Posted in Evangelista Bintang Tiga

Sekali lagi tercetus polemik ‘pendatang’

Mungkin hanya NST sahaja yang dikecualikan. Semua media tempatan aliran bahasa Inggeris yang lain nampaknya condong kepada pembangkang, termasuk juga Yahoo! Malaysia.

Rujuk silang ‘Barisan Nasional – losing the online news platforms‘ (blog Jebat Must Die, 27 Jun 2013)

Baru-baru ini, Yahoo! menyiarkan sebuah rencana oleh Kee Thuan Chye yang bertajuk ‘MCA with Nowhere to Go’.

Yahoo! Malaysia siap menyediakan tapak blog berjudul ‘Bull Bashing’ bagi Kee untuk bersuara setiap minggu. Nama blog Yahoo! tersebut sempena judul-judul buku yang dikarang oleh Kee Thuan Chye — ‘No More Bullshit, Please, We’re All Malaysians’ dan ‘Ask for No Bullshit, Get Some More!’

Kee-Thuan-CHye-book-launch

Membincangkan masa depan MCA yang malap, Kee menulis di Yahoo! pada 24 Jun 2013:

“… even if the MCA ceased to be, it wouldn’t matter. GE13 proved that to be so. […] If it continues to deny that things have changed and that the electorate has moved on, it will be doomed. It will become a party that is all messed up with nowhere to go.”

Dalam pada itu, dia mengesyorkan agar MCA bertindak dengan lebih keras lagi dalam mempertahankan hak-hak masyarakat Cina demi membuktikan bahawa parti tersebut benar-benar mewakili kepentingan golongan Tionghua.

Tulis Kee:

“Of course, it could now prove itself to truly represent the Chinese by being more vocal about matters that disfavour the community, such as racially discriminatory policies and practices, cronyism and rent-seeking.”

Rencana blog nukilan Kee ini telah diFacebook sebanyak 170 kali.

TonyAwangSelamat

Isu Jonker Walk masih meleret

Awang Selamat hari ini mendakwa bahawa Tony Pua mungkin terlalu “mengambil mudah kesabaran orang Islam, yang ada batasnya”.

Lidah pengarang Utusan memberi nasihat kepada Tony “jika beliau tidak suka dengan suasana dan kewujudan pasar Ramadan di negara ini, elok sahaja beliau berhijrah ke Taiwan atau Hong Kong. Tentu lebih bahagia dan makmur hidup di sana daripada di tanah air ini”.

Beberapa buah portal berita telah mengulas ruangan pojok Awang Selamat itu.

Hannah Yeoh TwitterTony migrate

Sejak dua menjak ini, nada penyokong pembangkang semakin kuat dan nyaring. Pertuturan mereka tidak dapat lari daripada mencarut dan memaki-hamun.

Cuba kita berbalik kepada apa yang diperkatakan Awang Selamat tadi — “Tentu lebih bahagia dan makmur hidup di [negara lain] daripada di tanah air ini”.

Adakah ia tidak benar bahawa si Dapster seolah-olah teramat benci pada apa-apa sahaja yang ada kaitan dengan ciri keMelayuan negara ini manakala si Jerusubangite pula berkiblatkan negara-negara Christendom?

Apakah mereka ada “bahagia” hidup di sini?

Wong Chun Wai (chunwai09) on Twitter 2013-05-25 10-26-24
.
Profil Twitter Wong Chun Wai: “peminat Arsenal, membaca majalah
Economist (terbitan London), mencintai ibukota England”
.

Author:

I have no Faceook or Twitter.

51 thoughts on “Sekali lagi tercetus polemik ‘pendatang’

 1. Dear Helen…

  i would say that it’s the zionist/jesuits yg dah tak sabar2 lagi nak menguasai malaysia

  tahun 1998 mereka gagal…
  16 sep 2008 mereka gagal…
  pru13 50513 mereka gagal…

  kempen bersih pun gagal….
  kempen black505 pun gagal….

  sekarang melalui anak emas dapters evangelist, mereka tidak akan berselindung lagi, membuka topeng menunjukkan wajah sebenar utk mengapuskan apa2 sahaja faktor yg boleh menghalang tercapainya new world order

  sebagaimana kita (para pencinta keamanan) masih sabar berhadapan dengan mereka, tapi cacing dlm perut mereka tu sudah betul2 kepanasan, apatah lagi setiap detik terpaksa berhadapan dengan org2 macam you…. hajat dihati nak tengok org benci you.. tapi makin ramai pula yg sealiran dgn you…

  1. deep in my heart, i felt very sorry to see many of our fellow chinese malaysian whom have been aggressively brain-washed to hate other malaysian

   they deserved to live in harmony, peace of mind and soul happiness side by side with others

   but this dapters evangelist n d gang have ruined and washed away their hope and dream, therefore many of them (including many of malays and indians as well) live their life in a fake illusion

   do they really happy when every minute and second keep thinking of how to spread more and more hatred (and lies) to as many people as they could??

   mereka sudah sakit jiwakah??

 2. Izinkan saya memberi sedikit ulasan berkaitan politik semasa Malaysia dari kacamata saya.

  Mungkin pihak pembangkang terutamanya Cina DAP menyangka sokongan yang tidak berbelah bahagi masyarakat Cina kini memberi peluang kepada mereka untuk melakukan serangan-serangan berterusan terhadap kepentingan Melayu dan Islam. Cina DAP juga berasa selesa mereka disokong oleh Melayu PKR dan PAS. Ini membolehkan Cina DAP melangkaui batas yang sebelum ini mereka tidak berani untuk sentuh.

  Suara majoriti Melayu dan bumiputera tidaklah sebising dan selantang Cina DAP namun mereka masih membentuk suara majoriti.

  Golongan majoriti Melayu dan bumiputera ini akan menghasilkan generasi akan datang yang tidak akan lebih ‘apologetic’ dan ‘silent’ dalam luahan hati mereka.

  Maka itu, 5 ke 10 atau lebih generasi Melayu dan Bumiputera akan datang akan diingatkan kepada saat ini dan segala perlakuan Cina DAP ini yang melampaui batas akan akhirnya merugikan masyarakat Cina dalam jangka masa panjang.

  Politik masyarakat Cina perlu lebih jujur dan berkongsi hasrat untuk hidup bersama-sama dalam negara ini.

  Masyarakat Melayu Islam dan bumiputera tidak susah untuk dipuaskan hati mereka. Yang mereka minta adalah janganlah bermuka-muka dengan mereka dan berlaku jujur dalam perlakuan. Ini semua musnah selepas PRU 13.

  Sejujurnya, saya dari zaman remaja saya sentiasa berfikir mengapa perlu masyarakat Cina diberi sokongan oleh saya melalui undi kepada BN. Dengan hati yang terbuka dan jujur, saya mengingatkan diri saya bahawa kita semua manusia dan perlu tinggal bersama-sama didalam negara ini. Masa depan kita semua , kita sendiri yang membentuknya, bukan orang lain. Maka itu saya dengan lapang dada menerima perkongsian kuasa masyarakat Cina dalam kerajaan Melayu Islam bumiputera. Demikianlah justifikasi saya semasa remaja dulu.

  Namun sekarang saya telah dewasa dan hati saya tidak seperti dahulu lagi selepas PRU 13.

  Saya fikir bukan saya seorang sahaja yang berpendirian begini tetapi majoriti Melayu Islam dan bumiputera.

  Nasihat saya kepada masyarakat Cina, perbetulkan struktur politik kaum Cina dan matlamatnya. Kaum Melayu majoriti sudah penat untuk sentiasa bersangka baik tetapi dibalas dengan tikaman pisau di belakang.

  Majoriti senyap amat memerhatikan perkembangan politik semasa walaupun tidak seriuh dan sebising Cina DAP.

  Melayu Bandar.

  1. Kenapa perlu tulis karangan panjang-lebar yang tak ikhlas? Say it directly:

   “Kalau tak undi Barisan Nasional, anda patut dibenci”.

   1. Dengan ikhlas, kalau kaum Cina berterusan dengan keangkuhan dan pendirian “mencari gaduh” dengan lain-lain kaum, anda patut dan sememangnya dibenci

 3. DAP, kesabaran melayu ada batasan nya, keris yang tersarung, jangan dipaksa untuk dihunuskan……

 4. Helen and team,
  MCA is no more relevant if they are still arrogant and ignore Sultan’s request to work together.

  MCA relevan atau tidak, tidak penting bagi Melayu sekarang ni. Kami mahu terus bangunkan Malaysia dengan masyarakat lain.

  Sungguh mengharukan, Kenapalah Malaysia ada Cina DAP yang sentiasa negatif. Jika Melayu Islam Malaysia melayan Cina seperti rakyat Ronghiya dihalau, dibunuh, dibakar rumah etc bolehlah TERPEKIK seluruh dunia. Hidup di Tanah Melayu ni penuh dengan kemewahan. Saya rasa masyarakat India, Melayu dan Bumiputra Sabah Sarawak lebih jauh miskin dan daif dari bangsa Cina “penumpang” Malaysia.

  Maaf Helen,
  CINA TAK PERNAH BERSYUKUR DAN BERTERIMA KASIH!

  Bersyukur dan berterima kasih bukan bermakna kita korbankan integriti dan professionalisma. Korupsi harus terus diperangi. Ketelusan dan hak asasi bukan bermakna kita bakar Malaysia yang ditunjang oleh Melayu Islam.

  Cina perlu bersyukur dan berterima kasih kerana Melayu Malaysia ini beragama Islam. Islam mengajar orang melayu berakhlak dan menghormati orang lain walaupun musuh keparat.

  Cuba bayangkan jika Melayu tiada ISLAM, sudah tentu sudah lama CINA DAP akan jadi rakyat ronghiya versi ke2.

  Masa saya kecil dahulu tahun 1970an, semua orang kampong saya (100% orang Melayu Islam) membeli barang di kedai Ah Seng, Melayu tak boikot dan bakar kedai AhSeng pun. Ah Seng boleh hidup happy. Bila Ah Seng sakit, Melayulah yang datang tolong, beri ubat dan bawa ke rumah sakit. Bila Ah Seng meninggal dunia, kami bantu keluarga AH Seng. Mana pengkhianat negara bernama DAP?

  Kami mahu Ah Seng tahun 1970an/80an dulu, bukan Sam-SENG!

  Pergilah berhijrah atau balik sahajalah ke Tanah Besar China atau ketawalah sepuas hati di Taiwan, Hong Kong atau Macau supaya Melayu, India dan Bumiputra Sabah/Sarawak boleh bekerjasama bangunkan Malaysia.

   1. their malay so bad.. the english also below my sekolah kebangsaan english standard.. now i understand why these jerusubangite need english medium schools which i assume to be special schools for retards where the english medium means the sign ‘Jangan beri makanan kepada para anglofil cacat’ are in english.

    1. Aside from their bad command of language, I really can’t point to any good things about them either.

    2. semakin mereka menghina Tun M, semakin panjang umur, semakin banyak rezeki, masih sihat walafiat, masih kuat bertenaga, masih mampu pandu kereta sendiri, masih lagi aktif memberi input kepada kemakmuran negara, masih berpeluang tengok anaknya jadi MB Kedah “berlawan” dgn anak LKS di penang……..

     ………….dan Tun M akan sentiasa menjadi mimpi ngeri kepada Dapster evangelist…..

     1. re: “semakin panjang umur, semakin banyak rezeki, masih sihat walafiat, masih kuat bertenaga”

      … dan tambah lagi wajah ada seri pula tu.

      LOL. What you say it’s true. TDM will live to be 100. Padan muka Dapster.

 5. Sebelum PRU 13, saya tak terfikir langsung untuk memboikot perniagaan kaum Cina. Apabila kaum Cina menzahirkan “permainan kotor” mereka dengan menunjukkan ketidaksudian mereka untuk berkongsi kuasa dengan orang Melayu Islam, maka, sekarang saya sudah mula memboikot perniagaan orang Cina dan ini akan saya lakukan untuk selama-lamanya.

  Bagi orang Cina yang benci sangat dengan orang Melayu, sila berambus dari negara yang tercinta ini. You are no longer welcomed. Should you leave, all I can say is good riddance to you, you will not be missed.

 6. Adakah terdapatnya perkataan dan konsep “syukur” dalam bahasa dan budaya Cina? interesting to know if there is one don’t you think?

  Helen, just to let you know, I only have one Chinese friend who communicates with me regularly now. The others whom I used to help before have now kept away. That puts me in good stead for I now know what values those who professed to be my friends have.

    1. You’re right. I made a typo.

     But for the DAP sec-gen, it’s a sole exception that’s true tho (sembahyang dua iman). Like haiwan dua alam.

     When he wants the Chinese-Chinese votes, he can go to Buddhist temple with Betty Bald.

     When he wants the Christian votes like during Sibu by-election, he talks like a pastor (captured on YouTube).

     1. Is LGE a Buddhist or a Christian or dua agama? I don’t know and I want to know.

     2. Senang je Helen, itu bererti sidia telah dan sedang melacurkan agama demi kuasa politik….

      These are not God fearing people (as they claimed to be).. A shining example a hypocrite

 7. the jonker street thing spilled into the forum pencakar langit where dapsters started making the issue as a malay vs chinese thing.

  despite hating to be told to migrate.. which they should since they hate malaysia so much.. they have resorted to tell Idris to balik kampung Masjid Tanah and the jungle..

  the dapster as usual takes racism to new level.. while the ultra malays graciously request them to migrate to say Australia or London which Im sure many would.. they are telling Malays to balik kampung or the jungle.. meaning the Chinese DAPster do dehumanize the Malays altogether.

  1. the Cina datang sini pun sudah kaya maa, mana ada anak coolie. Semua datang naik kapal Cheng Ho, semua bangsawan dan hartawan.

   BTW masa Cheng Ho sampai, dia tengok itu Sakai meeting atas pokok!

   1. its all perception.. white australians think asians will take over although whites dominate the economy and politics…. but the immigrant kiasu mentality and the anglophile superiority plus the sham 5000 years chinese civilization pride has made the Malaysia chinese a really confused lot.

    the fact is.. the malays will inevitably catch up and the myth like melayu malas, tak pandai berniaga and tak pandai matematik will evaporate… that day will come and they fear it and will not accept it…. the chinese are not stupid.. the Chinese in Thailand and Indonesia ade smart embraced the locals and become richer and more prosperous than the Malaysian Chinese who ran away from Malaysia but ended up picking fruits and wash dishes or work in normal blue collar jobs in Australia or UK and turn aghast that their Bahasa Indonesia speaking counterparts drive BMW in Sydney while they take the bus… but the Malaysian Chinese and Singaporean Chinese… live under a Chinese Coccoon thinking they could isolate themself from the mainstream south east asia natives with the anglophile opium that will waste them away from the inside out.

    The melayu.. whether become islamists or even liberals (who are still rejected and unacknowledged by anglophile chinese), will bulddoze go claim the supremacy over Malaysia, politically and economically.

    1. Sebenarnya cina dah mula takut dengan melayu. We have become a better race because we are smarter now. Perniagaan melayu pun dah berkembang, bijak pandai bertambah.

     Cina dah mula rasa threatened by the malays.

     Being the cowards they are, ini saja cara yang mereka tahu. They are bodoh whether they graduate from oxford or cambridge. Mereka akan hafal apa yang patut, sit for exam and regurgitate. Keluar exam hall satu benda pun tak tahu.

     Sorry helen – the above statement does not include you.

     1. Mereka hafal apa yang patut, sit for ezam and regurgitate….itu betul. Sangat-sangat betul….

      :D sarah

     2. its not about us better than them.. they are afraid because we can be as smart as them

    2. “…more prosperous than the Malaysian Chinese who ran away from Malaysia but ended up picking fruits and wash dishes or work in normal blue collar jobs in Australia or UK…”

     http://en.wikipedia.org/wiki/Penny_Wong

     ‘She is also the first person of Asian descent to assume the role of the Leader of the Government in the Senate, effective from 27 June 2013’

     By the way, you will be surprised how much they pay blue collar workers.

     ‘According to a report released yesterday, blue-collar workers earn an average $1229 a week (RM14,000 month) – a record $144 more than those working behind a desk.’

     Read more: http://www.news.com.au/money/money-matters/new-rich-are-australias-tradies-miners-and-construction-workers/story-e6frfmd9-1226345358887#ixzz2XlUhpHPx

     So before you look down on your Malaysian friend who is running his electrician business in Sydney or driving a lorry in a mine somewhere in the outback, he or she is likely earning much more than you.

   2. sejak dari zaman dahulu – raja2 melayu nusantara dan maharaja2 tanah besar cina adalah sahabat baik

    tetapi………. revolusi komunis oleh dr sun yat sen telah memusnahkan semua kenangan lalu…. maharaja cina pun sekarang hanya sekadar boleh dilihat dlm drama2 dan filem2 saja

    so camna orang cina nak menghargai kedaulatan seorang raja setelah maharaja mereka telah di “ngap” oleh sun yat sen n d gang

    cheng ho adalah seorang panglima ternama lagi taat, membuat hubungan diplomatik yg sgt baik dgn para penguasa nusantara demi kelangsungan ekonomi negara cina

    tetapi sebahagian rakyat cina memang kena “culik” oleh penjajah british dari maharaja cina sebagai ganti bayaran hutang candu.

    you see…. dapters evangelist cuba mengguna-pakai taktik yg sama utk menggulingkan pemerintahan beraja di malaysia sebagaimana sun yat sen telah berjaya lakukan di negara cina

    tetapi adakah mereka akan berjaya melakukannya di malaysia?? sebagaimana mereka telah berjaya lakukan di singapura – dan mungkin sedang lakukan di pulau pinang pula

 8. Yes, it seems the 90% Chinese does not like anything that the non-Chinese wanted to do, they seems to hate anything the others do that make them progress, if they make some extra money, its corruption, its under the table money, if the non-Chinese got big cars/houses they will comment they got it illegaly, if they are good in their studies, they will say they got it because the lecturer is kind, if the non-Chinese make friend with another Chinese, they will condemn that Chinese guy as anti-Chinese, see what happen to LCW, TS MY and a few others.

  My question is, are really the Malaysian Chinese really that “susah kehidupan disini” or “don’t want to share the uniqueness” of Malaysia?

  1. Nota Panel: Namanya Yoseph

   http://umat-akhir.blogspot.com/2013/05/nota-panel-namanya-yoseph.html

   ————————————————————–
   Yoseph telah berjaya menyatukan kaum Yahadut Mizrah Yowtai di negara ini.

   Tidak cukup dengan itu, Yoseph juga telah berjaya menyatukan kaum yang mempunyai wajah seiras Yowtai di negara kamu.

   Israel sentiasa membantu Yoseph dalam menjayakan cita-cita mereka bersama.

   Wang bukan masalah kepada Yoseph.

   Mossad pula sentiasa menghantar ejen-ejen untuk melatih orang-orang Yoseph melakukan mind control terhadap sebilangan kamu (malaysian regardless of race and religion)

   Tidak hairan sebab memang ada sebilangan kamu yang sangat dungu sehingga sangat mudah diperdaya oleh setiap kerja licik dan halus sebagaimana dirancang Yoseph bersama sekutu-sekutunya dalam jaringan plan The Greater World.

   ————————————————————–

   yahudi yowtai (sebilangan orang cina berdarah yahudi) adalah proksi israel
   majoriti orang cina hanyalah menjadi buah catur dalam permainan new world order
   sebagai seorang manusia – pasti jauh di sudut hati mahu mencari kebahagiaan yg hakiki
   tetapi pemikiran mereka sudah kena “hijack” oleh golongan yahudi yowtai ini

   1. (1) “Green apple”. The main word is apple, and the adjectives ‘green’ or ‘red’ (red apple) additionally describe the fruit.

    (2) “Apple green” on the other hand describes the colour. What kind of green colour? A green like an apple. Or it can be a green like a leaf or green like a chameleon (the colour of Wong Tack) or green like a grass snake.
    In English, the important word comes at the back, like in “green apple” where we’re talking mainly about the apple.

    Therefore if you want to talk about Malaysian first/mainly, then the important word should be put at the back — Chinese Malaysian.

    If you want to talk about Chinese first/mainly, then the ‘C’ word should be at the back — Malaysian Chinese.

 9. What dap did to this nation make shy away from pakatan, i with my family support PR last election. i really regret so much now. May Allah forgive us.

 10. Sometimes the people of Penang are bloody stupid. A couple of old people who discussing about how evil Mahathir and his cronies were and how evil the Malaysian government is and we must support Anwar and his protest. I said one thing that pissed them off.

  One old man said the Indian crony Ananda Krishna is so evil. I said he owns Astro. If you don’t like him you must switch off your Hua Hee Dai and your Maxis phone. He was so pissed!

  In fact the Chinese will die if Astro stopped broadcasting for 3 weeks. One suggested that if Astro shuts the Chinese will rent videos. Oh yes. The rights are owned by Ananda too (TVB), Media Prima. Cinemas are owned by Robert Kuok (GSC), Ananda (TGV). Video stores are all Berjaya. Dumb ass.

  Please note with the closure of EMI, the publishing rights of all Chinese New Year songs are owned by Sony/ATV. So don’t please piss off the Japanese and Michael Jackson’s family. Raya songs are owned by the same company too.

  Oh a lighter note, Helen, you could publish this wonderful photo on your blog. We will all like it.

 11. Hitam atau putih MCA tetap mewakili kaum Cina.

  Masa depan MCA bergantung lebih kepada relevan mereka kepada Malaysia daripada kepada orang Cina.

 12. Helan,

  Aku suka Cina macam kau. Tapi pantang tok nenek aku dgn DAP Cina type.

 13. Cina DAP hipokrit.

  Cakap macam dianiaya dengan teruk di sini oleh UMNO/melayu. mereka ni bangsa tamak haloba, dah bagi betis nakkan peha, diberi peha nak naik atas kepala, diberi kepala (oleh najib) terus kencing dan berak di sana…

  Bila orang suruh keluar dari M’sia marah pula. Kata tak suka kan…, life is all about choices you made. kalau tak suka boleh berambus! pi la duduk di England.

   1. Alas..even the Melayus who benefit from NEP, now live overseas and earn there also think like Nazir razak..sadly my uncle like one of them, in the keje makan gaji je…he claim his children dun need NEP in switzerland..but the problem is ..non of my cousins have any degree yet…why bother when working in a cafe can earn 3000 francs there.

    Even with NEP, many malay youths strive to attain higehr education..something we have learned from the Chinese

    1. These are the bunch of Orang Kaya that had benefited from the system and lupa daratan as if their success is theirs alone. Case in point. CIMB-adikku.

     Malays in Malaysia in some way or another had been helped by the NEP. And so are they non Malay businesses as well. Which in turn had helped the non Malays.

 14. I thought about that jews in Malaysia… isn’t that Teresa Kok a Chinese jew right? I thought I read about it somewhere…

  1. Pasal Teresa Kok, saya tak tahu.

   Yang menarik tentang Yahudi Israel ialah warna kulit mereka yang berbeza-beza.

   Untuk mengetahui tentang Yahudi Cina, sila Google “kaifeng Jews”.

   Untuk Yahudi Habsyah, Google “Operation Moses” (cerita mengagumkan).

   Ada juga terdapat orang Yahudi Arab, misalnya yang duduk di Iraq sebelum pembentukan negara Israel.

Comments are closed.