Posted in Anak Malaysia

Non-Malays unhappy because they’re jealous

Many readers have at various times asked me what the Chinese in Malaysia are so unhappy about.

Today I may have stumbled across a sample answer.

I can’t vouch as to what race the two following Malaysiakini commenters are but judging by the tone of their complaints, it looks like they’re neither Muslim nor Malay.

The subscriber comments were in response to the article ‘Umno forced to eat humble pie on conversion bill‘ (Malaysiakini, 6 June 2013).

I hope their remarks below will answer conclusively what you have always wanted to know, and hopefully may satisfy Utusan‘s burning question too — “Apa lagi Cina mahu?”

Jawapan: Isteri tiga orang lagi dan bekalan Viagra yang mencukupi.

Umno forced to eat humble pie on conversion bill

Umno forced to eat humble pie on conversion bill - Malaysiakini 2013-07-06 17-56-07

Author:

I have no Faceook or Twitter.

78 thoughts on “Non-Malays unhappy because they’re jealous

      1. for once, the sindiran really hits home. Kudos Helen. I was laughing non stop when i read this.

  1. thanks Helen for your sharing…

    mereka cemburu??!!…sebenarnya menjadi melayu (rakyat biasa yg rata2 kais pagi makan pagi kais petang makan petang) lagi cemburu dengan orang cina

    saya kasihankan junior bangsa melayu saya kerana tidak cukup wang utk sambung belajar, bekerja hanya sebagai kerani dgn gaji yg sgt ciput sahaja walaupun sebenarnya dia sgt bijak dan boleh pergi lebih jauh lagi

    lalu saya selalu beri nasihat agar suatu hari nanti dia mampu utk buka pernigaan sendiri dan saya mahu lihat dia sebagai ahli perniagaan 10 tahun akan datang

    berbanding dengan:
    – 2 orang bos kami adalah org cina – MBA educated dari luar negeri
    – anak2 mereka juga adalah lepasan uni luar negeri, nampak lebih pandai dari pekerja2 melayu yg lain
    – CFO baru kami (sudah tentu bangsa cina) bertangga gaji 22K sebulan sedangkan gaji kami terlalu amat ciput

    tapi mungkin kesusahan yg selama ini kami lalui menjadikan kami org2 yg sabar dan redha…setiap manusia ada rezeki masing2

    dapters yowtai evangelist benar2 sudah meracuni fikiran ramai orang cina di malaysia – itulah sumbangan mereka yg sangat di banggakan – menjadikan hidup bangsa mereka sendiri sentiasa nampak macam tak kecukupan

    kalau nak disenaraikan…sgt banyak kemudahan yg dinikmati oleh orang cina spt TAR college, sekarang dah jadi UTAR, gedung2 dan rangkaian perniagaan hampir semuanya ditangan orang cina

    sedangkan ramai orang melayu yg terkial2 bekerja di kebun2 kecil nun jauh di pedalaman – jauh dari bandar2 besar

    betullah..dapters yowtai evangelist sudah brainwashed orang cina dengan saka “ketakutan yang keterlaluan dan bukan2” menjadikan pengikut cult mereka selalu memandang serong pada orang lain tetapi lupa utk menilai dan mensyukuri rezeki yg mereka perolehi selama ini

    sesuatu mesti dilakukan utk menyelamatkan saudara2 bangsa cina kita dari terus diperbodohkan (maaf) oleh dapster yowtai evangelist…!!

    1. macam ni agaknya goyyim yang selalu dihina zionis antarabangsa tu…blajar tinggi pun tak guna kalau ada mentaliti ‘biri-biri peliharaan’.

      1. wangsa ni bahalol tak de kaitan dgn bangsa. Klalu dilahirkan cina atau mat salleh, tatap bodoh..hehe

    2. Perhaps the Malays and the Muslims should seriously consider chasing all these arrogant cinaman back to China or wherever they come from. This type of Chinese have become so kurang ajar, it makes me puke.

  2. kalau tak gembira sila berambus dari tanah melayu….

    pergi ke u.s dan teriak kepada obama kami cina mahu menjadi presiden u.s….

    1. Dema sedar tak berapa ratus tahun Kunta Kinte mendarat di US baru Obama dapat jadi presiden?

      Tapi dema tak sedar, kan? Dema rasa dema orang origino sini, Melayu yang pendatang. Macam mana terjadi macam ni aku pun tak tau! Patutlah tak puas-puas dengan apa yang dema dah dapat, nak lagi itu dan ini.

      1. haha….mereka tak akan pergi kemana2 pun….bumi malaysia ini sgt banyak rezekinya sampai melimpah-ruah…setiap hari amat sebuk menguruskan projek2 dan perniagaan disana-sini….tak ada masa nak fikir utk pindah

        pergi keluar negara biasanya utk bercuti ….
        kalau ada yg apply PR kat negara lain pun – ia utk menyenangkan proses utk bekerja disana…

        kalau berhijrah keluar negeri sekalipun….kena penuhi syarat2 dan terma2

        tapi bila sampai masa tua…mereka tetap akan pulang ke malaysia kerana disini adalah tanah tumpah darah mereka

        my ex-operation manager – chinese lady surrender kerja kat singapore sebab kat sana hanya tinggal kat bilik sewa, kos tinggi dan tak banyak tempat nak bersiar2

        akhirnya dia balik semula ke malaysia …..rumah besar, kawan ramai, makanan mewah dan murah , tempat jalan2 byk…..apa lagi yg dia mahu…??

        adik-beradiknya memang bekerja di US, tapi sooner or later tetap akan balik semula ke malaysia

        1. jika cina berniat nak ambil alih pentadbiran Melayu dan segala-segalanya dari kami..

          silakan..

          kami orang Melayu bersumpah akan menjadikan bangsa cina merasai hidup seperti di syria….

          hanya masa yang menentukan…

    2. ‘pergi ke u.s dan teriak kepada obama kami cina mahu menjadi presiden u.s….’

      dan teriak juga kami cina cakap mandarin saja, mahu sekolah jenis saja, mahu kerajaan us tolong bagi duit tapi tak boleh sentuh kami, jangan kacau budaya 5000 orang cina, us baru berapa tahun saja, takkan mahu ajar orang tinggi macam kami?

    3. Semua Melayu wajib bersatu di bawah Umno sekarang dan ajar Cina cukup-cukup. Jangan buat silap lagi kerana Melayu boleh jadi seperti rakyat Palestin jika terus bagi muka cina-cina ******* ni.

  3. These comments are the results of neglect and the unqualified, the uneducated and the inexperienced leadership of the MCA and other political parties when they have been SELF-SERVING FROM THE VERY BEGINNING and now leave us holding the CAN. To put the play back on an even playing field NOW is definitely not easy because the GOODWILL BOND between the different peace loving communities for generations if not for centuries have been DELIBERATELY SUBVERTED not in 2013, not in 2008 but much earlier. These sort of things are never planned overnight.

    Unfortunately, as always, a firm leadership is the answer to the seemingly myriad of problems which have been artificially created to plague our beloved Malaysia. And this is the answer which maybe difficult to achieve.

    1. Average Americans are the victim of their own government follies.

      It seems that the rest of us are also the same. Sadly of course majority of us won’t realized this until it is too late.

  4. With an Opposition which has some intellect but not of the quality of the brilliant Lee Kuan Yew with his 9 failed Policies for Singapore, and billions of ringgits in their war chests, the BN as led by UMNO with the 13 component parties has the work cut out for them.

  5. Ms Helen. If you look at all the issues thrown up every day by the Opposition, actually these have been with us from the beginning of time eg. minor ones bumped into bigger lots to create a bigger impression. And then you extrapolate the histories of the Singaporean Trojan Horse DAP, the very rich PKR and the very pious onto their recent histories and events, you will find they did nothing until they came together in 2008.

    I always said if there is one gangster, there is no gangster. If there are 2 gangsters you will find the aggressive rumbles. If there 3 gangsters, you have gang warfare.

  6. baru-baru ini offis saya, penuh orang china seramai lebih 40 orang. 100 peratus penyokong kuat dap dan pkr. selalu pergi kempen makan jamuan dinner ceramah yang dianjurkan oleh dap. donation pun banyak jugak.

    tapi saya terang terang cakap diorang saya penyokong UMNO dulu, kini dan selamanya.

    diorang semua pujuk saya BN tak bagus, dap bagus. habis dikeluarkan hujah hujah nape nak tukar kerajaan. saya pun buat pekak je.

    baru ini saya kena denda tunggakan income tax sebanyak rm 40,000. dioarang semua cakap lain kali undi lagi UMNO. tengok you kena bayar income tax bayar tunggakan..

    saya tak faham mentaliti penyokong DAP. diaorang ingat bila DAP menang dan dapat jadi kerajaan seolah malaysia ini akan bertukar jadi syurga. tak payah bayar income tax, kereta murah, tak ada rasuah, nepotisme dan negara malaysia jadi bertambah maju.

    seolah tokong lim ada magic boleh membuat malaysia jadi syurga dalam masa overnight..

    tapi saya tengok di penang dan selangor tetap macam tu jugak. rumah di selangor dan penang tetap mahal. tokong lim lantik sedara mara anak beranak juga yang bertanding.
    di perak NGah n Ngeh. di Pahang NGah,Ngah. karpal sing dan jagdeep singh.

    saya ingat kala

    1. Di Selangor jalanraya tak disapu, longkang dan taman kanak-kanak tak dibersihkan.

      Pungutan sampah kurang memuaskan.

      1. Seberang Jaya pun la Helen, last time I balik kampung, lalang manyak tinggi kiri kanan jalan, manyak kotor wor!

        Wa kawan cakap, lu undi lia maa!

    2. Ayi,

      “…saya tak faham mentaliti…”

      Mungkin saya dapat membantu. Yahudi bukan berada diTanah arab saja. Di Malaysia pun banyak.

      Mereka sangat bencikan UMNO. Sama seperti Yahudi benci sangat pada sultan sultan Empayar Osman sebab Sultan enggan jual negara pada yahudi. Sebaliknya beberapa pemimpin Arab yang bodoh termakan hasutan Yahudi ketika itu untuk khianati Sultan.

      Mereka lebih suka PAS. Bukan sebab PAS lebih baik dari UMNO teapi PAS “mendengar kata”. Melayu yang baik adalah Melayu yang sanggup jadi kucing kurap mereka.

      Contohnya mereka cukup suka jika Melayu tolak DEB. Atau Melayu yang sama sama berarak atas jalan raya seperti orang mabuk macam Adam Adli. Atau yang gagal dalam hidup seperti Mohd Sabu.

      Yang mereka cukup tak berkenan kalau ada Melayu kaya raya tetapi masih beriman dan bertakwa. Contohnya mereka cukup anti Tan Sri Bukhari. Dosanya kerana dia kaya raya. Orang melayu mesti jadi papa kedana supaya dicap bagus. Atau boleh jual ugama.

      Mereka ada segalanya kecuali kuasa. Dan syukur kerana di tanah bertuah ini allah SWT masih kekalkan kuasa ditangan Umat Nabi Muhammad SAW.

      Tumbangnya UMNO maka berakhirlah kuasa politik Melayu/Islam. Itu yang mereka idamkan.

      1. hohoho…..dalam ajaran cult dapster yowtai evangelist…..dosa / pahala adalah berdasarkan kriteria tententu

        contohnya….Tan Sri Bukhari adalah berdosa sangat besar kerana dia berbangsa melayu dan kaya raya (walaupun robert kuok tu lagi berganda2 kayanya..)

        maka hukuman keatas Tan Sri Bukhari ialah….lancarkan propaganda boikot perniagaannya dengan alasan itu semua ada sangkut paut dengan umno bn

        rotinya yg tak bersalah tu pun menerima kesan akibat dr dosa2 besar Tan Sri Bukhari

        tetapi dalam kes yg lain…adalah juga menjadi dosa besar bila org melayu mahu memboikot perniagaan para pendokong dapster yowtai evangelist kerana ia akan melemahkan ekonomi negara

        maka org melayu perlu bertaubat dengan membeli dan menyokong perniagaan puak2 dapster yowtai evangelist (walaupun dengan terang lagi sedar bahawa puak2 ini membenci pelanggan mereka yg rata2 terdiri dr org melayu tadi)

        tokong lim nampaknya semakin tidak waras pemikiran mereka

        1. Wangsa,

          yang sedihnya bila orang Melayu tumpang sekaki hina dan fitnah bangsa sendiri untuk dilihat sebagai “hebat’. Ada yang setelah kaya raya melaui DEB kini lantang menghina DEB.

          Seorang anak muda secara selamba beritahu saya yang dia belajar di UK hasil biaya bapanya. Maknanya orang Melayu tak perlu pada DEB.

          Saya bertanya apa kerja bapanya. Ia beritahu bapanya adalah adalah seorang ketua jabatan di Petronas. Saya bertanya lagi dimana bapanya dalam pelajaran. dia menjawa bapanya belajar di UK.

          Lalu saya bertanya. siapa biayai pelajaran bapanya. Adakah datuk beliau. Dia berkata bapanya dapat biasiswa Kerajaan.

          LALU SAYA BERKATA kerana kasih dan sayang bangsanya maka Kerajaan dari duliu hingga sekarang biayai pelajaran anak Melayu. Nak harapkan duit mak bapa ketika itu(akhir 1970an) tak adalah anak Melayu belajar diluar negeri.

          SAYA bersyarajh sedikit pada anak muda yang lupa diri ini. Kata saya kerana peluang diberikan pada bapanya dulu maka bapanya dapat maksimakan potensi diri dan kini berjaya hantar anak belajar dengan duit sendiri. Ini kejayaan DEB.

          Jika bapanya tak dapaT peluang pada 1970an dulu, mungkin haluan bapanya berbeza. saya “lecture” budak ini. Saya beritahu dia bukan bodoh. Dia masih muda dan kerana tidak berpengalaman maka dia senang percaya bulat bulat apa orang kata pasal Melayu.

          Ramai mElayu terlupa jika tumbangnya UMNO, maka ctempatnya akan digantikan oleh DAP.

          Sebenarnya tak perlu ke Palestine untuk rasa azab hidup dibawah Yahudi. Lebih mudah dari itu. Cuma perlu tolak UMNO yang dipimpin oleh Umat Nabi Muhammad SAW.

          Dan bermulalah hidup dibawah pemerintahan Yahudi.

          1. haha…shamsul anuar….tak payah jauh2

            dulu sewaktu muda2…..saya pernah rasa malu menjadi orang melayu…kekonon nak jadi orang cina sebab mereka nampak rajin dan maju

            itulah kesan dari inferiority complex hasil dari bisikan jahat bhw melayu itu malas dan bodoh

            walaupun hidup bercampur dgn majoriti org cina tapi saya tak boleh juga jadi macam dia orang SEBABnya saya ialah melayu

            alhamdulillah dgn bantuan kawan2 maya telah byk menyedarkan saya akan siapa itu melayu melalui bacaan dr blog Mistisfiles (now dah private), Umat Terakhir (sudah kena hack) serta ramai lagi rakan2 sejahrawan

            boleh juga baca fb cik srikandi, seorang prodigi sejarah realiti

            https://www.facebook.com/pages/Srikandi/496613607030536

            sekarang saya lihat sindrom inferiority complex sudah menyerang anak2 muda bangsa cina (yang saya kasihi), mereka cina tapi dah malu nak ngaku org cina, nak jadi omputih pulak

            sesuatu mesti dilakukan utk menyelamatkan jiwa anak2 muda tanpa mengira bangsa di negara ini

            1. Wangsa,

              Satu kisah di sebuah taman di KLCC

              Ianya berlaku lebih kurang 6 atau 7 tahun lepas, kalau tk salah saya pada 2007.

              Saya baru selesai berjumpa pelanggan saya. Kebetulan hari itu Jumaat. Lalu saya berehat disebuah tamam berhampiran satu masjid(Masjid KLCC).

              Ada seorang lelaki tua bergaya kebetulan duduk disitu. Saya pun duduk di bangku yang sama. Dan kami pun berbual.

              Dan kami berbual pasal banyak perkara. Satu topiknya pasal graduan Melayu. dia kritik habis budak budak Melayu yang keluar universiti dengan berkata mereka tiada inisiatif, malas, tak pandai berbahasa inggeris, tiada keyakinan, terlalu sensitif dan macam macam lagi.

              Dalam hati saya berkata teruk sangatkan bangsa aku ni . sampai orang melayu pun kritik begitu lantang sekali. Saya memandang beliau agak lama. Macam pernah kenal. Barulah saya tersedar dia adalah seorang CEO sebuah GLC.

              Saya bertanya dia tahun bila dia keluar universiti. Dengan bangga dia siap bagi tahu tahun bila dapat Sarjana Muda dan bila dapat sarjana.

              Saya bertanya lagi bila ia mula kerja adakah dia ada keyakinan dii seperti sekarang. Dia terdiam. Lama dia berdiam. Kemudian dia berkata mulanya masuk kerja dia pun gelabah juga.

              Lalu saya berkata begitulah budak budak muda yang baru masuk kerja. Mereka ada ijazah tetapi dialam pekerjaan, semuanya dianggap “mentah”. Lalu perlu belajar walaupun cara fax sekeping kertas.

              Kerana mentah, mereka agak takut takut atau “bodoh ” buat seketika. Latihla mereka. Belakang parang bila ditajamkan akhirnya akan tajam juga.

              Memang ada yang tak berdisiplin. Tetapi bukan semua begitu. Tetapi jika kita asyik canangkan betapa teruknya graduan Melayu, maka janganlah marah jika Melayu dipandang rendah.

              Saya pernah kerja dengan bukan Melayu. Dan ramai bukan Melayu pun teruk juga. tetapi kita tak dengar tycoon Cina atau CEO syarikat cina kutuk graduan Cina. Yang kita dok dengar ialah ahli politik Melayu atau jutawan Melayu kutuk Melayu .

              1. sebenarnya orang cina pun makan hati berulam jantung juga dlm menghadapi kecelaruan identiti bangsa mereka sendiri, cuma mungkin mereka tidak menyatakannya atas sebab2 tertentu

                bos cina saya tu pun sebenarnya kena teruk back stabbing oleh bangsa dia sendiri – anak didik dia sendiri yg aniaya dia kaw2 sampai nak jatuhkan syarikat bos yg dulunya tolong & bantu budak tu….apa kes??

                tapi bos pun nak cakap apa….terpaksa hadapi juga kelemahan bangsa sendiri yg byk sgt putar belitnya tu

                saya selalu pesan pd para junior – setiap bangsa ada kelemahan dan kelebihan masing2, kita semua manusia yg sama je

  7. saya ingat kalau tokong lim berjaya jadi pm perkara pertama dia nak buat sekat kebebesan akhbar, contong di penang sidang dun tak ada sesi soal jawab. utusan,tv 3 tidak boleh buat liputan.

    jadi saya berpendapat baru kuasai selangor dan penang dap dah jadi kurang ajar dan tak sedar diri. apalagi kalau memerintah mahu diorang naik tocang dan halau semua melayu keluar malaysia.

    1. jika dpt perintah malaysia, dapster yowtai evangelist akan persembahkannya kepada the hidden master mereka – zionist/jesuits yg dah tak sabar2 tu…

      tetapi jawapannya ialah…mereka tetap akan gagal utk kuasai melaysia sampai bila2

      jgn lupa akan kuasa silent majority yg mula bangkit mempertahankan maruah manusia yg sejati termasuk utk menyelamatkan orang2 cina “innocent”, yg telah diperkudakan oleh dapster yowtai evangelist tu – sanggup mereka memasung jiwa dan fikiran bangsa sendiri dgn sindrom ketakutan yg keterlaluan dan bukan2

      sedarlah suudara2ku org cina – anda semua berhak utk hidup bahagia bersama2 dgn bangsa2 lain – hidup ini indah, bukanlah seperti yg dipropagandakan oleh dapters yowtai evangelist, yg penuh dgn ketakutan dan kebencian

      1. saya masih rasa bersalah dan menyesal kerana mengundi LGE pada PRU12 apabila melihat aksi gangster seorang pembantu guan eng dalam menyerbu sebuah kedai mamak…memang macam gestapo, teringat zaman Tanah Melayu kena perintah komunis…seram!

        PRU13, juga atas dorangan kawan-kawan PR yang mahukan saya Ubah, Ini Kalilah, terus saya pun ubah undi MCA sebab saya lagi benci DAP dengan AI above everything else!

        1. Islam1st,

          Satu pengajaran baik.

          Fakta yang menarik. Lebih dari separuh poenduduk KL ialah Melayu. Tetapi daftar pengundi tunjukkan bahawa hanya lebih kurang 35% pengundi di KL adalah Melayu.

          MAKNANYA RAMAI MELAYU TAK DAFTAR. Kerana ambil mudah, lebih separuh dari pengundi KL adalah Cina.

          1. ramai melayu tak daftar dan kalau dah daftar pun tak mahu pi ngundi atas pelbagai sebab:

            – tiada kesedaran kepentingan undi
            – tidak mahu terlibat dgn sistem demokrasi yg kotor
            – tak tahu nak pilih siapa
            – muak dgn sistem politik yg kotor
            – yakin sistem demokrasi akan runtuh dan sistem khalifah akan tertegak dgn cara bukan undi
            – dll

            sebab tu 2 minggu sebelum pru13 yg lalu, blog Umat Terakhir melobi dgn kaw2 menyeru org melayu keluar mengundi demi kelangsungan agama, bangsa dan kesejahteraan negara utk semua rakyat

            kempen pru13 memang sungguh dasyat dgn slogan INI KALILAH, lalu Umat Terakhir menyeru agar org melayu mengundi semata2 kerana Allah

            http://finalummah.blogspot.com/2013/07/nota-panel-untuk-kali-ini-buatlah.html

            bila itu adalah sandarannya – maka nampak jelas dan nyata bhw umno/bn sajalah yg masih boleh dipilih walaupun penuh dgn segala kelemahan dgn harapan lepas pru13, kita melobi kaw2 pulak utk revamp umno/bn pula

            juga utk beri pengajaran kepada PAS yg nampak sudah sgt lemah kena “ngap” oleh dapters yowtai evangelist

            sebenarnya pru13 bukanlah tsunami cina tetapi ia adalah tsunami SILENT MAJORITY

            1. sebenarnya pru13 bukanlah tsunami cina tetapi ia adalah tsunami SILENT MAJORITY

              AKU TAK SETUJU!

              Keputusan PRU13 menyerlahkan tsunami Cina

              Apa-apa yang berkaitan dengan ‘Silent Majoriti’ lebih merupakan backlash kepada ‘pengkhianatan demokrasi’ oleh bangsa Cina ketika PRU13 itu.

                1. Wangsa,

                  Seperti yang saya nyatakan beberapa kali dalam blog ini, segala ETP, Pemandu, 1Malaysia, Blue Ocean strategies tidak menjadi.

                  Akhirnya cara “makcik makcik UMNO’ yang tidak “glamour” inilah yanmg tegakkan kuasa UMNO. Ibu mertua saya yang pulang ke kampungnya di Pahang beberapa hari sebelum mengundi(nak tengok rumah pusaka) mendapati “makcik makcik UMNO” dengan gigih melawat wanita wanita Melayu dan menasihatkan mereka bayangkan jika UMNO tumbang.

                  Kalau tak kerana mereka, dah tumbang UMNO.

                  Masalah Najib yang buat ramai Melayu sakit hati ialah ia suka sangat beri perhatian menatang mereka yang “berperang” dengan UMNO. Dan lebih buruk lagi ksadang kadang Najib dilihat “tidak memahami” Melayu.

                  1. re: “makcik makcik UMNO yang tidak glamour”

                    Is that why The J-Star deliberately used those photos of Shahrizat and Azalina?

                    1. Helen,

                      I must say that WanitA UMNO plays a crucial part in “holding the fort” for UMNO. They may seem “outdated” in their approach. But again, who can deny the time tested approach that never fail to deliver.

                      As for J-Star deliberate usage of those photos, well you have mentioned many times that they “lean” towards DAP.

                      Bottom line is that Najib got a bitter lesson this time. And he better get the message. Next time around, Malays may not be that “charitable” to him.

                      I expect Najib to have a tough time in the coming UMNO general election. A lot of his actions are not accepted well.

                      And Malay prediction come through. Abolishing ISA does not bring votes. Rather, it makes those fond of fanning racial clash bolder.

                      Putting SPR under Parliament too not accepted well. What is wrong with SPR under “Majlis Raja Raja”. Putting them under Parliament will eventually allow PR to have its say on who leads SPR.

                      And many are asking why on earth there are n actions on those insulting Islam, Raja raja, Malays. why?

                    2. Ms H. I strongly support Dato Seri Ahmad Zahid’s view that our all our Laws should be retained …AND UNTIL SINGAPORE DECIDES TO ABOLISH THEIRS. THEREAFTER, MALAYSIA SHOULD CAREFULLY CONSIDER WHETHER WE SHOULD DO SO OR NOT IN THE INTEREST OF OUR SOVEREIGNTY, NATIONAL INTEREST, SELF ESTEEM. Tun Dr Mahathir Mohamad never rushed off to the International Court of Justice during his 22 year Administration to cede the Pulau Batu Puteh to Singapore. And yet a few years after 2003, the Pulau was gone – to Singapore. This is what I call selling our hapless grandmothers down river ! Now you see the TDM and his worth ! And why I support him.

                  2. We must not abolish the Laws which had stood us in goodstead in terms of security, sedition, etc since 1950 just because the Opposition and pressure groups tell the BN as led by the UMNO with the 13 component parties. See the real play. It was reported 2 days in the Star 3,000 criminals were released. They would not be in the clink if they were not criminals due to Opposition and other pressures. THE CRIME RATE GOES UP. The very people who pressure for the lifting of laws NOW WANTS SECURITY. Please BN please do not be led by the nose and be laughed at.
                    SIMPLE. IF SINGAPORE KEEPS SUCH LAWS WITHOUT ABOLISHMENT, MALAYSIA SHOULD DO THE SAME UNTIL SINGAPORE ABOLISHES THEIRS. THEREAFTER, MALAYSIA SHOULD CONSIDER CAREFULLY BEFORE MAKING ANY DECISION. See how Tun Dr Mahathir Mohamad did rush to cede that Pulau Batu Puteh in his 22 year Administration whilst others before you could say Malaysia, that Pulau was gone, gone to Singapore in a jiffy. Please ladies and gentlemen we were not born yesterday

                    1. ak47,

                      What is it with Singapore.

                      Law such as ISA may be viewed as draconian or “kuno’ but it does serve the purpose. And it did serve the purpose. But do not base our decision on basis Singapore keeps the law. Singapore is a sovereign country.

                      Najib despite having strings of consultants who give advices that are ideal but zero on practicality often does not see what other simple minded people can simply see. The reason being these simple folks are grounded on reality

                      It does not take a genius to predict that such preventive law is the “bargaining chip’ that keeps anarchist at bay.

                      najib from his action still does not understand that abolishing these laws or putting SPR under parliament do not bring votes. Rather, it makes him viewed as “play safe” PM. And that is very damaging.

                      Najib simply does not act when people keep saying something is not right with AG’s office. So, we have cases of attack on institution but no action from AG’s office.

                      With this attitude , maybe it is not wrong to predict Najib will be the opposition leader in 5 years time.

    2. Tu ler saya kata Melayu yang sokong PKR dan Pas tu semuanya bahalul. Andainya Pakatan menang Putrajaya hari itu, semua Melayu pasti hidup terhimpit sekarang. Tanah-tanah pembangunan di semenanjung, terutama di Selangor dan Pulau Pinang kini diratah habis-habisan oleh syarikat-syarikat besar milik cina

  8. Touche! Babislayer. Some of us dare not have offsprings as hardly can afford to have one or for fear that they have to go through what we had gone through over the decades of deprivation, discrimination, bigotry, apartheid-like system, humiliation, insult and degradation. – Fair &Just

    Why are we praising the cabinet for withdrawing the bill? Why are we not asking why the cabinet has introduced the bill in the first place?

    Was the cabinet blind? Was the cabinet out of sync with the people of this country? Was the cabinet deliberately doing it to “test” the reaction of the people?

    Was the cabinet doing it to see how far they can go bullying Umno’s partners in BN? Was the cabinet doing it to create disunity among the Pakatan component parties? – Onyourtoes

    I would just like to draw your attention to these two posts. The first is the kind of polemical garbage that Chinese DAP partisans love to disseminate. This whole idea that the Chinese community has been living under an “apartheid like” system and the years of degradation, humiliation blah, blah, blah is the kind of “racism” that I often accuse the DAP of propagating.

    The second in by that cretin onyourtoes, a crypto racist of the highest order who is a vocal cheerleader of the DAP. What he is basically saying is that PR should not be held accountable for the fact that they did not act in a coherent principled manner.

    This is UBAH for you.

    And by the way, Helen, I feel that your description of what the Non Malays want is phallocentric :D

    What do you think Non Malay women want ?

    1. re: “What do you think Non Malay women want?”

      LOL. Who to ask? Most of the non-Malay commenters in this blog are guys like FF Calvin, Calvin S, I-Hate-In’Sync whereas most of the women commenters are Malay.

          1. For a half decade old aunty, she looks rather ermmm… Let’s say she seems like she hasn’t had as much mileage on her as you’d expect. She sure as hell looks way better than the bulk of wanita MCA.

            1. She must be getting paid close to what WCW gets. They are after all, the ‘kings’.

      1. For Fair and Just. Have you ever lived in UK, USA, Australia, and New Zealand ? I have. Please do not accuse others blindly. IT IS A SIN.

      2. Delicious Caucasian men! Yum! Thats what most JSubang and Penang Nyonya want and need.

    2. Most DAP supporters are descendants of former communists or people who are still thinking and acting like communists. Communists just love to butcher people.

  9. “When you’re a beautiful person on the inside, nothing in the world can change that about you. Jealousy is the result of one’s lack of self-confidence, self-worth, and self-acceptance. The Lesson: If you can’t accept yourself, then certainly no one else will.”
    ― Sasha Azevedo

  10. Kesian anak2 muda dapsters ‘cum’ lima bintang ni. Muda-muda dah gila. Di asuh jadi 3 bintang. Meroyan kosong tak tahu apa yang di perkatakan. Salah siapa ye helen?

    Kini Singapura lebih rela merakyatkan pendatang asing yang ultra bijak. Konon nya membantu lebih maju. Tunggu saat apabila warga baru ini akan jual Singapura.

    Di sini dari awal hingga sekarang kumpulan dari acuan sama beria- ia ingin menjual Melayu dan Melayu UMNO. Apa saja perbuatan jijik mereka di cerminkan pada wajah UMNO. Perasaan dan mainan ini di benam ke anak cucu! Buat secara nyata kemudian wujudkan “denial syndrom” dan lemparkan tahi mereka pada UMNO!

    Setiap perbuatan ada batas nya. Jangan melampau dan terlampau!!!

    Thanks helen. Wassatiyyah.

    1. Singapura terpaksa import pendatang jadi negarawan sebab khuatir jadi coolie Melayu Singapura yang beranak tak ingat. Cina Singapura beranak setengah baby kepada satu keluarga.

      Kalau ikut macam tu susah la, takkan nak panggil Melayu mai selamatkan warga tua negara tu, macam Germany harapkan Turki untuk selamatkan ekonomi dan societynya yang tua-tua kerepot.

      red dot dikelilingi melayu nusantara, habis la kalau tak import Cina tanah besar.

      Cina tanah besar pula Cina Malaysia tak bagi peluang jadi waima tukang gaji pun. Takut husband kena kidnap.

      Apa Wanita Cina Malaysia Mahu?

      Mahu kerajaan Malaysia tak import R
      ‘rainbow’ Cina Tanah Besar!

      1. Apa ‘vivian chong’ mahu?

        Mahu baca sejala ini manyak-manyak, ini Golden Chersonese aka tanah melayu sudah ada penduduk before aflika wor!

        Itu samudera pun tempat olang melayu wor!

        Itu tumasik, pun kami punya red dot wor…baca itu sejala tumasik la…lu ingat itu raffles sana pi cari babi ka?

      2. In fact, kalau Cinabeng boleh masuk jawi, jumlah penduduk Cinabeng boleh naik. Boleh ambil 4 bini. kalau setiap bini satu anak, Cinabeng naik 4 kali.

        Kalau masuk Kristian, anak pulak satu saja.

        Macam mana Cinabeng Singapura boleh jadi banyak. Convert Cinabeng pada Islam. Bagi dia kawin 4 Cina Xinjiang. Nescaya Cina Singapura ramai sampai kena tinggal atas laut.

        Ini menumjukkan Cinabeng cuma mau complain kerana suka complain.

        Touche! Babislayer. Some of us dare not have offsprings as hardly can afford to have one or for fear that they have to go through what we had gone through over the decades of deprivation, discrimination, bigotry, apartheid-like system, humiliation, insult and degradation. – Fair &Just

        Malaysia is so apartheid that Cinabeng ada 14 dedicated Chinese channels, many Chinese newspapers, special language schools and many radio channels including the holy Bintang Tiga’s chiu papa 988.

  11. No idea if this belongs in this particular thread, but this particular post of mine is addressed more to Pakatan supporters who lurk on this site.

    Bridget Welsh a well known Pakatan partisan speaking at a conference organised by UIA (and reported in Mkini under the headline “People kept poor to ensure support can be bought”) said “The incentive for politicians to keep people poor so that their political support can be bought will persist if problems related to political campaign financing are not resolved”.

    East Malaysia was referenced of course (and rightly so) but reading some of the blather in the comments section of the piece, is revealing for a couple of reasons.

    The first that everything is laid on “UMNO Baru’s” doorstep (which is convenient or may not, when you consider the personalities involved in PKR) and the second, nobody really discusses PR polices when it comes alleviating poverty.

    The question of electoral reform as advocated by PR is one that would ensure they have access to Federal power (which I have no problem with), however the deeper implication of a sustained effort to keep people poor (anywhere in Malaysia) as a means of sustaining power is not addressed by those claiming to want to UBAH, the System.

    And there is a reason why this issue is not addressed.

    James Chin (another speaker at the conference) asks, “Are we selling Parliament to the richest party?”

    I believe the only rational response to this question is: well duh.

    1. “People kept poor to ensure support can be bought” is a very serious allegation.

      The thing with the oppo is that they simply hurl any kind of highly damaging accusations without any scruples.

      And the thing with the BN is that although they have reams of data filed away, their people don’t take the trouble to counter the Pakatan blatant lies.

      In terms of black propaganda, Pakatan is the Goliath and BN is the David.

      1. Below is some data on the federal govt development allocation expenditure 2001-2010:

        Johor was given (and spent) 9,161 millions ringgit under the 8th Malaysia plan (8MP) while Kelantan got RM7,610 millions and Sabah RM13,180 millions.

        I cite Johor b’cos it’s the Umno state, Kelantan b’cos it’s the oppo state and Sabah b’cos it’s the poorest.

        Under 9MP, Johor’s development allocation was 10,200 millions ringgit, Kelantan (RM6,651m) and Sabah (RM15,658m).

        According to the 2010 population census, the population of Johor is 3.35 million, Kelantan 1.54 million and Sabah 3.21 million.

        It looks like the federal government has been quite fair in disbursing the development allocation.

        1. How much did that actually go to development ? As KJ said, leakages.

          As it is Dr.Jeyakumar had to go to court to get what would have gone to those that deserved it but he lost if I’m not mistaken.

          Instead of data, I would prefer an actual in depth investigation by non partisan bodies, to discover where the money trail leads.

              1. You’re still short. The 10MP report is 429 pages (inclusive of Appendix, Glossary and Index).

                  1. It’s the place to start looking at ‘the money trail’. Cross refer to see whether what they have promised in 9MP is accounted for in 10MP.

                    But the financial forensics aside, what rings the alarm bells to me about Pakatan is the way they operate.

                    “People kept poor to ensure support can be bought” infers that kerajaan BN sengaja biar orang hidup susah supaya 5 tahun kelak nanti, orang miskin ini akan dapat dipancing undi mereka dengan umpan BR1M.

                    It insinuates a niat jahat on the part of the ruling party.

                    And mind you, not just any niat jahat tetapi hati yang sebusuk-busuknya — deliberately keeping the rakyat marhaen under the poverty line for sake of easier to obtain their votes in future.

                    I’ve noted that the pro-Pakatan side simply keeps on making these kinds of unethical accusations. It’s their destructive modus operandi.

                    What kind of people are they?

                    1. Re: It’s the place to start looking at ‘the money trail’

                      Actually a good place to start would be investigating allocations at a ground level and working ones way up.

                      Re: “And mind you, not just any niat jahat tetapi hati yang sebusuk-busuknya — deliberately keeping the rakyat marhaen under the poverty line for sake of easier to obtain their votes in future

                      What kind of people are they?”

                      Socialists ? Marxist ? Islamist? Any theory that has as its foundation a class dialectic ?

                      Like I said, the system is invested in keeping people disenfranchised. Having worked with the Orang Asal (for example), I know the reality on the ground.

                      My point was not the accusation but how PR intends to change the System or even if they are interested in changing the System.

                    2. re: “even if they are interested in changing the System”

                      Wakakakaka.

                      re: “Having worked with the Orang Asal (for example), I know the reality on the ground.”

                      Not to deny that what eventually reaches the ground could be better implemented but to claim that we have a govt which deliberately, as its planned objective, plots to keep the people living in poverty is a wicked accusation.

      2. Ms H. This Singapore Government employed academician who parachutes into KL now and then, must either be from Mars, the Moon or a latter day version of Rip Van Winkle. She meant the history of our beloved Malaysia begins now according to her stats. Were she here in pre-War, 1940s, 1950s, 1960s, 1970s, 1980s Malaya/Malaysia ? The poverty was only began to be reduced from 1981 onwards because the NEP was 10 late due to the untimely death of Tun Abdul Razak. And now, we have this huge built-up of urbanites, Malays, Chinese, Indians etc. which demonstrated forcefully the power of the middle income group. Please a more objective view of the political development which is fair and factual.
        WE DO NOT WANT TO BE ANOTHER MIDDLE EASTERN COUNTRY WHEN THESE CASSANDRAS CLAP THEIR HANDS AND SAY HOW RIGHT THEY WERE IN THEIR FORTUNE TELLING. They can ALWAYS GO TO EGYPT IT IS NOT TOO LATE. After 56 years of Merdeka, we are now asked TO SUCK EGGS. OMG.

  12. I do enjoy our chats, Helen.

    Re:” …plots to keep the people living in poverty is a wicked accusation”

    Even worse in my opinion is claiming to want to change the System but having no real intention of doing so.

  13. Re: “It does not take a genius to predict that such preventive law is the “bargaining chip’ that keeps anarchist at bay.”

    I don’t know about that. Most opposition leaders at one time or another were held under the ISA and they are a mainstream force these days. Even good old Ibrahim Ali did a stint.

    By anarchist I assume you mean those who are anti Establishment and not in the ideological sense of the word.

    Seems to me any utilitarian value for this law has been eroded over years of misuse and the only people getting any political mileage out of it (or any reincarnation of it) is the Opposition.

Comments are closed.