Posted in Evangelista Bintang Tiga

What might Dr M have done?

Shamshul Anuar: “What is required is a firm hand. A politician who is not bothered with popularity, poll. A politician who is dare to say the unpleasant truth. Not a politician who is so keen on pleasing people.” @ 2013/08/05 at 3:21 pm

Helen Ang: “Do you believe that if Dr M was in charge today he would be able to rein in The J-Star and if yes, what course of action would he have taken?” @ 2013/08/07 at 3:08 pm

Shamshul Anuar: “I do not have answer to that. But I know Dr Mahathir would certainly act. He may tolerate MCA as a dying political party that simply exists due to Umno’s ehsan. But certainly he would not have its newspaper leans towards DAP. In simple term. Never mind if MCA is unable to contribute. But please do not allow yourself to be used as a tool to attack BN.” @ 2013/08/13 at 12:34 pm

RedStar

White Paper on The Star‘s suspension during Ops Lalang

In Oct 1987 when the ISA swoop was carried out, the government suspended The Star‘s publishing permit too.

Today it is more the religious conflicts, rather than only racial tensions alone, that are on a steep rise. However in Malaysia religion overlap racial lines.

The Home Ministry during Ops Lalang had its reasons to believe that the evidently pro-opposition paper was a subversive element and needed to be closed down. The Star was deemed by the government to have incited racial sentiments.

What about the present role of The J-Star and its evangelista thrusts, twists and turns in our now religiously fraught climate?

For sure the KDN is keeping a sharp eye on the pro-DAP, Jerusubang paper because the Ministry is aware that a leopard cannot change its spots.

Kertas Putih yang dikeluarkan Kementerian Dalam Negeri (KDN)

14 Mac 1988

Sedutan Kertas Putih bertajuk ‘Ke Arah Memelihara Keselamatan Negara’ yang diterbitkan untuk menyingkap perjalanan Ops Lalang 1987.

Penglibatan akhbar

“73. Akhbar memainkan peranan yang amat penting di dalam masyarakat dengan menyampaikan berita, memberi ulasan, menyiarkan pendapat pembaca mengenai perkara-perkara tertentu, dan sebagainya. Akhbar juga mempunyai pengaruh yang besar dalam membentuk pendapat awam atau “public opinion”. Pihak yang memiliki akhbar dan redaksinya boleh memainkan peranan ini dengan berbagai cara. Perkara-perkara yang dipilih untuk dimuatkan sebagai certia di dalam akhbar, penonjolan yang diberikan kepada sesuatu berita, pendapat-pendapat pembaca yang dipilih untuk dimuatkan, dan rencana-rencana yang ditulis, semuanya boleh digunakan untuk mempengaruhi pembaca dan mendesak Kerajaan.”

“74. Justeru itu, akhbar juga boleh juga terlibat dalam mewujudkan suasana dan keadaan yang menjejaskan keselamatan dan ketenteraman awam. Dalam hubungan ini, akhbar-akhbar The Star dan The Sunday Star, Watan dan Sin Chew Jit Poh begitu ghairah memuat dan menonjolkan berita-berita, pendapat-pendapat dan rencana-rencana yang menyemarakkan perasaan perkauman dan melaga-lagakan pemimpin-pemimpin satu kaum atau pertubuhan dengan pemimpin-pemimpin kaum atau pertubuhan lain. Kesemua akhbar-akhbar ini sengaja menonjolkan isu-isu sensitif termasuk isu pelajaran, isu bahasa, isu agama, isu hak masing-masing kaum dan sebagainya untuk menegakkan kepentingan politik masing-masing yang memiliki atau mengurus akhbar-akhbar itu dan memperjuangkan kaum masing-masing tanpa menghirau kesannya ke atas keharmonian kaum, ketenteraman awam dan keselamatan negara.” (Sumber: blog Jebat Must Die)

Author:

I have no Faceook or Twitter.

38 thoughts on “What might Dr M have done?

  1. Shamsul apa yang anda tulis adalah benar. Tun M tidak akan benarkan sesiapa memperalatkan BN dan Melayu. We need someone like Tun M if not Tun M himself to put these betrayers in their place.

    What would he do – reinstate the EO and ISA.

    1. I fully agreed to reinstate the EO and ISA so that we can live happily and harmony. DS Najib please wake-up. Rakyat can tolerate Pak Lah bcoz he got a sleepy sindrom. you?. what’s wrong with you?

      1. [edited-deleted] Also he is more concerned about his popularity. Remember ‘I love PM’ signs – thanks to his moronic advisers!

        1. Helen,

          You have deleted the part that best described our current PM. Anyhow, I respect and understand your action.

    2. Fazilah apa yang anda tulis adalah satu penipuan. What will Tun M do? Well he will gave concessions to more Chinese MCA thats what! Yang Mulia Tun M lah yang memperalatkan UMNO dan Melayu untuk memperkayakan Cina dan India dan anak-anaknya Mukhriz, Mirzan Mokhzani dan Marina sehingga mereka mengumpul harta berbilion ringgit. Tahukah anda ahli UMNO masih menjadi beggars in their own country?

      Tahukan anda Ananda Krishnan mengaut lesen dan konsesi hingga 30 billion ringgit sedangkan anda kais bulan makan bulan. Senarai Cina-Cina dan India-india yang mencuri harta Tanah Melayu hingga berbilion telah berjaya disenaraikan oleh Forbes yang tentunya neutral.

      ISA dan EO di gunakan untuk menutup protes orang Melayu. Tahukan anda yang paling ramai dalam ISA adalah orang Melayu?

      Apa yang theStar akhbar Kristian Cina dan India tulis tidak perlu dibimbangkan asalkan orang melayu yang membaca STAR di maklumkan selalu STAR adalah akhbar Kristian.
      Jadi mereka akan baca dgn pinch of salt.

      1. “Star Akhbar Kristian” while your nic says it all about the J-star your comment smells like ” Bubur Kacang Merah” .

      2. “Tahukan anda Ananda Krishnan mengaut lesen dan konsesi hingga 30 billion ringgit sedangkan anda kais bulan makan bulan. ”

        Ananda Krisnan and his Astro. If he tutup the Wah Lai Toi and the TVB ramai nyonya boleh mati kebuluran! Cinalah yang menjadi pelanggan tetap Ananda. Cinalah pelangaan terbesar Astro!

        Kalau Melayu tak tengok Astro, tak boleh mati punya. Kalau nyonya sama apek tak tengok TVB, WLT, HHD etc boleh mati.
        Anaknya kalau tadak tengok itu Korea (One etc) pun boleh mati.

        1. Betoi2 last time one nyonya told me local tv (non astro) like shit! Imagine without all the on demand tv serials, how la? Muat watch tv2, aiyah sure die lah!

      3. isu sekarang KESELAMATAN NEGARA, yg hang duk gebang harta sana, harta sini, kroni sana, kroni sini, kaya sana billion sini juta sana rompak samun sini apo bondo jang, bingai ko apo?

        1. Tipah apakah isu KESELAMATAN NEGARA yang hang dok cakap sebagai isu negara yang besar? Ini semua masaalah yang timbul dari salah tadbir Mahather yang dulu menghina Tunku konon kerana menjadi The Happiest PM kerana tidak membunuh 11 penjenayah Cina.

          Tapi bila diberi kuasa oleh orang Melayu, Dr. Mahather sendiri telah memperkaya dan memperkasakan orang Cina dan India! Inilah isu KESELAMATAN TANAH MELAYU sekarang. Husni Hanafiah mendedahkan Cina dan India mempunyai 400 billion asset dan jumlah ini melebih dari rizab negara.

          Ini semua soal keselamatan Tanah Melayu. Dengan kekayaan yang begitu besar mereka boleh membeli [***] untuk membuat polisi yang menguntungkan orang Cina tanpa tunjuk kemaluan seperti kata Mahather dalam surat dia kepada Tunku.

          Orang Cina dan India membawa keluar want keluar black money dengan besar seperti boleh digoogle.

          Sudahlah Tipah. Jangan tertipu lagi…lol…

          Wang ringgit lebih bahaya dari penembak upahan. Polisi-polisi subsidi UMNO semua di dalangi oleh perompak Cina triad yang pandai memainkan peranan mereka melalui MCA/DAP sehingga Timb Ketua Pengarah Kastam pun berani ditembak.

          Tipah tertipu lagi…lolz

          Fazilah baca lah surat kurang ajar dan biadap Mahather kepada Tunku pada 17 Mei 1969.

          Dan kini bandingkan pengkhianatan anak India Kerala ini kepada orang Melayu.

          1. Isu mamak lagi. Hampa ni dok try nak sow hatred orang-orang Melayu kepada Tun M hanya dengan isu bangsa? Hampa memang tak faham Melayu! Kesian kat hampa, nampak sangat homework kurang!

      4. STAR akhbar Kristian,

        DR Mahathir despite insulting remarks often thrown at him is a principled leaders. He is firm, not paranoid.

        One thing that often escapes attention is Dr Mahathir is also merciful. At height of his power, He was willing to kiss Tunku’s hand in deference, an attribute that is a hallmark of a great leader.

        Dr Mahathir was of course a much hated leader for being honest criticizing western powers. To these western leaders, only they can preach to others. Their ways were supposed to be the “ways of the world”.

        Hence, Dr Mahathir’s peculiar method of teaching “penyangak antarabangsa” was criticized. But as goes the saying, the proof of pudding is in its eating’.

        Were Dr Mahathir in control now, I believe Kit siang and his manipulative son will still in ISA. No big deal. That is their rightful place considering they are so fond of manipulating. And I am not so sure whether namawee would be brave enough to insult Islam/Malays.

        1. “Were Dr Mahathir in control now, I believe Kit siang and his manipulative son will still in ISA. ”

          You perfectly sum up the mindset of the typical Mahathirist: “If you do not agree with us, go to jail”

          The irony is six years ago, Mahathir himself was complaining there was no press freedom because the mainstream media were not publishing his views.

          http://www.thefreelibrary.com/Mahathir+says+press+freedoms+worse+under+his+successor.-a0162467590

          And now the Mahathirist camp wants to censor the Internet, some have asked for Facebook to be banned, and over here, we have some asking for action to be taken against the Star newspaper. The last one is not too problematic as it is a case of friendly fire or fratricide on the other team. :)

          1. AC-DC,

            “you perfectly sum up the mindset….”

            This is exactly the attitude of a person who oppose for the sake of opposing. I said that should Dr Mahathir in power now, both father and son will be in ISA for rousing racial hatred.

            Contrary to what you said, Dr Mahathir can take criticism. If he cant take scathing remarks, many people including you would be languising in prison.

            1. Rousing racial hatred? Who is it that is backing Ibrahim Ali’s Perkasa, the organisation which had threatened genocide and for burning holy books of non Muslims?

              I have been to one of Mahathir’s fan clubs on Facebook after the canteen incident in Seri Pristana. There were people asking for Indians to be deported, even though the constitution forbids revoking the citizenship of Malaysian-born citizens. There were some who said there needs to be mass retaliation against the Indians.

              Even with all the anti Chinese propaganda and propaganda that “the Indians have gone back to BN”, there was still widespread hatred sown there.

              “Contrary to what you said, Dr Mahathir can take criticism. If he cant take scathing remarks, many people including you would be languising in prison.”

              And that is why in 1987, under Operasi Lalang, many labour union leaders, civil rights activists, and journalists were detained.

              Even now, the Perak Umno Youth wants Badawi’s book to be banned.

          2. AC-DC,

            6 years ago? That was during Pak Lah’s time. Yes, there was no freedom of speech in the papers back then. Everything was controlled by Pak Lah’s goons, even controlling the headlines to be put on the front page.

            No room to criticise Pak Lah’s fumbling administration at all in the newspapers. Now is better, at least Utusan is openly criticising Najib in their op-ed. During Kalimullah’s time, people like you AC-DC, would have been placed in the cold storage, unless you are Pak Lah’s bootlicker during those times.

            Now we want to censor internet because of all the heinous and seditious religious and racial incidences and foul statements.

            Are you clever enough to comprehend the difference?

            AC-DC mudah lupa kah?

            1. “6 years ago? That was during Pak Lah’s time. Yes, there was no freedom of speech in the papers back then. Everything was controlled by Pak Lah’s goons, even controlling the headlines to be put on the front page.

              No room to criticise Pak Lah’s fumbling administration at all in the newspapers. Now is better, at least Utusan is openly criticising Najib in their op-ed. During Kalimullah’s time, people like you AC-DC, would have been placed in the cold storage, unless you are Pak Lah’s bootlicker during those times.”

              And there was also no freedom of speech during Mahathir’s time as Prime Minister. If you were a newspaper editor who published critical articles about Mahathir, you could lose your position and be placed in cold storage. In the worst case, you could end up in Kamunting. Alternative news could not be easily obtained until the Internet arrived.

              “Now we want to censor internet because of all the heinous and seditious religious and racial incidences and foul statements.”

              Translation: ‘We want to censor access to other sources of news that does not parrot government owned media so the people will be unquestioningly obedient. We will allow racial and religious baiting newspapers like Utusan to operate, however.’

              Good luck on that….

        2. Shamsul you seems to forget that Mahather was hated when he was finally kicked out crying after 22 years. Mahather was kicked out ma. Power finally got to him. The Chinese and Indian business men who came to his office or his houses corrupted the so called ultra malay.

          Kissing Tunku hand is not a sign of humility its just humbug. Mahather insulted Tunku worse in his letter and Tunku did nothing. You are one delusional man. have you read Mahather insulting letter to Tunku. He indeed should kiss the old mans hand idiot.

          He is just another Indian man like Anwar is Indian who wanted to ride on the Malays.

          He groomed another Tamil, Anwar as his succesor. Dont say you dont know Anwar’s father is a Tamil?

          By the end of his reign Mahather was castigating the Malays of not being ungrateful to him.

          Telling the Malays they are beggars in their own country to appeal to their nationalism while his own sons and daughter are thousand time millionaires. Thats typical keling for you. Why are you sons not beggars like the Malays? That s because we are Indians haha…

          Namawee is the creation of Mahather. He abolished BM from Science and mathematics. He did nothing to promote malay culture instead watching Pavarotti brought by his Chinese crony YEoh Tiong lay who [edited-deleted].

          He is worse than Tunku who he claimed was playing billiards and poker with the Chinese during may 1969.

          Mahather did nothing for Malay culture. Zilch nicht… And you know to be a Malay you must practice Malay culture.

          1. Just because some blog had republished the surat, suddenly the narrative on Tun M taking the angle of the surat, kononnya kurang ajar la bagai!

            Kalau hampa bising sangat pasal keturunan Jawi Pekan Mahathir, apa komen hampa denga keturunan Siam Tunku?

            Apa komen hampa dengan darah Turki Tun Hussein?

            Cer cerita sikit?

          2. quote, “Mahather did nothing for Malay culture.” unquote.

            Dr M’s priority during his reign as a PM was to uplift Malays’ economy.

            I never care for any politicians who want to uplift Malay culture.

          3. Chinese lover,

            Actually it is a sign of humility. Imagine you are the most powerful person on the land. you can simply brush aside Tunku’s criticism.

            It is called good breeding something that is obviously lacking in many politicians like Guan eng, Kit Siang, Mahfuz and Anwar ibrahim.

            What is it with your preoccupation with Dr Mahathir’s blood line? is it a problem to you when it was never a problem to others.

            What is wrong for his children to amass wealth? You want his children to be “papa kedana” in order for you to say how good they are.?

            The beauty of Islam is that it never looks down on one’s complexion. Islam cherishes diversity. So, Malays have no problem say if Dr Ridhuan Tee is to be appointed as Menteri or Yang Dipertua Negeri or contesting on UMNO’s ticket.

            As for saying Namawee is Dr mahathir’s creation, hmmnnn. Are you OK. Maybe it is time to have your head examined.

            “bersihkanlah hati”.

            .

            1. Its up to you lah bro. If you dont want to see. If you dont care that the Chinese and Indian have billions. If that is okay with that is your problem.

              For us Malay we want to nationalise all those assets that Mahather have given to the Chinese and Indian cronies its that simple.

              You vote for the policies that you like. Tuhan tidak akan merubah nasib sesuatu kaum melainkan mereka merubah nasib mereka sendiri.

              Budaya itu berkaitan dengan ekonomi. Budaya Melayu tidak boleh berkembang lebih pesat kerana wang Petronas diberikan kepada bangsa Cina dan India melalui subsidi.

              So to uplift the culture you must uplift the economy. But instead of uplifting the Malay economy, Mahather uplifted the Chinese and Indians economy until now they feel they own Malaya.

              That is the ultimate treachery of Mahather. Then he start crying why the Chinese not grateful to him. Why should anyone be grateful to anyone? Stupid.

          4. Where is the late Tunku’s grave? When I come back to Malaysia, I want to pee on his grave to show how much I respect this Malay traitor!

            1. Mahathir is not dead yet. So you will have to wait before you can pee on Mahathir’s grave hehe..

    3. Fazillah,

      Inilh masalah Melayu. Setelah jadi senang atas jalan UMNO, ramai Melayu kutuk agenda UMNO.

      Ada pemimpin UMNO sendiri naik sebab menang dikawasan pekat Melayu. Tetapi bila dah menang dan ada kuasa, segala hak Melayu mahu dikongsi dengan bukan Melayu.

      Ada pemin Melayu dengan mudah berkata UMNO mesti jaga kepentingan bukan Melayu sebab dibanyak kawasan penduduk bukan Melayu ada yang 40% undi disesebuah kawasan. MALANGNYA dia ta pernah pula kata MCA atau GERAKAN supaya kena jaga hati Melayu sebab hampir semua wakil dari MCA dan GErakan menang ATAS UNDI MELAYU.

      Datuk Najib sendiri jadi ahli parlimen pada usia 22 tahun. Kalau tak ingatkan bapanya, mahukah UMNO Pahang lantik Najib bertanding diPekan pada 1976. Ada ramai lagi pemimpin lebih senior.

      Tetapi bila berkuasa, Najib seperti utamakan kaum Cina.

      Adiknya Nazir pula melukakan hati orang Melayu dengan berkata DEB telah di”anaKHARAMKAN”. Dia terlupa yang dia naik keatas sebab utama atas nama “tun razak”.

      Terlalu hinakah DEB sampai mahu disebut “dianakharamkan”. Adakah tiada langsung jasa DEB pada anak Melayu dan Nazir sendiri. apakah Nazir akan berada dikedudukan ini jika dia bukan anak Tun razak.

      Bukan menghina. TEtapi ramai pemimpin Melayu seperti “kering” roh Melayu.

      Tetapi betapa beruntungnya pemimpin UMNO kini. Orang Melayu tiada pilihan lain. Nak harapkan PAS, dah siang siang lagi ugama pun PAS sanggup jual.

      Nak harapkan PKR, memang siah tiada roh Islam/Melayu. Nak harapkan DAP samalah seprti harapkan Yahudi.

      1. ‘TEtapi ramai pemimpin Melayu seperti “kering” roh Melayu.’

        Saya pernah kata dulu dan saya tetap akan kata lagi, that these people probably had too much wine!

  2. KUALA LUMPUR 23 Jun – Dua akhbar harian Cina – Nanyang Siang Pau dan China Press – diberi amaran keras supaya tidak membangkitkan isu-isu perkauman yang boleh menjejaskan perpaduan kaum di negara ini.

    Sambil melahirkan kehairanan mengapa orang Cina tidak mahu MCA menguasai akhbar milik Nanyang Press itu, Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad berkata:

    “Adalah tidak adil jika Utusan dikawal supaya tidak keterlaluan di dalam memainkan isu-isu perkauman, tetapi akhbar-akhbar Cina dibiarkan membangkitkan perasaan kebencian terhadap orang Melayu.

    “Kita tidak boleh ada satu kaum yang bebas untuk melemparkan bermacam-macam fitnah dan tuduhan memburukkan kerajaan, manakala satu kaum yang lain mesti ditarik tali ras (tali kawal kuda) supaya jangan bergerak.”

    “Mereka cuba mengapi-apikan perasaan orang Cina supaya membenci kerajaan,”

    Dr. Mahathir menjelaskan beliau tidak pernah menyuruh MCA membeli akhbar Nanyang dan China Press, tetapi berpendapat tidak ada salahnya jika kedua-dua akhbar itu dimiliki oleh parti politik Cina.

    “Kalau kita (UMNO) boleh membeli akhbar Melayu kenapa MCA tidak boleh?” tanya beliau yang merujuk kepada akhbar Utusan yang dimiliki secara tidak langsung oleh sayap pelaburan UMNO.

    Surely THE Doctor, would make sure his house was in order. No Flip Flop. No Sleep Apnea too!

  3. As long as the BN as led by the UMNO with the 13 component parties implements fair and transparent policies, observes the absolute rule of the laws, maintains a normal and functioning bureacracy and eschews making money by doing business through the GLCs and rule over us only, there is nothing much the Singaporean Trojan Horse DAP can do until the next 14th General Elections.

  4. I thought you people were exaggerating about Star coverage of Dap. But I have been reading the paper the last few days in Penang. Packed with news about Dap and Lim Guan Eng. Dont expect Mca leaders to do anything. They are too busy fighting each other.

    1. Mas,

      Stop reading the Star – the paper kind as well as on-line. I’ve boycotted this paper ever since Helen’s expose that it is promoting DAP’s agenda.

Comments are closed.