57 thoughts on “Orang Malaysia yang paling kuat berpuasa

  1. Aku kena ucap syabas dan tahniah kalau OKM benar2 berpuasa menahan lapar dan dahaga, bukan puasa yangyok

    1. Dia mengaku tidak berpuasa 5 hari (termasuk ketika membuat lawatan ke Singapura).

      1. Sesiapa yang tak pernah berpuasa dalam jangka waktu yang panjang i.e. 30 hari biasanya akan susut berat badan secara ketara. Ada sesiapa jumpa dia akhir-akhir ini atau nampak photo terbaru dia ni?

        1. OKM is a runner and a lean, mean fighting machine.

          However his DAP colleagues (most recent photo below) have put on weight and look like MCA.

          null

    2. Sesiapa yg cepat mengucap taniah kepada orang seperti OKM adalah orang yg cepat terperdaya . Selain itu, ia juga menunjukkan bahawa ada di kalangan orang melayu yang tidak mempunyai kemahiran berfikir secara kritikal bagi
      menghadapi pelbagai situasi yang bakal ditempuhi di arena politik dan kehidupan seharian.

      Sila baca ini:

      http://www.mole.my/content/daps-ong-kian-ming-prefers-be-referred-doctor

      Inilah tabiat orang DAP yang sebenar. Ternyata OKM ini lebih pentingkan kerjaya dan kejayaan dalam hidup. OKM hanya berpuasa untuk meningkat imejnya sebagai orang politik, bukan untuk mencari ilham.

      1. Terasa terpanggil pulak nak balas komen AtTawbah di 1 Syawal ini.

        Janganlah kita terpedaya dengan diri sendiri, ingatkan diri kita bersih orang lain kotor, ingatkan diri kita bijak orang lain bodoh.

        Jangan juga cepat meredah melatah wahai AtTawbah.

        Tulisan aku pendek saja tapi selamilah maknanya, tersurat dan tersirat. Mungkin aku lemah kerana aku tidak dapat bayangkan apa yang ada dalam hatinya sebab itu aku sentuh hanya kepada perbuatannya saja. Aku tidak mahu bersangka buruk terhadap OKM di bulan2 yang mulia ini malah aku harap ada yang mahu contohi dia di Ramadan akan datang, walaupun sekadar sehari atau seminggu.

        Mungkin AtTawbah dapat selami setakat mana ikhlas, sejauh mana muslihat yang tersemat, sehebat mana lakonan di dalam hati OKM, dah aku ucapkan syabas. Semoga dapat terus beri panduan kepada orang bengap seperti aku, mungkin boleh tambah lagi subjek2 utama lain seperti Anuwar, Kit Siang, Guan Eng, Karpal, Hadi dan lain2.

        Selamat HariRaya Aidilfitri untuk semua.

        Helen,

        Tak kira kalau OKM puasa 5 hari pun, aku akan ucapkan tahniah juga. Mungkin satu hari nanti Helen boleh cuba untuk 5 jam saja. Pasang niat elok2 dalam hati untuk nak puasa, bukan nak cuba-cuba puasa. Don wori, tak berdosa.

        Happy holiday to you and all my friends.

  2. Bagus lah OKM berpuasa, semoga dia dapat tarbiah orang cina lain supaya faham dan menghormati orang Islam yang berpuasa dan bukan momokan saolah-olah orang yang berpuasa itu kolot dan ketinggalan zaman. Saya harap penganut agama lain mempunyai pandangan yang positif. Tak salah orang Cina dan lain-lain nak berpuasa di bulan Ramadan, sekurang2nya dapat jimat duit. Pahala taklah dapat kerana bukan Islam. Allah hanya memberi pahala kepada hamba-Nya yang beragama Islam. Kalau nak juga pahala dan barakah kenalah bersyahadah dan jadi orang Islam. Bahkan di pasar Ramadan ramai peniaga dan pembeli Cina dan India dan yang lain-lain yang memeriahkan suasana . Bila kita tanya kenapa gemar beli-belah di pasar Ramadan, jawapan yang diberi ialah di bulan Ramadan macam makanan yang mana pada bulan sukar juga nak dapat. Itu pendapat saya saja. Selamat Hariraya Aidil Fitri, Maaf Zahir Batin.

      1. I just had my last Bubur Lambuk that I took from the mosque earlier. Plus someone told me that during other month Masjid Kg. Baru does sell Bubur Lambuk.

        1. re: “during other month Masjid Kg. Baru does sell Bubur Lambuk”

          I heard the same.

      2. Maaf Helen,
        Ayat yang akhir sepatutnya,
        ” Di bulan Ramadan macam-macam makanan ada dijual, di mana jika di bulan-bulan lain sukar diperolehi.”

    1. What garbage konon ” Allah hanya memberi pahala kepada hambany yang beragama Islam. Kalau nak juga pahala kenalah barakah dan bersyahadah dan jadi orang Islam.”

      Macam orang lain tak ada tuhan sendiri. Setiap orang yang beragama dan percaya kepada tuhannya, akan mendapat pahala yang cukup dan melimpah. Tuhan saya menjanjikan dalam firmannya “Tanyalah dan akan diberikan, carilah dan akan ditunjukkan, ketuklah dan akan dibuka”. Sudahpun terbukti semua yang pohon saya dimakbulkan Nya.

      1. Norman.

        Bulan Ramadan adalah bulan Islam, Puasa Ramadan adalah untuk orang yang beragama Islam mengerjakannya dan ganjaran adalah pahala.

        Allah yang dibincangkan disini adalah Allah Tuhan yang satu dan pahala yang datang adalah dari Allah Yang Satu bukan tuhan yang Three In One. Orang Islam tidak percaya kepada Allah Three In One. Jadi anda tak perlulah melenting kerana pegangan agama kita adalah berbeza.

        Sekira Allah anda yang Three In One bagi pahala jika anda berpuasa buatlah seperti yang dia suruh. Jangan pertikai apa yang saya hujjah kerana apa yang saya catit adalah dari perpekstif Agama Islam. Harap anda faham.

        1. Biarlah di syurga
          Kita tanya pada empunya nama
          Siapa antara kita
          Kamu dan saya
          Layak memanggil namanya
          Berhak mengguna namanya
          Kerana
          Hanya empunya nama
          Berhak menentukan.

          1. Oii! Norman,

            Tak payah kau nak berkhutbah dekat sini. Sedangkan kau sendiri seorang manusia yang BIADAP. Let me recall what you wrote in one of your post wrt Alvivi’s Bakuteh’s case about Hindu Indian:

            “I am also Indian but I am Christian, but they are Hindu Indian” something to that effect with the hidden denial tone ” I AM NOT INDIAN ACTUALLY”. Right after that you dare to say, I love Beef V…(can’t remember the word)…sedangkan kau tahu yang Lembu itu antara dewa orang India.

            Poodah Chit…

            1. “Sedangkan kau tahu yang akan lembu itu dewa orang Hindu”.

              Semoga bila anda makan lembu adalah dalam diri kamu nilai-nilai keagamaan.

              1. Re. “Semoga bila anda makan lembu adalah dalam diri kamu nilai-nilai keagamaan.”

                Guess what an English/Cristian name doesn’t make you any less Indian/Tamil (to be exact). If any my Prof. from India was spot on when he said that no matter how high they (the Malaysian Indian) climb in the economy ladder in the country they are still low class by origin.

          2. Adakah awak hendak kata bahawa awak lebih mulia dari saya disisi-Nya.

            Biarlah saya dengan kepercayaan saya dan awak dengan kepercayaan awak.

            Kalau dah sampai ke akhirat kelak kita biarkan Allah Yang Esa menentukan siapa yang mulia disisi-Nya. Yakin kah anda? I rest my case.

            1. You cant even recall what my comment and you are trying to berhujah with me. Pi lah. . .

              Lembu dewa orang Hindu. Begitulah pemahaman agama kamu. Cukuplah dengan kebiadapan kamu.

              1. Re. “Lembu dewa orang Hindu. Begitulah pemahaman agama kamu. Cukuplah dengan kebiadapan kamu.”

                Don’t you have a BIG MIRROR at home?

      2. Re. “Macam orang lain tak ada tuhan sendiri.”

        Bagus kalau kau dah faham tentang ni. Yang herannya kenapa kau sibuk nak pertikaikan amal ibadat orang Islam. ODIKAL!.

      3. “Ask & you shall receive. Seek & you shall find. Knock & the door shall be opened unto you.” Good job on quoting the bible mate.

        Just wondering tho’… Setakat quote dari Injil tu sapa sapa pun pandai. Syaitan pun quote scriptures jugak masa Yesus digoda di padang pasir semasa berpuasa untuk 40 hari kan?

        So yang hina Tuhan orang lain tu sapa yang ajar kat gereja? Atau ni satu kes “Removing the splinter from the brother’s eye & not seeing the plank in your own?”

        1. Yang hina orang Kristian ? Pernah dengar tentang wartawan al-Islam ? Pernah dengar SMS fitnah Mufti Perak. Berpuasa amalan semua agama. Bezanya, orang Buddha berpuasa dengan makan sekali sahaja dalam sehari dan itupun nasi dan sayur. Tiada macam dilihat dihotel-hotel. Orang Hindu, sama juga, berpuasa dengan makan sekali dan nasi dan sayur sahaja. Al-maklum nak rasa bagaimana orang miskin dan tidak berupaya menahan kelaparan. Mungkin lain agama ada lain cara berpuasa dan berbuka. Ada yang makan ala sekadar.

          1. What’s that about turning the other cheek brother? Or forgiving the trespasses of others? Or mere lip service?

            As Christians should we not sort out our own backyards before we find ourselves fit to criticize others? What’s your take on all the crap with the clergy abuse of kids & the Vatican bank scandal? Close one eye? Christians are rarely saints but definitely sinners if you don’t realize it already.

            1. Tak payah jauh- jauh. Bagaimana di Malaysia tentang kes-kes sumbang mahram dan rogol kanak-kanak. Agaknya siapa kebanyakkan yang melakukan sumbang mahram di Malaysia. Orang mabuk semabuk-mabuk pun tahu beza antara isteri dan anak perempuan.

              Bila menuding satu jari ke arah orang lain ingat empat jari menuding sendiri.

              1. You don’t say man.

                Then again I wonder if there were Christmas trees in Bethlehem long long ago. What about the sleighs, reindeers, Santa? Oh ya, was the Easter Bunny standing outside the crypt when Jesus’ body was found to be missing?

                All religions are prone to the twin evils called commercialization & exploitation.

                As for incest etc, are you saying it doesn’t happen among the Christian faithful as only the clergy has itchy fingers, tongues & penises?

                1. Re. “As for incest etc, are you saying it doesn’t happen among the Christian faithful as only the clergy has itchy fingers, tongues & penises?”

                  May I add child molestation (usually the altar boy) in the church and even in Vatican City.

                  “Francis, who succeeded Pope Benedict in March, inherited a Church struggling to restore its credibility after a spate of scandals including the molestation of children by priests in a number of countries and an investigation into suspected money-laundering at the Vatican’s bank.”

                  http://worldnews.nbcnews.com/_news/2013/07/11/19420382-pope-francis-targets-child-abuse-leaks-in-vatican-legal-reform?lite

                  1. re: “investigation into suspected money-laundering at the Vatican’s bank”

                    Also City Harvest Church Subang Jaya.

                    Why is the English media not picking up on this? Do the Christians have such a chokehold on the English language media in Malaysia that they set the agenda, direction as well as are able to cover up news unfavorable to DAP 3.0’s evangelistas?

                    1. Because they have some people in higher positions washing their backsides. You know what I mean when I say “washing their backsides” don’t you ?

                      Now we are dealing with the 3.0 version. I have no doubt soon we will be dealing with the 4.0 version. After all, they have been going round town promoting their “Islamic” credentials through their dressing, attire.

                      They switch from one religion to another like how a woman changes her shoes, no punt intended. That Jerusubang Witch went from someone without religion to become an evangelist after returning from Australia if I remember correctly. Without a shadow of a doubt, if push comes to shove, she will sacrifice her “Church” and become a Muslim if doing so can deliver the Muslim vote. Some with OKM, the fake preacher.

                  2. When Pope Francis was elected I was somewhat relieved thinking that he’d bridge the spiritual gap caused by John Paul II & Benedict XVI.

                    You end up questioning the credibility of church leaders who preferred to sweep unpleasant matters under the carpet believing that it is for the greater good of the church.

                    Then, in the space of one month, I’ve lost respect for Francis. In July he stated that one who curses others “deserves hell”. And at the recently concluded World Youth Day in Rio, he said who is he to judge gays. Some church friends think I’m just too sensitive over the issue but I see these statements as acts of hypocrisy.

                    As for the “venerable” Norman, aiming his guns on fellow Christians might be a good option before training it on others. Even the church in Malaysia is pretty screwed up with their incessant politicking & lack of transparency on weekly collections & expenditures.

              2. Re. “Orang mabuk semabuk-mabuk pun tahu beza antara isteri dan anak perempuan.”

                Sudah tentu, cuba lihat bangsa mana yang selalunya dilihat mabuk todi dan terbaring di tepi kaki lima dan ada kalanya baring dalam muntah sendiri?

                Kalau tak pun bangsa mana pula paling tinggi melakukan keganasan rumahtangga memukul isteri dan anak-anak bila mabuk todi?

                Atau pun bangsa manakah yang selalu dikaitkan dengan gansterism jalanan dan kejadian tembak dan bunuh dewasa ini?

                1. Namun semua ini tidak lah seteruk merogol anak sendiri. Harap kamu dapat bezakan dengan isteri dan anak perempuan.

                  1. Re. “Namun semua ini tidak lah seteruk merogol anak sendiri.”

                    Betul ke? Tak seteruk curah minyak tanah dan bakar menantu perempuan yang tak dapat bayar dowry yang jadi tabiat buruk orang India. Nasib baik dah duduk negara MELAYU ni kalau tidak budaya buruk dan zalim itu akan sentiasa kekal dalam jiwa orang India.

                  2. Quote : “Why do Hindus practice incest?

                    Incest, the practice of marrying one’s sister was very much prevailed in ancient India.

                    Incest was common among several tribes of pre-Aryan India and is still found in various parts of the country. Thus, the marriage customs of the panchama baiga of central India permit the union of grandparents and grandchild, while the Ernadan male of Malabar takes his eldest daughter as his second wife.

                    The Hindu levirate system, known as Noyoga, was a sort of incest, practiced for the sake of raising offsprings, though it appears to have been extended beyond legitimate bounds. As examples of incestuous marriages in Hindu mythology may be cited the union of Yama and Yami; Manu son of Vivasvat and his sister Sraddha; Prajapati and his daughter Ushas; Pushan and his sister Surya; Sukra and his THREE sisters; Suka and Pivari; Satrajita and his TEN sisters; Nahusha and his sister Viraja. Purukutsa’s queen Narmada after her husbands death, obtained a son through her own brother. Draupada may have married his own sister to obtain Dhrishtadymuna and Draupadi. Kaisalya wife of Dasaratha was probably also his sister; and more than one authority has suggested that Rama and Sita were actually brother and sister.

                    Dr Sarkar thinks that the Rig-Veda furnishes rishi sanction (method) for the incestuous ties between a man and his sister, or even mother. The vedic rite called GOSAVA involved union with ones own mother, sister or female relative through which one secured entry into heaven. The Jaiminiya Brahmana relates that king Janaka of Videha, when he understood its (i.e. rituals) nature, refused to undertake the rite, but a Sibi king did perform it, acting out all the requirements.

                    Certain episodes in the Epics point to an established dynastic custom among the Pandavas and Kauravas of sons succeeding to the seraglios of their father on his death, and it was apparently in keeping with ancient usage for princes to consort with all the father’s wides except their own mothers. Upadhya after citing several instances of incestuous practices among the ancient Indian people justly concludes, `In face of these numerous data, it futile to hold that incest is un-Vedic’. Whatever reasons the early Aryans had for despising the natives, they could not despise them on the score of their incestuousness.

                    The promiscuity that permeated the later extremist Tantrik cults demanded incestuous relations with one’s sister, daughter, and mother, in antinomian rites that were believed to be especially pleasing to the goddess. “Unqoute

                    http://in.answers.yahoo.com/question/index?qid=20101211213305AABvg8G

  3. Orang lain pun puasa juga. Tapi tak perlu pun tayang kat twitter.

    Orang Islam puasa sebab tawaduk. (Dr.) OKM puasa sebab nak tunjuk.

    1. Kalau difikirkan, kelakar juga sifat ultra kiasu orang Cina DAP.

      Pasal puasa orang Islam pun mereka mahu bersaing dan ‘menang’.

  4. Selamat Hari Raya Aidilfitri.

    To Helen, make yourself a special guest in every muslim home that you call friends….

    1. Saya juga tumpang sini untuk mengucapkan “Selamat Hari Raya” kpd semua peminat Helen disini. Salah silap komen mohon banyak ampun.. (Saya minat blog ini terutama data2 yg Helen turunkan untuk hujah2 beliau).

      Apa pun syabas kpd Doctor yg berpuasa (terlupa nama dia), next year cuba puasa bukan saja menahan makan dan minum tetapi keseluruhannya termasuk puasa mulut dan minda anda.

      Kepada yang bukan Islam, sama sama kita turut serta raikan hari dan bulan yang bahagia ini, rapatkan silaturahim antara kita demi masa depan anak cucu cicit generasi yang akan datang.

      Yang kaya raya sentiasalah kenangkan mereka yang tidak bernasib baik; ramai lagi Makcik Ahso dan Aci yang hidup serba kekurangan ada yang sudah berumur lebih 75 tahun pun masih terpaksa bertungkus lumus mencari rezeki sendiri.

      Maaf Zahir Batin

  5. Helen,

    Pertama sekali, Selamat Eid Mubarak Eid-Fitr kepada semua tetamu Helen. Harapan cikgu agar hidup harmoni dan kerjasama masyarakat Melayu, Cina , India dan Bengali akan terus kukuh demi survival bangsa Malaysia. Cikgu bangga menjadi tetamu Helen.

    Cikgu tertarik dengan posting ini. Kelihatan simple dan pendek.

    Soalan: Mengapa ya si Kor Ming (OKM) menunjuk-nunjuk puasa dia dan war-warkan ke alam maya seolah-olah dia juga berpuasa, bersahur dan sama-sama berbuka puasa (kecuali minum)?

    Perception is developed here ie. OKM is now close to the Malays heart!?

    Izinkan cikgu ruang untuk mengupas bab puasa.

    Pertama, OKM silap kerana orang Islam berpuasa bukan sekadar tidak makan dan tidak minum. Ramadan is synonym to fasting. But Fasting is one piece of Ramadan’s attributes. Ramadan is not about appetizing iftaar (jadi Hannah Yeoh dan Tian Chua juga silap). Ramadan is far away from eid-shopping. But for sure, Ramadan is a fast-track route to ALLAH. Thus, fasting merely to abstain from food and water is the lowest level of Puasa (Siyam). (NOTA: Kalau gitu, LOW CLASS lah si OKM!).

    Kedua, Ramadan membentuk sikap positif dan disiplin. Contoh dalam bulan Ramadan umat Islam dikehendaki mendisiplinkan diri supaya mengawal nafsu mata, mulut dan anggota lain dari melakukan sesuatu yang dilarang ALLAH. Ini termasuklah mengumpat, mengutuk, tidak menghukum, menghasut, membenci, menghina dan sentiasa melihat sesuatu dari pandangan negatif (dalam apa jua platform seperti facebook, twitter, you tube, printed news etc). Adakah manusia seperti OKM, Hannah Yeoh, Tian Chua, Mat Sabu, Mahfuz, Anwar, Nurizzah, Rafizi sudah mencapai tahap ini? Jika tidak, puasa mereka GAGAL dan SIA-SIA! (Nota: Maaf cikgu tidak Nampak mereka sudah mencapai tahap ini. Mungkin kawan2 kita di sini Nampak mereka sudah BERJAYA membentuk sikap dan disiplin sebagai insan yang POSITIF, yang sentiasa menghargai usaha orang lain).

    Ketiga, matlamat PUASA is to achieve TAQWA, fearing ALLAH at all times. Adakah OKM mempunyai matlamat ini? Jawapannya sudah tentu TIDAK. Matlamat beliau berpuasa hanya untuk menunjuk-nunjuk khususnya kepada PAS, PKR dan Melayu bahlol bahawa beliau mesra Melayu demi political hypocracy yang bertunjangkan nafsu kapitalis. Orang Melayu yang sudah berpuluh tahun berpuasa juga terkial-kial untuk mencapai tahap TAQWA God fearing, takkanlah orang hipokrit boleh capai tahap ini?

    Keempat, Muslim berpuasa bukan sekadar tidak makan-minum. Kami mencari forgiveness, the abundance of love and rahmah from ALLAH in the month of Ramadan. Macammana OKM, Hannah atau Tian Chua nak capai tahap ini jika HATI SENTIASA BUSUK, EGO, BONGKAK dan TIDAK IKHLAS dalam berkhidmat?

    Maaf Helen, puasa OKM has NO VALUE! TIADA LOGO HALAL DIBERI!

  6. Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin to Muslims commenters in here.

    Today I no comment on OMK. On raya mode.

  7. Berpuasa sebagai seorang Islam amat berbeza dengan berpuasa sebagai seorang bukan Islam. Jika anda berpuasa secara suka-suka demi untuk merasa kesukaran, kepahitan dan kesengsaraan orang berpuasa adalah tidak sama dengan cara berpuasa sebagai seorang Islam ” simply because the passion, the feeling and the appreciation is not there…..

    Anyhow…. tahniah kerana cuba berpuasa….

    1. Pernah nampak bagaimana orang Buddha dan orang Hindu berpuasa. Sepanjang hari hanya sekali makan sahaja. Nasi sepinggan dan sayur. Itu sahaja.

      1. Norman,

        Malays and Muslims respect how others practice their religion such as cara orang Buddha dan Hindu berpuasa as you had mentioned above. But do we ape them? No. OKM and his ilks on the other hand, enjoy hijacking our Islamic practices such fasting in Ramadan, using InsyaAllah and Kalimah Allah. What are their motives? Ada udang disebalik Batu, that’s for sure!

        1. Errr… Aku nak tanya sikit, OKM cakap bahasa Arab atau Al-Quran? Kalau dia cakap bahasa Arab, aku rasa takde masalah. Aku rasa tak salah OKM nak cuba hayati dan selami cara hidup orang Islam, ataupun orang Melayu, ataupun bangsa dan agama lain. Jika ada udang di sebalik batu, dia saja yang tau itu udang harimau atau udang geragau. Kita yang lain hanya boleh berwaspada. Seperti juga Najib dengan pakaian Gong Xi Fa Cai nya, kita hanya boleh buat andaian. Ada yang boleh terima, ada yang berbangga, ada yang memperlekah dan ada juga yang benci. Tetapi OKM tidak akan jadi orang Islam dan Najib juga tidak akan jadi orang Cina.

          Tapi bila kita bercakap mengenai Kalimah Allah, nak gunakan istillah ‘Allah’ sebagai ganti atau persamaan dengan God atau Lord orang Kristian, aku rasa memang tak kena, lebih2 lagi di Malaysia dan terutamanya di Semenanjung Malaysia ni. Dah berpuluh tahun semua bangsa dan penganut berbagai agama di sini tau Allah tu Tuhan orang Islam. Ada yang sebut Tuan Allah bila nak refer kat Tuhan orang Islam. Pasl apa susah2 nak rebut, nak sangat guna perkataan tu untuk Tuhan orang Kristian kat sini. Tak cukup ke segala istillah yang dah ada dan sedang guna pakai selama ini. Jika selama ini tak ada panggilan khusus untuk Tuhan orang Kristian, lainlah jugak. Itu pun aku akan kata busuk hati, iri hati, dengki. Kalau nak guna istilah tu di negara Arab aku tak kisah sangat, begitu jugak di Sabah atau Sarawak bila dah dikatakan dah lama digunakan di sana. Tapi pasal apa nak berkeras nak digunakan di sini. Tak sedarkah ini isu agama, bukan bahasa, suatu yang bagi aku sangat sensitif bagi penganut agama Islam di sini. Tak ada rasa hormat ke terhadap agama Islam di sini.

          Di Sabah dan Sarawak dema cakap ‘naik belon’ bila naik kapalterbang. Menarik, dan tak salah kalau nak cakap macam tu dengan sahabat2 kita di sana. Tapi takkan nak suruh orang sini pun guna ‘naik belon’ jugak? Kita di sini pun tak pernah nak convert Tokong dengan Patung sesuka hati. Atau nak cakap agama Kristian tu agama versi lama yang sepatutnya dilupuskan, yang terkini ialah Islam. Malah kalau nak disambung lagi ada pula Islam versi baru yang nabinya masih hidup, boleh bagi gerenti masuk syurga dengan hanya memangkah di ruang tertentu di kertas undi.

          Aku utarakan pandangan ini melalui kacamata orang kampung yang kononnya bodoh dan kolot untuk kita renung bersama. Tetapi bagi aku, yang paling mustahak dan aku percaya betul dan benar ada dalam setiap agama yang kita anuti ialah berbuat baik, menghormati antara satu dengan lain, hidup dalam harmoni dan keamanan. Tak perlu kita menghina, mengejek dan mempersenda kawan rakan, jiran dan kenalan atau sesiapa saja yang ada di atas muka bumi ini. Agama bukanlah sesuatu yang boleh dipermain2kan walaupun secara berjenaka.

          Jika ada sahabat2 yang lebih pandai dari aku dalam berkata2, lebih arif dan berpengetahuan tinggi, atau ada pandangan berbeza, silalah beri pandangan supaya manusia yang bodoh dan kolot (seperti aku, atau yang lebih teruk daripada aku) dapat belajar dan faham supaya kita semua boleh dapat hidup dengan aman damai bersama2.

  8. Many have asked me why I choose to fast? Was it merely for the purpose of ‘sandiwara’ or political showmanship?

    The truth of the matter is that I’ve ‘fasted’ before in previous Ramadans where I’ve limited myself to one meal a day but did not refrain from consuming water.

    Back then, my reasons for fasting were to practise self-restraint especially in terms of controlling my physical appetite, and also to step into the shoes of my Muslim friends to experience what they felt during the fasting month.

    As a Christian, I also felt that I had forgotten the biblical imperative to fast and pray.

    What better time to fast than during the holy month of Ramadan together with 60% of the population of Malaysia?

    Note: This sentences above came in one paragraph. I’ve just broke it up into easier to digest sentences…

    http://www.themalaysianinsider.com/sideviews/article/celebrating-an-especially-meaningful-hari-raya-ong-kian-ming

    1. They barge into the suraus and mosques imposing their noisy, bossy (juga tidak mengambil air sembahyang) presence.

      They fight tooth and nail to steal the kalimah Allah.

      Their clamour and chest-thumping drown Ramadan when Muslims are fasting quietly. They subvert #sahur and turn Buka Puasa into their “event managed” ultra kiasu functions.

      Now celebrating Raya (the article you cite) pun OKM want to muscle in. They contaminate everything they touch.

      1. I’m already looking forward to his meaningful Christmas & Easter celebration articles.

        Especially Easter come to think of it as it is preceded by 40 days of Lent where Christians prepare by fasting, acts of charity etc.

        Somehow his understanding of fasting is limited to food & drinks. His fast don’t extend all the way to avoiding snipes & barbs at the other side of the political divide.

    2. I like this comment on that TMI page. Suprised TMI allowed it to be posted.

      Doktor OKM, so intelligent is he
      must ingratiate himself to his constituency
      Doctor OKM, a christian man through and through
      is willing to set his faith aside to see a muslim’s view
      Doctor OKM, has claimed to fast like a muslim for a day
      Just so he can influence the minds of PAS members, which are easy to sway
      Mr OKM, nay DOCTOR, as he claims to be
      “I don’t like titles, but DOCTOR is how you must refer to me!”

      1. re: “Suprised TMI allowed it to be posted.”

        The old gang have removed themselves to The Malay Mail (operated by Chinese Christian females).

        From the ‘original’ team – as of before the recent mass migration of staff – those who chose to remain behind with TMI were all non-Chinese journos.

  9. Yesterday I made chicken rendang but it is not as good as what my late mom had made. It also lacks the oomph of daun limau puruk and daun kunyit but my American hubby says it is very tasty. What does he know?

    Saya hendak mengucapkan ‘SELAMAT HARIRAYA AIDIL FITRI’ kepada semua pembaca yang melayari blog Helen.

  10. orang puasa dia puasa. orang cari keredhaan Allah, dia cari nak score political points. orang puasa diam2 pelihara pertuturan dan perbuatan, dia puasa kecoh satu malaysia. apara…

    1. Selamat Hari Raya Maaf Zahir Dan Batin.

      Helen, have a great holiday weekend. Happy blogging.

Comments are closed.