Posted in Evangelista Bintang Tiga

GengSTAR (2): Apa yang The J-Star sedang nak buat ni?

Sabtu lepas, polis kata ‘Bukit Aman: 71% anggota geng adalah kaum India(Malaysiakini, 24 Ogos 2013).

Selang dua hari, suratkhabar Jerusubang kata pula, “With nearly 80% of gang members consisting of Indians” — lihat rencana ‘Daily dose of soap opera (The J-Star, 26 Ogos 2013).

Dah lah pengarah CID Bukit Aman sendiri yang telah mendedahkan angka 71%.

Akan tetapi akhbar milik MCA – parti politik yang sudah terkeluar daripada kerajaan – nak ‘UBAH’ statistik, cili lebih kasi taruh. Ditingkatkan angka yang diumumkan Bukit Aman sebanyak sembilan peratus lagi, lalu The J-Star menghebahkan “hampir 80% ahli-ahli geng adalah keturunan India”.

Lepas tu, tambah serbuk lada hitam dengan siaran rencana bertajuk ‘Spicy food can trigger aggression(The J-Star, 25 Ogos 2013) kelmarin. Orang India yang suka makanan pedas, bukan?

Macam ada agenda sengaja mewujudkan persepsi buruk terhadap masyarakat India oleh suratkhabar itu. Nak memenangkan undi bagi Pakatan kot …

***   ***   ***

Ingat Dapster, Ingat GengSTAR.

Author:

I have no Faceook or Twitter.

12 thoughts on “GengSTAR (2): Apa yang The J-Star sedang nak buat ni?

  1. Their way at looking at Malaysians

    Malays = lazy, stupid, fun loving
    Chinese = heathens, money crazy, low class
    Indians = criminals, violent
    Malaysian First = cultured, civilized, exemplary

    1. And soon,with the kiasu mentality of the Chinese, the “Malaysian First”= “Chinese” and every one else will be low class …

  2. The way the J-Star portrays Indians reminds me of what racist Dapsters and Pakatoons think of them in general.

  3. The J-Star ‘‘UBAH’ statistik, cili lebih kasi taruh’ dari 71% jadi 80% anggota geng adalah kaum India‘

    ‘Macam ada agenda sengaja mewujudkan persepsi buruk terhadap masyarakat India oleh suratkhabar itu.’

    Memang dah nampak sangat perangai jahat J-Star nak memperlekeh lagi masyarakat India, siap taruk ;spicy food’ lagi.

    So tak hairanlah kalau orang ramai (Melayu?) boleh cakap ‘gangster Melayu dan Cina dilepaskan sebab dah jadi golongan minoriti. Kena target gangster India dulu.’

    Tapi bila diambil tindakan, terkena pula golongan majoriti ni, gengSTAR tak lepas peluang nak taruk belakang. Memang konfirm batu api ronson, dalam air pun boleh menyala. Yang terlentang ialah kaum India, yang tersembam ialah polis/kerajaan, yang meloncat gembira ialah gengSTAR dan pembangkang.

  4. Memang betul persepsi masyarakat umum mengenai kaum india ialah disebabkan oleh lagak ‘ala-samseng’ yang minoriti daripada kaum itu sendiri sering tunjukkan.

    Masalah dengan media ialah setiap apa yang dipaparkan terutama oleh puak J-Star ini akan menjadi sesuatu yang dianggap benar terutama apabila diulang banyak kali…maklumlah capaian edarannya melebihi 5.6 juta….!

    J-Star telah tiada kredibiliti kewartawanan selepas sekian lama menjadi media penyebar fitnah dan media penyebar persepsi negatif selepas MCA membiarkan DAP sewenang-wenangnya
    menggunakan media berkenaan mengikut cara mereka sendiri iaitu memburukkan apa jua yang kerajaan BN buat dan memperbesarkan aktiviti ‘baik’ mereka yang walaupun kecil.

    Inilah dia ‘perang-propaganda’ alaf baru dengan menggunakan media sosial seluas-luasnya.

    Saya tidak pasti samada KDN sedang memantau the Star ini sebab selepas begitu banyak berita negatif telah disiarkan tetapi tidak kelihatan langsung adanya sebarang tindakan.

    Kerajaan sebagai pihak berkuasa yang terlalu berlembut akan lembab bertindak dan ini akhirnya tidak akan berjaya menjadi kerajaan yang efektif.

    Tentunya engakhiran bagi kerajaan yang sebegini ialah kalah pada pilihanraya akan datang.

    wallahu’alam.

  5. I think someone needs to fire the Star editor.

    Today the online edition of the Star features two rather prominent Chinese interest stories– one titled, “Body of scholar held in Japan due to misplaced documents” with an accompanying pic of a young chink, and another titled “Voicing non-Malays’ Plight”, with a pic showing two chinks.

    These abovementioned stories get the royal Star treatment. They have large font titles. They appear at the top of the online page. And they give the impression that the Chinese are weak, mistreated and deserve special attention.

    In the case of the alleged scholar, who is a nobody, the story is trying to suggest that incompetence is the reason for the delay of the chinaman’s rotting body. And of course, they include the national carrier MAS in that story to make an insinuates link. The biased minds of DAPigs would instantly assume that Malas Malays are at fault for the delay, when in fact the issue is coming from Delta airlines, a US based air carrier.

    The other story about Non-Malay “plight” is obviously a title for the average Chinese Malaysian reader. The related pic shows Chinese assemblymen, and the article makes no mention of Indians or their specific problems, like crime and poverty. It specifically targeted for Chinese readers.

    The negative article about the Chinese mother who beat her 5 year old to a pulp ( the 5 y o has since died) is given a smaller title fontand put it is lower on the page. Certainly, the Chinese chauvinist in the Star don’t want to depict any Chinese in a bad light, especially not a mother figure. They certainly don’t want to sell the idea that domestic physical abuse is becoming more common in Chinese families.

    1. In my humble opinion, “Chinks” in a racial slur.

      FYI: I’ve been censoring the use of “DAPigs” from Day 1 in my blog but I hope that Antisinoman will self-censor the word.

    2. Antisinoman,

      A better solution is to kick MCA out .. No need to babysit a dying party.

  6. Haha..ini adalah gerakan terancang untuk membangkitkan semula elemen kebencian kaum india terhadap polis sekaligus kerajaan dan secara tak langsung umno aka melayu.. bagi kaum india berfikirlah secara matang.. jangan bertindak tanpa meneliti agenda2 jahat ini. kaum anda tidak ditindas oleh kerajaan tetapi kaum anda sedang dipergunakan oleh pihak2 yang berniat jahat.
    -fizi PPMMM

Comments are closed.