Posted in Evangelis

(Chinese Christian female) Malay Mail going bonkers on Dr M

The paper is called The “Malay” Mail.

But its writers are Chinese female.

One of them is Debra Chong, the assistant news editor formerly of The Malaysian Insider. See below.

Dr M DAP destroyed racial power-sharing balance

Debra’s article on Dr Mahathir Mohamad is datelined “Petaling Jaya, July 6”  — which is today.

Debra even quoted Dr M as warning “today” that the Malay-Chinese schism will only deepen.

Strangely for what passes off as a current news piece, Debra quoted Dr M from his chedet.cc blog post dated June 6, which is exactly last month.

Why does The Malay Mail want to now dredge up what Dr M said a whole month ago?

Debra describes the ex-premier as continuing to “paint a dark future” for Malaysia in juxtaposition to the desire for national reconciliation.

Debra describes Dr M as “leading a campaign of blame against the opposition party as being responsible for whipping up ‘hatred of the Malays’ through its Malaysian Malaysia slogan ….” and at the same time, she contrasts Pakatan’s merit-based policies against “the racial policies long-practised by the ruling BN”.

Debra describes Dr M as continuing “to weave the same spiel, accusing the minority Chinese of falling for the DAP ruse” to take political control.

All of Debra’s descriptions cast aspersions on the Tun.

And further strangely at the end of the article, Debra tags on a reference to something said by an ex-vice chancellor of UiTM about meritocracy creating Chinese supremacy. The former VC had had made his remarks at a forum held last month! (22 June 2013).

The Malay Mail is befuddled in a time warp, befitting a paper that is confused of its own gender and ethnic identity.

Joining the time-confused bandwagon is Malaysia Today — see screenshot below.

The news portal today aggregated a posting that had appeared in the Sel13 blog on 7 June 2013. That’s a full month ago.

Since Sel13 published ‘Pulau Pinang Akan Diisytiharkan Sebagai Negeri Kristian Secara Rasmi Dalam Tempoh Terdekat‘, the blog has lain dormant (i.e. not been updated with any new entries).

Malaysian portalsphere must be experiencing some space-time wormhole disturbances.

Pulau Pinang Akan Diisytiharkan Sebagai Negeri Kristian

Author:

I have no Faceook or Twitter.

23 thoughts on “(Chinese Christian female) Malay Mail going bonkers on Dr M

  1. ish… isk cik helen. atas laman blog cik helen ni saya dah berhenti beli the star.

    saya memang beli the star sejak dulu. tapi semenjak pilihanraya saya tukar baca utusan. saja je depan orang ramai saya tunjuk ultra malay saya. walau saya dulu sokong pas.

    tapi satu saya tak suka baca the star bila cik helen highlight pasal dap selalu dapat highligt. paling saya menyampah bila DUMC dengan bangganya tunjuk church paling besar di bukit jalil didepannya gambar editor datuk. hampir setengah muka dia dengan bangganya dengan gambar bewarna lagi.

    saya tersinggung apa kena mengena nak tunjuk church besar di bukit jalil tu dengan gambar dia di depan church. mesej apa yang nak di sampaikan kepada pembaca.

    bila cik helen highligt pasal city harvest di singapura menggelapakan duit pengikutnya baru saya faham editor tu nak samapikan betapa bangganya dia sebab kelab church dia boleh kumpul duit dari hasil 10 percent kutip duit dari pengikut fanatiknya sehingga boleh buat church besar di bukit jalil.

    dan saya bandingkan pengikut city harvest di singapura yang kena tipu oleh pastor yang boleh menyanyi hip hop dalam church dengan alunan lagu lagu yang hot barulah saya faham pengikut kristian dap majoriti adalah orang muda china bawah 50 tahun, ada kerjaya, tidak bangga dengan budaya china, bercakap bahasa inggeris, baca the Star dan mencari kebahagiaan dalam bentuk duniawi.

    church terbesar di Malaysia, pengikut ramai profesional dan educated dan bila saya tengok ketua ketua dap mulut kurang ajar, biadap, rasa diri pandai, orang lain lemah dan bodoh sebijik macam pengikut city harvest singapura yang ditipu hidup hidup.

    1. ‘tapi semenjak pilihanraya saya tukar baca utusan. saja je depan orang ramai saya tunjuk ultra malay saya.’

      sama la.

  2. sengatan dari tulisan Tun M akan sentiasa berbisa…hahaha

    as Helen said, sudah sampainya masanya Malay Mail kena tukar nama jadi Chinese Mail…tapi cik Debra Chong tu masih mengaku berbangsa cina ke??

    atau Christian Mail atau apa2 saja nama selain dari nama “Malay” memandangkan mereka sgt benci dgn orang melayu terutamanya Tun M

    1. Cina bukannya tak suka Melayu bodoh macam orang kampung yang undi UMNO, mereka sebenarnya tak suka dengan Melayu pandai dan celik macam Tun M.

      But then again, pasti ada yang akan datang sini, kata Tun M tamil macam AI sebab naratif kat sini, Melayu semua bodoh, yang pandai semua bukan Melayu totok!

      Depa kata la.

  3. Gereja Calvary di Bukit Jalil itu dibina atas ehsan DBKL & Kementerian Wilayah Persekutuan.

    Boleh Helen & rakan2 UMNO lain suruh DBKL tarik balik lesen pembinaan dan dirobohkan struktur haram berikut?
    Ia di kawasan Bukit Jalil, bawah Wilayah Persekutuan KL.

    ~ Penyokong HA

    1. Ehsan mana ada dalam kamus puak ni, mengalah pun mana ada dalam kamus puak ni, masalahnya awat kita tak guna standard puak-puak ni, kalau tak boleh kata saja tak boleh!

      Tak payah bagi muka sangat la…tokong pun terbesar, gereja pun terbesar…tapi depa ni still panggil brown and obama untuk bomb Malaysia.

    2. haiyya….itu nama pun sudah kena spin pusing2 macam gasing

      you know what… kalau nak bina gereja – sebutlah bangunan itu sebagai gereja

      tapi bangunan ini dinamakan sbg CCC – Calvary Convention Centre

      kalau sekali imbas – org ingat ia adalah macam KLCC ke , PICC ke, atau PWTC ke – nothing to do with any religion whatsoever

      kecuali jika kita faham nama Calvary tu sempena apa??

      http://www.calvary.org.my/ccc

      “The Calvary Convention Centre (CCC) is a unique convention centre that is dedicated to the pursuit of holistic activities.”

      “The CCC is a non-profit project that is being developed by Calvary Church in line with the principles of the Rukun Negara, i.e. to inculcate spiritual values, right morals, good behaviour, social and civil responsibility.”

      http://calvary.org.my/node/702

      cuba lihat apa yg cuba ditonjolkan melalui banner dlm website tu??
      anak2 muda dlm gaya ceria, nampak macam sedang gembira menyanyi

      jadi inilah gambaran bangsa malaysia mengikut acuan evangelist – tidak merujuk kepada mana2 etnik, nama saja bangsa malaysia tetapi lebih suka dikenali sbg omputih, speaking omputih dan lebih penting menganut cult dapster yowtai evangelist

      salah satu khutbah service dr CCC ialah menggalakkan anak2 muda keluar beramai2 dlm siri blackout 505 dgn tujuan utk menggulingkan kerajaan – baguss…. ini adalah contoh right morals, good behaviour, social and civil responsibility tajaan CCC

      1. ‘…Calvary Church in line with the principles of the Rukun Negara, i.e. to inculcate spiritual values, right morals, good behaviour, social and civil responsibility.”’

        and hijacked the Rukun Negara sekali sekala.

  4. Orang Christian patut baca mengenai Dr.Gary Miller, pakar Mathematik yg cuba mencari kesalahan Al Quran.

    1. mereka adalah org yg beragama berkiblatkan anutan zionist/jesuits

      nama agama kristian sudah kena ‘hijack’ / ‘steal’ utk mengelirukan ramai manusia yg mencari kebenaran

      lebih malang, agama kristian versi mereka dipergunakan utk meraih sokongan politik, juga menyemai sifat kebencian kepada orang lain

      jika kita lihat para nun yg tinggal sepenuh masa di gereja2, yg tidak terlibat dgn komplot politik kotor dapster yowtai evangelist, akhlak mereka sgt baik, menghormati orang lain, lemah lembut dan sgt meraikan org lain

      1. ‘nama agama kristian sudah kena ‘hijack’ / ‘steal’ utk mengelirukan ramai manusia yg mencari kebenaran’

        Setuju.

  5. Dapster evangelicals, this is an American guy and his discriminative take on those who claim to represent Jesus the Messiah: [YouTube]

  6. Ms H. Tun Dr Mahathir Mohamad is the true son of Malaysia and forms the bulwark against foreign intervention and domination which we now see with our eyes. The foreign elements come in all forms whether it is money, visiting groups to and fro, media, etc. None can be described as ‘holistic’ (I am a copy-cat) because each and everyone of these foreign elements have an ulterior motive.

    Malaysia is easy meat now since the strong and firm barrier of the BN as led by the UMNO with the 13 component parties broke down after 2003. UMNO being the dominant party broke down first with its penetration at the top by Lee Kuan Yew’s cadres with the temptation of money and all things loved by men.

    Without the strong and solid backing of the strongest partner, the MCA just deflated away because it had no goodies to offer to it constituents. This is the traditional convention. Until this traditional convention is restored as before, there is no way the MCA can stand up again. And this also applies to the other deflated parties.

    With the full force of the new Christians on the war-path against a distinguished 87 year old son of Malaysia, this goes to show who was and is the person who can stand firm and strong against the combined forces which want to tear the country apart.

    And as for the Singaporean Trojan Horse DAP, I can see very clearly in my crystal ball that their fate with their partners of the day will end up worse than the MCA which lasted from 1950 to 2013.

    1. re: “Without the strong and solid backing of the strongest partner, the MCA just deflated away”

      Let it deflate away.

      1. I respect and support Tun Dr Mahathir Mohamad because he safe-guarded MALAYSIA’s SOVEREIGNTY, NATIONAL INTEREST, SELF-ESTEEM. eg. he did not run to the Internaitonal Court of Justice during his 22 year Administration to cede a single inch of Malaysian territory. After 2003, eager beavers did otherwise and more. What I call ‘selling our hapless grandmothers down river !’

        I have no money, directly or indirectly, medals or favours from the Tun.

  7. ‘Strangely for what passes off as a current news piece, Debra quoted Dr M from his chedet.cc blog post dated June 6, which is exactly last month.

    Why does The Malay Mail want to now dredge up what Dr M said a whole month ago?’

    baru masuk kerja maa Helen, so mesti follow the narrative la, kan gaji tempat baru tinggi, semangat baru, so artikel lama spin baru lor…

    And as you have pointed out that the Malay Mail is actually a Christian Chinese Female phenomenon, then I must be Chinese Male who seems to agree with everything said by Utusan Malaysia.

    Macam tak kena aje?

    1. Rasa-rasanya Debra Chong tu silap haribulan, kot. Dia buka blog chedet, dan nampak entry yang bertarikh Jun 6 tu, dia ingat Jul 7 masukan baru dan terkini.

      Dalam perenggan pertamanya pun Debra menulis Dr Mahathir warned “today”.

        1. Ada wartawan odikal dan ada juga wartawan yang biji mata dema di kepala lulut.

  8. We have lived peacefully and comfortably with the status quo formore than 5 decades but now they are tring to destroy all that for their own selfish ends.

  9. besok ada repot polis kikiki blog ni dan lain2 contributor yg ungkit isu sentuh semua agama.. either stop and delete the posts atau ada repot terhadap helen ang..

Comments are closed.