Posted in Musuh dalam Selimut

Jawatan ketua Pemuda harus dipertandingkan

Sedutan dari blog Annie yang tak dapat tidur lena:

“The way Umno leadership is trying to preserve the status quo for the coming party elections has really put me off,” kata blogger Annie.

“In the end Umno will be the next MCA,” kata seorang pengomen di blog Annie.

Seorang lagi pembaca blog Annie berkongsi pendapatnya: “I really believe that we gonna lose in the next election. Nauzubillah but with these Umno people attitude …”

Video bawah: Anak burung berbadan besar dalam sarang ialah spesi cuckoo.

Burung saiz kecil (kanan) yang sedang memberi si cuckoo chick itu makan ialah ibu burung [spesi lain] yang diperdaya untuk menyusu kera di hutan.

“One of the tragicomic scenes in nature is a pair of small foster parents working like Sisyphus to keep up with the voracious appetite of an outsized young cuckoo.” (sumber: sini)

cuckoo

Sila klik pada YouTube di atas untuk menonton dokumentari bertajuk ‘Nature of the cuckoo duck – David Attenborough – BBC wildlife’.

Untuk mengetahui selanjutnya tentang tipu muslihat burung cuckoo, sila baca SINI. Burung tuan rumah ditipu oleh cuckoo untuk mengeram sebiji telur ‘parasit’ dalam sarangnya.

cuckooEgg

Regina Lee (reginalah) on Twitter

Author:

I have no Faceook or Twitter.

21 thoughts on “Jawatan ketua Pemuda harus dipertandingkan

  1. I definitely AGREE with the title!

    Umno doesn’t need KJ. He had even dared propose that we should re-visit the social contract. His kind of circles is the like of that CEO of a local low cost carrier that we all hate now.

    When he was caught sitting at a table full with liquor bottles, his simple defence was… he didn’t drink.. those bottles were already there…

    If he is a true muslim, he would not have sit at the table in the first place!

    UMNO doesn’t need leaders like that!

    1. Dia adalah sejenis lalang. Tumbuhan liar yang tidak berguna dan sejenis makhluk perosak yang melentuk mengikut tiupan angin. Ke mana angin bertiup ke situ ke situlah lentuknya.

      1. Birds of a feather stick together. So it is no surprise that the Lalang Wong Chun Wai (J-Star group editor) is giving favourable coverage to the Umno “polished gem” konon.

        re: “makhluk perosak”

        Setuju.

        1. Bukan apa Helen, bila Melayu consolidate their powers nanti just like Tsunami Cina, Cina mahu UMNO yang kuat nanti dipimpin oleh golongan macam KJ and Nazri.

          Muhyidin depa tak suka wor!

  2. Re. Jawatan Ketua Pemuda HARUS dipertandingkan

    Jawatan Ketua Pemuda WAJIB dipertadinngkan sebenarnya.

    HARUS itu dari segi hukum syarak maknanya “Sesuatu amalan yang tidak berpahala jika dikerjakan dan tidak berdosa apabila ditinggalkannya” atau “BUAT ATAU TIDAK TAK MENGAPA”, jadi segi penekanan keatas sesuatu itu tidaklah diberatkan.

    WAJIB itu dari segi hukum syarak maknanya “Sesuatu amalan yang mesti dibuat dan kalau ditinggalkan akan berdosa” atau “TIDAK BOLEH TIDAK KENA BUAT JUGA”, jadi dari segi penekanan keatas sesuatu itu amatlah berat.

    Hukum-hukum itu ditafsirkan dari segi penggunaan untuk amal ibadat seseorang Islam. Memilih Ketua Pemuda itu bukanlah sesuatu yang wajib atau harus dalam konteks amal ibadat dalam Islam tetapi didalam memilih Pemimpin, Islam menegaskan 10 perkara:

    10 Kriteria Pemimpin Menurut Ajaran Islam
    10 Kriteria Pemimpin Menurut Ajaran Islam
    Setiap manusia yang terlahir dibumi dari yang pertama hingga yang terakhir adalah seorang pemimpin, setidaknya ia adalah seorang pemimpin bagi dirinya sendiri. Bagus tidaknya seorang pemimpin pasti berimbas kepada apa yang dipimpin olehnya. Karena itu menjadi pemimpin adalah amanah yang harus dilaksanakan dan dijalankan dengan baik oleh pemimpin tersebut,karena kelak Allah akan meminta pertanggung jawaban atas kepemimpinannya itu. Dalam Islam sudah ada aturan-aturan yang berkaitan tentang pemimpin yang baik diantaranya :

    1. Beriman dan Beramal Shaleh
    Ini sudah pasti tentunya. Kita harus memilih pemimpin orang yang beriman, bertaqwa, selalu menjalankan perintah Allah dan rasulnya. Karena ini merupakan jalan kebenaran yang membawa kepada kehidupan yang damai, tentram, dan bahagia dunia maupun akherat. Disamping itu juga harus yang mengamalkan keimanannya itu yaitu dalam bentuk amal soleh.

    2. Niat yang Lurus
    Hendaklah saat menerima suatu tanggung jawab, dilandasi dengan niat sesuai dengan apa yang telah Allah perintahkan. Karena suatu amalan itu bergantung pada niatnya, itu semua telah ditulis dalam H.R bukhari-muslim Dari Amīr al-Mu’minīn, Abū Hafsh ‘Umar bin al-Khaththāb r.a, dia menjelaskan bahwa dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:

    “Sesungguhnya setiap amal perbuatan tergantung pada niatnya. Dan sesungguhnya setiap orang (akan dibalas) sesuai dengan niatnya. Barangsiapa yang hijrahnya karena Allah dan Rasul-Nya, maka hijrahnya kepada Allah dan Rasul-Nya. Dan barangsiapa yang hijrahnya karena urusan dunia yang ingin digapainya atau karena seorang wanita yang ingin dinikahinya, maka hijrahnya sesuai dengan apa yang diniatkannya tersebut”

    Karena itu hendaklah menjadi seorang pemimpin hanya karena mencari keridhoan ALLAH saja dan sesungguhnya kepemimpinan atau jabatan adalah tanggung jawab dan beban, bukan kesempatan dan kemuliaan.

    3. Laki-Laki
    Dalam Al-qur’an surat An nisaa’ (4) :34 telah diterangkan bahwa laki laki adalah pemimpin dari kaum wanita.

    “Kaum laki-laki itu adalah pemimpin bagi kaum wanita, oleh karena Allah telah melebihkan sebagian mereka (laki-laki) atas sebagian yang lain (perempuan), dan karena mereka (laki-laki) telah menafkahkan sebagian dari harta mereka. Sebab itu maka wanita yang saleh ialah yang ta’at kepada Allah lagi memelihara diri (maksudnya tidak berlaku serong ataupun curang serta memelihara rahasia dan harta suaminya) ketika suaminya tidak ada, oleh karena Allah telah memelihara “

    (mereka; maksudnya, Allah telah mewajibkan kepada suami untuk mempergauli isterinya dengan baik).

    Ayat ini menegaskan tentang kaum lelaki adalah pemimpin atas kaum wanita. Menurut Imam Ibnu Katsir, lelaki itu adalah pemimpin wanita, hakim atasnya, dan pendidiknya. Karena lelaki itu lebih utama dan lebih baik, sehingga kenabian dikhususkan pada kaum lelaki, dan demikian pula kepemimpinan tertinggi. Karena Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

    “Tidak akan beruntung suatu kaum yang menyerahkan urusan (kepemimpinan) mereka kepada seorang wanita.”(Hadits Riwayat Al-Bukhari dari Hadits Abdur Rahman bin Abi Bakrah dari ayahnya).

    4. Tidak Meminta Jabatan
    Rasullullah bersabda kepada Abdurrahman bin Samurah Radhiyallahu’anhu,

    ”Wahai Abdul Rahman bin samurah! Janganlah kamu meminta untuk menjadi pemimpin. Sesungguhnya jika kepemimpinan diberikan kepada kamu karena permintaan, maka kamu akan memikul tanggung jawab sendirian, dan jika kepemimpinan itu diberikan kepada kamu bukan karena permintaan, maka kamu akan dibantu untuk menanggungnya.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

    5. Berpegang pada Hukum Allah
    Ini salah satu kewajiban utama seorang pemimpin.
    Allah berfirman,

    ”Dan hendaklah kamu memutuskan perkara diantara mereka menurut apa yang diturunkan Allah, dan janganlah kamu mengikuti hawa nafsu mereka.” (al-Maaidah:49).

    6. Memutuskan Perkara Dengan Adil
    Rasulullah bersabda,

    ”Tidaklah seorang pemimpin mempunyai perkara kecuali ia akan datang dengannya pada hari kiamat dengan kondisi terikat, entah ia akan diselamatkan oleh keadilan, atau akan dijerusmuskan oleh kezhalimannya.” (Riwayat Baihaqi dari Abu Hurairah dalam kitab Al-Kabir).

    7. Menasehati rakyat
    Rasulullah bersabda,

    ”Tidaklah seorang pemimpin yang memegang urusan kaum Muslimin lalu ia tidak bersungguh-sungguh dan tidak menasehati mereka, kecuali pemimpin itu tidak akan masuk surga bersama mereka (rakyatnya).”

    8. Tidak Menerima Hadiah
    Seorang rakyat yang memberikan hadiah kepada seorang pemimpin pasti mempunyai maksud tersembunyi, entah ingin mendekati atau mengambil hati.Oleh karena itu, hendaklah seorang pemimpin menolak pemberian hadiah dari rakyatnya. Rasulullah bersabda,

    ” Pemberian hadiah kepada pemimpin adalah pengkhianatan.” (Riwayat Thabrani).

    9. Tegas
    ini merupakan sikap seorang pemimpin yang selalu di idam-idamkan oleh rakyatnya. Tegas bukan berarti otoriter, tapi tegas maksudnya adalah yang benar katakan benar dan yang salah katakan salah serta melaksanakan aturan hukum yang sesuai dengan Allah, SWT dan rasulnya.

    10. Lemah Lembut
    Doa Rasullullah :

    “Ya Allah, barangsiapa mengurus satu perkara umatku lalu ia mempersulitnya, maka persulitlah ia, dan barang siapa yang mengurus satu perkara umatku lalu ia berlemah lembut kepada mereka, maka berlemah lembutlah kepadanya”

    Selain poin- poin yang ada di atas seorang pemimpin dapat dikatakan baik bila ia memiliki STAF. STAF disini bukanlah staf dari pemimpin, melainkan sifat yang harus dimiliki oleh pemimpin tersebut. STAF yang dimaksud di sini adalah Sidiq(jujur), Tablig(menyampaikan), amanah(dapat dipercaya), fatonah(cerdas)
    Sidiq itu berarti jujur.

    Bila seorang pemimpin itu jujur maka tidak adalagi KPK karena tidak adalagi korupsi yang terjadi dan jujur itu membawa ketenangan, kitapun diperintahkan jujur walaupun itu menyakitkan.Tablig adalah menyampaikan, menyampaikan disini dapat berupa informasi juga yang lain. Selain menyampaikan seorang pemimpin juga tidak boleh menutup diri saat diperlukan rakyatnya karena Rasulullah bersabda,

    ”Tidaklah seorang pemimpin atau pemerintah yang menutup pintunya terhadap kebutuhan, hajat, dan kemiskinan kecuali Allah akan menutup pintu-pintu langit terhadap kebutuhan, hajat, dan kemiskinannya.” (Riwayat Imam Ahmad dan At-Tirmidzi).

    Amanah berarti dapat dipercaya. Rasulullah bersabda,

    ” Jika seorang pemimpin menyebarkan keraguan dalam masyarakat, ia akan merusak mereka.” (Riwayat Imam Ahmad, Abu Dawud, dan Al-hakim).

    Karena itu seorang pemimpin harus ahli sehingga dapat dipercaya.Fatonah ialah cerdas. Seorang pemimpin tidak hanya perlu jujur, dapat dipercaya, dan dapat menyampaikan tetapi juga cerdas. Karena jika seorang pemimpin tidak cerdas maka ia tidak dapat menyelesaikan masalah rakyatnya dan ia tidak dapat memajukan apa yang dipimpinnya.

    Setelah kita mengetahui sebagian ciri- ciri pemimpin menurut islam. Marilah kita memilih dan membuat diri kita mendekati bahkan jika bisa menjadi seperti ciri- ciri pemimpin diatas karena kita merupakan Mahasiswa dan sebagai penerus bangsa.

    Sumber: http://www.jurukunci.net/2012/07/10-kriteria-pemimpin-menurut-ajaran.html

  3. Re. Burung tuan rumah ditipu oleh cuckoo untuk mengeram sebiji telur ‘parasit’ dalam sarangnya

    Yang ini pula adalah TELUR TEMBELANG yang patut disingkirkan terus dari UMNO….

      1. “Memang Nasib Celaka Badan” ibaratnya UMNO sekarang kerana ada 2 ekor spesis PARASIT dan TEMBELANG dalam sarangnya.

  4. Helen,
    ini adalah pendapat peribadi saya…

    tidak sahaja jawatan ketua pemuda, jawatan presiden, naib presiden, ketua wanita malah ketua puteri juga seharusnya terbuka untuk dipertandingkan.

    seluruh kepimpinan UMNO seharusnya terbuka untuk menerima keputusan perwakilan.

    memang melucukan apabila terdapat saranan supaya jawatan tertinggi tidak dipertandingkan. saranan berkenaan memang tidak demokratik langsung bagi sebuah parti yang telah matang dan mempunyai begitu ramai ahli berpengalaman.

    amat malang bagi UMNO dan terlebih malang bagi rakyat berbangsa melayu yang merupakan majoriti di negara ini kerana masih terpaksa mempunyai pemimpin yang sama yang diketahui lemah, tidak tetap pendirian seperti lalang dan pemimpin yang pandai bermuka-muka.

    orang melayu amat perlukan pemimpin yang lebih baik dari yang ada sekarang. pemimpin yang berani menghunus keris perjuangan dan tidak kemudiannya menyarungkan kembali sambil minta maaf.

    samada UMNO akan terus dengan ‘drama’ untuk umum menilai samada ianya sebuah parti yang telah ‘korup’ atau sebuah realiti transformasi yang melonjakkan imejnya ke arah yang lebih positif. semuanya hanya akan jelas sewaktu perhimpunan agung nanti.

    1. Alwie,

      Ini pula pendapat peribadi saya.,

      Najib perlu letak jawatan. Dia sungguh beruntung. Lahir sebagai anak pemimpin. allahyarham Tun Razak sangat sayang pada rakyat. Orang Melayu (termasuk bapa saya) menangis bila mendengar berita Tun Razak meninggal dunia.

      Kerana kasihkan Tun Razak, orang Melayu tiada masalah pilih Najib menjadi ahli Parlimen Pekan ketika beliau berusia 22 tahun.

      DAN INI SATU TRAGEDI.

      Budaya memberi laliuan mudah amat bahaya. Sepatutnya berilah peluang pada yang sudah lama bersusah payah setia bersama UMNO untuk dipilih jadi wakil UMNO bertanding di pekan.

      Dan tragedi yang orang tak perasan jadi jelas bila Najib jadi PM. Najib memang rajib bekerja. Dan dia sopan dari segi tutur kata berbanding Anwar yang putar belit atau Guan Eng yang bongkak.

      TETAPI BELIAU TIDAK FAHAM MELAYU .

      Beliau tidak faham betapa bahayanya letak orang tak beriman sebagai penasihat. Kesalahan yang dibuat Sultan Sultan Empayar Osman diulangi. Sultan Sltan dulu galak ambil pengasuh wanita Kristian .

      Macamlah tak ada orang Melayu yang layak untuk berada di Pemandu. Jika baca blog “parpukari” jadi seram bila tengok nama yang berkua sa di PEMANDU.

      DAN NAJIB LEBIH UTAMAKAN BUKAN MELAYU

      Mana dia iklan untuk Hari Raya pada pengundi Melayu yang setia julang UMNO? TIADA. Yang ada iklan Tahun Baru Cina. Tetapi Najib masih ditolak orang Cina. Tak ke bodoh namanya.

      Najib tidak dengar nasihat dari orang beriman tentang bahayanya mansuhkan ISA. Nasihat siapa yang ia ikut? Pastinya bukan dari jenis beriman.

      Dan kini kita dengar macam macam perkara tak elok mengenai Petronas. Betulkah ramai Melayu profesional letak jawatan di Petronas. Kenapa?

      DR MAHATHIR adalah contoh pemimpin yang baik dan berjaya. Dia tegas, tak lupa Melayu dan tidak poula zalim pada bukan Melayu. DR mahathir tunjukkan pada masyarakat Cina bukan saja BN perlukan orang Cina tetapi orang Cina juga perlukan BN.

      Datuk seri Najib,

      Dengarlah nasihat orang Melayu. Saya faham kensapa PERKASA marah. Sebab saya sendiri dapat rasakan betapa Najib ambil mudah orang melayu.

        1. Ibni Ismail,

          Saya fikir dia (najib) tidak sedar lagi.

          Namun ada satu hikmah Cina menolak BN( atau sebenarnya UMNO). pada PRU13. KINI TIADA LAGI PEMIMPIN UMNO mahu kata “undi Cina adalah penentu”.

      1. Saudara Shamsul…. saya tiada sebab untuk tidak bersetuju dengan pendapat saudara….

        apapun UMNO perlu kembali kuat…. jika tidak… harus orang Melayu papa-kedana di tanah-air sendiri.

        saya cuma dapat berdo’a agar ianya tidak berlaku.

        1. Alwie,

          Semoga tanahair tak tergadai. Itu harapan kita. Tetapi melihat cara Najib memerintah, jangan terperanjat kita semua( semoga dijauhkan) akan melihat berakhirnya kuasa politik Melayu ketika masih hidup.

          Najib sebenarnya amat beruntung. Laluan poltik terbuka luas sebab nama bapanya.

          Oranmg Melayu masih sokong UMNO walauoun adiknya Nazir hina DEB ciptaan bapanya sendiri. Setelah menikmati limpahan kemewahan hasil ‘berbinkan” Tun Razak( seorang Melayu yang jadi PM kerana undi Melayu), dia (Nazir) pertikaikan pula DEB.

          Walaupun orang Melayu cukup terasa hati tengok Najib jadi “pelakon” iklan semata mata menagih undi orang Cina, orang melayu masih sokong UMNO.

          Walaupun orang Melayu terlalu kecewa bila Nazri aziz mengurangkan biasiswa JPA untuk Melayu untuk dibuka pada semua bangsa, otrang Melayu masih sokong UMNO.

          Walaupun orang melayu tak suka PEMANDU diterajui oleh “alkafirun” mereka masih sokong UMNO.

          Kerana mereka tiada pilihan. PAS semua orang tahu sanggup jual ugama DAN SEDANG JUAL UGAMA. Anwar pula bukan jenis yang boleh dipercayai. DAP pula Yahudi

          1. “Walaupun orang melayu tak suka PEMANDU diterajui oleh “alkafirun” mereka masih sokong UMNO.”

            The fact that some people do not like the current leader of Pemandu because of his religion says a lot about them….

  5. Dari satu segi, sememangnya hak ahli pemuda UMNO untuk enggan bertanding. Ini adalah demokrasi.

  6. Finally one good news, NOT A GREAT NEWS but ABKJ (Asal Bukan KJ).

    Akhirnya Ketua Pemuda UMNO Malaysia Bakal Dicabar

    “Pengumuman Akhramsyah Tan Sri Sanusi Junid untuk bertanding Ketua Pemuda UMNO Malaysia merupakan satu rahmat kepada proses demokrasi UMNO. Setelah beberapa bulan Pemuda UMNO kelihatan berada dalam keadaan tidak bermaya, tiada inspirasi dan tiada motivasi dalam berhadapan Pemilihan UMNO 2013, akhirnya kebekuan itu terlerai.

    Pemuda bukan sahaja layu kerana tiada sesiapa menyahut cabaran jawatan Ketua Pemuda UMNO Malaysia, malah calon-calon yang bertanding Naib Ketua Pemuda juga kelihatan tiada “umph” seperti kebiasaan.

    Sama ada suka atau tidak, menyokong atau tidak, Akramsyah memberikan makna baru kepada perjuangan Pemuda UMNO. Sejak beberapa dekad, jawatan Ketua Pemuda UMNO sentiasa dicabar (kecuali semasa Datuk Hishamuddin Tun Hussien menang tanpa bertanding) dan dipertandingkan atas semangat demokrasi dan perjuangan yang luar biasa.”

    http://www.mykmu.net/?p=34974

    1. Whoaaa. I saw the news yesterday but this commentary coming from myKMU is telling (wink, wink).

      For the uninitiated, myKMU is Kelab Menyokong Umno and an influential website regarded as the voice of the grassroots.

      Plus Akhramsyah is the son of Sanusi Junid and his dad is a staunch Mahathir loyalist who quit Umno following the footsteps of Tun when Dr M quit in 2008 to protest the Sleepy PM and his SiL.

      You can take it that Akhramsyah receives the blessing and backing of the ex-premier No.4, heh-heh-heh.

      Akhramsyah should watch out for the Scissors sure to be aimed at his back and the deliberate publication of the most unflattering photos of him ala the Mukhriz treatment meted out by The J-Star.

  7. Sdri Helen,mohon

    100 dalil mengapa KJ tidak layak menduduki apa apa jawatan dalam UMNO atau kabinet. Sudah120 hari , umum kenal di mana sebenar nya hati jiwa pandangan pemikiran hala tuju nafsu angan angan dan rangkaianya.

    ABK
    ASALKAN bukan kj
    tolak kj.tolak kj.tolak kj
    tolak ajIB GOR GONG
    JAnGAn tunggu lagi.Mulai kempen .carpe diem.
    Kita perlu PM Baru.
    Ada orang kata KJ Itu Inteligent

    Dia punya intelligent dari osmosis bukan natural ,sebab dia oxon,liberal,moderate,SIL,dan 40 tahun dulu bapa nya kerja dengan KBS(duu nama apa ya )ada reginnaLAH,ada cover boy majjalah GQ,pandai tulis surat kapada majjalah economist UK,ada sahbat rapat POrk chop jason jonathan, sahabat AA Tony FFFF,dan peminat nya nombor satu dari 7.05.13 adalah Lim kit siang.
    yang paling utama sekali, sebab KBS ada bajet 789.000.000(RM) untuk di agihkan,tak masuk 1M punya dan ,hanya dengan melaungkan Endless Possibilities , maka intelligent lah,liberal lah,moderate lah,centrist lah,KJ.
    maka jerit lah ah jib gor gong,the best is yet to come.
    kita perlu perdana menteri baru.
    arjuna waspada
    changkat lobak.

Comments are closed.