Posted in Gunting Dalam Lipatan

Kalau ikut meritokrasi pun MCA tak layak

Orang Cina sering melaungkan bahawa mereka adalah pendokong tegar konsep meritokrasi.

Baiklah. Mari kita tengok pada prestasi MCA dalam PRU13. Calon-calon MCA yang kalah pilihanraya ditandakan warna merah (fail, red mark).

Calon-calon MCA yang menang hanya 7-Eleven (tujuh di Parlimen, 11 orang di DUN):

  1. P120 Bukit Bintang: Frankie Gan Joon Zin, 47
  2. P122 Seputeh: Nicole Wong Siaw Ting, 33
  3. P123 Cheras: Teoh Chee Hooi, 42
  4. P124 Bdr Tun Razak: Tan Kok Eng, 33
  5. N01 Titi Tinggi: Khaw Hock Kong, 49
  6. N08 Indera Kayangan: Dr Por Choo Chor, 64
  7. P009 Alor Setar: Datuk Seri Chor Chee Heung, 58
  8. P017 Padang Serai: Datuk Heng Seai Kie, 51
  9. N13 Kota Darul Aman: Loh Gim Hooi, 55
  10. N22 Gurun: Dr Leong Yong Kong, 53
  11. N28 Bakar Arang: Dr Lee Yean Wang, 40
  12. N35 Kulim: Chua Thiong Gee, 41
  13. N09 Kota Lama: Tan Ken Ten, 59
  14. N14 Bandar: Datuk Toh Chin Yaw, 58
  15. P043 Bagan: David Chua Teik Siang, 50
  16. P045 Bukit Mertajam: Gui Guat Lye, 51
  17. P051 Bukit Gelugor: Teh Beng Yeam, 45
  18. P052 Bayan Baru: Tang Heap Seng, 56
  19. N07 Sungai Puyu: Sum Yoo Keong, 63
  20. N08 Bagan Jermal: Tan Chuan Hong, 48
  21. N13 Berapit: Lau Chiek Tuan, 59
  22. N15 Padang Lalang: Tan Teik Cheng, 52
  23. N19 Jawi: Tan Cheng Liang, 54
  24. N23 Air Puteh: Tan Ken Keong, 41
  25. N27 Pengkalan Kota: Loke Cheang Gin @ Loke Poh Chye, 66
  26. N28 Komtar: Loh Chye Teik, 54
  27. N32 Seri Delima: Low Joo Hiap, 41
  28. N34 Paya Terubong: Koh Wan Leong, 49
  29. P064 Ipoh Timur: Kat Wong Mei Yin, 37
  30. P065 Ipoh Barat: Cheng Wei Yee, 39
  31. P066 Batu Gajah: Loo Thin Tuck, 38
  32. P070 Kampar: Datuk Lee Chee Leong, 56
  33. P071 Gopeng: Datuk Tan Chin Meng, 53
  34. P074 Lumut: Datuk Kong Cho Ha, 63
  35. P077 Tanjong Malim: Datuk Seri Ong Ka Chuan, 59
  36. N17 Pokok Assam: Datuk Ho Cheng Wang, 58
  37. N26 Tebing Tinggi: Tony Khoo Boon Chuan, 44
  38. N27 Pasir Pinji: Datuk Thong Fah Chong, 55
  39. N28 Bercham: Lim Huey Shan, 38
  40. N29 Kepayang: Chang Kok Aun, 57
  41. N32 Menglembu: Loo Gar Yen, 39
  42. N33 Tronoh: Yip Sze Choy, 54
  43. N37 Pantai Remis: Koh Ser Yun, 36
  44. N40 Malim Nawar: Chang Gwo Chyang, 54
  45. N41 Keranji: Daniel Wa Wai How, 25
  46. N44 Simpang Pulai: Datuk Chang Kon You, 65
  47. N45 Teja: Yew Sau Kham, 59
  48. N46 Chenderiang: Datuk Dr Mah Hang Soon, 48
  49. N50 Sitiawan: Ting Tai Fook, 29
  50. N57 Sungkai: Goh Kim Swee, 49
  51. P080 Raub: Datuk Hoh Khai Mun, 58
  52. P089 Bentong: Datuk Seri Liow Tiong Lai, 52
  53. N04 Ceka: Eng Peak Leng, 45
  54. N07 Teras: Wing Lay Hiang
  55. N10 Damak: Datuk Lau Lee, 56
  56. N13 Semambu: Toh Seng Soon, 52
  57. N14 Teruntum: Chan Hong Seong, 50
  58. N30 Mentakab: Datuk Chuah Boon Seong, 58
  59. N31 Bilut: Leong Kim Soon, 36
  60. N34 Ketari: Woong Choo Yak, 56
  61. P097 Selayang: Datuk Donald Lim Siang Chai, 58
  62. P100 Pandan: Garry Lim Chin Yee, 39
  63. P102 Serdang: Datuk Yap Pian Hon, 70
  64. P104 Kelana Jaya: Loh Seng Kok, 51
  65. P105 PJ Selatan: Seah Kok Fah, 49
  66. P106 PJ Utara: Chew Hoong Ling, 33
  67. P110 Klang: Datuk Teh Kim Poo, 62
  68. N04 Sekinchan: Kek Seng Hooi, 50
  69. N06 Kuala Kubu Bharu: Ooi Hui Wen @ Jessie Ooi, 34
  70. N14 Rawang: Lee Li Yew, 49
  71. N25 Kajang: Lee Ban Seng, 43
  72. N27 Balakong: Dr Lai Kwong Choy, 51
  73. N28 Seri Kembangan: Chin Toong Kang, 53
  74. N30 Kinrara: Datuk Wong Hock Aun, 59
  75. N31 Subang Jaya: Gan Meng Foo, 50
  76. N35 Kampung Tungku: Kelvin Chong Seng Foo, 45
  77. N36 Damansara Utama: Datuk Lim Choon Kin, 58
  78. N44 Sungai Pinang: Ivy Lee Siew Chee, 38
  79. N47 Pandamaran: Dr Ching Eu Boon, 46
  80. N52 Teluk Datuk: Tan Cheng Chai, 52
  81. N56 Sungai Pelek: Ng Chok Sin, 45
  82. P128 Seremban: Datuk Yeow Chai Thiam, 59
  83. P130 Rasah: Teo Eng Kian, 35
  84. N01 Chennah: Siow Foo Wen, 48
  85. N08 Bahau: Dr Yee Mee Faa, 53
  86. N10 Nilai: Gan Chee Biow, 47
  87. N11 Lobak: Titan Hoh Kok Yew, 40
  88. N12 Temiang: Jason Lee Kee Chong, 35
  89. N22 Rahang: Julia Wong Pik Min, 48
  90. N23 Mambau: Datuk Yu Chok Tow, 58
  91. N29 Chuah: Lim Chin Fui, 34
  92. N30 Lukut: Vincent Yeong Seng Wong, 47
  93. N36 Repah: Yap Seong Fook, 47
  94. P135 Alor Gajah: Datuk Koh Nai Kwong,52
  95. P138 Kota Melaka: Dr Yee Kok Wah, 35
  96. N08 Machap: Datuk Lai Meng Chong, 67
  97. N14 Klebang: Lim Ban Hong, 36
  98. N16 Ayer Keroh: Yong Fun Juan, 45
  99. N19 Kesidang: Lim Eng Teck, 43
  100. N21 Duyong: Datuk Gan Tian Loo, 42
  101. N22 Bandar Hilir: Ronald Gan Yong Hoe, 37
  102. N24 Bemban: Datuk Ng Choon Koon, 38
  103. P142 Labis: Datuk Chua Tee Yong, 36
  104. P145 Bakri: Chris Lee Ching Yong, 37
  105. P148 Ayer Hitam: Datuk Wee Ka Siong, 45
  106. P152 Kluang: Datuk Hou Kok Chung, 50
  107. P158 Tebrau: Khoo Soo Seang, 68
  108. P163 Kulai: Tay Chin Hein, 45
  109. P165 Tanjong Piai: Datuk Wee Jeck Seng, 49
  110. N02 Jementah: Datuk Lee Hong Tee, 50
  111. N06 Bekok: Tang Chong, 48
  112. N10 Tangkak: Goh Tee Tee, 57
  113. N12 Bentayan: Helen Fong Soh Lan, 40
  114. N19 Yong Peng: Lim Kee Moi, 58
  115. N21 Parit Yaani: To be decided
  116. N23 Penggaram: Dr King Ban Siang, 33
  117. N28 Mengkibol: Chye Kwee Yeow, 46
  118. N30 Paloh: Lim Sin Hai, 55
  119. N42 Johor Jaya: Tan Cher Puk, 52
  120. N45 Stulang: Chong Chee Siong, 36
  121. N46 Pengkalan Rinting: Chang Mei Kee, 46
  122. N48 Skudai: Liang Ah Chy, 62
  123. N52 Senai: Tang Nai Soon, 44
  124. N54 Pulai Sebatang: Datuk Tee Siew Kiong, 49
  125. N45 Pekan Nanas: Wong You Fong, 42
  126. N16 Luyang: Shim Tshin Nyuk @ Agnes Shim, 49
  127. N19 Kapayan: Datuk Edward Khoo Keok Hai, 61

Kebanyakan kerusi yang masih diduduki MCA adalah kerusi ehsan (charity seats) di kawasan majoriti Melayu yang diserahkan kepada parti Cina itu atas dasar setiakawan.

Kebanyakan kerusi DUN yang kekal di tangan MCA pun kerusi luar bandar di mana penghuni kawasan tersebut diperli sebagai “orang kampung dungu”. Mereka dikatakan tetap berpaut kepada Umno dan BN hanya kerana tidak celik dan terdedah kepada maklumat yang disalurkan menerusi Internet.

Di mana semangat setiakawan yang ada pada MCA serta niat berbalas baik kepada BN? Sebaliknya parti-parti komponen BN ditikam belakang pula oleh jentera media evangelista MCA.

coma

The Sneaky Star juga yang paling kuat mencanangkan meritokrasi.

Namun dinilai mengikut kayu ukur apa-apa sekalipun, MCA telah gagal dengan segagal-gagalnya. (F-)

The Star yang mendabik dada dirinya Firster dan begitu gemar mengutuk Utusan sebagai “rasis”, “pembohong”, “penipu” dan “tidak bertanggungjawab” patut lihat muka pada cermin.

Hipokrit betul!

Ke mana meritokrasi MCA?

koma

Author:

I have no Faceook or Twitter.

17 thoughts on “Kalau ikut meritokrasi pun MCA tak layak

  1. maaf terlebih dahulu, MCA adalah contoh hipokrasi tahap tinggi. 2 x 5 dengan DAP.

    Orang Cina (majoriti, bukan semua) mencanang ketelusan tapi mereka sendiri tak tipu tak sah.

    siapa bawa budaya makan bersuap, kongsi gelap dan budaya bawah meja, pintu belakang ke sini. kalau tak suap orang tak makan.

    kononnya UMNO rasuah, berani kerat jari DAP/MCA (macam parti komponen pulak) tak terlibat rasuah/pecah amanah.

    berani kerat anu ke mereka tak menipu. ceehhh… undian CEC DAP pun tipu, J-Star pun tipu berita misleading. cam chee@#$ ja…

    http://catatanseni.blogspot.com/2013/06/corporate-entertainment.html

    1. “Orang Cina (majoriti, bukan semua) mencanang ketelusan tapi mereka sendiri tak tipu tak sah. ”

      Bila kena pada batang hidung mereka sendiri ini antara alasan mereka yang selalu saya dengar:

      1. That’s business
      2. They know how to hide it

      Lain kali kalau tahu dan ada bukti mereka tipu dan merasuah, hantar saja surat layang pada mereka mereka yang berkenaan terutama boss-boss mereka dalam organisasi mereka.

  2. To justify what has been done, they need a black sheep to blame on. The Star found Utusan.
    DAP found MCA.
    PAS found UMNO
    PKR, well PKR blame everybody and everything on earth.

    Now, the rakyat was need to pay the price and start losing patience. The Malay already wake up and feel being played and retaliated in kind. We just see what it will come to. After all, GE#13 already kill a lot of moderate malay politician who’s champion everyone regarless their races.

    It also change a lot of tolerance malay to be an ultra malay. They see nothing wrong to be ultra malay if chinese can be ultra chinese.

    :( sarah

    1. I wonder why tolerance malay became ultra malay? Why heal colour-blindness?

      the so called kampung voters malays did not burn ‘kelambu’ because of one mosquitoes, they started to use aerosol spray instead. it won’t kills; only chase away…

      but few groups of super ultra malay insisted to clear all old tyres, empty drums, clogged drains etc. etc…

      (btw the liberal malays are like sandflies – any idea what sort of insect repellent to use?)

      1. “(btw the liberal malays are like sandflies – any idea what sort of insect repellent to use?)”

        Pee on them and walk away?

  3. Dah lama dah MCA hidup atas ihsan orang melayu,undi melayu.

    Diharap pada PRU14 nanti MCA bertanding kawasan majoriti cina sahaja supaya ia boleh membuktikan dirinya benar benar mewakili masyarakat cina.

    Menang sebab undi orang melayu tetapi mewakili orang cina nampak tak kena ,sumbang dan kadang kala menyakitkan hati orang melayu kerana apa kerana yang dicakapkan, diusahakan/dilakukan adalah bertentangan dengan kehendak /citarasa /budaya /agama orang melayu.

        1. MCA should not be given anything due to extremely poor showing. BN Chinese can come straight to UMNO for assistance. MCA busy bergaduh among themselves.

    1. Azhar,

      Betul tu. Apa jadi pada Alor setar, Kuantan, bandar tun Razak, padang serai. semua kawasan Melayu yang BN kalah. Bukan kerana Melatyu tolak BN. Melayu tolak MCA sebab mereka rasa tak ada faedah apa apun sokong MCA.

      Jika UMNO yang bertanding, yakin UMNO akan menang dikawasn tersebut.,

      1. Ditambah pula dengan enam kerusi yang MCA menang seperti yang telah Helen tunjukkan sepatutnya diambil semula oleh UMNO, no more subsidizing the MCA, too long already

  4. The MCA should change the name to CHINESE ACTION PARTY, or CAP then the Chinese will realize that’s CAP and DAP its really abt action, about fighting for Chineseness of the Chinese so that we know who are the real politicians are.

    Previously under MCA the Chinese thought it is just an Association just like the many moral uplifting association you see in most towns. The MCA only supposed to help under Micheal Chong to find lost wife and daughters of Ah Long Menace of lost virginity, that’s all.

    Chinese Action Party (CAP) will be able to fight with the fellow DAP for all the things Chinese like, even pressure the govt to allow free illegal VCD kiosk, massage parlours and Vice joints and also to lift the ban on fire crackers.

    CAP should not be in BN becos it will be seen subservient to UMNO.

  5. Helen,

    Saya tidak marah mahupun pelik jika bukan melayu bercakap mengenai meritokrasi dan yang sejenis dengan meritokrasi.

    Saya cukup meluat dengan mereka yang sehari dua ini bercakap tentang merotokrasi patutnya dikaji semula. Semasa perdana menteri yang juga presiden UMNO bercakap tentang perlunya meritokrasi mereka inilah juga yang setuju ataupun diam menikus. Apabila dilihat suasana seperti sesuai untuk mereka menjadi batu api maka berkokok lah ayam ayam laga ini.

    Hujah mereka yang konon nya cendikiawan ini macam hujah ahli politik sahaja gamaknya. Jika Hishamudin (yg minta maaf sebab hunus keris – bacul) yang beri hujah sedemikian, boleh lah juga didengar.. Ini ahli akademik!!

    Hujahlah guna perlembagaan sedia ada. Hujahlah tentang samada meritokrasi ini bercanggah atau tidak dengan peruntukan kuota untuk melayu/bumiputera berasaskan perlembagaan. Hujahlah samada kemasukan pelajar ke IPTA juga termasuk dalam hak hak kuota melayu/bumiputera.

  6. pada saya samada MCA atau DAP atau Gerakan….takde bezanya.
    kesemuanya Cina.

    malangnya 90% cina ini sudahpun menolak sistem perkongsian BN.

    jadi, takde faedahnya kalau parti seperti MCA bercakap pasal meritokrasi…dan takde faedahnya cakap mereka didengar lagi kerana mereka kini sudah tidak relevan dengan arus-perdana.

    adalah lebih baik yang kalah itu ditinggalkan sehingga mereka mebuktikan yang mereka benar-benar ‘worthed’ untuk kembali dipertimbangkan dan inilah sebenarnya meritokrasi!

    UMNO dan parti-parti komponen lain yang menyumbang kepada kejayaan BN seharusnya ‘move forward’….

    lagipun itu ‘mamat’ yang bernama Anwar Ibrahim yang beria-ia mengajak rakyat berdemonstrasi pun sudah angkat sumpah sebagai ahli parlimen.
    bermakna dia pun sudah ‘move forward’……..cuma kesian dengan pengikut taksubnya yang masih nak duduk dalam khemah ditengah-tengah jerebu!

    janganlah kerana ada parti ‘mangkuk-hayun’ yang sudah tak relevan ni bercakap pasal sesuatu maka BN kena berhentikan kerja untuk mendengar….. buat menghabehkan boreh!

  7. Hi helen, first of all I would like to applaud you on your articles. I read it every morning religiously like a bible (Just an expression, I’m a Muslim).

    I truly dig the “PUMA-COMA”, i think you should team up with a t’shirt manufacture to do Novelty shirts. I was LMNO while reading your article and seeing the “COMA, PUMA” If you were to do that I will definitely buy the t shirt.

    1. Thanks. The coma logo is from the Internet (not my original idea).

      Can I ask the other readers if they would buy political cartoon T-shirts?

      I’m a great fan of Zunar and I buy his T-shirts but the oppo people have got a market b’cos their supporters literally wear their political affiliations (rally T-shirts). BN supporters are not so and the BN shirt are given away free.

Comments are closed.