MCA bantah keras Jonker Walk ditutup

June 27, 2013 at 6:52 am 77 comments

Presiden MCA Dr Chua Soi Lek menggesa kerajaan Melaka beserta majlis perbandaran supaya membenarkan pedagang-pedagang Cina untuk terus menjalankan perniagaan mereka di pasar malam Jonker Walk.

Beliau mahukan lalulintas di Jonker Street kembali disekat seperti sediakala agar kenderaan yang lalu lalang tidak menghindar kegiatan bisnes orang Cina.

Dalam kenyataan akhbarnya semalam, Dr Chua berkata:

“The famous Jonker Street in Malacca was created to showcase not just about the variety of Chinese and Baba Nyoya local delicacies and cuisine but also the rich cultures of Malaysia.”

Betulkah Jonker Street ada mempamerkan kekayaan pelbagai budaya Malaysia ataupun ia sebenarnya lebih menjurus kepada penjualan barangan tiruan buatan Republik Cina?

jonker-street-entrance

Turut membantah keputusan tersebut oleh kerajaan Melaka ialah timbalan presiden MCA Liow Tiong Lai yang mengkehendaki Jonker Walk dibuka semula dengan segara.

Bercakap di sidang akhbar semalam, Liow berkata, “Kami tidak bersetuju dengan tindakan (Ketua Menteri Melaka) itu”.

Pada sidang media yang sama, ketua pemuda MCA Dr Wee Ka Siong menegaskan bahawa “Jonker Walk bukanlah punca kepada kesesakan lalulintas yang berlaku di bandaraya Melaka”. (sumber: mStar)

Presiden MCA Dr Chua menjelaskan tangan mereka terikat kerana partinya tidak mempunyai wakil exco dalam kerajaan negeri.

Advertisements

Entry filed under: Sosial. Tags: .

SPR akan tetapkan tarikh pilihan raya kecil Kuala Besut MCA parti yang 83.3 peratus dilantik pengundi Melayu

77 Comments Add your own

  • 1. Lion-O  |  June 27, 2013 at 7:22 am

    Tiba2 MCA ada hati nak bersuara.. KOMA

    Reply
    • 2. Fazillah  |  June 27, 2013 at 8:46 am

      Agree. The bear has woken from its hibernation. Why? Ada ke ianya desakkan dari their body snatchers.

      Reply
      • 3. MCA not wanted ma  |  June 27, 2013 at 8:44 pm

        So embarassing for the MCA. The Chinese of Melaka dont need you ma…. Let them fight their battles.

        MCA? What MCA?

        Reply
    • 4. Qalam Qabut  |  June 27, 2013 at 12:12 pm

      Aku tertarik dengan ayat terakhir artikel di atas…

      Presiden MCA Dr Chua menjelaskan tangan mereka terikat kerana partinya tidak mempunyai wakil exco dalam kerajaan negeri.

      Itulah padahnya jika kita tinggalkan secara total satu parti yang telah berjasa sekian lama dalam membela nasib kaum Cina semata-mata untuk mencari untung yang lebih besar. Satu perjudian yang telah gagal.

      Rugi yang akan dialami di Jonker Walk adalah kecil saja. Terimalah kenyataan yang manis akan bertukar pahit jika kita tidak menjaganya dengan betul.

      Reply
      • 5. islam1st  |  June 27, 2013 at 3:52 pm

        Tapi yang peliknya ada muka nak bercakap… tatau malu ka?

        Reply
    • 6. Setem  |  June 27, 2013 at 2:31 pm

      quote “Presiden MCA Dr Chua menjelaskan tangan mereka terikat kerana partinya tidak mempunyai wakil exco dalam kerajaan negeri.” unquote

      And your party slap your own MCA member with a 2-year suspenson for taking up UMNO Johore’s offer (with blessing from the Sultan Johore) to be part of Johore govt exco?

      quote “Pada sidang media yang sama, ketua pemuda MCA Dr Wee Ka Siong menegaskan bahawa “Jonker Walk bukanlah punca kepada kesesakan lalulintas yang berlaku di bandaraya Melaka”.”unquote

      The reason why Melaka govt wants to open the blardy road for one month is to assess whether traffic flow in central Melaka will improve by doing that, Dr Wee oi! Haih! Itu pun tak faham ke?

      quote “Beliau mahukan lalulintas di Jonker Street kembali disekat seperti sediakala agar kenderaan yang lalu lalang tidak menghindar kegiatan bisnes orang Cina.”unquote

      I dont understand why MCA still wnat to help orang Cina Jonker street who did not support MCA. Is MCA still blind to the fact that orang Cina no longer want MCA to look after their interests? MCA hasn’t learnt anything from the GE13 results? Shesh!

      Reply
  • 7. lol  |  June 27, 2013 at 7:24 am

    Ini bukan kali yang pertama mereka bantah. Dulu pun mereka pernah bantah bila usaha membenteras peniaga barang barang ciplak di Petaling Street yang dilakukan oleh DBKL.

    re: “…….. the rich cultures of Malaysia.”

    How to get “RICH CULTURE” by selling counterfeit products by the CINA but at the same time tarnishing the Country Image as one of the biggest counterfeit products peddlers in the world.

    Reply
    • 8. RCZ  |  June 27, 2013 at 8:03 am

      Maybe to the Cina in Malaysia, selling counterfeit products IS one of their rich culture! In addition to all the other kongsi gelap activities..

      Sampai bila Malaysia nak jadi sarang pirate? The peddlars are making tons of money of out stealing other people’s ideas!

      Funny Jerusubang vigilantes tak pulak kata selling counterfeit products low class ;p

      Reply
      • 9. Fazillah  |  June 27, 2013 at 9:02 am

        How can they admit when it involves their kind. Jaga orang sendiri sahaja. Pedulikan orang lain.

        Reply
      • 10. I am Mulan  |  June 28, 2013 at 11:19 am

        Thou shall not steal… begitulah salah satu kalimat 10 Commandments.
        Thou shall not bear false witness.

        Saya tak tahu mereka kat Jerusubang paham kedua2 kalimat di atas.

        Reply
    • 11. islam1st  |  June 27, 2013 at 3:54 pm

      Kandang Babi pun banyak juga sampai boleh ekspot!!!

      Reply
  • 12. Melayu Malaysia  |  June 27, 2013 at 7:27 am

    Aahhhh the bull-shitting MCA Presiden is voicing out his thoughts…. Really Soiled Lek, what culture are you talking about when the traders there are selling fakes and couterfeits????

    You do not have the support of the Chinese, not only in Malacca but all throughout the nation. Let the DAP speak out and spew their venom. MCA and you, should just a back seat. After all, you have promised not to take MCA allocated posts. So shut up.

    Melaka can just create another commercial centres like the many downtowns around the country and the Chinese can still go about their business of selling fakes, counterfeits and continue to harasss would-be buyers, just as they do in Petaling Street.

    As they operate without a business licence, why would they be given the opportunity to make make money, at the expense of motorists who p[ay taxes in the form of road tax, and other indirect taxes….

    Why don’t you see it as a business decision rather than categorize it as race-base action??

    Oh I know why? Must be the propaganda by you The Star, all pro-opposition and makes you into one….

    Likewise Liow Tiong Lai… you better shut up. The Malays prop you up and the Chinese TOTALLY reject you…. jangan jadi talam dua muka…. you majority votes is less than 500. Be a little bit more national in your approaches and not just race-based esp Chinese based.. Remember you are not the Chinese choice.. to represent them…. and again and also, I am monitoring your actions…my vote may not go to you next GE.

    Reply
    • 13. islam1st  |  June 27, 2013 at 4:02 pm

      Shame on the rejects to tell us all that counterfeit and fakes product are Chinese culture!

      Muka Tak Malu Pipi Tersorong-sorong!

      Reply
  • 14. sarah  |  June 27, 2013 at 7:46 am

    re : Presiden MCA Dr Chua menjelaskan tangan mereka terikat kerana partinya tidak mempunyai wakil exco dalam kerajaan negeri.

    This statement can be read as Padan muka, why you don’t vote for us, now we can only bantah bantah bantah. That it lah. You yourself create this problem and now we cannot do much because we have been sideline. (luka di letak garam tu, pedih.. hehhehheh)

    On the other hand it also show they try to wake themself and the chinese up. but the question remain. Is it tooooo late????

    :D sarah

    Reply
    • 15. NORLIN BINTI ARSHAD  |  June 27, 2013 at 8:23 am

      Betullah MCA, “Lu better tiam tiam sahaja, Olang Cina mana ada vote sama lu. “Kebanyakan kerusi yang lu memang adalah ehsan orang Melayu. Analisa yang dibuat oleh Helen Ang berdasarkan fakta yang nyata.

      Biar DAP yang memperjuangkan kepentingan Cina. Pada MB Melaka sekalung tahniah!. Tolong, jangan sekali kali berundur dan berkrompomi. PRU ke 13 mengajar kita buat baik macam mana pun, berkrompomi macam mana pun, hebat macam mana pun kita sebagai pemimpin, Cina akan mengundi Cina juga!

      PRU ke 13 juga membuka mata kita tanpa undi Cina, BN/UMNO boleh menang. Jaga sahajalah kepentingan Melayu/bumiputera dan kaum kaum lain yang menyokong BN. Mereka ini yang tahu membalas budi!

      Tolong buka mata ahli ahli UMNO. Kita kekurangan pemimpin ‘jantan’ seperti MB Melaka. Tolong tukar pemimpin pemimpin UMNO yang lemah dan lurus bendul dalam pemilihan pucuk pemimpin UMNO akhir. Yalah kalau anda semua mahu UMNO parti keramat terus hidup subur dan menang PRU ke14

      Reply
    • 16. li dosh  |  June 27, 2013 at 9:16 am

      Doubtful that the President MCA statement is a political statement to serve the rakyats interest. More like a personal statement to keep himself in his post in the party or being current in Malaysia’s political scene. Its just business really same like allowing and not doing nothing to the pro-DAP STAR newspaper. Its just business..sad

      Reply
      • 17. islam1st  |  June 27, 2013 at 4:05 pm

        CSL should stick to making videos!

        Reply
  • 18. Cikgu Kampong Muar  |  June 27, 2013 at 8:11 am

    Cikgu Kampong comes back.

    Cina memang sombong. Bila SUltan Johor minta wakil Cina dalam exco Johor, MCA juga yg menentang. Cina MCA lebih kepala besar dari Sultan Johor sedangkan mereka cuma menumpang ihsan SUltan Johor di Kesultanan Johor. Sekarang bila tiada wakil dalam exco Melaka, buat apa nak salahkan kerajaan Melaka. Buat apa nak melalak diluar, panggil media, lepas tu report kat SUHARAM (SUHAKAM) macamlah ditindas sangat menjadi rakyat Msia.

    1. Tak boleh ke bertolak ansur, duduk dalam exco dan sama2 majukan Melaka?

    2. Apa benda yg dikatakan “the rich cultures of Malaysia.” jika Bahasa Melayu teras bahasa kebangsaanpun tak tahu nak cakap?

    3. Apa bendanya “the rich cultures of Malaysia.” jika barangan buatan Malaysiapun mungkin hampir sifar?

    4. Apa kejadahnya “the rich cultures of Malaysia.” jika tidak mahu sama-sama belajar satu sekolah dengan India, Benggali dan Melayu?

    Orang Melayu banyak bertolak ansur dan mahu Cina duduk sama-sama di Tanah Melayu, tapi Cina sombong dan selfish!

    One Chinese from Hong Kong told me in London years back “Please show me any chinese in this world who do not practice cheating..”

    I dont like UMNO, but i hate arrogant and selfish Chinese!

    Reply
    • 19. I am Mulan  |  June 27, 2013 at 8:22 am

      Siapa kata tak ada barangan tempatan? DVD tiruan buatan Malsysia memungkinkan rakyat biasa menonton filem Hollywood!! Tak payah pergi Speedy beli DVD imported censored dan mahal!

      Reply
      • 20. sarah  |  June 27, 2013 at 9:00 am

        re : rich culture of Malaysia

        Sebenarnya mereka, orang china, ada banyak adat resam dan kebudayaan china yang diwarisi tetapi mereka sendiri yang membunuhnya. Berapa kerat sahaja yang memperjuangkan budaya sebenar masyarakat china di malaysia.

        Contoh yang terdekat, opera china. di pihak saya sebagai seorang melayu, saya melihat begitu banyak perkara yang boleh dikomersialkan, tetapi berapa ramai dari masyarakat china yang memandang dari sudut ini?

        Sebaliknya mereka cuba membentuk masyarakat melayu ke dalam acuan mereka yang melupakan budaya dan adat resam bangsa sendiri. Mereka memandang hina kepada masyarakat melayu kampung yang masih mengamalkan budaya kuno (dianggap sebagai orang ulu).

        :() sarah

        Reply
        • 21. i am mulan  |  June 27, 2013 at 12:03 pm

          “Sebenarnya mereka, orang china, ada banyak adat resam dan kebudayaan china yang diwarisi tetapi mereka sendiri yang membunuhnya. Berapa kerat sahaja yang memperjuangkan budaya sebenar masyarakat china di malaysia.”

          Do you know why many became Christians? Because Taoism is so leceh and superstitious.

          Chinese culture is so mixed up. The Chinese cannot differentiate between Buddhism and Taoism. Did the Budhha ask people to splash on giant temples and celebrations? No. In Penang there was once there were 2 Kuan Imm statutes looking at each other. Indian and Tibetian Buddhism stress on simplicity.

          What is very polite at a funeral? Show your ass when the coffin passes. The Chinese in Malaysia are so superstitios that everything about death is taboo. Macamlah depa tak boleh mati. And you can purchase salvation with cash. Like pay monk to chant. Pay tithes. People become Christian by buying a place in heaven. (Lucky Cina tak ramai jadi Islam… if not what will they do to Islam). You can buy a Buddha and a Jesus at a shop.

          Oh yes when you die, you have a right to put the pavilion on the road. The road become your grandfather’s road when you die. That is Chinese culture today.

          Reply
          • 22. Helen Ang  |  June 27, 2013 at 12:33 pm

            re: “Lucky Cina tak ramai jadi Islam… if not what will they do to Islam”

            Look what the DAP people are doing to PAS.

            Reply
    • 23. li dosh  |  June 27, 2013 at 9:01 am

      I think we shouldnt colour further the sosioeconomic sensitivity responsibility of the local government of opening the roads as malay and chinese debate because that’s exactly what DAP wants and MCA as usual only echo the DAP wishes as what its newspaper The Star is doing relentlessly. DAP should work for what the rakyat wants and not making the rakyat work for the DAP political masters whims.

      Reply
    • 24. islam1st  |  June 27, 2013 at 4:12 pm

      Samaja kan DAP ngan MCA…xdak beza!

      Reply
    • 25. AK47  |  June 28, 2013 at 6:41 am

      Cikgu Kampong Muar. Here is a short list of Chinamen who cheated a Chinaman that’s me. Mandarin speaking Chinamen more likely to cheat.

      1. My short Mandarin speaking architect, 62,from Bentong and trained in Adelaide, Australia connived with the plumber, electrical contractor and the main contractor to cheat.
      2. Recently, another Chinese contractor cheated me.
      3. A fruitseller whom I knew for many years sold me a bunch of bruised bananas by covering the bruised portion with a plastic bag.
      4. Yesterday, I bought a bunch of rambutans which was wet and some of them tasted funny. I do not know what this other fruitseller learnt from China.
      5. Taiwanese and Hong Kong Shanghainese textile manufacturers in Malaysia cheat. Taiwanese drug manufacturers cheat. The drugs only half as effective.

      The above is just a short list of my experience which is much longer.

      Reply
    • 26. AK47  |  June 28, 2013 at 8:10 am

      Cheating is big business in Malaysia. From big to small corporates owned by the Chinese, Malaysian Chinese. You listen to the ‘self-made’ stories of the Chinese tycoons and you will laugh. Their rationale for cheating is that they do it for their families and parents, but never for themselves. The first target is the Government and then their shareholders. Privately owned and listed companies are given the same treatment. The word ‘shame’ is unknown. Here is couple of real life cheating.

      1. A Chinaman with a degree became a salesman in a well-known motorcar firm and channeled all the business to his RM2 incorporated firm.
      2. A Chinaman convicted overseas for fraud, returned and acquired a listed company and walloped another RM200 Million.

      3. My youngest brother who got into Cambridge like the brilliant Lee Kuan Yew by the back door because of me, cheated at the examinations and was nearly sent down (expelled). The Senior Tutor told me, ‘ If not for you, Charlie, we would have sent him down.’

      And what do you think of the RM2 incorporated churches with self-appointed individuals

      Reply
      • 27. AK47  |  June 28, 2013 at 8:15 am

        And my sister-in-law who was a rinser in a hair-dressing salon in Jalan Imbi, Kuala Lumpur, established her own RM2 incorporated church and made tons and tons of tax-free money which she invested in London properties.

        And my experience with Malaysian Indians shows a higher ratio than with the Malaysian Chinese. From my personal dealings with the Malays, hardly any cheating.

        Reply
        • 28. AK47  |  June 28, 2013 at 8:24 am

          But before a Chinaman becomes rich, the norm is he cheats his employer before the age of 40.

          What do we expect of the employees of The Star who now short-change big time on their employer, the MCA.?

          Reply
          • 29. Helen Ang  |  June 28, 2013 at 8:27 am

            Don’t forget to factor in the RM2 church-founding bent that is so prevalent among them.

            If the employer still refuses to take action against the employee, the action has to be taken against the employer by the higher authorities.

            Reply
    • 30. AK47  |  June 29, 2013 at 12:56 pm

      My ex-wife of 50 years standing, my dead son-in-law, 39 years old, my elder and younger brothers, my Sri Lankan Tamil lawyer, etc. all told me they would not cheat me. They all cheated me blind when they saw the tons and tons of money.

      Reply
  • 31. Cikgu Kampong Muar  |  June 27, 2013 at 8:14 am

    Helen,
    I support you for better Malaysia!

    Reply
    • 32. Helen Ang  |  June 27, 2013 at 8:16 am

      Thank you.

      Reply
  • 33. Orang Sebarangan  |  June 27, 2013 at 8:36 am

    Apabila premis perniagaan orang Melayu banyak ditutup oleh kerajaan Pulau Pinang dari 2008 – 2013, orang Melayu terpaksa akur..

    Kenapa orang Cina di Melaka tidak buat perkara yang sama?..
    Di manakah semangat 1Selat? (saja malas sebut semangat 1Malaysia.. nanti dikata racist pula.. hehe..)

    Reply
    • 34. islam1st  |  June 27, 2013 at 4:14 pm

      Melayu bodo maa…Cina licik!

      Reply
      • 35. Helen Ang  |  June 27, 2013 at 4:58 pm

        re: “Cina licik!”

        Evangelistas are top of the class.

        Reply
  • 36. li dosh  |  June 27, 2013 at 8:43 am

    Some one should tell the Melaka CM that opening the roads to ease congestion alone might not be enough.

    In order to preserve the rich cultures there which really are the buildings, people as well as the narrow and winding roads there themseves and not only the economic activity of peddling goods, the CM could also abolish parking lots in front of the shop lots there as well as increase the parking lot fees nearby.

    Provide better public commuter service to serve both the average citizen and tourist in several designated area marked for tourism. Tourist dont go to Melaka town to buy freezers and washing machines, they can take the ‘beca’ or other community commuters services.

    Reply
  • 40. azhar  |  June 27, 2013 at 8:55 am

    MCA harus sedar mereka bukan lagi parti yang mewakili orang cina.

    MCA juga harus sedar mereka sepatutnya bersuara ketika peniaga melayu di pulau pinang disuruh tutup/tindas oleh kerajaan DAP kerana apa kerana mereka dilantik didalam kerajaan oleh orang melayu.

    menjual barang tiruan adalah satu kesalahan dimalaysia dan didunia.

    mengatasi kesesakan jalanraya adalah penting bagi semua pengguna lalulintas. kesesakan jalanraya tidak disukai /dibenci oleh pelancong kerana mereka datang bukan kerana itu.

    Reply
    • 41. islam1st  |  June 27, 2013 at 4:29 pm

      On the other hand they will call us kampungs to think so! So much of anti rasuah and uphold undang2 by the urban voters!

      Reply
  • 42. Mat  |  June 27, 2013 at 9:07 am

    Wonder, the name Jonker itself refers to Dutch. Then why is it cina biased rather than the Dutch? This is discrimination! In Holland, the have chinatown, in Melaka’s Jonker’s Street also have cinatown?

    Reply
    • 43. islam1st  |  June 27, 2013 at 4:30 pm

      Apa Cina Mahu Lagi?

      Reply
  • 44. konekjam  |  June 27, 2013 at 9:15 am

    That street in KL, the Petaling Street is causing a lot of jams and full of foreigners and counterfeit products. Makes Malaysia as a pariah when it involves fake n counterfeit. The Chinese are at it. Also very dirty and very unhygienic. Plse also close Petaling Street.

    Reply
    • 45. islam1st  |  June 27, 2013 at 4:35 pm

      Tempat kongsi gelap la tu! But no the urban voters wants better governance and transparency which BN is lacking. But when the gov of the day tries to put public order in place these well informed law abiding citizen makes noise and berlagak samseng!

      Reply
  • 46. acap  |  June 27, 2013 at 9:22 am

    “Rich cultures of Malaysia” my foot!
    Malaysia as a country don’t even have a unified culture.

    Malaysia is only a loose association of cultures of races and tribes, imported from Tamil Nadu and Kwangtung, Kerala and Fujian;

    Having a collection of experts of foreign languages and costumes languishing in self-contained cocoons. A tenuous conglomeration of estrange peoples.

    Reply
    • 47. islam1st  |  June 27, 2013 at 4:36 pm

      At most we live separates lives!

      Reply
  • 48. kak mar  |  June 27, 2013 at 9:28 am

    In Penang, the CM directed one of its majlis bandaran to get rid of stalls and hawkers by the roadside (forgot which road) citing road safety and congestion. It so happens that majority of those hawkers were malay or mamak. Did the Chinese or even MCA fight for them in the name of justice? Or did they beat their drums and yelled “racist” at the Penang CM? No.. No.. Why? Becasue those hawkers are non-chinese. So they dont care.

    Now the almost same thing happened in Melaka. But the new CM Idris haron did not issue directive to close down the shops/stalls. They can still operate thier pirated goods business. He was just opening up the roads to ease traffic congestion. I have been to that area few times and it is really a mess with traffic being blocked cannot enter jonker street. But suddendly DAP and MCA make so much noise. Why? BEcasue the traders are chinese.

    I hate to sound racist, but that is the reality. And for the 95% Chinese who did not vote MCA/BN – tough luck. Go cry on DAP’s shoulder. And MCA – jangan jadi muka tak tahu malu… the chinese voters clearly rejected you. So they have told you in your face “we do not want you (MCA) to represent us”.. So Dato Chua and Dato Liow why you so tak malu terhegeh2 want to help them?

    Don’t you remember a few month before GE13, Ng Yen Yen was there in Jonker street and she was jeered and booed at by the Chinese? Betul2 tak tahu malulah this MCA.

    Reply
    • 49. Helen Ang  |  June 27, 2013 at 9:31 am

      re: “Ng Yen Yen was there in Jonker street and she was jeered and booed at by the Chinese”

      Thanks Kak Mar. I will mention this in my next posting.

      Reply
    • 50. islam1st  |  June 27, 2013 at 4:53 pm

      Kak Mar come and visit Raja Uda and see how double standard CM Malaysian First Penang. The Chinese businesses in Raja Uda has been blocking road and alleys for so long and nothing is being done. Kebersihan jauh sekali but yet the Chinese businesses get to prosper there. The Malays businesses mcm Kak Mar cakap kat atas!

      Reply
  • 51. AK47  |  June 27, 2013 at 10:20 am

    Cikgu Kampong Muar. As I do not indulge in cheating my whole life, I agree with you about the cheating Chinese. I was hit by my own wife of 50 years standing, my son-in-law, my brothers, nephew, lawyers, etc. It seems there is no morality amongst the Chinese these days.

    Reply
  • 52. zack  |  June 27, 2013 at 10:25 am

    Next is kedai-kedai jual arak, rumah-rumah urut dan disko-disko. Melaka is like Bangkok now, not anymore in the future I guess. People teguk arak terang-terangan. The new MB will be Taliban. Serve you right haha.

    Reply
    • 53. islam1st  |  June 27, 2013 at 4:54 pm

      Sneaky nampak zack…ambil peluang baling batu sembunyi tangan nampak!

      Reply
  • 54. nizam  |  June 27, 2013 at 11:12 am

    Idris Haron better sticks to his gun. Jangan nak berubah – ubah.

    MCA has not learnt anything. Let DAP handles this.

    Reply
    • 55. Setem  |  June 27, 2013 at 2:34 pm

      Yeah….we’ve told Idris Haron to stick to his gun.

      Reply
    • 56. islam1st  |  June 27, 2013 at 4:59 pm

      MCA is the new DAP poodle!

      Reply
  • 57. FikirTajam  |  June 27, 2013 at 11:38 am

    Helen,

    Really support your ideas for a better Malaysia!

    Keep it up!

    Reply
  • 58. Ismail  |  June 27, 2013 at 12:05 pm

    Jonker street? or Joker Street… What a joke by the joker of MCA, tiba-tiba MCA nak jadi hero. CSL,LTL,WKS, this is not the correct way to get people behind you again, think of something different, remember are they your supporters?

    When don’t MCA gives suggestion to the Malacca CM on how to make the place real “Malaccan showcase”, kalau sekadar barangan tiruan, buat malu orang Malacca sj.

    Reply
    • 59. islam1st  |  June 27, 2013 at 5:04 pm

      Come to think of it…who are these rejects speaking for really?

      Reply
  • 60. maae  |  June 27, 2013 at 12:59 pm

    Hi Helen,

    1. Tak perlulah MCA sibuk bersuara. Selama ini pun, mereka telah lama meninggalkan kawan karib nya,, UMNO, di biarkan berjuang sendirian ! MCA hanya berlakun….

    2. Rich multi culture or purely chinese culture? Lihat kain-kain pemidang dalam setiap program MCA. Ada kah B. Malaysia di papar-utamakan? Amat pedih bila PM di hina sebegitu rupa merasmikan acara. Sakit hati bila melihat nya. Helen pernah paparkan kebenaran nya. Sudah lama di praktikkan.

    3. Tutup saja jonker street. Gambaran yang tidak baik suasana majmuk Malaysia di mata antarabangsa. Tidak seoerti kata CSL. Boleh di buka semula jika kriteria merangkumi semua budaya bangsa. Begitu juga petaling street.

    4. Soalan peribadi untuk Helen : Benarkah perbuatan melampau kaum cina sekarang akibat pemimpin-pemimpin Melayu mementingkan diri? Atau pengaruh utama pemimpin – pemimpin pembangkang melayu? Atau kaum cina sememang nya begitu rasis, angkuh umpama meniru lagak yahudi zionis?

    Harap Helen dapat jawab dalam bentuk analisa. Tq.

    Reply
    • 61. Helen Ang  |  June 27, 2013 at 1:10 pm

      re: MCA “telah lama meninggalkan kawan karibnya, UMNO, dibiarkan berjuang sendirian!”

      Rasa-rasanya begitulah.

      re: “Amat pedih bila PM di hina sebegitu rupa merasmikan acara. Sakit hati bila melihat nya.”

      Orang Pulau Pinang melampau. Dah lah PM berusaha mengucap sepatah dua kata dalam bahasa Mandarin, dema pula menuntut kenapa tak bercakap Hokkien.

      Reply
      • 62. islam1st  |  June 27, 2013 at 5:11 pm

        Kalau cakap dema komplen baju manchu la apa la, macam2… bila orang tanya Apa Cina Mahu marah… cakap la.. apa lu olang mau sebenarnya?

        Reply
    • 63. Setem  |  June 27, 2013 at 2:37 pm

      I agree with your point 1, maae.

      MCA very seldom came to the defense of UMNO when UMNO was attacked all right and left.

      MCA is really stupid for trying to help Cina Jonker who never supported MCA and who was alleged to jeer and boo MCA’s Wanita Ng Yen Yen when she was there during the GE13 campagin.

      Now this MCA dah buat aku naik darah.

      Reply
    • 64. AC-DC  |  June 27, 2013 at 6:33 pm

      Idris sudah buat gostan la.

      Reply
  • 65. Hanafi  |  June 27, 2013 at 1:01 pm

    Aiiyaaa….. MCA ada lagi ka?????….Aiiiyaaa itu jonker INIKALI kasi UBAH laaaaaa…… apa bikin kat tengah jalan… kasi bikin tepi jalan maaa….. cali itu lapang punya tempat maaaa….. gua bayar roadtax maaa… gua mau guna semua jalan maaaa. MAna biole tutup itu jalan maaa….. INIKALILAH kasi UBAH maaaaa….. Gua sokong MB Melaka maaaa……..

    Reply
    • 66. islam1st  |  June 27, 2013 at 5:14 pm

      Lu keletat kecik maa.. itu towkey sama taiko jonker street keletat busat2 wor… kitaolang sukak la mau tutup ini jalan… agaknya jawab diorang!

      Reply
  • 67. alwieabdullah  |  June 27, 2013 at 3:34 pm

    ibarat seekor anjing tua takde gigi MCA ni…
    menyalak aje lebih…
    elok ignore aje….

    Reply
    • 68. islam1st  |  June 27, 2013 at 5:14 pm

      Tin Kosong kan bunyi kuat!

      Reply
  • 69. islam1st  |  June 27, 2013 at 3:49 pm

    What MCA??!

    Reply
  • 70. I.D.Assingkiri  |  June 27, 2013 at 4:48 pm

    nampak sangat MCA-DAP sepakat. entah apa lagi yang mereka sepakati di belakang DSN?

    Reply
    • 71. islam1st  |  June 27, 2013 at 5:15 pm

      Tepat!

      Reply
    • 72. lol  |  June 27, 2013 at 10:19 pm

      Dah lama dah saya katakan pekara ini…

      Reply
  • 73. Aku Pelat  |  June 27, 2013 at 7:03 pm

    Tindakan mana-mana kerajaan negeri mahupun PBT untuk menutup atau memindahkan tapak pasar lambak atau pasar malam demi tujuan menghalang kesesakan lalulintas amatlah dialu-alukan. Bukan di Jonker Walk sahaja, malah di tempat-tempat lain juga. Sekurang-kurangnya kenderaan seperti ambulans, jentera bomba serta polis mampu bergerak lancar ketika waktu kecemasan. Lakukan secara adil tanpa mempunyai agenda tersirat.

    Pihak berkuasa juga perlu menghapuskan budaya Shanzai secara menyeluruh yang dibawa dari negara tanah besar China ke negara ini. Selama mana kerajaan mahu menjadikan rakyat di negara ini seperti rakyat di negara China.

    http://law.unh.edu/assets/images/uploads/pages/hennessey-campbell-law-review.pdf

    Sungguhpun penjualan barangan cetak rompak seolah-olah mata pencarian kepada rakyat serta menjadi industri di negara ini, ianya perlulah dibendung. Budaya Shanzai menjadi penghalang kepada rakyat untuk menjadi inovatif bagi menghasilkan produk tempatan sendiri. Pihak berkuasa juga perlu memastikan semua bazar Chinatown dan Uptown tidak menjual barangan cetak rompak.

    Di negara China, amalan budaya Shanzai dihalalkan demi memastikan rakyatnya yang berpendapatan rendah supaya mampu memiliki produk jenama mewah dalam bentuk tiruan. Ketamadunan masyarakat Cina selama beribu tahun memang diakui. Tetapi menjelang alaf baru, masyarakat Cina berasa terlalu selesa dengan pencapaian nenek moyang mereka sehinggakan mereka terpaksa mencuri idea penambahbaiakan yang dihasilkan ketika alaf baru oleh negara Jepun, Korea Selatan, Eropah mahupun Amerika dari hasil inovasi mereka sendiri yang terdahulu . Lihat sahaja isu penciplakan rekabentuk bangunan yang dibina di negara China.

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2258975/Chinese-fakeaway-How-worlds-famous-buildings–cities–cloned.html

    Secara positifnya, ia mampu membendung rakyat di negara China dari melancong serta berbelanja di luar negara. Tetapi dari segi etikanya, ianya menjadikan rakyatnya berpura-pura seolah berada di luar negara serta tidak menghormati hasil ciptaan pereka asal sesebuah rekabentuk tersebut. Rakyat di negara China tidak peduli kepada telur tiruan, susu tepung tiruan, mahupun produk tiruan lain asalkan mereka mampu membeli dengan harga yang murah. Mereka juga tidak peduli kesan sampingan di atas penggunaan barangan tersebut. Ini berlaku kerana faktor populasi penduduk negara China yang tinggi. Bagaimana mereka mampu untuk menghasilkan produk tulen dengan skala besar serta mempunyai harga yang berpatutan demi meneruskan survival mereka. Jika dilihat dari hasil keagungan tamadun China terdahulu, adalah tidak mustahil untuk mereka menghasilkan pelbagai inovasi ketika alaf baru. Tetapi di atas faktor memuaskan hati populasi penduduk mereka yang ramai, maka jalan pintas yang dipilih.

    MCA seharusnya perlu sedar sejak dahulu lagi. Budaya yang diimport ke Malaysia telah wujud ketika MCA masih bernyawa lagi. Masyarakat Melayu-Islam juga perlu sedar; berniaga,membeli serta bersubahat dalam urusniaga barangan yang mempunyai hak rekacipta juga adalah salah disisi Islam.

    http://muis.ismaweb.net/2010/05/hukum-membeli-barangan-cetak-rompak/

    Sekiranya kerajaan berhasrat menggalakkan rakyatnya untuk mampu memiliki sesuatu produk itu, kerajaan seharusnya menggalakkan inisiatif kepada peniaga tempatan untuk mereka produk tempatan sendiri tanpa meniru secara bulat-bulat produk asalnya. Letaklah jenama sendiri tanpa mengklon rekabentuk lain. Hasilkan kenderaan mampu milik, gajet mampu milik atau apa-apa produk lain menggunakan inisiatif rakyat sendiri tanpa mencuri harta intelek syarikat lain. Saya akui bahawa kerajaan telah memulakan inisiatif tersebut. Tetapi penerimaannya dikalangan masyarakat masih belum mengatasi budaya cetak rompak yang berleluasa di negara ini.

    Memang diakui kini budaya penjualan barangan cetak rompak kini menular dikalangan peniaga Melayu di bazar-bazar Uptown dan pasar malam di kawasan Melayu. Jika difikir secara logik, kemunculan awal bazar Uptown ini rata-ratanya di kawasan bandar. Saya tidak menyalahkan masyarakat Cina kerana membawa budaya ini ke dalam perniagaan masyarakat Melayu. Tetapi jika diteliti, kebanyakannya pembekal barangan tersebut kebanyakannya adalah kaum Cina. Peniaga Melayu hanya mengambil jalan mudah untuk menjana perniagaan mereka tanpa mereka sedari bahawa mereka telah terlibat di dalam urusniaga yang tidak digalakkan mengikut hukum syarak. Kepada peniaga Melayu, biarlah lambat kaya, biarlah untung sekupang asalkan perniagaan mereka adalah dari sumber muamalah yang halal.

    Kerajaan juga kena bersikap lebih tegas dalam membendung penjanaan ekonomi melalui cetak rompak . Penguatkuasaan perlu dijalankan secara menyeluruh tidak mengira mana-mana bazar termasuk Uptown mahupun kedai atau perniagaan online. Kita tidak mahu Malaysia akan disamakan seprti China, Taiwan dan Thailand terkenal dengan amalan budaya Shanzai. Kerajaan juga jangan mengambil jalan mudah untuk membiarkan pesakit yang datang ke hospital kerajaan untuk menelan ubat-ubatan yang diimport dari negara China atau negara pengeluar lain kerana kos yang lebih murah walhal ianya lansung tidak meredakan kesakitan.

    Berbalik kepada isu diatas, tidak ada apa yang perlu diperjuangkan untuk mengekal budaya Malaysia yang nampak indah dari segi rupanya sahaja seperti di Jalan Petaling, Jonker Walk mahupun tempat lain sekiranya isi budayanya adalah hasil rompakan harta intelek seluruh dunia. Tidak perlulah kita bernostalgia sekiranya sesebuah jalan itu hanyalah bekas sarang pelacuran mahupun kumpulan kongsi gelap kerana tidak ada apa yang hendak dibanggakan kepada dunia.

    Reply
    • 74. Helen Ang  |  June 27, 2013 at 7:13 pm

      re: “Mereka (orang Cina) juga tidak peduli kesan sampingan …”

      daripada kelakuan buruk dan tabiat dashyat mereka sekarang, terutamanya dalam bab menipu, membohong, cakap berbelit-belit dan putar alam.

      Mereka merosakkan orang Melayu yang disentuh mereka. Itulah dilema dan tragedi tanah ini.

      Reply
    • 75. I am Mulan  |  June 27, 2013 at 8:33 pm

      Orang Cina sebenarnya sangat-sangat mempercayai tahyul dan magis. Dah berapa kali kita dengar kes wanita dirogol oleh tabib.

      Yang jadi Kristian pula, ada tahyul mereka pula. Mereka anggap Yesus bagaikan ahli sihir seperti Harry Potter. Kalau kamu menghadiri servis dalam Bahasa Hokkien, nescaya kamu akan nampak hadirin yang sembahyang niat dapatkan telefon bimbit, kereta dan parking.

      Malahan seorang paderi dari England berkata dia terkejut dengan kekiasuan orang Kristian Cina Pulau Pinang yang meminta dia sembahyang niat mencari parking, membeli kereta dsb. Servis di Pulau Pinang berjam-jam dan meleret-leret tak seperti di England.

      Jesus orang Cina umpama pengganti tuhan Tao. Orang Cina dah biasa “kelakuan buruk dan tabiat dashyat mereka sekarang, terutamanya dalam bab menipu, membohong, cakap berbelit-belit dan putar alam.” walaupun di hadapan Allah.

      Reply
  • 76. I am Mulan  |  June 28, 2013 at 8:45 am

    Page 8 Star
    Our beloved Lord Tokong has vowed to save Jonker Street from the evil UMNOnites.

    Reply
  • 77. labulabi  |  July 2, 2013 at 4:27 pm

    aku pun meluat tengok… kenapa bangsa melayu meniaga kat penang dibuat macam hamba abdi… padahal tanah ini melayu punya…. kau bangsa cina kena sedarlah sikit… kalau bangsa kau tak ada kat bumi melayu ni pun… tak menjejaskan langsung… jangan nak berlagak di negara orang…..

    Reply

Dijemput memberi komen anda

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Recent Posts

My blog, my like

Helen Ang

RSS Celah Gelegar

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

RSS Info Watan

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Archives

Pengunjung

  • 8,289,166 hits

Kalender


%d bloggers like this: