruh kaw-kaw.

          Reply
          • 18. I.D.Assingkiri  |  June 22, 2013 at 7:27 pm

            haha, jgn teragak-agak… just say as you wish.

            Reply
          • 19. Setem  |  June 22, 2013 at 9:17 pm

            Helen – it’s not ‘bangang’, but ‘bengang’. was it a spelling error?

            Im sure you know that ‘bangang’ means ‘idiot’, and ‘bengang’ is angry or murka. :)

            I rasa you diam2 ‘bengang’ jugak akhirnya dgn I sbb asyik correct you only. sorry ye…

            Reply
            • 20. Helen Ang  |  June 22, 2013 at 9:19 pm

              LOL.

              Reply
  • 21. maae  |  June 22, 2013 at 6:40 pm

    Hi Helen,

    Syabas Helen! Tiada yang benar melainkan kebenaran. Jika majoriti rakyat Malaysia menyedari hakikat ini, bukan kah Negara ini menuju kecemerlangan MUTLAK di mana KITA sama-sama berkongsi kejayaan negara ini!

    Ini tidak. Teruja kebatilan yang dimomok menjadi kebenaran. ANGKARA envegelists DAPSTERS DAN MCA yang menangguk di air keruh, SUDAH bertukar wajah, menjadi penyangak besar yang kita boleh umpamakan apa saja YANG MEMBUNUH DAN MEMAKAN DAGING KAWAN SENDIRI SEDANGKAN DI HADAPAN TERLALU BANYAK ALTERNATIF UNTUK BANGUN, BERJALAN, BERLARI SEIRING dengan Bangsa Teras(Melayu) dan yang lain-lain ….

    Keep IT up Helen!

    Reply
    • 22. Helen Ang  |  June 22, 2013 at 6:56 pm

      re: “Teruja kebatilan yang dimomok menjadi kebenaran.”

      Tepat sekali. Saya pun dah tak tahan lagi dengan perangai yang sekeji-kejinya mereka itu.

      MCA patut diajar — lihat poster, sini.

      Dan The J-Star itu kita layan bagai suratkhabar pembangkang. Lawan!

      Reply
  • 23. Enchanted Evening  |  June 23, 2013 at 2:31 pm

    [Not published.]

    Thanks for the info on Bujai. — Helen

    Reply
  • […] yang mengupas persoalan itu di dalam artikelnya bertajuk “Di sebalik nekad untuk tumbangkan kerajaan” merumuskan peralihan kekuatan pembangkang kepada bukan Islam seperti jadual di […]

    Reply

Dijemput memberi komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Recent Posts

My blog, my like

Helen Ang

RSS A Voice (Brick)

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS Celah Gelegar

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS Ameno World

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Archives

Pengunjung

  • 8,258,772 hits

Kalender


%d bloggers like this: